Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021SC0715

    KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA Oikeusvaltiokertomus 2021 Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa Oheisasiakirja KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Oikeusvaltionkertomus 2021 Oikeusvaltiotilanne Euroopan unionissa

    SWD/2021/715 final

    Bryssel 20.7.2021

    SWD(2021) 715 final

    KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

    Oikeusvaltiokertomus 2021


    Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa

    Oheisasiakirja

    KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

    Oikeusvaltionkertomus 2021


    Oikeusvaltiotilanne Euroopan unionissa

    {COM(2021) 700 final} - {SWD(2021) 701 final} - {SWD(2021) 702 final} - {SWD(2021) 703 final} - {SWD(2021) 704 final} - {SWD(2021) 705 final} - {SWD(2021) 706 final} - {SWD(2021) 707 final} - {SWD(2021) 708 final} - {SWD(2021) 709 final} - {SWD(2021) 710 final} - {SWD(2021) 711 final} - {SWD(2021) 712 final} - {SWD(2021) 713 final} - {SWD(2021) 714 final} - {SWD(2021) 716 final} - {SWD(2021) 717 final} - {SWD(2021) 718 final} - {SWD(2021) 719 final} - {SWD(2021) 720 final} - {SWD(2021) 721 final} - {SWD(2021) 722 final} - {SWD(2021) 723 final} - {SWD(2021) 724 final} - {SWD(2021) 725 final} - {SWD(2021) 726 final} - {SWD(2021) 727 final}


    Tiivistelmä

    Hyvin riippumattomana pidettyyn Irlannin oikeuslaitokseen valmistellaan merkittäviä muutoksia. Uuden lakiluonnoksen tarkoituksena on uudistaa tuomarinimityksiä ja tuomarien ylennyksiin liittyvää järjestelmää ja hälventää tiettyjä aiempia huolenaiheita. Uudistuksesta huolimatta Irlannin hallituksella säilyisi kuitenkin laaja harkintavalta, koska ehdokkaita ei aseteta paremmuusjärjestykseen eikä laadittava luettelo sido hallitusta, vaikka sen päätökset on julkaistava. On tärkeää, että tällä uudistuksella taataan oikeuslaitoksen riippumattomuus ja että siinä otetaan huomioon eurooppalaiset normit. Parhaillaan luotavana on kurinpitojärjestelmä, jonka tarkoituksena on parantaa tuomarien vastuuvelvollisuutta, minkä lisäksi tuomarineuvoston oikeusmenettelyistä vastaava lautakunta (Judicial Conduct Committee) valmistelee luonnosta oikeusmenettelyjä ja etiikkaa koskeviksi ohjeiksi sekä valitusmenettelyä. Irlannin perustuslain mukaisesti lopullinen päätösvalta tuomarien viraltapanosta, joka on ainoastaan tarkoitettu sovellettavaksi rangaistuksena väärinkäytöksestä tai kyvyttömyydestä, säilyy Irlannin parlamentilla, mikä voi herättää huolta menettelyn politisoitumisesta. Äskettäin perustettu tuomarineuvosto on jatkanut työtään useiden eri ohjeiden laatimiseksi. Parhaillaan pohditaan oikeudenkäyntikulujen rajoittamista ja oikeusapujärjestelmien parantamista. Ne voisivat parantaa oikeussuojan saatavuutta. Irlannissa on ryhdytty toimiin, joilla pyritään ratkaisemaan digitalisointiin, tuomarien asukasta kohden mitattuna vähäiseen määrään ja menettelyjen kestoon liittyvät haasteet.

    Irlannissa on käynnissä kattava maan korruption- ja petostentorjunnan rakenteiden sekä talousrikosten ja korruptiotapausten estämistä, tutkimista ja ratkaisemista koskevien strategioiden uudelleenarviointi. Hallitus on sitoutunut ottamaan käyttöön uusia korruption- ja petostentorjunnan rakenteita, antamaan uutta lainsäädäntöä alustavista tuomioistuinkäsittelyistä ja tarkistamaan vuonna 2018 annettua korruptiorikoksia koskevaa rikosoikeuslakia (Criminal Justice (Corruption Offences) Act). Irlannilla on yhä merkittäviä haasteita, jotka liittyvät sen valmiuksiin ehkäistä korruptiota ja rangaista korruptiosta. Nämä haasteet johtuvat rajallisista resursseista ja institutionaalisesta hajanaisuudesta. Irlannissa on käytössä korruptiota ehkäiseviä ja lahjomattomuutta edistäviä keinoja, mutta täytäntöönpanon valvontaan liittyy edelleen haasteita erityisesti varallisuusilmoitusten, lobbauksen ja pyöröovi-ilmiön osalta. Huolta on kannettu siitä, että julkishallinnon laatutasoa valvovalla lautakunnalla (Standards in Public Office Commission, SIPO), joka on julkisten viranhaltijoiden etuja koskevien tietojen julkistamista ja veroselvitysjärjestelmiä hallinnoiva valvontaviranomainen, ei ehkä ole riittäviä resursseja. Tämä asia on tarkoitus selvittää tekemällä valmiuksien arviointi.

    Televisio- ja radiotoimintaa valvovassa viranomaisessa (Broadcasting Authority of Ireland, BAI) on tarkoitus toteuttaa merkittävä rakenneuudistus verkkoturvallisuutta ja median sääntelyä koskevan uuden lakiluonnoksen mukaisesti. Tämän lakiluonnoksen tarkoituksena on saattaa tarkistettu audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi osaksi Irlannin kansallista lainsäädäntöä. Uusi lakiluonnos on määrä hyväksyä vuoden 2021 loppuun mennessä. Alan avoimuutta on pyritty parantamaan äskettäin muun muassa asettamalla saataville tiedotusvälineiden omistajuussuhteita koskeva tietokanta, jota on tarkoitus päivittää säännöllisesti. Todennäköisesti tulevina kuukausina hyväksyttävillä kunnianloukkauslakiin (Defamation Act) esitetyillä muutoksilla odotetaan olevan myönteinen vaikutus toimittajien työhön. Irlannin hallitus on perustanut median tulevaisuutta käsittelevän komitean (Future of Media Commission). Tarkoituksena on käynnistää uusia politiikkatoimia ja mahdollisia pitkän aikavälin toimia käsittelevä vuoropuhelu alan tukemista varten.

    Keskinäisen valvonnan osalta voidaan todeta, että tavallista lainsäätämisjärjestystä noudatettiin edelleen covid-19-pandemiaan liittyneissä lainsäädäntötoimissa, mutta huolta herätti kuitenkin ministeritason toimien vähäinen parlamentaarinen valvonta. Irlannissa on pitkälle kehitetty lainsäätämisjärjestys, mutta maassa on kuitenkin käytetty viime aikoina huomattavan usein mahdollisuutta lyhentää parlamentissa käytäviä keskusteluja. Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskus (Irish Human Rights and Equality Commission, IHREC) jatkaa tehokasta työtään, ja sille myönnettyyn uudelleen A-status kesäkuussa 2021. Irlannissa on vireä ja moniarvoinen kansalaisyhteiskunta, mutta kansalaisjärjestöjä koskevat rahoitusrajoitukset herättävät edelleen jonkin verran huolta. Näitä huolia on tarkoitus hälventää käynnissä olevan vaaliuudistuksen yhteydessä.

    I.Oikeuslaitos

    Irlanti soveltaa common law -oikeusjärjestelmää, jossa oikeuslaitos on jaettu siviili- ja rikosoikeuteen. Tuomioistuinjärjestelmä koostuu ylimmästä muutoksenhakutuomioistuimesta (Supreme Court), muutoksenhakutuomioistuimesta (Court of Appeal) sekä ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimista. Näitä ovat ylemmän oikeusasteen tuomioistuin (High Court), jolla on täysi lainkäyttövalta kaikissa rikos- ja siviiliasioissa, sekä rajoitettua toimivaltaa käyttävät alemman oikeusasteen ylempi tuomioistuin (Circuit Court) ja alemman oikeusasteen tuomioistuin (District Court), joiden organisaatio on järjestetty maantieteellisin perustein. Rikosasioita käsittelevät erityistuomioistuimet (Special Criminal Courts) 1 ovat ilman valamiehistöä kokoontuvia tuomioistuimia, jotka käsittelevät puolisotilaalliseen toimintaan, kumoukselliseen toimintaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviä rikosasioita. Lisäksi useissa muissa erikoistuneissa tuomioistuimissa 2 käsitellään eri aloihin liittyviä asioita, kuten työolosuhteita 3 . Tuomarineuvosto perustettiin vuonna 2019 4 . Tuomarit nimittää Irlannin presidentti hallituksen esityksestä. Sopivien tuomariehdokkaiden valitsemisesta vastaa tuomarinimityksiä käsittelevä neuvoa-antava lautakunta (Judicial Appointments Advisory Board, JAAB). Syyttäjälaitos ei kuulu oikeuslaitokseen. Oikeuskansleri toimii hallituksen neuvonantajana oikeudellisissa kysymyksissä. Lakimiehet jaetaan toimistoasianajajiin, joita edustaa Law Society -asianajajayhdistys, ja oikeudenkäyntiasianajajiin, joita edustaa pääasiassa Bar of Ireland -asianajajayhdistys. Sekä toimisto- että oikeudenkäyntiasianajajiin liittyvästä kansallisesta sääntelystä vastaa vuonna 2016 perustettu riippumaton oikeudellisten palvelujen sääntelyviranomainen (Legal Services Regulatory Authority).

    Riippumattomuus

    Kansalaisten ja yritysten käsityksen mukaan Irlannin oikeuslaitoksen riippumattomuus on edelleen 5 hyvä. Tuomioistuinten ja tuomarien riippumattomuutta pitää melko hyvänä tai erittäin hyvänä 73 prosenttia väestöstä ja 77 prosenttia yrityksistä 6 . Käsitys oikeuslaitoksen riippumattomuudesta on pysynyt vakaana vuodesta 2016 lähtien.

    Äskettäin perustettu tuomarineuvosto on jatkanut useiden eri ohjeiden laatimista koskevaa työtään tekemällä tutkimuksia ja valmistelemalla luonnoksia 7 . Irlannissa on käynnistetty nykyaikainen tuomareiden koulutusohjelma. Tätä edesauttoi virassa toimivan tuomarin nimittäminen oikeudellisten opintojen johtajaksi (Director of Judicial Studies). Euroopan neuvoston lahjonnan vastaisten valtioiden ryhmä (GRECO) suhtautui tuomarineuvoston perustamiseen myönteisesti aiemmin antamiensa suositusten mukaisesti 8 . Tuomarineuvosto tekee tutkimusta, joka ohjaa sitä tuomitsemista koskevien ohjeiden laatimisessa. Tuomarineuvosto hyväksyi maaliskuussa 2021 henkilövahinkoja koskevat ohjeet, joissa esitetään yleiset ohjeet henkilövahinkoihin liittyvien korvausvaatimusten perusteella myönnettävistä tai arvioitavista korvaussummista. Nämä ohjeet tulivat voimaan huhtikuussa 2021 lainsäädännön voimaantulon myötä. Ohjeiden toimeenpanossa tulisi kiinnittää asianmukaista huomiota oikeuslaitoksen riippumattomuuden suojaamiseen 9 .

    Tuomarinimityksiä ja tuomarien ylennyksiä koskeva uusi lakiluonnos on valmisteltavana. Irlannin uusi hallitus esitteli uuden yleisen suunnitelman 10 joulukuussa 2020 11 sen jälkeen, kun vuoden 2017 lakiluonnos tuomarinimityksistä raukesi edeltävän vaalikauden lopussa. Lakiluonnos esitettäneen parlamentille vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä.

    Tuomarinimityksistä vastaavan komitean suunniteltu kokoonpano on muuttunut. Uuden yleisen suunnitelman mukaan perustetaan yhdeksästä jäsenestä koostuva tuomarinimityksistä vastaava komitea, joka korvaa nykyisen tuomarinimityksiä käsittelevän neuvoa-antavan lautakunnan 12 . Komiteaan kuuluvat ylimmän muutoksenhakutuomioistuimen presidentti (joka toimii komitean puheenjohtajana), kaksi tuomarineuvoston nimittämää tuomaria (joista toinen on toiminut toimistoasianajajana ja toinen oikeudenkäyntiasianajajana), yksi tuomioistuimen puheenjohtaja (joka on sen tuomioistuimen puheenjohtaja, jonka osalta komitea suosittelee nimitettäviä henkilöitä) ja neljä lautamiestä (joista kolme valitsee virkanimityksistä vastaava viranomainen [Public Appointments Service] avoimen kilpailun perusteella ja joista yhden nimittää Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskus) 13 . Oikeuskansleri osallistuu komitean kokouksiin virkansa puolesta mutta ilman äänioikeutta. Suunnitellun komitean kokoonpano ei mahdollista sellaisten tuomarien selvää enemmistöä, jotka ovat kollegoidensa valitsemia 14 , mutta kokoonpanossa otetaan kuitenkin huomioon tietyt aiempien suunnitelmien osalta esille nostetut huolenaiheet lautamiesenemmistöstä ja maallikkopuheenjohtajasta 15 . Koska oikeuskansleri on myös hallituksen tärkein oikeudellinen neuvonantaja ja osallistuu kabinetin kokouksiin 16 , hänen jäsenyytensä komiteassa – vaikka hänellä ei olisi äänioikeutta – voi herättää huolta komitean riippumattomuudesta suhteessa hallitukseen 17 , kuten Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskus 18 ja Law Society -asianajajayhdistys 19 ovat raportoineet. Yleisessä suunnitelmassa mainitaan myös ylempien tuomarien nimityksiä käsittelevä neuvoa-antava komitea, jonka tehtävänä on suositella ylimmän muutoksenhakutuomioistuimen presidentiksi, muutoksenhakutuomioistuimen presidentiksi ja ylemmän oikeusasteen tuomioistuimen presidentiksi nimitettäviä henkilöitä. Komitean kokoonpanoon kuuluvat ylimmän muutoksenhakutuomioistuimen presidentti, yksi lautamies ja oikeuskansleri. Näin ollen oikeuskanslerilla olisi merkittävä rooli oikeuslaitoksen ylimpien virkamiesten nimityksissä, mikä voisi myös herättää huolta riippumattomuudesta. On tärkeää, että lopullinen uudistus takaa oikeudellisen riippumattomuuden EU:n lainsäädännön mukaisesti ja eurooppalaiset normit huomioiden 20 ja että se toteutetaan kuulemalla täysimääräisesti asianomaisia sidosryhmiä 21 ja Venetsian komissiota. Euroopan neuvoston suositusten mukaan tällaisen riippumattoman nimityksistä vastaavan elimen olisi etenkin koostuttava merkittäviltä osin oikeuslaitoksen jäsenistä, ja sillä olisi oltava valtuudet antaa suosituksia tai esittää mielipiteitä, joita asiaankuuluva nimityksistä vastaava viranomainen noudattaa käytännössä 22 .

    Tuomarinimityksiä ja tuomarien ylennyksiä varten suunniteltu menettely herättää huolta. Nykyisessä järjestelmässä tuomarinimityksiä käsittelevä neuvoa-antava lautakunta suosittelee uusien tuomarinimitysten osalta oikeusministerille vähintään seitsemää ehdokasta kuhunkin vapaaseen virkaan 23 . Esikarsinnan läpäisseitä ehdokkaita ei ole asetettu paremmuusjärjestykseen, eikä hallituksen täydy valita nimitettävää henkilöä ehdokkaiden joukosta. Tuomarien ylennykset myöntää Irlannin presidentti hallituksen esityksestä. Tuomarinimityksiä käsittelevän neuvoa-antavan lautakunnan menettely ei koske tuomarien ylennyksiä. Huolta on kannettu siitä, että nykyisen järjestelmän mukaisessa menettelyssä täytäntöönpanoviranomaiselle jää laaja päätösvalta 24 . Yleisen suunnitelman mukaan kaikkiin tuomarinimityksiin ja tuomarien ylennyksiin on sovellettava suunniteltua uutta menettelyä. Se voi vahvistaa oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Yleisen suunnitelman mukaan komitea esittää hallitukselle viittä ehdokasta, joita ei ole asetettu paremmuusjärjestykseen 25 . Tämä rajoittaisi paremmin hallituksen harkintavaltaa verrattuna nykyiseen seitsemän ehdokkaan luettelon järjestelmään. Vuoden 2017 lakiluonnoksessa tätä harkintavaltaa rajoitettiin kuitenkin vielä enemmän, sillä siinä ehdotettiin vain kolmen paremmuusjärjestykseen asetetun ehdokkaan luetteloa. Uuden yleisen suunnitelman mukaan esitettävien ehdokkaiden määrän ja paremmuusjärjestyksen poisjättämisen vuoksi hallituksella olisi laaja harkintavalta tuomarinimityksissä, mikä on herättänyt arvostelua 26 . Tätä harkintavaltaa lisää entisestään se, että hallitus voi valita syitä kertomatta hakijan, joka ei kuulu komitean laatimaan luetteloon 27 . Hallitus katsoo, että tätä harkintavaltaa edellytetään perustuslain säännöksissä, joissa todetaan, että Irlannin presidentti nimittää tuomarit 28 . On kuitenkin tärkeää, että tässä uudistuksessa otetaan huomioon Euroopan neuvoston suositukset toimeenpanovallan käyttäjän tarpeesta noudattaa käytännössä riippumattomien viranomaisten antamia suosituksia 29 .

    Tuomareita koskevaa kurinpitojärjestelmää kehitetään parhaillaan. Parlamentti on edelleen vastuussa tuomarien viraltapanosta. Tuomarineuvoston oikeusmenettelystä vastaava lautakunta, joka perustettiin vuonna 2020 käsittelemään oikeudellisiin virkavirheisiin liittyviä valituksia, laatii parhaillaan oikeusmenettelyjä koskevia ohjeita ja menettelyjä, jotka liittyvät valitusten epäviralliseen ratkaisemiseen ja valitusjärjestelmän hyväksyttävyyteen ja toimintaan. Valitusmenettelyn on tarkoitus olla valmis käyttöön otettavaksi kesään 2022 mennessä 30 . Vaikka tässä asiassa on edistytty, tuomareita koskevien virallisten kurinpitomenettelyjen puuttuminen on herättänyt huolta 31 muun muassa kansalaisyhteiskunnan toimijoiden keskuudessa 32 . Näin ollen tulevat ohjeet ja menettelyt voisivat parantaa tuomarien vastuuvelvollisuutta; on tärkeää, että he säilyttävät oikeudellisen riippumattomuuden unionin oikeuden mukaisesti ja Euroopan neuvoston suositukset huomioiden 33 . Parlamentti päättää edelleen tuomarien viraltapanosta, ja se pitää asiaan liittyvää harkintavaltaa itsellään, mikä voi herättää huolen menettelyn politisoitumisesta, vaikka tätä menettelyä ei ole koskaan käytetty 34 .

    Laatu

    Tuomareita on edelleen vähän, ja tuomarien koulutusta varten käytettävissä olevat resurssit vaikuttavat vähäisiltä. Tuomarien määrä asukasta kohden on edelleen EU:n pienin, mikä voi myös vaikuttaa Irlannin oikeuslaitoksen tehokkuuteen 35 . Irlannin hallitus on sitoutunut arvioimaan, kuinka paljon ja minkälaisia tuomareita tarvitaan, jotta se voi varmistaa tehokkaan lainkäytön seuraavaksi viideksi vuodeksi 36 , mutta pikaisemmilla toimenpiteillä voitaisiin ehkä vastata myös sidosryhmien esille nostamiin huolenaiheisin 37 . Oikeuslaitoksen asukasta kohden laskettua budjettia on kasvatettu säännöllisesti viime vuosina, ja se on yksi EU:n suurimmista, mutta bruttokansantuotteen osuutena laskettu budjetti on pysynyt muuttumattomana ja EU:n keskiarvoa pienempänä 38 . Oikeusalan koulutuksen 39 osalta vuonna 2020 nimitettiin osa-aikainen oikeudellisten opintojen johtaja (joka on virassa toimiva tuomari). Koulutusohjelman laajentaminen ei ole ollut mahdollista, mutta sen kehittämistä varten tarvittavan hallinnollisen tuen varmistamisessa on edistytty äskettäin 40 . Oikeusalan koulutustarpeita käsitellyt kyselytutkimus toteutettiin vuonna 2021 41 .

    Oikeudenkäyntikulujen ja oikeusapujärjestelmän arviointia jatketaan 42 , ja se voi parantaa oikeussuojan saatavuutta. Siviilioikeuden lainkäytön arviointi 43 julkaistiin lokakuussa 2020. Arvioinnissa annetaan suosituksia, joilla pyritään parantamaan oikeussuojan saatavuutta siviilioikeuden alalla edistämällä riita-asioiden varhaista ratkaisemista, vähentämällä oikeudenkäyntikuluja, luomalla herkemmin reagoiva ja oikeasuhtaisempi järjestelmä ja varmistamalla paremmat tulokset tuomioistuinten käyttäjille. Arvioinnissa suositeltiin oikeudenkäyntikuluja koskevien ei-sitovien ohjeiden laatimista 44 . Irlannin hallitus on käynnistänyt arvioinnin, jossa käsitellään tätä ehdotusta ja myös sitä, olisiko oikeudenkäyntikulut määriteltävä kiinteiksi sitovalla tavalla 45 . Tätä asiaa koskevat suositukset on tarkoitus antaa vuoden 2021 loppuun mennessä. Hallitus on myös sitoutunut aloittamaan siviilioikeuden oikeusapujärjestelmän arvioinnin tänä vuonna. Nämä aloitteet voivat auttaa vastaamaan oikeussuojan ja erityisesti siviilioikeuden oikeusapujärjestelmän saatavuutta koskeviin huolenaiheisiin 46 . Rikosoikeudellisen oikeusavun osalta hallitus suunnittelee järjestelmän toimintaa koskevan vastuun siirtämistä oikeusapulautakunnalle (Legal Aid Board) 47 . Vaikka rikosoikeudellisen oikeusapujärjestelmän katsotaan toimivan yleisesti ottaen hyvin, Bar of Ireland -asianajajayhdistys on ollut huolissaan oikeudenkäyntiasianajajien heikosta tulotasosta tämän järjestelmän puitteissa 48 . Oikeusapujärjestelmien vahvistaminen ja oikeudenkäyntikulujen rajoittaminen vaikuttavat tärkeiltä asioilta, jotta oikeussuojan saatavuutta voitaisiin parantaa. Lisäksi vaihtoehtoisten riidanratkaisumenettelyjen edistämistä ja niitä koskevia kannustimia voitaisiin lisätä edelleen 49 .

    Oikeudellisten palvelujen sääntelyviranomainen toteuttaa edelleen toimenpiteitä, joilla se pyrkii puuttumaan oikeudellisten palvelujen markkinoiden jäljellä oleviin esteisiin. Sääntelyviranomainen suunnittelee ottavansa käyttöön ennen vuoden 2021 loppua oikeuspalvelujen tarjoajia koskevan kehyksen (johon voi sisältyä oikeudenkäyntiasianajajien välisiä sekä oikeudenkäynti- ja toimistoasianajajien välisiä kumppanuuksia). Sääntelyviranomainen aikoo myös tarkastella uudelleen monialaisten toimien (joihin osallistuu oikeuden alan ja muiden alojen toimijoita, kuten arkkitehtejä ja tilintarkastajia) käyttöönottoa jatkona oikeuspalvelujen tarjoajien välisten kumppanuuksien käyttöönotolle. Sääntelyviranomainen julkaisi vuonna 2020 raportin, jossa käsiteltiin sitä, olisiko toimistoasianajajan ja oikeudenkäyntiasianajajan ammatit yhdistettävä. Raportissa todettiin, ettei ammattien yhdistämisen suosittelemiselle ollut tarvittavaa näyttöä, mutta siinä sitouduttiin arvioimaan asiaa uudelleen sen jälkeen, kun muut lain puitteissa toteutettavat uudistukset on saatu valmiiksi 50 . Sääntelyviranomainen julkaisi myös oikeuden alan toimijoiden koulutusta käsittelevän raportin, jossa suositellaan uudistuksia toimistoasianajajan tai oikeudenkäyntiasianajajan ammatin harjoittamista varten edellytettävän pätevyyden ja vaatimusten määrittelyyn. Raportissa suositellaan myös perustamaan lakisääteinen kehys oikeuden alan toimijoille tarkoitettua koulutusta nykyisin tarjoavien toimijoiden akkreditointia varten ja sen mahdollistamiseksi, että uusia koulutuksentarjoajia voidaan akkreditoida tarjoamaan ammatillista koulutusta toimistoasianajajille ja oikeudenkäyntiasianajajille 51 . Sääntelyviranomainen tekee parhaillaan yhteistyötä oikeusministeriön kanssa näiden suositusten täytäntöönpanoa varten. Lisäksi sääntelyviranomainen toteuttaa tutkimushankkeen oikeudenkäyntiasianajajien tai toimistoasianajajien uransa alussa mahdollisesti kohtaamista esteistä. Se on määrä julkistaa vuoden 2021 loppuun mennessä. Sääntelyviranomainen otti vuonna 2020 tehtäväkseen oikeuden alan toimijoiden harjoittaman mainonnan sääntelyn ja antoi uusia tähän liittyviä asetuksia 52 . Olisi tärkeää, että sääntelyviranomainen arvioisi, missä määrin ja miten toteutetut toimenpiteet ovat auttaneet alentamaan oikeudenkäyntikuluja ja parantamaan oikeussuojan saatavuutta.

    Työt jatkuvat 53 oikeuslaitoksen digitalisointiin liittyvien nykyisten puutteiden korjaamiseksi. Oikeusvirasto (Courts Service) on julkaissut pitkän aikavälin strategian 54 , jonka tavoitteena on tukea paremmin oikeussuojan saatavuutta. Nykyaikaistamisohjelman painopisteisiin kuuluvat asiakirjojen sähköinen toimittaminen, asiainhallintajärjestelmä ja sähköisen tuomioistuimessa asioinnin mahdollistavan infrastruktuurin käyttöönotto. Virtual Courtroom -ohjelma on mahdollistanut covid-19-pandemian aikana yli 2 200 virtuaalisen oikeusistunnon järjestämisen maaliskuun 2020 jälkeen. Etäoikeudenkäyntejä järjestetään edelleen kaikilla lainkäyttöalueilla ja suuressa määrin ylimmässä muutoksenhakutuomioistuimessa, muutoksenhakutuomioistuimessa ja ylemmän oikeusasteen tuomioistuimessa. Niiden järjestämistä on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa. Vaikka vuonna 2020 toteutetut toimet mahdollistavat etäoikeudenkäyntien käytön entistä useammin siviilioikeudellisissa asioissa ja rikosoikeudellisissa muutoksenhauissa, Irlannin tulos oli EU:n keskiarvoa heikompi menettelysäännöissä, jotka mahdollistavat digitaaliteknologian käytön oikeudenkäynneissä siviili- ja kauppaoikeudellisissa ja hallinto-oikeudellisissa asioissa sekä rikosasioissa 55 . Irlannin tulos oli myös keskimääräistä heikompi, kun arvioitiin digitaaliteknologian käyttöä tuomioistuimissa ja syyttäjälaitoksessa 56 , sähköisen viestinnän työkalujen käyttöä tuomioistuimissa 57 , digitaalisten ratkaisujen käyttöä rikosoikeudenkäyntien toteuttamisessa ja seurannassa 58 ja julkaistujen tuomioiden saatavuutta verkossa suurelle yleisölle 59 . Näin ollen Irlannin oikeuslaitoksen digitalisointia on jatkettava, jotta voidaan korjata nykyiset puutteet ja myös mahdollistaa menettelyjen kestoon liittyvien tietojen kerääminen oikeuslaitoksen toimivuutta tarkastelevan Euroopan neuvoston pysyvän komitean (CEPEJ) menetelmien mukaisesti 60 .

    Hallitus on ilmoittanut arvioinnista, joka kattaa rikosasioita käsittelevien erityistuomioistuinten toiminnan. Yhdistyneet kansakunnat 61 ja kansalaisyhteiskunta 62 ovat vaatineet jo pitkään lakkauttamaan Irlannin rikosasioita käsittelevän erityistuomioistuimen, joka perustettiin vuonna 1972 terrorismiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvien rikosasioiden käsittelemistä varten, tai vahvistamaan tuomioistuimen menettelyä sen varmistamiseksi, että oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin kunnioitetaan. Hallitus nimitti helmikuussa 2021 ryhmän, jonka tehtävänä on arvioida uudelleen valtiota vastaan tehtyjä rikoksia koskevat lait. Arviointiryhmän toimeksianto kattaa rikosasioita käsittelevän erityistuomioistuimen toiminnan 63 .

    Tehokkuus

    Menettelyjen kestoon liittyvät haasteet ovat kärjistyneet 64 . Menettelyjen keskimääräinen kesto oli ylemmän oikeusasteen tuomioistuimessa 785 päivää vuonna 2019 eli 35 päivää enemmän kuin vuonna 2018. Erityisesti kauppaoikeudellisten menettelyjen kesto piteni edelleen noin 220 päivällä vuosina 2018–2019. Sitä vastoin alemman oikeusasteen ylemmissä tuomioistuimissa ja alemman oikeusasteen tuomioistuimissa menettelyjen kesto lyheni vuonna 2019 vuoteen 2018 verrattuna sen jälkeen, kun se oli pidentynyt edellisenä vuonna. Menettelyjen kesto piteni muutoksenhakutuomioistuimessa noin 110 päivällä vuonna 2019 (1 220 päivää) verrattuna vuoteen 2018 (1 101 päivää). Rikosoikeudellisten menettelyjen kesto piteni vuosina 2018–2019 noin 120 päivällä alemman oikeusasteen ylemmissä tuomioistuimissa ja noin 100 päivällä keskusrikostuomioistuimessa (Central Criminal Court) 65 . Siviilioikeuden lainkäytön arvioinnissa esitettiin suosituksia, joilla menettelyjen viivästymistä voitaisiin vähentää ja kestoa lyhentää 66 . Rikosprosessilakiluonnos, jossa säädetään alustavista tuomioistuinkäsittelyistä, jotka voisivat mahdollistaa nopeammat ja tehokkaammat menettelyt tiettyjen rikosten osalta, vahvistettiin laiksi 24. toukokuuta 2021 67 .

    Hallituksen suunnitelmissa on ehdottaa korvausjärjestelmää liian pitkistä tuomioistuinkäsittelyistä ennen vuoden 2021 loppua. Tätä vaaditaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomiossa, jonka täytäntöönpanoa Euroopan neuvoston ministerikomitea valvoo edelleen tehostetusti 68 .

    II.Korruptiontorjunnan kehys

    Irlannissa vastuu korruption tutkinnasta kuuluu Irlannin poliisille ja turvallisuuspalvelulle (An Garda Síochána). Poliisin kansallisen talousrikosviraston (Garda National Economic Crime Bureau, GNECB) alaisella korruption torjuntaan erikoistuneella yksiköllä (Anti-Corruption Unit) on yksinomainen vastuu ulkomaisen lahjonnan tutkinnasta, ja se on myös vastuussa kansallisesti merkittävien kotimaisten lahjonta- ja korruptiotapausten tutkinnasta. Korruption torjuntaan erikoistunut yksikkö toimii lahjonnan ja korruption tutkinnan, torjunnan ja häirinnän asiantuntijakeskuksena. Poliisi vastaa korruption torjuntaan liittyvien rikostutkintojen suorittamisesta. Poliisin uusi korruption tutkintaan keskittyvä yksikkö aloitti toimintansa marraskuussa 2020. Uusi tutkintojen hallintajärjestelmä (Investigation Management System, IMS) on kehitetty äskettäin, ja se on parhaillaan kansallisen poliisin ja turvallisuuspalvelun koekäytössä. SIPO on vastuussa vaalilakien (Electoral Acts), etiikkaa koskevien lakien (Ethics Acts) ja lobbausta sääntelevän vuoden 2015 lain (Regulation of Lobbying Act) täytäntöönpanosta.

    Asiantuntijoiden ja yritysjohtajien keskuudessa vallitsevan käsityksen mukaan korruptiota esiintyy julkisella sektorilla edelleen suhteellisen vähän. Transparency Internationalin vuoden 2020 korruptioindeksissä Irlanti sai 72/100 pistettä ja sijoittui seitsemännelle sijalle Euroopan unionissa ja 20. sijalle maailmanlaajuisesti 69 . Tämä käsitys on pysynyt suhteellisen vakaana 70 viimeisten viiden vuoden aikana 71 .

    Hallitus suunnittelee kattavan arvioinnin perusteella rikosoikeudellisen lainsäädäntökehyksen tarkistamista, jotta korruptiontorjunnan tehokkuutta voitaisiin parantaa. Vuoden 2018 rikosoikeuslaki 72 muodostaa yhden konsolidoidun säädöksen. Lahjontaa ja korruptiota koskeva laki on saatettu ajan tasalle ja konsolidoitu vuoden 2018 lailla, ja nykyisin on rikos jättää ilmoittamatta lahjonta- ja korruptiorikoksista poliisille. Korruptiorikoksilla on myös tämän lain nojalla ekstraterritoriaalinen vaikutus ulkomaisen korruption osalta, jos osoitetaan, että jokin osa kyseessä olevasta valtion ulkopuolella tapahtuneesta toiminnasta olisi rangaistavaa, jos se tapahtuisi Irlannissa 73 . Irlannissa tehtiin viime vuoden kertomuksessa raportoidun mukaisesti perusteellinen arviointi viranomaisten tekemän talousrikosten ja korruption vastaisen työn tehokkuudesta 74 . Tämä Hamiltonin arvioinniksi 75 kutsuttu arviointi julkaistiin joulukuussa 2020. Oikeusministeriö on määrittänyt sen perusteella painopisteet, jotka voidaan panna täytäntöön lyhyemmällä aikavälillä. Niihin kuuluu esimerkiksi nykyisen lainsäädäntöohjelman voimaan saatettaviin säädöksiin kuuluvan rikosprosessilakiluonnoksen voimaan saattaminen. Muita painopisteitä ovat muun muassa lain vahvistaminen julkisen sektorin etiikan alalla ja lainsäädännön tarkistaminen, jotta voidaan puuttua tilanteisiin, joissa parlamentin (Oireachtasin ylä- ja alahuoneen) entiset jäsenet ovat mahdollisesti rikkoneet etiikkaa koskevien lakien mukaisia velvollisuuksiaan. Painopisteisiin kuuluu myös rikosoikeuslainsäädännön muuttaminen siten, että siinä mahdollistetaan erilliset kotietsintäluvat, joiden nojalla poliisi voi vaatia itselleen kotietsintäluvassa mainittujen henkilöiden omistamien tai hallussa olevien sähköisten laitteiden salasanoja 76 .

    Irlanti arvioi parhaillaan uudelleen kansallista korruptionvastaista rakennettaan. Yksi Hamiltonin arvioinnin keskeisistä suosituksista on pysyvän monialaisen neuvoa-antavan toimikunnan perustaminen koordinoimaan ja johtamaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa talousrikoksiin ja korruptioon. Hamiltonin arvioinnissa suositellaan myös monivuotisen strategian ja siihen liittyvän toimintasuunnitelman laatimista 77 sen korjaamiseksi, ettei Irlannilla ole talousrikosten ja korruption torjuntaa koskevaa kansallista strategiaa ja useita korruptiontorjunnan alalla toimivaltaisia viranomaisia. 

    Irlannissa korruptionvastaisiin politiikkoihin sekä korruption tunnistamiseen ja tutkimiseen sekä korruptioon syyllistyneiden syytteeseenpanoon liittyvä toimivalta ja velvollisuudet on jaettu erilaisten erikoistuneiden lainvalvontaelinten kesken. GNECB ja erityisesti sen korruption torjuntaan erikoistunut yksikkö ovat vastuussa kaikkien korruptiorikosten, myös ulkomaisen lahjonnan, tutkimisesta Poliisille on osoitettu äskettäin merkittäviä resursseja 78 , mutta valtakunnansyyttäjän toimiston (Office of the Director of Public Prosecutions, ODPP) resursseja ei ole lisätty vastaavalla tavalla, vaikka järjestelmän muiden osien (poliisi, tuomioistuimet, tuomarit) resurssien lisääminen vaikuttaa ODPP:n työtaakkaan, sillä suurempi poliisien, pidätysten ja tutkintojen määrä tuottaa lisää syytteeseenpanoasiakirjoja ODPP:lle. Poliisin alaisuudessa aloitti myös toimintansa uusi korruptiontorjunnan yksikkö, joka vastaa sisäiseen korruptioon liittyvistä tutkinnoista. ODPP keskittyy yksinomaan tutkintaviranomaisten toimittamien rikosten syytteeseenpanoon. Sillä ei ole rikosten ennaltaehkäisyyn liittyviä tehtäviä. ODPP:lla on talousrikosten erikoisyksikkö (Special Financial Crime Unit), jonka kanssa korruption torjuntaan erikoistunut yksikkö on suoraan yhteydessä asiaankuuluvissa korruptiotapauksissa. Poliisi on mukana Transparency International Irelandin ”Integrity at Work” -aloitteessa ja pyrkii edistämään työympäristöä, jossa suhtaudutaan kannustavasti rikkomuksia koskevista huolenaiheista kertomiseen. Korruption torjuntaan erikoistuneella GNECB:n yksiköllä on maksuton puhelinnumero, jossa voi tehdä luottamuksellisesti ilmiantoja lahjonnasta ja korruptiosta.

    Rajalliset resurssit aiheuttavat yhä haasteita korruption torjuntaan erikoistuneelle GNECB:n yksikölle. GNECB:ssä työskentelee tällä hetkellä 74 tutkijaa (joista 12 on tilapäisesti siirrettyinä), 18 siviilityöntekijää ja kolme oikeustutkinnallista tilintarkastajaa. Korruption torjuntaan erikoistunut GNECB:n yksikkö koostuu tällä hetkellä vain kolmesta henkilöstä, joista yksi on rikosylikonstaapeli ja kaksi on rikostutkijoita. GNECB:n palvelukseen osoitettavien poliisien valintakilpailu saatiin äskettäin päätökseen, ja korruption torjuntaan erikoistunut yksikkö saa yhden uuden henkilöstön jäsenen. Korruption torjuntaan erikoistunut yksikkö käyttää merkittävissä operaatioissaan GNECB:n resursseja, ja sillä on tiiviit yhteistyösuhteet muihin kansallisiin yksiköihin 79 . Hamiltonin arvioinnissa pantiin merkille korruption torjuntaan erikoistuneen yksikön puutteelliset resurssit ja suositeltiin varmistamaan, että GNECB:lle sekä valtakunnansyyttäjän toimistolle osoitetaan lisäresursseja. Viimeksi mainittua toimijaa koskevaan suositukseen sisältyi uusia syyttäjiä sekä lähetetty digitaalisen forensiikan asiantuntija ja lähetetty oikeustutkinnallinen tilintarkastaja 80 . GNECB:n tietojen mukaan yksiköllä on tällä hetkellä käynnissä yhdeksän korruptiotutkintaa, joista kolme liittyy ulkomaisten virkamiesten ulkomaiseen lahjontaan.

    Sähköisen todistusaineiston analysointiin korruptiotapauksissa liittyy joitakin haasteita. Tutkintojen hallintajärjestelmä on kehitetty äskettäin, ja se on parhaillaan koekäytössä. Tämä järjestelmä standardoi kaikki tutkinnat ja tallentaa kaikki toimet, ja sillä korvataan nykyisin käytössä olevat paperipohjaiset järjestelmät. Viranomaisten mukaan sähköisen todistusaineiston, kuten matkapuhelintietojen, tietokonetietojen, pilvipalvelutietojen ja verkkoyhteisötietojen, keruu aiheuttaa lisähaasteita 81 . Korruption torjuntaan erikoistuneella yksilöllä ei ole tällä hetkellä käytettävissään työkalua, jonka avulla se voisi tutkia tehokkaalla ja vaikuttavalla tavalla näitä tietoja. Tämän vuoksi sähköisten tietojen tutkiminen vie merkittävän määrän tutkinnallisia resursseja ja viivästyttää merkittävästi tutkintoja.

    Irlannissa on käytössä korruptiota ehkäiseviä ja lahjomattomuutta edistäviä keinoja, mutta sääntöjen täytäntöönpanoon liittyy edelleen haasteita. Viranomaisten etiikkaa koskevissa laeissa 82 säädetään varallisuusilmoituksia koskevista yleisistä säännöistä ja menetelmistä. Parlamentin kummankin kamarin kaikkien jäsenten, oikeuskanslerin ja ylempiin virkoihin julkisissa elimissä nimitettävien henkilöiden on toimitettava ilmoitettavat edut ja noudattamista koskevat todisteet SIPOlle. SIPO valvoo edelleen lainsäädännön täytäntöönpanoa, mutta haasteista on raportoitu 83 , sillä ilmoitettavat edut eivät sisällä vastuita (asuntolainoja, lainoja jne.), ja tietojen julkistaminen koskee vain parlamentin jäseniä. SIPOlla ei ole valtuuksia tutkia viranhaltijoiden tai virkamiesten toimia, jos kyseiset toimet ovat tapahtuneet palvelussuhteen päättymisen jälkeen.

    Lobbausta ja pyöröovi-ilmiötä koskevien sääntöjen täytäntöönpanoon liittyvissä valmiuksissa on edelleen joitakin puutteita. Lobbausta sääntelevällä vuoden 2015 lailla luotiin velvollisuus rekisteröidä lobbarit. Lobbausta sääntelevän vuoden 2015 lain toinen lakisääteinen arviointi julkaistiin helmikuussa 2020 84 . SIPO valvoo tätä verkkopohjaisena järjestelmänä 85 toimivaa rekisteriä. Rekisteriin on rekisteröitynyt tällä hetkellä yli 2 100 organisaatiota ja yksittäistä henkilöä. SIPOlla on tiettyjä täytäntöönpanovaltuuksia – se voi esimerkiksi suorittaa tutkimuksia, jos se uskoo, että henkilö on saattanut syyllistyä rikkomukseen. Lisäksi sillä on asian käsiteltäväksi saattamista ja syytteeseenpanoa koskevat valtuudet tiettyjen rikosten osalta, kuten silloin, jos lobbausta harjoittava henkilö ei ole rekisteröitynyt 86 . Laissa säädetään myös työsuhteen jälkeisestä vuoden pituisesta karenssiajasta, jonka aikana tietyt virkamiehet eivät voi osallistua tietynlaisiin lobbaustoimiin. Tästä laista poiketen viran haltijoita koskevissa käytännesäännöissä (Code of Conduct for Office Holders) tai virkamiehiin sovellettavassa normeja ja käyttäytymistä koskevassa laissa (Civil Service Code of Standards and Behaviour) ei viitata työsuhteen jälkeisiin rajoituksiin. SIPO tekee työtään rajallisin resurssein (jotka se jakaa oikeusasiamiehen kanslian [Office of the Ombudsman] kanssa), joten se ei kykene valvomaan ennakoivasti käytännesääntöjen noudattamista. Pyöröovi-ilmiötä koskevia työsuhteen jälkeisiä rajoituksia sisältyy lobbausta sääntelevään vuoden 2015 lakiin, viran haltijoita koskeviin käytännesääntöihin ja virkamiehiin sovellettavaan normeja ja käyttäytymistä koskevaan lakiin. SIPOlla ei ole kuitenkaan tarvittavia valtuuksia, jotta se voisi valvoa sääntöjenvastaisuuksia.

    Yhdenmukaistettuja eturistiriitasääntöjä ei ole vielä hyväksytty. Irlannin hallitus arvioi parhaillaan etiikkaa koskevaa lainsäädäntöä, sillä julkisen sektorin normeja koskenut vuoden 2015 lakiluonnos 87 – joka olisi parantanut nykyistä kehystä eturistiriitojen tunnistamisen, ilmoittamisen ja hallinnoinnin sekä korruptioriskien minimoinnin osalta – raukesi edeltävän parlamentin hajottamisen myötä 88 . Korruption torjunta ja lahjomattomuutta edistävät keinot on määritelty painopisteiksi vuoden 2020 hallitusohjelmassa. GRECO on pannut tähän liittyen merkille, että vuoden 2015 lakiluonnoksen raukeaminen on vaikuttanut parlamentin jäsenten eettistä toimintaa koskevan yhdenmukaisen ja konsolidoidun lainsäädäntökehyksen laatimiseen ja varallisuusilmoitusjärjestelmään tehtäviin parannuksiin 89 .

    Julkisiin hankintoihin vaikuttaa liittyvän merkittävä lahjonnan ja korruption riski covid-19-pandemian torjuntaa ja hillitsemistä koskevien toimenpiteiden osalta. Korruption torjuntaan erikoistuneen yksikön käynnissä olevista tutkimuksista neljä liittyy tällä hetkellä hankintoihin, ja apua on tarjottu kolmessa muussa tapauksessa. GNECB järjesti myös ”Fraud Awareness Week” -teemaviikon, jonka aikana petostentorjunta sai säännöllistä medianäkyvyyttä. Covid-19-hankintapetokset olivat yksi tämän kampanjan aiheista.

    III.Tiedotusvälineiden moniarvoisuus ja vapaus

    Irlannissa sananvapautta suojellaan perustuslailla, jonka mukaan valtion on taattava perusoikeuksien ja myös sananvapauden ja lehdistönvapauden suojelu 90 . Tiedotusvälineitä koskevan lainsäädännön merkittävä uudistus saataneen valmiiksi vuonna 2021, kun audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä 91 .

    Riippumatonta median valvojaa koskeva lainsäädäntökehys on parhaillaan tarkistettavana. Tulevalla verkkoturvallisuutta ja median sääntelyä koskevalla lakiluonnoksella 92 perustettavassa uudessa sääntelykehyksessä on tarkoitus hajottaa BAI ja siirtää kaikki sen tehtävät uudelle mediavaliokunnalle (Media Commission). Mediavaliokunnalle annetaan myös uusia sääntöjen noudattamisen valvontaan ja seuraamusten määräämiseen liittyviä valtuuksia, kuten valtuus pyytää määräämään hallinnollisia taloudellisia seuraamuksia, jotta se voi valvoa uutta verkkopalveluja koskevaa kehystä. Mediavaliokunnassa on enintään kuusi jäsentä, jotka nimitetään virkanimityksistä vastaavan viranomaisen järjestämän avoimen kilpailun perusteella. BAI:ssa on tällä hetkellä yhdeksän jäsentä, joista Irlannin hallitus nimittää viisi matkailu-, kulttuuri-, taide-, Gaeltacht-, urheilu- ja mediaministerin ehdotuksesta 93 . Uutta valiokuntaa johtaa puheenjohtaja, jolla on myös hallinnollinen rooli. Lakiluonnoksen yleisessä suunnitelmassa ehdotetaan uuden mediavaliokunnan sääntelytoimintaa varten osoitettavan rahoituksen säilyttämistä siten, että käyttöön otetaan toimialamaksut BAI:n nykyistä rahoitusjärjestelmää vastaavalla tavalla 94 . Yleisessä suunnitelmassa vahvistetaan, että valiokunnan on määrä olla riippumaton tehtäviensä suorittamisessa. Uusi lainsäädäntökehys hyväksyttäneen vuoden 2021 loppuun mennessä. Tiedotusvälineiden moniarvoisuuden seurantavälineen vuoden 2021 raportissa 95 arvioitiin vuoden 2020 raportin tavoin, että Irlannin median valvojan riippumattomuuteen ja tehokkuuteen kohdistuvat riskit ovat vähäisiä, ja korostettiin, että nykyiset oikeudelliset takeet kaventavat tehokkaasti ulkoisen häirinnän mahdollisuuksia.

    Irlannilla on vakiintunut itsesääntelyelinten järjestelmä uutismedia-alalla. Kehys perustuu Irlannin lehdistöneuvoston (Press Council of Ireland, PCI) 96 ja lehdistöasiamiehen (Office of the Press Ombudsman, PO) toimintaan ja kattaa sanomalehdet (painetut ja sähköiset sanomalehdet), aikakauslehdet ja vain verkossa toimivat uutisjulkaisut, jotka ovat lehdistöneuvoston jäseniä. Vuoden 2020 vuosikertomuksen mukaan lehdistöneuvostolle jätettiin viime vuonna 346 valitusta, ja lehdistöasiamies arvioi 25 valitusta 97 . Tämä tarkoittaa, että valitusten määrä kasvoi verrattuna vuonna 2019 jätettyyn 252 valitukseen 98 . Lehdistöasiamies on tutkinut vuonna 2021 jo kymmenen tapausta 99 .

    Irlannissa on otettu käyttöön useita eri toimenpiteitä avointen ja moniarvoisten televisio- ja radiolähetyspalvelujen tarjoamisen varmistamiseksi 100 . Haut mahdollistava tietokanta 101 , joka kattaa irlantilaisomisteisten media-alan yritysten omistajuustiedot, avattiin 11. marraskuuta 2020. Sitä päivitetään säännöllisesti kuuden kuukauden välein. Vuoden 2014 kilpailu- ja kuluttajansuojalain mukaan matkailu-, kulttuuri-, taide-, Gaeltacht-, urheilu- ja mediaministeri on toimivaltainen arvioimaan media-alalla tapahtuvien omistajuussuhteiden muutosten (sulautumien) vaikutukset tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen Irlannissa 102 . Sen lisäksi BAI:n on tehtävä kolmen vuoden välein arviointi Irlannin media-alan yritysten omistajuussuhteista ja keskityttävä siinä erityisesti omistajuussuhteiden muutoksiin ja niiden vaikutuksiin tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen. Kaksi ensimmäistä arviointia tehtiin vuosina 2015 ja 2018. BAI järjesti vuodeksi 2021 suunnitellun tulevan arvioinnin 103 valmistelemista varten sidosryhmien julkisen kuulemisen, joka oli avoinna 30. huhtikuuta 2021 asti. Nämä avoimuuteen liittyvät toimet 104 ovat tärkeitä, kun otetaan huomioon, että Irlannin media-ala on erittäin keskittynyt – varsinkin paikallisella tasolla 105 . Tiedotusvälineiden moniarvoisuuden seurantavälineen vuoden 2021 raportissa todetaan, ettei tietoja ole saatavilla uutismedia-alan keskittymisen arvioimista varten 106 .

    Hallitus ryhtyi joihinkin toimenpiteisiin, joilla pyrittiin hillitsemään covid-19-pandemian vaikutuksia. Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan monet alueelliset julkaisut joutuivat konkurssin partaalle vuonna 2020 107 . Myös useat painetut ilmaisjakelulehdet keskeyttivät toimintansa covid-19-pandemian vuoksi, ja ainoastaan covid-19-toimenpiteisiin liittyvän valtion mainonnan lisääntyminen esti sen, etteivät jotkin radioasemat lopettaneet toimintaansa 108 . Lisäksi valtion pandemian vuoksi perustama työttömyysrahasto oli avoinna kaikille työntekijöille, myös toimittajille. Se auttoi hillitsemään covid-19-pandemiasta toimittajille aiheutuvia taloudellisia vaikutuksia. Myös freelancereiden oli mahdollista saada tietynlaista taloudellista tukea itsenäisinä ammatinharjoittajina 109 .

    Irlannin hallitus pohtii media-alan tulevaisuutta. Irlannin hallitus päätti käynnistää keskustelun mahdollisista media-alaa tukevista pitkän aikavälin toimista ja perusti tätä varten riippumattoman median tulevaisuutta käsittelevän komitean 110 lokakuussa 2020. Komitea on keskittynyt pohdinnoissaan erityisesti kaikille media-alan toimijoille yhteisiin haasteisiin, jotka liittyvät tulovirtojen muutoksiin, yleisön käyttäytymiseen ja teknisesti uudenlaisiin mediankulutuksen tapoihin. Komitea järjesti 12. joulukuuta 2020 ja 8. tammikuuta 2021 välisenä aikana julkisen kuulemisen, jonka puitteissa se sai yli 800 kirjallista lausuntoa sidosryhmiltä ja suurelta yleisöltä. Komitea osallistuu tällä hetkellä useisiin temaattisiin vuoropuheluihin, jotta se voisi laatia raportin ja suositukset kesään 2021 mennessä.

    Keskustelut toimittajien suojelua koskevan kehyksen tarkistamisesta ovat käynnissä. Irlannin hallitus ilmoitti aikeistaan tarkistaa vuoden 2009 kunnianloukkauslaki 111 , ja se viimeistelee parhaillaan sen perusteella lakisääteistä arviointia. Uusi kunnianloukkauksia koskeva järjestelmä voitaisiin esitellä vuoden 2021 loppuun mennessä. Sidosryhmät korostivat 112 , että nykyisen järjestelmän nojalla kunnianloukkauksesta voidaan määrätä kohtuuttoman suuria vahingonkorvauksia, millä voi olla kielteinen vaikutus lehdistönvapauteen. Viimeisin Irlannin kunnianloukkauslain arviointiin liittynyt kuuleminen järjestettiin vuoden 2016 lopussa. Sen seurauksena ei tehty muutoksia lainsäädäntöön. Euroopan neuvoston foorumi journalismin suojelun ja toimittajien turvallisuuden edistämiseksi kirjasi yhden Irlantia koskevan varoituksen. Se oli ensimmäinen Irlantia koskenut varoitus sitten vuoden 2015 113 . Varoitus koski kannetta, jonka nostanut poliittinen aktivisti mainittiin Dublin Inquirer -sanomalehden artikkelissa. Kanne liittyi väitteeseen siitä, että kyseinen sanomalehti olisi syyllistynyt laiminlyöntiin journalistisessa toiminnassaan. Vuonna 2021 ei ole kirjattu varoituksia. Toimittajien digitaalisen turvallisuuden osalta tiedotusvälineiden moniarvoisuuden seurantavälineen vuoden 2021 raportissa viitataan jälleen lainsäädännöllisiin riskeihin, jotka johtuvat tietojen säilyttämistä koskevasta laista (Data Retention Act) ja erityisesti siitä, ettei siinä säädetä erityisiä suojatoimia toimittajien lähteiden suojelemista varten 114 . Irlannin hallitus ilmoitti vuonna 2020 aikovansa tarkistaa viestintälain (Communications Act), mutta tämä asia ei kuulu tällä hetkellä hallituksen painopisteisiin 115 .

    IV.Muut hallitusjärjestelmän osien keskinäiseen valvontaan liittyvät institutionaaliset kysymykset

    Irlannissa on kaksikamarinen parlamentaarinen järjestelmä: parlamentti (kaksikamarinen Oireachtas) koostuu alahuoneesta (Dáil Éireann) ja ylähuoneesta (Seanad Éireann). Hallituksen ministereillä ja parlamentin edustajilla on oikeus tehdä lainsäädäntöehdotuksia. Ylemmän oikeusasteen tuomioistuin (High Court) suorittaa perustuslaillisen arvioinnin ja sillä on oikeus vedota muutoksenhakutuomioistuimeen ja korkeimpaan oikeuteen. Ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumista Irlannissa valvoo Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskus.

    Covid-19-pandemian torjumisessa käytetään tavallista lainsäätämisjärjestystä, mutta hätätoimenpiteiden parlamentaarisen valvonnan osalta on nostettu esille tiettyjä ongelmia. Irlannin covid-19-pandemian johdosta toteuttamat toimet, joita on säädetty edelleen tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä 116 , on pantu pitkälti täytäntöön terveysministerin primaarilainsäädännössä delegoiduin valtuuksin allekirjoittamilla johdetun oikeuden säädöksillä (Statutory Instruments) 117 . Raukeamislausekkeiden mukaan näihin lakeihin sisältyvien asiaankuuluvien valtuuksien oli määrä säilyä voimassa 9. marraskuuta 2020 asti, jollei niiden voimassaoloa jatkettaisi. Lokakuussa 2020 annetun esityksen nojalla näiden valtuuksien voimassaoloa jatkettiin 9. kesäkuuta 2021 asti. Useat parlamentin jäsenet vastustivat tätä ja ehdottivat voimassaolon jatkamista lyhyemmäksi aikaa. Tästä esityksestä käytävää keskustelua varten osoitetun ajan lyhyys herätti arvostelua 118 . Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskus 119 suositteli, että valtuuksien voimassaoloa jatkettaisiin lyhyemmäksi aikaa ja että voimassaolon jatkamisen enimmäiskesto määriteltäisiin lainsäädännössä, minkä lisäksi se nosti esille myös muita huolenaiheita 120 . Nämä huolenaiheet herättivät vastakaikua kansalaisyhteiskunnan organisaatioissa 121 . Tammikuussa järjestettyjen parlamenttivaalien ja hallituksen nimittämisen viivästymisen vuoksi valiokuntien varsinaisia kokouksia ei järjestetty tammi–lokakuussa 2020. Covid-19-toimia käsittelevä erityisvaliokunta kokoontui kuitenkin 6. toukokuuta 2020 ja 30. syyskuuta 2020 välisenä aikana. Neljään covid-19-pandemian torjuntaa varten annettuun primäärioikeuden säädökseen sisältyvien raukeamislausekkeiden voimassaoloa jatkettiin jälleen kesäkuussa 2021 122 . Tämän seurauksena nämä toimenpiteet ovat voimassa 9. marraskuuta 2021 asti, ja niiden voimassaoloa voidaan jatkaa edelleen kolmella kuukaudella parlamentin kummankin kamarin antamalla päätöslauselmalla.

    Lainsäädäntöprosessille on ollut pandemian alusta alkaen ominaista parlamentissa käytävien keskustelujen lyhentyminen. Parlamentin keskustelujen lyhentämistä ja nopean käsittelyn varmistamista koskevia menettelyllisiä välineitä käytettiin usein pääasiassa covid-19:ään liittyvän lainsäädännön osalta. Tähän sisältyi muun muassa luopuminen lakiehdotuksen luonnostekstin julkaisemista edeltävää tarkastelua koskevan vaatimuksen (”säädösesitysten valvonta”) soveltamisesta 123 , ”giljotiinimenettelyjen” käyttö keskustelua varten osoitettavan ajan lyhentämiseksi ja nopeasti allekirjoitettavat esitykset sen varmistamiseksi, että presidentti käsittelee nopeasti parlamentin hyväksymät lakiehdotukset. Vuonna 2020 giljotiinimenettelyjä käytettiin 30:ssä yhteensä 32 hyväksytystä lakiehdotuksesta 124 ja 19 kertaa keskusteluajan lyhentämiseksi 17 eri säädösesityksen osalta. Vuonna 2020 nopeasti allekirjoitettavia esityksiä 125 hyväksyttiin 18 tapauksessa, mikä mahdollisti sen, että presidentti käsitteli lakiehdotuksen viiden päivän kuluessa. Säädösesitysten valvontaa koskevasta vaatimuksesta luovuttiin 17 lakiehdotuksen osalta uusien valiokuntien perustamisvaiheen aikana syyskuusta 2020 alkaen parlamentin kummankin kamarin vaalien jälkeen. Parlamentin alahuoneen päävaliokunta vastasi 26 lain valiokuntakäsittelystä vuonna 2020. Kansalaisyhteiskunnan organisaatiot olivat huolissaan lyhyestä kuulemisia varten varatusta ajasta 126 .

    Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskuksen status arvioidaan uudelleen vuonna 2021. Kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden kansainvälinen verkosto (GANHRI) myönsi sille marraskuussa 2015 A-statuksen 127 . Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskus julkaisi helmikuussa 2021 raportin Irlannin hätätilavaltuuksista covid-19-pandemian aikana 128 . Raportissa todettiin, että pandemian hillitsemistä varten tähän mennessä käyttöön otetut tärkeimmät toimenpiteet (pääasiassa liikkumista ja yksityistilaisuuksia koskevat rajoitukset sekä kasvomaskin käyttöpakko) olivat perusteltuja sen nojalla, että valtiolla on velvollisuus suojella kansanterveyttä 129 . Raportissa tehtiin myös useita päätelmiä, joissa suositeltiin esimerkiksi sitä, että Irlannin hallituksen olisi erotettava aina selvästi toisistaan lain mukaan pakolliset toimenpiteet ja kansanterveydelliset neuvot ja että kaikkiin osana covid-19-pandemian torjuntaa hyväksyttyihin toimenpiteisiin olisi sovellettava raukeamislausekkeita.

    Irlannissa on vireä ja moniarvoinen kansalaisyhteiskunta, vaikka rahoitusrajoitukset herättävät edelleen jonkin verran huolta 130 . Sen lisäksi, että vuonna 2020 hallitus perusti 45 miljoonan euron suuruisen covid-19-vakausrahaston, jonka tarkoituksena on tarjota käteissijoituksia yhteisö- ja vapaaehtoisjärjestöille, hyväntekeväisyysjärjestöille ja yhteisötalouden yrityksille, jotka tarjoavat kriittisen tärkeitä eturintaman palveluja 131 , vuodeksi 2021 on asetettu saataville 10 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Kansalaisyhteiskunnan järjestöt ovat edelleen huolissaan 132 sen vaikutuksista, että vaalilaissa asetetaan enimmäismäärä 133 ”poliittisiin tarkoituksiin” tehtäville lahjoituksille ja kielletään Irlannin ulkopuolella asuvien muiden kuin Irlannin kansalaisten antamat lahjoitukset 134 . Myös tämän lain täytäntöönpanon valvonnasta vastuussa oleva SIPO on kehottanut tekemään vaalilaista kattavan arvioinnin 135 . Äskettäin julkaistiin vaaliuudistuksen yleinen suunnitelma (General Scheme of an Electoral Reform). Sen tarkoituksena on perustaa riippumaton ja lakisääteinen vaalilautakunta. Hallituksen aikomuksena on, että vaalilautakunta laatii vuoden 1997 vaalilaista kattavan arvioinnin, jossa se käsittelee myös kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden esille nostamia huolenaiheita 136 .

    Liite I: Lähteet aakkosjärjestyksessä*

    * Luettelo oikeusvaltiota koskevaan vuosikertomukseen 2021 liittyvän kuulemisen yhteydessä toimitetuista asiakirjoista on saatavilla osoitteessa https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/upholding-rule-law/rule-law/rule-law-mechanism/2021-rule-law-report-targeted-stakeholder-consultation .

    Bar of Ireland (2021), Submission to the Department of Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission Bill 2020 ( https://www.lawlibrary.ie/media/lawlibrary/media/Secure/Submission-to-DOJ-with-Appendix.pdf ).

    Broadcasting Authority Ireland (2019), Submission to the Department of Communications, Climate Action & Environment Public Consultation on the Regulation of Harmful Content on Online Platforms and the Implementation of the Revised Audiovisual Media Service Directive ( https://www.bai.ie/en/bai-publishes-submission-on-regulation-of-harmful-online-content-implementation-of-new-audiovisual-media-services-directive/ ).

    Council of the Bar of Ireland (2021), Contribution from the Council of the Bar of Ireland for the 2021 Rule of Law Report.

    Council of the Bar of Ireland (2021), Submission to the Department of Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission Bill 2020 ( https://www.lawlibrary.ie/News/reports-and-submissions.aspx ).

    Department Justice (2020c), Review Group Report on structures and strategies to prevent, investigate and penalise economic crime and corruption ( https://www.gov.ie/en/publication/be30e-review-group-report-on-structures-and-strategies-to-prevent-investigate-and-penalise-economic-crime-and-corruption/ ).

    Department of Justice (2020a), Draft General Scheme of Judicial Appointments Commission Bill 2020 ( http://www.justice.ie/en/JELR/Pages/General_Scheme_of_the_Judicial_Appointments_Commission_Bill_2020 ).

    Department of Justice (2020b), Review Group Report on the Administration of Civil Justice – Report. Chairperson: The Hon. Mr. Justice Peter Kelly, Former President of the High Court ( http://www.justice.ie/en/JELR/Pages/Review_of_the_Administration_of_Civil_Justice_-_Review_Group_Report ).

    Department of Justice (2021a), Justice plan 2021 ( http://www.justice.ie/en/JELR/Department_of_Justice_Action_Plan_2021.pdf/Files/Department_of_Justice_Action_Plan_2021.pdf ).

    Department of Justice (2021b), Hamilton Review Group Implementation Plan ( https://www.gov.ie/en/publication/d03ff-hamilton-review-group-implementation-plan/ ).

    Department of Public Expenditure and Reform (2020), Second Statutory Review of the Regulation of Lobbying Act 2015 ( https://www.gov.ie/en/publication/7ef279-second-statutory-review-of-the-regulation-of-lobbying-act-2015/ ).

    Department of the Taoiseach (2020), Department of the Taoiseach (2021), Programme for Government: Our Shared Future ( https://www.gov.ie/en/publication/7e05d-programme-for-government-our-shared-future/ ).

    Direktiivi 2010/13/EU audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamista koskevien jäsenvaltioiden tiettyjen lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta (audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi) vaihtuvien markkinarealiteettien vuoksi.

    Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio 22.12.2009, Parlov-Tkalčić v. Kroatia, valitus nro 24810/06.

    Euroopan komissio (2019), Flash-eurobarometri 482: Yritysten suhtautuminen korruptioon EU:ssa.

    Euroopan komissio (2020), erityiseurobarometri 502: Korruptio.

    Euroopan komissio (2020), Oikeusvaltiokertomus – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa.

    Euroopan komissio (2021), EU:n oikeusalan tulostaulu.

    Euroopan neuvosto: ministerikomitea (2010), ministerikomitean suositus CM/Rec(2010)12 jäsenvaltioille tuomareiden riippumattomuudesta, tehokkuudesta ja vastuualueista ( https://www.coe.int/en/web/cdcj/judicial-independence-and-impartiality ).

    Euroopan neuvosto: Venetsian komissio (2010), Report on the Independence of the Judicial System Part I: The Independence of Judges adopted by the Venice Commission at its 82nd Plenary Session, (CDL-AD(2010)004-e).

    Euroopan neuvosto: Venetsian komissio (2020), Malta, Opinion on proposed legislative changes (CDL-AD(2020)006).

    Euroopan unionin tuomioistuimen tuomio 19.11.2019, A. K. ym. v. Sąd Najwyższy, CP v. Sąd Najwyższy ja DO v. Sąd Najwyższy, yhdistetyt asiat C585/18, C624/18 ja C625/18, ECLI:EU:C:2019:982.

    Euroopan unionin tuomioistuimen tuomio 20.4.2021, Repubblika v. Il-Prim Ministru, C-896/19, ECLI:EU:C:2021:311.

    GRECO (2020), Fourth Evaluation Round Evaluation Report on Ireland Corruption prevention in respect of members of parliament, judges and prosecutors.( https://rm.coe.int/fourth-evaluation-round-corruption-prevention-in-respect-of-members-of/1680a06655 ).

    Irish Council for Civil Liberties (2020), Untenable in a democracy: ICCL renews call for abolition of Special Criminal Court ( Untenable in a democracy: ICCL renews call for abolition of Special Criminal Court - Irish Council for Civil Liberties ).

    Irish Council for Civil Liberties (2021), Contribution from the Irish Council for Civil Liberties for the 2021 Rule of Law Report.

    Irish Council for Civil Liberties (2021), ICCL calls for end to mandatory quarantine if rights issues not addressed, 19. huhtikuuta 2021 (https://www.iccl.ie/news/iccl-calls-for-end-to-mandatory-quarantine-if-rights-issues-not-addressed/).

    Irish Court Service (2020), Supporting Access to Justice in a modern, digital Ireland. Long-term strategic vision – 2030 ( https://iwla.ie/wp-content/uploads/2020/11/Long-Term-Strategic-Vision.pdf ).

    Irish Human Rights and Equality Commission (2021), Ireland’s Emergency Powers During the Covid-19 Pandemic ( https://www.ihrec.ie/documents/irelands-emergency-powers-during-the-covid-19-pandemic/ ).

    Irish Human Rights and Equality Commission (2021), Submission to the Minister for Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission ( https://www.ihrec.ie/documents/submission-to-the-minister-for-justice-on-the-general-scheme-of-the-judicial-appointments-commission-bill-2020/ ).

    Irlannin hallitus (2021), Irlannin antamat tiedot vuoden 2020 oikeusvaltiota koskevaan vuosikertomukseen.

    Judicial Council (2021), Personal Injuries Guidelines (( https://judicialcouncil.ie/assets/uploads/documents/Personal%20Injuries%20Guidelines.pdf ).

    Law Society of Ireland (2021), Submission to the joint Oireachtas Committee on Justice on the General Scheme of Judicial Appointments Commission Bill 2020 ( https://www.lawsociety.ie/globalassets/documents/submissions/2021-judicial-appointments-commission-bill.pdf ).

    Legal Services Regulatory Authority (2020), Greater than the Sum of Its Parts? Consideration of Unification of the Solicitors’ Profession and Barristers’ Profession ( https://www.lsra.ie/lsra-publishes-reports-on-legal-practitioners-education-and-training-and-unification/ ).

    Legal Services Regulatory Authority (2020), LSRA takes over the regulation of advertising by legal practitioners ( LSRA takes over regulation of advertising by legal practitioners – Legal Services Regulatory Authority ).

    Legal Services Regulatory Authority (2020), Setting Standards: Legal Practitioner Education and Training ( https://www.lsra.ie/lsra-publishes-reports-on-legal-practitioners-education-and-training-and-unification/ ).

    Press Council of Ireland (2020), Annual Report 2019 of The Press Council of Ireland and Office of the Press Ombudsman ( http://www.presscouncil.ie/about-us/recent-decisions-and-news/annual-report-2019-of-the-press-council-of-ireland-and-office-of-the-press-ombudsman- ).

    Press Council of Ireland (2021), Submission by Press Council of Ireland and Press Ombudsman to the Future of Media Commission ( https://www.presscouncil.ie/office-of-the-press-ombudsman-164/publications-and-press-releases/press-releases-1048/submission-by-press-council-of-ireland-and-press-ombudsman-to-the-future-of-media-commission ).

    Standards in Public Office Commission (2020), Annual Report 2019 ( https://www.sipo.ie/reports-and-publications/annual-reports/ ).

    Toimittajat ilman rajoja – Irlannin osasto ( https://rsf.org/en/ireland ).

    Transparency International (2021), Korruptioindeksi 2020.

    Yhdistyneiden kansakuntien kokoontumis- ja yhdistymisvapauden erityisraportoija ja ihmisoikeuksien puolustajien tilannetta käsittelevä erityisraportoija (2020), Mandates of the Special Rapporteur on the rights to freedom of peaceful assembly and of association and the Special Rapporteur on the situation of human rights defenders ( DownLoadPublicCommunicationFile (ohchr.org) .

    YK:n ihmisoikeuskomitea (2014), Concluding observations on the fourth periodic report of Ireland ( http://docstore.ohchr.org/SelfServices/FilesHandler.ashx?enc=6QkG1d%2FPPRiCAqhKb7yhsieXFSudRZs%2FX1ZaMqUUOS9yIqPEMRvxx26PpQFtwrk%2BhtvbJ1frkLE%2BCPVCm6lW%2BYjfrz7jxiC9GMVvGkvu2UIuUfSqikQb9KMVoAoKkgSG) .

    Liite II: Maavierailu Irlantiin

    Komission yksiköt järjestivät maaliskuussa 2021 virtuaalikokouksia seuraavien tahojen kanssa:

    ·Bar of Ireland -asianajajayhdistys

    ·Hamiltonin komitea (Hamilton Commission)

    ·Irlannin asianajajayhdistys (Law Society of Ireland)

    ·Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskus (Irish Human Rights and Equality Commission)

    ·Irlannin perusvapauksia käsittelevä neuvosto (Irish Council for Civil Liberties)

    ·Irlannin pienten ja keskisuurten yritysten yhdistys (Irish Small and Medium Enterprises Association, ISME)

    ·Irlannin televisio- ja radiotoimintaa valvova viranomainen (Broadcasting Authority of Ireland)

    ·Julkishallinnon laatutasoa valvova lautakunta (Standards in Public Office Commission [SIPO])

    ·Kansallinen journalistiliitto (National Union of Journalists)

    ·Lehdistöneuvosto (Press Council)

    ·Oikeudellisten palvelujen sääntelyviranomainen (Legal Services Regulatory Authority)

    ·Oikeuslaitoksen edustajat

    ·Oikeusministeriö (Department of Justice)

    ·Parlamentin ylä- ja alahuoneen tukipalveluyksikkö (Houses of the Oireachtas Service)

    ·Poliisin oikeusasiamiehen toimisto (Garda Síochána Ombudsman Commission, GSOC)

    ·Poliisin talousrikosvirasto (Garda Economic Crime Bureau)

    ·Syyttäjälaitos (Office of the Director of Public Prosecution)

    ·Transparency International

    ·Tuomioistuinpalvelut (Courts Service)

    ·Yhtiöoikeuden täytäntöönpanosta vastaava virasto (Office of the Director of Corporate Enforcement, ODCE)

    * Komissio kokoontui myös seuraavien organisaatioiden kanssa useissa horisontaalisissa tapaamisissa:

    ·Amnesty International

    ·Center for Reproductive Rights

    ·CIVICUS

    ·Civil Liberties Union for Europe

    ·Civil Society Europe

    ·EuroCommerce

    ·Euroopan journalistiliitto

    ·Euroopan kirkkojen konferenssi

    ·Euroopan nuorisofoorumi

    ·European Center for Not-for-Profit Law

    ·European Civic Forum

    ·European Partnership for Democracy

    ·Front Line Defenders

    ·Human Rights House Foundation

    ·Human Rights Watch

    ·ILGA-Europe

    ·Kansainvälinen ihmisoikeusliitto

    ·Kansainvälinen lakimieskomissio

    ·Kansainvälinen lehdistöinstituutti

    ·Kansainvälisen perhesuunnittelujärjestöjen liiton eurooppalainen verkosto (IPPF EN)

    ·Lehdistön ja tiedotusvälineiden vapauden eurooppalainen keskus

    ·Netherlands Helsinki Committee

    ·Open Society European Policy Institute

    ·Philanthropy Advocacy

    ·Protection International

    ·Toimittajat ilman rajoja

    ·Transparency International EU

    (1)      Valtiota vastaan tehtyjä rikoksia koskevassa vuoden 1939 laissa (Offences Against the State Act) säädetään rikosasioita käsittelevien erityistuomioistuinten perustamisesta. Nykyisin nimellä Special Criminal Court No. 1 tunnettu rikosasioita käsittelevä erityistuomioistuin on ollut toiminnassa vuodesta 1972 alkaen. Special Criminal Court No. 2 perustettiin vuonna 2016, ja se on ollut toiminnassa siitä alkaen. Rikosasioita käsittelevä erityistuomioistuin kokoontuu kolmen tuomarin kokoonpanossa ilman valamiehistöä. Irlannin hallitus nimittää rikosasioita käsittelevään erityistuomioistuimeen tuomariston ylemmän oikeusasteen tuomioistuimessa, alemman oikeusasteen ylemmässä tuomioistuimessa ja alemman oikeusasteen tuomioistuimessa toimivista tuomareista. Tuomaristossa on tällä hetkellä 19 tuomaria. Terrorismiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviä rikoksia koskevat asiat saatetaan automaattisesti rikosasioita käsittelevän erityistuomioistuimen käsiteltäviksi oikeudenkäyntiä varten. Muut rikokset saatetaan tai lähetetään erityistuomioistuimen käsiteltäviksi, jos valtakunnansyyttäjä toteaa, etteivät yleiset tuomioistuimet kykene varmistamaan tehokasta lainkäyttöä ja suojelemaan yleistä järjestystä. Rikosasioita käsittelevän erityistuomioistuimen tuomioon tai rangaistukseen voi hakea muutosta muutoksenhakutuomioistuimessa.
    (2)      Mukaan lukien työtuomioistuin (Labour Court), joka on ainoa elin, jolta voi hakea muutosta kaikissa riita-asioissa, jotka liittyvät työhön liittyviä oikeuksia koskeviin säädöksiin. Vaikka työtuomioistuin ei ole nimestään huolimatta tuomioistuin, se osallistuu kuitenkin lainkäyttöön, kun se käyttää tätä toimivaltaansa. Työtuomioistuimelle kuuluu toimivaltaa myös vuosien 1946–2015 työmarkkinasuhdelakien nojalla. Käyttäessään tätä toimivaltaansa työtuomioistuin toimii työmarkkinasuhteita käsittelevänä lautakuntana, joka kuulee asian molempia osapuolia ja antaa sen jälkeen suosituksen, jossa se esittää mielipiteensä riita-asiasta ja ehdoista, joiden mukaan se olisi sovittava. Työtuomioistuimen vuosien 1946–2015 työmarkkinasuhdelakeihin liittyneiden riita-asioiden tutkinnoista antamat suositukset eivät sido asianosaisia osapuolia. Työtuomioistuimen työhön liittyviä oikeuksia koskevien säädösten nojalla tekemät päätökset ovat oikeudellisesti sitovia.
    (3)      Irlannin ylin muutoksenhakutuomioistuin antoi huhtikuussa 2021 tuomion (Zalewski v. Adjudication Officer ja Workplace Relations Commission) Irlannin työolojen valvontaelimen (Workplace Relations Commission) perustuslainmukaisuudesta. Työolojen valvontaelimessä suurimman osan riita-asioista käsittelee riita-asioita käsittelevä henkilö (Adjudication Officer). Tuomiossa käsiteltiin myös lautakuntana toimivan työtuomioistuimen roolia. Enemmistö tuomareista katsoi, että riita-asioita käsitteleville henkilöille vuoden 2015 työolosuhdelain (Workplace Relations Act) nojalla kuuluvien toimivaltuuksien käytössä oli kyse perustuslain 37 pykälässä tarkoitetusta lainkäytöstä. Se hylkäsi näin ollen riitautuksen vuoden 2015 työolosuhdelain ja perusteettomia irtisanomisia koskevan vuoden 1977 lain (Unfair Dismissals Act), sellaisena kuin se on muutettuna, tiettyjen pykälien voimassaolosta. Tämän lisäksi ylin muutoksenhakutuomioistuin totesi kuitenkin, että vuoden 2015 työolosuhdelain seuraavat kaksi asiaa ovat ristiriidassa perustuslain kanssa: vaatimus siitä, että kaikki kuulemiset riita-asioita käsittelevän henkilön kanssa olisi järjestettävä muutoin kuin julkisesti, ja se, ettei laissa ole säännöstä valan vannomisesta ja ettei sen nojalla voida määrätä rangaistusta perättömän lausuman antamisesta. Ylin muutoksenhakutuomioistuin esitti myös joitakin huomioita tarpeesta lisätä riita-asioita käsittelevien henkilöiden riippumattomuutta tilanteissa, joissa heidän toimensa katsotaan lainkäytöksi – vaikka se olisi luonteeltaan vähäistä –, jotta se olisi sallittavissa perustuslain 37 pykälän nojalla.
    (4)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 2.
    (5)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 3.
    (6)      EU:n oikeusalan tulostaulu 2021, kaaviot 48 ja 50. Käsitys oikeuslaitoksen riippumattomuudesta on luokiteltu seuraavasti: erittäin huono (alle 30 % vastaajista pitää oikeuslaitoksen riippumattomuutta melko hyvänä ja erittäin hyvänä); huono (30–39 %), keskitasoa (40–59 %), hyvä (60–75 %), erittäin hyvä (yli 75 %).
    (7)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s.4–5.
    (8)      GRECO, Fourth Evaluation Round – Evaluation Report, 124 kohta; GRECO Fourth Evaluation Round – Second Interim Compliance Report, 25–28 kohta.
    (9)      Euroopan neuvoston normeissa edellytetään oikeuslaitoksen riippumattomuuden suojaamista sekä oikeuslaitoksen ulko- että sisäpuolisten tahojen vaikutukselta. Venetsian komission mukaan esimerkiksi korkeimman oikeuden tai muun korkeimman tason tuomioistuimen hyväksymien ja alempia tuomioistuimia sitovien ohjeiden noudattaminen on ongelmallista sisäisen riippumattomuuden kannalta (Venetsian komission lausunto CDL-AD(2010)004-e, 70 kohta).
    (10)      Ennen kuin lakiluonnos (lakiehdotus) viimeistellään, siitä voidaan julkaista yleinen suunnitelma (General Scheme). Sitä kutsutaan usein alustavaksi lakiehdotukseksi.
    (11)      Department of Justice (2020), General Scheme of the Judicial Appointments Commission Bill 2020.
    (12)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 3. Tuomarinimityksiä käsittelevä neuvoa-antava lautakunta koostuu viiden tuomioistuimen puheenjohtajista, oikeuskanslerista, Law Society ja Bar Council -asianajajayhdistysten edustajista sekä kolmesta oikeusministerin valitsemasta lautamiehestä.
    (13)      Law Society- ja Bar of Ireland -asianajajayhdistykset ovat kehottaneet ottamaan toimistoasianajajien ja oikeudenkäyntiasianajajien edustajia mukaan komitean kokoonpanoon. Law Society (2021), Submission to the Joint Oireachtas Committee On Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission Bill 2020. Council of The Bar of Ireland (2021) Submission to the Department of Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission.
    (14)      Venetsian komissio, CDL-AD(2020)006, 19 kohta.
    (15)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 3.
    (16)      Oikeuskanslerilla on jonkin verran syyttäjän tehtäviä. Syyttäjän tehtävät kuuluvat pääasiassa valtakunnan syyttäjälle.
    (17)      Venetsian komissio, CDL-AD(2020)006, 21–22 kohta.
    (18)      Irish Human Rights and Equality Commission (2021), Submission to the Minister for Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission, s. 14.
    (19)      Law Society (2021), Submission to the Joint Oireachtas Committee On Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission Bill 2020, s. 6. Bar of Ireland katsoi, että varajäsenen olisi osallistuttava komitean kokoukseen, jos oikeuskansleri on todennut itsensä esteelliseksi sen vuoksi, että hän hakee itse tällaista tuomarin virkaa. Council of The Bar of Ireland (2021), Submission to the Department of Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission.
    (20)      Euroopan neuvoston ministerikomitean suositus CM/Rec(2010)12, 46–47 kohta. Toimeenpanoelinten tuomarineuvoston esityksestä tekemien tuomarinimitysten yhteydessä unionin tuomioistuin on ilmaissut, että voidakseen tehdä menettelystä objektiivisemman tällaisen neuvoston täytyy olla tarpeeksi riippumaton lainsäädännästä ja täytäntöönpanosta sekä siitä viranomaisesta, jolle se toimittaa tuomarivalintaa koskevat ehdotukset. Unionin tuomioistuimen tuomio 19.11.2019, AK, yhdistetyt asiat C‑585/18, C‑624/18 ja C‑625/18, 137–138 kohta.
    (21)      Euroopan tuomareiden neuvoa-antavan neuvoston (CCJE) Euroopan neuvoston ministerikomitealle 23. marraskuuta 2007 antama lausunto nro 10 (2007) tuomarineuvostosta yhteiskunnan palveluksessa (Council for the Judiciary at the service of society), 87 kohta; CCJE:n lausunto nro 23 (2020) tuomareiden yhdistysten roolista oikeuslaitoksen riippumattomuuden tukemisessa (The role of associations of judges in supporting judicial independence), 47 kohta.
    (22)      Euroopan neuvoston ministerikomitean suositus CM/Rec(2010)12, 47 kohta.
    (23)      Tuomioistuimia ja tuomioistuinvirkamiehiä koskevan vuoden 1995 lain (Courts and Court Officers Act) 16 pykälä. Jos alle seitsemän henkilöä ilmoittaa lautakunnalle toivovansa tulla nimitetyiksi tuomarin virkaan tai jos lautakunta ei kykene suosittelemaan ministerille vähintään seitsemää henkilöä, lautakunnan on toimitettava ministerille kunkin nimitystä toivovan henkilön nimi ja suositeltava ministerille näiden henkilöiden joukosta niiden henkilöiden nimittämistä, joita se pitää soveltuvina virkaan.
    (24)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 3. GRECOn noudattamatta oleva suositus painotti tarvetta arvioida tuomarien valintaa, rekrytointia, ylennyksiä ja siirtoja koskevaa nykyistä järjestelmää. Tarkoituksena oli kohdistaa nimitykset pätevimpiin ja sopivimpiin ehdokkaisiin läpinäkyvällä tavalla niin, ettei täytäntöönpanoviranomaisella ole liiallista vaikutusvaltaa. GRECO Fourth Evaluation Round – Evaluation Report, 132 kohta; GRECO Fourth Evaluation Round – Second Interim Compliance Report, 34 kohta.
    (25)      Kahdeksan suositusta, jos avoinna olevia virkoja on kaksi, ja 11 suositusta, jos avoinna olevia virkoja on kolme.
    (26)      Council of The Bar of Ireland (2021) Submission to the Department of Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission, s. 3–4. Irish Human Rights and Equality Commission (2021), Submission to the Minister for Justice on the General Scheme of the Judicial Appointments Commission,: ”Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskus suosittelee vähentämään hallitukselle suositeltavien ehdokkaiden määrää merkittävästi, jos halutaan varmistaa, että [tuomarinimityksistä vastaavalla komitealla] on merkityksellinen rooli riippumattoman menettelyn varmistamisessa”, s.25. Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskus suosittelee myös, että ehdotetussa lainsäädännössä edellytettäisiin nimenomaisesti, että kaikista avoimista viroista tiedotetaan julkisesti ja avoimesti (s. 21).
    (27)      Ks. tähän liittyen Euroopan unionin tuomioistuimen tuomio, 20.4.2021, C‑896/19, Repubblika, ECLI:EU:C:2021:311, 71 kohta, jossa Maltalla käytössä olevan vaatimuksen, jonka mukaan pääministerin on ilmoitettava menettelynsä syyt, jos hän esittää tasavallan presidentille sellaisen hakijan nimittämistä, jota perustuslain nojalla perustettu tuomarinvalintalautakunta ei ole ehdottanut, katsotaan olevan merkityksellinen sen arvioimista varten, että tämä toimivalta – edellyttäen, että pääministeri käyttää tätä toimivaltaa vain täysin poikkeuksellisesti – ei ole omiaan luomaan perusteltuja epäilyjä valittujen hakijoiden riippumattomuudesta.
    (28)      Irlannin perustuslain 35 pykälän 1 momentti: ”presidentti nimittää ylimmän muutoksenhakutuomioistuimen, muutoksenhakutuomioistuimen, ylemmän oikeusasteen tuomioistuimen ja kaikkien muiden tämän perustuslain 34 pykälän nojalla perustettujen tuomioistuinten tuomarit.”
    (29)      Euroopan neuvoston ministerikomitean suositus CM/Rec(2010)12 jäsenvaltioille tuomareiden riippumattomuudesta, tehokkuudesta ja vastuualueista, 47 kohta, jossa todetaan seuraavaa: ”jos kuitenkin perustuslain tai muun lain säännösten mukaan tuomareiden valinnasta ja virkaurasta päättää valtionpäämies, hallitus tai lainsäädäntövallan käyttäjä, riippumattomalla, toimivaltaisella viranomaisella, jossa toimii merkittävässä määrin oikeuslaitoksen edustajia (sanotun kuitenkaan rajoittamatta IV luvussa olevien tuomarineuvostoja koskevien sääntöjen soveltamista), tulisi olla oikeus antaa suosituksia tai esittää näkemyksiä, joita nimittävä taho noudattaa käytännössä.”
    (30)      Lakisääteinen määräaika oikeusmenettelyjä ja etiikkaa koskevien ohjeiden luonnoksen toimittamiselle tuomarineuvoston alaiselle lautakunnalle on 30. kesäkuuta 2021, ja tuomarineuvoston on hyväksyttävä nämä ohjeet 30. kesäkuuta 2022 mennessä.
    (31)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 4. GRECOn noudattamatta olevassa suosituksessa esitetään, että tuomareille on laadittava viralliset käytännesäännöt, jotka on liitettävä vastuumekanismiin. GRECO Fourth Evaluation Round, 146 kohta; GRECO Fourth Evaluation Round – Second Interim Compliance Report, 44 kohta.
    (32)      Irlannin perusvapauksia käsittelevän neuvoston (Irish Council for Civil Liberties) lausunto oikeusvaltiota koskevaan vuosikertomukseen 2021, EU 2020: Demanding on Democracy, Country & Trend Reports on Democratic Records by Civil Liberties Organisations Across the European Union – Ireland’, s. 5.
    (33)      Euroopan neuvoston ministerikomitean suositus CM/Rec(2010)12, 69 kohta. GRECOn noudattamatta olevassa suosituksessa esitetään, että tuomareille on laadittava viralliset käytännesäännöt, jotka on liitettävä vastuumekanismiin. GRECO Fourth Evaluation Round, 146 kohta; GRECO Fourth Evaluation Round – Interim Compliance Report, 43 kohta.
    (34)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 3. Lisäksi kurinpidollisiin toimiin tai viraltapanoon sovellettava tuomioistuinvalvonta rajoittuu ainoastaan menettelyn laillisuuteen ilman mahdollisuutta kyseenalaistaa sen asiasisältöä. Euroopan neuvoston normit koskien oikeuslaitoksen riippumattomuuden suojaamista sekä oikeuslaitoksen ulko- että sisäpuolisten tahojen asiattomalta vaikutukselta. Ks. myös alaviite 9.
    (35)      EU:n oikeusalan tulostaulu 2021, kaavio 32.
    (36)      Department of Justice (2021), Justice Plan 2021, toimi 80.
    (37)      Council of the Bar of Irelandin lausunto oikeusvaltiota koskevaan vuosikertomukseen 2021, s. 8.
    (38)      EU:n oikeusalan tulostaulu 2021, kaavio 30. Oikeusalan tulostaulun menetelmissä mitataan oikeuslaitokseen tehtyjä investointeja bruttokansantuotteen osuutena.
    (39)      GRECO katsoi neljännen arviointikierroksen toisessa väliraportissaan, että suositus asianmukaisen perehdyttämis- ja täydennyskoulutuksen institutionalisoinnista ja riittävästä resursoinnista – samalla kun kunnioitetaan oikeuslaitoksen riippumattomuutta – oli yhä noudattamatta.
    (40)      Irlannin panos oikeusvaltiota koskevaan vuosikertomukseen 2021, s. 12.
    (41)      Ks. edellinen alaviite.
    (42)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 5–6.
    (43)      Arviointiryhmän raportti siviilioikeuden lainkäytöstä, puheenjohtaja: tuomari Peter Kelly, ylemmän oikeusasteen tuomioistuimen entinen presidentti.
    (44)      Review of the Administration of Civil Justice, Report, s. 322.
    (45)      Irlanti, Justice Plan 2021, toimi 83.
    (46)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 5–6.
    (47)      Irlanti, Justice Plan 2021, toimi 88.
    (48)      Bar of Irelandin lausunto oikeusvaltiota koskevaan vuosikertomukseen 2021, s. 8.
    (49)      EU:n oikeusalan tulostaulu 2021, kaavio 27.
    (50)      Legal Services Regulatory Authority (2020), Greater than the Sum of Its Parts? Consideration of Unification of the Solicitors’ Profession and Barristers’ Profession.
    (51)      Legal Services Regulatory Authority (2020), Setting Standards: Legal Practitioner Education and Training.
    (52)      Legal Services Regulatory Authority (2020), lehdistötiedote – LSRA takes over the regulation of advertising by legal practitioners.
    (53)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 6–7.
    (54)      Irish Court Service (2020), The Courts Service Long-Term Strategic Vision to 2030: Supporting Access to Justice in a modern, digital Ireland.
    (55)      EU:n oikeusalan tulostaulu 2021, kaavio 40.
    (56)      EU:n oikeusalan tulostaulu 2021, kaavio 41.
    (57)      EU:n oikeusalan tulostaulu 2021, kaavio 42.
    (58)      EU:n oikeusalan tulostaulu 2021, kaavio 5.
    (59)      EU:n oikeusalan tulostaulu 2021, kaavio 6.
    (60)      CEPEJ:n tietoja hyödynnetään EU:n oikeusalan tulostaulussa.
    (61)      YK:n ihmisoikeuskomitea (2014), Concluding observations on the fourth periodic report of Ireland. 
    (62)      Irish Council for Civil Liberties (2020), Untenable in a democracy: ICCL renews call for abolition of Special Criminal Court.
    (63)      Irlannin panos oikeusvaltiota koskevaan vuosikertomukseen 2021, s. 17.
    (64)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 7.
    (65)      Irlannin panos oikeusvaltiota koskevaan vuosikertomukseen 2021, s. 16.
    (66)      Department of Justice (2020), Review of the Administration of Civil Justice, Report, s. 398–399.
    (67)      Vuonna 2021 annettu rikosprosessia koskeva lakiehdotus (Criminal Procedure Bill 2021).
    (68)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 8.
    (69)      Transparency Internationalin korruptioindeksi 2020 (2021), s. 2–3. Käsitys korruptiosta on luokiteltu seuraavasti: vähäinen (asiantuntijoiden ja yritysjohtajien keskuudessa vallitseva käsitys julkisen sektorin korruptiosta sai yli 79 pistettä); suhteellinen vähäinen (79–60 pistettä), suhteellinen suuri (59–50 pistettä), suuri (alle 50 pistettä).
    (70)      Vuonna 2015 Irlanti sai 75 pistettä, kun taas vuonna 2020 tulos on 72 pistettä. Tulos paranee/heikkenee merkittävästi, kun muutos on yli viisi pistettä; paranee/heikkenee (muuttuu 4–5 pistettä); pysyy suhteellisen vakaana (muuttuu 1–3 pistettä) viimeisten viiden vuoden aikana.
    (71)      Eurobarometrin tiedot kansalaisten ja yritysten käsityksistä ja kokemuksista korruptiosta edeltävän vuoden mukaan raportoituina päivitetään joka toinen vuosi. Viimeisin tietojoukko on erityiseurobarometri 502 (2020) ja Flash-eurobarometri 482 (2019).
    (72)      Vuonna 2018 annettu korruptiorikoksia koskeva rikosoikeuslaki (Criminal Justice [Corruption Offences] Act).
    (73)      Vuonna 2019 annettu ekstraterritoriaalista lainkäyttövaltaa koskeva rikoslaki (Criminal Law [Extraterritorial Jurisdiction] Act 2019), 3 pykälä.
    (74)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 10.
    (75)      Department of Justice (2020), Review Group Report on structures and strategies to prevent, investigate and penalise economic crime and corruption.
    (76)      Department of the Taoiseach (2020), Programme for Government: Our Shared Future.
    (77)      Department of Justice (2021), Hamilton Review Group Implementation Plan. Suositusten täytäntöönpanosuunnitelma julkaistiin huhtikuussa 2021.
    (78)      Irlannin poliisin (An Garda Síochána) budjetti vuodelle 2021 on 1,952 miljardia euroa. Tämä rahoitustaso mahdollistaa meneillään olevan Gardan jäsenten ja siviilihenkilöstön rekrytoinnin. Tämän tuloksena Gardalla on nyt 14 600 jäsentä ja 3 000 siviilityöntekijää koko maassa. Vuoden 2021 budjetti mahdollistaa enintään 620 uuden gardaín ja 500 uuden Gardan siviilityöntekijän rekrytoinnin.
    (79)      Esimerkiksi rikoshyötyihin erikoistunut virasto (Criminal Assets Bureau), poliisin kansallinen kyberrikollisuuteen erikoistunut virasto (Garda National Cyber Crime Bureau), poliisin kansallinen rikostutkintavirasto (Garda National Bureau of Criminal Investigation) ja poliisin kansallinen huumausaineisiin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistunut virasto (Garda National Drugs and Organised Crime Bureau). Korruption torjuntaan erikoistuneeseen yksikköön liitetyt poliisit ovat An Garda Síochánan jäseniä.
    (80)      Department of Justice (2020), Review Group Report on structures and strategies to prevent, investigate and penalise economic crime and corruption.
    (81)      GNECB:n Irlantiin tehdyn maavierailun yhteydessä vastaanottama kirjallinen lausunto.
    (82)      Julkisia tehtäviä koskevista eettisistä näkökohdista vuonna 1995 annettuun lakiin (Ethics in Public Office Act) ja julkishallinnon laatutasosta vuonna 2001 annettuun lakiin (Standards in Public Office Act) viitataan yhdessä etiikkaa koskevina lakeina. Julkisista menoista ja uudistuksista vastaava ministeri on vastuussa näistä laeista.
    (83)      Irlantiin tehdyn maavierailun yhteydessä saadut tiedot.
    (84)      Arvioinnissa suositellaan SIPOlle harkittavaksi useita lisätoimia, joista suurin osa liittyy selkeyden lisäämisestä, ohjeista ja koulutuksesta esitettyihin pyyntöihin. Department of Public Expenditure and Reform (2020) Second Statutory Review of the Regulation of Lobbying Act 2015. Vuoden 2015 lain kolmas lakisääteinen arviointi on aloitettava 1. syyskuuta 2022 mennessä.
    (85)      Ks. www.lobbying.ie.
    (86)      Department of Public Expenditure and Reform (2020), Second Statutory Review of the Regulation of Lobbying Act 2015.
    (87)      Vuonna 2015 annettu julkisen sektorin normeja koskeva lakiehdotus (Public Sector Standards Bill 2015).
    (88)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 10.
    (89)      Ks. myös GRECO Fourth Evaluation Round – Second Interim Compliance Report, s. 9.
    (90)      Irlannin perustuslain 40 pykälä.
    (91)      Direktiivi 2010/13/EU audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamista koskevien jäsenvaltioiden tiettyjen lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta (audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi) vaihtuvien markkinarealiteettien vuoksi. Irlanti sijoittui vuoden 2021 maailman lehdistönvapausindeksissä 12. sijalle (7. sijalle EU:n jäsenvaltioista). Sijoitus parani yhdellä sijalla vuodesta 2020, jolloin maa sijoittui 13. sijalle. Toimittajat ilman rajoja – Irlannin osasto.
    (92)      Verkkoturvallisuutta ja median sääntelyä koskevan lakiehdotuksen (Online Safety and Media Regulation Bill) tarkoituksena on saattaa tarkistettu audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi osaksi Irlannin lainsäädäntökehystä.
    (93)      Televisio- ja radiotoimintavaltuutettu (Commissioner for Broadcasting) valvoo BAI:n nykyistä henkilöstöä ja toimintaa.
    (94)      Jotta uutismedia-alaa voitaisiin tukea covid-19-pandemian aikana, viestintä-, ilmastotoimi- ja ympäristöministeri pyysi BAI:tä harkitsemaan maksun perimisestä luopumista riippumattomien radioasemien osalta vuoden 2020 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Vuoden 2019 vuosikertomuksen mukaan BAI hyväksyi tämän pyynnön ja noudatti useita käteisvarojen hallintaan ja talousarvioon liittyviä strategioita.
    (95) Tiedotusvälineiden moniarvoisuuden seurantavälineen vuoden 2021 Irlannin maaraportti, s. 10.
    (96)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 12.
    (97) Irlannin lehdistöneuvoston vuosikertomus 2020.
    (98)      Ks. edellinen alaviite.
    (99)      Irlannin lehdistöneuvosto, lehdistöasiamiehen päätökset.
    (100)      Kuten vuoden 2009 televisio- ja radiotoimintalain (Broadcasting Act 2009) 25 pykälässä säädetään. Tämä periaate vahvistettaneen tulevassa verkkoturvallisuutta ja median sääntelyä koskevassa lakiehdotuksessa – yleisen suunnitelman 10 kohta. 
    (101)  Tietokannan on suunnitellut Dublinin yliopiston viestinnän laitoksen (DCU School of Communications) henkilöstö, joka vastaa myös tietokannan ylläpitämisestä. Hanke on BAI:n aloite, joka liittyy sen lakisääteiseen velvollisuuteen tehdä Irlannin tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen liittyvää tutkimusta. Tietokanta on saatavilla osoitteessa mediaownership.ie
    (102)      Vuosina 2018–2020 hyväksyttiin kaikki ehdotetut tiedotusvälineiden sulautumat. Ks. gov.ie - Media Mergers (www.gov.ie)
    (103) Vuoden 2014 kilpailu- ja kuluttajansuojalain (Competition and Consumer Protection Act) mukaan tällaisessa raportissa olisi kuvailtava Irlannissa media-alalla liiketoimintaa harjoittavien yritysten omistajuussuhteisiin ja hallintaan liittyviä järjestelyjä ja tällaisten yritysten omistajuussuhteisiin ja hallintaan liittyviin järjestelyihin viimeisten kolmen vuoden aikana tehtyjä muutoksia sekä arvioitava näiden muutosten vaikutuksia tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen Irlannissa.
    (104)      Tarkistetun audiovisuaalisia mediapalveluja koskevan direktiivin uusien säännösten täytäntöönpanosta Irlannissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että asianomaiset elimet – kuten viestintäministeriö (BAI) tai kilpailukomissio – julkistavat tiedotusvälineiden sulautumia koskevat päätökset ja kaikki muut tiedotusvälineiden omistajuussuhteita koskevat päätökset ja että niistä uutisoidaan kansallisissa ja alueellisissa tiedotusvälineissä.
    (105) Toimittajat ilman rajoja -järjestön Irlannin osaston mukaan ”riippumattomat uutis- ja media-alan toimijat hallitsivat suurinta osaa joka päivä ja sunnuntaisin ilmestyvien sanomalehtien markkinoista, kun taas televisio- ja radiolähetystoimintaa hallitsi edelleen puoliksi valtion omistama RTE-yhtiö, joka kärsii lisääntyvistä taloudellisista vaikeuksista, jotka uhkaavat sen vakautta tulevaisuudessa”.
    (106) Ongelmana vaikuttaa olevan se, ettei tietoja ole saatavilla tulojen ja yleisön keskittymisestä kaikilta media-alan markkinoilta. Ks. tiedotusvälineiden moniarvoisuuden seurantavälineen vuoden 2021 Irlannin maaraportti, s. 11.
    (107) Toimittajat ilman rajoja -järjestön Irlannin osaston mukaan ”riippumattomat uutis- ja media-alan toimijat hallitsivat suurinta osaa joka päivä ja sunnuntaisin ilmestyvien sanomalehtien markkinoista, kun taas televisio- ja radiolähetystoimintaa hallitsi edelleen puoliksi valtion omistama RTE-yhtiö, joka kärsii lisääntyvistä taloudellisista vaikeuksista, jotka uhkaavat sen vakautta tulevaisuudessa”.
    (108)      Tiedotusvälineiden moniarvoisuuden seurantavälineen vuoden 2021 Irlannin maaraportti, s. 8.
    (109) Euroopan journalistiliitto (2020), COVID-19: What financial support have the media and journalists received in Europe?.
    (110)      Komitea koostuu 10 jäsenestä, jotka valitaan heidän media-alalla kerryttämänsä asiantuntemuksen ja kokemuksen perusteella. 
    (111)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 13.
    (112)      Toimittajat ilman rajoja
    (113) Irlannin viranomaiset eivät ryhtyneet toimin raportin seurauksena.
    (114)

    Vuoden 2017 Murrayn raportissa arvioitiin, että laissa säädetty tietojen säilyttämistä koskeva järjestelmä ei turvaa riittävällä tavalla periaatetta toimittajien lähteiden suojelemisesta.

    (115)

    Syksyn lainsäädäntöohjelma.

    (116)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 14. Tavalliseen lainsäätämisjärjestykseen sisältyy Oireachtasin mahdollisuus lakisääteiseen valvontaan. 
    (117)      Kun pandemia alkoi maaliskuussa, Oireachtas antoi terveyden suojaamista, turvaamista ja muita yleisen edun nimissä tehtäviä hätätoimenpiteitä koskevan lain (Health [Preservation and Protection and other Emergency Measures in the Public Interest] Act 2020). Täydentäviä täytäntöönpanotoimenpiteitä hyväksyttiin täytäntöönpanovaltuuksista covid-19-pandemian aikana annetussa rikosoikeuslaissa (Criminal Justice [Enforcement Powers] [COVID-19] Act 2020) (syyskuussa) ja tarkistetussa terveyslaissa (Health [Amendment] Act 2020) (lokakuussa). Lisäksi Oireachtas sääti maaliskuussa 2020 yleisen edun nimissä covid-19-pandemian aikana tehtäviä hätätoimenpiteitä koskevan lain (Emergency Measures in the Public Interest [Covid-19] Act 2020), jolla annettiin laajat lakisääteiset valtuudet pandemian vaikeiden taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten käsittelemistä varten sekä myös muutettiin menettelyjä, jotka koskevat säilöönoton valtuuttamista vuoden 2001 mielenterveyslain (Mental Health Act) nojalla.
    (118)      Irish Human Rights and Equality Commission (2021), Ireland’s Emergency Powers During the Covid-19 Pandemic, s. 27.
    (119)      Ks. edellinen alaviite.
    (120)      Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskuksen raportissa kritisoitiin lisäksi parlamentin rajallisia mahdollisuuksia valvoa terveysministerin antamaa sekundaarilainsäädäntöä, koska parlamentin valiokuntia ei ole kuultu ennen säädösten antamista tai koska säädösesitysten valvonta on ollut puutteellista, minkä lisäksi myös jälkikäteen tapahtuva valvonta on ollut rajallista. Lisäksi huolta ovat herättäneet oikeudellisten vaatimusten ja terveydellisten ohjeiden välisen rajanvedon hämärtyminen, asetusten taannehtiva soveltaminen ja viivästykset asetusten julkaisemisessa.
    (121)      Irlannin perusvapauksia käsittelevän neuvoston lausunto oikeusvaltiota koskevaan vuosikertomukseen 2021, s. 12.
    (122) Vuonna 2021 annettu terveys- ja rikosoikeuslaki (muutossäädös) (Health and Criminal Justice [Covid-19] [Amendment] Act 2021).
    (123)  Dáilin työjärjestyksen 173 §:n 1 momentin nojalla liike-elämän valiokunta, joka koostuu hallituksen ja kaikkien oppositiopuolueiden edustajista, voi päättää olla soveltamatta säädösesitysten valvontaa koskevaa vaatimusta hallituksen jäsenen pyynnöstä.
    (124) Yhteensä 32 lakiehdotuksesta 15 keskittyi erilaisten covid-19-pandemian torjuntaan liittyvien säännösten ja toimenpiteiden käyttöönottoon.
    (125)      Nopeasti allekirjoitettava esitys” – perustuslain 25 §:n 2 momentin 1 alamomentin mukaan tultuaan hyväksytyksi parlamentin kummankin kamarin käsittelyissä lakiehdotus lähetetään Taoiseachille, joka esittelee lakiehdotuksen presidentille. Sen jälkeen presidentti käsittelee lakiehdotuksen ja allekirjoittaa sen ”aikaisintaan viidentenä päivänä ja viimeistään seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on esitelty hänelle”. Perustuslain saman pykälän 2 alamomentissa sallitaan, että ”hallituksen pyynnöstä ja Seanad Éireannin etukäteen antaman hyväksyvän lausunnon perusteella presidentti voi allekirjoittaa” lakiehdotuksen aikaisemmin kuin viidentenä päivänä. Tämä toteutetaan tekemällä esitys Seanadissa (sen jälkeen, kun Seanad on käsitellyt lakiehdotuksen) ja pyytämällä Seanadia olemaan samaa mieltä hallituksen kanssa siitä, että presidenttiä pyydetään allekirjoittamaan lakiehdotus nopeammin kuin viiden päivän kuluessa.
    (126)      Kansallisten ihmisoikeusinstituutioiden eurooppalaisen verkoston lausunto vuoden 2021 oikeusvaltiokertomusta varten, s. 217, ja Irlantiin tehdyn maavierailun yhteydessä saadut tiedot.
    (127)      Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 15.
    (128) Irish Human Rights and Equality Commission (2021), Ireland’s Emergency Powers During the Covid-19 Pandemic. 
    (129) Irlannin ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskuksen raportissa ei käsitellä Irlannin hallituksen keväällä 2021 käyttöön ottamaa hotellikaranteenijärjestelmää, joka on pakollinen Irlantiin määrätyistä maista saapuville matkustajille. Tätä järjestelmää on arvosteltu; ks. esimerkiksi ICCL 2021, ”ICCL calls for end to mandatory quarantine if rights issues not addressed”, 19. huhtikuuta 2021.
    (130) Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 15.
    (131) Rahasto keskittyy organisaatioihin, jotka tarjoavat tukea ja palveluja seuraavilla aloilla: terveys- ja sosiaalihuolto (mukaan lukien riippuvaisuus, vammaisuus ja mielenterveys); lapsille ja perheille tarkoitetut palvelut (mukaan lukien neuvonta/terapiat); perheväkivalta / seksuaalinen väkivalta / sukupuoleen perustuva väkivalta; asuminen/kodittomuus; yhteisöpalvelut (esimerkiksi ateriapalvelut / kaveripalvelut / vanhusten tukitoiminta / haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten tukiryhmät jne.); ja yhteisökasvatusala.
    (132) Oikeusvaltiokertomus 2020 – Luku: Oikeusvaltiotilanne Irlannissa, s. 15. Ks. myös YK:n kokoontumis- ja yhdistymisvapauden erityisraportoijan ja ihmisoikeuksien puolustajien tilannetta käsittelevän erityisraportoijan 10. joulukuuta 2020 julkaisema tiedote.
    (133) Vuoden 1997 vaalilain (Electoral Act 1997) mukaan kolmannet osapuolet voivat ottaa vastaan yhdeltä lahjoittajalta enintään 2 500 euroa lahjoituksia kalenterivuoden aikana.
    (134) SIPO on tulkinnut kyseisen lain koskevan myös tiettyjä kansalaisjärjestöjen toimintoja, kuten vaalikausien välillä tapahtuvaa vaikutustyötä.
    (135)      SIPO (2020), Annual Report 2019, s. 27–28.
    (136)      Vuonna 2020 annetun vaaliuudistusta koskevan lakiehdotuksen yleinen suunnitelma (General Scheme of the Electoral Reform Bill 2020).
    Top