EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1639

Neuvoston päätös (YUTP) 2020/1639, annettu 5 päivänä marraskuuta 2020, niiden yleisten edellytysten vahvistamisesta, joiden mukaisesti kolmansia valtioita voitaisiin poikkeuksellisesti kutsua osallistumaan yksittäisiin PRY-yhteistyön hankkeisiin

OJ L 371, 6.11.2020, p. 3–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/1639/oj

6.11.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 371/3


NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2020/1639,

annettu 5 päivänä marraskuuta 2020,

niiden yleisten edellytysten vahvistamisesta, joiden mukaisesti kolmansia valtioita voitaisiin poikkeuksellisesti kutsua osallistumaan yksittäisiin PRY-yhteistyön hankkeisiin

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 46 artiklan 6 kohdan,

ottaa huomioon pysyvän rakenteellisen yhteistyön (PRY) ja siihen osallistuvien jäsenvaltioiden luettelon vahvistamisesta 11 päivänä joulukuuta 2017 annetun neuvoston päätöksen (YUTP) 2017/2315 (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 2 kohdan g alakohdan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvosto hyväksyi 14 päivänä marraskuuta 2016 päätelmät EU:n globaalistrategian täytäntöönpanosta turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alalla, joissa määritellään unionin tavoitetaso seuraavan kolmen kyseisessä strategiassa yksilöidyn strategisen painopisteen tukemiseksi: a) ulkoisiin konflikteihin ja kriiseihin vastaaminen, b) kumppanien valmiuksien kehittäminen ja c) unionin ja sen kansalaisten suojelu.

(2)

Päätelmissään turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta EU:n globaalistrategian yhteydessä, jotka hyväksyttiin 19 päivänä marraskuuta 2018, neuvosto totesi lisäksi, että vastatessaan Euroopan nykyisiin ja tuleviin turvallisuus- ja puolustustarpeisiin unioni vahvistaa valmiuksiaan toimia turvallisuuden takaajana ja strategista autonomiaansa sekä tehostaa kykyään tehdä yhteistyötä kumppanien kanssa.

(3)

Neuvostolle ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkealle edustajalle, jäljempänä ’korkea edustaja’, 13 päivänä marraskuuta 2017 annetun pysyvää rakenteellista yhteistyötä (PRY) koskevan ilmoituksen (2) liitteen I yhdennessätoista kohdassa täsmennettiin, että tiukempien sitoumusten on määrä auttaa saavuttamaan unionin tavoitetaso, joka määriteltiin 14 päivänä marraskuuta 2016 annetuissa neuvoston päätelmissä ja jonka Eurooppa-neuvosto vahvisti joulukuussa 2016, ja vahvistaa siten sekä eurooppalaisten että unionin strategista riippumattomuutta.

(4)

Neuvosto hyväksyi 11 päivänä joulukuuta 2017 päätöksen (YUTP) 2017/2315.

(5)

Neuvosto hyväksyi 25 päivänä kesäkuuta 2018 päätöksen (YUTP) 2018/909 (3) PRY-yhteistyön hankkeiden yhteisten hallinnointia koskevien sääntöjen vahvistamisesta.

(6)

Päätöksen (YUTP) 2017/2315 4 artiklan 2 kohdan g alakohdassa säädetään, että neuvosto vahvistaa hyvissä ajoin kyseisen päätöksen 9 artiklan 1 kohdan mukaisesti yleiset edellytykset, joiden mukaan kolmansia valtioita voitaisiin poikkeuksellisesti kutsua osallistumaan yksittäisiin PRY-yhteistyön hankkeisiin.

(7)

Päätöksen (YUTP) 2017/2315 9 artiklan 1 kohdassa säädetään, että tällaisista yleisistä edellytyksistä tehtävään neuvoston päätökseen voi sisältyä malli kolmansien valtioiden kanssa tehtäviä hallinnollisia järjestelyjä varten.

(8)

Neuvostolle ja korkealle edustajalle annetun PRY-yhteistyötä koskevan ilmoituksen liitteessä III olevan 2.2.1 kohdan viimeisessä alakohdassa, joka sisälsi PRY:n hallinnointia koskevia ehdotuksia, täsmennettiin, että kolmansien valtioiden, joita hankkeen osanottajat voivat poikkeuksellisesti kutsua osallistumaan hankkeisiin, olisi tuotava hankkeelle merkittävää lisäarvoa, myötävaikutettava PRY:hyn ja yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan (YTPP) lujittavasti ja täytettävä vaativampia sitoumuksia. Siinä täsmennettiin myös, että kolmansien valtioiden osalliseksi kutsuminen ei anna niille päätösvaltaa PRY:n hallinnoinnissa.

(9)

Päätöksen (YUTP) 2017/2315 9 artiklan 2 ja 3 kohdassa säädetään, että neuvosto päättää Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 46 artiklan 6 kohdan mukaisesti, täyttääkö kolmas valtio, jonka osallistuvat jäsenvaltiot, jotka ottavat osaa hankkeeseen, haluavat kutsua osallistumaan kyseiseen hankkeeseen, tässä päätöksessä säädetyt vaatimukset, ja että kun neuvoston myönteinen päätös on tehty, osallistuvat jäsenvaltiot, jotka ottavat osaa hankkeeseen, voivat ryhtyä hallinnollisiin järjestelyihin asianomaisen kolmannen valtion kanssa sen osallistumiseksi kyseiseen hankkeeseen. Tällaisten järjestelyjen on noudatettava unionin menettelyjä ja sen päätöksenteon riippumattomuutta.

(10)

PRY:n puitteissa toteutettujen toimien ja muiden YUTP-alan toimien sekä muiden unionin politiikkojen olisi oltava johdonmukaisia keskenään.

(11)

Kolmansien valtioiden osallistuminen PRY-yhteistyön hankkeeseen ei tarkoita sitä, että kolmansien maiden yhteisöt voisivat välttämättä osallistua Euroopan puolustusteolliseen kehittämisohjelmaan (EDIDP) tai muihin asiaankuuluviin unionin välineisiin.

(12)

Neuvoston 6 päivänä maaliskuuta 2018 etenemissuunnitelmasta pysyvän rakenteellisen yhteistyön (PRY) täytäntöönpanoa varten antaman suosituksen (4) 13 kohdassa täsmennettiin, että kolmansien valtioiden poikkeuksellista osallistumista yksittäisiin hankkeisiin koskevien yleisten edellytysten laatiminen olisi aloitettava heti, kun hankkeille on olemassa yhteiset hallinnointia koskevat säännöt ja sitoumusten noudattaminen on jaksotettu.

(13)

Neuvosto antoi 15 päivänä lokakuuta 2018 suosituksen (5) pysyvän rakenteellisen yhteistyön yhteydessä tehtyjen tiukempien sitoumusten noudattamisen jaksottamisesta ja täsmällisempien tavoitteiden määrittelemisestä.

(14)

Euroopan puolustusviraston olisi tarjottava PRY:lle tukea neuvoston päätöksen (YUTP) 2015/1835 (6) mukaisesti.

(15)

Sen vuoksi on aiheellista vahvistaa yleiset edellytykset, joiden mukaisesti kolmansia valtioita voitaisiin poikkeuksellisesti kutsua osallistumaan yksittäisiin PRY-yhteistyön hankkeisiin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Tarkoitus

Tässä päätöksessä vahvistetaan yleiset edellytykset, joiden mukaisesti kolmansia valtioita voitaisiin poikkeuksellisesti kutsua osallistumaan yksittäisiin PRY-yhteistyön hankkeisiin.

2 artikla

Kutsuminen

1.   Kolmas valtio voi esittää PRY-yhteistyön hankkeen koordinaattorille tai koordinaattoreille kyseiseen hankkeeseen osallistumista koskevan pyynnön. Tällaisen pyynnön on sisällettävä riittävän yksityiskohtaiset tiedot hankkeeseen osallistumisen syistä sekä ehdotetun osallistumisen laajuudesta ja muodosta, soveltuvissa tapauksissa hankkeen eri vaiheissa, ja siinä on osoitettava 3 artiklassa vahvistettujen yleisten edellytysten täyttyminen.

2.   Vastaanotettuaan tällaisen pyynnön osallistuvat jäsenvaltiot, jotka ottavat osaa hankkeeseen, jäljempänä ’hankkeen jäsenet’, arvioivat kyseisen kolmannen valtion toimittamien tietojen pohjalta, täyttääkö kyseinen kolmas valtio 3 artiklassa vahvistetut yleiset edellytykset.

3.   Jos hankkeen jäsenet sopivat yksimielisesti

a)

siitä, että ne haluavat kutsua pyynnön esittäneen kolmannen valtion osallistumaan hankkeeseen,

b)

kyseisen kolmannen maan osallistumisen laajuudesta, muodosta ja soveltuvissa tapauksissa asiaankuuluvista vaiheista, ja

c)

siitä, että kolmas valtio täyttää 3 artiklassa vahvistetut yleiset edellytykset,

hankkeen koordinaattori tai koordinaattorit ilmoittavat tästä PRY-yhteistyön sihteeristön tuella neuvostolle ja korkealle edustajalle. Tällaiseen ilmoitukseen on liitettävä myös kolmannen valtion esittämä pyyntö.

4.   Tämän artiklan 3 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen, joka sisältää kolmannen valtion hankkeeseen osallistumisen laajuuden, muodon ja soveltuvissa tapauksissa asiaankuuluvat vaiheet, pohjalta ja poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean lausunnon saatuaan neuvosto tekee Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 46 artiklan 6 kohdan ja päätöksen (YUTP) 2017/2315 9 artiklan 2 kohdan mukaisesti päätöksen siitä, täyttääkö kolmannen valtion kyseiseen hankkeeseen osallistuminen tämän päätöksen 3 artiklassa vahvistetut edellytykset.

5.   Neuvoston tehtyä 4 kohdassa tarkoitetun myönteisen päätöksen PRY-yhteistyön hankkeen koordinaattori tai koordinaattorit toimittavat hankkeen jäsenten puolesta pyynnön esittäneelle kolmannelle valtiolle kutsun osallistua kyseiseen hankkeeseen.

6.   Kun pyynnön esittänyt kolmas valtio on ilmoittanut PRY-yhteistyön hankkeen koordinaattorille tai koordinaattoreille hyväksyvänsä kutsun, hankkeen jäsenet tai heidän puolestaan koordinaattori tai koordinaattorit aloittavat kyseisen kolmannen valtion kanssa neuvottelut yksimielisesti toimivien hankkeen jäsenten ja kyseisen kolmannen valtion ryhtymiseksi hallinnolliseen järjestelyyn tämän päätöksen liitteenä olevan mallin pohjalta. Tällaisessa hallinnollisessa järjestelyssä on varmistettava johdonmukaisuus päätöksen (YUTP) 2017/2315 ja päätöksen (YUTP) 2018/909 säännösten kanssa.

7.   Kolmas valtio, joka on kutsuttu osallistumaan hankkeeseen, liittyy hankkeeseen 6 kohdassa tarkoitetussa hallinnollisessa järjestelyssä vahvistettuna päivänä.

8.   PRY-yhteistyön hankkeen koordinaattorin tai koordinaattoreiden on asetettava tämän artiklan 6 kohdassa tarkoitetut hallinnolliset järjestelyt kaikkien PRY-yhteistyöhön osallistuvien jäsenvaltioiden saataville päätöksen (YUTP) 2018/909 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun yhteisen sähköisen työtilan välityksellä.

3 artikla

Yleiset edellytykset

Kolmas valtio voidaan poikkeuksellisesti kutsua osallistumaan PRY-yhteistyön hankkeeseen ja se voi jatkaa osallistumista, jos se täyttää kaikki seuraavat yleiset edellytykset:

a)

se jakaa SEU 2 artiklassa vahvistetut arvot, joihin unioni perustuu, SEU 21 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut periaatteet ja SEU 21 artiklan 2 kohdan a, b, c ja h alakohdassa olevat YUTP:n tavoitteet. Se ei saa vaarantaa unionin ja sen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustusetuja, mukaan lukien jäsenvaltioiden kanssa olevien hyvien naapuruussuhteiden periaatteen kunnioittaminen, ja sen on käytävä unionin kanssa poliittista vuoropuhelua, jonka olisi katettava myös turvallisuus- ja puolustusnäkökohdat silloin, kun se osallistuu PRY-yhteistyön hankkeeseen;

b)

se tuo hankkeelle merkittävää lisäarvoa ja edistää hankkeen tavoitteiden saavuttamista. Eurooppalaisen yhteistoiminnallisen lähestymistavan ensisijaisuuden ja päätöksen (YUTP) 2018/909 4 artiklan 5 kohdan mukaisesti keinojen, joilla se tukee hanketta, on täydennettävä PRY-yhteistyöhön osallistuvien jäsenvaltioiden käyttöön asettamia keinoja, esimerkiksi tarjoamalla teknistä asiantuntemusta tai lisävoimavaroja, mukaan lukien operatiivinen tai rahoitustuki, ja siten edistettävä hankkeen onnistumista ja sen myötä PRY-yhteistyötä;

c)

sen osallistuminen edesauttaa yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan (YTPP) ja 14 päivänä marraskuuta 2016 annetuissa neuvoston päätelmissä määritellyn unionin tavoitetason vahvistamista, muun muassa tukemalla YTPP-operaatioita;

d)

sen osallistuminen ei saa aiheuttaa riippuvuutta kyseisestä kolmannesta valtiosta tai tuoda mukanaan sen mitään unionin jäsenvaltiota vastaan asettamia rajoituksia puolustustarvikkeiden hankkimisen, tutkimuksen ja voimavarojen kehittämisen osalta taikka aseiden tai voimavarojen ja teknologian käytön ja viennin osalta, jotka haittaisivat edistymistä tai ehkäisisivät PRY-yhteistyön hankkeen yhteydessä kehitettyjen voimavarojen yhteistä tai muuta käytettävyyttä, vientiä tai operatiivista käyttöönottoa. Sen on viimeisteltävä asianmukaisella tasolla sopimus edellytyksistä, jotka koskevat kyseisessä hankkeessa kehitettävien voimavarojen ja teknologian jakamista edelleen PRY:n puitteiden ulkopuolella tapauskohtaisesti, jotta kyseisiä voimavaroja ei käytetä unionia ja sen jäsenvaltioita vastaan;

e)

sen osallistuminen noudattaa päätöksen (YUTP) 2017/2315 liitteessä täsmennettyjä tiukempia PRY-sitoumuksia, varsinkin niitä sitoumuksia, joiden täyttämistä kyseinen PRY-yhteistyön hanke tukee, kyseisen hankkeen erityispiirteistä riippuen. Sen osallistumisen voimavaroihin liittyviin hankkeisiin on myös edistettävä voimavarojen kehittämissuunnitelmasta ja puolustuksen koordinoidusta vuotuisesta tarkastelusta (CARD) johdettujen painopisteiden saavuttamista, vaikutettava myönteisesti Euroopan puolustuksen teolliseen ja teknologiseen perustaan (EDTIB) ja parannettava Euroopan puolustusteollisuuden kilpailukykyä. Erityisesti kolmannen valtion hankkeeseen osallistumisen on edistettävä pääasiassa joukkojen käytettävyyttä, toimintavalmiutta ja yhteentoimivuutta;

f)

sillä on voimassa oleva tietoturvallisuussopimus unionin kanssa;

g)

sillä on tarvittaessa Euroopan puolustusviraston (EDA) kanssa voimassa oleva päätöksen (YUTP) 2015/1835 mukainen hallinnollinen järjestely, jos hanke pannaan täytäntöön EDAn tuella, ottaen huomioon asiaankuuluvan EDAn kannanoton (7), ja;

h)

se on sitoutunut tämän päätöksen 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa osallistumispyynnössään varmistamaan päätöksen (YUTP) 2017/2315 ja päätöksen (YUTP) 2018/909 säännösten noudattamisen.

4 artikla

PRY-yhteistyön hankkeeseen osallistuvien kolmansien valtioiden oikeudet ja velvollisuudet

1.   Kolmannen valtion PRY-yhteistyön hankkeeseen osallistumisessa on noudatettava hankkeen jäsenten keskenään päätöksen (YUTP) 2018/909 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti sopimia hankkeen hallinnointia koskevia järjestelyjä. PRY-yhteistyön hankkeeseen osallistuvalla kolmannella valtiolla on tämän päätöksen 2 artiklan 6 kohdassa tarkoitetussa hallinnollisessa järjestelyssä, johon yksimielisesti toimivat hankkeen jäsenet ja kyseinen kolmas valtio ryhtyvät, määritellyt oikeudet ja velvollisuudet. Tällaisten oikeuksien ja velvollisuuksien on oltava tämän päätöksen 3 artiklassa vahvistettujen yleisten edellytysten mukaisia ja ne voivat kattaa seuraavat osa-alueet:

a)

kolmannen valtion osallistuminen PRY-yhteistyön hankkeen puitteissa koolle kutsuttuihin kokouksiin;

b)

PRY-yhteistyön hankkeeseen osallistuvan kolmannen valtion tehtävät ja vastuut;

c)

kolmannen valtion PRY-yhteistyön hankkeen päätöksentekoprosessiin osallistumisen laajuus;

d)

PRY-yhteistyön hankkeen jäsenten ja hankkeeseen osallistuvan kolmannen valtion välisen tiedonvaihdon laajuus ja osa-alueet.

2.   Hankkeeseen kutsuttu kolmas valtio voi osallistua hankkeen täytäntöönpanoa koskevaan päätöksentekoprosessiin sen panos huomioon ottaen. Edellä 1 kohdassa tarkoitetuissa järjestelyissä on noudatettava kaikilta osin unionin päätöksenteon riippumattomuutta sekä osallistuvien jäsenvaltioiden oikeuksia ja velvollisuuksia, myös siltä osin kuin on kyse hankkeen valvonnan ja sen tulosten turvaamisesta PRY:n puitteissa sekä mahdollisia uusia hankkeen jäseniä koskevasta päätöksenteosta, PRY-yhteistyön vahvistavan päätöksen (YUTP) 2017/2315 ja päätöksessä (YUTP) 2018/909 vahvistettujen PRY-yhteistyön hankkeiden yhteisten hallinnointia koskevien sääntöjen mukaisesti.

5 artikla

Uudelleentarkastelumekanismi

1.   Sellaisen hankkeen koordinaattorin tai koordinaattoreiden, johon kolmas valtio osallistuu, on toimitettava PRY-yhteistyön sihteeristöön päätöksen (YUTP) 2018/909 2 artiklan 2 kohdassa säädettyjä menettelyä ja määräaikoja noudattaen tiedot kyseisen kolmannen valtion panoksesta hankkeeseen ja sen hanketta koskevien sitoumusten täyttämisestä sekä tämän päätöksen 3 artiklassa vahvistettujen yleisten edellytysten jatkuvasta täyttämisestä.

2.   PRY-yhteistyön sihteeristö toimittaa tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tiedot neuvostolle vuosittain korkean edustajan neuvostolle PRY-yhteistyöstä antaman vuosikertomuksen yhteydessä ja osana päätöksen (YUTP) 2018/909 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja PRY-yhteistyön hankkeista yhteen koottuja tietoja sen varmistamiseksi, että neuvosto voi tehokkaasti suorittaa hankkeiden valvontaa ja ryhtyä tarvittaessa toimiin, mukaan lukien sen osalta, täyttääkö hankkeeseen osallistuva kolmas valtio jatkuvasti tämän päätöksen 3 artiklassa vahvistetut yleiset edellytykset.

6 artikla

Kolmannen valtion PRY-yhteistyön hankkeeseen osallistumisen lopettaminen tai keskeyttäminen

1.   Jos PRY-yhteistyön hankkeeseen osallistuva kolmas valtio on ilmoittanut hankkeen jäsenille päätöksestään lopettaa osallistumisensa, tällainen lopettaminen tulee voimaan, kun hankkeen jäsenet ja kyseinen kolmas valtio ovat päässeet sopimukseen ehdoista, joiden mukaisesti osallistuminen päättyy.

Kun kolmannen valtion osallistuminen PRY-yhteistyön hankkeeseen lopetetaan, hankkeen koordinaattorin tai koordinaattoreiden on ilmoitettava tästä PRY-yhteistyön sihteeristön tuella neuvostolle ja korkealle edustajalle.

2.   Hankkeen jäsenet voivat sopia joko 5 artiklassa tarkoitetun säännöllisen uudelleentarkastelun aikana tai sen ulkopuolella, että kolmannen valtion osallistumista hankkeeseen olisi arvioitava uudelleen. Tällaisessa tapauksessa hankkeen koordinaattori tai koordinaattorit ilmoittavat asiasta kyseiselle kolmannelle valtiolle.

Jos hankkeen jäsenet päättävät keskeyttää kolmannen valtion osallistumisen PRY-yhteistyön hankkeeseen, hankkeen koordinaattorin tai koordinaattoreiden on ilmoitettava tästä PRY-yhteistyön sihteeristön tuella neuvostolle ja korkealle edustajalle. Tämän ilmoituksen pohjalta ja poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean lausunnon saatuaan neuvosto voi SEU 46 artiklan 6 kohdan ja päätöksen (YUTP) 2017/2315 9 artiklan 2 kohdan mukaisesti päättää lopettaa kolmannen valtion hankkeeseen osallistumisen.

3.   Jos yksi tai useampi jäsenvaltio katsoo, että kolmannen valtion osallistuminen PRY-yhteistyön hankkeeseen ei enää täytä tämän päätöksen 3 artiklassa vahvistettuja yleisiä edellytyksiä, ne voivat saattaa asian neuvoston käsiteltäväksi. Tällöin asianomaisten jäsenvaltioiden, eli hankkeen jäsenten ja jäsenvaltion tai jäsenvaltioiden, jotka ovat saattaneet asian neuvoston käsiteltäväksi, kesken käydään neuvotteluja, joissa korkea edustaja toimii välittäjänä. Kyseisten neuvottelujen puitteissa, joiden aikana myös kolmannen valtion näkemyksiä voidaan kuulla, jäsenvaltio tai jäsenvaltiot, jotka ovat saattaneet asian neuvoston käsiteltäväksi, toimittavat korkealle edustajalle kirjallisesti kaikki tarvittavat tiedot, joissa osoitetaan syyt sille, että asia saatettiin neuvoston käsiteltäväksi, ja ilmoittavat korkealle edustajalle, mitä toimenpiteitä voitaisiin toteuttaa asian ratkaisemiseksi. Korkean edustajan ja asianomaisten jäsenvaltioiden on tarkasteltava asiaa yhdessä ja etsittävä sopivia ratkaisuja kahden kuukauden kuluessa. Jos neuvottelujen päättymisen jälkeen jäsenvaltio tai jäsenvaltiot, jotka ovat saattaneet asian neuvoston käsiteltäväksi, katsovat edelleen, ettei kolmannen valtion osallistuminen PRY-yhteistyön hankkeeseen enää täytä tämän päätöksen 3 artiklassa vahvistettuja edellytyksiä, ne voivat pyytää neuvostoa tarkastelemaan asiaa. Tällöin asianomaisten jäsenvaltioiden on toimitettava neuvostolle kaikki asiaankuuluvat tiedot. Tämän perusteella neuvosto, joka toimii SEU 46 artiklan 6 kohdan mukaisesti, keskustelee ja päättää kolmannen valtion osallistumisen jatkamisesta.

4.   Edellä 2 artiklan 6 kohdassa tarkoitetuissa hallinnollisissa järjestelyissä on määritettävä edellytykset, joiden mukaisesti kolmas valtio voi lopettaa osallistumisensa PRY-yhteistyön hankkeeseen, ja edellytykset, joiden mukaisesti hankkeen jäsenet voivat päättää keskeyttää kolmannen valtion osallistumisen PRY-yhteistyön hankkeeseen. Tällaisissa järjestelyissä on määriteltävä erityisesti sekä hankkeen jäsenten että kolmannen valtion, jonka osallistumisen joko kyseinen kolmas valtio tai neuvosto lopettaa tai jonka osallistumisen hankkeen jäsenet keskeyttävät, oikeudet ja velvollisuudet, mukaan lukien tällaiseen lopettamiseen tai keskeyttämiseen liittyvät rahoitusnäkökohdat, verot, teollis- ja tekijänoikeudet ja muut osallistumisen lopettamisen tai keskeyttämisen kannalta merkittävät seikat.

7 artikla

Suhde PRY-yhteistyön hankkeiden yhteisiin hallinnointia koskeviin sääntöihin

1.   Tämä päätös ei koske edellytyksiä ja menettelyjä, joiden mukaisesti yhteisöt voivat osallistua PRY-yhteistyön hankkeiden täytäntöönpanoon, jollei tässä artiklassa toisin säädetä. Päätöstä (YUTP) 2018/909 tarkastellaan sen 9 artiklan ensimmäisen kohdan mukaisesti uudelleen 31 päivään joulukuuta 2020 mennessä erityisesti tällaisten edellytysten ja menettelyjen osalta.

2.   Jollei muuta johdu yhteisöjen PRY-yhteistyön hankkeisiin osallistumista sääntelevistä edellytyksistä ja menettelyistä, joita saatetaan vahvistaa tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun päätöksen (YUTP) 2018/909 uudelleentarkastelun nojalla,

a)

yhteisöt voivat osallistua PRY-yhteistyön hankkeiden täytäntöönpanoon 31 päivän joulukuuta 2025 jälkeen vain ennen kyseistä päivää tehtyjen sopimusten tai käynnistettyjen hankintamenettelyjen perusteella;

b)

yhteisöt, jotka ovat sijoittautuneet sellaiseen kolmanteen valtioon tai ovat sellaisen kolmannen valtion määräysvallassa tai joiden johtorakenteet sijaitsevat sellaisessa kolmannessa valtiossa, jota ei ole 2 artiklan 5 kohdan nojalla pyydetty osallistumaan PRY-yhteistyön hankkeeseen ennen 31 päivää joulukuuta 2021, voivat osallistua PRY-yhteistyön hankkeiden täytäntöönpanoon kyseisen päivämäärän jälkeen vain, jos neuvosto niin päättää SEU 46 artiklan 6 kohdan mukaisesti.

3.   Päätöstä (YUTP) 2018/909 sovelletaan tämän päätöksen kanssa johdonmukaisesti.

4.   Kun hankkeen jäsenet päättävät yhteisöjen valinnasta päätöksen (YUTP) 2018/909 7 artiklan 1 kohdan mukaisesti, niiden on otettava asianmukaisesti huomioon unionin ja sen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustusedut.

5.   Hankkeen jäsenten on varmistettava täysi avoimuus kaikkiin osallistuviin jäsenvaltioihin nähden yhteisöjen kyseiseen hankkeeseen osallistumisen osalta päätöksen (YUTP) 2018/909 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun yhteisen sähköisen työtilan välityksellä.

6.   Jos jokin jäsenvaltio katsoo, että yhteisön osallistuminen PRY-yhteistyön hankkeen täytäntöönpanoon voi uhata sen tai unionin turvallisuus- ja puolustusetuja, se voi saattaa asian neuvoston käsiteltäväksi, jolloin tämä voi pyytää hankkeen jäseniltä lisätietoja tilanteen arvioimiseksi.

7.   Päätöstä (YUTP) 2018/909 mukautetaan sen 9 artiklan toisen kohdan mukaisesti, jotta voidaan ottaa huomioon yleiset edellytykset, jotka koskevat kolmansien valtioiden osallistumista yksittäisiin PRY-yhteistyön hankkeisiin tässä päätöksessä säädetyllä tavalla.

8 artikla

Uudelleentarkastelu

Tätä päätöstä tarkastellaan uudelleen tarvittaessa ja viimeistään vuoden 2022 lopussa.

9 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä 5 päivänä marraskuuta 2020.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

M. ROTH


(1)  EUVL L 331, 14.12.2017, s. 57.

(2)  EUVL L 331, 14.12.2017, s. 65.

(3)  Neuvoston päätös (YUTP) 2018/909, annettu 25 päivänä kesäkuuta 2018, PRY-yhteistyön hankkeiden yhteisten hallinnointia koskevien sääntöjen vahvistamisesta (EUVL L 161, 26.6.2018, s. 37).

(4)  Neuvoston suositus, annettu 6 päivänä maaliskuuta 2018, etenemissuunnitelmasta pysyvän rakenteellisen yhteistyön (PRY) täytäntöönpanoa varten (EUVL C 88, 8.3.2018, s. 1).

(5)  Neuvoston suositus, annettu 15 päivänä lokakuuta 2018, pysyvän rakenteellisen yhteistyön yhteydessä tehtyjen tiukempien sitoumusten noudattamisen jaksottamisesta ja täsmällisempien tavoitteiden määrittelemisestä (EUVL C 374, 16.10.2018, s. 1).

(6)  Neuvoston päätös (YUTP) 2015/1835, annettu 12 päivänä lokakuuta 2015, Euroopan puolustusviraston perussäännöstä, kotipaikasta ja sen toimintaa koskevista säännöistä (EUVL L 266, 13.10.2015, s. 55).

(7)  EDAn kannanotto vaatimukseen, jonka mukaan kolmansilla valtioilla, jotka osallistuvat PRY-yhteistyön hankkeisiin, on oltava hallinnollinen järjestely EDAn kanssa (EDA201911157).


LIITE

MALLI HANKKEEN JÄSENTEN JA KOLMANNEN VALTION VÄLISTÄ HALLINNOLLISTA JÄRJESTELYÄ VARTEN

1.   

Johdanto

2.   

Hankkeen tavoitteet

3.   

Osallistumisen syyt, laajuus, muoto ja ulottuvuus

4.   

Kolmannen valtion osallistumista koskevien yleisten edellytysten noudattaminen

5.   

Oikeudet ja velvollisuudet

6.   

Kolmannen valtion panos hankkeeseen

7.   

Osallistumisen tosiasiallinen alkamispäivä, kesto ja uudelleentarkastelu

8.   

Lopettaminen tai keskeyttäminen

9.   

Vastuuvelvollisuus

10.   

Turvallisuusasiat sekä tietojen luovuttaminen ja käyttö

11.   

Riitojen ratkaiseminen

12.   

Loppusäännökset


Top