EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02012D0535-20170310

Consolidated text: Komission täytäntöönpanopäätös , annettu 26 päivänä syyskuuta 2012 , kiireellisistä toimenpiteistä Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. -kasvintuhoojan (mäntyankeroinen) unionissa leviämisen estämiseksi (tiedoksiannettu numerolla C(2012) 6543) (2012/535/EU)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2012/535/2017-03-10

02012D0535 — FI — 10.03.2017 — 002.001


Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentoinnin apuväline eikä sillä ole oikeudellista vaikutusta. Unionin toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. Säädösten todistusvoimaiset versiot on johdanto-osineen julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja ne ovat saatavana EUR-Lexissä. Näihin virallisiin teksteihin pääsee suoraan tästä asiakirjasta siihen upotettujen linkkien kautta.

►B

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu 26 päivänä syyskuuta 2012,

kiireellisistä toimenpiteistä Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. -kasvintuhoojan (mäntyankeroinen) unionissa leviämisen estämiseksi

(tiedoksiannettu numerolla C(2012) 6543)

(2012/535/EU)

(EUVL L 266 2.10.2012, s. 42)

Muutettu:

 

 

Virallinen lehti

  N:o

sivu

päivämäärä

►M1

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2015/226, tiedoksiannettu numerolla C(2015 annettu 11 päivänä helmikuuta 2015,

  L 37

21

13.2.2015

►M2

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2017/427, tiedoksiannettu numerolla C(2017 annettu 8 päivänä maaliskuuta 2017,

  L 64

109

10.3.2017




▼B

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu 26 päivänä syyskuuta 2012,

kiireellisistä toimenpiteistä Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. -kasvintuhoojan (mäntyankeroinen) unionissa leviämisen estämiseksi

(tiedoksiannettu numerolla C(2012) 6543)

(2012/535/EU)



1 artikla

Määritelmät

Tässä päätöksessä tarkoitetaan

a) ’alttiilla kasveilla’ kasveja Abies Mill., Cedrus Trew, Larix Mill., Picea A. Dietr., Pinus L., Pseudotsuga Carr. ja Tsuga Carr., lukuun ottamatta hedelmiä ja siemeniä;

▼M1

b) ’alttiilla puutavaralla’ havupuista (Coniferales) saatavaa puutavaraa, jota tarkoitetaan jossakin seuraavista alakohdista:

i) direktiivin 2000/29/EY 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu puutavara

ii) puutavara, jossa ei ole jäljellä puun luonnollista pyöreää pintaa

iii) mehiläispesien tai lintujen pesäkoppien muodossa oleva puutavara.

Alttiilla puutavaralla ei tarkoiteta kasvien Taxus L. ja Thuja L. sahattua puuta ja tukkeja eikä puutavaraa, joka on käsitelty siten, että riski sen toimimisesta mäntyankeroisen isäntänä on poistettu;

▼B

c) ’alttiilla kuorella’ havupuiden (Coniferales) kuorta;

d) ’tuotantopaikalla’ yhtenä tuotantoyksikkönä käytettäviä tiloja. Se voi myös sisältää tuotantopaikkoja, joita hoidetaan erillään kasvinsuojelullisista syistä;

e) ’vektorilla’ suvun Monochamus Megerle in Dejean, 1821, kovakuoriaisia;

f) ’vektorin lentokaudella’ 1 päivän huhtikuuta ja 31 päivän lokakuuta välistä jaksoa, jollei vektorin lentokauden kestoa määritellä teknis-tieteellisin perustein toisin, ottaen huomioon turvallisuusmarginaali, joka on neljä ylimääräistä viikkoa oletetun lentokauden alussa ja lopussa;

g) ’puisella pakkausmateriaalilla’ puuta tai puutuotteita, joita käytetään tavaran tukemiseen, suojaamiseen tai kantamiseen pakkauslaatikkoina, -rasioina, -häkkeinä ja -pyttyinä ja niiden kaltaisina päällyksinä, kuormalavoina, laatikkokuormalavoina ja muina lastauslavoina, kuormalavojen lavakauluksina ja sälytyspuina, riippumatta siitä käytetäänkö niitä varsinaisesti tavaroiden kuljetukseen. Tähän ei lueta enintään 6 millimetrin paksuista raakapuuta eikä liimaamalla, lämpö- tai painekäsittelyllä tai niiden yhdistelmällä tuotettua puutavarajalostetta;

▼M2

h) ’tulipalosta tai myrskystä kärsineellä kasvilla’ alttiita kasveja, joita tulipalo tai myrsky on vahingoittanut niin, että vektori voi laskea munansa niihin.

▼B

2 artikla

Kartoitus alueilla, joilla mäntyankeroista ei tiedetä esiintyvän

1.  Jäsenvaltioiden on tehtävä vuosittain Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. -kasvintuhoojaa, jäljempänä ’mäntyankeroinen’, koskeva kartoitus, joka käsittää alttiit kasvit, puutavaran ja kuoren sekä vektorin, sekä määriteltävä, onko niiden alueella todisteita mäntyankeroisen esiintymisestä sellaisilla alueilla, joilla mäntyankeroista ei ole aiemmin tiedetty esiintyvän.

Kartoituksessa kerätään alttiista kasveista, puutavarasta ja kuoresta sekä vektoreista laboratoriossa testattavia näytteitä. Näytteiden lukumäärä vahvistetaan noudattaen vankkoja tieteellis-teknisiä periaatteita.

2.  Jäsenvaltioiden on toimitettava 1 kohdassa tarkoitetuista kartoituksista komissiolle kuvaus, jossa täsmennetään tutkimuspaikkojen lukumäärä, tutkittavat alueet ja laboratoriotestaukseen tarkoitettujen näytteiden lukumäärä vuosittain. Kuvauksessa on mainittava tieteellis-tekniset periaatteet, joihin kartoitukset perustuvat.

Kuvaus on toimitettava komissiolle viimeistään kartoitusvuoden 1 päivänä maaliskuuta.

3.  Jäsenvaltioiden on annettava 1 kohdassa tarkoitettujen kartoitusten tulokset tiedoksi komissiolle ja toisille jäsenvaltioille viimeistään kartoitusvuotta seuraavana 1 päivänä maaliskuuta.

3 artikla

Laboratoriotestaus

Laboratoriotestit mäntyankeroisen esiintymisen toteamiseksi alttiissa kasveissa, puutavarassa ja kuoressa sekä vektoreissa on tehtävä EPPO-standardin PM7/4(2) ( 1 ) mäntyankeroisen diagnosointia koskevan protokollan mukaisesti. Standardin menetelmiä voidaan täydentää tai korvata tieteellisesti validoiduilla molekulaarisilla diagnosointimenetelmillä, joiden on osoitettu olevan herkkyydeltään ja luotettavuudeltaan vähintään EPPO-standardia vastaavia.

4 artikla

Valmiussuunnitelmat

1.  Jäsenvaltioiden on viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2013 laadittava suunnitelma toimista, jotka toteutetaan sen alueella 5–16 artiklan mukaisesti, jos mäntyankeroisen esiintyminen on varmistettu tai sitä epäillään esiintyvän, jäljempänä ’valmiussuunnitelma’.

▼M2

2.  Valmiussuunnitelmassa on esitettävä

a) erityinen osio, jossa on tiivistelmä mäntyankeroisen asianomaiselle jäsenvaltiolle aiheuttaman riskin arvioinnista, mukaan luettuna taustatiedot mäntyankeroisen biologiasta, odotettavista oireista ja sen saastuttamista isäntäkasveista sekä havaitsemismenetelmistä, tärkeimmistä saapumis- ja leviämisväylistä, samoin kuin suosituksia siitä, miten saapumisen, asettautumisen ja leviämisen riskiä voidaan pienentää;

b) suunnitelman toteuttamiseen – silloin kun on virallisesti vahvistettu mäntyankeroisen esiintyminen tai sitä epäillään – osallistuvien elinten tehtävät ja vastuualueet sekä komentoketju ja niiden toimien koordinointimenettelyt, joita virallisen vastuuelimen, muiden viranomaisten, osallistuvien valtuutettujen laitosten tai luonnollisten henkilöiden, laboratorioiden ja toimijoiden on toteutettava;

c) virallisen vastuuelimen pääsy toimijoiden ja muiden henkilöiden tiloihin;

d) virallisen vastuuelimen pääsy tarvittaessa laboratorioihin ja mahdollisuus käyttää laitteita, henkilöstöä, ulkopuolista asiantuntemusta ja tarvittavia resursseja, jotta mäntyankeroinen voidaan hävittää tai, tapauksen mukaan, sen leviäminen voidaan estää nopeasti ja tehokkaasti;

e) toimenpiteet tietojen antamiseksi komissiolle, muille jäsenvaltioille, asianomaisille toimijoille ja yleisölle mäntyankeroisen esiintymisestä ja mäntyankeroisen torjumiseksi toteutetuista toimenpiteistä, kun sen esiintyminen on virallisesti vahvistettu tai sitä epäillään;

f) järjestelyt mäntyankeroisen esiintymistä koskevien havaintojen kirjaamiseksi;

g) protokollat, joissa kuvataan silmämääräisiä tarkastuksia, näytteenottoa ja laboratoriotestejä koskevat menetelmät;

h) naapurijäsenvaltioiden ja tarvittaessa naapureina olevien kolmansien maiden kanssa järjestettävän koordinoinnin menettelyt ja vastuuhenkilöt.

Valmiussuunnitelman sisällössä on otettava huomioon asianomaisen organismin asianomaiselle jäsenvaltiolle aiheuttama riski.

▼B

3.  Jäsenvaltioiden on säädettävä valmiussuunnitelmiensa arvioinnista ja uudelleentarkastelusta.

4.  Jäsenvaltioiden on toimitettava valmiussuunnitelmansa pyynnöstä komissiolle.

5 artikla

Rajatut alueet

1.  Jos 2 artiklan 1 kohdassa säädetyn vuosikartoituksen tulokset osoittavat mäntyankeroista esiintyvän alttiissa kasvissa jäsenvaltion sellaisella alueella, jolla mäntyankeroisen ei ole aiemmin tiedetty esiintyvän, tai jos esiintymisestä on muunlaista osoitusta, jäsenvaltion on viipymättä rajattava alue 2 kohdan mukaisesti, jäljempänä ’rajattu alue’.

Jos mäntyankeroisen havaitaan esiintyvän vektorissa, alttiin puutavaran tai kuoren lähetyksessä taikka puisessa pakkausmateriaalissa, asianomaisen jäsenvaltion on tehtävä tutkimus sen paikan läheisyydessä, jossa vektori pyydystettiin tai jossa altis puutavara tai kuori taikka puinen pakkausmateriaali oli havaintohetkellä. Jos tutkimustulokset osoittavat mäntyankeroisen esiintyvän alttiissa kasvissa, sovelletaan myös ensimmäistä alakohtaa.

2.  Rajatun alueen on sisällettävä alue, jolla mäntyankeroisen havaittiin esiintyvän, jäljempänä ’saastunut vyöhyke’, ja saastunutta vyöhykettä ympäröivä vyöhyke, jäljempänä ’puskurivyöhyke’. Puskurivyöhykkeen leveyden on oltava vähintään 20 kilometriä.

Jos sovelletaan 6 artiklan mukaisia hävittämistoimenpiteitä, asianomainen jäsenvaltio voi päättää kaventaa puskurivyöhykkeen leveyttä siten, että se on vähintään 6 kilometriä, jollei kavennus vaaranna hävittämistä.

3.  Jos mäntyankeroisen havaitaan esiintyvän puskurivyöhykkeellä, kyseisen havainnon huomioon ottamiseksi on vahvistettava viipymättä uusi rajattu alue 1 kohdan mukaisesti.

Jos kyseisellä rajatulla alueella sovelletaan 6 artiklan mukaisia hävittämistoimenpiteitä, aluetta voidaan muuttaa kyseisen havainnon huomioon ottamiseksi.

Jos mäntyankeroisen esiintymisestä puskurivyöhykkeellä on todisteita, niistä on viipymättä tiedotettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille.

4.  Jos mäntyankeroisen havaitaan esiintyvän jonkin jäsenvaltion alueella ja rajattu alue ulottuisi yhden tai useamman muun jäsenvaltion alueelle, kyseisen toisen jäsenvaltion tai toisten jäsenvaltioiden on 1 kohdan mukaisesti vahvistettava rajattu alue tai rajatut alueet täydentämään puskurivyöhykettä sellaisella puskurivyöhykkeellä tai sellaisilla puskurivyöhykkeillä, jonka tai joiden leveys on sama kuin havaintojäsenvaltion puskurivyöhykkeen.

5.  Jäsenvaltioiden on annettava alueensa rajatut alueet tiedoksi komissiolle ja muille jäsenvaltioille yhden kuukauden kuluessa siitä, kun mäntyankeroisen havaittiin esiintyvän asianomaisella alueella.

Tiedoksiannossa on oltava rajattujen alueiden kuvaus ja sijainti sekä rajojen sisään jäävien hallinnollisten yksiköiden nimet, kuten myös kartta, johon on merkitty kaikki rajatut alueet, saastuneet vyöhykkeet ja puskurivyöhykkeet.

Jäsenvaltioiden on annettava alueensa rajattuihin alueisiin tehdyt muutokset tiedoksi komissiolle ja muille jäsenvaltioille yhden kuukauden kuluessa muutoksesta.

6.  Jos liitteessä I olevassa 6 kohdassa esitetyt alttiiden kasvien ja vektorin vuosikartoitukset osoittavat, että mäntyankeroisen ei ole edeltävien neljän vuoden aikana havaittu esiintyvän asianomaisella rajatulla alueella, asianomainen jäsenvaltio voi päättää, että kyseinen alue ei ole enää rajattu. Liitteessä I olevassa 5 kohdassa tarkoitetussa tilanteessa oleva jäsenvaltio voi päättää, että alue ei ole enää rajattu, jos vapaus mäntyankeroisesta on vahvistettu kyseisessä liitteessä olevassa 7 kohdassa tarkoitetun näytteenoton ja testauksen avulla.

Jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille päätöksestään yhden kuukauden kuluessa.

7.  Komissio laatii luettelon rajatuista alueista ja toimittaa sen jäsenvaltioille.

Luetteloa päivitetään komission 5 ja 6 kohdan mukaisesti saamien tiedoksiantojen perusteella.

6 artikla

Hävittäminen

1.  Jäsenvaltioiden on toteutettava alueellaan olevilla rajatuilla alueilla esiintyvän mäntyankeroisen hävittämiseksi liitteessä I esitetyt toimenpiteet.

Mäntyankeroista pidetään hävitettynä, jos liitteessä I olevassa 6 kohdassa esitetyt alttiiden kasvien ja vektorin vuosikartoitukset osoittavat, että mäntyankeroisen ei ole edeltävien neljän vuoden aikana havaittu esiintyvän asianomaisella rajatulla alueella, tai jos vapaus mäntyankeroisesta on vahvistettu kyseisen liitteen 7 kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitetun näytteenoton ja testauksen avulla.

2.  Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 1 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet toteuttaa virallisen vastuuelimen teknisesti pätevä henkilöstö tai muu teknisesti pätevä henkilö, joka toimii virallisen vastuuelimen valvonnassa.

7 artikla

Leviämisen estäminen

1.  Jos liitteessä I olevassa 6 kohdassa esitetyt alttiiden kasvien ja vektorin vuosikartoitukset osoittavat, että mäntyankeroisen on ainakin neljän edellisvuoden aikana havaittu esiintyvän asianomaisella rajatulla alueella, ja saatujen kokemusten perusteella näyttää siltä, että mäntyankeroista on asianomaisessa tilanteessa mahdotonta hävittää, asianomainen jäsenvaltio voi päättää estää mäntyankeroisen leviämisen kyseisellä alueella.

Asianomainen jäsenvaltio voi kuitenkin ennen kyseisen ajanjakson päättymistä päättää hävittämisen sijasta estää mäntyankeroisen leviämisen, jos saastuneen vyöhykkeen halkaisija on yli 20 kilometriä, on todisteita mäntyankeroisen esiintymisestä koko saastuneella vyöhykkeellä ja saatujen kokemusten perusteella näyttää siltä, että mäntyankeroista on asianomaisessa tilanteessa mahdotonta hävittää kyseisellä alueella.

Tällöin toteutetaan liitteessä II esitetyt leviämisen estämistoimenpiteet.

2.  Jos jäsenvaltio päättää 1 kohdan mukaisesti soveltaa hävittämistoimenpiteiden sijasta leviämisen estämistoimenpiteitä, sen on ilmoitettava komissiolle päätöksestään perusteluineen.

Kun sovelletaan 1 kohdan toista alakohtaa, komissio tekee asianomaisessa jäsenvaltiossa tutkimuksia tarkistaakseen, täyttyvätkö kyseisessä alakohdassa säädetyt edellytykset.

3.  Rajatut alueet, joilla sovelletaan 1 kohdan mukaisia leviämisen estämistoimenpiteitä, on merkittävä sellaisiksi 5 artiklan 7 kohdassa tarkoitetussa luettelossa. Jäsenvaltiot voivat soveltaa leviämisen estämistoimenpiteitä ainoastaan niillä rajatuilla alueilla, jotka on merkitty kyseisessä luettelossa alueiksi, joilla sovelletaan leviämisen estämistoimenpiteitä.

4.  Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 1 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet toteuttaa virallisen vastuuelimen teknisesti pätevä henkilöstö tai muu teknisesti pätevä henkilö, joka toimii virallisen vastuuelimen valvonnassa.

8 artikla

Tiedotus toimijoille ja yleisölle

Silloin kun sovelletaan 6 kohdan mukaisia hävittämistoimenpiteitä tai 7 artiklan mukaisia leviämisen estämistoimenpiteitä, asianomaisten jäsenvaltioiden on säädettävä toimenpiteistä, jotka koskevat tiedottamista asianomaisille toimijoille ja yleisölle.

9 artikla

Kansallisten toimenpiteiden tiedoksiantaminen

1.  Jäsenvaltion on annettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille tiedoksi 6 artiklan mukaiset toimenpiteet, jotka se on toteuttanut tai päättänyt toteuttaa mäntyankeroisen hävittämiseksi, yhden kuukauden kuluessa siitä, kun se on direktiivin 2000/29/EY 16 artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan mukaisesti tiedottanut mäntyankeroisen esiintymisestä sellaisessa alueensa osassa, jossa sitä ei ole aiemmin tiedetty esiintyvän.

2.  Kun jäsenvaltio toteuttaa 6 artiklan mukaisia toimenpiteitä mäntyankeroisen hävittämiseksi, 1 kohdassa tarkoitetun toimenpiteitä koskevan tiedoksiannon on sisällettävä liitteessä I olevassa 2, 3, 4, 5, 7, 8 ja 9 kohdassa esitetyt alttiiden kasvien kaatamista, näytteenottoa, testausta, poistamista ja hävittämistä koskevat toimenpiteet sekä liitteessä I olevassa 6 kohdassa esitettyjen kartoitusten suunnittelu ja järjestäminen, mukaan lukien tarkastusten, näytteiden ja laboratoriotestien lukumäärä.

Kun jäsenvaltio toteuttaa 7 artiklan mukaisia toimenpiteitä mäntyankeroisen leviämisen estämiseksi, 1 kohdassa tarkoitetun toimenpiteitä koskevan tiedoksiannon on sisällettävä alttiiden kasvien kaatamista, näytteenottoa, testausta, poistamista ja hävittämistä koskevat toimenpiteet sekä liitteessä II olevassa 2 ja 3 kohdassa esitettyjen kartoitusten suunnittelu ja järjestäminen, mukaan lukien tarkastusten, näytteiden ja laboratoriotestien lukumäärä.

Toimenpiteitä koskevassa tiedoksiannossa on oltava myös asianomaisille toimijoille ja yleisölle 8 artiklan mukaisesti suunnattujen tiedotustoimien ja 11 artiklan 1 kohdan mukaisesti tehtävien tarkastusten kuvaus.

▼M2

3.  Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille joka vuosi viimeistään 30 päivänä huhtikuuta raportti edellisen vuoden 1 päivän huhtikuuta ja tiedoksiantovuoden 31 päivän maaliskuuta välisenä aikana 6 ja 7 artiklan mukaisesti toteutettujen toimenpiteiden tuloksista.

Kyseisessä raportissa on oltava kaikki seuraavat tiedot:

a) mäntyankeroisen esiintymishavaintojen lukumäärä ja paikat karttoineen niin saastuneen vyöhykkeen kuin puskurivyöhykkeen osalta;

b) niiden kuolleiden kasvien, terveydeltään huonojen kasvien tai tulipalosta tai myrskystä kärsineiden kasvien lukumäärä, jotka on tunnistettu, siten että metsäpalojen tai myrskyn kokonaan tuhoamien kasvien lukumäärä on määritelty;

c) niiden kuolleiden kasvien, terveydeltään huonojen kasvien tai tulipalosta tai myrskystä kärsineiden kasvien lukumäärä, joista on otettu näytteet;

d) niiden kuolleista kasveista, terveydeltään huonoista kasveista tai tulipalosta tai myrskystä kärsineistä kasveista otettujen näytteiden lukumäärä, jotka on testattu mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi;

e) niiden näytteiden lukumäärä, joista löytyi mäntyankeroista;

f) niiden kuolleiden kasvien ja terveydeltään huonojen kasvien tai tulipalosta tai myrskystä kärsineiden kasvien lukumäärä, jotka on hävitetty, siten että ennen asianomaisen ajanjakson alkua tunnistettujen kasvien lukumäärä on määritelty;

g) ansojen lukumäärä ja sijainti ja seurantajakso sekä pyydystettyjen vektorien lukumäärä, asianomaiset lajit, mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi analysoitujen vektorien lukumäärä, mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi analysoitujen näytteiden lukumäärä puskurivyöhykkeellä ja saastuneella vyöhykkeellä, mukaan luettuina niiden mahdollisten näytteiden lukumäärä, joista löytyi mäntyankeroista.

Jäsenvaltioiden on kerättävä b ja f alakohdassa tarkoitetut tiedot seuraavina ajanjaksoina: edellisen vuoden 1 päivästä tammikuuta 31 päivään maaliskuuta, 1 päivästä huhtikuuta 31 päivään lokakuuta ja 1 päivästä marraskuuta 31 päivään joulukuuta ja tiedoksiantovuoden 1 päivästä tammikuuta 31 päivään maaliskuuta.

Tietoja toimittaessaan jäsenvaltioiden on viitattava asianomaiseen keruujaksoon.

▼B

4.  Jäsenvaltioiden on viimeistään 1 kohdassa tarkoitettua tiedoksiantoa seuraavan vuoden 1 päivänä maaliskuuta annettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille tiedoksi toimenpiteet, jotka ne ovat päättäneet toteuttaa asianomaisena vuonna mäntyankeroisen hävittämiseksi 6 artiklan mukaisesti.

5.  Jos jäsenvaltio päättää estää mäntyankeroisen leviämisen rajatulla alueella 7 artiklan 1 kohdan mukaisesti, sen on viipymättä toimitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille oikaistu versio 1 kohdassa tarkoitetusta toimenpiteitä koskevasta tiedoksiannosta.

Kun kyseessä on rajattu alue, jolla sovelletaan 7 artiklan mukaisia leviämisen estämistoimenpiteitä, kyseinen toimenpiteitä koskeva tiedoksianto voi kattaa enintään viiden vuoden ajanjakson. Jos tiedoksianto kattaa yli vuoden pituisen ajanjakson, asianomaisen jäsenvaltion on toimitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille toimenpiteitä koskevasta ilmoituksesta oikaistu versio viimeistään 31 päivänä lokakuuta sinä vuonna, jona sen kattama aika päättyy.

Jos leviämisen estämistoimenpiteisiin päätetään tehdä merkittäviä muutoksia, kyseisiä toimenpiteitä koskeva tiedoksianto on oikaistava ja toimitettava viipymättä komissiolle ja muille jäsenvaltioille.

10 artikla

Alttiiden kasvien, puutavaran ja kuoren siirto unionissa

1.  Alttiita kasveja, puutavaraa ja kuorta saa siirtää rajatuilta alueilta muille kuin rajatuille alueille ja saastuneilta vyöhykkeiltä puskurivyöhykkeille ainoastaan, jos liitteessä III olevassa 1 jaksossa esitetyt edellytykset täyttyvät.

2.  Alttiita kasveja, puutavaraa ja kuorta saa siirtää saastuneilla vyöhykkeillä, joilla sovelletaan hävittämistoimenpiteitä, ainoastaan, jos liitteessä III olevassa 2 jaksossa esitetyt edellytykset täyttyvät.

3.  Jäsenvaltiot voivat rajoittaa alttiiden kasvien, puutavaran ja kuoren siirtoja saastuneilla vyöhykkeillä, joilla sovelletaan leviämisen estämistoimenpiteitä.

11 artikla

Rajatuilta alueilta muille kuin rajatuille alueille ja saastuneilta vyöhykkeiltä puskurivyöhykkeille tehtävien siirtojen tarkastukset

1.  Jäsenvaltion on tehtävä toistuvasti satunnaistarkastuksia alttiille kasveille, puutavaralle ja kuorelle, joita siirretään sen alueella sijaitsevilta rajatuilta alueilta muille kuin rajatuille alueille ja sen alueella sijaitsevilta saastuneilta vyöhykkeiltä puskurivyöhykkeille.

Kun jäsenvaltio tekee tapauskohtaisen päätöksen tarkastuksen tekopaikasta, sen on tehtävä päätöksensä sen perusteella, millainen on elävien mäntyankeroisten esiintymisriski tarkastettavissa kasveissa, puutavarassa ja kuoressa ottaen huomioon lähetyksen lähtöpaikka, asianomaisten kasvien, puutavaran ja kuoren alttius mäntyankeroiselle sekä se, miten siirrosta vastaava toimija on aiemmin noudattanut tätä päätöstä ja päätöstä 2006/133/EY.

Alttiit kasvit, puutavara ja kuori on tarkastettava seuraavissa paikoissa:

a) paikat, joissa ne siirretään saastuneelta vyöhykkeeltä puskurivyöhykkeelle;

b) paikat, joissa ne siirretään puskurivyöhykkeeltä ei-rajatulle alueelle;

c) niiden määräpaikka puskurivyöhykkeellä; ja

d) niiden alkuperäpaikka saastuneella vyöhykkeellä, esimerkiksi saha, josta ne siirretään pois saastuneelta vyöhykkeeltä.

Jäsenvaltiot voivat päättää tehdä tarkastuksia muuallakin kuin a–d alakohdassa esitetyissä paikoissa.

Kyseisiin tarkastuksiin on kuuluttava liitteessä III olevassa 1 jaksossa esitettyihin vaatimuksiin liittyvä asiakirjatarkastus, tunnistustarkastus ja, jos kyseisiä vaatimuksia ei ole noudatettu tai jos epäillään niiden noudattamatta jättämistä, kasvien terveyden tarkastus, johon kuuluu testaus mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi.

2.  Jäsenvaltion on tehtävä satunnaistarkastuksia alttiille kasveille, puutavaralle ja kuorelle, joita siirretään sen alueen ulkopuolella sijaitsevilta rajatuilta alueilta sen alueella sijaitseville muille kuin rajatuille alueille.

Kyseisiin tarkastuksiin on kuuluttava liitteessä III olevassa 1 jaksossa esitettyihin vaatimuksiin liittyvä asiakirjatarkastus, tunnistustarkastus ja kasvien terveyden tarkastus, johon kuuluu testaus mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi.

▼M2

3.  Jäsenvaltioiden on viimeistään kunkin vuoden 30 päivänä huhtikuuta annettava muille jäsenvaltioille ja komissiolle tiedoksi edellisenä vuonna tehtyjen 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen tarkastusten ajankohta ja tulokset.

▼B

Jos kyseiset tarkastukset osoittavat mäntyankeroisen esiintyvän alttiissa kasveissa, puutavarassa tai kuoressa, jäsenvaltion on viipymättä tiedotettava havainnosta komissiolle ja muille jäsenvaltioille.

12 artikla

Toimenpiteet, kun 10 artiklaa ei noudateta

Jos 11 artiklassa tarkoitetut tarkastukset osoittavat, että liitteessä III olevaa 1 tai 2 jaksoa ei noudateta, tarkastukset tehneen jäsenvaltion on viipymättä sovellettava vaatimustenvastaiseen materiaaliin jotakin seuraavista toimenpiteistä:

a) hävittäminen;

b) siirto virallisessa valvonnassa käsittelylaitokseen, joka on saanut nimenomaisen luvan tähän tarkoitukseen ja jossa materiaali lämpökäsitellään siten, että alttiin puutavaran tai kuoren lämpötila nousee kauttaaltaan vähintään 56 celsiusasteeseen vähintään 30 minuutiksi, mikä varmistaa vapauden elävistä mäntyankeroisista ja elävistä vektoreista;

c) jos vaatimustenvastainen materiaali on puista pakkausmateriaalia, jota tosiasiallisesti käytetään tavaroiden kuljetukseen, palautus virallisessa valvonnassa lähetyspaikkaan tai pysäytyspaikan läheiseen paikkaan, jossa kyseiset tavarat on pakattava uudelleen ja kyseinen puinen pakkausmateriaali on hävitettävä varmistaen, ettei mäntyankeroisen leviämisriskiä ole, sanotun kuitenkaan rajoittamatta liitteen III soveltamista.

13 artikla

Luvan antaminen käsittelylaitoksille

1.  Jäsenvaltion, jonka alueella on rajattu alue, on annettava käsittelylaitoksille, joilla on asianmukaiset laitteet, lupa yhden tai useamman seuraavan tehtävän suorittamiseksi liitteen III mukaisesti:

a) alttiin puutavaran ja kuoren käsittely kyseisen liitteen 1 jakson 2 kohdan a alakohdan ja kyseisen liitteen 2 jakson 2 kohdan ensimmäisen alakohdan c alakohdan mukaisesti;

b) komission direktiivissä 92/105/ETY ( 2 ) tarkoitetun kasvipassin antaminen asianomaisessa käsittelylaitoksessa tämän kohdan a alakohdan mukaisesti käsitellylle alttiille puutavaralle ja kuorelle liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan b alakohdan ja kyseisen liitteen 2 jakson 2 kohdan toisen alakohdan b alakohdan mukaisesti;

c) puisen pakkausmateriaalin käsittely kyseisen liitteen 1 jakson 3 kohdan a alakohdan ja kyseisen liitteen 2 jakson 3 kohdan mukaisesti; ja

▼M1

d) mehiläispesien ja lintujen pesäkoppien sekä puisen pakkausmateriaalin, jotka ovat asianomaisen käsittelylaitoksen a ja c alakohdan mukaisesti käsittelemää puutavaraa, merkitseminen liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan b alakohdan ja 3 kohdan b alakohdan ja kyseisen liitteen 2 jakson 3 kohdan mukaisesti noudattaen FAO:n kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevan kansainvälisen standardin nro 15 liitettä II.

▼B

Kyseisistä laitoksista käytetään jäljempänä nimitystä ’luvan saaneet käsittelylaitokset’.

2.  Luvan saaneiden käsittelylaitosten on varmistettava käsitellyn puutavaran, kuoren ja puisen pakkausmateriaalin jäljitettävyys.

14 artikla

Merkintälupa

▼M1

1.  Jäsenvaltion, jonka alueella on rajattu alue, on annettava puisen pakkausmateriaalin, mehiläispesien ja lintujen pesäkoppien tuottajille, joilla on asianmukaiset välineet, lupa merkitä FAO:n kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevan kansainvälisen standardin nro 15 liitettä II noudattaen puinen pakkausmateriaali, mehiläispesät ja lintujen pesäkopit, jotka ne ovat valmistaneet luvan saaneen käsittelylaitoksen käsittelemästä puutavarasta, jonka mukana on direktiivissä 92/105/ETY tarkoitettu kasvipassi.

Kyseisistä tuottajista käytetään jäljempänä nimitystä ’luvan saaneet puisen pakkausmateriaalin tuottajat’.

▼B

2.  Luvan saaneiden puisen pakkausmateriaalin tuottajien on käytettävä puisen pakkausmateriaalin tuotantoon yksinomaan nimenomaisesti tähän tarkoitukseen luvan saaneesta käsittelylaitoksesta tulevaa puutavaraa, jonka mukana on direktiivissä 92/105/ETY tarkoitettu kasvipassi, ja varmistettava, että tähän tarkoitukseen käytetty puutavara voidaan jäljittää takaisin asianomaiseen käsittelylaitokseen.

15 artikla

Luvan saaneiden käsittelylaitosten ja luvan saaneiden puisen pakkausmateriaalin tuottajien valvonta

Jäsenvaltioiden on valvottava luvan saaneita käsittelylaitoksia ja luvan saaneita puisen pakkausmateriaalin tuottajia sen varmistamiseksi, että nämä suorittavat luvassa esitetyt tehtävänsä asianmukaisesti.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että valvonnan toteuttaa virallisen vastuuelimen teknisesti pätevä henkilöstö tai muu teknisesti pätevä henkilö, joka toimii virallisen vastuuelimen valvonnassa.

16 artikla

Luvan saaneiden käsittelylaitosten ja luvan saaneiden puisen pakkausmateriaalin tuottajien luvan peruutus

1.  Jos luvan myöntänyt jäsenvaltio saa tietää, että luvan saaneen käsittelylaitoksen käsittelemässä alttiissa puutavarassa, kuoressa tai puisessa pakkausmateriaalissa esiintyy mäntyankeroista, sen on peruutettava lupa viipymättä.

Jos luvan myöntänyt jäsenvaltio saa tietää, että luvan saaneen puisen pakkausmateriaalin tuottajan merkitsemässä alttiissa puisessa pakkausmateriaalissa esiintyy mäntyankeroista, sen on peruutettava lupa viipymättä.

2.  Jos luvan myöntänyt jäsenvaltio saa tietää, että luvan saanut käsittelylaitos tai luvan saanut puisen pakkausmateriaalin tuottaja ei suorita luvassa esitettyjä tehtäviään asianmukaisesti, sen on toteutettava tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että 13 ja 14 artiklaa noudatetaan, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1 kohdan soveltamista.

17 artikla

Luvan saaneiden käsittelylaitosten ja luvan saaneiden puisen pakkausmateriaalin tuottajien luettelo

1.  Jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle, jos se antaa 13 artiklan mukaisesti luvan käsittelylaitokselle tai 14 artiklan mukaisesti luvan puisen pakkausmateriaalin tuottajalle tai kun se peruuttaa tällaisen luvan.

2.  Komissio laatii luettelon luvan saaneista käsittelylaitoksista ja luvan saaneista puisen pakkausmateriaalin tuottajista sekä toimittaa kyseisen luettelon jäsenvaltioille. Luettelon A osassa luetellaan luvan saaneet käsittelylaitokset. Luettelon B osassa luetellaan luvan saaneet puisen pakkausmateriaalin tuottajat. Luetteloa päivitetään jäsenvaltioilta saatujen tietojen perusteella.

18 artikla

Kumoaminen

Kumotaan päätös 2006/133/EY.

19 artikla

Uudelleentarkastelu

Tätä päätöstä on tarkasteltava uudelleen viimeistään 31 päivänä heinäkuuta 2015.

20 artikla

Soveltamispäivä

Liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan toista virkettä ja kyseisen liitteen 2 jakson 2 kohdan c alakohdan toista virkettä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2013.

21 artikla

Osoitus

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.




LIITE I

6 artiklassa säädetyt hävittämistoimenpiteet

1. Jäsenvaltioiden on 6 artiklan mukaisesti toteutettava rajatuilla alueilla 2–10 kohdassa esitetyt toimenpiteet mäntyankeroisen hävittämiseksi.

Jäsenvaltioiden on sisällytettävä 9 artiklan 1 kohdassa säädettyyn tiedoksiantoon kyseisten toimenpiteiden kuvaus.

2. Jäsenvaltion on rajattua aluetta määritellessään viipymättä luotava kyseisellä alueella kunkin alttiin kasvin, jossa on havaittu esiintyvän mäntyankeroista, ympärille vähintään 500 metrin säteelle ulottuva vyöhyke, jäljempänä ’avohakkuuvyöhyke’. Vyöhykkeen tosiasiallinen ulottuvuus määritellään jokaisen alttiin kasvin, jossa on havaittu esiintyvän mäntyankeroista, osalta sen perusteella, millainen on riski, että mäntyankeroinen leviää vektorin välityksellä yli 500 metrin etäisyydelle asianomaisesta alttiista kasvista.

Kaikki avohakkuuvyöhykkeellä olevat alttiit kasvit on kaadettava, poistettava ja hävitettävä. Kyseisten kasvien hakkuu ja hävitys on tehtävä edeten vyöhykkeen ulkoreunoilta kohti keskustaa. Hakkuun aikana on toteutettava kaikki tarvittavat varotoimet, jotta vältetään mäntyankeroisen ja sen vektorin leviäminen.

▼M2

Kaikista kuolleista tai terveydeltään huonoista kasveista ja joistakin terveen näköisistä kasveista, jotka valitaan tapauskohtaisesti mäntyankeroisen leviämisriskin perusteella, on otettava hakkuun jälkeen näyte. Näytteitä on otettava jokaisesta kasvista useasta kohtaa, latvus mukaan lukien, ja erityisesti niistä osista, joissa vektorihyönteisen toiminnasta kertovia merkkejä on näkyvissä. Näytteitä on lisäksi otettava katkaistuista rungoista, hakkuutähteistä ja luonnossa esiintyvästä eloperäisestä jätteestä, joissa näkyy merkkejä vektorihyönteisten toiminnasta ja jotka sijaitsevat niissä rajattujen alueiden osissa, joissa alttiiden kasvien lakastumisoireita ei odoteta esiintyvän tai niitä odotetaan esiintyvän myöhäisemmässä vaiheessa. Kyseiset näytteet on testattava mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi.

3. Jos jäsenvaltio katsoo, että 2 kohdassa tarkoitetun avohakkuuvyöhykkeen, jonka säde on 500 metriä, luomisella on kohtuuttomia sosiaalisia tai ympäristöllisiä vaikutuksia, avohakkuuvyöhykettä voidaan kaventaa siten, että se ulottuu 100 metrin säteelle kustakin alttiista kasvista, jossa on havaittu esiintyvän mäntyankeroista.

Jos jäsenvaltio poikkeustapauksissa katsoo, että tiettyjen avohakkuuvyöhykkeellä sijaitsevien yksittäisten kasvien kaataminen ei ole aiheellista, kyseisiin kasveihin voidaan soveltaa vaihtoehtoista hävittämistoimenpidettä, joka tarjoaa samantasoisen suojan mäntyankeroisen leviämistä vastaan. Päätöksen syyt ja toimenpiteen kuvaus on ilmoitettava komissiolle 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitetussa tiedoksiannossa.

▼M2

4. Jos sovelletaan 3 kohtaa, jokainen poikkeuksellisesti kaatamatta jätetty altis kasvi, joka sijaitsee 100–500 metrin etäisyydellä niistä alttiista kasveista, joissa on havaittu esiintyvän mäntyankeroista, on tarkastettava ennen vektorien lentokautta, sen aikana ja sen jälkeen mäntyankeroisen esiintymisestä kertovien merkkien tai oireiden havaitsemiseksi.

Jos kyseisiä merkkejä tai oireita esiintyy, kasvista on otettava näyte ja se on testattava mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi. Näytteitä on otettava kyseisistä alttiista kasveista useasta kohtaa, latvus mukaan lukien. Asianomaisen jäsenvaltion on lentokaudella tehtävä vektorien intensiivisiä kartoituksia ottamalla kyseisistä vektoreista näytteitä ja testaamalla niitä mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi.

Kyseisiä toimenpiteitä sovelletaan 6 artiklan 1 kohdassa säädetyn hävittämisen päätökseen saamiseen asti tai kunnes 7 artiklan 1 kohdassa säädetyt leviämisen estämistoimenpiteet on hyväksytty.

5. Jos jäsenvaltiolla on todisteet siitä, että vektoria ei ole esiintynyt asianomaisella alueella kolmena edeltävänä vuonna vektorin esiintymisen havaitsemiseksi FAO:n kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevan kansainvälisen standardin nro 4 ( 3 ) mukaisesti tehtyjen kartoitusten perusteella ja ottaen huomioon vektorien leviämiskyvyn, avohakkuuvyöhykkeen on ulotuttava vähintään 100 metrin säteelle jokaisesta alttiista kasvista, jossa on havaittu esiintyvän mäntyankeroista.

Todisteet on sisällytettävä 9 artiklan 1 kohdassa säädettyyn tiedoksiantoon.

6. Jäsenvaltioiden on vektorin lentokaudella ja sen ulkopuolella kartoitettava alttiit kasvit rajatuilla alueilla tekemällä asianomaisille kasveille ja vektorille tarkastuksia, näytteenottoja ja testauksia mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi. Niiden on myös tehtävä mäntyankeroisen vektorin kartoituksia sen lentokaudella. Kartoituksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota alttiisiin kasveihin, jotka ovat kuolleita, joiden terveys on huono tai jotka ovat kärsineet tulipalosta tai myrskystä. Näytteitä on otettava jokaisesta alttiista kasvista useasta kohtaa, latvus mukaan lukien. Kartoituksia on lisäksi tehtävä katkaistuille rungoille, hakkuutähteille ja luonnossa esiintyvälle eloperäiselle jätteelle, joissa näkyy merkkejä vektorihyönteisten toiminnasta ja jotka sijaitsevat niissä rajattujen alueiden osissa, joissa alttiiden kasvien lakastumisoireita ei odoteta esiintyvän tai niitä odotetaan esiintyvän viiveellä. Kartoituksen, joka tehdään 3 000 metrin säteellä jokaisesta alttiista kasvista, jossa on havaittu esiintyvän mäntyankeroista, on oltava vähintään neljä kertaa niin intensiivinen kuin 3 000 metrin kohdalta puskurivyöhykkeen ulkorajaan ulottuvalla alueella tehty kartoitus.

7. Jäsenvaltion on koko rajatulla alueella tunnistettava ja kaadettava kaikki alttiit kasvit, joissa on havaittu esiintyvän mäntyankeroista, kuten myös kaikki ne, jotka ovat kuolleita, joiden terveys on huono tai jotka ovat kärsineet tulipalosta tai myrskystä. Sen on poistettava ja hävitettävä kaadetut kasvit ja hakkuujätteet toteuttaen kaikki tarvittavat varotoimet, jotta vältetään mäntyankeroisen ja sen vektorin leviäminen hakkuun aikana. Jäsenvaltion on noudatettava seuraavia edellytyksiä:

a) vektorin lentokauden ulkopuolella tunnistetut alttiit kasvit on ennen seuraavan lentokauden alkua kaadettava ja joko hävitettävä hakkuupaikalla tai poistettava, jolloin niiden puutavara ja kuori on käsiteltävä liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan tai prosessoitava liitteessä III olevan 2 jakson 2 kohdan b alakohdan mukaisesti;

b) vektorin lentokaudella tunnistetut alttiit kasvit on viipymättä kaadettava ja joko hävitettävä hakkuupaikalla tai poistettava, jolloin niiden puutavara ja kuori on käsiteltävä liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan tai prosessoitava liitteessä III olevan 2 jakson 2 kohdan b alakohdan mukaisesti.

Kaadetuille alttiille kasveille, joissa ei ole vielä havaittu esiintyvän mäntyankeroista, on tehtävä näytteenotto ja testaus mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi käyttäen näytteenottojärjestelmää, jolla voidaan 99 prosentin luotettavuudella vahvistaa, että mäntyankeroisen esiintymisaste kyseisissä alttiissa kasveissa on alle 0,1 prosenttia.

Sovellettaessa 5 kohtaa jäsenvaltio voi kuitenkin päättää tehdä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetuille alttiille kasveille näytteenoton ja testauksen mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi kaatamatta kyseisiä kasveja, käyttäen näytteenottojärjestelmää, jolla voidaan 99 prosentin luotettavuudella vahvistaa, että mäntyankeroisen esiintymisaste kyseisissä alttiissa kasveissa on alle 0,1 prosenttia. Ensimmäistä virkettä ei sovelleta alttiisiin kasveihin, joissa on havaittu esiintyvän mäntyankeroista.

8. Kun kyseessä on 7 kohdan b alakohdassa tarkoitettu rajatulla alueella vektorin lentokaudella tunnistettu altis puutavara, jäsenvaltion on kuorittava kaadetuista alttiista kasveista saadut tukit tai käsiteltävä kyseiset tukit torjunta-aineella, jonka tiedetään tehoavan vektoriin, tai peitettävä kyseiset tukit tällaisella torjunta-aineella kastellulla hyönteisverkolla heti kaatamisen jälkeen. Kuorinnan, käsittelyn tai peittämisen jälkeen altis puutavara on viipymättä siirrettävä virallisessa valvonnassa varastoon tai luvan saaneeseen käsittelylaitokseen. Puutavara, josta ei ole poistettu kuorta, on viipymättä varastointipaikassa tai luvan saaneessa käsittelylaitoksessa käsiteltävä uudelleen torjunta-aineella, jonka tiedetään tehoavan vektoriin, tai peitettävä tällaisella torjunta-aineella kastellulla hyönteisverkolla.

▼M2

Kun jäsenvaltio toteaa, että kuoren poistaminen, käsittely torjunta-aineella, jonka tiedetään tehoavan vektoriin, ja peittäminen tällaisella torjunta-aineella kastellulla hyönteisverkolla ei ole tarkoituksenmukaista, puutavara, josta ei ole poistettu kuorta, on viipymättä hävitettävä hakkuupaikalla.

Alttiiden kasvien kaatamisessa syntynyt, hakkuupaikalle jätetty jäte ja puutavara, josta ei ole poistettu kuorta ja joka hävitetään hakkuupaikalla, on haketettava alle 3 senttimetrin paksuisiksi ja levyisiksi palasiksi.

▼M2

8 a. Poiketen siitä, mitä 7 kohdan b alakohdassa säädetään, kun jäsenvaltio toteaa, että tulipalosta tai myrskystä kärsineiden alttiiden kasvien kaataminen ja poistaminen ei vektorin lentokaudella ole tarkoituksenmukaista, asianomainen jäsenvaltio voi päättää ryhtyä kyseisten kasvien kaatamiseen ja poistamiseen ennen seuraavan lentokauden alkua.

Asianomaisen jäsenvaltion on lentokaudella tehtävä tulipalosta tai myrskystä kärsineellä alueella intensiivisiä kartoituksia ottamalla kyseisistä vektoreista näytteitä ja testaamalla niitä mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi, ja jos esiintyminen vahvistetaan, tehtävä ympäröivällä alueella sijaitsevien alttiiden kasvien kartoituksia tekemällä niille kasveille, joissa näkyy merkkejä tai oireita mäntyankeroisen tai sen vektorien esiintymisestä, tarkastuksia, näytteenottoja ja testauksia, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 6 kohdan soveltamista.

▼B

9. Jäsenvaltion on poistettava ja hävitettävä kaikki alttiit kasvit, joita kasvatetaan istutettavaksi tarkoitettujen kasvien tuotantopaikoissa, jos niissä on havaittu esiintyvän mäntyankeroista viimeksi päättyneen kasvukauden alun jälkeen, toteuttaen kaikki tarvittavat varotoimet, jotta vältetään mäntyankeroisen ja sen vektorin leviäminen kyseisten toimien aikana.

▼M1

9 a. Jäsenvaltioiden on puskurivyöhykkeellä tunnistettava kaadetut alttiit kasvit, jotka eivät kuulu 7, 8 ja 9 kohdan soveltamisalaan. Niiden on poistettava kyseiset kasvit ja niiden hakkuujätteet ja toteutettava kaikki tarvittavat varotoimet, jotta ne eivät houkuttelisi mäntyankeroista ja sen vektoria.

▼B

10. Jäsenvaltion on laadittava hygieniasäännöt kaikille metsätuotteita kuljettaville ajoneuvoille ja puunjalostuskoneille sen varmistamiseksi, ettei mäntyankeroinen pääse leviämään kyseisten ajoneuvojen ja koneiden kautta.




LIITE II

7 artiklassa säädetyt leviämisen estämistoimenpiteet

1. Jäsenvaltioiden on 7 artiklan mukaisesti toteutettava rajatuilla alueilla, joilla on oltava vähintään 20 kilometrin levyinen puskurivyöhyke, 2 ja 3 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet mäntyankeroisen leviämisen estämiseksi.

Jäsenvaltioiden on sisällytettävä 9 artiklan 1 kohdassa säädettyyn tiedoksiantoon kyseisten toimenpiteiden kuvaus.

▼M2

2. Jäsenvaltioiden on vuosittain kartoitettava alttiit kasvit ja vektori saastuneilla vyöhykkeillä tekemällä asianomaisille kasveille ja vektorille tarkastuksia, näytteenottoja ja testauksia mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi. Kartoituksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota alttiisiin kasveihin, jotka ovat kuolleita, joiden terveys on huono tai jotka ovat kärsineet tulipalosta tai myrskystä. Niiden on keskityttävä niihin saastuneen vyöhykkeen osiin, jotka ovat puskurivyöhykkeiden vieressä, näiden vyöhykkeiden suojelemiseksi. Jäsenvaltioiden on kaadettava kaikki alttiit kasvit, joissa on havaittu esiintyvän mäntyankeroista, sekä poistettava ja hävitettävä kyseiset kasvit hakkuujätteineen toteuttaen kaikki tarvittavat varotoimet, jotta vältetään mäntyankeroisen ja sen vektorien leviäminen.

3. Jäsenvaltioiden on toteutettava puskurivyöhykkeillä seuraavat toimenpiteet:

a) Jäsenvaltioiden on vektorin lentokaudella ja sen ulkopuolella kartoitettava alttiit kasvit puskurivyöhykkeillä tekemällä asianomaisille kasveille ja vektorille tarkastuksia, näytteenottoja ja testauksia mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi. Niiden on myös tehtävä mäntyankeroisen vektorin kartoituksia sen lentokaudella. Kartoituksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota alttiisiin kasveihin, jotka ovat kuolleita, joiden terveys on huono tai jotka ovat kärsineet tulipalosta tai myrskystä, ja vektoreihin, jotka sijaitsevat alueilla, joilla mäntyankeroista todennäköisesti esiintyy tai joilla voidaan odottaa oireiden ilmentymistä viiveellä. Näytteitä on otettava jokaisesta alttiista kasvista useasta kohtaa, latvus mukaan lukien. Kartoituksia on lisäksi tehtävä katkaistuille rungoille, hakkuutähteille ja luonnossa esiintyvälle eloperäiselle jätteelle, joissa näkyy merkkejä vektorihyönteisten toiminnasta ja jotka sijaitsevat niissä rajattujen alueiden osissa, joissa alttiiden kasvien lakastumisoireita ei odoteta esiintyvän.

b) Jäsenvaltioiden on asianomaisilla puskurivyöhykkeillä tunnistettava ja kaadettava kaikki alttiit kasvit, jotka ovat kuolleita, joiden terveys on huono tai jotka ovat kärsineet tulipalosta tai myrskystä. Niiden on poistettava ja hävitettävä kaadetut kasvit ja hakkuujätteet toteuttaen kaikki tarvittavat varotoimet, jotta vältetään mäntyankeroisen ja sen vektorin leviäminen ennen hakkuuta ja sen aikana, seuraavin edellytyksin:

i) Vektorin lentokauden ulkopuolella tunnistetut alttiit kasvit on ennen seuraavan lentokauden alkua kaadettava ja hävitettävä hakkuupaikalla, siirrettävä saastuneelle vyöhykkeelle virallisessa valvonnassa tai poistettava. Viimeksi mainitussa tapauksessa kyseisistä kasveista saatu puutavara ja kuori on käsiteltävä liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan tai prosessoitava liitteessä III olevan 2 jakson 2 kohdan b alakohdan mukaisesti.

ii) Vektorin lentokaudella tunnistetut alttiit kasvit on viipymättä kaadettava ja hävitettävä hakkuupaikalla, siirrettävä saastuneelle vyöhykkeelle virallisessa valvonnassa tai poistettava. Viimeksi mainitussa tapauksessa kyseisistä kasveista saatu puutavara ja kuori on käsiteltävä liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan tai prosessoitava liitteessä III olevan 2 jakson 2 kohdan b alakohdan mukaisesti.

Kaadetuille alttiille kasveille, jotka ovat muita kuin metsäpalojen kokonaan tuhoamia kasveja, on tehtävä näytteenotto ja testaus mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi käyttäen näytteenottojärjestelmää, jolla voidaan 99 prosentin luotettavuudella vahvistaa, että mäntyankeroisen esiintymisaste kyseisissä alttiissa kasveissa on alle 0,02 prosenttia.

Poiketen siitä, mitä ii alakohdassa säädetään, kun jäsenvaltio toteaa, että lentokaudella tunnistettujen tulipalosta tai myrskystä kärsineiden alttiiden kasvien kaataminen ja poistaminen ei ole tarkoituksenmukaista, asianomainen jäsenvaltio voi päättää ryhtyä kyseisten kasvien kaatamiseen ja poistamiseen ennen seuraavan lentokauden alkua. Tällaisen kaatamisen ja poistamisen aikana asianomaiset alttiit lajit on joko hävitettävä hakkuupaikalla tai poistettava ja niistä saatu puutavara ja kuori on käsiteltävä liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan tai prosessoitava liitteessä III olevan 2 jakson 2 kohdan b alakohdan mukaisesti. Kun tätä poikkeusta sovelletaan, asianomaisen jäsenvaltion on lentokaudella tehtävä tulipalosta tai myrskystä kärsineellä alueella intensiivisiä kartoituksia ottamalla kyseisistä vektoreista näytteitä ja testaamalla niitä mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi, ja jos esiintyminen vahvistetaan, tehtävä ympäröivällä alueella sijaitsevien alttiiden kasvien tehostettuja kartoituksia tekemällä niille kasveille, joissa näkyy merkkejä tai oireita mäntyankeroisen esiintymisestä, tarkastuksia, näytteenottoja ja testauksia, sanotun kuitenkaan rajoittamatta a alakohdan soveltamista.

c) Kun kyseessä on b alakohdassa tarkoitettu puskurivyöhykkeellä vektorin lentokaudella tunnistettu altis puutavara, jäsenvaltion on kuorittava kaadetuista alttiista kasveista saadut tukit tai käsiteltävä kyseiset tukit torjunta-aineella, jonka tiedetään tehoavan vektoriin, tai katettava kyseiset tukit tällaisella torjunta-aineella kastellulla hyönteisverkolla heti kaatamisen jälkeen.

Kuorinnan, käsittelyn tai peittämisen jälkeen altis puutavara on viipymättä siirrettävä virallisessa valvonnassa varastoon tai luvan saaneeseen käsittelylaitokseen. Puutavara, josta ei ole poistettu kuorta, on viipymättä varastointipaikassa tai luvan saaneessa käsittelylaitoksessa käsiteltävä uudelleen torjunta-aineella, jonka tiedetään tehoavan vektoriin, tai peitettävä tällaisella torjunta-aineella kastellulla hyönteisverkolla.

Alttiiden kasvien kaatamisessa syntynyt, hakkuupaikalle jätetty jäte on haketettava alle 3 senttimetrin paksuisiksi ja levyisiksi palasiksi.

Poiketen siitä, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, jos jäsenvaltio toteaa, että kuoren poistaminen, käsittely torjunta-aineella, jonka tiedetään tehoavan vektoriin, ja peittäminen tällaisella torjunta-aineella kastellulla hyönteisverkolla ei ole tarkoituksenmukaista, puutavara, josta ei ole poistettu kuorta, on viipymättä hävitettävä hakkuupaikalla. Kun tätä poikkeusta sovelletaan, alttiiden kasvien kaatamisessa syntynyt, hakkuupaikalle jätetty jäte ja puutavara, josta ei ole poistettu kuorta ja joka hävitetään hakkuupaikalla, on haketettava alle 3 senttimetrin paksuisiksi ja levyisiksi palasiksi.

▼M1

3 a. Jäsenvaltioiden on puskurivyöhykkeillä tunnistettava myös muut kuin 3 kohdan b alakohdassa tarkoitetut kaadetut alttiit kasvit. Niiden on poistettava kyseiset kasvit ja niiden hakkuujätteet ja toteutettava kaikki tarvittavat varotoimet, jotta ne eivät houkuttelisi mäntyankeroista ja sen vektoria.

▼B

4. Jäsenvaltion on laadittava hygieniasäännöt kaikille metsätuotteita kuljettaville ajoneuvoille ja puunjalostuskoneille sen varmistamiseksi, ettei mäntyankeroinen pääse leviämään kyseisten ajoneuvojen ja koneiden kautta.




LIITE III

Edellytykset, jotka koskevat 10 artiklassa säädettyä alttiiden kasvien, puutavaran ja kuoren siirtoja unionissa

1   JAKSO

Edellytykset, jotka koskevat alttiiden kasvien, puutavaran ja kuoren siirtoa rajatuilta alueilta muille kuin rajatuille alueille ja saastuneilta vyöhykkeiltä puskurivyöhykkeille

1. Alttiita kasveja saa siirtää, jos ne täyttävät seuraavat edellytykset:

a) Ne on viljelty sellaisessa tuotantopaikassa, jossa ei ole havaittu mäntyankeroista eikä sen aiheuttamia oireita viimeksi päättyneen kasvukauden alun jälkeen.

b) Ne ovat olleet koko elinikänsä fyysisesti täysin suojattuina vektorin pääsyltä kasveihin.

c) Ne on virallisesti tarkastettu, testattu ja todettu vapaiksi mäntyankeroisesta ja vektorista.

d) Niiden mukana seuraa direktiivin 92/105/ETY mukaisesti laadittu ja myönnetty kasvipassi unionissa sijaitsevia määräpaikkoja varten.

e) Ne kuljetetaan vektorin lentokauden ulkopuolella tai suljetuissa säiliöissä tai pakkauksissa siten, että estetään mäntyankeroisen tai vektorin aiheuttama saastuminen.

2. Altista puutavaraa ja kuorta – puista pakkausmateriaalia lukuun ottamatta – voi siirtää, jos kyseinen puutavara tai kuori täyttää seuraavat edellytykset:

a) Sille on tehty luvan saaneessa käsittelylaitoksessa asianmukainen lämpökäsittely siten, että alttiin puutavaran tai kuoren lämpötila nousee kauttaaltaan vähintään 56 celsiusasteeseen vähintään 30 minuutiksi, mikä varmistaa vapauden elävistä mäntyankeroisista ja elävistä vektoreista. Jos lämpökäsittely tehdään kompostoimalla, kompostointi on tehtävä direktiivin 2000/29/EY 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen hyväksytyn käsittelyohjeen mukaisesti.

▼M1

b) Sen mukana on direktiivissä 92/105/ETY tarkoitettu kasvipassi, jonka on antanut luvan saanut käsittelylaitos. Mehiläispesien ja lintujen pesäkoppien muodossa olevan alttiin puutavaran mukana on kyseinen kasvipassi, tai puutavara on merkitty FAO:n kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevan kansainvälisen standardin nro 15 liitettä II noudattaen.

c) Jos altis puutavara ei ole kuoretonta, se siirretään joko vektorin lentokauden ulkopuolella tai katettuna suojapeitteellä siten, että estetään mäntyankeroisen tai vektorin aiheuttama saastuminen.

▼B

3. Puisen pakkausmateriaalin muodossa olevaa altista puutavaraa voi siirtää, jos kyseinen puinen pakkausmateriaali täyttää seuraavat edellytykset:

a) Se on käsitelty luvan saaneessa käsittelylaitoksessa jollakin niistä hyväksytyistä toimenpiteistä, jotka täsmennetään FAO:n kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevan kansainvälisen standardin nro 15 (Regulation of wood packaging material in international trade) ( 4 ) liitteessä I, jotta varmistetaan vapaus elävistä mäntyankeroisista ja elävistä vektoreista.

b) Se on merkitty kyseisen kansainvälisen standardin liitteen II mukaisesti.

4. Poiketen siitä, mitä 2 ja 3 kohdassa säädetään, altista puutavaraa voi siirtää pois rajatulta alueelta tai saastuneelta vyöhykkeeltä puskurivyöhykkeelle lähimpänä kyseistä aluetta tai vyöhykettä sijaitsevaan luvan saaneeseen käsittelylaitokseen välitöntä käsittelyä varten, jos rajatulla alueella tai saastuneella vyöhykkeellä ei ole asianmukaista käsittelylaitosta.

Poikkeusta sovelletaan ainoastaan, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

a) Kaadetuista alttiista kasveista huolehditaan, niitä käsitellään ja ne varastoidaan ja kuljetetaan liitteessä I olevan 8 ja 10 kohdan sekä liitteessä II olevan 3 kohdan c alakohdan ja 4 kohdan mukaisesti siten, että varmistetaan, ettei vektoria voi esiintyä kyseisessä puutavarassa eikä se voi siitä paeta.

b) Siirto tehdään vektorin lentokauden ulkopuolella tai suojapeitettä käyttäen siten, ettei mäntyankeroinen tai vektori pysty saastuttamaan muita kasveja, puutavaraa tai kuorta.

c) Toimivaltaiset viranomaiset tekevät siirroille säännöllisesti tarkastuksia paikalla.

5. Poiketen siitä, mitä 2 ja 3 kohdassa säädetään, alle 3 senttimetrin paksuisiksi ja levyisiksi palasiksi haketettua puutavaraa ja kuorta voi siirtää polttoaineena käytettäväksi rajatulta alueelta lähimpänä kyseistä aluetta sijaitsevaan luvan saaneeseen käsittelylaitokseen, tai saastuneelta vyöhykkeeltä puskurivyöhykkeelle, jos 4 kohdan toisen alakohdan b ja c alakohdassa säädetyt edellytykset täyttyvät.

2   JAKSO

Edellytykset, jotka koskevat alttiiden kasvien, puutavaran ja kuoren siirtoja saastuneilla vyöhykkeillä, joilla sovelletaan leviämisen estämistoimenpiteitä

1. Istutettaviksi tarkoitettuja alttiita kasveja voi siirtää, jos ne täyttävät 1 jakson 1 kohdassa säädetyt edellytykset.

2. Altista puutavaraa ja kuorta voi siirtää, kun tarkoituksena on tehdä kyseiselle puutavaralle tai kuorelle jokin seuraavista käsittelyistä:

a) Se hävitetään polttamalla rajatulla alueella sijaitsevassa läheisessä, tätä tarkoitusta varten nimetyssä paikassa.

b) Sitä käytetään käsittelylaitoksessa polttoaineena tai se hävitetään muulla tavalla siten, että varmistetaan vapaus elävistä mäntyankeroisista ja elävistä vektoreista.

c) Sille tehdään luvan saaneessa käsittelylaitoksessa asianmukainen lämpökäsittely siten, että alttiin puutavaran tai kuoren lämpötila nousee kauttaaltaan vähintään 56 celsiusasteeseen vähintään 30 minuutiksi, mikä varmistaa vapauden elävistä mäntyankeroisista ja elävistä vektoreista. Jos lämpökäsittely tehdään kompostoimalla, kompostointi on tehtävä direktiivin 2000/29/EY 18 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen hyväksytyn käsittelyohjeen mukaisesti.

Kyseisiin siirtoihin sovelletaan seuraavia edellytyksiä:

a) Puutavara tai kuori on siirrettävä virallisessa valvonnassa vektorin lentokauden ulkopuolella tai suojapeitettä käyttäen siten, että varmistetaan, ettei mäntyankeroinen tai vektori pysty saastuttamaan muita kasveja, puutavaraa tai kuorta.

b) Puutavaraa tai kuorta, jolle on tehty toisen kohdan c alakohdassa tarkoitettu käsittely, voi siirtää, jos sen mukana on luvan saaneen käsittelylaitoksen antama kasvipassi.

Tätä kohtaa ei sovelleta puiseen pakkausmateriaaliin eikä alttiiseen puutavaraan, joka on saatu yksittäin testatuista kasveista, jotka on todettu vapaiksi mäntyankeroisesta.

3. Puisen pakkausmateriaalin muodossa olevaa altista puutavaraa voi siirtää, jos se täyttää 1 jakson 3 kohdassa esitetyt edellytykset.



( 1 ) EPPO Bulletin 39(3):344–353.

( 2 ) EYVL L 4, 8.1.1993, s. 22.

( 3 ) Secretariat of the International Plant Protection Convention (1995), International Standard for Phytosanitary Measures 4: Requirements for the establishment of pest free areas (kansainvälisen kasvinsuojeluyleissopimuksen sihteeristö (1995), kansainvälinen kasvinsuojelutoimenpidestandardi nro 4: tuhoojista vapaiden alueiden perustamista koskevat vaatimukset).

( 4 ) Secretariat of the International Plant Protection Convention (2009), International Standard for Phytosanitary Measures 15: Regulation of wood packaging material in international trade.

Top