EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE1192

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta Yrityspalvelujen kehitys Euroopassa

OJ C 27, 3.2.2009, p. 26–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.2.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 27/26


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Yrityspalvelujen kehitys Euroopassa”

(2009/C 27/06)

Euroopan komission institutionaalisista suhteista ja viestintästrategiasta vastaava varapuheenjohtaja Margot Wallström ja yritys- ja teollisuustoiminnasta vastaava varapuheenjohtaja Günther Verheugen pyysivät 6. joulukuuta 2007 Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa laatimaan valmistelevan lausunnon aiheesta

Yrityspalveluiden kehitys Euroopassa.

Asian valmistelusta vastannut ”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 11. kesäkuuta 2008. Esittelijä oli Edwin Calleja.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 9.–10. heinäkuuta 2008 pitämässään 446. täysistunnossa (heinäkuun 9 päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 135 ääntä puolesta ja 2 vastaan 12:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Johdanto

1.1

Institutionaalisista suhteista ja viestintästrategiasta vastaava komission varapuheenjohtaja Margot Wallström ja yritys- ja teollisuustoiminnasta vastaava komission varapuheenjohtaja Günter Verheugen pyysivät ETSK:ta laatimaan valmistelevan lausunnon yrityspalveluista. Lausunto perustuu aikaisemman yrityspalveluja ja teollisuutta tarkastelevan lausunnon seurantaan ja jatkoanalyysiin (1).

1.1.1

Tässä yhteydessä tulee muistaa, että Euroopan komissio pitää Lissabonin toimintasuunnitelmaa tärkeänä keinona ylläpitää ja parantaa eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä huolehtimalla siitä, että muutosprosessia hallitaan noudattaen unionin kestävän kehityksen strategiaa ja sosiaalisella tasolla kannustaen edustavien työmarkkinaosapuolten syntymistä neuvottelemaan asianmukaisella tasolla.

1.1.2

Näihin tavoitteisiin pyrittäessä on samalla yksinkertaistettava teollisuuden sääntelyjärjestelmää; kyseessä on poliittinen prioriteetti, joka muodostaa yhden komission teollisuuspolitiikan peruslinjoista.

1.1.3

Toinen komission harjoittamalle teollisuuspolitiikalle tyypillinen piirre on integroitu lähestymistapa, joka ottaa huomioon eri sektoreiden tarpeet.

2.   Tiivistelmä päätelmistä ja suositukset

2.1   Tunnustetaan palvelusektorin merkitys taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle.

ETSK katsoo, että fokusta on laajennettava pikaisesti ja siirrettävä se kattamaan myös palvelusektori, jota ei enää tulisi pitää pelkkänä tuotantoteollisuuden liitännäisenä. Yhteiskunta on muuttumassa merkittävästi, ja palvelut ovat tämän muutoksen ytimessä. Euroopan komission tuleekin myöntää, että tällainen kehitys on käynnissä, ja antaa sille enemmän painoarvoa.

2.2   Ensisijaiset toimet

Priorisointi on ensiarvoisen tärkeää, koska yrityspalveluihin liittyvillä politiikan aloilla mahdollisten toimien kirjo on laaja. Vuodet 2008–2010 kattavan yhteisön Lissabonin ohjelman kymmenen tärkeimmän tavoitteen saavuttamisessa on pikaisesti edistyttävä merkittävällä tavalla. Ne vaikuttavat palvelujen tulevaan kehitykseen sekä välittömästi että välillisesti. ETSK katsoo, että prioriteetit tulisi asettaa seuraavassa järjestyksessä:

Yrityspalvelupolitiikan alalla toteutettavat toimet ja korkean tason työryhmän asettaminen. Yrityspalveluja pohtimaan tulisi asettaa korkean tason työryhmä, joka analysoisi alaa perusteellisesti, tarkastelisi nykyisiä politiikkoja yrityspalvelujen kannalta niistä tehokkaimpien ja onnistuneimpien tunnistamiseksi ja suunnittelisi konkreettisia poliittisia toimia merkittävimpien aukkojen ja tarpeiden täyttämiseksi. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti yrityspalvelujen alasektoreiden erilaisuuteen sen määrittelemiseksi, mihin niistä on paikallaan kiinnittää erityistä poliittista huomiota ja millä tasolla (alue-, jäsenvaltio- vai unionitasolla) poliittisia toimia on perusteltua toteuttaa.

Työmarkkinapolitiikan asema yrityspalveluissa. Sosiaaliselta kannalta katsottuna on sektoritasolla paikallaan tarkastella syvällisesti uudentyyppisten, yrityspalvelujen ja tuotantoteollisuuden vuorovaikutuksessa muodostuvien työsuhteiden asettamia haasteita. Analyysin on katettava yleissivistävä ja ammatillinen koulutus sekä elinikäinen oppiminen ja työntekijöiden työolot myös niiden työntekijöiden kohdalla, jotka ovat mukana ulkoistamisprosesseissa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tulisi edistää työmarkkinaosapuolten alakohtaista vuoropuhelua. Olisi laadittava toimintaohjelma, jonka mukaisesti keskusteltaisiin yrityspalvelualaan vaikuttavasta rakennemuutoksesta johtuvista työolojen ja työtilaisuuksien muutoksista.

Yrityspalvelut ja innovaatiopolitiikka. T&K- ja innovaatio-ohjelmia ja palvelu-alan innovointia tukevia toimia tulisi edistää voimakkaasti. Organisatorisen innovointiin, osaamisintensiivisiin yrityspalveluihin (Knowledge Intensive Business Services, KIBS) ja innovaatiojohtamiseen tulee kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Yrityspalvelustandardien kehittäminen. Yrityksiä tulee rohkaista luomaan standardeja itsesääntelyä hyödyntäen; ennen sitä niiden tulee kuulla yrityspalvelujen käyttäjiä perusteellisesti. Tässä yhteydessä Euroopan standardointikomitean (CEN) ja sen standardoimisjärjestöjen tuki on tärkeää (avoin dialogi). Lisäksi tulee edistää onnistuneiden innovaatioiden tulosten levittämistä erityisesti pyrkimällä nopeasti ja epävirallisesti konsensusratkaisuihin.

Edistetään palvelututkimusta uutena yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen alana.

Sisämarkkinat ja yrityspalveluihin vaikuttava sääntely. ETSK on yksilöinyt joukon aloja, joilla säädöstaakkaa on yksinkertaistettava, selvennettävä ja karsittava kuitenkaan tinkimättä työhygieniaa, työsuojelua ja työntekijöiden edustusta koskevista velvoitteista. Sen lisäksi on todettava, että palveludirektiivin vaikutukset yrityspalveluihin ovat vielä arvioimatta, ja siihen on ryhdyttävä pontevasti, kunhan direktiivi on saatettu osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä. Tässä yhteydessä tulisi myös määrittää mahdolliset kaupan avoimuuteen ja kilpailuun liittyvät jatkotoimet laajentuneilla unionin sisämarkkinoilla.

Yrityspalvelutilastojen parantaminen. Jäsenvaltioita kehotetaan tekemään nykyistä enemmän yhteistyötä yrityspalveluja koskevien tilastojen parantamiseksi. Lisää tietoa tarvitaan erityisesti niiden suorituskyvystä ja vaikutuksesta jäsenvaltioiden talouksiin. Kyse on julkisen vallan kannalta tarpeellisesta keinosta, jos alaa halutaan auttaa kehittämään mahdollisuuksiaan. Euroopan yhteisöjen tilastollisen toimialaluokituksen (Nace) 74 lukuun hiljattain tehdyistä muutoksista huolimatta eivät saatavat tiedot vieläkään ole riittävän yksityiskohtaisia, jotta yrityspalveluista saataisiin merkityksellistä tietoa.

3.   Yleistä

3.1

Taustaa. Syyskuussa 2006 antamassaan oma-aloitteisessa lausunnossa (asiakokonaisuus CCMI/035) ETSK esittää, että yrityspalveluihin tulisi kiinnittää vakavammin huomiota, sillä niiden merkitys Euroopan tuotantoteollisuuden suorituskyvylle on huomattava. Lausunnossa kuvaillaan palvelujen ja tuotannon vuorovaikutusta sekä sosiaaliseen ja taloudelliseen suorituskykyyn kohdistuvaa työllisyys-, tuottavuus- ja kilpailukykyvaikutusta. Tämä on lähtökohtana käsillä olevassa yrityspalvelujen seurantaan ja jatkoanalyysiin keskittyvässä asiakirjassa. Aluksi on paikallaan todeta, että yrityspalvelut määritellään palveluiksi, jotka välillisenä panoksena vaikuttavat tuotantotoiminnan laatuun ja tehokkuuteen yrityksen omia palveluja täydentämällä tai korvaamalla (Rubalcaba ja Kox, 2007). Nace rev. 1 vastaa osittain tätä määritelmää (toimialakoodit 72–74) ja uusinta Nacen versiota (koodit 69–74, 77–78, 80–82). Yrityspalvelut voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan:

osaamisintensiiviset yrityspalvelut (esim. tietokone ja it-palvelut, johdon konsultointi, tilinpito, vero- ja oikeudelliset palvelut, markkinointi- ja mielipidetutkimukset, tekniset ja insinööripalvelut, henkilöstöpalvelut ja ammatillinen koulutus ja rekrytointi)

toiminnalliset yrityspalvelut (esim. turvapalvelut, puhtaanapito, hallinto ja kirjanpito, vuokratyövoima, puhelinpalvelut, kääntäminen ja tulkkaus).

Lausunnon tavoitteena on auttaa alaa saamaan nykyistä enemmän tunnustusta ja kehittymään esteettä sekä helpottaa eurooppalaisia talouksia niiden pyrkimyksissä lisätä kilpailukykyään maailmanlaajuisilla markkinoilla.

3.2

Palvelujen ja yrityspalvelujen merkitys. Palveluilla on entistä merkittävämpi asema kansalaisten, eri alojen ammattilaisten, yritysten, alueiden ja maiden ajatusmaailmassa. Kun tarkastellaan kysyntää ja tarjontaa nykyisissä talous- ja sosiaalijärjestelmissä, ovat palvelut pitkälti hallitsevassa asemassa. Vaikka palvelut ovat läsnä lähes kaikilla talous- ja yhteiskuntaelämän osa-alueilla, suuri osa toiminnasta ei näy tilastoissa. Perinteinen jaottelu tuotantoaloittain, vaikka se onkin epätäydellinen eikä paljasta talouden sektoreiden voimakkaita vuorovaikutussuhteita, auttaa arvioimaan keskeisimpien taloudellisen toiminnan alojen merkitystä. Palvelujen merkitys talouden sektorina kasvaa Euroopassa. Sen osuus kokonaistyöllisyydestä on pienempi (70 prosenttia) kuin Yhdysvalloissa (80 prosenttia) ja suurempi kuin Japanissa (67 prosenttia). Yrityspalvelujen alasektori on kasvanut niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa ja Japanissakin erittäin reippaasti ja nostanut osuutta kokonaistyöllisyydestä vastaavasti. Päätoimialanaan yrityspalveluja tarjoavien yritysten osuus kokonaistyöllisyydestä ja tuotetusta lisäarvosta on 10–12 prosenttia. Jos laskuihin otetaan mukaan sivutoimialanaan yrityspalveluja tarjoavat yritykset, työllisyysosuus on paljon suurempi. Vuonna 2004 Euroopassa yrityspalvelujen taloudellista vaikutusta ajatellen johtavia maita olivat Benelux-maat, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska ja Saksa. Kaudella 1995–2004 yrityspalvelusektori on kasvanut melko huomattavasti mm. Unkarissa, Puolassa, Itävallassa, Latviassa ja Maltassa. Tämä viittaa siihen, että tiettyjen EU-maiden välillä on käynnissä lähentymisprosessi. Näiden maiden kohdalla on kuitenkin vain kyse työllisyydestä yrityksissä, joiden päätoimiala on yrityspalvelut. Enemmistö näistä yrityksistä on pk-yrityksiä.

3.3

Kehityksen arviointi. ETSK on nyt arvioinut uudelleen tilannetta syyskuussa 2006 antamansa lausunnon (asiakokonaisuus CCMI/035) jälkeen tapahtuneen kehityksen valossa. Se panee tyytyväisenä merkille, että tuotantoteollisuuden yrityspalvelujen painoarvo on komission päätöksissä kasvanut.

Tiedonanto aiheesta ”Teollisuuspolitiikan väliarviointi”. Kyseessä on panos unionin kasvu- ja työllisyysstrategiaan (2), joka julkaistiin ETSK:n edellä mainitun lausunnon antamisen jälkeen ja jossa kannatetaan palvelusektoreiden ja niiden kilpailukykyvaikutusten yksityiskohtaista tarkastelua ja kilpailukyvyn analysointia. Sektorikohtaista seurantaa tulisi tarvittaessa jatkaa. Toimien tuloksena havaittaisiin kaikki kilpailukyvyn parantamista haittaavat esteet ja voitaisiin päästä eroon markkinahäiriöistä, joiden vuoksi toimia teollisuus- ja/tai palvelusektorien erityisongelmien ratkaisemiseksi voitaisiin pitää oikeutettuina. Euroopan komissio toteuttaa tämän syvällisen analyysin kuluvan vuoden aikana, ja tulosten pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä.

Komissio julkaisi heinäkuussa 2007 valmisteluasiakirjan palveluinnovaatioita tukevan unionin strategian valmistelusta ja siihen liittyvistä haasteista ja tulevia toimia koskevista keskeisimmistä kysymyksistä (3), käynnisti yritystoimintaan liittyvien palvelujen eurooppalaisen foorumin helmikuussa 2008 ja julkaissee (loppuvuonna 2008) tiedonannon palveluinnovaatioista. Kokonaisuutena tämä voi olla merkittävä askel kohti palvelujen aitoa integrointia unionin innovaatiopolitiikkoihin.

”Sisämarkkinoiden palveludirektiivin” (4) hyväksyminen on merkittävä käännekohta, kun on kyse aitojen palvelujen sisämarkkinoiden luomisesta. Tämä edellyttää, että viimeistään 28. joulukuuta 2009 direktiivin säädökset saatetaan osaksi jäsenvaltioiden kansallista lainsäädäntöä, ja samalla varmistetaan, että sovelletaan sen maan työoikeutta ja työehtosopimuksia, jossa palvelu tarjotaan. Sen tarjoamista mahdollisuuksista voivat hyötyä sekä yritykset että kuluttajat. Sen on tarkoitus myös edistää yrityspalvelumarkkinoiden toimintaa helpottamalla kauppaa ja investointeja EU-maiden välillä sekä tarjota uusia mahdollisuuksia tuotantoteollisuuden yrityksille valita monipuolisempia, parempia ja edullisempia palveluja. Yrityspalvelujen hyödyntämisen tarjoamien uusien kilpailuetujen tulisi puolestaan lisätä työpaikkoja, parantaa tuottavuutta ja tehostaa talouden suorituskykyä.

3.4

Yrityspalveluita hyödyttävät tukitoimet. Yrityspalvelujen asemaa teollisuus- ja innovaatiopolitiikassa sekä sisämarkkinadirektiivin mahdollisia heijastusvaikutuksia edistämään pyrkivien käynnissä olevien keskeisimpien unionin toimien lisäksi komissio edistää yrityspalvelujen asemaa valmistusteollisuudessa myös välillisesti muilla toimilla.

Eurostat on tarkistanut Nace-luokitusta tavoitteena koota enemmän palveluihin liittyvää tietoa.

Yrittäjyyttä ja yritysten kasvua edistävä eurooppalainen yritysverkosto (The Enterprise Europe Network) luotiin yhdistämällä Euro Info Centren ja Innovation Relay Centren verkostot. Tämän tuloksena yrittäjillä on käytettävissään yli 500 yhteyspistettä (5). Tästä lienee hyötyä pk-yrityksille ja siten suurimmalle osalle yrityspalvelujen tarjoajia.

Komissio on esittänyt vuodesta 2005 hallintotaakan yksinkertaistamista ja vähentämistä. Ehdotuksista tuorein, vuonna 2008 esitetty, koskee nopeutettua karsimista (6). Tämä on myönteinen uutinen pk-yrityksille, jotka kärsivät kokonsa suhteen huomattavasta hallinnollisesta taakasta.

Työmarkkinaosapuolet käsittelivät vuoropuhelussaan komission aiheesta ”Kohti joustoturvaa koskevia yhteisiä periaatteita: enemmän ja parempia työpaikkoja joustavuuden ja turvallisuuden avulla” (7) antamaa asiakirjaa. Tämän pitäisi helpottaa käsitteen soveltamista koko unionissa kussakin jäsenvaltioissa vallitsevissa erilaisissa oloissa. Dynaamisissa yrityspalveluissa työmarkkinaosapuolten neuvottelema joustoturva voi olla hyödyllinen tekijä, kunhan samaan aikaan edistetään parempia ja laadukkaampia työpaikkoja. Myös työmarkkinaosapuolet tulisi ottaa mukaan, mikäli EU haluaa pystyä vastaamaan globalisaation haasteisiin.

Komissio julkaisi asiakirjan aiheesta ”Standardoinnista lisää vauhtia innovointiin Euroopassa” (8), jossa muiden aloitteiden ohella edistetään teollisuuden ja muiden sidosryhmien yhteistyön nopeuttamista ja standardien käyttöä kestävään teollisuuspolitiikkaan liittyvän innovaation tukena.

3.5

Yrityspalvelusektorin tärkeimmät tarpeet. Vaikka palvelujen suhteen onkin edistytty, on tarkasteltava jäljellä olevia huomattavia aukkoja ja tarpeita. Unionin nykyinen poliittinen kehys painottuu merkittävästi tuotantoteollisuuteen, vaikka palvelut muodostavat talouselämän suurimman segmentin ja edistävät kaikkea kasvua niin liike- kuin yhteiskuntaelämässä.

3.5.1

Useimmat unionin teollisuuspolitiikan jäsenvaltio- ja unionitason horisontaaliset ja alakohtaiset aloitteet keskittyvät tuotantoteollisuuteen huolimatta siitä, että yrityspalveluilla on tässä yhteydessä luontainen tukiroolinsa. Tarvitaankin pikaisesti tasapainoista unionin politiikkaa, joka ei aliarvioi yrityspalvelujen merkitystä eurooppalaisen tuotantoteollisuuden globaalille kilpailukyvylle tai koko taloudelle. Mitä tahansa talouden alaa koskevien horisontaalisten politiikkojen on oltava aidosti laaja-alaisia ja vastattava uudessa palvelutaloudessa, jossa teollisuus- ja palvelusektori liittyvät erottamattomasti toisiinsa, toimivien yritysten ja työntekijöiden tarpeita. Tämä välitön synergia luo Euroopan taloudelle uusia mahdollisuuksia maailmanmarkkinoilla. Monia teollisuuspolitiikan osatekijän muodostavia EU:n poliittisia aloitteita on paikallaan sopeuttaa ja soveltaa palveluihin. Tässä yhteydessä ovat kyseessä täysin toimivat palvelujen sisämarkkinat, kansainvälinen kauppa, valtiontukea koskevat säännöt, työmarkkinat, sosiaaliset toimet, koulutus, aluepolitiikka, T&K, innovointi, standardointi, yrittäjyys, entistä paremmat tilastot ja muu informaatio jne. Lisäksi on tarpeen ottaa huomioon palvelujen erityistarpeet, mikäli se on asianmukaista. Tätä ei pidä kuitenkaan käsittää niin, että kaikkien politiikkojen tulisi olla alakohtaisia ja liittyä palveluihin. Pikemminkin on kyse siitä, että mainittujen politiikkojen vaikutukset palveluihin selvitetään ja tarvittaessa ryhdytään erityistoimiin.

3.5.2

Keskeisimmät tarpeet ovat havaittavissa seuraavilla aloilla:

Yrityspalvelut ja teollisuuspolitiikka. Nyt kun yrityspalvelut ja jatkuva arviointi on hiljattain otettu mukaan, tulisi kiinnittää enemmän huomiota erityisoloihin, joissa yrityspalvelujen hyödyntäminen edistää teollisuuden suorituskykyä ja tuottavuutta talouden näkökulmasta. Selviytyäkseen maailmanlaajuisessa kilpailussa Euroopan tulee investoida innovaatioon, osaamiseen, suunnitteluun, logistiikkaan, markkinointiin ja muihin yrityspalveluihin, toisin sanoen koko globaaliin arvoketjuun.

Yrityspalvelut työllisyys- ja koulutuspolitiikassa. Työsuhteista suurin osa on palvelusektorilla ja näin on myös jatkossa. (Poliittisten päättäjien ei pidä unohtaa, että 20 prosenttia tuotantoteollisuuden välillisestä panoksesta juontuu palveluista.) Palvelujen maailmanlaajuisen tarjoamisen/ulkoistamisen (global sourcing/off shoring) mahdollinen vaikutus (OECD:n vuonna 2006 julkaiseman tutkimuksen mukaan jopa 30 prosenttia) pakottaa jäsenvaltiot vahvistamaan taitoja ja pätevyyksiä, joita niiden teollisuuden menestyminen maailmanlaajuisessa kilpailussa edellyttää.

Yrityspalvelut innovaatio- ja tuottavuuspolitiikassa. Palveluinnovaatioiden edistäminen on olennaista, kun halutaan hyödyntää laatutekijöitä teollisuuden kilpailukyvyn vahvistamisessa. Palveluinnovaation vaikutus laatuun, työllisyyteen ja asiakassuhteisiin on merkittävä ja myönteinen. Samalla yrityspalvelut voivat tarjota työoloiltaan hyviä, laadukkaita työpaikkoja osaamispainotteisessa ympäristössä. Näissä olosuhteissa työntekijät tekevät osaltaan palveluinnovaatiot mahdollisiksi ja auttavat niiden onnistumisessa. Se voi auttaa parantamaan yritysten kilpailuasemaa ja työntekijöiden työllisyysmahdollisuuksia. Palveluinnovaatioiden hyöty tulisi kohdentaa yrityspalvelualan pysähtyneen tuottavuuden kasvun piristämiseen. Tuottavuuden alhainen kasvutahti on yhä vallalla useissa maissa, vaikka tilastollisten mittausongelmien vuoksi yrityspalvelujen osuutta kokonaistuottavuuden kasvun kannalta aliarvioidaankin.

Yrityspalvelut ja sisämarkkinat. Tehtävänä on luoda palvelujen sisämarkkinat ja tarjota unionille ratkaiseva rooli globalisaatioprosessissa ottamalla huomioon kaikki markkinoihin ja kilpailukykyyn vaikuttavat olosuhteet. Erityisesti on tarpeen seurata palveludirektiivin saattamista osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä ja vaikutusta yrityspalveluihin.

Yrityspalvelut ja alueet. Yrityspalvelut ovat monilla alueilla puutteelliset, sillä niiden tarjonta keskittyy usein suurkaupunkialueille ja korkean tulotason alueille. Aluetasolla on tärkeää edistää ja stimuloida yrityspalvelujen kysyntää ja tarjontaa sekä hyödyntää optimaalisesti nykyisiä verkkoja, jotka lisäävät paikallisten toimijoiden keskinäistä synergiaa.

Yrityspalvelut ja muut niihin liittyvät politiikat. Yrityspalveluihin liittyvät politiikat voidaan jakaa kahteen ryhmään: pääasiassa sääntelypolitiikkoihin (sisämarkkinat, kilpailu, parempi säädöskäytäntö, julkiset hankinnat) ja muihin politiikkoihin (innovaatio, osaaminen, laatu, työllisyys, standardit, yritykset ja pk-yritykset, aluepolitiikka, tieto ja tilastot). Etenkin standardien, uuden palvelutieteen alan ja tilastojen merkitykseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

3.6

Yrityspalvelutoiminnan ja sen kohteena olevien politiikkojen vuorovaikutus. Kokemus on osoittanut, miten alustavat kattavat toimet voisivat vuorovaikutuksessa auttaa kehittämään yrityspalveluja tarmokkaasti edessä oleviin haasteisiin vastaamiseksi. Eri politiikkojen väliset synergiat ja vuorovaikutus tulisi ottaa huomioon.

3.7

Yrityspalvelujen toiminnalliseen kehittämiseen tähtäävien erityisten EU-politiikkojen suunnittelu edellyttää talousteoreettista perustaa. Tämän ovat hiljattain osoittaneet Kox ja Rubalcaba (Business Services in European Economic Growth, 2007). Näkemyksiensä tueksi he esittävät lähinnä markkinoiden ja järjestelmän heikkouksiin liittyviä tekijöitä, kuten epäsymmetrisyyttä ja ulkoisia tekijöitä.

3.8

Lissabonin toimintasuunnitelma 2008–2010 — Yrityspalveluihin liittyvistä politiikoista voi olla hyötyä yhteisön Lissabonin ohjelmaan liittyvien ehdotusten yhteydessä (KOM(2007) 804 lopullinen). Suurin osa kymmenestä vuoteen 2010 mennessä saavutettavaksi asetetusta tavoitteesta vaikuttaa palveluihin joko suoraan tai välillisesti.

3.8.1

Komissio aikoo esittää vuoden 2008 puolivälissä uudistetun sosiaalipoliittisen toimintasuunnitelman, jolla on tarkoitus puuttua osaamiskuiluun. Useimmissa erittäin työvoimavaltaisissa yrityspalveluissa voidaan nähdä huomattavia puutteita ja tarpeita. Aiheesta ”Ensisijaisten ryhmien työllistäminen (Lissabonin strategia)”12. heinäkuuta 2007 antamassaan lausunnossa (9) ETSK panee merkille, että Lissabonissa asetetut kunnianhimoiset työllisyystavoitteet on saavutettu vain osittain, ja huomauttaa, että moni viime vuosina syntyneistä ja etenkin naisten täyttämistä työpaikoista on osa-aikainen. Ikääntyneistä työntekijöistä moni joutui edelleen toteamaan, että sopivista avoimista työpaikoista on huomattava pula. Erityisesti nuorista moni löysi useimmissa tapauksissa epätyypillisen työsuhteen, joka ei joissain tapauksissa tarjonnut asianmukaista oikeudellista tai sosiaalista suojaa. ETSK korostaa lausunnossaan, että joustoturvaan tulisi liittää tasokas sosiaaliturva, aktiivinen työmarkkinapolitiikka sekä yleissivistävä-, jatko- ja ammatillinen koulutus.

3.8.2

Komissio on jo aiemmin tänä vuonna tehnyt yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa koskevia ehdotuksia. Tämä saattaa vaikuttaa korkeasti koulutettujen ammattilaisten maahanmuuttoon osaamisintensiivisten yrityspalvelujen alalla ja vähemmän koulutettujen työntekijöiden maahanmuuttoon, kun on kyse esim. puhtaanapito- tai turva-alasta.

3.8.3

Yhteisö laatii pienyrityksiä koskevan periaatteiston (Small Business Act) , jolla pyritään vapauttamaan pk-yrityksen kasvupotentiaali sen koko elinkaaren kattavasti. Yrityksiä perustetaan ja lakkautetaan eniten yrityspalvelusektorilla, joten uusiin pk-yrityksiin lienee paikallaan kiinnittää huomiota. Aiheesta ”Liiketoimintamahdollisuudet erityisesti pk-yrityksissä” antamassaan lausunnossa (10) komitea kiinnittää huomiota siihen, että vuosiksi 2008–2010 tarvitaan nykyistä paremmin kohdennettuja ja hiotumpia integroitua suuntaviivoja pk-yrityksille kasvua ja työllisyyttä ajatellen. Myös pk-yritykset hyötyvät hallinnollisen taakan vähentämisestä 25 prosentilla vuoteen 2012 mennessä.

3.8.4

Yhteisö vahvistaa yhtenäismarkkinoita ja lisää kilpailua palvelujen alalla. Samassa lausunnossa (asiakokonaisuus INT/324) pahoitellaan sisämarkkinoiden keskeneräisyyttä ja etenkin jäsenvaltioiden hitautta direktiivien täytäntöönpanossa, hallinnollista taakkaa sekä työvoiman liikkuvuuden puutetta. Pk-yritysten kannalta nämä ovat valtavia esteitä ylitettäviksi.

3.8.5

Yhteisö toteuttaa viidennen vapauden (osaamisen vapaan liikkuvuuden) ja luo aidon eurooppalaisen tutkimusalueen. Osaamisintensiivisillä yrityspalveluilla voi olla oma roolinsa tämän Lissabonin strategian ensisijaisen tavoitteen saavuttamisessa.

3.8.6

Yhteisö parantaa innovoinnin edellytyksiä. ETSK on myös antanut lausunnon aiheesta ”Panostaminen osaamiseen ja innovointiin” (11). Tärkein sanoma on, että Euroopan tulee pysyä edellä tutkimuksen, teknologian kehityksen ja innovaation aloilla. Tämä edellyttää lisävaroja EU:n talousarviosta. Tarvittaessa myös koulutusmahdollisuuksia on parannettava ja tasoa nostettava yleisesti. On myös luotava edistykselle ja innovaatiolle avoin yhteiskunnallinen ilmapiiri. Lisäksi on luotava asianmukaiset olosuhteet ja tehtävä päätöksiä, jotka lisäävät sijoittajien luottamusta ja optimismia ja saavat heidät sijoittamaan pääomaansa uusiin eurooppalaisiin hankkeisiin. On lisättävä tietoisuutta perustutkimuksen perusluonteisesta merkityksestä ja herätettävä yrittäjähenki niissä, jotka ovat valmiita innovoimaan ja ottamaan riskejä. Lisäksi on hyväksyttävä, että epäonnistumiset ja tappiot liittyvät väistämättä riskiin. ETSK tarkasteli myös oikeudellisia ja yhteiskunnallisia puite-ehtoja, joiden avulla tuetaan innovaatiomyönteistä yrittäjyyttä ja innovaatiomyönteisiä markkinoita.

3.8.7

Yhteisö edistää nykyistä kestävämpään tuotantoon ja kulutukseen tähtäävää elinkeinopolitiikkaa. Ympäristöalan yrityspalvelujen asema elinkeinopolitiikassa voi kuulua tämän ensisijaisen tavoitteen piiriin.

3.8.8

Yhteisö neuvottelee kahdenvälisesti tärkeimpien kauppakumppaneiden kanssa uusien kansainvälisten kauppa- ja sijoitusmahdollisuuksien avaamiseksi ja yhteisen sääntely- ja standardialueen luomiseksi.

4.   Yrityspalveluja edistävien toimien priorisointi

Toimet on tarpeen priorisoida, sillä yrityspalveluihin liittyvä politiikan ala on laaja. ETSK:n mielestä ensisijaisten tavoitteiden tulee olla seuraavat:

4.1

Tavoite 1: Euroopan komission tulisi asettaa korkean tason työryhmä pohtimaan yrityspalveluja osana yritys- ja teollisuuspolitiikkaa. Tässä yhteydessä tulee tarkastella palvelujen vuorovaikutusta teollisuuden ja muun talouden toiminnan kanssa. Ryhmän tärkeimpinä tavoitteina tulisi olla

syventää yrityspalvelutarpeiden analyysiä ja selvittää myös yrityspalvelujen hyvin erilaisten alasektoreiden tarpeet

arvioida yrityspalveluihin vaikuttavia nykyisiä politiikkoja ja suunnitella asianmukaisella tasolla (alue-, jäsenvaltio- tai unionitaso) konkreettisia poliittisia toimia

suositella strategisia tavoitteita, joihin pyrkiä palvelukaupasta (GATS) käytävissä WTO-neuvotteluissa, ja korostaa tässä yhteydessä toimia, joita tarvitaan, jotta palvelusektorilla toimivat pk-yritykset voivat harjoittaa vientiä

kartoittaa ja ryhmitellä poliittiset sidosryhmät aloilla, joilla edustus on hyvin rajallista ja hajanaista

perustaa eurooppalainen yrityspalvelujen tarkkailuelin seuraamaan EU:n poliittisen toiminnan perusteella toteutettujen toimenpiteiden tuloksia ja tehdä tunnetuksi parhaita käytänteitä. Tarkkailuelimen jäsenten tulisi olla ETSK:n, työmarkkinaosapuolten ja liike-elämän järjestöjen edustajia sekä yrityspalvelujen asiantuntijoita.

4.2

Tavoite 2: Tulisi edistää erityisesti yrityspalvelujen alaan keskittyvää työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua seuraavien aiheiden käsittelemiseksi ja niitä koskevien suositusten laatimiseksi:

uudet työllisyysmahdollisuudet

elinikäinen oppiminen

ulkoistamisen ja toimintojen unionin ulkopuolelle siirtämisen haasteet

pula ammattitaitoisesta työvoimasta

osa-aika- ja etätyö

joustoturva yrityspalveluissa (aihetta käsitellään yleisellä tasolla ETSK:n lausunnossa, asiakokonaisuus SOC/283)

henkilöstöpula osaamisintensiivisillä yrityspalvelualoilla (KIBS) ja maahanmuutto

liikkuvuus.

Tällaisen alakohtaisen työmarkkinavuoropuhelun toteutettavuus ja tehokkuus (esimerkiksi sopimusten tunnustaminen ja organisatorinen tuki) riippuvat käytännössä kuitenkin työntekijä- ja työnantajapuolta edustavien eurooppalaisten järjestöjen yksilöimisestä ja niiden aseman tunnustamisesta.

4.3

Tavoite 3: T&K ja palveluinnovaatiot

analyysi yrityspalveluihin liittyvistä innovaatiotavoista ja niiden vaikutuksista tuottavuuteen ja yhteiskuntaan ja talouden kasvuun

osaamisintensiivisten yrityspalvelujen (KIBS) rooli palveluinnovaatioiden kehityksessä

tieto- ja viestintätekniikan ja palveluinnovaatioiden suhde

T&K- ja innovaatio-ohjelmien seuranta yrityspalvelujen aseman arvioimiseksi

joustavien tuotantomenetelmien (lean manufacturing) soveltaminen palveluihin

palveluinnovaation ja muiden mahdollisten poliittisten toimien rooli osaamisintensiivisten palvelujen kannalta aluetasolla; yrityspalvelujen tarjonnan ja kysynnän edistäminen innovaatiopolitiikalla.

4.4

Tavoite 4: Standardien kehittäminen. Palvelustandardit ovat kehittyneet hitaasti. Ne perustuvat yleensä kysyntään. Yrityspalvelujen tarjoajien puolella on rakenteellisia ongelmia. Niistä suurin osa on pieniä yrityksiä, jotka eivät kuulu kotimaassaan edustusorganisaatioihin, mikä heijastuu myös unionitasolla, jolla tämä kategoria ei juuri ole edustettuna missään eurooppalaisessa organisaatiossa. Ainoa tapa parantaa tilannetta on mobilisoida käyttäjät tuomaan julki vaatimuksensa. Yrityspalvelujen markkinat hyötyisivät valtavasti alan selkeistä standardeista. Standardeja kehittämällä voitaisiin

täydentää ja jopa korvata sääntelyä

parantaa laatua ja edistää kilpailua

vähentää epäsymmetristä tietoa, mikä hyödyttäisi sekä tarjoajia että käyttäjiä markkinoilla, joita vaivaa avoimuuden puute

varmistaa eri tarjousten vertailtavuus, kun kuluttaja valitsee eri vaihtoehdoista

taata, että T&K- ja innovaatio-ohjelmien tuloksia levitetään nykyistä laajemmin innovoinnin kannustamiseksi ja palvelujen laadun parantamiseksi

toteuttaa kiistojen vähentäminen selkiyttämällä palvelujen tarjoajien ja käyttäjien oikeuksia ja velvollisuuksia

välttää työmarkkinakonflikteja siten, että palvelujen tarjoajat ja käyttäjät noudattavat sovellettavaa työoikeutta ja että tarvittaessa käydään työehtosopimusneuvotteluja asianmukaisella tasolla

helpottaa mittakaavaeduista hyötymistä samankaltaisia palveluja eri EU-maissa tarjoavien pienten yritysten keskuudessa ja avata mahdollisuudet markkinoiden integrointia haittaavien esteiden vähentämiselle

luoda terve vientisektori ja auttaa julkisten palvelutarjouskilpailujen järjestämisessä sekä edistää palveluihin liittyvää alihankintaa.

4.5

Tavoite 5: Yrityspalvelutilastojen parantaminen. Poliittiset toimet riippuvat voimassa olevien suuntausten analyysista, ja suuntaukset voidaan saada selville ainoastaan selkeistä ja asianmukaisista tilastoista. Se, että tuottavuus ei ole lisääntynyt Yhdysvaltoihin verrattuna tyydyttävällä tavalla, voi johtua osittain epäluotettavista tilastoista, jotka perustuvat tuotantoteollisuuden suorituskykyä mittaavaan metodologiaan. Yrityspalveluja kuvaavien tilastojen tarkentaminen edellyttää Eurostatin päätöksen lisäksi myös hallitusten yhteistyötä, joka tähtää tilastotietojen keruumenetelmien muuttamiseen. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää yrityspalvelujen roolin mittaamiseen teollisuudessa ja muilla palvelusektoreilla.

4.6

Tavoite 6: Palvelutiede

Palvelutiede (tai Service Science, Management and Engineering, SSME) on uusi kehittyvä ala, ja se kattaa eri palveluihin liittyvät ja hajanaisetkin lähestymistavat, kuten palvelutalouden, palvelujohtamisen, palvelumarkkinoinnin ja palvelutuotteiden (tukipalvelut) kehittämisen (service engineering). Palveluja tutkivat ja palveluyritykset ovat huomanneet, että kaikkia edellä mainittuja aloja on edistettävä ja ne on integroitava nykyistä paremmin. Palvelutieteessä palvelutuotteiden ja tukipalvelujen kehittäminen tarjoaa hyvän esimerkin. Kyseessä on ollut tekninen ala, jolla pyritään palvelutuotteiden järjestelmälliseen kehittämiseen ja suunnitteluun hyödyntämällä soveltuvia malleja, menetelmiä ja välineitä. Vaikka tukipalvelualaan kuuluu myös palvelutoiminnan johtamiseen liittyviä näkökohtia, siinä keskitytään ensisijaisesti uusien palvelutuotteiden kehittämiseen. Tukipalveluihin sisältyy myös kehitysjärjestelmien suunnittelu eli palveluihin liittyvät kysymykset yleisen T&K- ja innovointijohtamisen alalla. Tavaroiden, ohjelmistojen ja palvelujen yhteisiä tukipalveluja koskevista integroiduista lähestymistavoista tulee vakiintunut ilmiö.

Uusia liiketoiminnan malleja, menetelmiä ja välineitä koskeva perustutkimus antaa palvelutieteelle tärkeitä virikkeitä. Lisäksi palvelustandardien yhdenmukaistamisen edistyminen kannustaa erikoistumaan ja kehittämään tehokkaasti uusia palveluja (12).

Tukipalveluala on yksi harvoista palvelusektorin aloista, joita eurooppalainen tutkimus on muokannut merkittävästi. On tärkeää integroitua entistä tiiviimmin kansainvälisiin verkostoihin ja kehittää järjestelmällisesti riippumaton tukipalvelualan yhteisö, jotta alalla voidaan tulevaisuudessakin säilyttää johtoasema (13).

4.7

Tavoite 7: Yrityspalvelujen sisämarkkinat ja sääntely

Hallintotaakan karsiminen ja yksinkertaistaminen. On olemassa useita rajoittavia tekijöitä, jotka haittaavat yrityspalvelusektorilla toimivia yrityksiä ja kumoavat niiden pyrkimykset lisätä tuottavuutta ja hankkia asiakkaita muista jäsenvaltioista. Tähän liittyvät työvoiman liikkuvuutta koskevat ongelmat ja pätevyyksien tunnustaminen. Sääntelyn määrä ja monimutkaisuus on lisääntynyt viime vuosina ja kuluvana vuonna, mikä puolestaan on kasvattanut pieniin palveluntarjoajiin kohdistuvaa taakkaa. Keskeisimmät huomiota vaativat seikat ovat seuraavat:

Yritysten perustaminen ja siirto. Uuden yrityksen perustaminen tai toiminnassa olevan yrityksen omistajuuden siirtäminen edellyttää niin paljon aikaa ja rahaa, ettei pk-yrityksillä ole siihen mahdollisuuksia.

Palvelujen vientiä haittaavat esteet. Yritystoimintansa kannalta relevanttien säädösten löytäminen ja tarkastelu on palvelujen viennistä kiinnostuneiden pk-yritysten kannalta kallista. Kansainvälisiä kauppaneuvotteluja on seurattava, jotta voidaan poistaa unionin ulkopuolella eurooppalaisten yrityspalveluita tarjoavien yritysten toimintaa haittaavat turhat esteet. Niiden havaitsemista helpottaa komission kokoama markkinoille pääsyä kuvaava tietokanta.

Eri alojen ammattilaisten yhteistyötä koskevat rajoitukset. Palveludirektiivin voimaantulon myötä voivat ammattitaitoa edellyttäviä palveluja tarjoavien yritysten toimintaa haittaavat esteet poistua.

Puutteet EU-lainsäädännön saattamisessa osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä sekä jäsenvaltioittain vaihteleva lainsäädäntö; vaikka säädökset eivät olekaan suoranaisesti sisämarkkinoiden vastaisia, jäsenvaltioiden välinen epäyhtenäisyys haittaa markkinaintegraatiota.

Julkiset hankinnat ja säädökset yksityisten ja valtion omistamien yritysten kilpailusta julkisista hankinnoista

Palvelujen rajatylittävää tarjontaa haittaavat esteet. Ammattialajärjestöjen säännöissä ilmenevä torjuva asenne toisesta jäsenvaltioista lähtöisin olevia toimijoita kohtaan

Erittäin ammattitaitoisten työntekijöiden lähettäminen. Jopa erittäin ammattitaitoisten työntekijöiden toiseen jäsenvaltioon lähettämisessä kohdataan vaikeuksia. ETSK:n lausunto työntekijöiden lähettämisestä toiseen jäsenvaltioon voi tarjota osviittaa aihepiiriin liittyville toimille (14).

Pätevyyksien tunnustaminen. Direktiivi 2005/63/EY, joka annettiin 7. syyskuuta 2005, oli määrä saattaa osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 20. lokakuuta 2007 mennessä. Kyseessä oli viidentoista aikaisemman ja ammattipätevyyksien tunnustamiseen liittyvän direktiivin korvaaminen. Sen myötä yhteisön järjestelmän on määrä ajanmukaistua kattavasti ja aidosti. Lisäksi entistä joustavamman ja automaattisen pätevyyksien tunnustamisen on määrä edistää yrityspalvelujen markkinoita unionissa. Komission sittemmin käynnistämän sisämarkkinoiden tiedotusjärjestelmän, eli IMI-aloitteen, katsotaan tarjoavan jäsenvaltioissa viranomaisille ja työnantajille käytännön keinon löytää keskitetystä tietokannasta (kussakin jäsenvaltiossa alue- tai jäsenvaltiotasolla) toimivaltainen viranomainen, kun on kyse osaamista ja pätevyyttä koskevien todistusten myöntämisestä tai niiden aitouden varmistamisesta.

Palveludirektiivin saattaminen osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä. Sektorikohtainen analyysi auttaisi yrityspalveluja hyötymään mahdollisimman kattavasti uudesta sääntely-ympäristöstä, etenkin kun on kyse esteistä, joita on jäljellä, kun palveludirektiiviä saatetaan osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä ja sen jälkeen. Tätä selvitetään vuonna 2010 alkavalla jatkuvalla seurannalla, jotta edistymistä direktiivin saattamisessa osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä voidaan arvioida. Lisäksi tämän toteuttamistapaa seurataan tiiviisti. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti yrityspalvelutalouteen kohdistuviin vaikutuksiin. Sisämarkkinoiden tiedotusjärjestelmä voi tarjota hyödyllistä tietoa jäsenvaltioiden välisten erojen seurantaa ja tulevaa yksinkertaistamista ajatellen.

Bryssel 9. heinäkuuta 2008

Talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  EUVL C 318, 23.12.2006, s. 4.

(2)  KOM(2007) 374 lopullinen, 4. heinäkuuta 2007.

(3)  SEC(2007) 1059, 27. heinäkuuta 2007.

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/123/EY, 12. joulukuuta 2006.

(5)  Lehdistötiedote IP/08/192, 7.2.2008.

(6)  Muistio/08/152, 10. maaliskuuta 2008.

(7)  KOM(2007) 359 lopullinen.

(8)  KOM(2008) 133 lopullinen, 11. maaliskuuta 2008.

(9)  EUVL C 256, 27.10.2007, s. 93 (asiakokonaisuus SOC/251).

(10)  EUVL C 256, 27.10.2007, s. 8 (asiakokonaisuus INT/324).

(11)  EUVL C 256, 27.10.2007, s. 17 (asiakokonaisuus INT/325).

(12)  Service EngineeringMethodical Development of New Service Products, Hans-Jörg Bullinger, Klaus-Peter Fahnrich, Thomas Meiren.

(13)  Thomas Meiren, tuotantotekniikkaa tutkiva Fraunhofer-Institut, Stuttgart.

(14)  Ks. ETSK:n 9. toukokuuta 2008 antama lausunto CESE 995/2008 (asiakokonaisuus SOC/282) (EUVL C 224, 30.8.2008, s. 95).


LIITE

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausuntoon

Seuraava erityisjaoston lausuntoon sisältynyt teksti muutettiin täysistunnossa hyväksytyllä muutosehdotuksella, mutta sai vähintään neljänneksen annetuista äänistä:

Kohdan 2.2 toinen luetelmakohta:

”—

Työmarkkinapolitiikan asema yrityspalveluissa. Sosiaaliselta kannalta katsottuna on sektoritasolla paikallaan tarkastella syvällisesti uuden tyyppisten ja yrityspalvelujen ja tuotantoteollisuuden vuorovaikutuksessa muodostuvien työsuhteiden asettamia haasteita. Analyysin on katettava yleissivistävä- ja ammatillinen koulutus sekä elinikäinen oppiminen ja työntekijöiden työolot myös niiden työntekijöiden kohdalla, jotka ovat mukana ulkoistamisprosesseissa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua koskevaa toimintaohjelmaa tulisi laajentaa niin, että siinä tarkasteltaisiin myös uusiin yrityspalveluihin vaikuttavasta rakennemuutoksesta johtuvia työolojen ja työtilaisuuksien tyypillisiä muutoksia.”

Tulos

87 muutosehdotuksen puolesta, 35 vastaan 13:n pidättyessä äänestämästä.


Top