EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021L1269

Komission delegoitu direktiivi (EU) 2021/1269, annettu 21 päivänä huhtikuuta 2021, delegoidun direktiivin (EU) 2017/593 muuttamisesta kestävyystekijöiden sisällyttämiseksi tuotevalvontavelvoitteisiin (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2021/2612

OJ L 277, 2.8.2021, p. 137–140 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir_del/2021/1269/oj

2.8.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 277/137


KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI (EU) 2021/1269,

annettu 21 päivänä huhtikuuta 2021,

delegoidun direktiivin (EU) 2017/593 muuttamisesta kestävyystekijöiden sisällyttämiseksi tuotevalvontavelvoitteisiin

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta 15 päivänä toukokuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU (1) ja erityisesti sen 16 artiklan 12 kohdan ja 24 artiklan 13 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Siirtyminen vähähiiliseen, kestävämpään ja resurssitehokkaaseen kiertotalouteen kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti on keskeinen tekijä unionin talouden pitkän aikavälin kilpailukyvyn varmistamisessa. Vuonna 2016 unioni teki Pariisin sopimuksen (2). Pariisin sopimuksen 2 artiklan 1 kohdan c alakohdassa asetetaan tavoitteeksi torjua ilmastonmuutosta entistä tehokkaammin muun muassa varmistamalla, että rahoitusvirrat tukevat vähän kasvihuonekaasupäästöjä tuottavaa ja ilmastonmuutoksen kestävää kehitystä.

(2)

Komissio pani merkille tämän haasteen ja esitti joulukuussa 2019 Euroopan vihreän kehityksen ohjelman (3). Vihreän kehityksen ohjelma on uusi kasvustrategia, jonka tavoitteena on tehdä unionista oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jonka talous on moderni, resurssitehokas ja kilpailukykyinen, jossa kasvihuonekaasujen nettopäästöistä pyritään eroon vuoteen 2050 mennessä ja jossa kasvuun pyritään lisäämättä resurssien käyttöä. Tavoite edellyttää, että sijoittajille annetaan heidän sijoitustensa osalta selkeitä signaaleja hukkainvestointien välttämiseksi ja kestävän rahoituksen hankkimiseksi.

(3)

Komissio julkaisi maaliskuussa 2018 kestävän kasvun rahoitusta koskevan toimintasuunnitelmansa (4), jossa esitetään kestävää rahoitusta koskeva kunnianhimoinen ja kattava strategia. Yksi toimintasuunnitelmassa asetetuista tavoitteista on ohjata pääomavirtoja kestävään sijoittamiseen kestävän ja osallistavan kasvun saavuttamiseksi.

(4)

Toimintasuunnitelman asianmukainen täytäntöönpano kannustaa sijoittajia vaatimaan kestäviä investointeja. Sen vuoksi on tarpeen selventää, että kestävyystekijät ja kestävyyteen liittyvät tavoitteet olisi otettava huomioon komission delegoidulla direktiivillä (EU) 2017/593 (5) säädetyissä tuotevalvontavaatimuksissa.

(5)

Rahoitusvälineitä valmistavien ja jakelevien sijoituspalveluyritysten olisi otettava kestävyystekijät huomioon kunkin rahoitusvälineen tuotehyväksyntämenettelyssä ja muissa tuotehallintajärjestelyissä jokaisen rahoitusvälineen osalta, jota on tarkoitus jakaa asiakkaille näiden etsiessä kestävyyteen liittyvän profiilin omaavia rahoitusvälineitä.

(6)

Ottaen huomioon, että kohdemarkkinat olisi määriteltävä riittävän tarkasti, ei yleinen toteamus rahoitusvälineen kestävyyteen liittyvästä profiilista saisi olla riittävä. Rahoitusvälineitä valmistavien ja jakelevien sijoituspalveluyritysten olisi pikemminkin täsmennettävä, mille kestävyyteen liittyviä tavoitteita omaavalle asiakasryhmälle rahoitusvälinettä on tarkoitus jakaa.

(7)

Sen varmistamiseksi, että kestävyystekijöitä sisältävät rahoitusvälineet pysyvät helposti myös sellaisten asiakkaiden saatavilla, joilla ei ole kestävyysmieltymyksiä, sijoituspalveluyrityksiä ei pitäisi vaatia yksilöimään asiakasryhmiä, joiden tarpeiden, ominaisuuksien ja tavoitteiden kanssa kestävyystekijöitä sisältävä rahoitusväline ei ole yhteensopiva.

(8)

Rahoitusvälineen kestävyystekijät olisi esitettävä avoimesti, jotta jakelija voi antaa asiaankuuluvat tiedot asiakkailleen tai potentiaalisille asiakkailleen.

(9)

Sen vuoksi delegoitua direktiiviä (EU) 2017/593 olisi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Delegoidun direktiivin (EU) 2017/593 muuttaminen

Muutetaan delegoitu direktiivi (EU) 2017/593 seuraavasti:

1)

Lisätään 1 artiklaan 5 kohta seuraavasti:

”5.   ’kestävyystekijöillä’ Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2088 (*1) 2 artiklan 24 kohdassa määriteltyjä kestävyystekijöitä.

(*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2088, annettu 27 päivänä marraskuuta 2019, kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla (EUVL L 317, 9.12.2019, s. 1).”;"

2)

Muutetaan 9 artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 9 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”9.   Jäsenvaltioiden on vaadittava sijoituspalveluyrityksiä määrittämään kullekin rahoitusvälineelle riittävän tarkasti mahdollinen kohdemarkkina sekä täsmentämään asiakastyyppi (-tyypit), jonka (joiden) tarpeiden, ominaisuuksien ja tavoitteiden kanssa, mukaan lukien kaikki kestävyyteen liittyvät tavoitteet, rahoitusväline on yhteensopiva. Tässä menettelyssä yrityksen on myös yksilöitävä asiakasryhmä (-ryhmät), jonka (joiden) tarpeiden, ominaisuuksien ja tavoitteiden kanssa rahoitusväline ei ole yhteensopiva, paitsi silloin, jos rahoitusvälineessä otetaan huomioon kestävyystekijät. Jos sijoituspalveluyritykset valmistavat rahoitusvälineen yhteistyössä, on määritettävä ainoastaan yksi kohdemarkkina.”;

b)

Korvataan 11 kohta seuraavasti:

”11.   Jäsenvaltioiden on vaadittava sijoituspalveluyrityksiä selvittämään, vastaako rahoitusväline kohdemarkkinan määritettyjä tarpeita, ominaisuuksia ja tavoitteita, myös tarkastelemalla seuraavia näkökohtia:

a)

rahoitusvälineen riski-tuottoprofiili on kohdemarkkinan mukainen;

b)

rahoitusvälineen kestävyystekijät ovat tarvittaessa kohdemarkkinan mukaiset;

c)

rahoitusvälineen suunnittelu perustuu asiakasta hyödyttäviin ominaisuuksiin eikä liiketoimintamalliin, joka edellyttää asiakastulosten olevan heikkoja ollakseen kannattava.”;

c)

Lisätään 13 kohtaan toinen alakohta seuraavasti:

”Rahoitusvälineen kestävyystekijät on esitettävä avoimesti ja jakelijoille on annettava asiaankuuluvat tiedot, jotta ne voivat ottaa asianmukaisesti huomioon asiakkaidensa tai potentiaalisten asiakkaidensa kestävyyteen liittyvät tavoitteet.”;

d)

Korvataan 14 kohta seuraavasti:

”14.   Jäsenvaltioiden on edellytettävä, että sijoituspalveluyritykset tarkastelevat valmistamiaan rahoitusvälineitä säännöllisesti ottaen huomioon kaikki tapahtumat, jotka voivat olennaisesti vaikuttaa yksilöityyn kohdemarkkinaan kohdistuvaan potentiaaliseen riskiin. Sijoituspalveluyritysten on tutkittava, onko rahoitusväline yhä kohdemarkkinan tarpeiden, ominaisuuksien ja tavoitteiden, mukaan lukien kestävyyteen liittyvät tavoitteet, mukainen ja jaellaanko sitä kohdemarkkinalle vai tavoitellaanko sillä asiakkaita, joiden tarpeiden, ominaisuuksien ja tavoitteiden kanssa se ei ole yhteensopiva.”;

3)

Muutetaan 10 artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 2 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”2.   Jäsenvaltioiden on edellytettävä, että sijoituspalveluyrityksillä on käytössään asianmukaiset tuotevalvontajärjestelyt sen varmistamiseksi, että tuotteet ja palvelut, joita ne aikovat tarjota tai suosittaa, ovat yhteensopivia yksilöidyn kohdemarkkinan tarpeiden, ominaisuuksien ja tavoitteiden kanssa, mukaan lukien kaikki kestävyyteen liittyvät tavoitteet, ja että aiottu jakelustrategia on yksilöidyn kohdemarkkinan mukainen. Sijoituspalveluyritysten on yksilöitävä ja arvioitava asianmukaisesti sellaisten asiakkaiden olosuhteet ja tarpeet, joihin ne aikovat keskittyä, jotta varmistetaan, etteivät asiakkaiden edut vaarannu kaupallisten tai rahoituspaineiden vuoksi. Tässä menettelyssä sijoituspalveluyritysten on myös yksilöitävä asiakasryhmät, joiden tarpeiden, ominaisuuksien ja tavoitteiden kanssa tuote tai palvelu ei ole yhteensopiva, paitsi silloin, jos rahoitusvälineessä otetaan huomioon kestävyystekijät.”;

b)

Korvataan 5 kohta seuraavasti:

”5.   Jäsenvaltioiden on edellytettävä, että sijoituspalveluyritykset tarkastelevat tarjoamiaan tai suosittamiaan sijoitustuotteita sekä tarjoamiaan palveluja säännöllisesti ottaen huomioon kaikki tapahtumat, jotka voivat olennaisesti vaikuttaa yksilöityyn kohdemarkkinaan kohdistuvaan potentiaaliseen riskiin. Yritysten on arvioitava ainakin, onko tuote tai palvelu edelleen yksilöidyn kohdemarkkinan tarpeiden, ominaisuuksien ja tavoitteiden mukainen, mukaan lukien kaikki kestävyyteen liittyvät tavoitteet, ja onko aiottu jakelustrategia edelleen asianmukainen. Yritysten on tarkasteltava kohdemarkkinaa uudelleen ja/tai päivitettävä tuotevalvontajärjestelyjä, jos ne havaitsevat, että ne ovat yksilöineet tietyn tuotteen tai palvelun kohdemarkkinan virheellisesti tai että tuote tai palvelu ei enää vastaa yksilöidyn kohdemarkkinan olosuhteita esimerkiksi, kun tuotteesta tulee epälikvidi tai hyvin epävakaa markkinamuutosten vuoksi.”.

2 artikla

Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

1.   Jäsenvaltioiden on viimeistään 21 päivänä elokuuta 2022 annettava ja julkaistava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset. Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset kirjallisina komissiolle.

Niiden on sovellettava näitä säännöksiä 22 päivänä marraskuuta 2022.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä säännellyistä kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 artikla

Voimaantulo

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

4 artikla

Osoitus

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 21 päivänä huhtikuuta 2021.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349.

(2)  Neuvoston päätös (EU) 2016/1841, annettu 5 päivänä lokakuuta 2016, ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 282, 19.10.2016, s. 1).

(3)  COM(2019) 640 final.

(4)  COM(2018) 97 final.

(5)  Komission delegoitu direktiivi (EU) 2017/593, annettu 7 päivänä huhtikuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU täydentämisestä asiakkaiden rahoitusvälineiden ja varojen suojaamisen, tuotevalvontavelvoitteiden sekä välityspalkkioiden, provisioiden tai muiden rahallisten tai ei-rahallisten etujen tarjoamiseen tai vastaanottamiseen sovellettavien sääntöjen osalta (EUVL L 87, 31.3.2017, s. 500).


Top