Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1223(04)

    Nimen rekisteröintihakemuksen julkaiseminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla2019/C 431/16

    C/2019/9246

    EUVL C 431, 23.12.2019, p. 37–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.12.2019   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 431/37


    Nimen rekisteröintihakemuksen julkaiseminen maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan nojalla

    (2019/C 431/16)

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla kolmen kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    ”PODPIWEK KUJAWSKI”

    EU-nro: PGI-PL-02212-19.7.2017

    SAN () SMM (X)

    1.   Nimi (nimet)

    ”Podpiwek kujawski”

    2.   Jäsenvaltio tai Kolmas Maa

    Puola

    3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

    3.1   Tuotelaji

    Luokka 1.8 Muut liitteeseen I kuuluvat tuotteet (mausteet jne.)

    3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

    ”Podpiwek kujawski” on tummanruskea, hiilihapotettu, fermentoitu, makeutettu, alkoholiton paahdetusta viljasta valmistettu juoma, jonka tärkeimmät ainesosat ovat: paahdetut ohranjyvät, paahdettu, jauhettu juurisikurin juuri ja aromaattinen humala. ”Podpiwek kujawski” saatetaan markkinoille kahdessa muodossa: valmiina hiilihapotettuna juomana ja kuivana seoksena, joka voidaan valmistaa juomaksi kotona.

    ”Podpiwek kujawski” ei sisällä kemiallisia säilöntäaineita, aromiaineita (luontaisia aromeja, luontaisenkaltaisia aromeja, synteettisiä aromeja) eikä väriaineita (luonnonvärejä, luontaisenkaltaisia värejä).

    Valmisjuoman fysikaalis-kemialliset ja aistinvaraiset ominaisuudet:

    kuiva-ainepitoisuus – 8–12 % (m/m) (hyväksyttävä poikkeama ±1,0),

    sokeripitoisuus – enintään 50 g/l,

    etyylialkoholipitoisuus –0,5 % (hyväksyttävä poikkeama -0,1:n ja + 0,5:n välillä)

    maku – paahdetusta viljasta valmistetussa juomassa on virkistävä, erottuva, hiivainen maku. Se on hieman makea, vivahteeltaan karvas ja hieman tervainen,

    väri tummanruskea.

    Valmisjuoman raaka-aineet ovat seuraavat: kuiva seos, vesi, hiiva, sokeri ja hapettumisenestoaine: askorbiinihappo. Happopitoisuus g/yksikössä kuiva-ainetta – vähintään 0,015.

    ”Podpiwek kujawski” – kuiva seos:

    paahdetut ohranjyvät –89,92 % seoksesta (hyväksytty poikkeama ± 2 %),

    paahdettu, jauhettu juurisikurin juuri –9,93 % seoksesta (hyväksytty poikkeama ± 2 %),

    sitruunahappo 0,15 % (hyväksytty poikkeama ±0,05 %).

    Pakkauksessa on myös kuivattuja aromaattisesta humalasta tehtyjä pellettejä (jotka on pakattu erikseen) – 5 % seoksen painosta.

    Pakkauksessa olevan valmistusohjeen mukaan valmisjuomaseos sekoitetaan veteen, sokeriin ja hiivaan. Lisättävien aineiden osuus 200 grammassa seosta on seuraava: 10 litraa vettä, 500 grammaa sokeria, 5 grammaa tuoretta leivontahiivaa tai panimohiivaa (myös kuivahiiva hyväksytään sopivassa suhteessa).

    Kuivan seoksen fysikaalis-kemialliset ja aistinvaraiset ominaisuudet:

    vesipitoisuus – enintään 12 %,

    irtonainen koostumus, hienojakoiset jyvät, rakeet, jotka hajoavat sormilla painettaessa, sallitaan. Ainesosien hienojakoisuus voi vaihdella pienestä (1,5 mm:n neliösilmäisen seulan läpi) suuriin (kokonainen paahdettu ohranjyvä, paahdettu juurisikurijauho tai hiutaleet 3–5 mm),

    väriltään ruskeasta tummanruskeaan, voidaan hyväksyä vaaleampia tai tummempia hiukkasia,

    hieman karvas maku, paahdetuista viljoista valmistetuille juomille ominainen maku.

    ”Podpiwek kujawski” -tuotteeseen (kuivaan seokseen ja valmisjuomaan) voidaan lisätä happamuudensäätöainetta (sitruunahappoa) tai hapettumisenestoainetta (askorbiinihappoa).

    3.3   Rehu (vain eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (vain jalostetut tuotteet)

    3.4   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

    Kuiva seos – seuraavien tuotantovaiheiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

    ohranjyvien ja jauhetun juurisikurin juuren paahtaminen,

    kuivan seoksen valmistus 3.2 kohdassa vahvistettujen osuuksien mukaisesti.

    Valmisjuoma – seuraavien tuotantovaiheiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

    ohranjyvien ja jauhetun juurisikurin juuren paahtaminen,

    kuivan seoksen valmistus 3.2 kohdassa vahvistettujen osuuksien mukaisesti,

    jyväseoksen keittäminen ja paahdetun juurisikurin juuren (vierteen) lisääminen,

    aromaattisesta humalasta tehtyjen pellettien lisääminen ja keittäminen,

    sokerin lisääminen,

    jäähdytys,

    suodatus,

    hiivan lisääminen ja käyminen,

    pullottaminen,

    pastörointi tai muu menetelmä, jolla hiiva inaktivoidaan.

    Käyminen tapahtuu pullossa ja lopetetaan pastöroimalla tai muulla hiivan inaktivointimenetelmällä, joka pitää alkoholipitoisuuden alhaisena.

    3.5   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista ja pakkaamista koskevat erityiset säännöt

    ”Podpiwek kujawski” -valmisjuoma saatetaan markkinoille tummissa lasipulloissa.

    ”Podpiwek kujawski” -kuiva seos saatetaan markkinoille pakkauksissa.

    3.6   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

    4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

    Kujawsko-Pomorskien voivodikunta sen hallinnollisten rajojen mukaisesti.

    5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen

    ”Podpiwek kujawski” -juoman erityisluonne perustuu sen maantieteellisestä alkuperästä johtuviin erityisiin laatuominaisuuksiin ja maineeseen.

    Ohran ja sikurin viljelylle suotuisten maaperä- ja ilmasto-olosuhteiden ansiosta näitä raaka-aineita on saatavilla runsaasti Kujawsko-Pomorskien voivodikunnassa. Juoman ainutlaatuinen valmistusmenetelmä, joka perustuu paahdetun ohran ja juurisikurin juuren käyttöön, on kehittynyt tällä alueella ”podpiwek kujawski” -juoman valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden laajan saatavuuden ja paikallisten tuottajien taitojen ansiosta. Juuri tällä alueella määritettiin – paikallisten tuottajien tietämyksen ja osaamisen ansiosta – ainesosien oikeat osuudet, se, missä määrin ohraa ja juurisikuria olisi paahdettava, sekä käymislämpötilaan ja -aikaan liittyvät asianmukaiset olosuhteet. Nämä seikat takaavat ”podpiwek kujawski” -juoman korkean laadun ja erityisominaisuudet.

    5.1   Kuiva seos

    ”Podpiwek kujawski” -juoman tuotanto aloitettiin vuonna 1816, jolloin Bohmin veljekset avasivat tehtaan Kujawsko-Pomorskien voivodikunnassa. Tässä tehtaassa kehitettiin ohran ja sikurin seos, johon lisättiin humalaa (kuiva seos), sekä valmistusohje, jota kuluttajat käyttivät kotona valmistaakseen virkistävää juomaa, joka liittyy nykyään kiinteästi alueen historiaan. Valmisjuoma, joka valmistettiin valmistajan ohjeen mukaisesti, ei ollut oluen valmistuksessa käytettyjen raaka-aineiden (ohramallas) osalta tavanomainen ”podpiwek” (vesiolut), vaan pikemminkin paahdetusta ohrasta valmistettu viljajuoma, johon lisättiin jauhettua juurisikurin juurta ja humalaa.

    Kuiva seos, jota käytettiin kotona tapahtuvaan virkistävän juoman valmistukseen, myytiin nimellä ”podpiwek”. Tämä tummanruskea juoma oli hyvin suosittu ennen toista maailmansotaa, mistä todistavat kilpailijoiden epärehelliset käytännöt. Kilpailijat nimittäin väärensivät kuivan seoksen alkuperäisen pakkauksen ja kyseisen juoman valmistusohjeen. Vuonna 1938 Włocławekissa toimiva Zjednoczone Fabryki Cykorii Ferd. Bohm Et Co i Gleba SA -sikuritehdas haki patenttia ”podpiwek”-juomalle jäljitelmien vuoksi ja sai sen. Nimeä ”podpiwek” voitiin käyttää ainoastaan 3.2 kohdassa kuvatusta kuivasta seoksesta. Patentti uusittiin viimeksi vuonna 1969. Seuraava yhtiö, jolla oli oikeus valmistusohjeeseen, ei uusinut ”podpiwek”-nimeä koskevaa patenttia, vaan lisäsi siihen sanan ”kujawski”.

    5.2   Valmisjuoma

    ”Podpiwek kujawski” -juoman yleistyminen valmisjuomana liittyy erottamattomasti sen valmistamiseen käytetyn kuivan seoksen historiaan ja tuottajien taitoihin, joilla käyminen onnistuu. Ensimmäiset myöhemmin ”podpiwek kujawski” -nimellä tunnetuksi tulleen juoman käymistä koskevat kokeet merkittiin muistiin Włocławekissa sijaitsevassa sikuritehtaassa vuonna 1938. Juoman oli alun perin määrä olla valmis kolmen päivän kuluttua valmistuksesta. Koska tuote osoittautui erityisen suosituksi sadonkorjuuaikana, jolloin Kujawsko-Pomorskien voivodikunnan lämpötilat olivat korkeimmillaan, valmistusohjetta muutettiin ja kuluttajia neuvottiin pitämään juoma lämpimässä paikassa yhden päivän ajan ja viileämmässä paikassa vielä kahden päivän ajan. Se oli valmis nautittavaksi neljäntenä päivänä.

    Tavanomainen ”podpiwek”-juoma on ohramaltaista valmistetun oluen (mallasjuoman) sivutuote, joka on makeutettu ja johon on keinotekoisesti lisätty hiilidioksidia. Toisin kuin muut ”podpiwek”-nimiset juomat, ”podpiwek kujawski” on ainoa paahdettuihin jyviin perustuva, käymisen avulla valmistettu juoma. Muut juomat, joista käytetään nimitystä ”podpiwek”, kuuluvat kahteen luokkaan: hiilihapotetut makeutetut juomat ja mallasjuomat. ”Podpiwek kujawski” valmistetaan alkoholikäymisen avulla, minkä seurauksena sen sokeripitoisuus on noin yksi kolmasosa vastaavien samannimisten hiilihapotettujen juomien sokeripitoisuudesta. Lopullisen käyneen juoman sokeripitoisuus on enintään 50 g/l. Tämä on vähemmän kuin hiilihapotetussa makeutetussa juomassa, joka sisältää sokeria keskimäärin 100 g/l. ”Podpiwek kujawski” -juoman käymisprosessissa hiiva muuttaa sokeria alkoholiksi ja tuottaa samalla kaasua, ja sen vuoksi toisin kuin muihin hiilihapotettuihin juomiin, joiden nimenä on ”podpiwek”, ”podpiwek kujawski” -juomaan ei lisätä keinotekoisesti hiilidioksidia. Muita eroja ovat säilyvyysajan pidentämiseen tarkoitettujen kemiallisten säilöntäaineiden sekä maku- ja väriaineiden puuttuminen. Kyseisiä aineita ei lisätä juomaan, koska perinteisellä valmistusmenetelmällä saadaan voimakas aromi, väri ja maku.

    ”Podpiwek kujawski” -juoman nykyisestä maineesta kuluttajien keskuudessa kertoo myös se, että juoma on esillä kansallisilla messuilla ja paikallisissa tapahtumissa, joissa mainostetaan perinteisiä ja alueellisia tuotteita. Maineesta todistavat myös palkinnot ja kunnianosoitukset, jotka se on saanut kansallisissa kilpailuissa. Esimerkiksi vuonna 2009 ”podpiwek kujawski” sai ensimmäisen palkinnon ”Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” -kilpailussa (Ruokakulttuurimme – makuja alueilta), jonka Puolan alueellisten ja paikallisten tuotteiden kamari järjestää säännöllisesti tietyllä alueella valmistettujen perinteisten tuotteiden edistämiseksi. Myös Slow Food Polska -järjestö tunnusti vuonna 2011 ”podpiwek kujawski” -juoman erityisominaisuudet ja suositteli juomaa. ”Podpiwek kujawski” -juoman maineesta kertovat lukuisat paikallislehdissä ja Internetissä julkaistut artikkelit sekä palkinnot. Suurin osa ”podpiwek kujawski” -juomaa käsittelevistä lehtiartikkeleista julkaistiin, kun perinteisten paikallisten elintarvikkeiden mainostamiseksi alettiin järjestää ruoanlaittokilpailuja. Vuonna 2011 ”podpiwek kujawski” voitti Puolan suurimmilla festivaaleilla, Flavour-festivaaleilla Grucznossa, palkinnon kolmessa luokassa (ensimmäinen palkinto juomien luokassa, ensimmäinen palkinto taiteilijoiden ja toimittajien luokassa ja suuri festivaalipalkinto). Samana vuonna ”podpiwek kujawski” sai Poznańissa järjestetyillä kansainvälisillä Polagra Food Trade Fair -messuilla korkeimman perinteisille tuotteille annetun tunnustuksen, ”Perła”-palkinnon. Juuri tuolloin ”podpiwek kujawski” oli näkyvimmin esillä lehdissä, ruokablogeissa ja verkkosivustoilla sekä radiossa ja televisiossa. Juomaa koskevia tietoja löytyy usein lehtiartikkeleista, joissa kuvataan Kujawsko-Pomorskien voivodikunnan tyypillisiä elintarvikkeita, mikä osoittaa juoman merkityksen ja sen, että paikallinen väestö arvostaa sitä suuresti.

    Tuote-eritelmän julkaisutiedot

    (tämän asetuksen 6 artiklan 1 kohdan toinen alakohta)

    https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wnioski-przekazane-komisji-europejskiej


    (1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.


    Top