Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0181

    Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tuontia ja tiettyjä luovutuksia ja suorituksia koskevien vapautusten osalta yleisen edun mukaisten unionin toimenpiteiden yhteydessä

    COM/2021/181 final

    Bryssel 12.4.2021

    COM(2021) 181 final

    2021/0097(CNS)

    Ehdotus

    NEUVOSTON DIREKTIIVI

    neuvoston direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tuontia ja tiettyjä luovutuksia ja suorituksia koskevien vapautusten osalta yleisen edun mukaisten unionin toimenpiteiden yhteydessä


    PERUSTELUT

    1.EHDOTUKSEN TAUSTA

    Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

    Tämän aloitteen tavoitteena on tukea ja helpottaa unionin tasolla yleisen edun vuoksi toteutettavia toimenpiteitä erityisesti silloin, kun unioni toteuttaa tehtäväänsä hankkiakseen tavaroita ja palveluja jaettavaksi maksutta jäsenvaltioille niiden kiireellisten tarpeiden mukaisesti. Näillä toimenpiteillä pyritään muun muassa ehkäisemään hätätilanteita ja valmistautumaan tai vastaamaan niihin nykyisissä tai tulevissa kriiseissä ja katastrofeissa. Aloitteen tarkoituksena on tukea näitä toimenpiteitä poistamalla arvonlisävero (alv) kustannustekijänä sekä siihen liittyvien vaatimusten noudattamisesta aiheutuvat rasitteet. Tarkemmin sanottuna tässä ehdotuksessa säädetään komissiolle tai EU:n virastolle tai elimelle luovutettujen tavaroiden tai suoritettujen palvelujen ja niiden maahantuomien tavaroiden vapauttamisesta arvonlisäverosta, jos komissio tai tällainen virasto tai elin hankkii kyseiset tavarat tai palvelut niille unionin oikeudessa yleisen edun vuoksi annetun tehtävän täyttämiseksi. 

    Meneillään oleva covid-19-pandemia osoittaa, että on erityisen tärkeää valmistautua hyvin ja voida reagoida nopeasti EU:n tasolla jäsennellyn, johdonmukaisen ja keskitetyn lähestymistavan pohjalta. Sama pätee myös muihin nykyisiin ja tuleviin tilanteisiin, jotka vaativat koordinoitua toimintaa unionin tasolla. Sen vuoksi tällä aloitteella pyritään covid-19-pandemian käsittelystä saatujen kokemusten pohjalta tarjoamaan Euroopan unionille laajapohjainen ja tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottava ratkaisu. Tavoitteena on yhdenmukaistaa EU:n alv-säännökset esimerkiksi katastrofien ja kriisinhallinnan alalla toteutettavien toimenpiteiden suhteen ja siten helpottaa komission, EU:n virastojen tai muiden EU:n elinten toimintaa niiden hoitaessa niille unionin oikeudessa annettuja tehtäviä.

    Kokemukset, joita komissio on saanut covid-19-pandemian aikana toteutetuista hätätoimenpiteistä, ovat osoittaneet, että joistakin liiketoimista kannettava arvonlisävero on hankinnoissa kustannustekijä, joka kuormittaa rajallisia määrärahoja. Tällaisissa tapauksissa alv:n vaikutus vähentää niiden tavaroiden ja palvelujen määrää, joita komissio voi hankkia valmiusvarastoihin tai jakaakseen niitä välittömästi jäsenvaltioille. Samalla alv-säännöt monimutkaistavat ja viivästyttävät kiireellisiin tarpeisiin liittyviä solidaarisuustoimia. Lisäksi säännösten noudattamisesta aiheutuvat kustannukset rasittavat yrityksiä, jotka toimittavat tavaroita ja palveluja unioniin, erityisesti kun on kyse niiden veroviranomaisrekisteröinneistä monissa tai kaikissa jäsenvaltioissa.

    Sen vuoksi tarvitaan kiireellisesti toimia nykyisen covid-19-pandemian torjumiseksi ja jotta voidaan luoda valmius toimia unionin tasolla yleisen edun vuoksi toteutettavia vastaavia toimenpiteitä silmällä pitäen. Tätä varten olisi otettava käyttöön laaja-alainen alv-vapautus, jota sovelletaan komission tai EU:n viraston tai elimen tekemiin hankintoihin, joiden tarkoituksena on lahjoittaa, kerryttää valmiusvarastoja tai muutoin toimittaa tavaroita tai palveluja jäsenvaltioille tai kolmansille osapuolille, koska vapautus on soveltuva ratkaisu toimenpiteiden koordinoinnin helpottamiseksi unionin tasolla.

    Covid-19-pandemiasta saatujen kokemusten perusteella ja tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottavan ratkaisun löytämiseksi tämän ehdotuksen soveltamisala on laaja-alainen ja kattaa kaikentyyppiset tavarat ja palvelut. Tavaroiden osalta ehdotettu säädös koskisi esimerkiksi kaikenlaisia lääketieteellisiä vastatoimia, kuten biologisia tuotteita 1 , lääkkeitä 2 ja lääkinnällisiä laitteita 3 . Ehdotus kattaa myös muut kuin lääketieteelliset tarvikkeet, jotka ovat tarpeen humanitaarisiin kriiseihin vastaamiseksi 4 . Lisäksi ehdotus kattaa laajan valikoiman palveluja, joilla on tai ei ole yhteyttä terveydenhuoltoalaan 5 .

    Hyväksyttävissä oleva tarkoitus, johon komissio tai EU:n virasto tai elin käyttää näitä tavaroita ja palveluja, on mikä tahansa toiminta, joka liittyy niille unionin oikeudessa annetun toimeksiannon täyttämiseen ja joka on yleisen edun mukaista. Hankitut tavarat tai palvelut voi esimerkiksi olla tarkoitus luovuttaa vastikkeetta jäsenvaltioille tai kolmannelle osapuolelle 6 . Ne voisivat myös olla osa varastojen kerryttämistä koskevaa strategiaa tulevia lahjoituksia silmällä pitäen.

    Komissio on toteuttanut covid-19‑pandemian vuoksi poikkeuksellisia alv-toimenpiteitä epidemian uhrien auttamiseksi. Komissio antoi 3. huhtikuuta 2020 päätöksen (EU) 2020/491 7 , jonka nojalla jäsenvaltiot voivat tilapäisesti vapauttaa alv:sta (ja tuontitulleista) covid‑19-epidemian vaikutusten torjumiseen tarvittavien tavaroiden tuonnin (muun muassa henkilönsuojaimet, in vitro -diagnostiikkaan tarkoitetut lääkinnälliset laitteet, hengityskoneiden kaltaiset lääkinnälliset laitteet ja rajallisen määrän lääkkeitä 8 ). 

    Tämä päätös koskee ainoastaan maahantuontia eikä yhteisön sisäisiä tai kotimaisia luovutuksia, koska komission toimivalta rajoittuu tuontiin. Alunperin toimenpidettä oli tarkoitus soveltaa kuuden kuukauden ajan, mutta sen soveltamista jatkettiin ensin 31. lokakuuta 2020 9 ja sitten 30. huhtikuuta 2021 10 asti. Uutta jatkoa valmistellaan parhaillaan.

    Neuvosto hyväksyi 7. joulukuuta 2020 11 komission ehdotuksen 12 , jolla muutetaan neuvoston direktiiviä 2006/112/EY 13 (alv-direktiivi) ja annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus soveltaa alennettua arvonlisäverokantaa covid-19-taudin in vitro -diagnostiikkaan tarkoitettujen lääkinnällisten laitteiden luovutuksiin ja niihin läheisesti liittyviin palveluihin. Jäsenvaltiot voivat myöntää vapautuksen, johon liittyy edeltävässä vaiheessa maksetun alv:n vähennysoikeus, näiden laitteiden ja covid-19-rokotteiden luovutuksille sekä näihin rokotteisiin läheisesti liittyvien palvelujen suorituksille.

    Nämä toimenpiteet tarjosivat nopeita, tehokkaita ja kohdennettuja ratkaisuja covid-19-pandemian aikana ilmeneviin kiireellisiin tarpeisiin. Niiden soveltamisala on kuitenkin hyvin rajallinen ja luonteeltaan väliaikainen, eivätkä kaikki jäsenvaltiot ole päättäneet soveltaa nollaverokantaa silloin, kun se olisi mahdollista.

    Arvonlisäverodirektiivissä säädetään tietyin edellytyksin ja rajoituksin myönnettävästä vapautuksesta 14 , joka oikeuttaa edeltävässä vaiheessa maksetun arvonlisäveron vähentämiseen ja koskee sellaisten eurooppalaisten elinten, joihin sovelletaan Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehtyä pöytäkirjaa 15 , suorittamaa tavaroiden maahantuontia sekä tavaroiden luovutuksia ja palvelujen suorituksia tällaisille elimille (komissio mukaan luettuna). Erioikeuksia ja vapauksia koskevan pöytäkirjan tulkinnan perusteella tämä vapautus rajoittuu tiukasti ostoihin, jotka on tehty kyseisen EU-elimen viralliseen käyttöön. Sitä ei sovellettaisi sellaisten tavaroiden ja palvelujen ostoon, jotka on tarkoitettu esimerkiksi jäsenvaltioiden tai kolmannen osapuolen – kuten kansallisen terveysviranomaisen tai sairaalan – käyttöön maksutta, koska tätä ei pidetä virallisena käyttönä. Juuri tällaisista tapauksista voi kuitenkin tulla erityisen tärkeitä kriisitilanteessa, minkä vuoksi nykyisin sovellettavat alv-vapautukset ovat tältä osin riittämättömiä.

    Neuvoston käsiteltävänä nyt oleva ehdotus alv-direktiivin muuttamisesta arvonlisäverokantojen osalta, jonka komissio teki vuonna 2018 16 , ei myöskään tarjoa tyydyttävää ratkaisua alv:n poistamiseksi kaikilta liiketoimilta, joita tämä aloite koskee. Jos neuvosto hyväksyisi ehdotuksen yksimielisesti, jäsenvaltiot voisivat soveltaa alennettua verokantaa tai jopa nollaverokantaa 17 tiettyihin luovutuksiin ja suorituksiin, jos ne hyödyttävät ainoastaan loppukuluttajaa ja niillä pyritään yleisen edun mukaiseen tavoitteeseen. Tällaisen edullisen alv-kohtelun soveltaminen jäisi kuitenkin joka tapauksessa jäsenvaltioiden harkintaan.

    Jotta jäsenvaltioita voidaan auttaa vastaamaan paremmin digitaalisen aikakauden haasteisiin ja vähentämään neuvoston täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 282/2011 18 liitteessä II säädetyn vapautustodistuksen paperiversion käyttöön liittyvää hallinnollista rasitetta erityisesti pandemioiden kaltaisissa kriisitilanteissa, olisi otettava käyttöön sähköinen lomake. Kyseisen lomakkeen tarkoituksena on vahvistaa, että liiketoimi täyttää arvonlisäverodirektiivin 151 artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädetyn vapautuksen edellytykset. Kuten alv-direktiivin 199 b artiklan 4 kohdassa on jo tehty, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä täytäntöönpanosäädöksillä kyseisen lomakkeen tekniset yksityiskohdat, mukaan lukien yhteinen sähköinen sanoma, jolla tiedot on toimitettava, kuullen neuvoston asetuksen (EU) N:o 904/2010 19 58 artiklalla perustettua hallinnollista yhteistyötä käsittelevää pysyvää komiteaa ja soveltaen asetuksen (EU) N:o 182/2011 20 5 artiklassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä.

    Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

    Ehdotuksella täydennetään covid-19-epidemian vaikutusten torjumiseksi vuonna 2020 tarvittavien tavaroiden tuonnille myönnettävästä vapautuksesta tuontitulleista ja arvonlisäverosta 3. huhtikuuta 2020 annettua komission päätöstä 2020/491/EU, jonka voimassaoloa on jatkettu huhtikuun 2021 loppuun. Lisäksi sillä täydennetään direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta covid-19-pandemian johdosta toteutettavien, covid-19-rokotteisiin ja covid-19-taudin in vitro -diagnostiikkaan tarkoitettuihin lääkinnällisiin laitteisiin sovellettavaa arvonlisäveroa koskevien tilapäisten toimenpiteiden osalta 7. joulukuuta 2020 annettua neuvoston direktiiviä (EU) 2020/2020. Ehdotus on myös yhdenmukainen alv-direktiivin muuttamisesta arvonlisäverokantojen osalta vuonna 2018 annetun komission ehdotuksen kanssa, joka on neuvoston käsiteltävänä.

    Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

    Ehdotus on yhdenmukainen EU:n politiikkojen, kuten Euroopan terveysunionin ja Euroopan lääkestrategian, puitteissa toteutettujen aloitteiden kanssa. Erityisesti se on yhdenmukainen jäljempänä kuvailtujen aloitteiden kanssa.

    Neuvosto otti 14. huhtikuuta 2020 käyttöön hätätilanteen tukivälineen 21 , joka auttaa jäsenvaltioita reagoimaan covid-19-pandemiaan vastaamalla kiireellisiin tarpeisiin strategisesti ja koordinoidusti EU:n tasolla.

    Komissio ehdotti 2. kesäkuuta 2020 22 kohdennettuja muutoksia EU:n pelastuspalvelumekanismiin 23 , jotta unioni ja jäsenvaltiot voisivat valmistautua paremmin tuleviin kriiseihin ja reagoida niihin nopeasti ja tehokkaasti. Covid-19 on selvästi osoittanut, että tämä on sitäkin tärkeämpää kriiseissä, jotka voivat merkittävästi vaikuttaa talouteen ja yhteiskuntaelämään. EU:n pelastuspalvelumekanismin yleisenä tavoitteena on lujittaa EU:n jäsenvaltioiden ja kuuden osallistuvan valtion 24 välistä pelastuspalvelualan yhteistyötä katastrofien ennaltaehkäisyn, niihin varautumisen ja reagoimisen parantamiseksi. Kun hätätilanne jossakin maassa on niin suuri, että sen omat toimintavalmiudet eivät riitä, se voi pyytää apua mekanismin kautta. Pelastuspalvelumekanismissa komissiolla on keskeinen rooli katastrofiavun koordinoijana Euroopassa ja sen ulkopuolella, ja sen osuus mekanismin käynnistämisen kuljetus- ja/tai toimintakustannuksista on vähintään 75 prosenttia. Komission hätäavun koordinointikeskus 25 on EU:n pelastuspalvelumekanismin operatiivinen keskus. Se koordinoi avun, kuten avustustarvikkeiden, asiantuntemuksen, pelastuspalveluryhmien ja erikoislaitteiden, toimittamista katastrofin koettelemiin maihin.

    Komission puheenjohtaja korosti 16. syyskuuta 2020 pitämässään ”unionin tila 2020” -puheessaan, että nykyisestä kriisistä on otettava opiksi ja rakennettava Euroopan terveysunioni. Samalla hän esitti vuoden 2021 tähän liittyvät keskeiset aloitteet Euroopan parlamentin puhemiehelle ja neuvoston puheenjohtajavaltiolle osoitetussa aiekirjeessä 26 . Näihin aloitteisiin sisältyy myös lainsäädäntöehdotuksia, joiden tarkoituksena on perustaa uusi eurooppalainen biolääketieteen tutkimus- ja kehitysvirasto, laajentaa Euroopan lääkeviraston (EMA) ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) toimeksiantoja sekä perustaa eurooppalainen terveysdata-avaruus.

    Vuoden 2021 työohjelmassaan 27 komissio korosti tarvetta parantaa kriisivalmiutta ja kriisinhallintaa ylikansallisten terveysuhkien varalta ja totesi, että on aika vahvistaa Euroopan terveysunionia. Työohjelma sisältää lainsäädäntöehdotuksia, joiden tarkoituksena on vahvistaa EU:n puitteita vakavien rajat ylittävien terveysuhkien havaitsemiseksi ja niihin vastaamiseksi sekä lujittaa nykyisten virastojen roolia. Muita aloitteita ovat ehdotus biolääketieteen huippututkimus- ja kehitysviraston perustamisesta, uusi lääkestrategia, jolla varmistetaan, että kansalaiset voivat luottaa turvallisiin, kohtuuhintaisiin ja korkealaatuisiin lääkkeisiin, ja eurooppalainen terveysdata-avaruus, jonka avulla dataa voidaan hyödyntää parempaan terveydenhuoltoon, parempaan tutkimukseen ja parempaan päätöksentekoon potilaiden hyväksi.

    Maaliskuussa 2021 hyväksyttiin uusi unionin terveysalan toimintaohjelma (EU4Health) 28 , jonka tavoitteena on parantaa terveydenhuoltojärjestelmien kykyä torjua covid-19-pandemian kaltaisia rajatylittäviä terveysuhkia ja tehostaa kriisinhallintavalmiuksia. Ohjelma tekee Euroopan terveysunionista todellisuutta: siihen sisältyy investointeja syövänhoitoon, parempaan pandemiavalmiuteen, lääkkeiden saatavuuteen ja innovointiin, ja sillä vauhditetaan digitaalista terveydenhuoltoa ja sairauksien ennaltaehkäisyä.

    Komissio esitteli Euroopan terveysunionin ensimmäiset osatekijät 11. marraskuuta 2020 antamassaan tiedonannossa 29 . Tiedonantoon liittyi kolme säädösehdotusta: Asetus valtioiden rajat ylittävistä vakavista terveysuhkista, jolla korvataan päätös 1082/2013/EU 30 , ja ECDC:n 31 ja EMA:n 32 toimeksiantojen vahvistaminen.

    Uudessa Euroopan terveysunionia koskevassa aloitteessa kannatetaan olemassa olevien rakenteiden ja mekanismien vahvistamista, jotta voidaan parantaa EU:n tasolla ihmisten terveyteen kohdistuvien vaarojen ennaltaehkäisyä sekä niiltä suojautumista ja varautumista ja reagointia niihin. Siinä suositellaan vahvistettuja puitteita kaikkien terveysuhkien torjuntaa koskevaa rajat ylittävää yhteistyötä varten, ja pyrkimyksenä on suojella paremmin ihmishenkiä ja turvata sisämarkkinat sekä pitää yllä korkeinta vaatimustasoa ihmisoikeuksien ja kansalaisvapauksien suojelun suhteen. Siinä myös vahvistetaan EU:n roolia kansainvälisessä koordinoinnissa ja yhteistyössä, jolla pyritään ehkäisemään ja torjumaan rajat ylittäviä terveysuhkia ja parantamaan globaalia terveysturvallisuutta.

    Uuden Euroopan terveysunionin yhteydessä komissio ilmoitti myös terveysalan hätätilanteiden valmiusviranomaisen (HERA) perustamista koskevasta lainsäädäntöehdotuksesta, joka on määrä esittää ennen vuoden 2021 loppua.

    Komissio esitti 25.11.2020 antamassaan tiedonannossa 33 uuden Euroopan lääkestrategian, jossa esitetään konkreettisia toimia lääkkeiden saatavuuden ja kohtuuhintaisuuden turvaamiseksi. Lääkestrategialla tuetaan monipuolisia ja varmoja toimitusketjuja, varmistetaan EU:n avoin strateginen riippumattomuus maailmassa ja edistetään ympäristöä säästäviä lääkkeitä. Lisäksi sillä pyritään parantamaan kriisivalmius- ja reagointimekanismeja.

    On tärkeää huomata, että nykyisillä ja tulevilla EU:n virastoilla ja muilla EU:n elimillä on yhä tärkeämpi rooli edellä mainittujen tai muiden tulevien aloitteiden tavoitteiden saavuttamisessa. Näin ollen tämän lainsäädäntöehdotuksen olisi katettava myös luovutukset ja suoritukset näille virastoille tai elimille sekä niiden suorittama maahantuonti.

    EMA perustettiin vuonna 1995 34 , ja sen tehtävänä on edistää lääkkeiden arvioinnin ja valvonnan tieteellistä huippuosaamista ihmisten ja eläinten terveyden hyväksi. Sen toimeksiantoa vahvistetaan uuden Euroopan terveysunionin yhteydessä siten, että siihen sisällytetään kriittisten lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden mahdollisen puutteen seuranta ja lieventäminen, tieteellisen neuvonnan antaminen lääkkeistä, joilla voi olla mahdollista hoitaa, ehkäistä tai diagnosoida kriisejä aiheuttavia sairauksia, rokotteiden tehokkuuden ja turvallisuuden seurantaa koskevien tutkimusten koordinointi sekä kliinisten tutkimusten koordinointi.

    ECDC perustettiin vuonna 2005 35 , ja sen tehtävänä on tunnistaa ja arvioida tartuntatautien ihmisten terveydelle aiheuttamia nykyisiä ja uusia uhkia ja tiedottaa niistä. Sen tuleva toimeksianto kattaa epidemiologisen (reaaliaikaisen) seurannan, valmius- ja reagointisuunnittelun, raportoinnin ja auditoinnin, ei-sitovien suositusten antamisen ja riskinhallintavaihtoehtojen tarjoamisen, valmiudet koota ja aktivoida EU:n terveystyöryhmä avustamaan paikallisia toimia jäsenvaltioissa sekä EU:n vertailulaboratorioiden verkoston ja ihmisestä peräisin olevia aineita koskevan verkoston perustamisen.

    HERAn tehtävänä on antaa EU:lle ja sen jäsenvaltioille mahdollisuus ottaa nopeasti käyttöön kaikkein edistyneimmät lääketieteelliset ja muut toimenpiteet terveysuhan toteutuessa siten, että ne kattavat koko arvoketjun suunnittelusta jakeluun ja käyttöön. 36 .

    Vuosina 2020–2021 on toteutettu tai suunniteltu useita yhteisiä hankintoja 37 , jotka koskevat covid-19-pandemiasta selviytymiseksi tarvittavia tavaroita, kuten henkilönsuojaimia, hengityskoneita, laboratoriolaitteita, rokotusmateriaaleja, pika-antigeenitestejä ja hoitokeinoja (esim. remdesiviiri). Komissio on hätätilanteen tukivälineen puitteissa hankkinut suoraan hengityssuojaimia, hoitoja ja testejä lahjoitettaviksi jäsenvaltioille.

    2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

    Oikeusperusta

    Ehdotuksen oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 113 artikla. Kyseisen artiklan mukaan neuvosto antaa yksimielisesti erityisessä lainsäätämisjärjestyksessä sekä Euroopan parlamenttia ja talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan säännökset jäsenvaltioiden sääntöjen yhdenmukaistamisesta välillisen verotuksen alalla.

    Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

    Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklan 3 kohdassa määrätyn toissijaisuusperiaatteen mukaisesti unionin tasolla voidaan toteuttaa toimia vain, jos jäsenvaltiot eivät voi yksin riittävällä tavalla saavuttaa suunniteltujen toimien tavoitteita vaan ne voidaan ehdotetun toiminnan laajuuden tai vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Nykyinen alv-direktiivi estää jäsenvaltioita soveltamasta yleistä alv-vapautusta tavaroiden tuontiin ja tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin komissiolle tai sellaiselle EU:n virastolle tai elimelle, jonka tarkoituksena on tukea ja helpottaa EU:n tasolla yleisen edun vuoksi toteutettavia toimenpiteitä. EU:n tason lainsäädäntöaloite direktiivin muuttamiseksi on tehokkain tapa varmistaa tällaisten toimenpiteiden toimivuus poistamalla alv kokonaan kustannustekijänä. Samalla poistuvat sääntöjen noudattamisen kustannuksista aiheutuvat lisärasitteet.

    Suhteellisuusperiaate

    Ehdotus on suhteellisuusperiaatteen mukainen, koska siinä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen ja oikeasuhteista asetetun päämäärän saavuttamiseksi. Aloitteella vapautetaan alv:sta tavaroiden tuonti sekä tavaroiden luovutukset ja palvelujen suoritukset, jotka komissio tai EU:n virasto tai elin hankkii niille unionin oikeudessa annetun tehtävän täyttämiseksi, erityisesti kriisien ja katastrofien vastaisten toimenpiteiden valmistelemiseksi. Ottaen huomioon vaikutukset, joita covid-19-pandemian kaltaisilla kriiseillä tai katastrofeilla voi olla jäsenvaltioiden talouksiin, ehdotetut toimenpiteet ovat oikeassa suhteessa alv-vapautuksesta tietyille jäsenvaltioille aiheutuviin talousarviovaikutuksiin.

    Toimintatavan valinta

    Nykyisen alv-direktiivin muuttamiseksi tarvitaan direktiivi.

    3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

    Sidosryhmien kuuleminen

    Sidosryhmien kuulemista ei ole järjestetty tämän covid-19-pandemian yhteydessä esitetyn aloitteen kiireellisyyden vuoksi.

    Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

    Komissio on tukeutunut epidemiologisesta tilanteesta yleisesti saatavilla oleviin tietoihin sekä saatavilla olevaan tieteelliseen näyttöön meneillään olevan covid-19‑pandemian ja sen vastaaviin tuleviin haasteisiin kohdistuvien vaikutusten osalta.

    Vaikutustenarviointi

    Erillistä vaikutustenarviointia ei ole tehty tämän covid-19-pandemian yhteydessä esitetyn aloitteen kiireellisyyden vuoksi.

    Perusoikeudet

    Tällä ehdotuksella helpotetaan suurelta osin unionin toimenpiteitä erityisesti terveyden suojelun osalta. Terveys on perusihmisoikeus. Ehdotus on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT-sopimus) 168 artiklan mukainen. Kyseisen artiklan mukaan kaikkien unionin politiikkojen ja toimintojen määrittelyssä ja toteuttamisessa varmistetaan ihmisten terveyden korkeatasoinen suojelu. Lisäksi se on yhdenmukainen Euroopan unionin perusoikeuskirjan 35 artiklan kanssa, jossa määrätään, että jokaisella on oikeus saada ehkäisevää terveydenhoitoa ja sairaanhoitoa kansallisten lainsäädäntöjen ja käytäntöjen mukaisin edellytyksin.

    4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

    Ehdotuksella poistetaan arvonlisävero EU:n ohjelmien kustannustekijänä. Sen ansiosta EU voi samalla budjetilla ostaa enemmän tavaroita ja palveluja, jotka on tarkoitettu esimerkiksi jaettavaksi maksutta jäsenvaltiolle, kansalliselle terveysviranomaiselle tai sairaalalle.

    Ehdotukseen sisältyvä uusi alv-vapautus voisi vähentää jäsenvaltioiden alv-tuloja ja siten arvonlisäveroon perustuvia omia varoja. EU:n talousarvioon ei kohdistu negatiivisia vaikutuksia, koska bruttokansantuloon (BKTL) perustuvavilla omilla varoilla korvataan menot, joita ei voida kattaa perinteisillä ja alv-perusteisilla omilla varoilla. Joissakin jäsenvaltioissa kantamatta jäävät alv-perusteiset omat varat olisi kaikkien jäsenvaltioiden kuitenkin korvattava BKTL-perusteisilla omilla varoilla. Koska EU:n toimielinten ostamien ja alv:n alaisten tavaroiden ja palvelujen nykyinen määrä on pieni (verrattuna koko talouteen), vaikutus on kuitenkin todennäköisesti erittäin vähäinen.

    5.LISÄTIEDOT

    Selittävät asiakirjat (direktiivien osalta)

    Ehdotus ei edellytä selittäviä asiakirjoja direktiivin saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä.

    Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

    Ehdotettavan säädöksen 1 artiklan 1 kohdan ja 2 kohdan a alakohdan tarkoituksena on muuttaa arvonlisäverodirektiiviä ottamalla käyttöön alv-vapautus, joka koskee Euroopan komission tai unionin oikeuden nojalla perustetun viraston tai elimen suorittamaa tavaroiden maahantuontia (143 artiklan 1 kohdan uusi fb alakohta) sekä tavaroiden luovutuksia tai palvelujen suorituksia Euroopan komissiolle tai edellä tarkoitetulle virastolle tai elimelle (151 artiklan 1 kohdan uusi ab alakohta), jos komissio, virasto tai elin hankkii nämä tavarat tai palvelut niille unionin oikeudessa yleisen edun vuoksi annetun tehtävän täyttämiseksi.

    Saman 1 artiklan 2 kohdan b alakohdassa valtuutetaan komissio muuttamaan sähköiseksi vapautustodistus, jonka tarkoituksena on vahvistaa, että liiketoimi täyttää arvonlisäverodirektiivin 151 artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädetyn vapautuksen edellytykset. Sähköinen lomake olisi otettava käyttöön, jotta jäsenvaltiot voivat paremmin vastata digitaaliajan haasteisiin ja vähentää lomakkeen paperiversion käyttöön liittyvää hallinnollista rasitetta erityisesti pandemioiden kaltaisissa kriisitilanteissa. Sähköinen lomake olisi hyväksyttävä kuullen neuvoston asetuksen (EU) N:o 904/2010 38 58 artiklalla perustettua hallinnollisen yhteistyön pysyvää komiteaa ja noudattaen asetuksen (EU) N:o 182/2011 39 5 artiklassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä.

    Ehdotuksella tuetaan ja helpotetaan unionin tasolla yleisen edun vuoksi toteutettavia toimenpiteitä poistamalla kustannustekijän muodostava alv sekä siihen liittyvä sääntöjen noudattamisesta aiheutuva rasite. Ehdotetun säädöksen soveltamisalaan kuuluvat liiketoimet eivät millään tavoin rajoitu arvonlisäverodirektiivin IX osaston 2 luvussa tarkoitettuihin yleishyödyllisiin toimintoihin.

    Vaikka tällä aloitteella pyritään helpottamaan eri politiikanaloilla toteutettavia toimenpiteitä, se on erityisen kiireellinen meneillään olevan covid-19-pandemian vuoksi. Tietyt toimenpiteet, jotka kuuluvat tämän aloitteen soveltamisalaan, ovat jo käynnissä. Jotta niistä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty, jäsenvaltioiden olisi sovellettava ehdotuksella käyttöön otettavaa alv-vapautusta takautuvasti liiketoimiin, jotka toteutetaan 1 päivästä tammikuuta 2021 alkaen.

    2021/0097 (CNS)

    Ehdotus

    NEUVOSTON DIREKTIIVI

    neuvoston direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tuontia ja tiettyjä luovutuksia ja suorituksia koskevien vapautusten osalta yleisen edun mukaisten unionin toimenpiteiden yhteydessä

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 113 artiklan,

    ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

    sen jälkeen, kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

    ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon 40 ,

    ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon 41 ,

    noudattaa erityistä lainsäätämisjärjestystä,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)Neuvoston direktiivin 2006/112/EY 42 mukaan jäsenvaltioiden on vapautettava arvonlisäverosta (alv) Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön, Euroopan keskuspankin tai Euroopan investointipankin taikka Euroopan unionin perustamien sellaisten elinten, joihin sovelletaan Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehtyä pöytäkirjaa (N:o 7), suorittama tavaroiden maahantuonti sekä tavaroiden luovutukset ja palvelujen suoritukset niille, mainitun pöytäkirjan ja sen täytäntöönpanosta tehtyjen sopimusten tai kotipaikkasopimusten rajoituksin ja edellytyksin sekä sikäli kuin siitä ei aiheudu kilpailun vääristymistä. Vapautus rajoittuu kuitenkin tiukasti viralliseen käyttöön tehtyihin hankintoihin, eikä se koske tilanteita, joissa unionin elimet ostavat tavaroita ja palveluja yleisen edun vuoksi, erityisesti silloin, kun ne on tarkoitus antaa maksutta jäsenvaltioiden tai kolmansien osapuolten, kuten kansallisten viranomaisten tai laitosten käyttöön.

    (2)Covid-19-pandemiasta saadut kokemukset osoittavat, että tarvitaan kiireellisesti toimenpiteitä, joilla voidaan luoda valmius toimia vastaavanlaisissa tilanteissa tulevaisuudessa. Tällaisten toimien mahdollistamiseksi on tarpeen ottaa käyttöön laajapohjainen alv-vapautus, jota sovelletaan komission tai unionin oikeuden nojalla perustetun viraston tai elimen hankkimiin tavaroihin ja palveluihin sille unionin oikeudessa yleisen edun vuoksi annetun tehtävän täyttämiseksi. Tällainen poikkeus on erityisesti ennakkoedellytys sille, että voidaan tarjota ratkaisuja, joita tarvitaan helpottamaan kriisinhallintatoimenpiteiden koordinointia unionin tasolla. Sillä varmistettaisiin, että unionin eri aloitteiden yhteydessä toteutettavia toimenpiteitä ei vaikeuteta kannettavan arvonlisäveron tai tarvittavien tavaroiden toimittajille tai palvelujen suorittajille asiaan liittyvien säännösten noudattamisesta aiheutuvan rasitteen vuoksi. Tähän ehdotukseen sisältyvän vapautuksen soveltamisalaan kuuluvat liiketoimet eivät millään tavoin rajoitu direktiivin 2006/112/EY IX osaston 2 luvussa tarkoitettuihin yleishyödyllisiin toimintoihin.

    (3)Neuvoston täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 282/2011 43 liitteessä II on jo vahvistettu verovapautustodistus, jonka tarkoituksena on vahvistaa, että tavaroiden luovutus tai palvelujen suoritus vapautukseen oikeutetulle elimelle tai yksityishenkilölle täyttää direktiivin 2006/112/EY 151 artiklan mukaisen vapautuksen edellytykset. Komission, unionin oikeuden nojalla perustetun viraston tai elimen, joka hankkii tavaroita ja palveluja, joihin uutta alv-vapautusta sovelletaan, olisi esitettävä tavaran- tai palveluntoimittajilleen todistus, jossa vahvistetaan, että kyseinen liiketoimi täyttää verovapautuksen edellytykset. Todistuksen antamisen ja lähettämisen helpottamiseksi todistuksen olisi oltava sähköinen. Jotta voidaan varmistaa direktiivin 2006/112/EY 151 artiklan 1 kohdan yhdenmukaiset täytäntöönpanoedellytykset, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa vapautustodistuksen sisältöä ja antamista koskevien teknisten yksityiskohtien osalta sekä sen sähköisen sanoman osalta, jolla todistuksen sisältämät tiedot on toimitettava. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 44 mukaisesti.

    (4)Direktiiviä 2006/112/EY olisi sen vuoksi muutettava,

    (5)Nykyisen covid-19-pandemian vuoksi on jo käynnissä joitakin toimenpiteitä, jotka voisivat kuulua näiden vapautusten soveltamisalaan. Jotta unionin talousarviota voitaisiin käyttää parhaalla mahdollisella tavalla yleisen edun nimissä, tällä direktiivillä käyttöön otettavia vapautuksia olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2021,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

    1 artikla

    Muutetaan direktiivi 2006/112/EY seuraavasti:

    1)    Lisätään 143 artiklan 1 kohtaan fb alakohta seuraavasti:

    ”fb)tavaroiden maahantuonti, jonka suorittaa komissio tai unionin oikeuden nojalla perustettu virasto tai elin, jos komissio tai tällainen virasto tai elin hankkii nämä tavarat tai palvelut sille unionin oikeudessa yleisen edun vuoksi annetun tehtävän täyttämiseksi;”

    2)    Muutetaan 151 artiklan 1 kohta seuraavasti:

    a)    lisätään ensimmäiseen alakohtaan ab alakohta seuraavasti:

    ”ab)tavaroiden luovutukset tai palvelujen suoritukset komissiolle tai unionin oikeuden nojalla perustetulle virastolle tai elimelle, jos komissio tai tällainen virasto tai elin hankkii nämä tavarat tai palvelut sille unionin oikeudessa yleisen edun vuoksi annetun tehtävän täyttämiseksi;”

    b)    lisätään alakohta seuraavasti:

    ”On laadittava vapautustodistus, jonka avulla voidaan vahvistaa, että liiketoimi täyttää tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädetyt vapautuksen edellytykset. Komissio täsmentää täytäntöönpanosäädöksillä vapautustodistuksen sisältöä ja antamista koskevat tekniset yksityiskohdat sekä eritelmät, jotka koskevat sähköistä sanomaa, jolla todistukseen sisältyvät tiedot on toimitettava. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen, ja tätä varten tarvittava komitea on neuvoston asetuksen (EU) N:o 904/2010 58 artiklalla perustettu komitea. ”

    2 artikla

    Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

    1.Jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään 30 päivänä huhtikuuta 2021. Niiden on viipymättä toimitettava nämä säännökset kirjallisina komissiolle.

    Niiden on sovellettava näitä säännöksiä 1 päivästä tammikuuta 2021.

    Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne julkaistaan virallisesti. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

    2.Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä säännellyistä kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

    3 artikla

    Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2021.

    4 artikla

    Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

    Tehty Brysselissä

       Neuvoston puolesta

       Puheenjohtaja

    SÄÄDÖSEHDOTUKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

    1.EHDOTUKSEN NIMI:

    Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI neuvoston direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta unionin yleisen edun mukaisten toimenpiteiden alv-kustannusten poistamiseksi.

    2.BUDJETTIKOHDAT

    2021

    13 luvun 130 momentti

    Vuodeksi 2021 budjetoitu määrä: 17 967 491 250 euroa

    3.RAHOITUSVAIKUTUKSET

    Ehdotuksella on vaikutuksia sekä menoihin että tuloihin seuraavasti:

    Budjettikohta

    Tulot 

    Vaikutukset omiin varoihin

    Ajanjakso: 1.1.2021 – 31.12.2021

    (milj. euroa yhden desimaalin tarkkuudella)

    Säästöt komission alv-menoissa (mahdollisesti hyvin erilaisissa budjettikohdissa)

     
    – 110,00

    13 luvun 130 momentti

    1,65

    Yhteensä

    – 108,35

    Tämän ehdotuksen mukaisesti käyttöön otettava uusi vapautus arvonlisäverosta rajoittuu komission tai unionin oikeuden nojalla perustetun viraston tai muun elimen suorittamaan tavaroiden maahantuontiin ja tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin komissiolle tai tällaiselle virastolle tai elimelle. Vapautus ei koske kaupallisten toimijoiden suorittamaa tuontia tai ostoja.

    Ehdotuksen tarkoituksena on poistaa alv:sta johtuvat määrät komission tai unionin oikeuden nojalla perustetun viraston tai muun elimen talousarviomenoista. Tämä koskee pääasiassa sellaisten tavaroiden tai palvelujen hankintoja, jotka on tarkoitus antaa maksutta (lahjoittaa) jäsenvaltioille tai kolmansille osapuolille. Yksinkertaistamisen vuoksi ja koska EU:n varoista maksettuja tosiasiallisia alv-määriä koskevia tietoja ei ole saatavilla, vuoden 2021 talousarviosäästöt on arvioitu takautuvasti suhteessa hätätilanteen tukivälineen vuoden 2020 talousarvioon, jolloin määräksi tulee 3 450 miljoonaa euroa. Tästä vähennettiin 2 900 miljoonaa euroa rokotevälineen varoja, koska nämä siirrot tehtiin suoraan jäsenvaltioille (ei komissiolle).

    Tämän perusteella ehdotuksen kattaman osto- ja lahjoitustoimintaan liittyvien tavaroiden ja palvelujen tuonnin, luovutusten ja suoritusten arvioitu kokonaisarvo on 550 miljoonaa euroa. Talousarviomenoista säästetyn alv:n määräksi arvioidaan 20 prosentin oletettua verokantaa käyttäen 110 miljoonaa euroa.

    Yhdenmukainen verokanta (0,30 %) huomioon ottaen alv-perusteisten omien varojen vähennyksen vaikutuksen EU:n talousarvioon arvioidaan olevan 1,65 miljoonaa euroa.

    Vaikka suurin osa näistä hätätilanteen tukivälineen menoista on tosiasiallisesti vapautettu arvonlisäverosta päätöksen (EU) 2020/491 (terveystarvikkeiden tuonti) ja neuvoston direktiivin (EU) 2020/2020 (testien nollaverotus) mukaisesti, osto- ja lahjoitustoiminta voi tulevaisuudessa käytännössä kohdistua mihin tahansa tavaraan tai palveluun, ja edellä mainitut säädökset ovat luonteeltaan väliaikaisia. Sen vuoksi on kohtuullista käyttää oletuksena hätätilanteen tukivälineen kokonaismäärää (vähennettynä rokotteita koskevalla osalla).

    4.PETOSTENTORJUNTA

    Päätöksessä säädetään, että jäsenvaltioiden on toimitettava ehdotetussa direktiivissä säännellyistä kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

    (1)    Esimerkiksi rokotteet, verituotteet tai vasta-aineet.
    (2)    Esimerkiksi mikrobilääkkeet ja antibiootit, kemiallisten uhkien vasta-aineet, säteilyvammojen hoitokeinot, antitoksiinit sekä joditabletit ydinonnettomuuksien varalta.
    (3)    Esimerkiksi diagnostiset testit ja testausmateriaalit, laboratoriolaitteet ja -tarvikkeet, henkilönsuojaimet, kuten käsineet, hengityssuojaimet, maskit, desinfiointiaineet ja -välineet.
    (4)    Esimerkiksi teltat, telttavuoteet, vaatteet ja elintarvikkeet; etsintä- ja pelastusvälineet maanjäristysalueille; hiekkasäkit, pelastusliivit ja ilmatäytteiset veneet tulva-alueille; säteilyn mittauslaitteet ydinonnettomuuksien varalta.
    (5)    Esimerkiksi välttämättömien tuotteiden kehittäminen, tuotanto ja hankinta; tutkimus- ja innovointitoimet; yhteiset hankinnat; tuotteiden strateginen valmiusvarastointi; lääkeluvat; hoidot; potilaiden vastaanotto; lääketieteen ammattilaisten tai muiden asiantuntijoiden vaihto; karanteenijärjestelyt; kliiniset tutkimukset; lääkevalmisteiden tieteellinen validointi; tilojen desinfiointi.
    (6)    Esimerkiksi sairaala, kansallinen terveys- tai katastrofiapuviranomainen tai yksityinen yritys, joka vastaa katastrofiavun toimittamisesta.
    (7)    Komission päätös (EU) 2020/491, annettu 3 päivänä huhtikuuta 2020, covid-19-epidemian vaikutusten torjumiseksi vuonna 2020 tarvittavien tavaroiden tuonnille myönnettävästä vapautuksesta tuontitulleista ja arvonlisäverosta (EUVL L 103 I, 3.4. 2020, s. 1).
    (8)    Ks. suuntaa-antava luettelo soveltamisalaan kuuluvista tavaroista osoitteessa https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/03-04-2020-import-duties-vat-exemptions-on-importation-covid-19-list-of-goods.pdf  
    (9)    Komission päätös (EU) 2020/1101, annettu 23 päivänä heinäkuuta 2020, covid-19-epidemian vaikutusten torjumiseksi vuonna 2020 tarvittavien tavaroiden tuonnille myönnettävästä vapautuksesta tuontitulleista ja arvonlisäverosta annetun komission päätöksen (EU) 2020/491 muuttamisesta (EUVL L 241, 27.7.2020, s. 36).
    (10)    Komission päätös (EU) 2020/1573, annettu 28 päivänä lokakuuta 2020, covid-19-epidemian vaikutusten torjumiseksi vuonna 2020 tarvittavien tavaroiden tuonnille myönnettävästä vapautuksesta tuontitulleista ja arvonlisäverosta annetun päätöksen (EU) 2020/491 muuttamisesta (EUVL L 359, 29.10.2020, s. 8).
    (11)    Neuvoston direktiivi (EU) 2020/2020 annettu 7 päivänä joulukuuta 2020, direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta covid-19-pandemian johdosta toteutettavien, covid-19-rokotteisiin ja covid-19-taudin in vitro -diagnostiikkaan tarkoitettuihin lääkinnällisiin laitteisiin sovellettavaa arvonlisäveroa koskevien tilapäisten toimenpiteiden osalta (EUVL L 419, 11.12.2020, s. 1).
    (12)    Ehdotus neuvoston direktiiviksi neuvoston direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta covid-19-pandemian johdosta toteutettavien, covid-19-rokotteiden ja covid-19-taudin in vitro -diagnostiikkaan tarkoitettujen lääkinnällisten laitteiden arvonlisäveroa koskevien tilapäisten toimenpiteiden osalta (COM(2020) 688 final).
    (13)    Neuvoston direktiivi 2006/112/EY, annettu 28 päivänä marraskuuta 2006, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä (EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1), sellaisena kuin se on muutettuna.
    (14)    143 artiklan 1 kohdan fa alakohta ja 151 artiklan 1 kohdan aa alakohta.
    (15)    Pöytäkirja (N:o 7) Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista (EUVL C 326, 26.10.2012, s. 1).
    (16)    Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta arvonlisäverokantojen osalta (COM(2018) 20 final, 18.1.2018)
    (17)    Vapautus alv:sta ja vähennysoikeus toimitusketjun edeltävässä vaiheessa maksetun alv:n osalta.
    (18)    Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 282/2011, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2011, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY täytäntöönpanotoimenpiteistä (uudelleenlaadittu) (EUVL L 77, 23.3.2011, s. 1).
    (19)    Neuvoston asetus (EU) N:o 904/2010, annettu 7 päivänä lokakuuta 2010, hallinnollisesta yhteistyöstä ja petosten torjunnasta arvonlisäverotuksen alalla (EUVL L 268 12.10.2010, s. 1).
    (20)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).
    (21)    Neuvoston asetus (EU) 2020/521, annettu 14 päivänä huhtikuuta 2020, asetuksen (EU) 2016/369 mukaisen hätätilanteen tuen käyttöönotosta sekä sen säännösten muuttamisesta covid-19:n puhkeamisen huomioon ottamiseksi (EUVL L 117, 15.4.2020, s. 3).
    (22)    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi unionin pelastuspalvelumekanismista annetun päätöksen N:o 1313/2013/EU muuttamisesta (COM(2020) 220 final).
    (23)    Päätös N:o 1313/2013/EU unionin pelastuspalvelumekanismista (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 924).
    (24)    Islanti, Norja, Serbia, Pohjois-Makedonia, Montenegro ja Turkki.
    (25)     https://ec.europa.eu/echo/what/civil-protection/emergency-response-coordination-centre-ercc_en  
    (26)     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/state_of_the_union_2020_letter_of_intent_fi.pdf  
    (27)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Elinvoimainen unioni epävakaassa maailmassa (COM(2020) 690 final), 19.10.2020.
    (28)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/522, annettu 24 päivänä maaliskuuta 2021, unionin terveysalan toimintaohjelman (EU4Health) perustamisesta kaudeksi 2021–2027 ja asetuksen (EU) N:o 282/2014 kumoamisesta (EUVL L 107, 26.3.2021, s. 1).
    (29)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Euroopan terveysunionin rakentaminen – EU:n muutosjoustavuuden vahvistaminen valtioiden rajat ylittävien terveysuhkien varalta (COM(2020) 724 final).
    (30)    Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1082/2013/EU, annettu 22 päivänä lokakuuta 2013, valtioiden rajat ylittävistä vakavista terveysuhkista ja päätöksen N:o 2119/98/EY kumoamisesta (EUVL L 293, 5.11.2013, s. 1).
    (31)    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalaisen keskuksen perustamisesta annetun asetuksen (EY) N:o 851/2004 muuttamisesta (COM(2020) 726 final).
    (32)    Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan lääkeviraston roolin vahvistamisesta kriisivalmiudessa ja -hallinnassa lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden osalta (COM(2020) 725 final).
    (33)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Euroopan lääkestrategia (COM(2020) 761 final).
    (34)    Neuvoston asetus (ETY) N:o 2309/93, annettu 22 heinäkuuta 1993, ihmisille ja eläimille tarkoitettuja lääkkeitä koskevista yhteisön luvananto- ja valvontamenettelyistä sekä Euroopan lääkearviointiviraston perustamisesta (EYVL L 214, 24.8.1993, s. 1).
    (35)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 851/2004, annettu 21 päivänä huhtikuuta 2004, tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalaisen keskuksen perustamisesta (EUVL L 142, 30.4.2004, s. 1).
    (36)    Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Euroopan terveysunionin rakentaminen – EU:n muutosjoustavuuden vahvistaminen valtioiden rajat ylittävien terveysuhkien varalta (COM(2020) 724 final).
    (37)    22 päivänä lokakuuta 2013 annetun valtioiden rajat ylittävistä vakavista terveysuhkista ja päätöksen N:o 2119/98/EY kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1082/2013/EU, (EUVL L 293, 5.11.2013, s. 1) 5 artikla.
    (38)    Neuvoston asetus (EU) N:o 904/2010, annettu 7 päivänä lokakuuta 2010, hallinnollisesta yhteistyöstä ja petosten torjunnasta arvonlisäverotuksen alalla (EUVL L 268 12.10.2010, s. 1).
    (39)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).
    (40)    EUVL C , , s. .
    (41)    EUVL C , , s. .
    (42)

       Neuvoston direktiivi 2006/112/EY, annettu 28 päivänä marraskuuta 2006, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä (EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1).

    (43)    Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 282/2011, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2011, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY täytäntöönpanotoimenpiteistä (uudelleenlaadittu) (EUVL L 77, 23.3.2011, s. 1).
    (44)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).
    Top