EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D1908

Neuvoston päätös (YUTP) 2015/1908, annettu 22 päivänä lokakuuta 2015, laittomia pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita laittomia tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskevan maailmanlaajuisen raportointijärjestelmän tukemisesta niiden laittoman kaupan riskin pienentämiseksi (”iTrace II”)

OJ L 278, 23.10.2015, p. 15–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/1908/oj

23.10.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 278/15


NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2015/1908,

annettu 22 päivänä lokakuuta 2015,

laittomia pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita laittomia tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskevan maailmanlaajuisen raportointijärjestelmän tukemisesta niiden laittoman kaupan riskin pienentämiseksi (”iTrace II”)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 26 artiklan 2 kohdan ja 31 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 13 päivänä joulukuuta 2003 Euroopan turvallisuusstrategian, jossa mainitaan viisi keskeisintä haastetta, joihin unionin on vastattava: terrorismi, joukkotuhoaseiden leviäminen, alueelliset konfliktit, toimintakyvyttömät valtiot ja järjestäytynyt rikollisuus. Näistä viidestä haasteesta neljässä ovat keskeisellä sijalla tavanomaisten aseiden – pienaseet ja kevyet aseet mukaan lukien – laittoman tuotannon, siirron ja liikkumisen seuraukset sekä aseiden liiallinen keskittyminen ja hallitsematon leviäminen. Laittomat aseet lisäävät turvattomuutta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Lähi-idässä ja monilla muilla maailman alueilla pahentaen konflikteja ja vaarantaen konfliktin jälkeisen rauhanrakentamisen ja uhkaavat siten vakavasti rauhaa ja turvallisuutta.

(2)

Neuvosto hyväksyi 15 ja 16 päivänä joulukuuta 2005 pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman keskittymisen ja kaupan torjumista koskevan EU:n strategian, jäljempänä ’EU:n pienasestrategia’, jossa vahvistetaan suuntaviivat EU:n toimille pienaseiden ja kevyiden aseiden osalta. EU:n pienasestrategiassa korostetaan, että pienaseet ja kevyet aseet ovat osasyy terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden raaistumiseen ja niillä on huomattava merkitys konfliktien puhkeamisessa ja leviämisessä sekä valtiorakenteiden murenemisessa.

(3)

EU:n pienasestrategiassa tuodaan lisäksi selkeästi esiin, että unionin olisi vahvistettava ja tuettava seuraamusten valvontajärjestelmiä sekä tuettava vientivalvonnan tehostamista ja neuvoston yhteisen kannan 2008/944/YUTP (1) edistämistä muun muassa edistämällä avoimuutta lisääviä toimia.

(4)

Pienaseiden ja kevyiden aseiden laittoman kaupan kaikkien osa-alueiden ehkäisemistä, torjumista ja poistamista koskevassa Yhdistyneiden kansakuntien toimintaohjelmassa, jäljempänä ’YK:n toimintaohjelma’, joka hyväksyttiin 20 päivänä heinäkuuta 2001, kaikki YK:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet ehkäisemään pienaseiden ja kevyiden aseiden laitonta kauppaa ja myös niiden välitystä luvattomille vastaanottajille sekä erityisesti ottamaan vientilupahakemuksia arvioidessaan huomioon riskin, että pienaseita ja kevyitä aseita välitetään laittomille markkinoille.

(5)

YK:n yleiskokous hyväksyi 8 päivänä joulukuuta 2005 kansainvälisen välineen, jonka avulla valtiot voivat tunnistaa ja jäljittää nopeasti ja luotettavasti laittomat pienaseet ja kevyet aseet.

(6)

YK:n toimintaohjelman toisessa tarkistuskonferenssissa vuonna 2012 kaikki YK:n jäsenvaltiot vahvistivat sekä sitoumuksensa ehkäistä pienaseiden ja kevyiden aseiden laitonta kauppaa ja myös niiden välitystä luvattomille vastaanottajille että YK:n toimintaohjelman mukaiset sitoumuksensa, jotka liittyvät vientilupahakemusten arviointiin.

(7)

YK:n yleiskokous hyväksyi asekauppasopimuksen tekstin 2 päivänä huhtikuuta 2013. Asekauppasopimuksen tavoitteena on ottaa käyttöön mahdollisimman tiukat yhteiset kansainväliset normit tavanomaisten aseiden kansainvälisen kaupan sääntelemiseksi tai sääntelyn parantamiseksi, tavanomaisten aseiden laittoman kaupan estämiseksi ja poistamiseksi sekä niiden laittoman välityksen estämiseksi. Unionin olisi tuettava kaikkia YK:n jäsenvaltioita aseiden siirron valvonnan tehokkaassa täytäntöönpanossa sen varmistamiseksi, että asekauppasopimus on voimaan tullessaan mahdollisimman tehokas erityisesti sen 11 artiklan täytäntöönpanon osalta.

(8)

Unioni on aiemmin tukenut Conflict Armament Research Ltd -virastoa, jäljempänä ’CAR’, neuvoston päätöksellä 2013/698/YUTP (2).

(9)

Unioni haluaa rahoittaa laittomia pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita laittomia tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskevan maailmanlaajuisen raportointijärjestelmän toista vaihetta vähentääkseen niiden laittoman kaupan riskiä ja edistääkseen edelleen edellä kuvailtujen tavoitteiden saavuttamista,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

EU:n pienasestrategian täytäntöön panemiseksi sekä rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi unionin tukemilla hanketoimilla on seuraavat erityiset tavoitteet:

pidetään jatkuvasti yllä ja parannetaan jatkuvasti avointa ja helppokäyttöistä maailmanlaajuista laittomasti välitettyjen tai kaupattujen pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden laittomasti välitettyjen tai kaupattujen tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden tiedonhallintajärjestelmää, jäljempänä ’iTrace-järjestelmä’, jotta poliittiset päättäjät, tavanomaisten aseiden valvonnan alan asiantuntijat ja tavanomaisten aseiden vientiä valvovat viranomaiset saavat käyttöönsä tarkoituksenmukaista tietoa voidakseen kehittää tehokkaita näyttöön perustuvia strategioita ja hankkeita pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laittoman leviämisen torjumiseksi,

toteutetaan konfliktialueilla liikkuvia pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskevia kenttätutkimuksia, tallennetaan kaikki kerätty näyttö tiedonhallintajärjestelmään, lähetetään tarvittaessa viralliset jäljityspyynnöt kansallisille hallituksille ja julkistetaan (myös virallisen jäljityksen avulla) todennetut tiedot iTrace-järjestelmässä,

keskitetään maailmanlaajuiseen tiedonhallintajärjestelmään olemassa olevat ja toimintapolitiikan kannalta tarkoituksenmukaiset pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden siirtoja koskevat asiakirjat, muun muassa kansalliset asevientiä koskevat raportit, YK:n tavanomaisten aseiden rekisteriä ja YK:n pienasetoimintaohjelmaa varten toimitetut maakohtaiset raportit, kansallisten, alueellisten ja kansainvälisten asiakirjojen tekstit sekä YK:n pakotteita käsittelevien valvontaryhmien, kansalaisyhteiskunnan järjestöjen ja kansainvälisten tiedotusvälineiden kokoamat todennetut raportit laittomien pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden siirroista,

lisätään tietoisuutta tiedottamalla hankkeen tuloksista, tiedotetaan iTrace-järjestelmän tarkoituksesta ja käytettävissä olevista toiminnoista kansainvälisille ja kansallisille poliittisille päättäjille, tavanomaisten aseiden valvonnan alan asiantuntijoille ja aseiden vientiä valvoville viranomaisille ja parannetaan kansainvälisiä valmiuksia seurata pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laitonta leviämistä, tukea poliittisia päättäjiä kansainvälisen avunannon ja yhteistyön painopisteiden määrittämisessä sekä vähentää pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laittoman välityksen riskiä. Tiedotusaloitteita suunnitellaan myös tietojen jakamisen koordinointia silmällä pitäen ja pyrkien rakentamaan kestäviä kumppanuuksia sellaisten yksilöiden ja järjestöjen kanssa, joilla on valmiudet tuottaa tietoja, jotka voidaan tallentaa iTrace-järjestelmään,

asetetaan saataville kenttätutkimusten tuottamien tietojen pohjalta laadittuja ja iTrace-järjestelmän kautta esitettyjä, keskeisiä poliittisia kysymyksiä koskevia raportteja erityisistä osa-alueista, jotka olisi syytä ottaa huomioon kansainvälisesti, mukaan lukien tärkeimmistä pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laittoman kaupan muodoista ja laittomasti kaupattujen aseiden ja ampumatarvikkeiden alueellisesta jakelusta.

Unioni rahoittaa tämän hankkeen, jonka yksityiskohtainen kuvaus on esitetty tämän päätöksen liitteessä.

2 artikla

1.   Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, jäljempänä ’korkea edustaja’, vastaa tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

2.   Edellä 1 artiklassa tarkoitetun hankkeen teknisestä täytäntöönpanosta vastaa Conflict Armament Research Ltd, jäljempänä ’CAR’.

3.   CAR suorittaa tehtävänsä korkean edustajan alaisuudessa. Tätä varten korkea edustaja sopii tarvittavista järjestelyistä CAR:n kanssa.

3 artikla

1.   Rahoitusohje 1 artiklassa tarkoitetun hankkeen toteuttamiseksi on 2 530 684 euroa. Koko hankkeen arvioitu kokonaisbudjetti on 3 020 000 euroa, mikä annetaan CAR:n ja Saksan liittotasavallan ulkoministeriön yhteisrahoituksena.

2.   Edellä 1 kohdassa vahvistetulla määrällä rahoitettavien menojen hallinnointiin sovelletaan unionin yleiseen talousarvioon sovellettavia menettelyjä ja sääntöjä.

3.   Komissio valvoo 1 kohdassa tarkoitetun rahoitusohjeen asianmukaista hallinnointia. Se tekee tätä varten CAR:n kanssa tarvittavan sopimuksen. Sopimuksessa määrätään, että CAR:n on varmistettava unionin rahoitusosuuden riittävä näkyvyys sen suuruuden mukaisesti.

4.   Komissio pyrkii tekemään 3 kohdassa tarkoitetun sopimuksen mahdollisimman pian tämän päätöksen voimaantulon jälkeen. Se ilmoittaa neuvostolle sitä koskevassa prosessissa mahdollisesti ilmenevistä vaikeuksista ja sopimuksen tekopäivän.

4 artikla

1.   Korkea edustaja tiedottaa neuvostolle tämän päätöksen täytäntöönpanosta CAR:n neljännesvuosittain laatimien kirjallisten raporttien perusteella. Nämä raportit ovat perustana neuvoston suorittamalle arvioinnille. Ulkopuolinen taho suorittaa hankkeen arvioinnin neuvoston avustamiseksi sen arvioidessa tämän päätöksen tuloksia.

2.   Komissio raportoi 1 artiklassa tarkoitetun hankkeen rahoitusnäkökohdista.

5 artikla

1.   Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

2.   Tämän päätöksen voimassaolo päättyy 24 kuukauden kuluttua päivästä, jona 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu sopimus tehdään. Sen voimassaolo päättyy kuitenkin kuuden kuukauden kuluttua sen voimaantulosta, jos sopimusta ei ole siihen mennessä tehty.

Tehty Luxemburgissa 22 päivänä lokakuuta 2015.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

F. ETGEN


(1)  Neuvoston yhteinen kanta 2008/944/YUTP, vahvistettu 8 päivänä joulukuuta 2008, sotilasteknologian ja puolustustarvikkeiden viennin valvontaa koskevien yhteisten sääntöjen määrittämisestä (EUVL L 335, 13.12.2008, s. 99).

(2)  Neuvoston päätös 2013/698/YUTP, annettu 25 päivänä marraskuuta 2013, laittomia pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita laittomia tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskevan maailmanlaajuisen raportointijärjestelmän tukemiseksi niiden laittoman kaupan riskin pienentämiseksi (EUVL L 320, 30.11.2013, s. 34).


LIITE

iTrace – pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskeva maailmanlaajuinen raportointijärjestelmä

1.   Yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) mukaisen tuen tausta ja perustelut

1.1   Tämä päätös perustuu neuvoston peräkkäisiin päätöksiin, joiden tarkoituksena on torjua pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden laittoman välityksen ja kaupan epävakauttavia vaikutuksia, erityisesti neuvoston päätökseen 2013/698/YUTP (1), jolla on luotu laittomia pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita laittomia tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskeva maailmanlaajuinen raportointijärjestelmä (iTrace-järjestelmä).

Pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laiton leviäminen on merkittävä valtioiden vakautta heikentävä ja konflikteja pahentava tekijä, joka uhkaa vakavasti rauhaa ja turvallisuutta. EU:n pienasestrategiassa korostetaan, että laittomat aseet ja ampumatarvikkeet ovat osasyy terrorismin ja järjestäytyneen rik'ollisuuden raaistumiseen ja niillä on huomattava merkitys konfliktien puhkeamisessa ja leviämisessä sekä valtiorakenteiden murenemisessa.

Päätöksen 2013/698/YUTP mukaisesti toteutetuilla toimilla on lisätty huomattavasti kansainvälisen yhteisön seuranta- ja diagnosointivalmiuksia laittomien pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden leviämisen torjunnassa. Päätöksen 2013/698/YUTP puitteissa iTrace-järjestelmään on dokumentoitu yli 200 000 tavanomaista asetta, ampumatarviketta ja niihin liittyvää materiaalia, muun muassa omatekoisia räjähteitä. Tämä ylittää selvästi kaikki aiemmat laittomien aseiden kartoittamistoimet yhteensä. iTracen kenttätutkimuksia on tehty Keski-Afrikan tasavallassa, Tšadissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Norsunluurannikolla, Egyptissä, Irakissa, Jordaniassa, Libanonissa, Malissa, Mauritaniassa, Myanmarissa, Nepalissa, Somaliassa, Somalimaassa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Ugandassa. iTrace on myös antanut huomattavaa teknistä tukea YK:n turvallisuusneuvoston pakoteryhmille ja YK:n operaatioille (MINUSCA, MINUSMA, MONUSCO, UNMISS, UNOCI ja UNSOM) sekä useille hallituksille, jotka ovat pyytäneet iTracelta tutkinta-apua.

Koska iTrace-järjestelmän soveltamisalaa on laajennettu ja tutkimusten laajuutta lisätty, iTrace-järjestelmästä on asteittain tullut hyvin tärkeä väline, jolla a) tuotetaan toimintapolitiikkaa varten tietoa laittomista aseiden siirroista konfliktialueille, erityisesti alueille, jotka ovat EU:n jäsenvaltioiden kannalta ongelmallisia; b) saadaan reaaliaikaista tietoa maailmanlaajuisesta laittomasta asekaupasta; c) profiloidaan laitonta välitystä ja lisätään näin EU:n vientivalvontaviranomaisten valmiuksia arvioida laittoman välityksen riskejä ennen vientitapahtumaa ja d) edistetään tiedon jakamista YK:n, kansainvälisten, alueellisten ja kansallisten elinten välillä, jotka pitävät muutoin heikosti yhteyttä toisiinsa.

1.2   Tämän päätöksen tarkoituksena on näin ollen jatkaa päätöksen 2013/698/YUTP mukaisen pilottihankkeen työtä ja antaa edelleen poliittisille päättäjille, asevalvonnan asiantuntijoille ja aseviennin valvontaviranomaisille järjestelmällisesti koottua merkityksellistä tietoa, jonka ansiosta ne pystyvät laatimaan tehokkaita, näyttöön perustuvia strategioita pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja niissä käytettyjen ampumatarvikkeiden laitonta leviämistä vastaan kansainvälisen ja alueellisen turvallisuuden parantamiseksi. Tällä päätöksellä autetaan siten edelleen päättäjiä yhdistämään menestyksekäs reaktiivinen strategia asianmukaisiin ehkäiseviin toimiin, jotka kohdistuvat laittomaan tarjontaan ja kysyntään, ja varmistamaan tehokas tavanomaisten aseiden valvonta kolmansissa maissa.

1.3   Tässä päätöksessä säädetään julkisesti saatavilla olevan sähköisen iTrace-järjestelmän jatkuvasta ylläpidosta ja edelleen kehittämisestä; järjestelmän avulla jäljitetään laittomia pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita, tunnistamalla erityisiä asetyyppejä, toimittajia, siirtovektoreita ja laittomia vastaanottajia. Konfliktialueisiin keskittyvä iTrace-järjestelmä toimii maailmanlaajuisena raportointijärjestelynä, jonka ansiosta kansalliset hallitukset voivat valvoa pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laitonta kauppaa ja diagnosoida laittoman välityksen tapauksia.

2.   Kokonaistavoitteet

Jäljempänä esitetty toiminta tukee edelleen kansainvälistä yhteisöä pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laittoman välityksen ja kaupan epävakauttavien vaikutusten torjunnassa. Sen tarkoituksena on antaa jatkossakin poliittisille päättäjille, asevalvonnan asiantuntijoille ja aseviennin valvontaviranomaisille merkityksellistä tietoa, jonka ansiosta ne pystyvät laatimaan tehokkaita, näyttöön perustuvia strategioita pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laitonta leviämistä vastaan kansainvälisen ja alueellisen turvallisuuden parantamiseksi. Toiminnan tarkoituksena on erityisesti

a)

antaa sellaista konkreettista tietoa pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden laittomasta kaupasta, joka on tarpeen pienaseiden ja kevyiden aseiden laitonta kauppaa koskevan YK:n toimintaohjelman täytäntöönpanon seurannan tehostamiseksi;

b)

antaa konkreettista tietoa kansainvälisen jäljittämisvälineen täytäntöönpanon tehostamiseksi;

c)

antaa konkreettista tietoa tärkeimpien reittien ja sellaisten yksikköjen jäljittämistä varten, jotka osallistuvat tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden toimittamiseen konfliktialueille tai kansainvälisille terroristijärjestöille, ja tuottaa kansallisten oikeudellisten menettelyjen tueksi todistusaineistoa ryhmistä ja yksilöistä, jotka osallistuvat laittomaan kauppaan;

d)

tehostaa asiaankuuluvien YK:n elinten, operaatioiden ja muiden kansainvälisten organisaatioiden välistä yhteistyötä pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden jäljittämisen alalla ja tuottaa tietoa suoraan olemassa olevien seurantajärjestelyjen tueksi, mukaan lukien Interpolin iARMS (Illicit Arms Records and tracing Management System), joka täydentää iTrace-järjestelmää ja jonka kanssa tapahtuva jatkuva koordinointi varmistetaan;

e)

tuottaa merkityksellistä tietoa, jonka avulla voidaan määrittää kansainvälisen yhteistyön ja avunannon painopistealoja pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laittoman välityksen ja kaupan tehokasta torjuntaa varten; tähän kuuluvat varastojen turvallisuuteen tai rajaturvallisuuteen liittyvien hankkeiden rahoitus;

f)

tarjota järjestely, jolla tuetaan asekauppasopimuksen täytäntöönpanon seurantaa, erityisesti jotta havaittaisiin siirrettyjen tavanomaisten aseiden laiton välitys ja autettaisiin hallituksia arvioimaan välityksen riskiä ennen tavanomaisten aseiden vientiä, varsinkin välityksen riskiä ostajamaan sisällä tai jälleenvientiä epäsuotavissa olosuhteissa.

3.   Hankkeen pitkän aikavälin kestävyys ja tulokset

Toiminnalla parannetaan kestävää kehystä pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laittoman leviämisen jatkuvalle seurannalle. Sen odotetaan tehostavan huomattavasti nykyistä aseisiin liittyvää tiedottamista ja tukevan merkittävästi tehokkaiden, tavanomaisten aseiden valvontaa ja aseviennin valvontaa koskevien toimintapolitiikkojen tavoitteellista kehittämistä. Hankkeen tarkoituksena on erityisesti

a)

kehittää tiedonhallintajärjestelmä, joka varmistaa laittomia tavanomaisia aseita koskevan tiedon pitkän aikavälin keruun ja analysoinnin;

b)

antaa poliittisille päättäjille ja asiantuntijoille tavanomaisten aseiden valvonnan alalla väline, jonka avulla voidaan määritellä entistä tehokkaammin avunannon ja yhteistyön strategioita ja painopistealoja (esimerkiksi määrittelemällä osa-alueellisen tai alueellisen yhteistyö-, koordinoinnin ja tiedonvaihtojärjestelyjä, joita on tarpeen perustaa tai tehostaa, ja määrittelemällä kansallisten varastojen turvallisuuspuutteita, riittämätöntä varaston hallintaa, laittomia siirtoreittejä, rajavalvonnan heikkouksia ja puutteita lainvalvonnan valmiuksissa);

c)

tarjota sisäänrakennettua joustavuutta, jonka avulla voidaan tuottaa toimintapoliittisesti merkityksellistä tietoa, nopeasti muuttuvista poliittista vaatimuksista riippumatta;

d)

lisätä huomattavasti kansainvälisten aseseurannan alan järjestöjen ja henkilöiden työn tehokkuutta tarjoamalla käyttöön toiminta-alaltaan jatkuvasti laajeneva tiedonvaihtojärjestelmä.

4.   Toiminnan kuvaus

4.1   Hanke 1: iTrace-tiedonhallintajärjestelmän ja online-kartoitusportaalin parantaminen maailmanlaajuista aseiden jäljittämistä varten

4.1.1   Hankkeen tavoite

Hankkeella parannetaan iTracen ohjelmistoa, jonka CAR kehitti alun perin päätöksen 2013/698/YUTP säännösten mukaisesti täytäntöön pantua hanketta varten, ja lisätään järjestelmän käyttäjäystävällisyyttä. Parannuksiin kuuluvat seuraavat tekijät: data-analytiikan parannus; käyttäjätoimintojen kokonaisuuden kehittäminen, jolla annetaan tietyille käyttäjäryhmille selkeät ohjeet siitä, miten järjestelmän käyttö optimoidaan; nopea tietojen tallentaminen (myös satelliittilähetykset); toimintapoliittisten asiakirjojen välitön päivitys; iTracen mobiilisovellus, joka toimii iOS®- ja Android®-laitteissa ja tietokannan hienosäätö niin, että siihen voidaan sisällyttää yhä laajempi aseiden ja komponenttien valikoima.

4.1.2   Hankkeen toimet

Tämän hankkeen puitteissa toteutetaan seuraavat toimet:

a)

Järjestelmää parannetaan laittoman asekaupan suuntausten usealle vuodelle ulottuvaa pitkälle kehitettyä analyysia varten. Parannukset koskevat tietojen haku- ja näyttövalmiuksia, joiden avulla käyttäjät voivat tutkia laajojen datakokonaisuuksien välisiä monimutkaisia suhteita.

b)

Kehitetään käyttäjiä varten toimintokokonaisuus, joka muodostaa selittävän rajapinnan iTracen sisäänkirjautumissivun ja itse portaalin välille. Tämä kokonaisuus järjestetään aihekohtaisesti ja siinä annetaan tietyille käyttäjäryhmille (esim. vientivalvonnasta päättäville tai vientilupia myöntäville viranomaisille) ohjeita videon kautta, esitellään järjestelmän tietyt toiminnot (esim. tilastojen laatiminen laittomasta välityksestä tai maaprofilointi) ja annetaan ohjeita edistyneitä hakuja ja tietojen käyttöä varten. Tässä kokonaisuudessa on myös interaktiivinen aputoiminto, joka on järjestetty usein kysyttyjen kysymysten perusteella.

c)

Järjestelmää muutetaan, jotta maakohtaiset tiedot voidaan päivittää välittömästi (kansalliset raportit, lainsäädäntö ja asevalvontavälineet mukaan lukien). Järjestelmä saa reaaliaikaista tietoa useista olemassa olevista tietokannoista, joten haut ja tiedonsaanti tapahtuvat nopeasti mobiilisovelluksessa (ks. 4.1.2 kohdan e alakohta).

d)

Järjestelmä konfiguroidaan uudelleen, jotta siihen voidaan tallentaa MS Excel® -dataa ja muita taulukkolaskentasovelluksia satelliittiyhteyden kautta. Tämän odotetaan lisäävän tiedonsaantinopeutta viisinkertaisesti. Kerättyjen tietojen suuren määrän vuoksi (erityisesti Irakista ja Syyriasta) tämä oli välttämätöntä.

e)

Käyttäjien pyynnöstä hankkeessa kehitetään iTracesta yksinkertaisempi versio, joka soveltuu iOS®- ja Android®-laitteille. Tämän sovelluksen tarkoituksena on varmistaa päättäjien mahdollisuus käyttää iTracen geospatiaalisia kartoitustoimintoja, seurata laitonta välitystä ja maakohtaisia asiakirjoja miltä tahansa alustalta ja millä tahansa foorumilla.

f)

Järjestelmää muutetaan niin, että siihen sisällytetään uusia tietokantoja, jotta voidaan ottaa huomioon laajempi valikoima aseita, ampumatarvikkeita, komponentteja ja sotilasajoneuvoja, joita on havaittu CAR:n laajennettujen toimintojen aikana vuosina 2013–2015.

4.1.3   Hankkeen tulokset

Hankkeen avulla

a)

verkkokäyttäjän on mahdollista selata sivuja, jotka koskevat jotakin tiettyä paikkakuntaa, maata, aluetta tai maanosaa maailmassa;

b)

tunnistetaan ja tuotetaan paikkakunta-, maa-, alue- tai maanosakohtaista visuaalista todistusaineistoa laittomasti välitetyistä tai kaupatuista pienaseista ja kevyistä aseista sekä muista tavanomaisista aseista ja ampumatarvikkeista;

c)

saadaan tietoa siirtojen ajankohdista, laittomista toimitusreiteistä ja toimittajista, jotka liittyvät mihin tahansa (tuhansista) laittomasti kaupatuista pienaseista ja kevyistä aseista sekä muista tavanomaisista aseista ja ampumatarvikkeista online-maailmankartalla;

d)

jäljitetään automaattisesti samankaltaisia tapauksia (samantyyppisiä, samassa maassa valmistettuja tai saman tuotantosarjan pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita tavanomaisia aseita tai ampumatarvikkeita) ja tunnistetaan kyseiset tavarat ja niiden sijainti online-maailmankartalla;

e)

tunnistetaan erityyppisiä laittomasti välitettyjä tai kaupattuja pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita taikka kansainvälisiä laittoman kaupan osapuolia ja kartoitetaan niiden välisiä kytköksiä;

f)

tuotetaan kattavia raportteja (esimerkiksi tavanomaisten aseiden laittoman välityksen laajuudesta tietyssä maassa tai välitettyjen aseiden alkuperästä), jotka ovat ladattavissa PDF-muodossa;

g)

tallennetaan maakohtaisesti ja maailmanlaajuisesti olemassa olevat ja toimintapolitiikan kannalta tarkoituksenmukaiset pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden siirtoja koskevat asiakirjat, mukaan lukien kansalliset asevientiä koskevat raportit, YK:n tavanomaisten aseiden rekisteriä ja YK:n pienasetoimintaohjelmaa varten toimitetut maakohtaiset raportit, asiaankuuluvien kansallisten, alueellisten ja kansainvälisten välineiden tekstit sekä YK:n pakotteita käsittelevien valvontaryhmien, kansalaisjärjestöjen ja kansainvälisten tiedotusvälineiden kokoamat todennetut raportit laittomien pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden siirroista;

h)

luodaan datavirtaa, joka on yhteensopivaa Interpolin iARMS-järjestelmän kanssa, minkä ansiosta Interpol voi vertailla keskenään iARMS-järjestelmän tietoja rikoksissa käytetyistä aseista ja iTrace-järjestelmän tuottamaa tietoa laittomista aseista;

i)

tuotetaan laittomasta välityksestä tilastoja, jotka auttavat tavanomaisten aseiden valvonnan asiantuntijoita määrittämään painopistealoja toimien tehostamista, avunantoa ja yhteistyötä varten ja tukevat kansallisia asevientilupaviranomaisia konkreettisten riskien tunnistamisessa.

4.1.4   Hankkeen täytäntöönpanon indikaattorit

Tällä hankkeella pidetään edelleen yllä ja parannetaan vapaata ja julkista online-kartoitusjärjestelmä, eikä hankkeen mahdollisia edunsaajia rajoiteta.

4.1.5   Hankkeen edunsaajat

iTrace-järjestelmä tarjoaa yhä enemmän tietoa, joka on nimenomaisesti tarkoitettu seuraaville tahoille näitä kuitenkaan rajoittamatta: kansalliset asevalvonnan alan poliittiset päättäjät, asevientilupavirastot, alueelliset ja kansainväliset organisaatiot (muun muassa YK:n pakotteita käsittelevät valvontaryhmät, YK:n rauhanturvaoperaatiot, UNODC, UNODA ja Interpol), valtiosta riippumattomat tutkimusorganisaatiot (muun muassa Bonnin kansainvälinen konversiokeskus (BICC), rauhan ja turvallisuuden alan tutkimuksen ja tiedottamisen ryhmä (GRIP), Tukholman kansainvälinen rauhantutkimuslaitos (SIPRI) sekä Small Arms Survey), erilaisia etuja ajavat järjestöt (muun muassa Amnesty International ja Human Rights Watch) sekä kansainväliset tiedotusvälineet.

4.2   Hanke 2: Kenttätutkimukset, joita pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laitonta välitystä ja kauppaa koskevan reaaliaikaisen todistusaineiston ja muun asiaankuuluvan tiedon jatkuva saaminen iTrace-järjestelmään edellyttää.

4.2.1   Hankkeen tavoite

Hankkeessa toteutetaan kenttätutkimusta pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden liikkumisesta konfliktialueilla. Hankkeen maantieteellistä soveltamisalaa laajennetaan jatkuvasti ja siinä annetaan etusija useille maille, jotka ovat EU:n jäsenvaltioiden kannalta erityisen ongelmallisia, kuten muun muassa Keski-Afrikan tasavalta, Irak, Libya, Mali, Etelä-Sudan, Somalia ja Syyria. Virallisten tietojen jakoa koskevien sopimusten laatiminen useiden organisaatioiden kanssa, mukaan lukien YK:n operaatiot, edistävät hanketta, kuten myös kansallisille hallituksille esitettävät valikoidut viralliset jäljityspyynnöt.

Lisäksi hankkeessa tehdään edelleen aineistotutkimusta siirtoja koskevista olemassa olevista tiedoista, joita muut organisaatiot kuin CAR ovat keränneet ja jotka on tarkoitus viedä iTraceen, ja todennetaan niitä (muun muassa kenttätutkimuksilla).

4.2.2   Hankkeen toimet

Tämän hankkeen puitteissa toteutetaan seuraavat toimet:

a)

lähetetään päteviä asealan asiantuntijoita suorittamaan kenttäanalyysia laittomista pienaseista ja kevyistä aseista sekä muista tavanomaisista aseista, ampumatarvikkeista ja niihin liittyvästä materiaalista, joita on havaittu konfliktien koettelemissa valtioissa;

b)

analysoidaan, tarkistetaan ja todennetaan laittomia pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita laittomia tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita ja niiden käyttäjiä koskeva dokumentoitu todistusaineisto, mukaan lukien muun muassa valokuvat aseista, niiden komponenteista ja sisäisistä ja ulkoisista merkinnöistä, pakkaukset, asiaan liittyvät kuljetusasiakirjat ja kenttätutkimusten tulokset (käyttäjät, toimittajat ja siirtoreitit);

c)

tarkistetaan ja todennetaan muiden organisaatioiden kuin CAR:n keräämä tuore lisätodistusaineisto asiaan liittyvistä pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä muiden tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden siirroista, mukaan lukien YK:n pakotteita käsittelevien valvontaryhmien, kansalaisjärjestöjen ja kansainvälisten tiedotusvälineiden raportit;

d)

tallennetaan kaikki koottu ja tarkistettu todistusaineisto iTrace-tiedonhallintajärjestelmään ja online-kartoitusportaaliin;

e)

määritellään paikalliset kumppanit ja tuetaan niitä, jotta varmistetaan jatkuva tiedon kokoaminen iTrace-järjestelmän tueksi koko ehdotetun toiminnan keston ajan ja sen jälkeen;

f)

ollaan jatkuvasti yhteydessä EU:n hallituksiin kansallisten yhteyspisteiden ja koordinointijärjestelyn ennalta määrittelyä varten, jotta voidaan selventää CAR:n tutkimusten alaa ja lieventää mahdollisia eturistiriitoja ennen CAR:n suorittamia tutkimuksia.

Hanke pannaan täytäntöön asteittain koko iTrace-järjestelmän kahden vuoden pituisen hankekauden aikana.

4.2.3   Hankkeen tulokset

Hankkeen avulla on tarkoitus

a)

dokumentoida paikan päällä fyysistä todistusaineistoa laittomasti välitetyistä tai kaupatuista tavanomaisista aseista ja ampumatarvikkeista konfliktialueilla;

b)

todentaa ja tuoda esiin laittoman kaupan tapauksia CAR:n, CAR:n kanssa pysyviä tietojen jakamista koskevia sopimuksia tehneiden organisaatioiden ja tarvittaessa muiden organisaatioiden kuin CAR:n keräämän, kaikilla alueilla laittomasti välitettyjä tai kaupattuja tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskevan todistusaineiston perusteella;

c)

hankkia konkreettista visuaalista todistusaineistoa laittomasti välitetyistä tai kaupatuista tavanomaisista aseista ja ampumatarvikkeista, mukaan lukien valokuvat tavaroista, sarjanumerot, tehtaanmerkit, pakkaukset, pakkausluettelot, kuljetusasiakirjat ja loppukäyttäjätodistukset;

d)

tuottaa selostuksia laittomasta toiminnasta, mukaan lukien laittoman kaupan reitit, laittomaan välittämiseen tai siirtämiseen osallistuvat toimijat ja arvioinnit vaikuttavista tekijöistä (muun muassa tehoton varastojen hallinnointi ja turvallisuus sekä valtion tarkoituksellisesti järjestämät laittomat toimitusverkostot);

e)

tallentaa edellä mainittu todistusaineisto iTrace-tiedonhallintajärjestelmään ja online-kartoitusportaaliin sen täydellistä julkista levitystä varten.

4.2.4   Hankkeen täytäntöönpanon indikaattorit

Enimmillään 30 kentälle lähettämistä (mukaan lukien laajennettu lähettäminen tarvittaessa) kahden vuoden kauden aikana, jotta voidaan tuottaa todistusaineistoa tallennettavaksi iTrace-tiedonhallintajärjestelmään ja online-kartoitusportaaliin.

4.2.5   Hankkeen edunsaajat

Ks. 4.1.5 kohdassa oleva täydellinen edunsaajien luettelo, joka on samanlainen kaikissa tässä päätöksessä luetelluissa hankkeissa.

4.3   Hanke 3: Sidosryhmille tarkoitettu tiedottaminen ja kansainvälinen koordinaatio

4.3.1   Hankkeen tavoite

Hankkeella esitellään iTrace-järjestelmän edut kansainvälisille ja kansallisille poliittisille päättäjille, tavanomaisten aseiden valvonnan asiantuntijoille ja asevientilupaviranomaisille. Tiedotusaloitteita suunnitellaan myös tietojen jaon koordinointia silmällä pitäen ja pyrkien rakentamaan kestäviä kumppanuuksia sellaisten yksilöiden ja organisaatioiden kanssa, joilla on valmiudet tuottaa tietoja, jotka voidaan tallentaa iTrace-järjestelmään.

4.3.2   Hankkeen toimet

Tämän hankkeen puitteissa toteutetaan seuraavat toimet:

a)

CAR:n henkilöstön suorittamat esittelyt tavanomaisten aseiden laittoman kaupan kaikkia näkökohtia käsittelevissä asiaankuuluvissa kansainvälisissä konferensseissa. Henkilöstön suorittamien esittelyjen tarkoituksena on esitellä iTrace-järjestelmä korostaen 1) sen konkreettisia etuja tuettaessa YK:n toimintaohjelman, asekauppasopimuksen ja muiden asiaankuuluvien kansainvälisten välineiden täytäntöönpanon seurantaa, 2) sen hyödyllisyyttä määriteltäessä kansainvälisen avunannon ja yhteistyön painopistealoja sekä 3) sen tarjoamaa hyötyä asevientilupaviranomaisille riskinarvioinnin profilointimekanismina;

b)

CAR:n henkilöstön kansallisille hallituksille ja rauhanturvaoperaatioille pitämät esittelyt. Henkilöstön suorittamien esittelyjen tarkoituksena on esitellä iTrace-järjestelmä asiaankuuluville operaatioiden yksiköille, rohkaista sellaisten tietojen jakamista koskevien virallisten sopimusten tekemistä, joiden avulla voidaan tuottaa iTrace-järjestelmään tallennettavia tietoja, ja kehittää tällaisia sopimuksia sekä auttaa poliittisia päättäjiä määrittämään kansainvälisen avunannon ja yhteistyön painopistealat.

Hanke pannaan täytäntöön koko iTrace-järjestelmän kahden vuoden pituisen hankekauden aikana.

4.3.3   Hankkeen tulokset

Hankkeen avulla on tarkoitus

a)

osoittaa iTracen hyödyllisyys kansallisille ja kansainvälisille poliittisille päättäjille, jotka työskentelevät tavanomaisten aseiden valvontaa ja aseviennin valvontaa koskevien sopimusten (YK:n toimintaohjelma, asekauppasopimus ja muut asiaankuuluvat kansainväliset välineet) panemiseksi täytäntöön ja niiden täytäntöönpanon arvioimiseksi;

b)

antaa poliittisille päättäjille ja tavanomaisten aseiden valvonnan asiantuntijoille merkityksellistä tietoa, joka tukee heitä kansainvälisen avunannon ja yhteistyön painopistealojen määrittelyssä ja tehokkaiden leviämisen vastaisten strategioiden suunnittelussa;

c)

antaa asevientilupaviranomaisille perusteellista tietoa iTrace-järjestelmästä ja sen hyödystä riskinarvioinnissa sen lisäksi, että se toimii väylänä palautteelle ja järjestelmän tehostamiselle;

d)

helpottaa tietojen jakamista kansallisten hallitusten ja YK:n rauhanturvaoperaatioiden välillä, mukaan lukien tietojenkäsittely ja analyysit iTrace-järjestelmää käyttämällä;

e)

edistää tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laitonta välitystä ja kauppaa koskeviin paikan päällä tehtäviin tutkimuksiin osallistuvien, tavanomaisten aseiden valvonnan asiantuntijoiden yhä laajenevan ryhmän verkostoitumista;

f)

lisätä yleisön tietoisuutta tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden jäljittämisestä keinona tukea YK:n toimintaohjelman, asekauppasopimuksen ja muiden kansainvälisten ja alueellisten, aseiden ja aseviennin valvontaa koskevien välineiden täytäntöönpanon seurantaa.

4.3.4   Hankkeen täytäntöönpanon indikaattorit

Enimmillään 12 tiedotuskonferenssia, johon CAR:n henkilöstö osallistuu. Kaikkiin konferensseihin kuuluu iTrace-järjestelmän esittelyä. Lopulliseen raporttiin liitetään konferenssien esityslistat ja tiivistelmät.

4.3.5   Hankkeen edunsaajat

Ks. 4.1.5 kohdassa oleva täydellinen edunsaajien luettelo, joka on samanlainen kaikissa tässä päätöksessä luetelluissa hankkeissa.

4.4   Hanke 4: iTracen toimintapoliittiset raportit

4.4.1   Hankkeen tavoite

Hankkeen puitteissa toimitetaan kenttätutkimusten tuottamien tietojen pohjalta laadittuja, iTrace-järjestelmässä esitettäviä raportteja keskeisistä poliittisista kysymyksistä. Raporteissa on tarkoitus painottua kansainvälistä yhteisöä erityisesti huolestuttaviin aloihin (joita ovat esimerkiksi tärkeimmät tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden laittoman kaupan mallit ja laittomasti kaupattujen aseiden ja ampumatarvikkeiden alueellinen jakelu) sekä kansainvälisen huomion keskeisenä kohteena oleviin aloihin.

4.4.2   Hankkeen toimet

Perusteellinen analyysi, jonka pohjalta kootaan, tarkistetaan, toimitetaan ja julkaistaan enimmillään kymmenen iTrace-järjestelmää koskevaa toimintapoliittista raporttia.

4.4.3   Hankkeen tulokset

Hankkeen avulla on tarkoitus

a)

tuottaa enimmillään kymmenen raporttia, joista kussakin käsitellään erillistä kansainvälisen huolen aihetta;

b)

varmistaa iTrace-järjestelmää koskevien toimintapoliittisten raporttien jakelu kaikille EU:n jäsenvaltioille;

c)

suunnitella kohdennettu tiedotusstrategia mahdollisimman suuren vastaanottajakunnan varmistamiseksi maailmanlaajuisesti;

d)

tukea toiminnan näkyvyyttä poliittisella areenalla ja kansainvälisissä tiedotusvälineissä esittämällä muun muassa paikallisesti huolestuttavia tietoja laittomista aseista, tarjoamalla toimintapoliittisesti merkityksellisiä analyyseja meneillään olevien asevalvontaprosessien tueksi ja laatimalla mahdollisimman kiinnostavia raportteja kansainvälisiä tiedotusvälineitä silmällä pitäen.

4.4.4   Hankkeen täytäntöönpanon indikaattorit

Enimmillään kymmenen iTrace-järjestelmää koskevaa toimintapoliittista online-raporttia, jotka tuotetaan ehdotetun toiminnan keston aikana ja jaetaan maailmanlaajuisesti.

4.4.5   Hankkeen edunsaajat

Ks. 4.1.5 kohdassa oleva täydellinen edunsaajien luettelo, joka on samanlainen kaikissa tässä päätöksessä luetelluissa hankkeissa.

5.   Sijaintipaikat

Hanke 1 sijaitsee Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Hankkeessa otetaan huomioon, että vaadittuja kenttätutkimusten tuloksia ei voida siirtää sellaisenaan toisiin yhteyksiin ja että hanke 2 edellyttää laajamittaista tavanomaisten aseiden asiantuntijoiden lähettämistä kentälle konfliktialueille. Nämä lähettämiset arvioidaan tapauskohtaisesti kiinnittäen huomiota turvallisuuteen, paikalle pääsyyn ja tiedon saatavuuteen. CAR on jo luonut yhteyksiä tai perustanut meneillään olevia hankkeita moniin asianomaisiin maihin. Hanke 3 toteutetaan, kansallisten hallitusten ja asiaankuuluvien organisaatioiden kanssa koordinoiden, kansainvälisissä konferensseissa maailmanlaajuisesti, jotta sen näkyvyys olisi mahdollisimman suuri. Hanke 4 laaditaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

6.   Kesto

Kaikkien hankkeiden arvioitu kokonaiskesto on 24 kuukautta.

7.   Täytäntöönpanosta vastaava organisaatio ja EU:n näkyvyys

Tämän päätöksen tekninen täytäntöönpano annetaan CAR:n tehtäväksi. CAR suorittaa tehtävänsä korkean edustajan alaisuudessa.

CAR syntyi asealan tutkijoiden kasvavasta verkostosta, jossa eturivin toimijat ovat tunnistaneet ja jäljittäneet tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita vuodesta 2006. CAR keskittyy aseiden tunnistamiseen ja jäljittämiseen kentällä. Tämä yksityiskohtainen tapaustutkimukseen perustuva lähestymistapa ja sen edellyttämä tekninen kyky on olennaista, kun kyse on konfliktimaihin suuntautuvan ja niiden sisäisen tavanomaisten aseiden laittoman välityksen kattavasta kartoittamisesta, eikä kansainvälinen yhteisö seuraa tätä nykyisellään riittävästi. Tätä varten CAR lähettää pieniä tutkijaryhmiä, joiden jäsenillä on vähintään 10 vuoden kokemus asealalla, konfliktialueille paikan päälle selvittämään ja dokumentoimaan laittomien aseiden esiintymistä.

CAR on toukokuusta 2013 lähtien lähettänyt kenttäoperaatiohenkilöstöä 18:lle konfliktialueelle, tukenut suoraan seitsemää YK:n pakotteita käsittelevää valvontaryhmää, ylläpitänyt virallisia tietojen jakoa koskevia sopimuksia kahden YK:n rauhanturvaoperaation kanssa ja antanut teknistä apua kahdelle YTPP-operaatiolle. Se on myös antanut säännöllistä teknistä tukea seitsemälle kansalliselle hallitukselle aseiden tunnistamisessa ja jäljittämisessä. CAR on edelleen ainoa YK-järjestelmän ulkopuolinen organisaatio, joka keskittyy yksinomaan tavanomaisten aseiden, ampumatarvikkeiden ja niihin liittyvän materiaalin tunnistamiseen ja jäljittämiseen kentällä nykyisissä aseellisissa konflikteissa.

CAR valtuutettiin 25 päivänä marraskuuta 2013 päätöksellä 2013/698/YUTP suunnittelemaan ja panemaan täytäntöön iTrace-järjestelmä. iTrace on laittomia pienaseita ja kevyitä aseita ja muita laittomia tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskeva maailmanlaajuinen raportointijärjestelmä. Hankkeen pilottivaiheessa (iTrace I) keskityttiin ensisijaisesti dokumentoimaan laittomien aseiden esiintymistä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Painopisteinä olivat lisäksi Lähi-itä (Irak ja Syyria) sekä tulosten tallentaminen iTrace-järjestelmään. Hankkeessa on tähän mennessä dokumentoitu yli 200 000 konfliktialueilla liikkuvaa esinettä, mukaan lukien aseet, ampumatarvikkeet ja niihin liittyvä materiaali.

CAR toteuttaa kaikki tarvittavat toimenpiteet julkistaakseen sen, että toimi on unionin rahoittama. Nämä toimenpiteet toteutetaan komission tiedonannon sekä komission laatiman ja julkaiseman Euroopan unionin ulkoisten toimien viestintää ja näkyvyyttä koskevan käsikirjan mukaisesti.

CAR varmistaa siten unionin osallistumisen näkyvyyden asianmukaisilla logoilla ja julkisuudella, joissa korostetaan unionin asemaa, varmistetaan unionin toimien avoimuus ja lisätään tietoisuutta päätöksen syistä sekä unionin tuesta päätökselle ja tämän tuen tuloksista. Hankkeessa tuotetussa materiaalissa tuodaan selkeästi esiin EU:n lippu EU:n lipun asianmukaisesta käytöstä ja jäljentämisestä annettujen suuntaviivojen mukaisesti.

8.   Raportointi

CAR laatii kirjallisen raportin neljännesvuosittain.


(1)  Neuvoston päätös 2013/698/YUTP, annettu 25 päivänä marraskuuta 2013, laittomia pienaseita ja kevyitä aseita sekä muita laittomia tavanomaisia aseita ja ampumatarvikkeita koskevan maailmanlaajuisen raportointijärjestelmän tukemiseksi niiden laittoman kaupan riskin pienentämiseksi (EUVL L 320, 30.11.2013, s. 34).


Top