EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0061

2009/61/EY: Neuvoston päätös, tehty 19 päivänä tammikuuta 2009 , maaseudun kehittämistä koskevista yhteisön strategisista suuntaviivoista (ohjelmakausi 2007–2013) tehdyn päätöksen 2006/144/EY muuttamisesta

OJ L 30, 31.1.2009, p. 112–115 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 027 P. 296 - 299

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/61(1)/oj

31.1.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 30/112


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 19 päivänä tammikuuta 2009,

maaseudun kehittämistä koskevista yhteisön strategisista suuntaviivoista (ohjelmakausi 2007–2013) tehdyn päätöksen 2006/144/EY muuttamisesta

(2009/61/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 37 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (1),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvosto vahvisti päätöksellä 2006/144/EY (2) maaseudun kehittämistä koskevat yhteisön strategiset suuntaviivat (ohjelmakausi 2007–2013), jäljempänä ’yhteisön strategiset suuntaviivat’.

(2)

Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahaston) tuesta maaseudun kehittämiseen 20 päivänä syyskuuta 2005 annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1698/2005 (3) säädetään, että yhteisön strategiset suuntaviivat voidaan tarkistaa yhteisön ensisijaisiin tavoitteisiin tehtyjen tärkeimpien muutosten huomioon ottamiseksi.

(3)

Vuoden 2003 yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) uudistuksen toteutusta arvioitaessa Euroopan maatalouden merkittävinä uusina haasteina pidettiin ilmastonmuutosta, uusiutuvia energianlähteitä, vesihuoltoa, biologista monimuotoisuutta ja maitoalan rakenneuudistusta. Näihin ensisijaisiin tavoitteisiin liittyvien tavoitteiden asemaa olisi lujitettava entisestään asetuksen (EY) N:o 1698/2005 mukaisesti hyväksytyissä maaseudun kehittämisohjelmissa.

(4)

Yhteisön strategisissa suuntaviivoissa olisi määriteltävä tarkistettujen yhteisön ensisijaisten tavoitteiden täytäntöönpanon kannalta tärkeät alat, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen, uusiutuviin energianlähteisiin, vesihuoltoon, biologiseen monimuotoisuuteen ja maitoalan rakenneuudistukseen.

(5)

Ensisijaisina tavoitteina oleviin ilmastonmuutokseen, uusiutuviin energianlähteisiin, vesihuoltoon ja biologiseen monimuotoisuuteen liittyvien toimien tehokkuutta olisi lisättävä innovoinnin avulla. Innovoinnin tukemisella voidaan tässä yhteydessä edistää tavoitteiden saavuttamista erityisesti kehittämällä uusia tekniikoita, tuotteita ja prosesseja.

(6)

Kunkin jäsenvaltion olisi tarkistettujen yhteisön strategisten suuntaviivojen perusteella tarkistettava kansallista strategiasuunnitelmaansa ja käytettävä sitä viitekehyksenä maaseudun kehittämisohjelmien tarkistukselle.

(7)

Sen vuoksi päätöstä 2006/144/EY olisi muutettava,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

Ainoa artikla

Muutetaan päätös 2006/144/EY tämän päätöksen liitteen mukaisesti.

Tehty Brysselissä 19 päivänä tammikuuta 2009.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

P. GANDALOVIČ


(1)  Lausunto annettu 19. marraskuuta 2008 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(2)  EUVL L 55, 25.2.2006, s. 20.

(3)  EUVL L 277, 21.10.2005, s. 1.


LIITE

Muutetaan päätöksen 2006/144/EY liitteessä vahvistetut maaseudun kehittämistä koskevat yhteisön strategiset suuntaviivat ohjelmakaudeksi 2007–2013 seuraavasti:

(1)

Lisätään 2 osaan kohta seuraavasti:

”2.5   Uusien haasteiden kohtaaminen

YMP:n ensimmäisen pilarin mukaisista suorista tuista aiheutuvien menojen ja maaseudun kehittämispolitiikan rahoituksen välistä tasapainoa on myös arvioitu osana vuonna 2003 käyttöön otettujen uudistusten tarkistusta. Koska YMP:n kokonaismäärärahat on vahvistettu vuoteen 2013 saakka, maaseudun kehittämiseen saadaan lisävaroja vain lisäämällä pakollista tuen mukauttamista. Lisävaroja tarvitaan yhteisön ensisijaisiin tavoitteisiin liittyvien ponnistelujen lisäämiseksi ilmastonmuutokseen, uusiutuviin energialähteisiin, vesihuoltoon, biologiseen monimuotoisuuteen (asiaankuuluva innovointituki mukaan luettuna) ja maitoalan rakenneuudistukseen liittyvillä aloilla.

(i)

Ilmastosta ja energiasta on tullut ensisijaisia tavoitteita, sillä EU johtaa pyrkimyksiä maailmanlaajuiseen vähähiiliseen talouteen. Maaliskuussa 2007 Eurooppa-neuvosto antoi päätelmät (1) kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamiseksi vähintään 20 prosentilla vuoden 1990 tasoon nähden vuoteen 2020 mennessä (30 prosenttia, jos saadaan aikaan maailmanlaajuisia tavoitteita koskevaa kansainvälinen sopimus) ja sitovan 20 prosentin tavoitteen asettamiseksi uusiutuvien energialähteiden käytölle vuoteen 2020 mennessä, mukaan luettuna biopolttoaineiden 10 prosentin osuus liikenteen bensiinin ja dieselpolttoaineen kulutuksesta. Maa- ja metsätalous voivat omalta osaltaan merkittävästi edistää bioenergian raaka-aineiden tuotantoa, hiilen sitoutumista ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä entisestään.

(ii)

EU:n vesipolitiikan tavoitteet esitetään yhteisön vesipolitiikan puitteista 23 päivänä lokakuuta 2000 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/60/EY (2), jota aletaan panna täysimääräisesti täytäntöön vuosina 2010–2012. Koska maa- ja metsätalous ovat merkittävimpiä veden ja vesivarojen käyttäjiä, niillä on myös tärkeä rooli kestävässä vesihuollossa sekä määrällisesti että laadullisesti. Vesihuollon merkitys kasvaa tulevaisuudessa pyrittäessä selviytymään jo väistämättömästä ilmastonmuutoksesta.

(iii)

Jäsenvaltiot ovat sitoutuneet pysäyttämään biologisen monimuotoisuuden vähenemisen vuoteen 2010 mennessä, mihin tavoitteeseen ei todennäköisesti päästä. Suuri osa Euroopan biologisesta monimuotoisuudesta riippuu maa- ja metsätaloudesta; ponnisteluja biologisen monimuotoisuuden suojelemiseksi on lisättävä erityisesti ilmastonmuutoksen odotettujen epäsuotuisten vaikutusten ja veden lisääntyvän kysynnän vuoksi.

(iv)

Maidontuottajat vaikuttavat merkittävästi maaseudun säilyttämiseen harjoittamalla kestävää viljelyä, erityisesti epäsuotuisilla alueilla. Ottaen huomioon heidän korkeat tuotantokustannuksensa ja maidon kiintiöjärjestelmän asteittaisen poistamisen mukanaan tuomat rakennemuutokset, heidän saatavillaan olisi oltava tukitoimenpiteitä, jotta he voisivat mukautua paremmin uusiin markkinaolosuhteisiin.

(v)

Maaseudun kehittämistoimenpiteitä voidaan erityisesti käyttää innovoinnin edistämiseksi vesihuollon, uusiutuvan energian tuotannon ja käytön ja biologisen monimuotoisuuden suojelemisen alalla sekä käsiteltäessä ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja siihen sopeutumista ja edistettäessä kilpailukyvyn ja ympäristön kannalta kaikkia osapuolia hyödyttäviä ratkaisuja. Jotta edistettäisiin innovoinnin täyttä hyödyntämistä, saatavilla olisi oltava erityistuki uusiin haasteisiin liittyviä innovointitoimia varten.”

(2)

Lisätään 3 osaan kohta seuraavasti:

”3.4 a.   Uusiin haasteisiin vastaaminen

Yhteisön strateginen suuntaviiva

Ilmastonmuutos, uusiutuva energia, vesihuolto, biologinen monimuotoisuus (asiaankuuluva innovointituki mukaan luettuna) ja maitoalan rakenneuudistus ovat merkittäviä haasteita Euroopan maaseutualueille, maataloudelle ja metsätaloudelle. Maa- ja metsätalouden on tulevaisuudessa annettava entistä suurempi panos kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen ja hiilien sitoutumisen lisäämiseen osana Euroopan unionin globaalia ilmastonmuutosstrategiaa. Maa- ja metsätalouden biomassasta saatavan uusiutuvan energian tuotannon lisääminen voisi niin ikään auttaa EU:n uusien tavoitteiden saavuttamista polttoaineiden ja energian kokonaiskulutuksessa vuoteen 2020 mennessä. Kestävämmät vesihuollon käytännöt ovat maataloudessa välttämättömiä, jotta tulevaisuudessa voidaan varmistaa veden riittävä määrä ja laatu sekä sopeutua vesivaroihin kohdistuviin ilmastonmuutoksesta odotettavissa oleviin vaikutuksiin. Biologisen monimuotoisuuden vähenemisen pysäyttäminen on myös suuri haaste. Edellä mainittuihin uusiin haasteisiin liittyvän innovoinnin tukeminen voi helpottaa näiden ensisijaisten tavoitteiden toteuttamista. Maidon kiintiöjärjestelmän voimassaolon lakkaamisen vuoksi maatalouden rakenneuudistuksen tarve kasvaa. Tässä yhteydessä on tärkeää liittää maaseudun kehittämistoimenpiteet maitoalan uudistukseen. Tästä syystä pakollisen tuen mukauttamisen lisäämisestä vuodesta 2010 alkaen saatavat lisävarat olisi käytettävä yhteisön toiminnan vahvistamiseksi ilmastonmuutoksen, uusiutuvan energian, vesihuollon, biologisen monimuotoisuuden ja maitoalan rakenneuudistuksen aloilla.

Näiden ensisijaisten tavoitteiden saavuttamiseksi jäsenvaltioita kannustetaan suuntaamaan tuki avaintoimiin. Avaintoimiin voi sisältyä seuraavanlaisia toimia:

i)

Erityisesti toimintalinjan 1 investointituki voidaan suunnata energiaa, vettä ja muita panoksia säästäviin koneisiin ja laitteisiin sekä tilalla käytettäväksi tarkoitetun uusiutuvan energian tuotantoon. Elintarvikealalla ja metsätalouden alalla investointituella olisi autettava kehittämään innovatiivisia ja kestävämpiä tapoja jalostaa biopolttoaineita.

ii)

Toimintalinjan 2 maatalouden ympäristö- ja metsätaloustoimenpiteitä voidaan käyttää erityisesti biologisen monimuotoisuuden lisäämiseen suojelemalla runsaslajisia kasvillisuustyyppejä ja suojelemalla ja säilyttämällä niittyjä sekä harjoittamalla laajaperäistä maataloustuotantoa. Toimintalinjan 2 mukaiset erityistoimet, kuten maatalouden ympäristö tai metsitys, voivat niin ikään auttaa parantamaan käytettävissä olevien vesivarojen hoitoa määrän suhteen ja suojella niiden laatua. Lisäksi tietyt maatalouden ympäristötoimet ja metsätaloustoimet edistävät typpioksidipäästöjen (N2O) ja metaanipäästöjen (CH4) vähentämistä ja edistävät hiilien sitoutumista.

iii)

Toimintalinjojen 3 ja 4 paikallisia hankkeita ja uusiutuvaan energiaan liittyviä hankkeita koskevaa yhteistyötä samoin kuin viljelijöiden suuntautumista bioenergian tuotantoon voidaan tukea. Luonnonperinnön säilyttäminen voi auttaa luonnonarvoltaan merkittävien elinympäristöjen ja arvokkaiden vesialueiden suojelemista.

iv)

Koska ilmastonmuutokseen ja uusiutuvaan energiaan liittyvät kysymykset koskevat kaikkia maaseutualueita, jäsenvaltiot voivat kannustaa toimintalinjan 4 paikallisia toimintaryhmiä sisällyttämään nämä kysymykset paikallisiin kehittämisstrategioihinsa monialaisena aiheena. Ryhmillä on hyvät mahdollisuudet edistää ilmastonmuutokseen sopeutumista ja paikalliseen tilanteeseen soveltuvia uusiutuvaa energiaa koskevia ratkaisuja.

v)

Innovoinnilla voidaan saavuttaa erityisen suotuisia tuloksia ilmastonmuutoksen, uusiutuvan energian tuotannon, kestävämpien vesihuoltokäytäntöjen ja biologisen monimuotoisuuden vähenemisen pysäyttämisen asettamiin uusiin haasteisiin vastaamisessa. Innovoinnin tukeminen näillä aloilla voisi tapahtua edistämällä asian kannalta merkittävien tekniikoiden, tuotteiden ja prosessien kehittämistä, omaksumista ja soveltamista.

vi)

Yleisenä periaatteena on, että tuki suunnataan toimiin, jotka vastaavat asetuksen (EY) N:o 1698/2005 tavoitteita ja säännöksiä ja jotka edistävät mainitun asetuksen liitteessä II määriteltyihin uusiin tavoitteisiin liittyvien positiivisten vaikutusten saavuttamista.”


(1)  Brysselissä pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa 8. ja 9. maaliskuuta 2007 annetut puheenjohtajan päätelmät.

(2)  EYVL L 327, 22.12.2000, s. 1.


Top