Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0405(04)

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 105 artiklassa tarkoitetun, erään viinialan nimityksen eritelmän muutoksen hyväksymistä koskevan hakemuksen julkaiseminen 2022/C 150/07

    C/2022/2102

    EUVL C 150, 5.4.2022, p. 57–68 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.4.2022   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 150/57


    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 105 artiklassa tarkoitetun, erään viinialan nimityksen eritelmän muutoksen hyväksymistä koskevan hakemuksen julkaiseminen

    (2022/C 150/07)

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) 98 artiklassa tarkoitetulla tavalla kahden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

    TUOTE-ERITELMÄÄN TEHTÄVÄÄ MUUTOSTA KOSKEVA HAKEMUS

    ”Sicilia”

    PDO-IT-A0801-AM03

    Hakemuksen jättöpäivä: 4.7.2017

    1.   Muutokseen sovellettavat säännöt

    Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 105 artikla – Muu kuin vähäinen muutos

    2.   Muutoksen kuvaus ja perustelut

    2.1.   Viinien kuvaus

    a)

    Eritelmässä jo entuudestaan mainituista viinityypeistä aletaan tuottaa uusia versioita seuraavin merkinnöin:

    Bianco: Passito, Superiore ja Riserva

    Rosso Passito

    Inzolia: Vendemmia Tardiva (myöhään poimituista rypäleistä valmistettu viini), Superiore ja Riserva

    Grillo: Vendemmia Tardiva, Passito, Superiore ja Riserva sekä Grillo Spumante

    Chardonnay: Vendemmia Tardiva, Passito, Superiore ja Riserva sekä Chardonnay Spumante

    Catarratto: Vendemmia Tardiva, Passito, Superiore ja Riserva sekä Catarratto Spumante

    Carricante Spumante

    Fiano Riserva

    Viognier Riserva

    Sauvignon Riserva

    Pinot Grigio Spumante

    Nero d’Avola: Vendemmia Tardiva, Passito ja Riserva sekä Nero d’Avola Rosato ja Nero d’Avola Spumante

    Perricone Vendemmia Tardiva ja Perricone Rosato

    Frappato Rosato ja Frappato Spumante

    Nerello Mascalese Rosato ja Nerello Mascalese Spumante

    Cabernet Franc Rosato

    Merlot Riserva ja Merlot Rosato

    Cabernet Sauvignon Riserva ja Cabernet Sauvignon Rosato

    Syrah merkinnällä Vendemmia Tardiva, Passito ja Riserva sekä Syrah Rosato

    Pinot Nero Riserva sekä Pinot Nero Rosato ja Pinot Nero Spumante.

    b)

    Lisätään uusia viinityyppejä, joissa on merkintä rypälelajikkeesta Moscato, Vermentino, Zibibbo, Petit Verdot tai Sangiovese, myös eri versioina:

    Moscato Bianco, myös merkinnät Vendemmia Tardiva tai Passito, sekä Moscato Bianco Spumante

    Vermentino

    Zibibbo, myös Zibibbo Spumante

    Petit Verdot, myös merkinnällä Riserva

    Sangiovese, myös Sangiovese Rosato.

    c)

    Lisätään uusia viinityyppejä, joissa on merkintä kahdesta samanvärisestä rypäleestä, joita käytetään jo tällä hetkellä yhden lajikkeen viineissä, lukuun ottamatta aromaattisia lajikkeita.

    Suojattu alkuperänimitys (SAN) ”Sicilia” edustaa koko paikallista viininviljelyaluetta, ja tarkoituksena on tuoda esille alueen koko viinituotantoa, erityisesti alkuperäisiä lajikkeita, kuten Zibibbo, sekä kansallisesti merkittäviä lajikkeita, joita viljellään jo nyt laajalti. Tällaisia ovat esimerkiksi Moscato-lajikkeet, joita käytetään jo nyt pääasiallisina rypälelajikkeina Spumante Bianco -viinien sallitussa lajikevalikoimassa joko yksinään tai sekoituksissa, joissa niiden osuus on enintään puolet. Lisäksi otetaan käyttöön uusia viinityyppejä lajikemerkinnällä ”Vermentino”, ”Petit Verdot” tai ”Sangiovese”. Näissä lajikkeissa piilee merkittävää tuotanto- ja kaupallista potentiaalia. Tämä päätös on tulosta vuosien varrella tehdystä tiiviistä testaustyöstä, jonka yhteydessä on tutkittu Sisilian alueella viljelyyn soveltuviksi kehitettyjen rypälelajikkeiden laajaa kirjoa. Näistä lajikkeista valmistetut viinit ovat saavuttaneet korkean laadun, ja tämä laatutaso yhdistettynä toimijoiden taitoon ja uudistettuun teknologiaan on antanut näille lajikkeille entistä enemmän painoarvoa Sicilia (SAN) -viinien joukossa. Näin markkinoilla voidaan tarjota laaja valikoima kyseisen SAN-nimityksen kattamia eri viiniluokkiin kuuluvia tuotteita.

    Tämä muutos koskee yhtenäisen asiakirjan 1.4 kohtaa sekä tuote-eritelmän 1, 2 ja 6 artiklaa.

    2.2.   Viinien kuvaus

    a)

    Viinien kuvausta on tiivistetty ja yksinkertaistettu, ja se on jaoteltu viiniluokittain (ei viiniryhmittäin tai -tyypeittäin). Viinien kuvaus on nyt myös yksityiskohtaisempi, ja kuvaukseen on lisätty yleinen huomautus, jossa todetaan, että silloin kun asianomaista viiniä koskevassa kohdassa ei esitetä tarkkoja arvoja, nämä arvot ovat oletusarvoisesti asiaa koskevassa lainsäädännössä vahvistettujen raja-arvojen mukaiset.

    Lisäämällä tekstiin kuvaus uusien viinien ominaisuuksista, muuttamalla useiden nimityksen jo entuudestaan kattamien viinityyppien kuvailevia parametrejä ja jaottelemalla teksti uudelleen viiniluokittain yhtenäistä asiakirjaa on voitu yksinkertaistaa, ja siten on myös selkeytetty ja tiivistetty Sicilia (SAN) -viinien ominaisuuksien kuvausta.

    Tämä muutos koskee yhtenäisen asiakirjan 1.4 kohtaa.

    b)

    Tuote-eritelmän 6 artiklasta on poistettu kohta 3, joka koskee ministeriön valtuuksia antaa määräys kokonaishappopitoisuuden ja sokerittoman uutoksen alarajan muuttamiseksi.

    Muutos on tarpeen siksi, että kyseinen säännös ei ole enää yhdenmukainen eritelmien muuttamista koskevien EU:n sääntöjen kanssa.

    Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

    2.3.   Kahdesta lajikkeesta valmistetut viinit

    Kahdesta lajikkeesta valmistettujen viinityyppien luettelo eri rypälelajikeyhdistelmineen on poistettu.

    Sen sijaan tekstissä todetaan, että suojattua alkuperänimitystä ”Sicilia” voidaan käyttää myös sellaisten viinien yhteydessä, joissa on merkintä kahdesta sellaisesta samanvärisestä lajikkeesta, jotka mainitaan jo entuudestaan eritelmän 1 artiklassa (jossa luetellaan yhden lajikkeen viinityypeissä käytettävät rypälelajikkeet).

    Teksti on katsottu parhaaksi muotoilla uudelleen ytimekkäämpään muotoon. Koska sallittuja rypälelajikeyhdistelmiä on lukuisia, tekstissä haluttiin myös välttää kaikkien näistä yhdistelmistä valmistettavien mahdollisten viinityyppien luetteleminen. Sen sijaan siinä todetaan, että yhden lajikkeen viineissä sallittuja rypälelajikkeita voidaan yhdistellä keskenään.

    Muutos koskee tuote-eritelmän 1 ja 2 artiklaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

    2.4.   Biancon (valkoviini), Rosson (punaviini), Rosaton (roseeviini) ja Spumante Biancon (valkoinen kuohuviini) lajikeyhdistelmät

    Seuraavat rypälelajikkeet on lisätty niihin rypälelajikkeisiin, joiden osuuden viinistä on oltava puolet:

    Bianco-tyyppiset viinit: Chardonnay

    Rosso- ja Rosato-tyyppiset viinit: Syrah

    Spumante Bianco -tyyppiset viinit: Nerello Mascalese.

    Pitkällisen testauksen tuloksena edellä lueteltujen viinityyppien pääasiallisten lajikkeiden valikoimaa on päätetty täydentää edellä mainituilla kolmella lajikkeella, joita viljellään laajalti (yli 11 000 hehtaarin alalla) koko alueella ja joita käytetään jo entuudestaan yhden lajikkeen viinien valmistukseen.

    Muutos koskee tuote-eritelmän 2 artiklaa, mutta se ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

    2.5.   Pääasialliset rypälelajikkeet

    Pääasiallisiin rypälelajikkeisiin on lisätty rypälelajikkeet Petit Verdot, Vermentino ja Sangiovese.

    Näiden rypälelajikkeiden lisääminen on tulosta tiiviistä testaustyöstä, jota vuosien varrella on tehty useille eri rypälelajikkeille, jotka soveltuvat viljelyyn Sisilian alueella ja joita voitaisiin jo käyttää rypälelajikkeiden yhdistelmässä osana 50 prosentin lajikepohjaa valkoisissa, punaisissa ja roseenvärisissä perusviineissä ilmoittamatta rypälelajiketta. Tarkoituksena on näin ollen tuoda näitä lajikkeita esille myös yhdestä ja kahdesta lajikkeesta valmistetuissa viineissä.

    Muutos koskee yhtenäisen asiakirjan 1.7 kohtaa.

    2.6.   Viininviljelystandardit

    a)

    Eritelmän 4 artiklan 5 kohdassa olevaan taulukkoon on lisätty edellä 1 artiklassa tarkoitettujen uusien viinityyppien enimmäistuotokset ja alkoholipitoisuuden arvot.

    Taulukko on päivitetty edellä 1 artiklassa kuvattujen muutosten huomioon ottamiseksi.

    Tämä muutos vaikuttaa yhtenäisen asiakirjan 1.5.2 kohtaan (”Enimmäistuotokset”).

    b)

    Edellä a kohdassa tarkoitetussa taulukossa esitettyjä tuotoksia on muutettu seuraavien viinityyppien korotettuja tuotoksia vastaavasti: Sicilia Grillo (13:sta 14 tonniin hehtaarilta), Sicilia Nero d’Avola (12:sta 14 tonniin hehtaarilta) ja Nero d’Avola Spumante (13:sta 14 tonniin hehtaarilta).

    Hehtaarikohtaisia tuotoksia on korotettu vain vähän, alle kymmenen prosenttia, mutta korotus on silti tarpeen tuotannon mukauttamiseksi nykyisten viinitarhojen todelliseen kapasiteettiin. Muutoksessa on otettu huomioon alueella toteutuneet tuotokset, joita on saatu kasvatusmenetelmiin ja sääolosuhteiden vaihteluihin liittyvän testauksen tuloksena, eikä se vaikuta laatuun.

    Tämä muutos vaikuttaa yhtenäisen asiakirjan 1.5.2 kohtaan (”Enimmäistuotokset”).

    c)

    Eritelmän 4 artiklan 5 kohtaan on lisätty maininta siitä, että SAN-nimityksen ”Sicilia” kattamiin Bianco-, Rosso-, Rosato- ja Spumante-viineihin käytettyjen rypäleiden hehtaarikohtaisen enimmäistuotannon ja tilavuusprosentteina ilmaistun luonnollisen vähimmäisalkoholipitoisuuden osalta on noudatettava eritelmässä kullekin lajikkeelle vahvistettuja raja-arvoja.

    Tämä kappale on lisätty taulukon jälkeen, jotta tuote-eritelmää on helpompi tulkita.

    Muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

    d)

    Eritelmään on lisätty neljä kappaletta, joissa säädetään, että alue voi suojeluyhdistyksen pyynnöstä ja ammattialajärjestöjä kuultuaan vaikuttaa rypäleiden eri käyttötapoihin tai käyttötarkoituksiin määräämällä tuotantoa koskevia toimenpiteitä, muuttaa käytettävien rypäleiden hehtaarikohtaista enimmäisrajaa, pienentää sallittuja rypäle- ja viinituotoksia sekä korottaa enintään 20 prosentilla hehtaarikohtaista enimmäistuotosta varastoviinin tuottamiseksi tästä ylimääräisestä osuudesta.

    Nämä tuotantoa koskevat toimenpiteet kuuluvat voimassa olevan kansallisen lainsäädännön (lain nro 238/2016 35 ja 39 §) mukaisiin sää- ja markkinaolosuhteiden perusteella vuositasolla toteutettaviin tuotantoa koskeviin toimenpiteisiin. Muutoksen tarkoituksena ei ole kasvattaa rypäleiden ja viinin hehtaarikohtaista tuotosta pysyvästi. Sen sijaan vuosina, joina rypäleiden hehtaarikohtainen tuotos on suotuisten sääolosuhteiden ansiosta suurempi, sallittua tuotosta voidaan kasvattaa enintään 20 prosenttia ja tämä ylimääräinen tuotos käytetään asianomaisella nimityksellä varustettavan viinin valmistukseen, mikä mahdollistetaan jo voimassa olevassa eritelmässä. Tämä edellyttää, että sääolosuhteet, tekniset ja tuotanto-olosuhteet sekä rypäleiden laatu tutkitaan, minkä jälkeen asianomaiset tuottajat esittävät asiaa koskevan hakemuksen ja alue hyväksyy korotuksen päätöksellään. Edellä mainitun kansallisen säädöksen mukaisesti tämä enintään 20 prosentin lisäys on aina luokiteltava ns. varastoviiniksi, joka voidaan käyttää myöhempinä vuosina markkinoiden kysynnän mukaan.

    Tämä muutos ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan.

    2.7.   Viininvalmistusstandardit – Rypäleiden kuivatus ja tuotokset

    a)

    Tekstiin on lisätty kuvaus perinteisellä merkinnällä ”Passito” tai ”Vendemmia Tardiva” merkittäviin viineihin käytettävien rypäleiden kuivatusmenetelmistä. Tekstissä täsmennetään erityisesti, että kuivatusjärjestelmät, joissa hyödynnetään lämpöä, eivät ole sallittuja.

    Passito- ja Vendemmia Tardiva -tyyppisiin viineihin käytettävien rypäleiden kuivatusmenetelmä on lisätty sääntelyn piiriin sääntöjen selkeyttämiseksi toimijoiden kannalta.

    Muutos koskee tuote-eritelmän 5 artiklaa ja yhtenäisen asiakirjan 1.5 kohtaa.

    b)

    Tuotostaulukkoon on täydennetty seuraavien viinityyppien tuotokset, ja kyseisten viinityyppien enimmäisviinituotoksia (hehtolitraa hehtaaria kohden) on kasvatettu: Grillo (ml. Riserva), Grillo Spumante, Nero d’Avola (ml. Riserva), Nero d’Avola Rosato sekä Nero d’Avola Spumante.

    Taulukko on päivitetty edellä 1 artiklassa kuvattujen muutosten huomioon ottamiseksi. Grillo- ja Nero d’Avola -rypälelajikkeista saatavat hehtaarikohtaiset enimmäisviinituotokset ovat yhteydessä näiden lajikkeiden korotettuun hehtaarikohtaiseen tuotokseen.

    Muutos koskee tuote-eritelmän 5 artiklaa.

    2.8.   Viininvalmistusmenetelmät – Viinin jalostus kuohuviiniksi

    Tekstiin on lisätty menetelmät, joilla viini jalostetaan Spumante-viiniksi. Siinä täsmennetään nyt, että tämä viinityyppi on valmistettava aina luonnollisen käymisen avulla käyttäen Charmat-menetelmää, jossa käyminen tapahtuu suljetussa sammiossa, tai perinteistä menetelmää, jossa jälkikäyminen tapahtuu pullossa. Näistä jälkimmäinen menetelmä on sallittu ainoastaan Bianco-viineille ja Rosato-roseeviineille.

    Täsmentämällä valmistusmenetelmä pyritään korostamaan tuotteen laatua, sillä kyseessä on rekisteröidyllä alkuperänimityksellä suojattu viini.

    Viittaus näihin erityisiin viininvalmistusmenetelmiin vaikuttaa yhtenäisen asiakirjan 1.5 kohtaan.

    2.9.   Pullotus rajatulla maantieteellisellä alueella

    Tekstiin on lisätty vaatimus, jonka mukaan pullotus on suoritettava tuotantoalueella, joka koostuu Sisilian koko hallintoalueesta.

    Syynä tähän sääntöön on Euroopan unionin lainsäädännön mukaisesti Sicilia (SAN) -viinien laadun ja imagon suojelu, niiden alkuperän takaaminen ja asiaankuuluvien tarkastusten tehokkuuden ja oikea-aikaisuuden varmistaminen. Nämä edellytykset varmistetaan parhaiten siten, että pullotus tapahtuu tuotantoalueella, koska kuljetusta ja pullottamista koskevien teknisten sääntöjen soveltaminen ja noudattaminen ovat tuotantoalueen tilojen tehtävä. Myös toimivaltaisen elimen hoitama tarkastusjärjestelmä, jonka mukaan toimijoiden on toimittava tuotannon kaikissa vaiheissa, toimii tehokkaammin rajatulla alueella.

    Kuten kyseisessä EU:n lainsäädännössä ja erityisissä kansallisissa säädöksissä säädetään, aiemmin myönnettyjen oikeuksien suojaamiseksi myös sellaisille yksilöille tai yrityksille, jotka ovat perinteisesti pullottaneet näitä viinejä rajatun tuotantoalueen ulkopuolella, voidaan myöntää yksilöllinen lupa tähän. Tällöin on kuitenkin varmistettava, että tuotantoalueen ulkopuolella toimivia pullottajia on rajallinen määrä, jotta toimivaltainen elin voi suunnitella tarkastuksensa tehokkaasti, myös yhteistyössä muiden maiden tarkastusviranomaisten kanssa, mikä vastaa voimassa olevia EU:n sääntöjä.

    Muutos koskee tuote-eritelmän 5 artiklaa ja yhtenäisen asiakirjan 1.9 kohtaa.

    2.10.   Merkinnät ja esillepano

    a)

    Tekstissä mainittua kansallista lainsäädäntöä on päivitetty viinitarhaan (Vigne) viittaavien täydentävien paikannimien käytön osalta.

    Kyseessä on muodollinen muutos, joka johtuu aihetta koskevan uuden kansallisen lainsäädännön antamisesta (12. joulukuuta 2016 annettu laki nro 238 viininviljelyä sekä viinin tuotantoa ja kauppaa koskevista säännöistä).

    b)

    Tekstiin on lisätty uusi kappale, jossa käsitellään Zibibbo-rypälelajikkeen synonyymien käytön kieltämistä Sicilia Zibibbo- ja Sicilia Zibibbo Spumante -viinien yhteydessä.

    Kiellon tarkoituksena on taata parempi suoja Zibibbo-nimelle kuin sen synonyymeille (esim. Moscato).

    Tämä muutos koskee yhtenäisen asiakirjan 1.9 kohtaa.

    2.11.   Pakkaukset

    Pakkauksiksi sallitaan 2–6 litran vetoiset elintarvikekäyttöön soveltuvat pakkaukset, lukuun ottamatta Riserva-, Vendemmia Tardiva-, Superiore-, Passito-, Vigna- ja Spumante-viinityyppejä.

    Tarkoituksena on antaa viinintuottajille vapaammat kädet käyttää haluamiaan säiliöitä ja sinetöintimenetelmiä, myös innovatiivisia, ja tarjota enemmän vaihtoehtoja kuluttajien tarpeisiin vastaamiseksi. Näin edistetään mahdollisuuksia markkinoida ja saattaa suojatun alkuperänimityksen saaneita tuotteita erilaisille markkinoille sekä EU:ssa että kansainvälisesti.

    Tämä muutos koskee yhtenäisen asiakirjan 1.9 kohtaa.

    2.12.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

    Kuvaus yhteydestä maantieteelliseen alueeseen on muotoiltu uudelleen voimassa olevan EU:n lainsäädännön mukaisesti, jotta siinä otetaan huomioon kaikki tuoteluokat.

    Tämä muutos koskee yhtenäisen asiakirjan 1.8 kohtaa.

    2.13.   Tarkastuselintä koskevat tiedot

    Kyseessä on muodollinen muutos. Tekstissä mainittua kansallista lainsäädäntöä, jossa säädetään valvonnasta, on päivitetty ja valvontaelimen nimeä muutettu, ja tekstiin on lisätty valvontaelimen vahvistettu sähköpostiosoite.

    Muutos on tarpeen siksi, että valvontaelimen nimi on muuttunut, sekä viininviljelyä ja viinin tuotantoa ja kauppaa koskevan uuden kansallisen säädöksen johdosta.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    1.   Tuotteen nimi

    Sicilia

    2.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

    SAN – Suojattu alkuperänimitys

    3.   Rypäletuotteiden luokat

    1.

    Viini

    4.

    Kuohuviini

    5.

    Laatukuohuviini

    6.

    Aromaattinen laatukuohuviini

    15.

    Kuivatuista rypäleistä valmistettu viini

    16.

    Ylikypsistä rypäleistä valmistettu viini

    4.   Viini(e)n kuvaus

    Luokka: Viinit (1) – Sicilia Bianco -viinit, myös viinit, joissa on merkintä valkoisesta rypälelajikkeesta

    Suojatun alkuperänimityksen ”Sicilia” saaneet valkoviinit, mukaan lukien tyypit Passito, Vendemmia Tardiva, Superiore ja Riserva, tuotetaan tuotantoalueen edustavimmista lajikkeista, joita ovat Inzolia, Catarratto, Grillo, Grecanico ja Chardonnay, yhden lajikkeen viineinä tai sekoituksina, joissa niiden osuus on vähintään puolet. Jotta tuotannosta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty, näitä rypälelajikkeita, kuten myös lajiketyyppejä Carricante, Grecanico, Fiano, Damaschino, Viognier, Müller Thurgau, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Moscato Bianco, Vermentino ja Zibibbo, käytetään yhdestä ja kahdesta lajikkeesta valmistettujen viinien tuotannossa. Yhdessä nämä lajikkeet edustavat Sisilian saarella kasvavien rypälelajikkeiden runsasta kirjoa.

    Näiden viinien väri vaihtelee oljenkeltaisesta kullanväriseen, värin voimakkuus vaihtelee, ja joukkoon mahtuu myös vaaleanvihreään vivahtavia sävyjä. Pinot Grigio -lajikkeen osalta väri saattaa olla joskus myös vaaleanpunainen, jonka voimakkuus vaihtelee, tai kupari. Aromi on yleensä hieno, hienostunut, miellyttävä, voimakas, omaleimainen, hedelmäinen ja pitkäkestoinen, ja siinä on joskus kevyitä kukkaisia tai aromaattisia tuoksuja.

    Maultaan viinit ovat tasapainoisia, omaleimaisia, runsaita, harmonisia, täyteläisiä ja miellyttäviä ja niiden sokeripitoisuus vaihtelee kuivasta puolikuivaan.

    Tilavuusprosentteina ilmaistun kokonaisalkoholipitoisuuden alaraja vaihtelee perusviinityyppien 11,50 prosentista Superiore-viinin 12 prosenttiin ja Riserva-viinin 12,50 prosenttiin. Passito- ja Vendemmia Tardiva -viinien kokonaisalkoholipitoisuus tilavuusprosentteina on vähintään 13 prosenttia.

    Kaikki analyyttiset parametrit, joita ei esitetä seuraavassa taulukossa, ovat kansallisessa ja EU:n lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen mukaiset.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

     

    Vähimmäishappopitoisuus

    4,5 g/l viinihappona ilmaistuna

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

     

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (milligrammaa/litra)

     

    Luokka: Viinit (1) – Sicilia Rosso -viinit, myös viinit, joissa on merkintä tummasta rypälelajikkeesta

    Suojatun alkuperänimityksen ”Sicilia” saaneet punaviinit, mukaan lukien Passito-, Vendemmia Tardiva-, Superiore- ja Riserva-viinit, ja roseeviinit tuotetaan tuotantoalueen edustavimmista lajikkeista, kuten Nero d’Avola-, Frappato-, Nerello Mascalese-, Perricone- ja Syrah-lajikkeista, yhden lajikkeen viineinä tai sekoituksina, joissa niiden osuus on vähintään puolet. Jotta tuotannosta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty, näitä rypälelajikkeita käytetään yhdestä ja kahdesta lajikkeesta valmistettujen viinin tuotannossa yhden lajikkeen viinin valmistuksessa käytettävien lajikkeiden Nerello Cappuccio, Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Nero, Nocera, Mondeuse, Carignano, Alicante, Petit Verdot ja Sangiovese rinnalla. Yhdessä nämä lajikkeet edustavat Sisilian saarella kasvavien rypälelajikkeiden runsasta kirjoa.

    Viinien väri vaihtelee punaisesta rubiininpunaiseen, joka viinin kypsyessä yleensä muuttuu granaatinpunaiseksi (kuten Riserva-versiossa), tai vaaleanpunaiseen, jonka voimakkuus vaihtelee, ja roseeviineissä joukkoon mahtuu joskus myös kuparin sävyjä.

    Aromi on käytetyille rypälelajikkeille tyypillinen. Maku vaihtelee kuivasta puolikuivaan. Passito- ja Vendemmia Tardiva -viinien maku voi olla myös makea.

    Tilavuusprosentteina ilmaistun kokonaisalkoholipitoisuuden alaraja vaihtelee peruspuna- ja -roseeviinityyppien sekä niiden viinien, joissa on merkintä rypälelajikkeesta, 12 prosentista joidenkin Riserva-viinien, kuten Nero d’Avola -viinin 13 prosenttiin. Passito- ja Vendemmia Tardiva -viinien kokonaisalkoholipitoisuus tilavuusprosentteina on vähintään 13 prosenttia. Punaviinien uutos on vähintään 22 g/l ja Nero d’Avola -viinin uutos vähintään 24 g/l.

    Kaikki analyyttiset parametrit, joita ei esitetä seuraavassa taulukossa, ovat kansallisessa ja EU:n lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen mukaiset.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

     

    Vähimmäishappopitoisuus

    4,5 g/l viinihappona ilmaistuna

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

     

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (milligrammaa/litra)

     

    Luokka: Kuohuviini (4), laatukuohuviini (5) ja aromaattinen laatukuohuviini (6)

    Näihin luokkiin kuuluvat valkoiset kuohuviinit ovat väriltään oljenkeltaisia, joiden voimakkuus vaihtelee. Roseekuohuviinit ovat väriltään vaaleanpunaisia, joiden voimakkuus vaihtelee. Valkoisten ja roseekuohuviinien kuplat ovat pieniä, ja näissä raikkaissa viineissä on kukkaisia tai hedelmäisiä vivahteita. Viinit ovat aromaattisia, erityisesti jos ne valmistetaan esimerkiksi Zibibbo- tai Moscato-rypälelajikkeesta. Rypälelajikkeina käytetään niin valkoisia alkuperäis- kuin kansainvälisiä lajikkeita tai tummia rypälelajikkeita, joista tehdään valkoisia tai roseeviinejä erottamalla rypäleistä kuoret käymistä varten. Käyminen tapahtuu Charmat-menetelmällä; perusvalko- ja -roseeviinityyppien valmistuksessa voidaan käyttää myös perinteistä menetelmää.

    Viinejä tuotetaan tuotantoalueen edustavimmista lajikkeista, kun Grillo-, Chardonnay-, Catarratto-, Carricante-, Grecanico-, Pinot Grigio-, Moscato-, Zibibbo-, Nero d’Avola-, Frappato-, Nerello Mascalese- ja Pinot Nero -lajikkeista. Jotta näiden lajikkeiden tuotannosta saataisiin mahdollisimman suuri hyöty, niitä käytetään sekä sekoituksina että yhden lajikkeen viineissä, ja käytetystä rypäleestä on merkintä etiketissä. Aromi on käytetyille rypälelajikkeille tyypillinen. Maku vaihtelee kuivasta (brut nature) ja erittäin kuivasta (extra dry) Moscato- ja Zibibbo Spumante -viinien osalta makeaan. Kokonaisalkoholipitoisuus tilavuusprosentteina vähintään: Moscato- ja Zibibbo Spumante -viinit 10,50 prosenttia, muut viinityypit 11,50 prosenttia ja perinteisellä menetelmällä valmistetut viinit vähintään 12 prosenttia. Sokeriton uutos on vähintään 15 g/l.

    Kaikki analyyttiset parametrit, joita ei esitetä seuraavassa taulukossa, ovat kansallisessa ja EU:n lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen mukaiset.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

     

    Vähimmäishappopitoisuus

    5 g/l viinihappona ilmaistuna

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

     

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (milligrammaa/litra)

     

    Luokka: Kuivatuista rypäleistä valmistettu viini (15) ja ylikypsistä rypäleistä valmistettu viini (16)

    Näiden luokkien viinien maku vaihtelee kuivasta makeaan. Viinien väri vaihtelee oljenkeltaisesta kullanväriseen ja tummista rypäleistä valmistettujen viinien osalta rubiininpunaiseen, joka viinin kypsyessä yleensä muuttuu granaatinpunaiseksi. Aromit ovat kestäviä, mutta varsinkin Moscato- ja Zibobbo-lajikkeiden kaltaisten aromaattisten lajikkeiden osalta hienostuneita, ja niiden hapokkuus ja makeus ovat tasapainossa. Aromeissa on hedelmäisiä ja kukkaisia vivahteita käytettyjen lajikkeiden mukaan. Sadonkorjuun jälkeen rypäleet kuivatetaan sopivaan paikkaan levitettyjen mattojen päällä, säleiköissä, koreissa tai erityisissä säiliöissä, tai ne jätetään kypsymään viiniköynnöksiin. Näin rypäleisiin kerääntyy paljon sokeria ja uutteita. Passito Bianco -viinien uutos on vähintään 28 g/l ja Passito Rosso -viinien 32 g/l. Passito Bianco -viinin kokonaisalkoholipitoisuus tilavuusprosentteina on vähintään 16 prosenttia, joista 11 prosenttia on todellista alkoholia. Passito Rosso -viinin kokonaisalkoholipitoisuus tilavuusprosentteina on vähintään 17 prosenttia, joista todellista alkoholia on 12 prosenttia.

    Kaikki analyyttiset parametrit, joita ei esitetä seuraavassa taulukossa, ovat kansallisessa ja EU:n lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen mukaiset.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

     

    Vähimmäishappopitoisuus

    4 g/l viinihappona ilmaistuna

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

     

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (milligrammaa/litra)

     

    5.   Viininvalmistusmenetelmät

    a.   Olennaiset viininvalmistusmenetelmät

    Viininvalmistusmenetelmät, jossa viinistä jalostetaan kuohuviiniä

    Erityinen viininvalmistusmenetelmä

    Spumante-viini on valmistettava aina luonnollisen käymisen avulla Charmat-menetelmällä tai perinteisellä menetelmällä, jossa jälkikäyminen tapahtuu pullossa. Perinteinen menetelmä koskee ainoastaan tyyppejä Bianco ja Rosato (rosee).

    Rypäleiden kuivatus

    Erityinen viininvalmistusmenetelmä

    Tyypit Vendemmia Tardiva ja Passito on valmistettava rypäleistä, jotka on jätetty kuivumaan viiniköynnöksiin tai kuivatettu sadonkorjuun jälkeen mattojen päällä, säleiköissä, koreissa tai erityisissä säiliöissä soveltuvassa ympäristössä. Ilmastointijärjestelmien käyttö on sallittu, kunhan niillä aikaansaadut lämpötilat ovat samankaltaiset kuin perinteisissä rypäleiden kuivatusmenetelmissä. Lämpöä hyödyntävät kosteudenpoistojärjestelmät eivät ole sallittuja.

    b.   Enimmäistuotokset

    Sicilia Bianco -viinit, myös Riserva-viinit, ja Sicilia-viinit, joissa merkintä valkoisesta rypälelajikkeesta, myös Riserva-viinit:

    13 000 kg rypäleitä/ha

    Sicilia Spumante Bianco -viinit, myös viinit, joissa merkintä valkoisesta rypälelajikkeesta:

    13 000 kg rypäleitä/ha

    Sicilia Grillo -viinit, myös Spumante- ja Riserva-viinit, ja Sicilia Nero d’Avola -viinit, myös Riserva-, Rosato- ja Spumante-viinit:

    14 000 kg rypäleitä/ha

    Sicilia Spumante -viinit, joissa merkintä Frappato-, Nerello Mascalese- tai Pinot Nero -rypälelajikkeesta:

    13 000 kg rypäleitä/ha

    Sicilia Bianco Superiore -viinit, myös viinit, joissa merkintä valkoisesta rypälelajikkeesta ja Superiore-merkintä:

    10 000 kg rypäleitä/ha

    Sicilia Rosso-, Rosato- ja Riserva-viinit, myös viinit, joissa merkintä tummasta rypälelajikkeesta:

    12 000 kg rypäleitä/ha

    Sicilia Bianco- ja Rosso-viinit, joissa Passito- tai Vendemmia Tardiva -merkintä, myös viinit, joissa merkintä valkoisesta tai tummasta rypälelajikkeesta:

    8 000 kg rypäleitä/ha

    6.   Rajattu maantieteellinen alue

    Suojatulla alkuperänimityksellä ”Sicilia” varustettujen viinien valmistukseen käytettävien rypäleiden tuotantoalue muodostuu Sisilian koko hallintoalueesta.

    7.   Pääasiallinen rypälelajike / pääasialliset rypälelajikkeet

     

    Vermentino B.

     

    Zibibbo B.

     

    Alicante N.

     

    Frappato N.

     

    Müller Thurgau B.

     

    Nerello Cappuccio N.

     

    Perricone N.

     

    Pinot Nero N.

     

    Sangiovese N.

     

    Sauvignon B.

     

    Syrah N.

     

    Viognier B.

     

    Cabernet Franc N. - Cabernet

     

    Cabernet Sauvignon N. - Cabernet

     

    Calabrese N. - Nero d’Avola N.

     

    Carignano N.

     

    Carricante B.

     

    Ansonica B. - Inzolia

     

    Petit Verdot N

     

    Merlot N.

     

    Mondeuse N.

     

    Moscato Bianco B. - Moscato

     

    Nerello Mascalese N.

     

    Nocera N.

     

    Grecanico Dorato B. - Grecanico

     

    Grillo B.

     

    Catarratto Bianco Comune B. - Catarratto

     

    Catarratto Bianco Lucido B. - Catarratto

     

    Chardonnay B.

     

    Damaschino B.

     

    Fiano B.

     

    Pinot Grigio - Pinot

    8.   Yhteyden/yhteyksien kuvaus

    Yhteys ympäristöön

    Rajattu maantieteellinen alue muodostuu Sisilian koko hallintoalueesta.

    Sisilian alueen viinintuotanto on yksi vanhimmista koko maailmassa, kuten osoittavat arkeologiset löydökset ja useat kreikkalaiset ja latinalaiset kirjalliset lähteet, joissa kerrotaan maineikkaista sisilialaisista viineistä. Kuljetuksessa käytetyt amforat ja muut keraamiset astiat ovat todiste siitä, että öljy- ja viinikauppaa on käyty foinikialaisten ajoilta (800–300-luvulta eaa.) alkaen. Viininviljely kukoisti aikana, jolloin kreikkalaiset miehittivät Sisilian alueen (700–200-luvulla eaa.). Kreikkalaiset alkoivat viljellä useita uusia lajikkeita, kuten Grecanicoa, jota viljellään vielä tänäkin päivänä. Sisilialaisista viineistä on merkintöjä myös Rooman valtakunnan ajalta (200-luku eaa. – 400-luku jaa.) ja etenkin ajalta, jolloin Caesar oli Galliassa.

    Koraani kieltää alkoholin juomisen, mutta syötäväksi tarkoitettuja viinirypäleitä viljeltiin Arabien valtakunnan aikana (827–1061) ja Pantelleria-saarella alettiin viljellä Zebib-rypälelajiketta (nykyään Zibibbo tai Moscato di Alessandria), joka oli tuotu Pantellerian vastarannalla Afrikassa sijaitsevalta Zebibin niemimaalta.

    Yhteys rajatun maantieteellisen alueen ja suojatun alkuperänimityksen ”Sicilia” välillä perustuu alueen erityiseen maaperään, ilmastoon ja maisemapiirteisiin.

    Pohjoisosa on pääasiassa vuoristoista ja keski-, etelä- ja lounaisosat mäkistä maastoa. Alueen kaakkoisosalle ominaista on sen tasanko. Sisilian itäosa on vulkaanista. Alavat maat keskittyvät pääasiassa rannikolle.

    Suurin osa viiniviljelmistä sijaitsee kuitenkin mäkisillä alueilla, jotka soveltuvat erityisen hyvin viininviljelyyn auringonvalon ja sijaintinsa vuoksi. Alueella on erittäin aurinkoista ja riittävän tuulista, mikä tarjoaa optimaaliset viljelyolosuhteet ja takaa rypäleiden terveyden ja korkealaatuisten viinien tuotannon. Tällaisessa Välimeren ilmastossa – jossa auringonpaistetta saadaan runsaasti ja kesät ovat kuumia ja kuivia, mutta tuulisia – rypäleet kypsyvät hyvin ja niihin kerääntyy paljon sokeria ja uutteita samalla, kun vaihtelevat lämpötilat ja erittäin mineraalipitoinen maaperä antavat niille raikkaita ja hapokkaita vivahteita. Kaikki nämä tekijät yhdessä saavat aikaan sen, että eri luokkiin kuuluvat tuotettavat viinit ovat aina voimakkaita mutta samaan aikaan tasapainoisia ja harmonisia.

    Viiniköynnösten kasvatustavat ovat enimmäkseen perinteisiä, jotka eivät vaadi paljon maa-alaa. Menetelmät vaihtelevat kuitenkin saaren viininviljelyalueiden mukaan rannikkoalueella sijaitsevassa Trapanin maakunnassa käytettävästä perinteisestä pensasmenetelmästä (alberello) yleisempään matalaan espalier-menetelmään, jossa käytetään pysyviä tai uusittavia rankapuita, tai saaren useista hedelmäisistä laaksoista koostuvissa sisäosissa käytettäviin paljon maa-alaa vaativiin menetelmiin.

    Suojatun alkuperänimityksen ”Sicilia” laajalla alueella viljellään niin alkuperäisiä ja tuotuja kuin kansainvälisiäkin rypälelajikkeita, joten alueella tuotettavien eri viiniluokkien tuotteita on paljon.

    Luokka: Viini (1)

    Tähän luokkaan kuuluu useita eri viinityyppejä.

    Luokkaan kuuluu puna-, rosee- ja valkoviinejä, myös Passito-, Vendemmia Tardiva- ja Riserva-viinejä. Käytettyjen rypälelajikkeiden joukossa on erittäin arvostettuja alkuperäislajikkeita, kuten Inzolia, Catarratto ja Grillo (jälkimmäinen on Catarratto- ja Zibibbo-lajikkeiden risteytys), ja tuotuja lajikkeita, kuten Chardonnay, Müller Thurgau ja Sauvignon. Myös punaviinien osalta Sisiliassa on maineikasta tuotantoa alkuperäislajikkeista, erityisesti Nero d’Avola -lajikkeesta sekä Frappato- ja Nerello Mascalese -lajikkeista, sekä tuoduista lajikkeista, kuten Cabernet Sauvignon-, Merlot- ja Syrah-lajikkeista. Uuden suuntauksen kiistämätön tähti on Nero d’Avola -lajike, joka tuo esiin myös sekoituksissa muiden lajikkeiden kanssa sisilialaisen viinin ominaisuudet ja omaperäisyyden. Tämä näkyy paitsi värissä, myös siinä, että se tuo viiniin Välimeren aromeista ja mauista peräisin olevia tyypillisiä ominaisuuksia.

    Analyyttisten ja aistinvaraisten ominaisuuksien osalta kaikkien näiden viinien kemikaaliset ja fyysiset ominaisuudet ovat tasapainossa, minkä voi havaita viinien maussa. Kaikkien viinityyppien aromit ovat miellyttäviä, harmonisia, omaleimaisia ja hienostuneita, ja niissä on joskus hedelmäisiä, kukkaisia ja kasviksiin viittaavia vivahteita, jotka ovat ominaisia valmistuksessa käytetyille rypälelajikkeille.

    Valkoviinit ovat oljenkeltaisia, joiden voimakkuus vaihtelee, tai syvänkeltaisia. Punaviinit ovat puolestaan rubiininpunaisia, joiden voimakkuus vaihtelee, ja niissä saattaa olla purppuraan vivahtavia sävyjä. Viinin kypsyessä väri taittuu yleensä granaatinpunaiseen. Kaikki viinit ovat tasapainoisia, ja niiden rakenne ja alkoholipitoisuus ovat hyviä. Alueen ikivanhat viininviljelyperinteet, joihin viitataan useissa lähteissä, ovat yleisluonteinen ja perustavanlaatuinen todiste inhimillisten tekijöiden läheisestä yhteydestä ja vuorovaikutussuhteesta Sicilia (SAN) -viinien laatuun ja erityisiin ominaisuuksiin. Perinteiset viininviljely- ja viininvalmistustekniikat ovat tällä kyseisellä alueella siirtyneet vuosisatojen saatossa sukupolvelta toiselle, ja niitä on parannettu ja jalostettu nykyajan tieteen ja teknologian edistysaskeleiden myötä. Näin Sicilia (SAN) -viinit ovat ansainneet nykyisen maineensa.

    Kuohuviini (4), laatukuohuviini (5) ja aromaattinen laatukuohuviini (6)

    Tuotetut valkoiset kuohuviinit ovat väriltään oljenkeltaisia, joiden voimakkuus vaihtelee. Roseekuohuviinit ovat väriltään vaaleanpunaisia, joiden voimakkuus vaihtelee, ja Pinot Grigio -viineissä on myös kuparin sävyjä. Valkoisten ja roseekuohuviinien kuplat ovat pieniä, ja näissä raikkaissa viineissä on kukkaisia tai hedelmäisiä vivahteita. Ominaisuudet johtuvat erittäin mineraalipitoisesta maaperästä, Välimeren ilmastosta ja vaihtelevasta lämpötilasta. Viinit ovat aromaattisia, erityisesti jos ne valmistetaan esimerkiksi Zibibbo- tai Moscato-rypälelajikkeesta. Rypälelajikkeina käytetään niin alkuperäis- kuin kansainvälisiä lajikkeita. Kun etiketissä on merkintä käytetystä rypälelajikkeesta, kuivatusmenetelmänä on käytetty Charmat-menetelmää, kun taas Bianco- ja Rosato-tyyppisten viinien osalta sallittu on myös perinteinen menetelmä, jossa jälkikäyminen tapahtuu pullossa.

    Luokka: Kuivatuista rypäleistä valmistettu viini (15) ja ylikypsistä rypäleistä valmistettu viini (16)

    Välimeren ilmastossa – jossa auringonpaistetta saadaan runsaasti, jossa kesät ovat kuumia ja kuivia, mutta tuulisia, ja jossa lämpötila vaihtelee – rypäleet kypsyvät hyvin ja pysyvät terveinä. Sadonkorjuun jälkeen rypäleet kuivatetaan sopivaan paikkaan levitettyjen mattojen päällä, säleiköissä, koreissa tai erityisissä säiliöissä, tai ne jätetään kypsymään viiniköynnöksiin. Näin rypäleisiin kerääntyy paljon sokeria ja uutteita. Etenkin Moscato- ja Zibibbo-lajikkeista valmistetut viinit ovat aromikkaita. Niiden maku vaihtelee kuivasta makeaan ja väri oljenkeltaisesta kullankeltaiseen, jossa on joskus meripihkan sävyjä. Aromit ovat voimakkaita, mutta hienostuneita, ja hapokkuus ja makeus ovat tasapainossa. Aromeissa on hedelmäisiä ja kukkaisia vivahteita käytettyjen lajikkeiden mukaan.

    9.   Olennaiset lisäedellytykset

    Pullotus rajatulla maantieteellisellä alueella

    Oikeudellinen kehys:

    Kansallinen lainsäädäntö

    Lisäedellytyksen tyyppi:

    Pullotus rajatulla maantieteellisellä alueella

    Edellytyksen kuvaus:

    Pullotus on suoritettava Sisilian hallintoalueella.

    Syynä tähän sääntöön on Euroopan unionin lainsäädännön mukaisesti Sicilia (SAN) -viinien laadun ja imagon suojelu, niiden alkuperän takaaminen ja asiaankuuluvien tarkastusten tehokkuuden ja oikea-aikaisuuden varmistaminen. Nämä edellytykset varmistetaan parhaiten siten, että pullotus tapahtuu tuotantoalueella, koska kuljetusta ja pullottamista koskevien teknisten sääntöjen soveltaminen ja noudattaminen ovat tuotantoalueen tilojen tehtävä.

    Myös toimivaltaisen elimen hoitama tarkastusjärjestelmä, jonka mukaan toimijoiden on toimittava tuotannon kaikissa vaiheissa, toimii tehokkaammin rajatulla alueella.

    Kuten kyseisessä EU:n lainsäädännössä ja erityisissä kansallisissa säädöksissä säädetään, aiemmin myönnettyjen oikeuksien suojaamiseksi myös sellaisille yksilöille tai yrityksille, jotka ovat perinteisesti pullottaneet näitä viinejä rajatun tuotantoalueen ulkopuolella, voidaan myöntää yksilöllinen lupa tähän. Tällöin on kuitenkin varmistettava, että tuotantoalueen ulkopuolella toimivia pullottajia on rajallinen määrä, jotta toimivaltainen elin voi suunnitella tarkastuksensa tehokkaasti, myös yhteistyössä muiden maiden tarkastusviranomaisten kanssa, mikä vastaa voimassa olevia EU:n sääntöjä.

    Merkinnät – maininta rypälelajikkeesta

    Oikeudellinen kehys:

    Kansallinen lainsäädäntö

    Lisäedellytyksen tyyppi:

    Merkintöjä koskevat lisämääräykset

    Edellytyksen kuvaus:

    Sicilia Zibibbo- ja Sicilia Zibibbo Spumante -viinityyppien merkinnöissä ja niiden esillepanon yhteydessä ei saa käyttää Zibibbo-rypälelajikkeen virallisesti tunnustettuja synonyymejä.

    Pakkaukset

    Oikeudellinen kehys:

    Kansallinen lainsäädäntö

    Lisäedellytyksen tyyppi:

    Merkintöjä koskevat lisämääräykset

    Edellytyksen kuvaus:

    Suojatulla alkuperänimityksellä ”Sicilia” varustetut viinit on saatettava kulutukseen lasipakkauksissa, joiden nimellisvetoisuus on enintään kolme litraa. Tämä rajoitus ei koske perinteisiä bordeaux-, burgundilais- ja valkoviinipulloja, joiden vetoisuus saa olla enimmillään 18 litraa.

    Lisäksi voidaan käyttää 2–6 litran vetoisia elintarvikekäyttöön soveltuvia pakkauksia, jotka eivät kuitenkaan ole sallittuja Riserva-, Vendemmia Tardiva-, Superiore-, Passito-, Vigna- ja Spumante-viineille.

    Pullojen sinetöinnissä voidaan käyttää kaikkia EU:n ja kansallisessa lainsäädännössä sallittuja menetelmiä lukuun ottamatta kruunukorkkeja.

    Linkki eritelmään

    https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14441


    (1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.


    Top