EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1199

Komission asetus (EU) 2016/1199, annettu 22 päivänä heinäkuuta 2016, asetuksen (EU) N:o 965/2012 muuttamisesta suorituskykyyn perustuvaan navigoinnin hyväksynnän, tietopalvelujen tarjoajien sertifioinnin ja valvonnan ja merialueella harjoitettavan helikopterilentotoiminnan osalta sekä kyseisen asetuksen oikaisemisesta

C/2016/4605

OJ L 198, 23.7.2016, p. 13–37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/1199/oj

23.7.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 198/13


KOMISSION ASETUS (EU) 2016/1199,

annettu 22 päivänä heinäkuuta 2016,

asetuksen (EU) N:o 965/2012 muuttamisesta suorituskykyyn perustuvaan navigoinnin hyväksynnän, tietopalvelujen tarjoajien sertifioinnin ja valvonnan ja merialueella harjoitettavan helikopterilentotoiminnan osalta sekä kyseisen asetuksen oikaisemisesta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta sekä neuvoston direktiivin 91/670/ETY, asetuksen (EY) N:o 1592/2002 ja direktiivin 2004/36/EY kumoamisesta 20 päivänä helmikuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 (1) ja erityisesti sen 8 artiklan 5 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission asetuksessa (EU) N:o 965/2012 (2) vahvistetaan ilma-alusten turvallisen käytön edellytykset.

(2)

Ilma-aluksissa oleviin järjestelmiin syötetyt virheelliset ilmailutiedot voivat aiheuttaa merkittäviä riskejä lentoturvallisuudelle. Siksi olisi varmistettava, että tietopalvelujen tarjoajat käsittelevät ilmailutietoja tavalla, joka takaa niiden laadun ja täyttää ilma-alusten valmistajien ilmatilan loppukäyttäjien aiotulle käytölle asettamat vaatimukset.

(3)

Asetuksen (EU) N:o 965/2012 mukaan kaikelle suorituskykyyn perustuvaan navigointiin (PBN) pohjautuvalle toiminnalle on saatava erityishyväksyntä eräitä perusnavigointimenetelmiä lukuun ottamatta. Erityishyväksynnän vaatimuksia olisi vähennettävä huomattavasti yleisilmailun harjoittajiin kohdistuvan tarpeettoman taloudellisen ja hallinnollisen taakan keventämiseksi, kun otetaan huomioon maailmanlaajuisen satelliittinavigointijärjestelmän (GNSS) avulla tapahtuvista lähestymisistä tähän mennessä saadut kokemukset ja niissä jo saavutettu kypsyysaste, ja jotta voidaan varmistaa yhdenmukaisuus viimeisimpien kansainvälisten turvallisuusvaatimusten kanssa.

(4)

Jotta lentotoiminnan harjoittajien olisi helpompi noudattaa vaarallisten aineiden kuljettamista koskevia sääntöjä sekä ohjaamomiehistön istuimissa ja tiettyjen pienten lentokoneiden matkustajaistuimissa olevia ylävartalon turvakiinnitysjärjestelmiä koskevia sääntöjä ja siten parantaa turvallisuutta, näitä sääntöjä on tarpeellista mukauttaa lentotoiminnan tyypin ja käytettävän ilma-aluksen vaativuuden mukaan.

(5)

Asetuksen (EU) N:o 965/2012 mukaan tiettyjen muuta kuin kaupallista lentotoimintaa harjoittavien pienten lentotoiminnan harjoittajien on perustettava organisaatioonsa hallintojärjestelmä, kun ne harjoittavat lentotoimintaa vaativilla moottorikäyttöisillä ilma-aluksilla. Tietyissä tapauksissa, kuten kevyempien kaksimoottoristen potkuriturbiinilentokoneiden muussa kuin kaupallisessa lentotoiminnassa, näiden lentotoiminnan harjoittajien voi kuitenkin olla vaikea noudattaa mainitun asetuksen liitteeseen III sisältyviä hallintojärjestelmää koskevia vaatimuksia. Koska tällaisilta lentotoiminnan harjoittajilta vaatimusten noudattamiseksi vaadittava työ on suhteeton siihen hyötyyn nähden, joka vaatimusten noudattamisesta koituu niiden toiminnan turvallisuudelle, nämä lentotoiminnan harjoittajat olisi jätettävä asetuksen (EU) N:o 965/2012 liitteen VI soveltamisalan ulkopuolelle ja niiden olisi sen sijaan sallittava noudattaa mainitun asetuksen liitteessä VII esitettyjä vaatimuksia. Yhdenmukaisuuden vuoksi myös koulutusorganisaatioiden, jotka harjoittavat lentokoulutusta samoilla kevyemmillä kaksimoottorisilla potkuriturbiinilentokoneilla, olisi samoin sallittava noudattaa mainitun asetuksen liitteessä VII esitettyjä vaatimuksia.

(6)

Asetuksen (EU) N:o 965/2012 liitteessä VII edellytetään hapen mukana kuljettamista ja käyttöä määrättyä painekorkeutta korkeammalla lennettäessä. Riskien eriyttämisen periaatteen mukaan sääntelyn eri sidosryhmille antaman suojan taso riippuu niiden kyvystä arvioida ja hallita riskejä, ja tämän periaatteen mukaisesti muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan käytettävissä paineistamattomissa ilma-aluksissa tällaisen ilma-aluksen ohjaajan pitäisi voida määritellä hapentarve tiettyjen objektiivisten tekijöiden perusteella.

(7)

Merialueella harjoitettava helikopterilentotoiminta (HOFO) aiheuttaa tiettyjä erityisiä turvallisuusriskejä, joita ei tällä hetkellä käsitellä riittävästi asetuksessa (EU) N:o 965/2012. Eräät jäsenvaltiot ovat siksi hyväksyneet lisätoimenpiteitä, kuten uuden teknologian pakollinen käyttö, tällaisten riskien vähentämiseksi ja turvallisuustason ylläpitämiseksi. Jotta voitaisiin kuitenkin varmistaa, että asetuksen (EY) N:o 216/2008 turvallisuustavoitteet saavutetaan, ja taata tasapuoliset toimintaolosuhteet kaikille lentotoiminnan harjoittajille, unionin tasolla olisi vahvistettava yhteiset turvallisuustoimenpiteet, joissa otetaan huomioon kansallisella tasolla saadut kokemukset sekä merialueella harjoitettavan helikopterilentotoiminnan alalla tapahtunut kehitys.

(8)

Asetuksessa (EU) N:o 965/2012 on myös havaittu eräitä virheellisiä sanamuotoja, jotka ovat johtaneet vaikeuksiin asetuksen täytäntöönpanossa.

(9)

Sen vuoksi asetusta (EU) N:o 965/2012 olisi muutettava, ja se olisi oikaistava.

(10)

Asianomaisille lentotoiminnan harjoittajille ja jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille on annettava riittävästi aikaa mukautua tässä asetuksessa vahvistettuihin ilmailutietoja ja merialueella harjoitettavaa helikopterilentotoimintaa koskeviin uusiin sääntöihin.

(11)

Komissio aikoo tarkistaa asetuksessa (EU) N:o 965/2012 vahvistettuja ilmapalloja ja purjelentokoneita koskevia sääntöjä osana yksinkertaisempaa, kevyempää ja parempaa siviili-ilmailun sääntelyä koskevaa aloitetta. Tätä tarkistusta valmistellaan parhaillaan. Näiden sääntöjen soveltamisen alkamispäivää olisi mukautettava sen varmistamiseksi, että tarkistus voidaan saattaa päätökseen ja sääntöjä voidaan tarvittavalta osin muuttaa ennen kuin niitä aletaan soveltaa.

(12)

Oikeudellisen selkeyden vuoksi ja jotta voidaan varmistaa yhteisten vaatimusten yhdenmukainen täytäntöönpano kaikkialla unionissa, näillä vaatimuksilla olisi oltava kiinteät soveltamisen alkamispäivät joko välittömästi voimaantulon jälkeen tai myöhempänä ajankohtana. Oikeudellisten ongelmien ja epävarmuuden välttämiseksi säädöksiin olisi sisällyttävä siirtymätoimenpiteet ja tehtävät, joiden toteuttamisesta kaikkien jäsenvaltioiden on asianmukaisesti huolehdittava. Joissain lentoturvallisuuteen liittyvissä komission täytäntöönpanoasetuksissa säädetty mahdollisuus olla soveltamatta joitain säännöksiä olisi rajoitettava asianmukaisesti perusteltuihin tapauksiin, joissa se on ehdottoman välttämätöntä, ja tämän sijaan olisi sovellettava ennustettavaa ja läpinäkyvää järjestelmää. Siksi on erittäin tärkeää, että asetusta (EU) N:o 965/2012 muutetaan näiden näkökohtien huomioon ottamiseksi.

(13)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet perustuvat Euroopan lentoturvallisuusviraston asetuksen (EY) N:o 216/2008 17 artiklan 2 kohdan b alakohdan ja 19 artiklan 1 kohdan mukaisesti antamiin lausuntoihin (3).

(14)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 216/2008 65 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EU) N:o 965/2012 seuraavasti:

1)

Muutetaan 5 artiklan 2 kohta seuraavasti:

a)

Poistetaan e alakohdan lopusta sana ”ja”.

b)

Lisätään g alakohta seuraavasti:

”g)

merialueella harjoitettavaan helikopterilentotoimintaan (HOFO).”

2)

Muutetaan 6 artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Sen estämättä, mitä 5 artiklassa säädetään, jäsenvaltiot voivat edelleen 30 päivään kesäkuuta 2018 saakka edellyttää kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti helikoptereilla merialueella harjoitettavaa kaupallista ilmakuljetustoimintaa varten erillishyväksyntää ja lisävaatimuksia toimintamenetelmien, varusteiden, miehistön kelpoisuuden ja koulutuksen osalta. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle ja virastolle tällaisiin erillishyväksyntiin sovellettavista lisävaatimuksista. Nämä vaatimukset eivät saa olla vähemmän rajoittavia kuin liitteiden III ja IV mukaiset vaatimukset.”

b)

Poistetaan 7 kohta.

c)

Lisätään 8 ja 9 kohta seuraavasti:

”8.   Poiketen siitä, mitä 5 artiklan 3 kohdan ensimmäisessä virkkeessä säädetään, vaativilla moottorikäyttöisillä lentokoneilla, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa (MCTOM) on enintään 5 700 kilogrammaa ja jotka on varustettu potkuriturbiinimoottoreilla, muuta kuin kaupallista lentotoimintaa harjoittavien lentotoiminnan harjoittajien on käytettävä näitä ilma-aluksia ainoastaan liitteen VII mukaisesti.

9.   Poiketen siitä, mitä 5 artiklan 5 kohdan a alakohdassa säädetään, koulutusorganisaatioiden on harjoittaessaan koulutuslentoja vaativilla moottorikäyttöisillä lentokoneilla, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa (MCTOM) on enintään 5 700 kilogrammaa ja jotka on varustettu potkuriturbiinimoottoreilla, käytettävä näitä ilma-aluksia liitteen VII mukaisesti.”

3)

Korvataan 10 artikla seuraavasti:

”10 artikla

Voimaantulo

1.   Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 28 päivästä lokakuuta 2012, ellei 2, 3, 4, 5 ja 6 kohdassa toisin säädetä.

2.   Liitteitä II ja VII sovelletaan ilmapalloilla ja purjelentokoneilla harjoitettavaan muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan 25 päivästä elokuuta 2013, lukuun ottamatta jäsenvaltioita, jotka ovat päättäneet olla soveltamatta näitä liitteitä tai niiden osia päätöksen tekoajankohtana voimassa olleiden säännösten mukaisesti ja siinä määrin kuin ne ovat päättäneet niin tehdä. Näiden jäsenvaltioiden on sovellettava liitteitä II ja VII ilmapalloilla harjoitettavaan muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan 8 päivästä huhtikuuta 2018 ja purjelentokoneilla harjoitettavaan muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan 8 päivästä huhtikuuta 2019 tai tekemässään päätöksessä vahvistetuista päivämääristä alkaen, tapauksesta riippuen.

3.   Liitteitä II, III, VII ja VIII sovelletaan ilmapalloilla ja purjelentokoneilla harjoitettavaan erityislentotoimintaan 1 päivästä heinäkuuta 2014, lukuun ottamatta jäsenvaltioita, jotka ovat päättäneet olla soveltamatta näitä liitteitä tai niiden osia päätöksen tekoajankohtana voimassa olleiden säännösten mukaisesti ja siinä määrin kuin ne ovat päättäneet niin tehdä. Näiden jäsenvaltioiden on sovellettava liitteitä II, III, VII ja VIII ilmapalloilla harjoitettavaan erityislentotoimintaan 8 päivästä huhtikuuta 2018 ja purjelentokoneilla harjoitettavaan erityislentotoimintaan 8 päivästä huhtikuuta 2019 tai tekemässään päätöksessä vahvistetuista päivämääristä alkaen, tapauksesta riippuen.

4.   Liitteitä II, III, VII ja VIII sovelletaan lentokoneilla ja helikoptereilla harjoitettavaan erityislentotoimintaan 1 päivästä heinäkuuta 2014, lukuun ottamatta jäsenvaltioita, jotka ovat päättäneet olla soveltamatta näitä liitteitä tai niiden osia päätöksen tekoajankohtana voimassa olleiden säännösten mukaisesti ja siinä määrin kuin ne ovat päättäneet niin tehdä. Näiden jäsenvaltioiden on sovellettava liitteitä II, III, VII ja VIII lentokoneilla ja helikoptereilla harjoitettavaan erityislentotoimintaan 21 päivästä huhtikuuta 2017 tai tekemässään päätöksessä vahvistetuista päivämääristä alkaen, tapauksesta riippuen.

5.   Liitteitä II, III ja IV sovelletaan

a)

suoritusarvoluokan B lentokoneilla tai muilla kuin vaativilla helikoptereilla harjoitettavaan kaupalliseen ilmakuljetustoimintaan, joka alkaa ja päättyy samalla lento- tai toimintapaikalla, 1 päivästä heinäkuuta 2014, lukuun ottamatta jäsenvaltioita, jotka ovat päättäneet olla soveltamatta näitä liitteitä tai niiden osia päätöksen tekoajankohtana voimassa olleiden säännösten mukaisesti ja siinä määrin kuin ne ovat päättäneet niin tehdä. Näiden jäsenvaltioiden on sovellettava liitteitä II, III ja IV suoritusarvoluokan B lentokoneilla tai muilla kuin vaativilla helikoptereilla harjoitettavaan kaupalliseen ilmakuljetustoimintaan, joka alkaa ja päättyy samalla lento- tai toimintapaikalla, 21 päivästä huhtikuuta 2017 tai tekemässään päätöksessä vahvistetuista päivämääristä alkaen, tapauksesta riippuen;

b)

ilmapalloilla ja purjelentokoneilla harjoitettavaan kaupalliseen ilmakuljetustoimintaan 1 päivästä heinäkuuta 2014, lukuun ottamatta jäsenvaltioita, jotka ovat päättäneet olla soveltamatta näitä liitteitä tai niiden osia päätöksen tekoajankohtana voimassa olleiden säännösten mukaisesti ja siinä määrin kuin ne ovat päättäneet niin tehdä. Näiden jäsenvaltioiden on sovellettava liitteitä II, III ja IV ilmapalloilla harjoitettavaan kaupalliseen ilmakuljetustoimintaan 8 päivästä huhtikuuta 2018 ja purjelentokoneilla harjoitettavaan kaupalliseen ilmakuljetustoimintaan 8 päivästä huhtikuuta 2019 tai tekemässään päätöksessä vahvistetuista päivämääristä alkaen, tapauksesta riippuen.

6.   Tämän artiklan 2, 3, 4 ja 5 kohdassa säädettyihin ajankohtiin saakka sovelletaan seuraavia säännöksiä, tapauksen mukaan:

a)

Toimivaltaisten viranomaisten on tämän asetuksen vaatimusten voimaantulopäivästä alkaen toteutettava asteittaisia ja tehokkaita toimenpiteitä näiden vaatimusten noudattamiseksi, muun muassa mukauttamalla organisaationsa ja hallintojärjestelmänsä, henkilöstönsä koulutuksen, menettelynsä ja käsikirjansa sekä valvontaohjelmansa.

b)

Lentotoiminnan harjoittajien on mukautettava hallintojärjestelmänsä, koulutusohjelmansa, menettelynsä ja käsikirjansa tarvittavilta osin siten, että ne ovat tämän asetuksen vaatimusten mukaisia, viimeistään mainittujen vaatimusten soveltamisen alkamispäivään mennessä.

c)

Jäsenvaltioiden on tämän asetuksen asiaa koskevien vaatimusten soveltamisen alkamispäivään saakka edelleen annettava, uusittava tai muutettava todistuksia, lupia ja hyväksyntöjä ennen mainittujen vaatimusten voimaantuloa voimassa olleiden sääntöjen mukaisesti tai, kun on kyse suoritusarvoluokan B lentokoneilla tai muilla kuin vaativilla helikoptereilla harjoitettavasta kaupallisesta ilmakuljetustoiminnasta, joka alkaa ja päättyy samalla lento- tai toimintapaikalla, seuraavien säännösten mukaisesti:

lentokoneiden osalta asetuksen (ETY) N:o 3922/91 liite III ja siihen liittyvät asetuksen (ETY) N:o 3922/91 8 artiklan 2 kohdan mukaiset kansalliset poikkeukset; ja

helikoptereiden osalta kansalliset vaatimukset.

d)

Jäsenvaltioiden ennen tämän asetuksen asiaa koskevien vaatimusten soveltamisen alkamispäivää antamien todistusten, lupien ja hyväksyntöjen katsotaan olevan kyseisten vaatimusten mukaisesti annettuja. Ne on kuitenkin korvattava tämän asetuksen mukaisesti annetuilla todistuksilla, luvilla ja hyväksynnöillä viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen asiaa koskevien vaatimusten soveltamisen alkamispäivästä.

e)

Lentotoiminnan harjoittajien, joihin sovelletaan tämän asetuksen mukaista ilmoitusvelvollisuutta, on annettava ilmoituksensa viimeistään tämän asetuksen asiaa koskevien vaatimusten soveltamisen alkamispäivänä.”

4)

Muutetaan liitteet I, II, IV, V, VI, VII ja VIII tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Oikaistaan asetus (EU) N:o 965/2012 seuraavasti:

1)

Korvataan liitteessä IV (osa CAT) olevan CAT.POL.A.240 kohdan b alakohdan 4 alakohta seuraavasti:

”4)

ohjaamomiehistöllä on riittävät tiedot lennettävästä reitistä ja osan ORO osaston FC mukaisesti käytettävistä menetelmistä.”

2)

Korvataan liitteessä VII (osa NCO) oleva NCO.GEN.103 kohta seuraavasti:

”Tämän asetuksen 6 artiklan 4a kohdan c alakohdassa tarkoitettuihin esittelylentoihin sovelletaan seuraavia vaatimuksia, kun ne suoritetaan tämän liitteen mukaisesti:

a)

lentoonlähdön ja laskun on tapahduttava samalla lentopaikalla tai toimintapaikalla ilmapalloja ja purjelentokoneita lukuun ottamatta;

b)

lennot on suoritettava päivällä näkölentosääntöjen mukaisesti;

c)

turvallisuudesta vastaavan nimetyn henkilön on valvottava lentoja; ja

d)

lennoilla on noudatettava muita toimivaltaisen viranomaisen mahdollisesti määräämiä ehtoja.”

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 25 päivästä elokuuta 2016.

Kuitenkin

a)

1 artiklan 1 kohtaa sekä liitteessä olevaa 1 kohdan a, b, c ja d alakohtaa, 2 kohdan c alakohtaa, 3 kohdan a, e, g, m, n ja o alakohtaa, 4 kohdan c alakohtaa, 5 kohdan d, j, k ja l alakohtaa ja 7 kohdan d, k ja l alakohtaa sovelletaan 1 päivästä heinäkuuta 2018;

b)

liitteessä olevaa 3 kohdan l ja q alakohtaa, 5 kohdan i ja n alakohtaa, 6 kohdan k ja n alakohtaa ja 7 kohdan j ja n alakohtaa sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2019.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 22 päivänä heinäkuuta 2016.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 79, 19.3.2008, s. 1.

(2)  Komission asetus (EU) N:o 965/2012, annettu 5 päivänä lokakuuta 2012, lentotoimintaan liittyvistä teknisistä vaatimuksista ja hallinnollisista menettelyistä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti (EUVL L 296, 25.10.2012, p. 1).

(3)  Euroopan lentoturvallisuusviraston lausunto 2/2015, annettu 12 päivänä maaliskuuta 2015, ”Technical requirements and operating procedures for the provision of data to airspace users for the purpose of air navigation”; Euroopan lentoturvallisuusviraston lausunto 3/2015, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2015, ”Revision of operational approval criteria for Performance-Based Navigation (PBN)”; Euroopan lentoturvallisuusviraston lausunto 4/2015, annettu 8 päivänä toukokuuta 2015, ”Helicopter Offshore Operations”.


LIITE

Muutetaan asetuksen (EU) N:o 965/2012 liitteet I, II, IV, V, VI, VII ja VIII seuraavasti:

(1)

Liitteessä I (Määritelmät):

a)

Korvataan 69 alakohta seuraavasti:

”69.

’pakkolaskun kannalta vaarallisella alueella’

a)

aluetta, jolla

i)

pakkolaskua ei voida suorittaa turvallisesti, koska pinta on pakkolaskuun soveltumaton; tai

ii)

helikopterissa olevia henkilöitä ei voida riittävästi suojata luonnonvoimilta; tai

iii)

etsintä- ja pelastuspalvelun valmius tai kapasiteetti ei ole sellainen, kuin odotettavissa olevan luonnonvoimille altistumisen vuoksi olisi tarpeen; tai

iv)

maassa oleville henkilöille tai omaisuudelle aiheutuisi kohtuutonta vaaraa;

b)

tällaisia ovat kaikissa tapauksissa seuraavat alueet:

i)

veden yllä tapahtuvassa lentotoiminnassa pohjoisen leveyspiirin 45 pohjoispuoliset ja eteläisen leveyspiirin 45 eteläpuoliset avomerialueet, paitsi jos sen valtion vastuullinen viranomainen, jonka alueella toiminta tapahtuu, on määritellyt alueen osan pakkolaskun kannalta turvalliseksi alueeksi; ja

ii)

tiheästi asuttujen alueiden sellaiset osat, joilla ei ole käytettävissä riittäviä turvalliseen pakkolaskuun soveltuvia alueita;”

b)

Korvataan 86 alakohta seuraavasti:

”86.

’merialueella harjoitettavalla helikopterilentotoiminnalla’ helikopterin lentotoimintaa, jossa merkittävä osa lennosta suoritetaan avomerialueiden yllä merialueella sijaitseville paikoille tai sijaitsevilta paikoilta;”

c)

Lisätään 86 a alakohta seuraavasti:

”86 a.

’merialueella sijaitsevalla paikalla’ kiinteällä tai kelluvalla merellä sijaitsevalla rakenteella tai aluksella olevaa tilaa tai alustaa, joka on tarkoitettu käytettäväksi helikopterilentotoimintaan;”

d)

Lisätään 86 b alakohta seuraavasti:

”86 b.

’avomerialueella’ rannikolta meren suuntaan jatkuvaa merialuetta;”

e)

Lisätään 103 a alakohta seuraavasti:

”103 a.

’vaadittua suunnistustarkkuutta (RNP) koskevalla vaatimuksella’ suorituskykyyn perustuvan navigoinnin suunnistustarkkuusvaatimusta, johon sisältyy vaatimus suunnistustarkkuuden seurannasta ja siihen liittyvistä varoituksista ilma-aluksessa;”

(2)

Liitteessä III (Osa ARO):

a)

Lisätään ARO.OPS.240 kohta seuraavasti:

”ARO.OPS.240   RNP AR APCH -toiminnan erityishyväksyntä

a)

Kun hakija on osoittanut täyttävänsä SPA.PBN.105 kohdan vaatimukset, toimivaltaisen viranomaisen on myönnettävä yleinen erityishyväksyntä tai menetelmäkohtainen erityishyväksyntä RNP AR APCH -toimintaan.

b)

Menetelmäkohtaisen erityishyväksynnän tapauksessa toimivaltaisen viranomaisen on

1)

lueteltava PBN-hyväksynnässä yksittäisten lentopaikkojen hyväksytyt mittarilähestymismenetelmät;

2)

järjestettävä tarvittaessa koordinointi näistä lentopaikoista vastaavien toimivaltaisten viranomaisten kanssa; ja

3)

otettava huomioon hakijalle jo myönnetyistä RNP AR APCH -toiminnan erityishyväksynnöistä johtuvat mahdolliset hyvitykset.”

b)

Korvataan lisäys II seuraavasti:

Lisäys II

Image

Teksti kuva

Image

Teksti kuva

c)

Korvataan lisäyksessä V olevan EASA 140 -lomakkeen alaviite 6 seuraavasti:

”(6)

Hyväksytyt erityiset lentotoiminnan lajit, esim. vaarallisten aineiden kuljetus, LVO, RVSM, PBN, MNPS, HOFO.”

(3)

Liitteessä IV (Osa CAT):

a)

Poistetaan CAT.OP.MPA.120 kohta.

b)

Lisätään CAT.OP.MPA.126 kohta seuraavasti:

”CAT.OP.MPA.126   Suorituskykyyn perustuva navigointi

Kun lennettävällä reitillä tai käytettävässä menetelmässä vaaditaan suorituskykyyn perustuvaa navigointia (PBN), lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava, että

a)

asiaankuuluva PBN-navigointivaatimus mainitaan lentokäsikirjassa tai muussa asiakirjassa, jonka sertifiointiviranomainen on hyväksynyt osana lentokelpoisuuden arviointia tai joka perustuu tällaiseen hyväksyntään; ja

b)

ilma-alusta käytetään lentokäsikirjassa tai muussa edellä mainitussa asiakirjassa esitettyjen navigointivaatimusten ja rajoitusten mukaisesti.”

c)

Korvataan CAT.OP.MPA.135 kohdan a alakohdan 1 alakohta seuraavasti:

”1)

avaruudessa olevat laitteet ja maalaitteet ja -palvelut, mukaan luettuina lentosääpalvelut, ovat suunnitellun toiminnan kannalta riittäviä;”

d)

CAT.OP.MPA.175 kohdan b alakohdassa:

i)

Korvataan 6 alakohta seuraavasti:

”6)

suunniteltua lentoa varten tarvittavat avaruudessa olevat laitteet ja maalaitteet ja -palvelut ovat käytettävissä ja riittäviä;”

ii)

Poistetaan 7 alakohdan lopusta sana ”ja”.

iii)

Lisätään 7 a alakohta seuraavasti:

”7 a)

suorituskykyyn perustuvassa navigoinnissa tarvittava suunnistustietokanta on soveltuva ja ajan tasalla; ja”

e)

Korvataan CAT.OP.MPA.181 kohta seuraavasti:

”CAT.OP.MPA.181   Lentopaikkojen ja toimintapaikkojen valinta – helikopterit

a)

Ilma-aluksen päällikön on valittava mittarisääolosuhteissa (IMC) suoritettavaa lentoa varten lähtövaralentopaikka, joka sijaitsee enintään 1 tunnin lentoa normaalilla matkalentonopeudella vastaavalla etäisyydellä, ellei lähtölentopaikalle palaaminen olisi sään vuoksi mahdollista.

b)

Kun lento suoritetaan mittarilentosääntöjen (IFR) mukaisesti tai VFR-lentona siten, että suunnistukseen käytetään muita keinoja kuin näkyviä kiintopisteitä, ilma-aluksen päällikön on ilmoitettava operatiivisessa lentosuunnitelmassa vähintään yksi varalentopaikka, paitsi jos

1)

muulle maalla sijaitsevalle lentopaikalle suuntautuvan lennon kestoaika ja vallitsevat sääolosuhteet ovat sellaiset, että ajankohtana, jona aiotulle laskuun käytettävälle lentopaikalle arvioidaan saavuttavan, lähestyminen ja lasku voidaan suorittaa näkösääolosuhteissa; tai

2)

aiottu laskupaikka on syrjäinen ja vaihtoehtoista paikkaa ei ole käytettävissä; tässä tapauksessa on määritettävä paluurajakohta (PNR).

c)

Lentotoiminnan harjoittajan on valittava kaksi määrävaralentopaikkaa, jos

1)

määrälentopaikkaa koskevat sääsanomat ja/tai -ennusteet osoittavat, että aikana, joka alkaa tuntia ennen arvioitua saapumisaikaa ja päättyy tunnin kuluttua siitä, sääolosuhteet eivät täytä käytettäviä suunnitteluminimejä; tai

2)

määrälentopaikkaa varten ei ole saatavilla säätietoja.

d)

Lentotoiminnan harjoittajan on ilmoitettava kaikki vaadittavat varalentopaikat operatiivisessa lentosuunnitelmassa.”

f)

Lisätään CAT.OP.MPA.182 kohta seuraavasti:

”CAT.OP.MPA.182   Määrälentopaikat – mittarilähestymiset

Lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava, että käytössä on riittävät keinot, jotta määrälentopaikalle tai mille tahansa määrävaralentopaikalle voidaan suunnistaa ja laskeutua myös siinä tapauksessa, että valmiudet aiotun lähestymis- ja laskumenetelmän käyttöön menetetään.”

g)

Poistetaan CAT.OP.MPA.247 kohdan b alakohta.

h)

Korvataan CAT.OP.MPA.295 kohta seuraavasti:

”CAT.OP.MPA.295   Yhteentörmäysvaarasta ilmassa varoittavan järjestelmän (ACAS) käyttö

Kun ACAS-järjestelmä on asennettu ja toimintakuntoinen, lentotoiminnan harjoittajan on laadittava tarvittavat toimintamenetelmät ja koulutusohjelmat, jotta ohjaamomiehistö on asianmukaisesti koulutettu yhteentörmäysten välttämiseksi ja pätevä käyttämään ACAS II -laitetta.”

i)

Korvataan CAT.IDE.A.205 kohdan a alakohdan 3 alakohta seuraavasti:

”3)

istuinvyö, jossa on ylävartalon turvakiinnitysjärjestelmä, jokaisella matkustajan istuimella ja turvavyöt jokaisella makuupaikalla lentokoneissa, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on alle 5 700 kg ja suurin käytettävä matkustajapaikkaluku vähemmän kuin 9 ja joille on ensimmäisen kerran myönnetty lentokonekohtainen lentokelpoisuustodistus 8 päivänä huhtikuuta 2015 tai sen jälkeen;”

j)

Korvataan CAT.IDE.A.205 kohdan b alakohta seuraavasti:

”b)

Istuinvöiden, joissa on ylävartalon turvakiinnitysjärjestelmä, on oltava

1)

yhdestä kohdasta avattavia;

2)

vaadittavan vähimmäismatkustamomiehistön istuimilla varustettuja kahdella olkavyöllä ja istuinvyöllä, joita voidaan käyttää erikseen; ja

3)

ohjaamomiehistön istuimilla ja ohjaajan istuimen vieressä olevalla istuimella

i)

varustettuja kahdella olkavyöllä ja istuinvyöllä, joita voidaan käyttää erikseen; tai

ii)

varustettuja viistolla olkavyöllä ja istuinvyöllä, joita voidaan käyttää erikseen, seuraavissa lentokoneissa:

A)

lentokoneet, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on alle 5 700 kg ja suurin käytettävä matkustajapaikkaluku vähemmän kuin 9 ja jotka täyttävät sovellettavassa sertifiointieritelmässä määritellyt hätälaskun dynaamisia olosuhteita koskevat vaatimukset;

B)

lentokoneet, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on alle 5 700 kg ja suurin käytettävä matkustajapaikkaluku vähemmän kuin 9 ja jotka eivät täytä sovellettavassa sertifiointieritelmässä määriteltyjä hätälaskun dynaamisia olosuhteita koskevia vaatimuksia ja joille on ensimmäisen kerran myönnetty lentokonekohtainen lentokelpoisuustodistus ennen 28 päivää lokakuuta 2014; ja

C)

CS-VLA:n tai vastaavan eritelmän tai CS-LSA:n tai vastaavan eritelmän mukaisesti sertifioidut lentokoneet.”

k)

Lisätään CAT.IDE.A.345 kohtaan f alakohta seuraavasti:

”f)

Suorituskykyyn perustuvaa navigointia varten ilma-alusten on täytettävä lentokelpoisuusvaatimukset kyseisen navigointivaatimuksen osalta.”

l)

Korvataan CAT.IDE.A.355 kohta seuraavasti:

”CAT.IDE.A.355   Ilmailutietokantojen hallinta

a)

Sertifioiduissa ilma-alusten järjestelmäsovelluksissa käytettävien ilmailutietokantojen on täytettävä tietojen laatuvaatimukset, jotka ovat riittävät tietojen käyttötarkoitukseen nähden.

b)

Lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava ajantasaisten ja muuttamattomien ilmailutietokantojen oikea-aikainen jakelu ja asennus kaikkiin ilma-aluksiin, joissa niitä tarvitaan.

c)

Asetuksessa (EU) N:o 376/2014 määritellyistä muista poikkeamien ilmoitusvaatimuksista riippumatta lentotoiminnan harjoittajan on ilmoitettava tietokannan pitäjälle virheellisistä, ristiriitaisista tai puuttuvista tiedoista, joiden voidaan kohtuudella olettaa aiheuttavan vaaraa lennolla.

Lentotoiminnan harjoittajan on tällaisessa tapauksessa ilmoitettava asiasta ohjaamomiehistölle ja muulle henkilöstölle, jota asia koskee, ja varmistettava, ettei virheellisiä tietoja käytetä.”

m)

Poistetaan CAT.IDE.H.280 kohdan b alakohta.

n)

Korvataan CAT.IDE.H.295 kohta seuraavasti:

”CAT.IDE.H.295   Miehistön pelastuspuvut

Jokaisella miehistön jäsenellä on oltava yllään pelastuspuku, kun helikopteria käytetään suoritusarvoluokan 3 mukaisesti lennolla veden yllä kauempana maa-alueesta kuin autorotaatioetäisyydellä tai sellaisella etäisyydellä, jolta on mahdollista tehdä turvallinen pakkolasku maalle, kun ilma-aluksen päällikön saatavilla olevat sääsanomat tai -ennusteet osoittavat, että meriveden lämpötila on lennon aikana vähemmän kuin + 10 °C.”

o)

Poistetaan CAT.IDE.H.310 kohta.

p)

Lisätään CAT.IDE.H.345 kohtaan e alakohta seuraavasti:

”e)

Suorituskykyyn perustuvaa navigointia varten ilma-alusten on täytettävä lentokelpoisuusvaatimukset kyseisen navigointivaatimuksen osalta.”

q)

Lisätään CAT.IDE.H.355 kohta seuraavasti:

”CAT.IDE.H.355   Ilmailutietokantojen hallinta

a)

Sertifioiduissa ilma-alusten järjestelmäsovelluksissa käytettävien ilmailutietokantojen on täytettävä tietojen laatuvaatimukset, jotka ovat riittävät tietojen käyttötarkoitukseen nähden.

b)

Lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava ajantasaisten ja muuttamattomien ilmailutietokantojen oikea-aikainen jakelu ja asennus kaikkiin ilma-aluksiin, joissa niitä tarvitaan.

c)

Asetuksessa (EU) N:o 376/2014 määritellyistä muista poikkeamien ilmoitusvaatimuksista riippumatta lentotoiminnan harjoittajan on ilmoitettava tietokannan pitäjälle virheellisistä, ristiriitaisista tai puuttuvista tiedoista, joiden voidaan kohtuudella olettaa aiheuttavan vaaraa lennolla.

Lentotoiminnan harjoittajan on tällaisessa tapauksessa ilmoitettava asiasta ohjaamomiehistölle ja muulle henkilöstölle, jota asia koskee, ja varmistettava, ettei virheellisiä tietoja käytetä.”

(4)

Liitteessä V (Osa SPA):

a)

Korvataan SPA.PBN.100 kohta seuraavasti:

”SPA.PBN.100   PBN-toiminta

a)

Hyväksyntä vaaditaan molemmille seuraavista PBN-vaatimuksista:

1)

RNP AR APCH; ja

2)

RNP 0.3 helikopterilentotoiminnassa.

b)

RNP AR APCH -toiminnan hyväksyntä sallii lentotoiminnan sellaisia julkisia mittarilähestymismenetelmiä käyttäen, jotka täyttävät sovellettavat ICAOn menetelmäsuunnitteluvaatimukset.

c)

RNP AR APCH – tai RNP 0.3 -toiminnan menetelmäkohtainen erityishyväksyntä vaaditaan yksityisille mittarilähestymismenetelmille tai sellaiselle julkiselle mittarilähestymismenetelmälle, joka ei täytä sovellettavia ICAOn menetelmäsuunnitteluvaatimuksia, tai kun sitä vaaditaan ilmailukäsikirjassa (AIP) tai toimivaltainen viranomainen sitä vaatii.”

b)

Korvataan SPA.PBN.105 kohta seuraavasti:

”SPA.PBN.105   PBN-hyväksyntä

Saadakseen toimivaltaiselta viranomaiselta PBN-erityishyväksynnän lentotoiminnan harjoittajan on osoitettava, että

a)

aiottuun PBN-toimintaan soveltuva asianmukainen lentokelpoisuushyväksyntä mainitaan lentokäsikirjassa tai muussa asiakirjassa, jonka sertifiointiviranomainen on hyväksynyt osana lentokelpoisuuden arviointia tai joka perustuu tällaiseen hyväksyntään;

b)

ohjaamomiehistön jäsenille ja lennon valmisteluun osallistuvalle henkilöstölle on laadittu koulutussuunnitelma;

c)

turvallisuusarviointi on suoritettu;

d)

on laadittu toimintamenetelmät, joissa täsmennetään

1)

ilma-aluksen laitteisto, mukaan luettuna sen toimintarajoitukset ja tarvittavat merkinnät minimivarusteluetteloon (MEL);

2)

ohjaamomiehistön kokoonpano, pätevyys ja kokemus;

3)

normaalitoiminnassa sekä poikkeus- ja häiriötilanteissa käytettävät menetelmät ja varamenetelmät; ja

4)

elektronisten suunnistustietojen hallinta;

e)

ilmoitettavien tapahtumien luettelo on määritelty; ja

f)

RNP AR APCH -toimintaa varten on tarvittaessa laadittu ohjelma vaaditun suunnistustarkkuuden toteutumisen seurantaan.”

c)

Lisätään uusi K osasto seuraavasti:

”K OSASTO

MERIALUEELLA HARJOITETTAVA HELIKOPTERILENTOTOIMINTA

SPA.HOFO.100   Merialueella harjoitettava helikopterilentotoiminta (HOFO)

Tämän osaston vaatimuksia sovelletaan

a)

kaupallisen ilmakuljetustoiminnan harjoittajiin, joilla on osan ORO mukainen voimassa oleva lentotoimintalupa;

b)

erityislentotoiminnan harjoittajiin, jotka ovat ilmoittaneet toiminnastaan osan ORO mukaisesti; tai

c)

muun kuin kaupallisen lentotoiminnan harjoittajiin, jotka ovat ilmoittaneet toiminnastaan osan ORO mukaisesti.

SPA.HOFO.105   Merialueella harjoitettavan helikopterilentotoiminnan hyväksyntä

a)

Lentotoiminnan harjoittajalla on oltava toimivaltaisen viranomaisen myöntämä erityishyväksyntä ennen tämän osaston mukaisen lentotoiminnan aloittamista.

b)

Saadakseen tällaisen hyväksynnän lentotoiminnan harjoittajan on jätettävä toimivaltaiselle viranomaiselle SPA.GEN.105 kohdassa tarkoitettu hakemus ja osoitettava täyttävänsä tämän osaston vaatimukset.

c)

Lentotoiminnan harjoittajan on ennen lentotoiminnan harjoittamista jostain muusta jäsenvaltiosta kuin siitä, joka on myöntänyt a alakohdassa tarkoitetun hyväksynnän, ilmoitettava aiotusta toiminnasta molempien jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille.

SPA.HOFO.110   Toimintamenetelmät

a)

Lentotoiminnan harjoittajan on turvallisuuden hallintaprosessissaan lievennettävä ja minimoitava merialueella harjoitettavaan helikopterilentotoimintaan liittyviä erityisiä riskejä ja vaaroja. Lentotoiminnan harjoittajan on määritettävä toimintakäsikirjassa

1)

miehistön valinta, kokoonpano ja koulutus;

2)

miehistön jäsenten ja muun toimintaan osallistuvan henkilöstön tehtävät ja velvollisuudet;

3)

vaadittava varustus ja lennolle lähdön varustekriteerit; ja

4)

toimintamenetelmät ja toimintaminimit siten, että normaali toiminta ja toiminta todennäköisissä poikkeustilanteissa kuvataan ja niihin liittyviä riskejä lievennetään riittävästi;

b)

Lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava, että

1)

ennen jokaista lentoa laaditaan operatiivinen lentosuunnitelma;

2)

matkustajien turvallisuusohjeistus sisältää merialueella toimimiseen liittyvät erityiset tiedot ja se annetaan ennen helikopteriin nousemista;

3)

jokaisella ohjaamomiehistön jäsenellä on yllään hyväksytty pelastuspuku:

i)

kun ilma-aluksen päällikön saatavilla olevat sääsanomat tai -ennusteet osoittavat, että meriveden lämpötila on lennon aikana alle + 10 °C; tai

ii)

kun arvioitu pelastusaika ylittää lasketun elossapysymisajan; tai

iii)

kun lento on suunniteltu suoritettavaksi yöllä pakkolaskun kannalta vaarallisilla alueilla;

4)

noudatetaan asianomaisen ATS-yksikön ilmoittamaa merialueen reittirakennetta, jos sellainen on määritelty;

5)

ohjaajat käyttävät optimaalisesti automaattiohjausjärjestelmiä (AFCS) koko lennon ajan;

6)

määritellään erityiset merialueiden lähestymisprofiilit, mukaan lukien vakaan lähestymisen parametrit sekä korjaavat toimet, jotka on toteutettava, jos lähestymisestä tulee epävakaa;

7)

usean ohjaajan toiminnassa on käytössä menetelmät, joiden mukaisesti ohjaamomiehistön jäsen seuraa lentomittareita merialueella tapahtuvan lennon aikana, erityisesti lähestymisen tai lähdön aikana, sen varmistamiseksi, että turvallista lentorataa seurataan;

8)

ohjaamomiehistö toteuttaa välittömästi asianmukaiset toimet, kun korkeusvaroitin hälyttää;

9)

käytössä on menetelmät, joiden mukaisesti hätäkellukejärjestelmät viritetään toimintavalmiiksi, kun se voidaan tehdä turvallisesti, aina, kun saapumisessa tai lähdössä lennetään veden yllä; ja

10)

lentotoimintaa harjoitetaan niiden reittejä tai toiminta-alueita koskevien rajoitusten mukaisesti, jotka toimivaltainen viranomainen tai ilmatilasta vastaava asianomainen viranomainen on vahvistanut.

SPA.HOFO.115   Merialueella sijaitsevien paikkojen käyttö

Lentotoiminnan harjoittaja saa käyttää ainoastaan sellaisia merialueella sijaitsevia paikkoja, jotka ovat soveltuvia helikopterin kokoon ja massaan ja kyseessä olevaan lentotoimintaan nähden.

SPA.HOFO.120   Lentopaikkojen ja toimintapaikkojen valinta

a)

Maa-alueella sijaitseva määrävaralentopaikka. Sen estämättä, mitä CAT.OP.MPA.181, NCC.OP.152 ja SPO.OP.151 kohdassa säädetään, ilma-aluksen päällikön ei tarvitse valita määrävaralentopaikkaa operatiivisessa lentosuunnitelmassa suorittaessaan lentoja merialueella sijaitsevasta paikasta maalla sijaitsevalle lentopaikalle, jos joko

1)

määrälentopaikka on määritelty rannikolla sijaitsevaksi lentopaikaksi, tai

2)

seuraavat edellytykset täyttyvät:

i)

määrälentopaikalla on julkaistu mittarilähestymismenetelmä;

ii)

lentoaika on alle kolme tuntia; ja

iii)

julkaistu säätiedotus, joka on voimassa ajanjaksona, joka alkaa tuntia ennen arvioitua laskeutumisaikaa ja päättyy tunti sen jälkeen, osoittaa, että

A)

pilven alaraja on vähintään 700 jalkaa mittarilähestymismenetelmään sovellettavaa minimiä korkeammalla tai 1 000 jalkaa määrälentopaikan yläpuolella, se mukaan, kumpi näistä on korkeampi; ja

B)

näkyvyys on vähintään 2 500 metriä.

b)

Merialueella sijaitseva, määrävaralentopaikkana käytettävä helikopterikansi. Lentotoiminnan harjoittaja voi valita määrävaralentopaikaksi merialueella sijaitsevan helikopterikannen, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

1)

Merialueella sijaitsevaa helikopterikantta käytetään määrävaralentopaikkana ainoastaan paluurajakohdan (PNR) jälkeen ja kun maalla sijaitseva määrävaralentopaikka ei ole maantieteellisesti saavutettavissa. Ennen paluurajakohtaa on käytettävä maalla sijaitsevaa määrävaralentopaikkaa.

2)

Merialueella sijaitsevalle, määrävaralentopaikkana käytettävälle helikopterikannelle on voitava laskeutua yhden moottorin ollessa epäkunnossa.

3)

Ennen paluurajakohtaa on varmistettava mahdollisuuksien mukaan, että helikopterikansi on käytettävissä. Yksittäisten helikopterikansien tai muiden laskupaikkojen mittojen, varustuksen ja estevaran on oltava sellaiset, että ne soveltuvat varalentopaikoiksi kullekin helikopterityypille, jota on tarkoitus käyttää.

4)

Sääminimit on määritettävä ottaen huomioon säätietojen tarkkuus ja luotettavuus.

5)

Minimivarusteluetteloon on sisällyttävä kyseistä lentotoiminnan lajia koskevat erityismääräykset.

6)

Merialueella sijaitseva helikopterikansi voidaan valita määrävaralentopaikaksi vain, jos lentotoiminnan harjoittaja on julkaissut toimintakäsikirjassa sitä varten menetelmän.

SPA.HOFO.125   Lähestyminen ilma-aluksen lähestymistutkan avulla (ARA) merialueella sijaitseviin paikkoihin – Kaupallinen ilmakuljetustoiminta

a)

Kaupallisen ilmakuljetustoiminnan harjoittajan on laadittava toimintamenetelmät ja varmistettava, että ilma-aluksen lähestymistutkan avulla suoritettavia lähestymisiä tehdään ainoastaan, jos

1)

helikopteri on varustettu tutkalla, joka pystyy antamaan tietoja ympärillä olevista esteistä; ja

2)

joko

i)

minimilaskeutumiskorkeus (MDH) määritetään radiokorkeusmittarin avulla; tai

ii)

käytetään minimilaskeutumiskorkeutta merenpinnasta (MDA) ja sovelletaan riittävää marginaalia.

b)

Ilma-aluksen lähestymistutkan avulla suoritettavat lähestymiset liikkeessä oleville öljynporauslautoille tai aluksille ovat sallittuja ainoastaan usean ohjaajan lentotoiminnassa.

c)

Ratkaisuetäisyyden on tarjottava keskeytetyssä lähestymisessä riittävä estevara mistä tahansa määräpaikasta, jonne ilma-aluksen lähestymistutkan avulla suoritettavaa lähestymistä suunnitellaan.

d)

Lähestymistä voidaan jatkaa ratkaisuetäisyyden yli tai minimilaskeutumiskorkeuden (MDA/H) alapuolelle, jos näköyhteys määräpaikkaan on saatu.

e)

Yhden ohjaajan kaupallisessa ilmakuljetustoiminnassa minimilaskeutumiskorkeuteen (MDA/H) ja ratkaisuetäisyyteen on tehtävä tarvittavat lisäykset.

f)

Kun ilma-aluksen lähestymistutkan avulla suoritettava lähestyminen tehdään liikkumattomaan merialueella sijaitsevaan paikkaan (eli kiinteään laitokseen tai ankkuroituun alukseen) ja paikan luotettava GPS-sijainti on saatavilla navigointijärjestelmässä, GPS-/aluesuunnistusjärjestelmää on käytettävä ilma-aluksen lähestymistutkan avulla suoritettavan lähestymisen turvallisuuden parantamiseksi.

SPA.HOFO.130   Sääolosuhteet

Sen estämättä mitä CAT.OP.MPA.247, NCC.OP.180 ja SPO.OP.170 kohdassa säädetään, lennettäessä luokan G ilmatilassa olevien merialueella sijaitsevien paikkojen välillä, kun veden yläpuolella suoritettava lennon osuus on alle 10 meripeninkulmaa, lennot voidaan suorittaa VFR-lentoina, jos raja-arvot ovat samat tai paremmat kuin seuraavat:

Luokan G ilmatilassa olevien merialueella sijaitsevien paikkojen väliset lentominimit

 

Päivä

 

Korkeus (*)

Näkyvyys

Korkeus (*)

Näkyvyys

Yksi ohjaaja

300 ft

3 km

500 ft

5 km

Kaksi ohjaajaa

300 ft

2 km (**)

500 ft

5 km (***)

SPA.HOFO.135   Merialueella sijaitseviin paikkoihin suuntautuvien lentojen tuulirajoitukset

Merialueella sijaitseviin paikkoihin saa lentää ainoastaan, jos tuulen nopeuden helikopterikannella on ilmoitettu olevan korkeintaan 60 solmua, myös puuskissa.

SPA.HOFO.140   Suoritusarvovaatimukset merialueella sijaitsevissa paikoissa

Merialueella sijaitsevilta paikoilta lähteviä ja niille laskeutuvia helikoptereita on käytettävä niiden lentotoiminnan lajin mukaisen liitteen suoritusarvovaatimusten mukaisesti.

SPA.HOFO.145   Lentotietojen seurantajärjestelmä (FDM)

a)

Harjoittaessaan kaupallista ilmakuljetustoimintaa lentoarvotallentimella varustetulla helikopterilla lentotoiminnan harjoittajan on perustettava 1 päivään tammikuuta 2019 mennessä lentotietojen seurantajärjestelmä ja pidettävä sitä yllä osana integroitua hallintajärjestelmäänsä.

b)

Lentotietojen seurantajärjestelmää ei saa käyttää rangaistustarkoituksiin, ja siinä on oltava riittävät suojatoimet tietojen lähteen/lähteiden suojaamiseksi.

SPA.HOFO.150   Ilma-aluksen seurantajärjestelmä

Lentotoiminnan harjoittajan on perustettava pakkolaskun kannalta vaarallisilla merialueilla harjoitettavaa lentotoimintaa varten valvottu ilma-aluksen seurantajärjestelmä, joka kattaa lennon siitä hetkestä, jolloin helikopteri lähtee, siihen hetkeen, jolloin se saapuu lopulliseen määräpaikkaan, ja pidettävä järjestelmää yllä.

SPA.HOFO.155   VHM-järjestelmä (Vibration health monitoring system)

a)

Seuraavat helikopterit, joilla harjoitetaan kaupallista ilmakuljetustoimintaa pakkolaskun kannalta vaarallisilla merialueilla, on varustettava 1 päivään tammikuuta 2019 mennessä värinätason seurantajärjestelmällä (VHM), joka pystyy seuraamaan kriittisten roottori- ja voimansiirtojärjestelmien tilaa:

1)

vaativat moottorikäyttöiset helikopterit, joille on ensimmäisen kerran myönnetty helikopterikohtainen lentokelpoisuustodistus 31 päivän joulukuuta 2016 jälkeen;

2)

kaikki helikopterit, joiden suurin käytettävä matkustajapaikkaluku on yli yhdeksän ja joille on ensimmäisen kerran myönnetty helikopterikohtainen lentokelpoisuustodistus ennen 1 päivää tammikuuta 2017;

3)

kaikki helikopterit, joille on ensimmäisen kerran myönnetty helikopterikohtainen lentokelpoisuustodistus 31 päivän joulukuuta 2018 jälkeen.

b)

Lentotoiminnan harjoittajalla on oltava järjestelmä, jonka avulla

1)

kerätään tiedot, mukaan lukien järjestelmän antamat varoitukset;

2)

analysoidaan ja määritetään osien toimintakunto; ja

3)

reagoidaan havaittuihin alkaviin vikoihin.

SPA.HOFO.160   Varustevaatimukset

a)

Lentotoiminnan harjoittajan on noudatettava seuraavia varustevaatimuksia:

1)

Matkustamokuulutusjärjestelmä kaupalliseen ilmakuljetustoimintaan käytettävissä helikoptereissa ja muuhun kuin kaupalliseen toimintaan käytettävissä vaativissa moottorikäyttöisissä helikoptereissa (NCC):

i)

Helikoptereissa, joiden suurin käytettävä matkustajapaikkaluku on yli yhdeksän, on oltava matkustamokuulutusjärjestelmä.

ii)

Helikoptereissa, joiden suurin käytettävä matkustajapaikkaluku on enintään yhdeksän, ei tarvitse olla matkustamokuulutusjärjestelmää, jos lentotoiminnan harjoittaja pystyy osoittamaan, että ohjaajan ääni kuuluu lennon aikana ymmärrettävästi kaikille matkustajapaikoille.

2)

Radiokorkeusmittari

Helikopterissa on oltava radiokorkeusmittari, joka varoittaa äänimerkillä poikkeamisesta ennalta määrätyn korkeuden alapuolelle ja antaa näkyvän varoituksen ohjaajan valitsemassa korkeudessa.

b)

Varauloskäynnit

Kaikki varauloskäynnit, myös miehistön varauloskäynnit, sekä kaikki hätäuloskäyntiin soveltuvat ovet, ikkunat ja muut aukot ja niiden avaamisohjeet on merkittävä selvästi niin, että helikopterissa mukana olevat henkilöt näkevät ne sekä päivänvalossa että pimeässä varauloskäyntejä käyttäessään. Nämä merkinnät on suunniteltava siten, että ne näkyvät myös silloin, kun helikopteri on kaatunut tai matkustamo on veden alla.

c)

Helikopterin maan läheisyydestä varoittava järjestelmä (HTAWS)

Kaupalliseen ilmakuljetustoimintaan käytettävissä helikoptereissa, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on yli 3 175 kilogrammaa tai joiden suurin käytettävä matkustajapaikkaluku on yli yhdeksän ja joille on ensimmäisen kerran myönnetty helikopterikohtainen lentokelpoisuustodistus 31 päivän joulukuuta 2018 jälkeen, on oltava helikopterin maan läheisyydestä varoittava järjestelmä (HTAWS), joka täyttää luokan A varusteita koskevat vaatimukset, sellaisina kuin ne on täsmennetty hyväksyttävässä standardissa.

SPA.HOFO.165   Lisämenetelmä ja -varusteet pakkolaskun kannalta vaarallisella alueella harjoitettavaa lentotoimintaa varten

a)   Pelastusliivit

Jokaisella helikopterissa olevalla henkilöllä on oltava jatkuvasti yllään hyväksytyt pelastusliivit, paitsi jos heillä on yllään yhtenäiset pelastuspuvut, jotka täyttävät sekä pelastuspukua että pelastusliiviä koskevat vaatimukset.

b)   Pelastuspuvut

Jokaisella helikopterissa olevalla henkilöllä on oltava yllään hyväksytty pelastuspuku,

1)

kun ilma-aluksen päällikön saatavilla olevat sääsanomat tai -ennusteet osoittavat, että meriveden lämpötila on lennon aikana alle + 10 °C; tai

2)

kun arvioitu pelastusaika ylittää lasketun elossapysymisajan; tai

3)

kun lento on suunniteltu suoritettavaksi yöllä.

c)   Hengityslaite

Kaikilla helikopterissa olevilla henkilöillä on oltava hengityslaite helikopterin veteen putoamisen varalta, ja heitä on opastettava sen käytössä.

d)   Pelastuslautat

1)

Kaikki helikopterissa olevat pelastuslautat on asennettava niin, että ne ovat käytettävissä sellaisissa merenkäyntiolosuhteissa, joissa helikopterin pakkolasku-, kellunta- ja trimmiominaisuudet on arvioitu hyväksyntävaatimusten täyttämiseksi.

2)

Kaikki helikopterissa olevat pelastuslautat on sijoitettava siten, että ne ovat helposti saatavilla käyttöön hätätilanteessa.

3)

Pelastuslauttojen lukumäärä:

i)

jos helikopterissa voidaan kuljettaa vähemmän kuin 12 henkilöä, vähintään yksi pelastuslautta, jonka nimelliskapasiteetti on vähintään yhtä suuri kuin helikopterissa kuljetettavien henkilöiden enimmäismäärä; tai

ii)

jos helikopterissa voidaan kuljettaa enemmän kuin 11 henkilöä, vähintään kaksi pelastuslauttaa, joihin on yhteensä mahduttava kaikkien henkilöiden, jotka helikopterissa voidaan kuljettaa, ja jos yksi lautta menetetään, pelastuslauttojen ylikuormituksen kantokyvyn on oltava niin suuri, että kaikki helikopterissa olevat henkilöt mahtuvat jäljellä oleviin lauttoihin.

4)

Jokaisessa pelastuslautassa on oltava vähintään yksi irrotettava hätäpaikannuslähetin (ELS(S)); ja

5)

Jokaisessa pelastuslautassa on oltava kyseisen lennon kannalta tarkoituksenmukaiset hengenpelastusvälineet ja elossa pysymiseen tarvittava varustus.

e)   Matkustamon hätävalaistusjärjestelmä

Helikopterissa on oltava erillisellä virtalähteellä toimiva hätävalaistusjärjestelmä, joka turvaa matkustamon yleisvalaistuksen evakuoinnin helpottamiseksi.

f)   Automaattisesti toimiva hätäpaikannuslähetin (ELT(AD))

Helikopterissa on oltava automaattisesti toimiva hätäpaikannuslähetin (ELT(AD)), joka pystyy toimimaan samanaikaisesti taajuuksilla 121,5 MHz ja 406 MHz.

g)   Ovien kiinnittäminen, jos niitä ei voi irrottaa kokonaan

Ovet, jotka on tarkoitettu käytettäviksi varauloskäynteinä veteen tehtävässä pakkolaskussa ja joita ei voi kokonaan irrottaa, on voitava kiinnittää auki niin, etteivät ne haittaa helikopterissa olevien henkilöiden ulospääsyä missään merenkäyntiolosuhteissa niihin enimmäisolosuhteisiin asti, joissa pakkolasku- ja kelluntaominaisuudet on vaatimusten mukaan arvioitava.

h)   Varauloskäynnit ja pelastusluukut

Kaikki varauloskäynnit, myös miehistön varauloskäynnit, ja kaikki ovet, ikkunat ja muut aukot, jotka soveltuvat käytettäviksi poistumisteinä helikopterin ollessa veden alla, on varustettava niin, että niitä voidaan käyttää hätätilanteessa.

i)   Sen estämättä, mitä edellä a, b ja c kohdassa säädetään, lentotoiminnan harjoittaja voi riskinarvioinnin perusteella sallia, että matkustajilla, jotka ovat lääketieteellisistä syistä menettäneet toimintakykynsä merialueella sijaitsevassa paikassa, on pelastusliivit, pelastuspuku tai hengityslaite osittain yllään tai heillä ei ole niitä lainkaan paluulennoilla tai merialueella sijaitsevien paikkojen välisillä lennoilla.

SPA.HOFO.170   Miehistövaatimukset

a)

Lentotoiminnan harjoittajan on vahvistettava

1)

ohjaamomiehistön jäsenten valintaperusteet, ottaen huomioon ohjaamomiehistön jäsenten aiemman kokemuksen;

2)

vähimmäiskokemus ilma-aluksen päällikölle, joka aikoo harjoittaa lentotoimintaa merialueella; ja

3)

ohjaamomiehistön koulutus- ja tarkastuslento-ohjelma, joka jokaisen ohjaamomiehistön jäsenen on suoritettava hyväksytysti. Tällainen ohjelma on mukautettava merialueen olosuhteisiin, ja siihen on sisällyttävä normaalitoiminnassa sekä poikkeus- ja hätätilanteissa käytettäviä menetelmiä, miehistöyhteistyötä, veteen laskeutumista ja merellä pelastautumista koskevaa koulutusta.

b)

Viimeaikaista kokemusta koskevat vaatimukset

Ohjaaja saa käyttää matkustajia kuljettavaa helikopteria

1)

merialueella sijaitsevassa paikassa ilma-aluksen päällikkönä tai perämiehenä vain, jos hän on suorittanut viimeksi kuluneiden 90 päivän aikana vähintään kolme lentoonlähtöä, lähtöä, lähestymistä ja laskeutumista merialueella sijaitsevassa paikassa samantyyppisellä helikopterilla tai kyseistä tyyppiä edustavalla lentosimulaattorilla; tai

2)

yöllä merialueella sijaitsevassa paikassa ilma-aluksen päällikkönä tai perämiehenä vain, jos hän on suorittanut viimeksi kuluneiden 90 päivän aikana vähintään kolme lentoonlähtöä, lähtöä, lähestymistä ja laskeutumista yöllä merialueella sijaitsevassa paikassa samantyyppisellä helikopterilla tai kyseistä tyyppiä edustavalla lentosimulaattorilla.

Nämä kolme lentoonlähtöä ja laskua on oltava suoritettu suoritettavan lentotoiminnan mukaan joko usean tai yhden ohjaajan lentotoiminnassa.

c)

Kaupallista ilmakuljetustoimintaa koskevat erityisvaatimukset

1)

Edellä b alakohdan 1 ja 2 alakohdassa tarkoitettu 90 päivän jakso voidaan pidentää enintään 120 päivään, jos ohjaaja lentää reittilentoa tyyppikouluttajan tai tyyppitarkastuslentäjän valvonnassa.

2)

Jos ohjaaja ei täytä 1 alakohdan vaatimuksia, hänen on suoritettava käytettävällä helikopterilla tai käytettävän helikopterityypin lentosimulaattorilla koululento, joka kattaa vähintään b alakohdan 1 ja 2 alakohdassa kuvatut vaatimukset, ennen kuin hän voi käyttää oikeuksiaan.”

(5)

Liitteessä VI (Osa NCC):

a)

Muutetaan NCC.GEN.106 kohta seuraavasti:

i)

Poistetaan a alakohdan 4 alakohdan vii alakohdan lopusta sana ”ja”.

i)

Lisätään a alakohdan 4 alakohdan viii alakohdan loppuun sana ”ja”.

iii)

Lisätään uusi a alakohdan 4 alakohdan ix alakohta seuraavasti:

”ix)

suorituskykyyn perustuvassa navigoinnissa tarvittava suunnistustietokanta on soveltuva ja ajan tasalla;”

b)

Lisätään NCC.OP.116 kohta seuraavasti:

”NCC.OP.116   Suorituskykyyn perustuva navigointi – lentokoneet ja helikopterit

Kun lennettävällä reitillä tai käytettävässä menetelmässä vaaditaan suorituskykyyn perustuvaa navigointia, lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava, että

a)

asiaankuuluva PBN-vaatimus mainitaan lentokäsikirjassa tai muussa asiakirjassa, jonka sertifiointiviranomainen on hyväksynyt osana lentokelpoisuuden arviointia tai joka perustuu tällaiseen hyväksyntään; ja

b)

ilma-alusta käytetään lentokäsikirjassa tai muussa edellä mainitussa asiakirjassa esitettyjen navigointivaatimusten ja rajoitusten mukaisesti.”

c)

Korvataan NCC.OP.145 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

Ennen lennon aloittamista ilma-aluksen päällikön on kaikin käytettävissä olevin kohtuullisin keinoin varmistettava, että kyseisellä lennolla käytettävissä olevat ja ilma-aluksen turvallisen käytön suoraan edellyttämät avaruudessa, maassa ja/tai vedessä olevat laitteet, mukaan lukien yhteydenpito- ja navigointilaitteet, ovat riittävät niihin toimintaolosuhteisiin, joissa lento on määrä suorittaa.”

d)

Muutetaan NCC.OP.152 kohta seuraavasti:

i)

Poistetaan b alakohdan 2 alakohdan ii alakohdan lopusta sana ”ja”.

ii)

Poistetaan b alakohdan 3 alakohta.

e)

Lisätään NCC.OP.153 kohta seuraavasti:

”NCC.OP.153   Määrälentopaikat – mittarilähestymiset

Ilma-aluksen päällikön on varmistettava, että käytössä on riittävät keinot, jotta määrälentopaikalle tai mille tahansa määrävaralentopaikalle voidaan suunnistaa ja laskeutua myös siinä tapauksessa, että valmiudet aiotun lähestymis- ja laskumenetelmän käyttöön menetetään.”

f)

Muutetaan NCC.OP.220 kohta seuraavasti:

”NCC.OP.220   Yhteentörmäysvaarasta ilmassa varoittava järjestelmä (ACAS)

Kun ACAS-järjestelmä on asennettu ja toimintakuntoinen, lentotoiminnan harjoittajan on laadittava tarvittavat toimintamenetelmät ja koulutusohjelmat, jotta ohjaamomiehistö on asianmukaisesti koulutettu yhteentörmäysten välttämiseksi ja pätevä käyttämään ACAS II -laitetta.”

g)

Korvataan NCC.IDE.A.180 kohdan b alakohta seuraavasti:

”b)

Istuinvöiden, joissa on ylävartalon turvakiinnitysjärjestelmä, on oltava

1)

yhdestä kohdasta avattavia;

2)

vaadittavan vähimmäismatkustamomiehistön istuimilla varustettuja kahdella olkavyöllä ja istuinvyöllä, joita voidaan käyttää erikseen; ja

3)

ohjaamomiehistön istuimilla ja ohjaajan istuimen vieressä olevalla istuimella

i)

varustettuja kahdella olkavyöllä ja istuinvyöllä, joita voidaan käyttää erikseen; tai

ii)

varustettuja viistolla olkavyöllä ja istuinvyöllä, joita voidaan käyttää erikseen, seuraavissa lentokoneissa:

A)

lentokoneet, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on alle 5 700 kg ja suurin käytettävä matkustajapaikkaluku vähemmän kuin 9 ja jotka täyttävät sovellettavassa sertifiointieritelmässä määritellyt hätälaskun dynaamisia olosuhteita koskevat vaatimukset;

B)

lentokoneet, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on alle 5 700 kg ja suurin käytettävä matkustajapaikkaluku vähemmän kuin 9 ja jotka eivät täytä sovellettavassa sertifiointieritelmässä määriteltyjä hätälaskun dynaamisia olosuhteita koskevia vaatimuksia ja joille on ensimmäisen kerran myönnetty lentokonekohtainen lentokelpoisuustodistus ennen 25 päivää elokuuta 2016.”

h)

Lisätään NCC.IDE.A.250 kohtaan d alakohta seuraavasti:

”d)

Suorituskykyyn perustuvaa navigointia varten ilma-alusten on täytettävä lentokelpoisuusvaatimukset kyseisen navigointivaatimuksen osalta.”

i)

Korvataan NCC.IDE.A.260 kohta seuraavasti:

”NCC.IDE.A.260   Ilmailutietokantojen hallinta

a)

Sertifioiduissa ilma-alusten järjestelmäsovelluksissa käytettävien ilmailutietokantojen on täytettävä tietojen laatuvaatimukset, jotka ovat riittävät tietojen käyttötarkoitukseen nähden.

b)

Lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava ajantasaisten ja muuttamattomien ilmailutietokantojen oikea-aikainen jakelu ja asennus kaikkiin ilma-aluksiin, joissa niitä tarvitaan.

c)

Asetuksessa (EU) N:o 376/2014 määritellyistä muista poikkeamien ilmoitusvaatimuksista riippumatta lentotoiminnan harjoittajan on ilmoitettava tietokannan pitäjälle virheellisistä, ristiriitaisista tai puuttuvista tiedoista, joiden voidaan kohtuudella olettaa aiheuttavan vaaraa lennolla.

Lentotoiminnan harjoittajan on tällaisessa tapauksessa ilmoitettava asiasta ohjaamomiehistölle ja muulle henkilöstölle, jota asia koskee, ja varmistettava, ettei virheellisiä tietoja käytetä.”

j)

Poistetaan NCC.IDE.H.215 kohdan b alakohta.

k)

Korvataan NCC.IDE.H.226 kohta seuraavasti:

”NCC.IDE.H.226   Miehistön pelastuspuvut

Jokaisella miehistön jäsenellä on oltava yllään pelastuspuku, kun ilma-aluksen päällikkö riskinarvioinnin perusteella niin päättää ottaen huomioon seuraavat olosuhteet:

a)

lento suoritetaan veden yllä kauempana maa-alueesta kuin autorotaatioetäisyydellä tai sellaisella etäisyydellä, jolta on mahdollista tehdä turvallinen pakkolasku maalle, ja helikopteri ei kykene jatkamaan vaakalentoa kriittisen moottorin vikaannuttua; ja

b)

ilma-aluksen päällikön saatavilla olevat sääsanomat tai -ennusteet osoittavat, että meriveden lämpötila on lennon aikana alle + 10 °C.”

l)

Poistetaan NCC.IDE.H.231 kohta.

m)

Lisätään NCC.IDE.H.250 kohtaan d alakohta seuraavasti:

”d)

Kun vaaditaan suorituskykyyn perustuvaa navigointia, ilma-alusten on täytettävä lentokelpoisuusvaatimukset kyseisen navigointivaatimuksen osalta.”

n)

Lisätään NCC.IDE.H.260 kohta seuraavasti:

”NCC.IDE.H.260   Ilmailutietokantojen hallinta

a)

Sertifioiduissa ilma-alusten järjestelmäsovelluksissa käytettävien ilmailutietokantojen on täytettävä tietojen laatuvaatimukset, jotka ovat riittävät tietojen käyttötarkoitukseen nähden.

b)

Lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava ajantasaisten ja muuttamattomien ilmailutietokantojen oikea-aikainen jakelu ja asennus kaikkiin ilma-aluksiin, joissa niitä tarvitaan.

c)

Asetuksessa (EU) N:o 376/2014 määritellyistä muista poikkeamien ilmoitusvaatimuksista riippumatta lentotoiminnan harjoittajan on ilmoitettava tietokannan pitäjälle virheellisistä, ristiriitaisista tai puuttuvista tiedoista, joiden voidaan kohtuudella olettaa aiheuttavan vaaraa lennolla.

Lentotoiminnan harjoittajan on tällaisessa tapauksessa ilmoitettava asiasta ohjaamomiehistölle ja muulle henkilöstölle, jota asia koskee, ja varmistettava, ettei virheellisiä tietoja käytetä.”

(6)

Liitteessä VII (Osa NCO):

a)

Muutetaan NCO.GEN.105 kohta seuraavasti:

i)

Poistetaan a alakohdan 4 alakohdan v alakohdan lopusta sana ”ja”.

ii)

Lisätään a alakohdan 4 alakohdan vi alakohdan loppuun sana ”ja”.

iii)

Lisätään a alakohdan 4 alakohdan vii alakohta seuraavasti:

”vii)

suorituskykyyn perustuvassa navigoinnissa tarvittava suunnistustietokanta on soveltuva ja ajan tasalla;”

b)

Lisätään NCO.GEN.140 kohtaan f alakohta seuraavasti:

”f)

Kohtuulliset määrät sellaisia aineita ja esineitä, jotka muutoin luokiteltaisiin vaarallisiksi aineiksi ja joita käytetään lentoturvallisuuden varmistamiseen ja joiden kuljettaminen ilma-aluksessa on perusteltua sen varmistamiseksi, että ne ovat tarvittaessa nopeasti saatavilla operatiivisiin tarkoituksiin, on katsottava hyväksytyiksi teknisen säännöstön 1;2.2.1(a) kohdan mukaisesti. Tämä ei riipu siitä, vaaditaanko kyseisten aineiden tai esineiden mukana pitämistä tai onko niitä tarkoitus käyttää tietyn lennon yhteydessä.

Edellä mainitut aineet ja esineet on pakattava ja lastattava ilma-alukseen ilma-aluksen päällikön vastuulla sillä tavoin, että minimoidaan miehistön jäsenille, matkustajille, lastille tai ilma-alukselle ilma-aluksen toiminnan aikana aiheutuva riski.”

c)

Lisätään NCO.OP.116 kohta seuraavasti:

”NCO.OP.116   Suorituskykyyn perustuva navigointi – lentokoneet ja helikopterit

Kun lennettävällä reitillä tai käytettävässä menetelmässä vaaditaan suorituskykyyn perustuvaa navigointia, ilma-aluksen päällikön on varmistettava, että

a)

asiaankuuluva PBN-navigointivaatimus mainitaan lentokäsikirjassa tai muussa asiakirjassa, jonka sertifiointiviranomainen on hyväksynyt osana lentokelpoisuuden arviointia tai joka perustuu tällaiseen hyväksyntään; ja

b)

ilma-alusta käytetään lentokäsikirjassa tai muussa edellä mainitussa asiakirjassa esitettyjen navigointivaatimusten ja rajoitusten mukaisesti.”

d)

Korvataan NCO.OP.135 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

Ennen lennon aloittamista ilma-aluksen päällikön on kaikin käytettävissä olevin kohtuullisin keinoin varmistettava, että kyseisellä lennolla käytettävissä olevat ja ilma-aluksen turvallisen käytön suoraan edellyttämät avaruudessa, maassa ja/tai vedessä olevat laitteet, mukaan lukien yhteydenpito- ja navigointilaitteet, ovat riittävät niihin toimintaolosuhteisiin, joissa lento on määrä suorittaa.”

e)

Lisätään NCO.OP.142 kohta seuraavasti:

”NCO.OP.142   Määrälentopaikat – mittarilähestymiset

Ilma-aluksen päällikön on varmistettava, että käytössä on riittävät keinot, jotta määrälentopaikalle tai mille tahansa määrävaralentopaikalle voidaan suunnistaa ja laskeutua myös siinä tapauksessa, että valmiudet aiotun lähestymis- ja laskumenetelmän käyttöön menetetään.”

f)

Korvataan NCO.OP.190 kohta seuraavasti:

”NCO.OP.190   Lisähapen käyttö

a)

Ilma-aluksen päällikön on varmistettava, että ilma-aluksen turvallisen käytön kannalta olennaisiin tehtäviin lennon aikana osallistuvat ohjaamomiehistön jäsenet käyttävät jatkuvasti lisähappea aina kun ilma-aluksen päällikkö määrittää, että hapenpuute voi aiotussa lentokorkeudessa johtaa miehistön jäsenten toimintakyvyn heikkenemiseen, ja varmistettava, että matkustajien saatavilla on lisähappea, jos hapenpuute voi vaikuttaa haitallisesti matkustajiin.

b)

Kaikissa muissa tapauksissa, kun ilma-aluksen päällikkö ei voi määrittää, kuinka hapenpuute voi vaikuttaa kaikkiin ilma-aluksessa oleviin henkilöihin, hänen on varmistettava, että

1)

ilma-aluksen turvallisen käytön kannalta olennaisiin tehtäviin lennon aikana osallistuvat miehistön jäsenet käyttävät lisähappea aina matkustamon painekorkeuden ollessa 10 000 jalan ja 13 000 jalan välillä yli 30 minuutin ajan; ja

2)

kaikki ilma-aluksessa olevat henkilöt käyttävät lisähappea aina, kun matkustamon painekorkeus on yli 13 000 jalkaa.”

g)

Lisätään NCO.OP.220 kohta seuraavasti:

”NCO.OP.220   Yhteentörmäysvaarasta ilmassa varoittava järjestelmä (ACAS II)

Kun käytetään ACAS II -laitetta, ilma-aluksen päällikön on sovellettava asianmukaisia toimintamenetelmiä ja hänellä on oltava riittävä koulutus.”

h)

Korvataan NCO.IDE.A.140 kohdan a alakohdan 4 alakohta seuraavasti:

”4)

jokaisella ohjaamomiehistön istuimella istuinvyö, jossa on ylävartalon turvakiinnitysjärjestelmä ja joka on yhdestä kohdasta avattava, lentokoneissa, joille on ensimmäisen kerran myönnetty lentokelpoisuustodistus 25 päivänä elokuuta 2016 tai sen jälkeen.”

i)

Korvataan NCO.IDE.A.155 kohta seuraavasti:

”NCO.IDE.A.155   Lisähappi – paineistamattomat lentokoneet

Paineistamattomissa lentokoneissa, joita käytettäessä on oltava saatavilla lisähappea NCO.OP.190 kohdan mukaisesti, on oltava hapen varastointi- ja jakelulaitteisto, jolla vaaditut happimäärät voidaan varastoida ja jakaa.”

j)

Lisätään NCO.IDE.A.195 kohtaan d alakohta seuraavasti:

”d)

Suorituskykyyn perustuvaa navigointia varten ilma-alusten on täytettävä lentokelpoisuusvaatimukset kyseisen navigointivaatimuksen osalta.”

k)

Lisätään NCO.IDE.A.205 kohta seuraavasti:

”NCO.IDE.A.205   Ilmailutietokantojen hallinta

a)

Sertifioiduissa ilma-alusten järjestelmäsovelluksissa käytettävien ilmailutietokantojen on täytettävä tietojen laatuvaatimukset, jotka ovat riittävät tietojen käyttötarkoitukseen nähden.

b)

Ilma-aluksen päällikön on varmistettava ajantasaisten ja muuttamattomien ilmailutietokantojen oikea-aikainen jakelu ja asennus kaikkiin ilma-aluksiin, joissa niitä tarvitaan.

c)

Asetuksessa (EU) N:o 376/2014 määritellyistä muista poikkeamien ilmoitusvaatimuksista riippumatta ilma-aluksen päällikön on ilmoitettava tietokannan pitäjälle virheellisistä, ristiriitaisista tai puuttuvista tiedoista, joiden voidaan kohtuudella olettaa aiheuttavan vaaraa lennolla.

Tällaisissa tapauksissa ilma-aluksen päällikkö ei saa käyttää virheellisiä tietoja.”

l)

Korvataan NCO.IDE.H.155 kohta seuraavasti:

”NCO.IDE.H.155   Lisähappi – paineistamattomat helikopterit

Paineistamattomissa helikoptereissa, joita käytettäessä on oltava saatavilla lisähappea NCO.OP.190 kohdan mukaisesti, on oltava hapen varastointi- ja jakelulaitteisto, jolla vaaditut happimäärät voidaan varastoida ja jakaa.”

m)

Lisätään NCO.IDE.H.195 kohtaan d alakohta seuraavasti:

”d)

Suorituskykyyn perustuvaa navigointia varten ilma-alusten on täytettävä lentokelpoisuusvaatimukset kyseisen navigointivaatimuksen osalta.”

n)

Lisätään NCO.IDE.H.205 kohta seuraavasti:

”NCO.IDE.H.205   Ilmailutietokantojen hallinta

a)

Sertifioiduissa ilma-alusten järjestelmäsovelluksissa käytettävien ilmailutietokantojen on täytettävä tietojen laatuvaatimukset, jotka ovat riittävät tietojen käyttötarkoitukseen nähden.

b)

Lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava ajantasaisten ja muuttamattomien ilmailutietokantojen oikea-aikainen jakelu ja asennus ilma-aluksiin, joissa niitä tarvitaan.

c)

Asetuksessa (EU) N:o 376/2014 määritellyistä muista poikkeamien ilmoitusvaatimuksista riippumatta lentotoiminnan harjoittajan on ilmoitettava tietokannan pitäjälle virheellisistä, ristiriitaisista tai puuttuvista tiedoista, joiden voidaan kohtuudella olettaa aiheuttavan vaaraa lennolla.

Tällaisissa tapauksissa ilma-aluksen päällikkö ei saa käyttää virheellisiä tietoja.”

o)

Korvataan NCO.IDE.S.130 kohta seuraavasti:

”NCO.IDE.S.130   Lisähappi

Purjelentokoneissa, joita käytettäessä on oltava saatavilla lisähappea NCO.OP.190 kohdan mukaisesti, on oltava hapen varastointi- ja jakelulaitteisto, jolla vaaditut happimäärät voidaan varastoida ja jakaa.”

p)

Korvataan NCO.SPEC.110 kohdan f alakohta seuraavasti:

”f)

varmistaa, että tehtäväasiantuntijat ja miehistön jäsenet käyttävät jatkuvasti lisähappea aina kun ilma-aluksen päällikkö määrittää, että hapenpuute voi aiotussa lentokorkeudessa johtaa miehistön jäsenten toimintakyvyn heikkenemiseen tai vaikuttaa haitallisesti tehtäväasiantuntijoihin. Jos ilma-aluksen päällikkö ei voi määrittää, kuinka hapenpuute voi vaikuttaa kaikkiin ilma-aluksessa oleviin henkilöihin, hänen on varmistettava, että tehtäväasiantuntijat ja miehistön jäsenet käyttävät jatkuvasti lisähappea matkustamon painekorkeuden ylittäessä 10 000 jalkaa yli 30 minuutin ajan ja aina, kun matkustamon painekorkeus on yli 13 000 jalkaa.”

(7)

Liitteessä VIII (Osa SPO):

a)

Muutetaan SPO.GEN.107 kohta seuraavasti:

i)

Poistetaan a alakohdan 4 alakohdan v alakohdan lopusta sana ”ja”.

ii)

Lisätään a alakohdan 4 alakohdan vi alakohdan loppuun sana ”ja”.

iii)

Lisätään a alakohdan 4 alakohdan vii alakohta seuraavasti:

”vii)

suorituskykyyn perustuvassa navigoinnissa tarvittava suunnistustietokanta on soveltuva ja ajan tasalla;”

b)

Lisätään SPO.OP.116 kohta seuraavasti:

”SPO.OP.116   Suorituskykyyn perustuva navigointi – lentokoneet ja helikopterit

Kun lennettävällä reitillä tai käytettävässä menetelmässä vaaditaan suorituskykyyn perustuvaa navigointia, lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava, että

a)

asiaankuuluva PBN-vaatimus mainitaan lentokäsikirjassa tai muussa asiakirjassa, jonka sertifiointiviranomainen on hyväksynyt osana lentokelpoisuuden arviointia tai joka perustuu tällaiseen hyväksyntään; ja

b)

ilma-alusta käytetään lentokäsikirjassa tai muussa edellä mainitussa asiakirjassa esitettyjen navigointivaatimusten ja rajoitusten mukaisesti.”

c)

Korvataan SPO.OP.140 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

Ennen lennon aloittamista ilma-aluksen päällikön on kaikin käytettävissä olevin kohtuullisin keinoin varmistettava, että kyseisellä lennolla käytettävissä olevat ja ilma-aluksen turvallisen käytön suoraan edellyttämät avaruudessa, maassa ja/tai vedessä olevat laitteet, mukaan lukien yhteydenpito- ja navigointilaitteet, ovat riittävät niihin toimintaolosuhteisiin, joissa lento on määrä suorittaa.”

d)

Poistetaan SPO.OP.151 kohdan b alakohdan 3 alakohta.

e)

Lisätään SPO.OP.152 kohta seuraavasti:

”SPO.OP.152   Määrälentopaikat – mittarilähestymiset

Ilma-aluksen päällikön on varmistettava, että käytössä on riittävät keinot, jotta määrälentopaikalle tai mille tahansa määrävaralentopaikalle voidaan suunnistaa ja laskeutua myös siinä tapauksessa, että valmiudet aiotun lähestymis- ja laskumenetelmän käyttöön menetetään.”

f)

Korvataan SPO.OP.205 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

Kun ACAS-järjestelmä on asennettu ja toimintakuntoinen, lentotoiminnan harjoittajan on laadittava tarvittavat toimintamenetelmät ja koulutusohjelmat, jotta ohjaamomiehistö on asianmukaisesti koulutettu yhteentörmäysten välttämiseksi ja pätevä käyttämään ACAS II -laitetta.”

g)

Korvataan SPO.IDE.A.160 kohdan c ja d alakohta seuraavasti:

”c)

muissa kuin vaativissa moottorikäyttöisissä lentokoneissa jokaisella ohjaamomiehistön istuimella istuinvyö, jossa on ylävartalon turvakiinnitysjärjestelmä ja joka on yhdestä kohdasta avattava, lentokoneissa, joille on ensimmäisen kerran myönnetty lentokelpoisuustodistus 25 päivänä elokuuta 2016 tai sen jälkeen;

d)

vaativissa moottorikäyttöisissä lentokoneissa istuinvyö, jossa on ylävartalon turvakiinnitysjärjestelmä ja laite, joka pitää automaattisesti henkilön ylävartalon paikallaan nopeuden äkillisesti hidastuessa:

1)

jokaisella ohjaamomiehistön istuimella ja ohjaajan istuimen vieressä olevalla istuimella; ja

2)

jokaisella ohjaamossa sijaitsevalla tarkkailijan istuimella.”

h)

Lisätään SPO.IDE.H.160 kohtaan e kohta seuraavasti:

”e)

Edellä d alakohdassa vaadittujen istuinvöiden, joissa on ylävartalon turvakiinnitysjärjestelmä, on oltava

1)

yhdestä kohdasta avattavia;

2)

ohjaamomiehistön istuimilla ja ohjaajan istuimen vieressä olevalla istuimella

i)

varustettuja kahdella olkavyöllä ja istuinvyöllä, joita voidaan käyttää erikseen; tai

ii)

varustettuja viistolla olkavyöllä ja istuinvyöllä, joita voidaan käyttää erikseen, seuraavissa lentokoneissa:

A)

lentokoneet, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on alle 5 700 kg ja suurin käytettävä matkustajapaikkaluku vähemmän kuin 9 ja jotka täyttävät sovellettavassa sertifiointieritelmässä määritellyt hätälaskun dynaamisia olosuhteita koskevat vaatimukset;

B)

lentokoneet, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on alle 5 700 kg ja suurin käytettävä matkustajapaikkaluku vähemmän kuin 9 ja jotka eivät täytä sovellettavassa sertifiointieritelmässä määriteltyjä hätälaskun dynaamisia olosuhteita koskevia vaatimuksia ja joille on ensimmäisen kerran myönnetty lentokonekohtainen lentokelpoisuustodistus ennen 25 päivää elokuuta 2016.”

i)

Lisätään SPO.IDE.A.220 kohtaan d alakohta seuraavasti:

”d)

Suorituskykyyn perustuvaa navigointia varten ilma-alusten on täytettävä lentokelpoisuusvaatimukset kyseisen navigointivaatimuksen osalta.”

j)

Lisätään SPO.IDE.A.230 kohta seuraavasti:

”SPO.IDE.A.230   Ilmailutietokantojen hallinta

a)

Sertifioiduissa ilma-alusten järjestelmäsovelluksissa käytettävien ilmailutietokantojen on täytettävä tietojen laatuvaatimukset, jotka ovat riittävät tietojen käyttötarkoitukseen nähden.

b)

Lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava ajantasaisten ja muuttamattomien ilmailutietokantojen oikea-aikainen jakelu ja asennus kaikkiin ilma-aluksiin, joissa niitä tarvitaan.

c)

Asetuksessa (EU) N:o 376/2014 määritellyistä muista poikkeamien ilmoitusvaatimuksista riippumatta lentotoiminnan harjoittajan on ilmoitettava tietokannan pitäjälle virheellisistä, ristiriitaisista tai puuttuvista tiedoista, joiden voidaan kohtuudella olettaa aiheuttavan vaaraa lennolla.

Lentotoiminnan harjoittajan on tällaisessa tapauksessa ilmoitettava asiasta ohjaamomiehistölle ja muulle henkilöstölle, jota asia koskee, ja varmistettava, ettei virheellisiä tietoja käytetä.”

k)

Korvataan SPO.IDE.H.198 kohta seuraavasti:

”SPO.IDE.H.198   Pelastuspuvut – vaativat moottorikäyttöiset helikopterit

Jokaisella helikopterissa olevalla henkilöllä on oltava yllään pelastuspuku, kun ilma-aluksen päällikkö riskinarvioinnin perusteella niin päättää ottaen huomioon seuraavat olosuhteet:

a)

lento suoritetaan veden yllä kauempana maa-alueesta kuin autorotaatioetäisyydellä tai sellaisella etäisyydellä, jolta on mahdollista tehdä turvallinen pakkolasku maalle, ja helikopteri ei kykene jatkamaan vaakalentoa kriittisen moottorin vikaannuttua; ja

b)

ilma-aluksen päällikön saatavilla olevat sääsanomat tai -ennusteet osoittavat, että meriveden lämpötila on lennon aikana alle + 10 °C.”

l)

Poistetaan SPO.IDE.H.201 kohta.

m)

Lisätään SPO.IDE.H.220 kohtaan d alakohta seuraavasti:

”d)

Suorituskykyyn perustuvaa navigointia varten ilma-alusten on täytettävä lentokelpoisuusvaatimukset kyseisen navigointivaatimuksen osalta.”

n)

Lisätään SPO.IDE.H.230 kohta seuraavasti:

”SPO.IDE.H.230   Ilmailutietokantojen hallinta

a)

Sertifioiduissa ilma-alusten järjestelmäsovelluksissa käytettävien ilmailutietokantojen on täytettävä tietojen laatuvaatimukset, jotka ovat riittävät tietojen käyttötarkoitukseen nähden.

b)

Lentotoiminnan harjoittajan on varmistettava ajantasaisten ja muuttamattomien ilmailutietokantojen oikea-aikainen jakelu ja asennus kaikkiin ilma-aluksiin, joissa niitä tarvitaan.

c)

Asetuksessa (EU) N:o 376/2014 määritellyistä muista poikkeamien ilmoitusvaatimuksista riippumatta lentotoiminnan harjoittajan on ilmoitettava tietokannan pitäjälle virheellisistä, ristiriitaisista tai puuttuvista tiedoista, joiden voidaan kohtuudella olettaa aiheuttavan vaaraa lennolla.

Lentotoiminnan harjoittajan on tällaisessa tapauksessa ilmoitettava asiasta ohjaamomiehistölle ja muulle henkilöstölle, jota asia koskee, ja varmistettava, ettei virheellisiä tietoja käytetä.”


(*)  Pilven alarajan on oltava sellaisella korkeudella, että lento voidaan suorittaa määrätyllä korkeudella pilvien alapuolella ja niistä selvästi erossa.

(**)  Helikopterilla voidaan lentää vähintään 800 metrin lentonäkyvyydessä edellyttäen, että määräpaikka tai välillä oleva rakennelma on jatkuvasti näkyvissä.

(***)  Helikopterilla voidaan lentää vähintään 1 500 metrin lentonäkyvyydessä edellyttäen, että määräpaikka tai välillä oleva rakennelma on jatkuvasti näkyvissä.


Top