Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0440

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Mukautettu komission työohjelma 2020

COM/2020/440 final

Bryssel 27.5.2020

COM(2020) 440 final

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Mukautettu komission työohjelma 2020


1.uusi ja muuttuva tilanne

Euroopan komissio vahvisti 29. tammikuuta työohjelmansa vuodeksi 2020. Siinä esitettiin tämän komission toimikauden ensimmäisen vuoden tärkeimmät aloitteet ja konkretisoitiin puheenjohtaja von der Leyenin poliittisissa suuntaviivoissa esitettyä kuutta kunnianhimoista tavoitetta sekä Euroopan parlamentin ja Eurooppa-neuvoston strategisen ohjelman 2019–2024 painopisteitä.

Komission työohjelma hyväksyttiin ennen kuin covid-19-kriisi iski Eurooppaan. Yksittäiset tautitapaukset vaihtuivat nopeasti kansanterveyskriisiksi, ennennäkemättömän laajaksi talouden häiriöksi ja maailmanlaajuiseksi pandemiaksi traagisin mittasuhtein. Eurooppa joutui kohtaamaan muutamassa viikossa välittömän ja ainutlaatuisen haasteen, joka vaikutti vaihtelevassa määrin jokaiseen maahan, alueeseen ja henkilöön. Terveydenhuoltojärjestelmät venyivät kestokykynsä äärirajoille, ja etulinjan työntekijöiltä vaadittiin sankarillisia suorituksia. Ennennäkemättömillä yhteiskunnan ja talouden sulkutoimilla pyrittiin hillitsemään viruksen leviämistä. EU:n tasolla toteutetut nopeat ja kattavat toimet auttoivat vaimentamaan iskua.

Koko tämän ajan Euroopan komission vakaana päämääränä on ollut ihmishenkien ja elinkeinojen suojeleminen. Se tarjosi käyttöön kaikki jäljellä olevat EU:n talousarviovarat ja perusti lääkinnällisten laitteiden varaston. Se hyödynsi talousarvio- ja valtiontukisääntöjen joustovaraa enemmän kuin koskaan ja ehdotti uuden SURE-välineen perustamista työttömyysriskien lieventämiseksi ja työntekijöiden tukemiseksi. Se päätti muun muassa välttämättömien hyödykkeiden tullittomasta tuonnista ja esitti ehdotuksia liikenteestä, kaupasta, tuesta kumppanimaille ja monesta muusta asiasta. Se antoi monenlaisia ohjeita rajavalvonnasta matkustajien oikeuksiin ja esitti etenemissuunnitelman, jolla varmistetaan rajoitusten turvallinen ja asteittainen purkaminen.

Tähän mennessä komissio on hyväksynyt 291 päätöstä ja muuta säädöstä kriisin alkamisen jälkeen. Lähes mitään näistä ei ollut suunniteltu eikä mainittu komission vuoden 2020 työohjelmassa. Tämä kuvastaa tilanteen kiireellisyyttä ja dramaattisuutta sekä nopeutta, jolla komissio joutui vaihtamaan pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseen tähtäävän työn välittömään kriisinhallintaan.

Tartuntakäyrän madaltamiseksi yhdessä toteutettujen, ennen kaikkea kansalaisten, toimien ansiosta viruksen leviäminen on hidastunut ja vähentynyt kaikkialla Euroopassa. Kriisistä toipuminen riippuu siitä, miten virus saadaan pidettyä hallinnassa ja sen kanssa opitaan elämään lähitulevaisuudessa. Se edellyttää kuitenkin myös nopeaa ja joustavaa tukea ja investointeja sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Tähän komissio pyrkii nyt Euroopan elpymissuunnitelmalla 1 , johon sisältyy muutettuun monivuotiseen rahoituskehykseen lisätty uusi elpymisväline.

Osana nyt esitettävää pakettia komissio mukauttaa myös vuoden 2020 työohjelmaansa. Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin komissio aikoo vakaasti toteuttaa työohjelmassaan antamansa sitoumukset. Toiseksi joidenkin ehdotettujen toimien aikataulua on tarkistettava kriisin luonteen ja laajuuden sekä kriisinhallintaan keskittymisen vuoksi. Vuoden 2020 työohjelman liitettä I on päivitetty vastaavasti.

Toisaalta elpyminen edellyttää vahvaa poliittista ohjausta sekä investointeja. Tätä käsitellään yksityiskohtaisemmin Euroopan elpymissuunnitelmaa koskevassa tiedonannossa. Sitä työstetään edelleen uusissa ehdotuksissa, jotka luetellaan aiekirjeessä, jonka komissio esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle syyskuussa pidettävän puheenjohtaja von der Leyenin unionin tilaa käsittelevän puheen yhteydessä. Ne sisällytetään sitten komission vuoden 2021 työohjelmaan, joka on määrä hyväksyä tämän vuoden lokakuussa.

2.komission työohjelman toteuttaminen: muuttunut aikataulu, tiukemmat tavoitteet

Puheenjohtaja von der Leyenin poliittisissa suuntaviivoissa ja komission vuoden 2020 työohjelmassa esitetyt painopisteet ovat tärkeämpiä kuin koskaan, koska Euroopan on päästävä kriisistä jaloilleen. On entistäkin tärkeämpää vauhdittaa sekä vihreää että digitaalista siirtymää, rakentaa oikeudenmukaisempaa Eurooppaa, jonka talous toimii ihmisten hyväksi, vahvistaa sisämarkkinoita ja strategista riippumattomuutta, puolustaa EU:n arvoja, edistää demokratiaa ja kantaa geopoliittisena toimijana vastuuta maailmanlaajuisista asioista. Tämä edistää Euroopan elpymistä ja häiriönsietokykyisempää, kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa Eurooppaa.

Tämän vuoksi komissio on sitoutunut lujasti toteuttamaan kaikki keskeiset aloitteensa kuuden yleistavoitteen puitteissa. Joidenkin aloitteiden ennakoitu vähäinen lykkääntyminen johtuu tarpeesta ottaa huomioon kriisin opetukset, jättää aikaa asianmukaisiin kuulemisiin tai varmistaa, että paremman sääntelyn periaatteita noudatetaan. Se antaa myös aikaa, jotta ehdotuksista voidaan keskustella perusteellisesti sidosryhmien kanssa, lainsäädäntövallan käyttäjät voivat hyväksyä ne nopeasti ja kansalliset viranomaiset voivat panna säädökset asianmukaisesti täytäntöön – kaikki samaan aikaan kun hoidettavana on edelleen myös kansanterveyskriisi.

Aloitteet, jotka ovat välttämättömiä tai tukevat välitöntä elpymistä, aiotaan esittää komission työohjelmassa alun perin suunnitellulla tavalla. Näitä ovat muun muassa alojen älykästä integroitumista koskeva strategia, kunnostamiseen kannustava aloite rakennusalalle, kestävän ja älykkään liikkumisen strategia, digitaalisia palveluja koskevan säädös, nuorisotakuun kehittäminen ja valkoinen kirja ulkomaisia tukia koskevasta välineestä.

Jotkin kiireelliset ja pandemian vuoksi viivästyneet merkittävät aloitteet, etenkin uusi maahanmuuttosopimus ja Euroopan osaamisohjelman päivitys, esitetään mahdollisimman pian. Osa aloitteista lykkääntyy myöhemmäksi tänä vuonna tai ensi vuoden alkuun, jotta ne ehditään valmistella hyvin kuulemisineen.

Aloitteiden ryhmittely mukautetuissa liitteissä ei muuta komission jäsenten vastuualueita, jotka on määritelty puheenjohtaja von der Leyenin kullekin kollegion jäsenelle lähettämässä toimeksiantokirjeessä.

Komissio jatkaa tiivistä yhteistyötä Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa tänä vuonna jo käynnistettyjen aloitteiden parissa. Komissio aikoo myös jatkaa ehdotettuihin tai tuleviin aloitteisiin liittyvää yhteistyötä alueiden, kaupunkien, työmarkkinaosapuolten, kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisten kanssa.

3.parempi sääntely ja strateginen ennakointi

Kriisi on osoittanut, kuinka tärkeää päättäjien on pystyä tekemään tietopohjaisia päätöksiä, jotka perustuvat vankkaan näyttöön ja kaikkien käytettävissä olevien vaihtoehtojen ja niiden todennäköisten vaikutusten arviointiin. Tästä syystä paremman sääntelyn periaatteilla on oltava edelleenkin keskeinen sija lainsäädäntötyössä. Komissio esittää tiedonantonsa paremmasta sääntelystä myöhemmin tänä vuonna.

Kriisi lisää myös tarvetta keventää turhaa sääntelytaakkaa aikana, jolloin Euroopan pitäisi saada taloutensa uudelleen käyntiin. Tämän vuoksi komissio perustaa lähiviikkoina Fit for Future -foorumin, jonka tarkoituksena on saada sidosryhmät ja kaikki hallintotasot mukaan EU:n lainsäädännön yksinkertaistamiseen ja nykyaikaistamiseen.

Ensimmäisessä vuotuisessa strategisessa ennakointiraportissa otetaan huomioon kansanterveyskriisin vaikutus tärkeimpiin kehityskulkuihin ja poliittisiin ratkaisuihin. Euroopan elpymissuunnitelman mukaisesti raportissa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että EU:n ja sen jäsenvaltioiden on parannettava kykyään selviytyä nykyisistä ja tulevista systeemisistä häiriöistä, kuten covid-19-kriisistä.

Kansalaisten, yritysten ja sidosryhmien näkemykset ovat myös ratkaisevia komission ehdotusten laadun kannalta. Kriisi on kuitenkin vaikeuttanut ihmisten mahdollisuuksia esittää niitä. Tämän vuoksi komissio aikoo lisätä julkista kuulemista ja mahdollisuuksia antaa palautetta vuonna 2020 tai ensi vuoden alussa käynnistettävistä aloitteista. Kuulemisaikaa pidennetään mahdollisuuksien mukaan jopa kuudella viikolla. Myöhemmäksi lykättyjen aloitteiden julkisia kuulemisia ei tässä vaiheessa käynnistetä, ellei se ole perusteltua.

4.päätelmät

Tämä mukautettu komission työohjelma vuodeksi 2020 osoittaa, että Eurooppa aikoo päättäväisesti toteuttaa sitoumuksensa sekä ottaa yhdessä huomioon tämän kriisin opetukset.

Lisäksi Eurooppa osoittaa nyt Euroopan elpymissuunnitelmassa esitettyjen ehdotusten sekä myöhemmin tänä vuonna aiekirjeessä ja komission vuoden 2021 työohjelmassa esitettävien aloitteiden kautta olevansa valmis raivaamaan tietä parempaan tulevaisuuteen.

Komissio on täysin sitoutunut tekemään yhteistyötä sekä Euroopan parlamentin että neuvoston kanssa komission työohjelman toteuttamiseksi. Komissio painottaa sen yhteydessä kansalaisten näkemysten huomioon ottamista ja konkreettisten tulosten tuottamista häiriönsietokykyisemmän, kestävämmän ja oikeudenmukaisemman Euroopan rakentamiseksi.

(1) Euroopan h-hetki: korjaamalla ja kehittämällä parempaa seuraavalle sukupolvelle, COM(2020) 456.
Top

Bryssel 27.5.2020

COM(2020) 440 final

LIITTEET

asiakirjaan

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE















Mukautettu komission työohjelma 2020


Liite I: Uudet aloitteet 1

Nro

Toimintapoliittinen tavoite

Aloitteet

Tilanne / Muutos 2

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma

1.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma

Tiedonanto Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta (muu kuin säädös, Q4/2019)  
Eurooppalainen ”ilmastolaki”, johon kirjataan vuoteen 2050 asetettu ilmastoneutraaliuden tavoite (säädös, SEUT-sopimuksen 192 artiklan 1 kohta, Q1/2020)  
Eurooppalainen ilmastosopimus (muu kuin säädös, Q3/2020)

hyväksytty

hyväksytty

Q4/2020

2.

Kestävän siirtymän rahoitus

Euroopan vihreän kehityksen investointiohjelma (muu kuin säädös, Q1/2020)  
Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (säädös, SEUT-sopimuksen 175 artikla, Q1/2020)  
Uudistettu kestävän rahoituksen strategia (muu kuin säädös, Q3/2020) 

Muiden kuin taloudellisten tietojen julkistamisesta annetun direktiivin uudelleentarkastelu (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q4/2020)

hyväksytty

hyväksytty

Q4/2020

Q1/2021

3.

Komission panos Glasgow’n COP26-kokoukseen

Vuoden 2030 ilmastotavoitteita koskeva suunnitelma (muu kuin säädös, ml. vaikutustenarviointi, Q3/2020)  
Uusi EU:n strategia ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi (muu kuin säädös, Q4/2020)

Uusi EU:n metsästrategia (muu kuin säädös, Q4/2020)

Q3/2020

Q1/2021

Q1/2021

4.

Elintarvikejärjestelmien kestävyys

Pellolta pöytään -strategia (muu kuin säädös, Q1/2020)

hyväksytty

5.

Hiilestä irtautuminen energia-alalla

Alojen älykästä integroitumista koskeva strategia (muu kuin säädös, Q2/2020)

Kunnostamiseen kannustava aloite rakennusalalle (muu kuin säädös, Q3/2020)

Avomerellä tuotettava uusiutuva energia (muu kuin säädös, Q4/2020)

Q2/2020

Q3/2020

Q4/2020

6.

Kestävä tuotanto ja kulutus

Uusi kiertotaloutta koskeva toimintasuunnitelma (muu kuin säädös, Q1/2020)

Kuluttajien vaikutusmahdollisuuksien lisääminen vihreää siirtymää varten (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q4/2020)

hyväksytty

Q2/2021

7.

Ympäristönsuojelu

EU:n biodiversiteettistrategia vuoteen 2030 (muu kuin säädös, Q1/2020) 

Kahdeksas ympäristöä koskeva toimintaohjelma (säädös, SEUT-sopimuksen 192 artiklan 3 kohta, Q2/2020) 
Kestävyyttä edistävä kemikaalistrategia (muu kuin säädös, Q3/2020)

hyväksytty

Q4/2020

Q3/2020

8.

Kestävä ja älykäs liikkuminen

Kestävän ja älykkään liikkumisen strategia (muu kuin säädös, Q4/2020)

ReFuelEU Aviation – Kestävät ilmailupolttoaineet (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 100 artiklan 2 kohta ja/tai 192 artiklan 1 kohta, Q4/2020)

FuelEU Maritime – Vihreä eurooppalainen meriliikennealue (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 100 artiklan 2 kohta ja/tai 192 artiklan 1 kohta, Q4/2020)

Q4/2020

Q4/2020

Q4/2020

Euroopan digitaalinen valmius

9..

Euroopan digitaalinen valmius

EU:n strategia – Euroopan digitaalinen valmius (muu kuin säädös, Q1/2020) ja kilpailurikkomusten ennakkovalvontaväline (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 103 ja 114 artikla, Q4/2020)

Digitaalisen koulutuksen toimintasuunnitelma (päivitys) (muu kuin säädös, Q2/2020)

hyväksytty / Q4/2020

Q3/2020

10.

Tekoälyä koskeva eurooppalainen lähestymistapa

Valkoinen kirja tekoälystä (muu kuin säädös, Q1/2020)

Eurooppalainen datastrategia (muu kuin säädös, Q1/2020)

Tekoälyä koskevaan valkoiseen kirjaan perustuva jatkotoimi, joka koskee muun muassa turvallisuutta, vastuuvelvollisuutta, perusoikeuksia ja dataa (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q4/2020)

hyväksytty

hyväksytty

Q1/2021

11.

Digitaaliset palvelut

Digitaalisia palveluja koskeva säädös (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q4/2020)

Q4/2020

12.

Kyberturvallisuuden parantaminen

Verkko- ja tietoturvadirektiivin uudelleentarkastelu (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q4/2020)

Q4/2020

13.

Digitaalialan kuluttaja-asiat

Matkapuhelinten ja vastaavien laitteiden yhteiset laturit (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q3/2020)

Verkkovierailuasetuksen uudelleentarkastelu (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q4/2020)

Q1/2021

Q1/2021

14..

Euroopan uudistettu teollisuusstrategia

Teollisuusstrategia (muu kuin säädös, Q1/2020)

Kertomus sisämarkkinoiden esteistä (muu kuin säädös, Q1/2020) 

Sisämarkkinasääntöjen täytäntöönpanoa koskeva toimintasuunnitelma (muu kuin säädös, Q1/2020)

Pk-yrityksiä koskeva strategia (muu kuin säädös, Q1/2020)

Valkoinen kirja ulkomaisia tukia koskevasta välineestä (muu kuin säädös, Q2/2020)

hyväksytty

hyväksytty

hyväksytty

hyväksytty

Q2/2020

15.

Ilmailupalveluja koskeva lainsäädäntöpaketti

Lentoasemamaksujen uudelleentarkastelu (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 100 artiklan 2 kohta, Q4/2020)

Lentoliikennepalvelujen tarjontaa koskevien säännösten uudelleentarkastelu (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 100 artiklan 2 kohta, Q4/2020)

Q4/2020

Q4/2020

16.

Kohti eurooppalaista tutkimusaluetta

Tiedonanto tutkimuksen ja innovoinnin tulevaisuudesta ja eurooppalaisesta tutkimusalueesta (muu kuin säädös, Q2/2020) 

Tiedonanto Horisontti Eurooppa -puiteohjelman tutkimus- ja innovaatiomissioista ( muu kuin säädös, Q4/2020)

Q3/2020

Q4/2020

17.

Digitaalinen rahoitus

FinTech-toimintasuunnitelma, johon sisältyy EU:n yhdentyneitä maksumarkkinoita koskeva strategia (muu kuin säädös, Q3/2020) 
Kryptovaroja koskeva ehdotus (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q3/2020)

Operatiivista ja kyberresilienssiä koskeva monialainen rahoituspalvelusäädös (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q3/2020)

Q3/2020

Q3/2020

Q3/2020

Ihmisten hyväksi toimiva talous

18.

Sosiaalinen Eurooppa

Vahva sosiaalinen Eurooppa oikeudenmukaisten siirtymien toteuttamiseksi (muu kuin säädös, Q1/2020)  
Työntekijöiden oikeudenmukaiset vähimmäispalkat EU:ssa (SEUT-sopimuksen 153 artiklan 1 kohdan b alakohta ja 2 kohta ja 154 artikla, Q1/Q3/2020) 
Nuorisotakuun kehittäminen (muu kuin säädös, Q2/2020) 
Eurooppalainen työttömyysvakuutusjärjestelmä (säädös, ml. vaikutustenarviointi, Q4/2020)

hyväksytty

Q1/Q4/2020

Q2/2020

väliaikainen väline hyväksytty

19.

Talouden ohjausjärjestelmä

Talouden ohjausjärjestelmän uudelleentarkastelu (muu kuin säädös, Q1/2020)

hyväksytty

20.

Pääomamarkkinaunionin syventäminen

Pääomamarkkinaunionia koskeva toimintasuunnitelma (muu kuin säädös, Q3/2020)

Sijoituspalveluyrityksiä ja markkinoiden ylläpitäjiä koskevan sääntelykehyksen (MiFID II ja MiFIR) uudelleentarkastelu (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 53 artiklan 1 kohta ja 114 artiklan 1 kohta, Q3/2020)

Vertailuarvoasetuksen uudelleentarkastelu (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artiklan 1 kohta, Q3/2020)

Q4/2020

Q3/2020

Q3/2020

21.

Pankkiunionin toteuttaminen

Rahanpesunvastainen toimintasuunnitelma (muu kuin säädös, Q1/2020)

Vakavaraisuuslainsäädännön uudelleentarkastelu (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla (CRR) ja 53 artikla (CRD), Q2/2020)

hyväksytty

Q4/2020

22.

Tehokas verotus

Yritysverotus 2000-luvulla (muu kuin säädös, Q2/2020) 

Toimintasuunnitelma veronkierron torjumiseksi ja verotuksen yksinkertaistamiseksi (säädös ja muu kuin säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 113 ja 115 artikla, Q2/2020), mukaan lukien verotusalan hyvä hallintotapa EU:ssa ja sen ulkopuolella (muu kuin säädös, Q3/2020) ja automaattista tietojenvaihtoa koskevan direktiivin tarkistus (säädös, SEUT-sopimuksen 113 ja 115 artikla, Q3/2020)

Q4/2020

Q3/2020

23.

Tulliliittopaketti

Tulliliittoa koskeva toimintasuunnitelma (muu kuin säädös, Q2/2020)

Tullin keskitettyä palvelupistettä koskeva ehdotus (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 33 ja 114 artikla, Q3/2020)

Q3/2020

Q4/2020

Vahvempi EU maailmannäyttämöllä

24.

Kansainvälinen yhteistyö

EU:n ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden välisen sopimuksen allekirjoittaminen ja tekeminen (säädös, SEUT-sopimuksen 217 ja 218 artikla, Q3/2020)

Q3/2020

25.

Taloudellinen suvereniteetti

Euroopan taloudellisen ja rahoituksellisen suvereniteetin vahvistaminen (muu kuin säädös, Q3/2020)

Q4/2020

26.

Afrikka-strategia

Kohti kokonaisvaltaista Afrikka-strategiaa (muu kuin säädös, Q1/2020)

hyväksytty

27.

Laajentuminen

Liittymisprosessin tehostaminen – Uskottava EU-perspektiivi Länsi-Balkanille (muu kuin säädös, Q1/2020)

Lujitettu sitoumus Länsi-Balkanin maille – Komission panos EU:n ja Länsi-Balkanin huippukokoukseen (muu kuin säädös, Q2/2020)

hyväksytty

hyväksytty / Q4/2020

28.

Itäinen kumppanuus

Itäinen kumppanuus vuoden 2020 jälkeen (muu kuin säädös, Q1/2020)

hyväksytty

29.

Ihmisoikeudet, demokratia ja sukupuolten tasa-arvo

Ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskeva toimintasuunnitelma (2020–2024) (säädös ja muu kuin säädös, Q1/2020) 
EU:n toimintasuunnitelma vuosiksi 2021–2025 sukupuolten tasa-arvosta ja naisten vaikutusvallan vahvistamisesta ulkosuhteiden alalla (muu kuin säädös, Q4/2020)

hyväksytty

Q4/2020

30.

Kauppapolitiikka

Kauppapolitiikan uudelleentarkastelu, mukaan lukien WTO:n uudistamista koskeva aloite (muu kuin säädös, Q4/2020)

Q4/2020

Eurooppalaisen elämäntavan edistäminen

31.

Osaamisen, koulutuksen ja osallisuuden edistäminen

Euroopan osaamisohjelman päivitys (muu kuin säädös, Q1/2020) 
Eurooppalaisen koulutusalueen täytäntöönpano (muu kuin säädös, Q3/2020)

Kotouttamista ja osallisuutta koskeva toimintasuunnitelma (muu kuin säädös, Q4/2020)

Q3/2020

Q3/2020

Q4/2020

32.

Uusi maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus

Uusi maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus ja siihen liittyvät säädösehdotukset (muu kuin säädös ja säädös, SEUT-sopimuksen 78 ja 79 artikla, Q1/2020)

Q2/2020

33.

Euroopan turvallisuuden edistäminen

Uusi turvallisuusunionistrategia (muu kuin säädös, Q2/2020)

Europolin toimeksiannon lujittaminen (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 88 artikla, Q4/2020)  
Ehdotus lisätoimenpiteistä kriittisen infrastruktuurin turvaamiseksi (säädös, ml. vaikutustenarviointi, Q4/2020)

Uusi EU:n strategia ihmiskaupan lopettamiseksi (muu kuin säädös, Q4/2020)

EU:n strategia lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunnan tehostamiseksi (muu kuin säädös, Q2/2020) 

Q3/2020

Q4/2020

Q4/2020

Q1/2021

Q3/2020

34.

Terveyden suojelu

EU:n syöväntorjuntasuunnitelma (muu kuin säädös, Q4/2020) 
EU:n lääkestrategia (muu kuin säädös, Q4/2020)

Q4/2020

Q4/2020

Uutta vauhtia eurooppalaiselle demokratialle

35.

Kuluttaja-asiat

Uusi kuluttaja-asioiden toimintaohjelma (muu kuin säädös, Q4/2020)

Q4/2020

36.

Väestörakenteen muutos

Raportti väestörakenteen muutoksen vaikutuksista (muu kuin säädös, Q1/2020) 
Vihreä kirja ikääntymisestä (muu kuin säädös, Q4/2020)

Q2/2020

2021

37.

Tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä edistävät aloitteet

Sukupuolten tasa-arvoa koskeva eurooppalainen strategia (muu kuin säädös, Q1/2020) ja palkkauksen avoimuutta koskevat sitovat toimenpiteet (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 157 artikla, Q4/2020) 
Hlbti-henkilöiden tasa-arvoa koskeva strategia (muu kuin säädös, Q4/2020) 
Vuoden 2020 jälkeinen EU:n puitekehys romanien yhdenvertaisuutta ja osallisuutta koskeville strategioille (muu kuin säädös, Q4/2020)

hyväksytty / Q4/2020

Q4/2020

Q4/2020

38.

Demokratia

Disinformaatio – Faktat oikein / Eurooppalainen demokratian toimintasuunnitelma (muu kuin säädös ja säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 224 ja 114 artikla, Q4/2020)

Q2/Q4/2020

39.

Euroopan tulevaisuus

Kohti Euroopan tulevaisuutta käsittelevää konferenssia (muu kuin säädös, Q1/2020)

hyväksytty

40.

Oikeusvaltioperiaate

Oikeusvaltiota koskeva vuosikertomus 2020 (muu kuin säädös, Q3/2020)

Q3/2020

41.

Perusoikeudet

Uusi strategia perusoikeuskirjan täytäntöönpanemiseksi (muu kuin säädös, Q4/2020) 
Uhrien oikeuksia koskeva EU:n strategia (muu kuin säädös, Q2/2020)

Kertomus yleisen tietosuoja-asetuksen soveltamisesta (muu kuin säädös, Q2/2020) 
Tietosuojaa koskevien unionin lainvalvontasääntöjen yhdenmukaistaminen (muu kuin säädös, Q2/2020)

Q4/2020

Q2/2020

Q2/2020

Q2/2020

42.

Parempi sääntely

Tiedonanto paremmasta sääntelystä (muu kuin säädös, Q2/2020)

Q4/2020

43.

Tulevaisuuden ennakointi

Vuoden 2020 ennakointiraportti (muu kuin säädös, Q2/2020)

Q3/2020



Liite II: REFIT-aloitteet 3

Nro

Otsikko

Yksinkertaistamistavoite/-mahdollisuudet (lyhyt selitys tarkistusten REFIT-tavoitteesta sekä arviointien ja toimivuustarkastusten tarjoamista yksinkertaistamismahdollisuuksista)

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma

1.

Kaupan pitämistä koskevien vaatimusten arviointi (vaatimukset sisältyvät yhteisiä markkinajärjestelyjä koskevaan asetukseen, aamiaisdirektiiveihin ja yhteisen markkinajärjestelyn sekundaarilainsäädäntöön)

Kaupan pitämistä koskevien vaatimusten arviointi auttaa arvioimaan eri säädösten yhdenmukaisuutta ja kartoittamaan yksinkertaistamismahdollisuuksia. Arvioinnin tuloksia voidaan käyttää perustana pohdittaessa kaupan pitämistä koskeviin vaatimuksiin liittyvien sääntelymuutosten tarvetta.

2.

EU:ssa suojattuja maantieteellisiä merkintöjä ja aitoja perinteisiä tuotteita koskeva arviointi

Maantieteellisiä merkintöjä ja aitoja perinteisiä tuotteita koskeva arviointi auttaa arvioimaan EU:n laatujärjestelmien oikeudellisen kehyksen eri osien keskinäistä johdonmukaisuutta ja tarjoaa mahdollisuuden tarkastella tarvetta järjestelmän parantamiseen (nykyaikaistaminen, yksinkertaistaminen ja virtaviivaistaminen). Arvioinnin tuloksia voidaan käyttää perustana pohdittaessa EU:n laatujärjestelmiin liittyvien sääntelymuutosten tarvetta.

3.

Tietyistä päästökauppajärjestelmään liittyvistä valtiontukitoimenpiteistä vuoden 2020 jälkeen annettujen suuntaviivojen tarkistaminen

Jäsenvaltiot voivat korvata joillekin sähköä paljon kuluttaville käyttäjille osan EU:n päästökauppajärjestelmän aiheuttamista korkeammista sähkökuluista. Korvauksen tavoitteena on minimoida hiilivuodon riski, joka toteutuu, jos päästökustannukset aiheuttavat siirtymistä EU:sta kolmansiin maihin, joissa ei ole vastaavia rajoituksia. Korvauksia koskevia sääntöjä tarkistetaan, jotta voidaan varmistaa, että ne sopivat yhteen uuden vuosien 2021–2030 päästökauppajärjestelmän kanssa. (muu kuin säädös, ml. vaikutustenarviointi, Q4/2020)

4.

Euroopan laajuisia energiaverkkoja koskevan asetuksen (TEN-E-asetus) tarkistaminen

Aloitteella varmistetaan, että TEN-E-asetus on täysin yhdenmukainen Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ja hiilestä irtautumista koskevien unionin pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa ja edistää samalla sektoreiden ja markkinoiden yhdentymistä, energian toimitusvarmuutta ja kilpailua. (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 170–171 artikla, Q4/2020)

5.

Tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun direktiivin 2011/65/EY (RoHS-direktiivi) arviointi

RoHS-direktiivin arvioinnissa arvioidaan, miten tuloksellisesti ja tehokkaasti toimii menettely, jolla asetetaan rajoituksia ja myönnetään rajoituksia koskevia poikkeuksia. Siinä arvioidaan myös direktiivin yhdenmukaisuutta ja merkityksellisyyttä suhteessa muuhun EU:n lainsäädäntöön, erityisesti REACH-asetuksen ja ekosuunnitteludirektiivin arviointien valossa.

6.

Romuajoneuvoista annetun direktiivin 2000/53/EU arviointi

Romuajoneuvodirektiivin arvioinnissa arvioidaan sen vaikuttavuutta, tehokkuutta, johdonmukaisuutta muun lainsäädännön kanssa ja merkitystä kiertotaloutta, muoveja, resurssitehokkuutta, raaka-aineita jne. koskevien laajempien politiikkatavoitteiden kannalta.

7.

Teollisuuden päästöistä annetun direktiivin 2010/75/EU arviointi

Teollisuuspäästödirektiivin arvioinnissa arvioidaan sen vaikuttavuutta, tehokkuutta, EU:n tason lisäarvoa, johdonmukaisuutta muun lainsäädännön kanssa sekä merkitystä ilman, veden ja maaperän merkittävien (maatalous)teollisten saastelähteiden rajoittamisessa.

8.

Laitonta puunkorjuuta koskevien EU:n sääntöjen toimivuustarkastus (EU:n puutavara-asetus, asetus (EU) N:o 995/2010 ja EU:n FLEGT-asetus (EY) N:o 2173/200)

Toimivuustarkastuksessa arvioidaan asetusten vaikuttavuutta, tehokkuutta, johdonmukaisuutta, merkitystä ja EU:n lisäarvoa laittoman puunkorjuun torjumisessa maailmanlaajuisesti. Toimivuustarkastuksesta saadut kokemukset ovat hyödyllisiä arvioitaessa muiden hyödykkeiden kysyntäpuolen toimenpiteitä.

9.

EU:n paristodirektiivin tarkistaminen

Kuten paristodirektiivin arviointi- ja täytäntöönpanokertomuksissa todetaan, tarkistuksessa olisi pyrittävä ottamaan kierto paremmin huomioon, parantamaan kestävyyttä ja pysymään teknologian kehityksen tasalla. Tämä sisältyy myös akkuja koskevaan strategiseen toimintasuunnitelmaan. Direktiivistä laadittavien kertomusten päätelmien perusteella on aikomus joko muuttaa direktiiviä tai laatia ehdotus uudeksi asetukseksi, jolla direktiivi kumotaan. Tavoitteena on erityisesti antaa säännöksiä elinkaaren loppuvaiheesta ja kestävyyttä koskevista vaatimuksista. (säädös, ml. vaikutusten arviointi, Q4/2020)

10.

Hormonaalisia haitta-aineita koskevan EU:n lainsäädännön toimivuustarkastus

Hormonaaliset haitta-aineet ovat aineita, jotka muuttavat hormonijärjestelmän toimintaa ja vaikuttavat kielteisesti ihmisten ja eläinten terveyteen. Näitä aineita säännellään useilla EU:n toimenpiteillä. Toimivuustarkastuksessa arvioidaan, saavutetaanko näillä toimenpiteillä ihmisten terveyden ja ympäristön suojelua koskeva yleistavoite. Siinä arvioidaan EU:n lainsäädännön johdonmukaisuutta, vaikuttavuutta, tehokkuutta, merkitystä ja EU:n tason lisäarvoa keskittyen erityisesti kemikaalilainsäädännön johdonmukaisuuteen.

11.

Kalastus- ja vesiviljelytuotteisiin EU:ssa sovellettavien kaupan pitämistä koskevien vaatimusten tarkistaminen*

Tarkistuksella yksinkertaistetaan oikeudellista kehystä: yhdellä (EU-)asetuksella korvataan kolme asetusta, jotka nykyisellään koskevat myös vesiviljelytuotteita, avoimuutta ja kuluttajatiedotusta. (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 43 artikla, yhteinen kalastuspolitiikka, Q1/2021)

12.

Kilpailukykyisen tavaraliikenteen eurooppalaisesta rautatieverkosta annetun asetuksen (EU) N:o 913/2010 arviointi 
(Rautateiden tavaraliikennekäytäviä koskeva asetus)

Rautatiekuljetusten lisääminen tavaraliikenteessä on keskeinen osa liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävää EU:n politiikkaa, mutta siihen liittyy vaikeuksia. Rautateiden tavaraliikennekäytäviä koskevalla asetuksella pyritään parantamaan yhteistyötä ja koordinointia tiettyjen sellaisten käytävien osalta, joilla on erityistä potentiaalia kansainvälisen tavaraliikenteen kehittämisen kannalta. 
Kilpailukykyisen tavaraliikenteen eurooppalaisesta rautatieverkosta annettu asetus (EU) N:o 913/2010 tuli voimaan vuonna 2010. Alkujaan perustettiin yhdeksän käytävää ja myöhemmin vielä kaksi. Arvioinnin tarkoituksena on antaa kattava yleiskuva asetuksen täytäntöönpanosta ja arvioida sen vaikutuksia. Siitä on hyötyä kartoitettaessa, mitä muita EU:n tason toimia tarvitaan rautateiden tavaraliikenteen edistämiseksi.

13.

Torjunta-aineiden kestävää käyttöä koskevan direktiivin 2009/128/EY arviointi

Arvioinnissa tarkastellaan muun muassa direktiivin avulla saavutettua edistystä torjunta-aineriippuvuuden vähentämisessä ja torjunta-aineiden vähäriskisten ja muiden kuin kemiallisten vaihtoehtojen käyttöönoton edistämisessä. Lisäksi harkitaan esimerkiksi torjunta-aineiden levityskaluston tarkastamista koskevien sääntöjen ja uusien virallista valvontaa koskevien sääntöjen yksinkertaistamismahdollisuuksia.

14.

Eläinten hyvinvointia koskevan EU:n strategian (2012–2015) arviointi

Arvioinnissa tarkastellaan, missä määrin eläinten hyvinvointia koskeva EU:n strategia on auttanut yksinkertaistamaan eläinten hyvinvointia koskevaa EU:n kehystä ja missä määrin sitä on vielä yksinkertaistettava, kun otetaan huomioon tarpeiden kehitys tällä alalla.

15.

Kasvinsuojeluaineiden hyväksymisen ja torjunta-ainejäämien enimmäismäärien arviointi 4

Arvioinnissa tarkastellaan kesäkuusta 2011 alkaen sovelletun kasvinsuojeluaineita koskevan asetuksen (EY) N:o 1107/2009 ja syyskuusta 2008 alkaen sovelletun torjunta-ainejäämien enimmäismääriä kaikissa jäsenvaltioissa koskevan asetuksen (EY) N:o 396/2005 täytäntöönpanoa ja toimivuutta. Siinä ehdotetaan mahdollisia tapoja tehostaa asetusten täytäntöönpanoa, jotta nykyistä sääntelykehystä voitaisiin yksinkertaistaa tai vahvistaa. Tavoitteena on esimerkiksi puuttua viivästyksiin ja lisätä avoimuutta, parantaa hyväksynnän vyöhykejärjestelmää ja lupien vastavuoroista tunnustamista, edistää kestävää kasvinsuojelua, vähäriskisiä ratkaisuja ja tehokasta riskinhallintaa sekä lisätä näiden asetusten ja muun EU:n lainsäädännön keskinäistä johdonmukaisuutta.

Arvioinnissa tarkastellaan myös kysymyksiä, jotka on esitetty 7. kesäkuuta 2017 hyväksytyssä  REFIT-foorumin lausunnossa XI.10.a  monikäyttöisistä tai useista lähteistä peräisin olevista aineista (kloraatti) ja 14. maaliskuuta 2019 hyväksytyssä  REFIT-foorumin lausunnossa XI.22.a  kasvinsuojeluaineiden rekisteröinnistä.

16.

Elintarvikkeita koskevista ravitsemus- ja terveysväitteistä annetun asetuksen (EY) N:o 1924/2006 arviointi, joka koskee kasvien ja kasvivalmisteiden ravintosisältöprofiilia ja terveysvaikutuksia koskevia väitteitä sekä niiden käyttöä elintarvikkeissa koskevaa yleistä sääntelykehystä4

Tässä arvioinnissa tarkastellaan kysymystä, joka on esitetty  REFIT-foorumin lausunnossa XI.11.a-b  ravintosisältöprofiilien vahvistamisesta. Arvioinnissa tarkastellaan nykytilanteen (ravintosisältöprofiileja ei ole määritetty EU:n tasolla) vaikutuksia. Siinä tarkastellaan, ovatko ravintosisältöprofiilit edelleen tarkoituksenmukaisia, perusteltuja ja riittäviä ravitsemus- ja terveysväitteistä annetun asetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Arvioinnin tuloksia odotetaan myös niiden kysymysten käsittelemiseksi, joita yritykset ovat tuoneet esiin perinteisiä kasvirohdosvalmisteita koskevasta direktiivistä ja jotka sisältyvät  REFIT-foorumin lausuntoon XI.6.a-b .

17.

Elintarvikekontaktimateriaalien arviointi

Arvioinnissa tarkastellaan voimassaolevan elintarvikekontaktimateriaaleja koskevan EU:n lainsäädännön kaikkia näkökohtia, myös tiettyjä EU:n tason toimenpiteitä varten tällä hetkellä vaadittavan vaatimustenmukaisuusilmoituksen tehokkuutta. Arvioinnin perusteella komissio harkitsee, tarvitaanko EU:n tasolla lisätoimia. Tässä yhteydessä tarkastellaan monenlaisia kysymyksiä, kuten REFIT-foorumin lausuntoa XI.1a , jossa suositellaan yhteistä eurooppalaista vaatimusta kaikentyyppisten elintarvikekontaktimateriaalien vaatimustenmukaisuuden ilmoittamiseksi.

18.

Yhdenmukaistetuista jokitiedotuspalveluista (RIS) Euroopan yhteisön sisävesillä annetun direktiivin 2005/44/EY arviointi

Jokitiedotuspalveluissa (RIS) hyödynnetään tieto- ja viestintätekniikkaa sisävesiliikenteen turvallisuuden, tehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden tukemiseksi. RIS-direktiivissä säädetään vähimmäisvaatimuksista ja teknisistä eritelmistä, joita sovelletaan jokitiedotuspalvelujen tarjoamiseen ja toteuttamiseen, jotta voidaan varmistaa jäsenvaltioiden RIS-järjestelmien yhdenmukaisuus, yhteentoimivuus ja rajatylittävä yhteensopivuus vähintään luokkaan IV kuuluvien vesiväylien osalta. Arvioinnissa tarkastellaan direktiivin täytäntöönpanoa ja alan viimeaikaista organisatorista ja teknologista, etenkin digitaaliteknologian, kehitystä. Siinä arvioidaan myös yksinkertaistamismahdollisuuksia direktiivin mukaisten teknisten eritelmien päivitysprosessissa.

Euroopan digitaalinen valmius

19.

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla annetun asetuksen (EU) N:o 910/2014 (eIDAS-asetus) soveltamisesta

Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen asetuksen (EU) N:o 910/2014 soveltamisesta asetuksen 49 artiklan mukaisesti 1. heinäkuuta 2020 mennessä. Kertomuksessa arvioidaan, soveltuuko eIDAS-järjestelmä edelleen tavoiteltujen tulosten ja vaikutusten saavuttamiseen, ja siinä voidaan määrittää mahdollisia lisätoimia sääntelyn toimivuuden parantamiseksi. Komissio toteuttaa arvioinnin paremman sääntelyn suuntaviivojen mukaisesti niin että siihen liittyy myös julkinen ja kohdennettu sidosryhmien kuuleminen.

20.

Laajakaistayhteyksien kustannusten vähentämisestä annetun direktiivin (direktiivi 2014/61/EU) uudelleentarkastelu

Tarkistuksella pyritään vähentämään tarpeetonta ja kallista hallinnollista rasitetta, joka voi merkittävästi haitata ja viivästyttää verkon käyttöönottoa. Sillä pyritään parantamaan nykyistä toimenpidettä yksinkertaistamalla lupia ja menettelyjä tai tekemällä kaivuu- ja rakennustöistä sujuvampia parantamalla koordinointia muiden infrastruktuuritöiden kanssa (tiet, energia jne.). Tämä voi tarjota merkittävän mahdollisuuden uuteen lainsäädäntöön, jolla vähennetään alan hallinnollista taakkaa yleisesti.

21.

Sisämarkkinoita ja rajat ylittävää sähköistä kaupankäyntiä koskevan asetuksen (geoblokkaus) uudelleentarkastelu

Komissio raportoi tämän asetuksen arvioinnista Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle. Komissio ottaa huomioon asetuksen yleisen vaikutuksen sisämarkkinoihin ja rajat ylittävään sähköiseen kaupankäyntiin, erityisesti myös erilaisten sovellettavien kuluttajasopimusoikeutta koskevien sääntelyjärjestelmien olemassaolosta elinkeinonharjoittajille mahdollisesti aiheutuvan hallinnollisten ja taloudellisten rasitteiden lisääntymisen.

22.

Kulttuuriaineiston digitoinnista ja sähköisestä saatavuudesta sekä digitaalisesta säilyttämisestä annetun suosituksen (2011/711/EU) tarkistus*

Meneillään olevassa arvioinnissa tarkastellaan yhtä tärkeimmistä politiikkavälineistä kulttuuriaineiston digitoinnin ja sähköisen saatavuuden sekä digitaalisen säilyttämisen alalla. Sen tavoitteena on koota sidosryhmien näkemyksiä siitä, tarvitseeko suositusta päivittää, jotta sillä voitaisiin ottaa paremmin huomioon kansalaisten tarpeet ja varmistaa, että Euroopan kulttuuriperinnön tarjoamia mahdollisuuksia hyödynnetään Euroopassa nykyistä laajemmin. 
Tarkistuksessa tarkastellaan näitä näkökohtia tekniikan nykysuuntausten ja alan tarpeiden valossa.

23.

Valtiontukiuudistusta koskevan vuoden 2012 paketin, rautatieliikenteen suuntaviivojen ja lyhytaikaisista vientiluottovakuutuksista annetun tiedonannon toimivuustarkastus

Valtiontukiuudistuksen vuoksi 96 prosenttia uusista toteutetuista tukitoimenpiteistä on nykyisin kansallisten viranomaisten vastuulla. Tämä mahdollistaa nopeamman täytäntöönpanon jäsenvaltioissa ja ”suurissa asioissa suuri ja pienissä asioissa pieni” -periaatteen noudattamisen valtiontukien valvonnassa. Meneillään olevassa toimivuustarkastuksessa pyritään muun muassa arvioimaan, miten nykyinen järjestelmä on auttanut vähentämään hallinnollista rasitetta ja voitaisiinko valtiontukisääntöjä edelleen virtaviivaistaa ja yksinkertaistaa.

24.

Vertikaalisen ryhmäpoikkeusasetuksen arviointi

Vertikaalisen ryhmäpoikkeusasetuksen ja vertikaalisia rajoituksia koskevien suuntaviivojen meneillään olevassa arvioinnissa pyritään erityisesti arvioimaan, miten hyvin nykyinen järjestelmä on saavuttanut tavoitteensa eli tarjonnut sellaisille vertikaalisille sopimuksille, jotka kokonaisuutena tarkastellen parantavat tehokkuutta, poikkeuksen kilpailulainsäädännön soveltamisesta ja luonut siten oikeusvarmuutta ja vähentänyt sidosryhmille sääntöjen noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia. Arvioinnissa kartoitetaan myös sellaisia aloja, joilla nykyinen järjestelmä ei välttämättä täysin vastaa markkinoiden kehitystä, ja mahdollisia puutteita, jotka ovat saattaneet aiheuttaa oikeusvarmuuden puutetta ja epäjohdonmukaisuutta vertikaalisten sääntöjen täytäntöönpanossa eri jäsenvaltioissa ja siten lisätä sidosryhmille sääntöjen noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia.

25.

EU:n sulautumien valvonnan menettely- ja toimivaltanäkökohtien arviointi

Meneillään olevassa arvioinnissa keskitytään yksinkertaistamiseen ja byrokratian vähentämiseen tarpeen mukaan, käsittelypaikan siirtojärjestelmän virtaviivaistamiseen ja muihin teknisiin parannuksiin. Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon hiljattain käyty keskustelu EU:n sulautuma-asetuksessa säädettyjen, puhtaasti liikevaihtoon perustuvien toimivaltaa koskevien raja-arvojen toimivuudesta ja pyritään arvioimaan, voidaanko niillä kattaa kaikki liiketoimet, joilla saattaa olla vaikutusta sisämarkkinoihin.

26.

Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen kohdennettu muuttaminen EU:n rahoitusohjelmien osalta

Komissio aikoo muuttaa yleistä ryhmäpoikkeusasetusta kohdennetusti seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen yhteydessä. Ehdotuksella varmistetaan, että jäsenvaltioiden varoista tai kansallisella tasolla hallinnoiduista ERI-rahastoista saatavaa kansallista rahoitusta ja keskitetysti hallinnoitua EU:n rahoitusta voidaan yhdistää saumattomasti seuraavissa: InvestEU-rahastosta tuetut rahoitustuotteet; huippuosaamismerkin saaneet Horisontti 2020- tai Horisontti Eurooppa -puiteohjelman tutkimus-, kehitys- ja innovointihankkeet sekä näiden puiteohjelmien yhteisrahoitetut hankkeet ja ryhmätyöskentelytoimet; ja Euroopan alueellisen yhteistyön hankkeet. (Q3/2020)

27.

Konsortioiden ryhmäpoikkeusasetus (poikkeus SEUT-sopimuksen 101 artiklasta tietyntyyppisten konttialusvarustamoiden yhteistyösopimusten osalta) 5

Konsortioiden ryhmäpoikkeusasetuksen voimassaolon jatkaminen neljällä vuodella helpottaa jatkossakin sen analysointia, noudattavatko konsortiot kilpailusääntöjä, vähentää riippuvuutta ulkopuolisesta neuvonnasta ja pienentää oikeudellisia kustannuksia.

28.

Pienjännitedirektiivin 2014/35/EU arviointi

Pienjännitedirektiivillä varmistetaan, että tietyllä jännitealueella toimivat sähkölaitteet ovat hyvin suojattuja Euroopan kansalaisten turvaksi ja ne saavat täyden hyödyn sisämarkkinoista. Direktiiviä on sovellettu 20. huhtikuuta 2016 alkaen. Arvioinnissa on tarkoitus tarkastella, soveltuuko direktiivi tarkoitukseensa vaikuttavuuden, tehokkuuden, merkityksen, johdonmukaisuuden ja EU:n lisäarvon kannalta. Komissio arvioi direktiivin toimivuutta koskevien päätelmien perusteella, mitkä toimet voivat olla jatkossa tarpeen direktiivin toimivuuden parantamiseksi.

29.

Postipalveludirektiivin 97/67/EY arviointi*

Postialalla on käynnissä merkittäviä digitalisaatiosta johtuvia muutoksia. Postipalveludirektiivi (97/67/EY) annettiin vuonna 1997, ja sitä tarkistettiin vuosina 2002 ja 2008. Direktiivin soveltamista koskevaan kertomukseen liitetään arviointi, jossa tarkastellaan, onko direktiivi edelleen tarkoituksenmukainen ja tulevaisuudenkestävä.

30.

Pk-yrityksen määritelmän arviointi

Aloite koskee komission suositusta mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten määritelmästä (2003/361/EY). Siinä esitetään perusteet sen määrittämiseksi, onko yritys pk-yritys (henkilöstömäärä, liikevaihto/taseen loppusumma ja riippumattomuus), ja sitä on sovellettu 1. tammikuuta 2005 alkaen, jolloin sillä korvattiin suositus 96/280/EY. Koska suositukseen viitataan yli sadassa EU:n säädöksessä monilta EU:n politiikkojen aloilta, mukaan lukien valtiontuet, myös nämä viittaukset on korvattava uudella suosituksella.

31.

Konedirektiivin 2006/42/EY tarkistus*

Aloitteella pyritään  
i) pienentämään uuden teknologian tuomia riskejä mahdollistaen samalla teknisen edistyksen; 
ii) yksinkertaistamaan dokumentointivaatimuksia sallimalla digitaalisen muodon, mikä vähentää talouden toimijoiden hallinnollista rasitetta ja ympäristökustannuksia;iii) parantamaan direktiivin tekstissä tiettyjen keskeisten käsitteiden ja määritelmien oikeudellista selkeyttä; 
iv) varmistamaan johdonmukaisuus muiden tuotteita koskevien direktiivien ja asetusten kanssa ja parantamaan lainsäädännön täytäntöönpanoa mukauttamalla direktiivi uuteen lainsäädäntökehykseen; 
v) pienentämään kustannuksia, joita aiheutuu direktiivin saattamisesta osaksi kansallista lainsäädäntöä, muuttamalla se asetukseksi. 
(säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q1/2021)

32.

Mallisuojaa koskevan EU:n lainsäädännön arviointi

Arvioinnin tarkoituksena on analysoida, miten voimassaoleva mallisuojaa koskeva EU:n lainsäädäntö on saavuttanut tavoitteensa tehokkuuden, vaikuttavuuden, merkityksen, johdonmukaisuuden ja EU:n tasolla saatavan lisäarvon osalta. Arvioinnista saadaan selkeät viitteet siitä, missä määrin kyseistä lainsäädäntöä pidetään edelleen tarkoituksenmukaisena. Arvioinnissa kartoitetaan mahdollisuuksia yksinkertaistaa rekisteröintimenettelyjä, jotta voidaan helpottaa mallisuojan hyödyntämistä EU:ssa ja mahdollisesti pienentää kustannuksia ja hallinnollista rasitetta yritysten, suunnittelijoiden ja pk-yritysten hyödyksi.

33.

Ajokorttidirektiivin 2006/126/EY arviointi*

Jälkiarvioinnissa arvioidaan, miten hyvin direktiivi on parantanut liikenneturvallisuutta, helpottanut vapaata liikkuvuutta ja vähentänyt petosten mahdollisuutta. Siinä tarkastellaan myös teknistä kehitystä esimerkiksi ajoneuvojen ja digitalisoinnin osalta (digitaaliset luvat).

Ihmisten hyväksi toimiva talous

34.

Yhdenmukaiset pyöristämissäännöt (eurometallirahojen viimeaikaista kehitystä koskevan kertomuksen COM(2018) 787 final/2 jatkotoimi)*

Arvioidaan yhden ja kahden eurosentin kolikoiden käyttöä ja mahdollisuutta ottaa käyttöön yhteiset pyöristämissäännöt. Mahdollisessa ehdotuksessa otettaisiin käyttöön yhteiset pyöristämissäännöt yhden ja kahden eurosentin kolikoiden käyttöön liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 133 artikla, Q4/2021).

35.

Yritysraportointia koskeva toimivuustarkastus

Toimivuustarkastuksen tavoitteena on arvioida, täyttääkö yritysten säännöllistä ja julkista raportointia koskeva EU:n lainsäädäntö edelleen sidosryhmien tiedontarpeen yritysten toiminnasta, tuloksista, riskeistä ja vaikutuksista.

36.

Huumausaineiden lähtöaineiden kauppaa koskevan lainsäädännön arviointi

Huumausaineiden lähtöaineita koskevia asetuksia (EY) N:o 273/2004 ja (EY) N:o 111/2005 arvioidaan sen valossa, että niiden tavoitteena on perustaa huumausaineiden lähtöaineiden kaupan seurantaa ja valvontaa varten järjestelmä, jolla estetään näiden aineiden kulkeutuminen laillisesta toimitusketjusta laittomien huumausaineiden tuotantoon. Näiden kahden asetuksen lisäksi arviointi kattaa niihin liittyvät säädökset, delegoidun asetuksen (EU) 2015/1011 ja täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1013.

37.

Keskinäistä avunantoa tulliasioissa koskevan asetuksen (EY) N:o 515/97 arviointi*

Asetuksella (EY) N:o 515/97 varmistetaan EU:n tullilainsäädännön moitteeton soveltaminen. Asetuksen (EY) N:o 515/97 vuoden 2015 tarkistuksen jälkeen on tapahtunut uutta kehitystä (kuten uusi tietosuojajärjestelmä, uudenlaisia petosriskejä). Arvioinnissa tarkastellaan asetuksen (EY) N:o 515/97 yleistä toimivuutta muun muassa kohdennetun kuulemisen avulla.

Vahvempi EU maailmannäyttämöllä

38.

EU:n ja Euromed-maiden (Tunisia, Marokko, Egypti, Jordania, Algeria ja Libanon) kuuden assosiaatiosopimuksen kauppaa koskevan pilarin arviointi*

Arvioinnissa saatetaan havaita mahdollisuuksia menettelyjen virtaviivaistamiseen, millä voisi olla mahdollista pienentää kustannuksia ja hallinnollista rasitetta ja yksinkertaistaa prosesseja. Tätä mahdollista etua voitaisiin hyödyntää myös sopimuksen tulevissa uudelleenneuvotteluissa tai sopimusneuvotteluissa muiden maiden kanssa.

39.

Cariforum-talouskumppanuussopimuksen täytäntöönpanon arviointi*

Arvioinnissa saatetaan havaita mahdollisuuksia menettelyjen virtaviivaistamiseen, millä voisi olla mahdollista pienentää kustannuksia ja hallinnollista rasitetta ja yksinkertaistaa prosesseja. Tätä mahdollista etua voitaisiin hyödyntää myös sopimuksen tulevissa uudelleenneuvotteluissa tai sopimusneuvotteluissa muiden maiden kanssa.

40.

Kidutusvälineiden kaupan kielto

Tarkistetaan asetusta (EU) 2019/125, joka koskee tiettyjen sellaisten tavaroiden kauppaa, joita voidaan käyttää kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon, kidutukseen ja muuhun julmaan, epäinhimilliseen tai halventavaan kohteluun tai rankaisemiseen (kidutuksen vastainen asetus). 
Kidutuksen vastaisen asetuksen 32 artiklan mukaan komissio tarkastelee sen täytäntöönpanoa 31. heinäkuuta 2020 mennessä ja sen jälkeen viiden vuoden välein. Komissio päättää heinäkuuhun 2020 mennessä hyväksyttävän tarkastelukertomuksen perusteella, olisiko asetukseen ehdotettava muutoksia. Ottamatta vielä kantaa uudelleentarkastelun tuloksiin on mahdollista, että harkittavaksi voisi tulla esimerkiksi raportointivaatimusten tai tietojenvaihdon yksinkertaistaminen kunhan samalla varmistetaan, että kyseisiin tavaroihin sovelletaan edelleen tehokkaita rajoituksia.

Eurooppalaisen elämäntavan edistäminen

41.

Lastenlääkkeistä annetun asetuksen (EY) N:o 1901/2006 ja harvinaislääkkeistä annetun asetuksen (EY) N:o 141/2000 arviointi

Tällä arvioinnilla on merkitystä EU:n tulevan lääkealan strategian valmistelussa. Arvioinnissa tarkastellaan saatavilla olevan näytön perusteella harvinais- ja lastenlääkkeitä koskevien asetusten vahvuuksia ja heikkouksia sekä erikseen että yhdessä. Arvioinnissa keskitytään muun muassa tuotteisiin, jotka on tarkoitettu lääketieteellisiin tarpeisiin, joihin ei ole vastattu, ja siihen, miten voimassaolevan lainsäädännön tarjoamia kannustimia on käytetty.

Uutta vauhtia eurooppalaiselle demokratialle

42.

Komission ehdotus kulutusluottosopimuksista annetun direktiivin 2008/48/EY tarkistamisesta*

Meneillään olevassa direktiivin arvioinnissa keskitytään saavutettuun edistykseen sekä direktiivistä koituviin kustannuksiin ja hyötyihin. Siinä tarkastellaan myös sitä, vastaavatko direktiivin alkuperäiset tavoitteet ja keinot nykyisiä tarpeita, ja sitä, miten direktiivi toimii yhdessä muiden säädösten kanssa ja onko EU:n tason toimista ollut hyötyä. Arvioinnin tulosten perusteella uudelleentarkastelu voi johtaa parempaan kuluttajatiedotukseen ja kulutusluottojen ymmärtämiseen tavalla, jossa otetaan huomioon tällaisten tuotteiden tarjonnan digitalisointi. Tavoitteena on parantaa kuluttajien suojaa erityisesti verkossa leviäviltä vastuuttomilta luotonantokäytännöiltä. (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q2/2021)

43.

Komission ehdotus kuluttajille tarkoitettujen rahoituspalvelujen etämyynnistä annetun direktiivin 2002/65/EY tarkistamisesta*

Meneillään olevassa arvioinnissa tarkastellaan, onko alkuperäiset tavoitteet saavutettu, miten direktiivi toimii kustannustehokkuuden, rasitteen vähentämisen ja yksinkertaistamisen näkökulmasta ja miten se toimii yhdessä muun vähittäisrahoituspalveluja, kuluttajansuojaa ja tietosuojaa koskevan lainsäädännön kanssa. Analyysissä arvioidaan, vastaavatko direktiivin keinot alkuperäisiä ja nykyisiä tarpeita ja tuottaako se lisäarvoa EU:n tasolla. Arvioinnin tulosten perusteella uudelleentarkastelu voi johtaa parempaan vähittäisrahoituspalvelujen ymmärtämiseen tavalla, jossa otetaan huomioon tällaisten tuotteiden tarjonnan digitalisointi. Tavoitteena on parantaa kuluttajien suojaa erityisesti verkossa leviäviltä vastuuttomilta luotonantokäytännöiltä. (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q4/2021)

44.

Yleisen tuoteturvallisuusdirektiivin 2001/95/EY tarkistus (Asetus; oikeusperusta SEUT-sopimuksen 114 artikla)*

Aloitteessa käsitellään uuden teknologian mukanaan tuomia tuotteiden turvallisuuskysymyksiä, vastataan konkreettisempien verkkomyyntiä koskevien toimien tarpeeseen, saatetaan tuoteturvallisuutta koskeva yleinen oikeudellinen kehys ajan tasalle ja paikataan yhdenmukaisten ja yhdenmukaistamattomien tuotteiden markkinavalvonnassa oleva aukko ottaen huomioon markkinavalvonnasta ja tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta annetun uuden asetuksen (EU) 2019/1020. Tarkistuksella on tarkoitus parantaa myös tuotteiden markkinoilta poistamisen tehokkuutta ja uusien tuoteturvallisuusriskien kattavuutta. Siinä olisi vahvistettava jäsenvaltioiden täytäntöönpanovaltuuksia erityisesti tuontivalvonnan yhteydessä. (säädös, ml. vaikutustenarviointi, SEUT-sopimuksen 114 artikla, Q2/2021)

(1)    Komissio antaa paremmasta lainsäädännöstä tehdyn toimielinten välisen sopimuksen mukaisesti tässä liitteessä työohjelmaansa sisältyvistä aloitteista lisätietoja, jos sellaisia on. Nämä tiedot, jotka on annettu suluissa kunkin aloitteen kohdalla, ovat vain alustavia ja niitä voidaan muuttaa valmisteluvaiheessa erityisesti vaikutustenarviointiprosessin tulosten perusteella.
(2)    Sarake ”Aloitteet” sisältää alun perin suunnitellut hyväksymisajankohdat, jotka sisältyvät 29. tammikuuta 2020 hyväksyttyyn komission vuoden 2020 työohjelmaan, kun taas tämä sarake sisältää tämänhetkisen, mahdollisesti tarkistetun suunnitelman. Kursiivilla merkitty ajankohta merkitsee muutosta. Kursivoimaton merkintä osoittaa, että alkuperäinen ajoitus ei ole muuttunut.
(3)    Tässä liitteessä esitetään tärkeimmät tarkistukset, arvioinnit ja toimivuustarkastukset, jotka komissio aikoo toteuttaa, mukaan lukien arviointityö REFIT-foorumin lausunnon jatkotoimena. Ne saadaan valmiiksi vuoden 2020 loppuun mennessä, lukuun ottamatta asteriskilla merkittyjä aloitteita, jotka saadaan valmiiksi myöhemmin.
(4) Arviointi julkaistiin 20. toukokuuta 2020.
(5)    Aloite hyväksyttiin 24. maaliskuuta 2020.
Top