Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E001505

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-1505/99 esittäjä(t): Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) komissiolle. Nafon alueella toimivan kalastuslaivaston tilanne ja Euroopan unionin ja Kanadan kahdenväliset suhteet.

    EYVL C 170E, 20.6.2000, p. 25–26 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E1505

    KIRJALLINEN KYSYMYS E-1505/99 esittäjä(t): Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) komissiolle. Nafon alueella toimivan kalastuslaivaston tilanne ja Euroopan unionin ja Kanadan kahdenväliset suhteet.

    Virallinen lehti nro 170 E , 20/06/2000 s. 0025 - 0026


    KIRJALLINEN KYSYMYS E-1505/99

    esittäjä(t): Camilo Nogueira Román (Verts/ALE) komissiolle

    (1. syyskuuta 1999)

    Aihe: Nafon alueella toimivan kalastuslaivaston tilanne ja Euroopan unionin ja Kanadan kahdenväliset suhteet

    Pohjois-Atlantin kalastusjärjestön Nafon monenkeskisen valvonnan alaisena kansainvälisillä vesialueilla toimivan yhteisön kalastuslaivaston koko ja sallitut pyyntimäärät ovat pienentyneet viimeisten viiden vuoden aikana. EU:n ja Kanadan valtuuskunnat kokoontuivat hiljattain Kölnissä allekirjoittaakseen kauppaa ja taloutta koskevan yhteistyösopimuksen, johon ei kuitenkaan sisällytetty kalastussuhteisiin liittyviä kysymyksiä. Ei ole minkäänlaisia takeita siitä, että Kanada kumoaa kansainvälisen oikeuden vastaisen lakinsa nro C-27, jonka nojalla maa katsoo voivansa harjoittaa kalastusta 200 mpk:n yksinomaisen

    talousvyöhykkeensä ulkopuolella. Tämä tilanne aiheutti aikanaan galicialaisen Estai-aluksen kaappaamisen ja konfliktin, jota ei edelleenkään olla pystytty ratkaisemaan oikeudellisesti.

    Miksi komissio kieltäytyy ratkaisemasta tätä käynnissä olevaa kalastuskiistaa? Mihin toimiin EU aikoo ryhtyä puolustaakseen Nafon alueella yhteisön kalastajille, varsinkin galicialaisille elintärkeitä etuja, joihin kuuluu sallitun pyyntimäärän nostaminen ja Kanadan C-27 lain kumoaminen?

    Franz Fischlerin komission puolesta antama vastaus

    (25. lokakuuta 1999)

    On muistettava, että Luoteis-Atlantin kalastusjärjestön NAFOn kalastuskiista, joka alkoi grönlanninpallaskannan jakamista koskevasta erimielisyydestä ja huipentui siihen, kun Kanada pysäytti Estai-nimisen espanjalaisen troolarin kansainvälisillä vesillä maaliskuussa 1995, ratkaistiin tekemällä 20. huhtikuuta 1995 NAFO-yleissopimuksen mukaista kalastusta koskeva Euroopan yhteisön ja Kanadan sopimus yhteisesti hyväksytyn neuvottelupöytäkirjan, kirjeenvaihdon, noottienvaihdon ja niiden liitteiden muodossa (1) sekä hyväksymällä aiotusti NAFOssa sovittu toimenpidepaketti NAFOn 17. vuosikokouksessa, joka pidettiin 11.15. syyskuuta 1995. Tämän ratkaisun mukaisesti Kanada poisti Espanjan ja Portugalin niiden valtioiden luettelosta, joita vastaan vuonna 1994 annettua Kanadan kalastuslakia (laki nro C-29) voi soveltaa.

    On myös syytä panna merkille, että Kanada on viime aikoina antanut uuden lain (laki nro C-27) vuonna 1995 tehdyn hajallaan olevia ja laajasti vaeltavia kalakantoja koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien sopimuksen täytäntöönpanosta. Tämän lain yhteydessä Kanada ilmoitti kirjallisesti, että sen ja EU:n välisen yhteisesti hyväksytyn neuvottelupöytäkirjan vuoksi Kanada poisti Espanjan ja Portugalin niiden valtioiden luettelosta, joita vastaan lain nro C-29 säännöksiä voidaan soveltaa ja että nämä maat puuttuvat edelleen kyseisestä luettelosta eikä lain C-27 hyväksyminen muuta tätä.

    Komissio katsoo, että periaatteista kiinni pitäminen tarjoaa parhaat mahdollisuudet välttää vuoden 1995 tapahtumien toistuminen. Tämän mukaisesti komissio on johdonmukaisesti paheksunut Kanadan kalastuslainsäädännön aluevesirajat ylittäviä piirteitä. Se on myös painottanut ja painottaa edelleen lakien merkitystä kansainvälisissä kalastussuhteissa, kansainvälisen oikeuden (tässä tapauksessa NAFO-yleissopimuksen ja kansainvälisen tapaoikeuden) ensisijaisuutta kansallisiin lakeihin nähden sekä asianmukaisten menettelyjen tarkoituksenmukaisuutta kansainvälisten riitojen rauhanomaisessa ratkaisemisessa. Viimeksi mainitussa yhteydessä komissio on vaatinut, että NAFOn riitojenratkaisumenettelyn valmistelua jatketaan ja nopeutetaan. Vaikka Kanada vastusti aluksi tätä aloitetta, se sai kuitenkin kannatusta 13.17. syyskuuta pidetyssä NAFOn tämän vuoden vuosikokouksessa.

    (1) Neuvoston päätös 95/586/EY, 22.12.1995, EYVL L 327, 30.12.1995.

    Top