Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0107

    Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksella perustetussa yhteistyöneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamista koskevan päätöksen suunniteltuun hyväksymiseen

    COM/2023/107 final

    Bryssel 3.3.2023

    COM(2023) 107 final

    2023/0054(NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksella perustetussa yhteistyöneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamista koskevan päätöksen suunniteltuun hyväksymiseen


    PERUSTELUT

    1.Ehdotuksen kohde

    Tämä ehdotus koskee päätöstä Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksella 1 , jäljempänä ’sopimus’, perustetussa yhteistyöneuvostossa unionin puolesta otettavan kannan vahvistamisesta silloin, kun tämän elimen on määrä hyväksyä päätös kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamisesta.

    2.Ehdotuksen tausta

    2.1.Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimus

    Sopimuksen tavoitteena on lujittaa sopimuspuolten suhteita ja edistää niiden yhteistyötä kaikilla yhteistä etua koskevilla aloilla. Ne myös sitoutuvat käymään kattavaa vuoropuhelua. Sopimus allekirjoitettiin 11. toukokuuta 2012, ja se tuli voimaan 1. elokuuta 2018.

    2.2.Yhteistyöneuvosto

    Sopimuksen 111 artiklan 1 kohdassa perustetaan yhteistyöneuvosto, joka muodostuu sopimuspuolten edustajista ja valvoo sopimuksen täytäntöönpanoa. Yhteistyöneuvosto tarkastelee kaikkia sopimukseen liittyviä tärkeitä kysymyksiä sekä kaikkia muita kahdenvälisiä tai kansainvälisiä sopimuspuolten yhteisen edun mukaisia kysymyksiä sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteistyöneuvosto voi myös antaa aiheellisia suosituksia sopimuspuolten yhteisellä sopimuksella.

    Sopimuksen 112 artiklan 2 kohdan mukaan yhteistyöneuvosto voi päättää perustaa erikoistuneita alakomiteoita tai muita elimiä, jotka voivat avustaa sitä sen tehtävien hoidossa. Yhteistyöneuvosto määrittelee tällaisten alakomiteoiden tai muiden elinten kokoonpanon, tehtävät ja työskentelytavat. Sekä EU että Irak ovat ilmaisseet kiinnostuksensa perustaa erityinen kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea.

    2.3.Suunniteltu yhteistyöneuvoston säädös

    Yhteistyöneuvoston on määrä hyväksyä kolmannessa istunnossaan tai, jos se on tarkoituksenmukaista, työjärjestyksensä 2 liitteessä I olevan 10 artiklan 1 kohdan mukaisesti ennen kyseistä istuntoa tai sen jälkeen kirjallisella menettelyllä päätös erityisen kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamisesta, mukaan lukien sen toimeksiannon hyväksyminen, jäljempänä ’suunniteltu säädös’, sopimuksen 112 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

    Suunnitellun säädöksen tarkoituksena on perustaa erityinen kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea avustamaan yhteistyöneuvostoa sen tehtävien hoidossa.

    Yhteistyöneuvosto antaa työjärjestyksensä liitteessä I olevan 10 artiklan 1 kohdan mukaisesti päätöksensä ja suosituksensa sopimuspuolten yhteisellä sopimuksella asioissa, jotka on mainittu itse sopimuksessa. Yhteistyöneuvosto voi molempien sopimuspuolten niin sopiessa antaa päätöksiä ja suosituksia kirjallista menettelyä noudattaen.

    3.Unionin puolesta otettava kanta

    Tämä ehdotus koskee neuvoston päätöstä sopimuksella perustetussa yhteistyöneuvostossa unionin puolesta otettavan kannan vahvistamisesta kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamiseen ja sen toimeksiannon hyväksymiseen. Sekä EU että Irak ovat ilmaisseet kiinnostuksensa perustaa erityinen kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea.

    Ehdotettu unionin kanta perustuu tämän neuvoston päätösehdotuksen liitteessä esitettyyn yhteistyöneuvoston säädösluonnokseen.

    4.Oikeusperusta

    4.1.Menettelyllinen oikeusperusta

    4.1.1.Periaatteet

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 218 artiklan 9 kohdassa määrätään, että neuvosto tekee komission ehdotuksesta päätöksen ”sopimuksella perustetussa elimessä unionin puolesta esitettävien kantojen vahvistamisesta, silloin kun tämän elimen on annettava säädöksiä, joilla on oikeusvaikutuksia, lukuun ottamatta säädöksiä, joilla täydennetään tai muutetaan sopimuksen institutionaalisia rakenteita”.

    Ilmaisu ”säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia” kattaa myös säädökset, joilla on oikeusvaikutuksia kyseiseen elimeen sovellettavan kansainvälisen oikeuden nojalla. Se kattaa myös välineet, joilla ei ole sitovaa vaikutusta kansainvälisen oikeuden nojalla, mutta jotka ”voivat vaikuttaa ratkaisevasti sen säännöstön sisältöön, jonka unionin lainsäätäjä antaa 3 .

    4.1.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

    Yhteistyöneuvosto on sopimuksella perustettu elin. Se on perustettu 11. toukokuuta 2012 allekirjoitetulla ja 1. elokuuta 2018 voimaan tulleella Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksella.

    Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot ovat sopimuksen osapuolia.

    Säädös, joka yhteistyöneuvoston on määrä antaa, on säädös, jolla on oikeusvaikutuksia. Suunnitellulla säädöksellä on oikeusvaikutuksia, sillä päätös, jonka yhteistyöneuvosto tekee sopimuksen 112 artiklan 2 kohdan nojalla ja työjärjestyksensä liitteessä I olevan 10 artiklan 1 kohdan mukaisesti sopimuspuolten yhteisellä sopimuksella, mahdollistaa erityisen kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamisen.

    Suunnitellulla säädöksellä ei täydennetä eikä muuteta sopimuksen institutionaalisia rakenteita.

    Tämän vuoksi ehdotetun päätöksen menettelyllinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohta.

    4.2.Aineellinen oikeusperusta

    4.2.1.Periaatteet

    SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellinen oikeusperusta määräytyy ensisijaisesti sen suunnitellun säädöksen tavoitteen ja sisällön perusteella, jota unionin puolesta otettava kanta koskee. Jos suunnitellulla säädöksellä on kaksi tavoitetta tai siihen sisältyy kaksi osatekijää ja jos näistä tavoitteista tai osatekijöistä toinen on mahdollista määritellä pääasialliseksi tavoitteeksi tai osatekijäksi, johon nähden toinen tavoite tai osatekijä on liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla hyväksyttävällä päätöksellä on oltava vain yksi aineellinen oikeusperusta, eli se, jota pääasiallinen tai ensisijainen tavoite tai osatekijä edellyttää.

    Kun suunnitellulla säädöksellä on samanaikaisesti useita tavoitteita tai kun siihen sisältyy useita osatekijöitä, joita ei voida erottaa toisistaan ja joista yksikään ei ole toisiin nähden liitännäinen, SEUT-sopimuksen 218 artiklan 9 kohdan nojalla annettavan päätöksen aineellisessa oikeusperustassa on poikkeuksellisesti mainittava kaikki asianmukaiset oikeusperustat.

    4.2.2.Soveltaminen käsillä olevassa asiassa

    Suunnitellun säädöksen pääasiallinen tavoite liittyy kehitysyhteistyön toteuttamiseen Irakissa.

    Sen vuoksi ehdotetun päätöksen aineellinen oikeusperusta on SEUT-sopimuksen 209 artikla.

    4.3.Päätelmä

    Ehdotetun päätöksen oikeusperustana tulisi olla SEUT-sopimuksen 209 artikla yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa.

    2023/0054 (NLE)

    Ehdotus

    NEUVOSTON PÄÄTÖS

    Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksella perustetussa yhteistyöneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamista koskevan päätöksen suunniteltuun hyväksymiseen

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 209 artiklan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Unioni teki Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan yhteistyö- ja kumppanuussopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, neuvoston päätöksellä 2018/1107 4 , ja se tuli voimaan 1 päivänä elokuuta 2018.

    (2)Sopimuksen 111 artiklan 1 kohdalla perustetaan yhteistyöneuvosto valvomaan sopimuksen täytäntöönpanoa. Sopimuksen 112 artiklan 2 kohdan mukaan yhteistyöneuvosto voi päättää perustaa erikoistuneita alakomiteoita tai muita elimiä, jotka voivat avustaa sitä sen tehtävien hoidossa. Yhteistyöneuvosto määrittelee tällaisten komiteoiden tai muiden elinten kokoonpanon, tehtävät ja työskentelytavat.

    (3)Sekä unioni että Irak ovat ilmaisseet kiinnostuksensa perustaa erityinen kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea helpottamaan unionin ja Irakin välisen kehitysyhteistyön kaikkia näkökohtia koskevaa vuoropuhelua ja edistämään unionin kehitysyhteistyöohjelmien tehokasta täytäntöönpanoa Irakissa.

    (4)Yhteistyöneuvoston on määrä hyväksyä kolmannessa istunnossaan tai tarvittaessa työjärjestyksensä 5 liitteessä I olevan 10 artiklan 1 kohdan mukaisesti sitä ennen tai sen jälkeen kirjallisella menettelyllä päätös erityisen kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamisesta ja sen toimeksiannon hyväksymisestä.

    (5)On aiheellista vahvistaa yhteistyöneuvostossa unionin puolesta otettava kanta, koska päätös on unionia sitova,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    1. Unionin puolesta yhteistyöneuvoston kolmannessa istunnossa tai, jos se on tarkoituksenmukaista, ennen kyseistä istuntoa tai sen jälkeen tehtävällä kirjallisella menettelyllä otettava kanta perustuu tämän päätöksen liitteessä esitettyyn yhteistyöneuvoston säädösluonnokseen erityisen alakomitean perustamisesta ja sen toimeksiannon hyväksymisestä.

    2. Yhteistyöneuvostossa olevat unionin edustajat voivat sopia yhteistyöneuvoston päätösluonnoksen tekstiin tehtävistä vähäisistä muutoksista ilman uutta neuvoston päätöstä.

    2 artikla

    Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    (1)    Neuvoston päätös (EU) 2018/1107, annettu 20 päivänä heinäkuuta 2018, Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen tekemisestä (EUVL L 203, 10.8.2018, s. 1).
    (2)    EU–Irak-yhteistyöneuvoston päätös N:o 1/2013, annettu 8 päivänä lokakuuta 2013, oman työjärjestyksensä ja yhteistyökomitean työjärjestyksen hyväksymisestä (EUVL L 352, 24.12.2013, p. 68).
    (3)    Unionin tuomioistuimen tuomio 7.10.2014, Saksa v. neuvosto, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, 61–64 kohta.
    (4)    Neuvoston päätös (EU) 2018/1107, annettu 20 päivänä heinäkuuta 2018, Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen tekemisestä (EUVL L 203, 10.8.2018, s. 1).
    (5)    EU–Irak-yhteistyöneuvoston päätös N:o 1/2013, annettu 8 päivänä lokakuuta 2013, oman työjärjestyksensä ja yhteistyökomitean työjärjestyksen hyväksymisestä (EUVL L 352, 24.12.2013, s. 68).
    Top

    Bryssel 3.3.2023

    COM(2023) 107 final

    LIITE

    asiakirjaan

    Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

    Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksella perustetussa yhteistyöneuvostossa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamista koskevan päätöksen suunniteltuun hyväksymiseen




    LIITE

    EU:n ja Irakin yhteistyöneuvoston päätös N:o 3/2022 erityisen kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustamisesta ja sen toimeksiannon hyväksymisestä

    EU:N ja IRAKIN YHTEISTYÖNEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, ja erityisesti sen 112 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan välinen kumppanuus- ja yhteistyösopimus, jäljempänä ’sopimus’, allekirjoitettiin 11 päivänä toukokuuta 2012 ja se tuli voimaan 1 päivänä elokuuta 2018.

    (2)Sopimuksen 112 artiklan mukaan yhteistyökomitea avustaa yhteistyöneuvostoa sen tehtävien hoidossa, ja yhteistyöneuvosto voi päättää perustaa erikoistuneita alakomiteoita tai muita elimiä, jotka voivat avustaa sitä sen tehtävien hoidossa, ja vahvistaa näiden alakomiteoiden ja elinten kokoonpanon, tehtävät ja työskentelytavat.

    (3)Yhteistyöneuvoston työjärjestyksen liitteessä I olevan 10 artiklan 1 kohdan mukaisesti yhteistyöneuvosto voi antaa päätöksiä kirjallista menettelyä noudattaen.

    (4)Uuden kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean perustaminen edistäisi EU:n ja Irakin välisen kehitysyhteistyön kaikkia näkökohtia koskevaa vuoropuhelua ja EU:n kehitysyhteistyöohjelmien tehokasta täytäntöönpanoa Irakissa.

    (5)Tämä päätös on annettava kirjallista menettelyä noudattaen, jotta alakomitea voi aloittaa toimintansa mahdollisimman nopeasti,

    ON ANTANUT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    Ainoa artikla

    Perustetaan kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea.

    Hyväksytään liitteessä I esitetty alakomitean toimeksianto.

    Tehty […]ssa/ssä

       EU:n ja Irakin yhteistyöneuvoston puolesta

       Puheenjohtaja



    LIITE I

    Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Irakin tasavallan välisen kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen nojalla perustetun kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean toimeksianto

    1 artikla

    Kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea voi käsitellä kokouksissaan kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen täytäntöönpanoa jollakin tai kaikilla sen kehitysyhteistyöhön liittyvillä aloilla.

    Kehitysyhteistyötä käsittelevässä alakomiteassa voidaan keskustella myös kahdenväliseen yhteistyöhön liittyvistä aiheista tai erityishankkeista.

    2 artikla

    Kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea toimii yhteistyökomitean alaisuudessa. Se raportoi ja toimittaa päätelmänsä yhteistyökomitealle jokaisen kokouksensa jälkeen.

    3 artikla

    Kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea muodostetaan sopimuspuolten edustajista.

    Kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea voi molempien sopimuspuolten suostumuksella pyytää asiantuntijoita kokouksiinsa kuullakseen heitä tarvittaessa tietyissä kokouksen esityslistalla olevissa asioissa.

    4 artikla

    Sopimuspuolet vuorottelevat kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean puheenjohtajina yhteistyökomitean vuorottelevaa puheenjohtajuutta koskevien sääntöjen mukaisesti siten, että komitean puheenjohtajana on vuorotellen Euroopan unionin edustaja ja Irakin hallituksen edustaja.

    5 artikla

    Yksi Euroopan unionin edustaja ja yksi Irakin edustaja toimivat yhdessä kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean pysyvinä sihteereinä. Kaikki kehitysyhteistyötä käsittelevää alakomiteaa koskevat tiedonannot toimitetaan molemmille pysyville sihteereille.

    6 artikla

    Kehitysyhteistyötä käsittelevä alakomitea kokoontuu aina olosuhteiden sitä edellyttäessä molempien sopimuspuolten suostumuksella, jommankumman sopimuspuolen tekemästä kirjallisesta pyynnöstä ja vähintään kerran vuodessa. Sopimuspuolet sopivat yhdessä kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean kokousten pitopaikasta ja -ajasta.

    Toisen sopimuspuolen esitettyä pyynnön alakomitean kokouksen koolle kutsumisesta toisen sopimuspuolen pysyvän sihteerin on vastattava siihen 15 työpäivän kuluessa.

    Erityisen kiireellisissä tapauksissa kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean kokoukset voidaan kutsua koolle lyhyemmällä varoitusajalla osapuolten niin sopiessa.

    Ennen kutakin kokousta kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean puheenjohtajalle on ilmoitettava sopimuspuolten valtuuskuntien aiottu kokoonpano.

    Pysyvät sihteerit kutsuvat yhdessä koolle kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean kokoukset yhteisymmärryksessä yhteistyökomitean sihteereiden kanssa.

    7 artikla

    Esityslistalle sisällytettävät asiakohdat on toimitettava pysyville sihteereille vähintään 15 työpäivää ennen kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean kokousta. Mahdolliset lisäasiakirjat on toimitettava pysyville sihteereille vähintään kymmenen työpäivää ennen kokousta.

    Näiden asiakohtien perusteella laaditaan alustava esityslista, joka toimitetaan yhdessä lisäasiakirjojen kanssa yhteistyökomitean sihteereille viimeistään viisi työpäivää ennen kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean kokousta. Poikkeustapauksissa esityslistalle voidaan ottaa asioita lyhyellä varoitusajalla molempien pysyvien sihteerien kirjallisella suostumuksella.

    8 artikla

    Kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean kokoukset eivät ole julkisia, ellei toisin päätetä.

    9 artikla

    Kustakin kehitysyhteistyötä käsittelevän alakomitean kokouksesta laaditaan pöytäkirja. Jokaisen alakomitean kokouksen pöytäkirjasta ja päätelmistä toimitetaan jäljennös yhteistyökomitean sihteereille.

    Top