Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1107(02)

    Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta)2019/C 378/09

    EUVL C 378, 7.11.2019, p. 11–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.11.2019   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 378/11


    Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta)

    (2019/C 378/09)

    Tämä ilmoitus julkaistaan 17. lokakuuta 2018 annetun komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 (1) 17 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

    VAKIOMUUTOKSEN HYVÄKSYNNÄN TIEDOKSI ANTAMINEN

    ”Venezia”

    Viitenumero: PDO-IT-A0517-AM02

    Tiedonannon päivämäärä: 17.7.2019

    HYVÄKSYTYN MUUTOKSEN KUVAUS JA PERUSTELUT

    1.   Uudet viinityypit, mukaan lukien viinityypit, joilla on lajikenimi

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus:

    a)

    Lisätään seuraavassa määritellyt uudet viinityypit yhtenäisen asiakirjan olemassa oleviin viiniluokkiin:

    punaviini, Merlot ja Cabernet Sauvignon Riserva

    Carmenère; Malbech, Cabernet ja Refosco dal Peduncolo Rosso, myös Riserva-tyyppisinä

    Pinot Nero, myös Spumante (kuohuviini)

    Pinot, myös Spumante (kuohuviini) ja Frizzante (helmeilevä viini)

    Pinot Rosato tai roseeviini, myös Spumante ja Frizzante

    Chardonnay Spumante ja Chardonnay Frizzante, mukaan lukien kahta lajiketta sisältävät viinit, joissa Chardonnayhin on yhdistetty seuraavia lajikkeita: Glera, Verduzzo, Tai, Pinot Bianco tai Pinot Nero (valkoviininä)

    Manzoni bianco

    Sauvignon

    Verduzzo, myös Passito (kuivatuista rypäleistä valmistettu viini)

    Pinot bianco

    Traminer, myös Spumante

    Tai

    Pinot Grigio -roseeviini, Spumante ja Frizzante

    roseeviini Spumante ja roseeviini Frizzante

    Bianco Passito (luokka ”Viini”).

    b)

    Lisätään uutena alakohta 2, joka koskee kahdesta samanvärisestä määritellystä rypälelajikkeesta valmistettavien viinien tuotantoa.

    Perustelut:

    a)

    SAN ”Venezia” -viinien tuotantoalue soveltuu erinomaisesti viininviljelyyn. Tuotantoalueella kasvaa useita eri viinilajikkeita, joista monet kuuluvat alueen perinteisiin viininviljelylajikkeisiin. Näistä lajikkeista valmistetaan myös seuraavia viinityyppejä: Riserva, Passito (kuivatetuista rypäleistä valmistettu viini), Spumante (kuohuviini), Frizzante (helmeilevä viini) ja roseeviini. Valmistuksessa otetaan huomioon kunkin viinityypin valmistukseen parhaiten soveltuvien lajikkeiden erityispiirteet. Viinityypit, joilla on lajikenimi, ovat syntyneet pitkän kokeilujakson tuloksena. Tämän kokeilujakson tarkoituksena on ollut hyödyntää mahdollisimman paljon alueella jo entuudestaan kasvatettuja rypälelajikkeita, jotka ovat soveltuneet muiden tällä suojatulla alkuperänimityksellä ja SMM-merkinnällä merkittyjen, samalta alueelta peräisin olevien viinien (valko-, puna- ja roseeviinien) valmistuksessa käytettäviin rypäleyhdistelmiin. Tällä muutoksella pyritään siis mahdollistamaan tuottajille nimityksen käyttö sellaisten rypäleiden/viinien yhteydessä, joita on kasvatettu kyseisen SAN-nimityksen kattamalla alueella jo kauan ja jotka ovat osoittaneet arvonsa vuosikymmeniä harjoitetun viljelyn myötä, tuottajien ammattitaidon ansiosta ja kyseisten viinien kulttuuriyhteyden perusteella sekä tuotetun viinin korkean laadun kautta. Näin ollen uusien viinityyppien lisääminen tuote-eritelmän olemassa oleviin viiniluokkiin rikastuttaa SAN ”Venezia” -viinien tuotantoa. Tämä mahdollistaa myös laajemman tuotevalikoiman, joka vastaa paremmin markkinoiden kysyntää.

    Alueella kasvatetaan seuraavia viiniköynnöslajikkeita: Carmenère, Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo Trevigiano, Verduzzo Friulano ja Tai. Myös Pinot Biancoa viljellään alueella laajalti, ja sen on osoitettu soveltuvan laatuviinien valmistukseen sen sokeri- ja happopitoisuuden, muun muassa omenahappojen, välisen hyvän tasapainon ansiosta.

    Pinot Nerossa yhdistyvät hyvä sokeripitoisuus, riittävä happopitoisuus – jonka ansiosta se soveltuu myös kuohuviinien valmistukseen – sekä hyvä viinihappopitoisuus. Traminer-rypäleissä on suuri sokeripitoisuus ja hyvä happopitoisuus (myös hyvä omenahappopitoisuus). Aistinvaraisiin ominaisuuksiin kuuluu vahva, pitkään kestävä ja täyteläinen maku, jossa on trooppisten ja vaaleanpunaisten hedelmien vivahteita. Kaikki kyseisen SAN-merkinnän mukaiset tuotetut viinityypit (hiilihapoton, kuohuviini, helmeilevä viini ja Passito) ovat tasapainoisia ja hienostuneita.

    b)

    Todetaan, että kohdassa 1 tarkoitettujen, yhdestä lajikkeesta valmistettavien viinityyppien yhteydessä lueteltuja rypälelajikkeita voidaan myös sekoittaa, jolloin voidaan tuottaa kahdesta lajikkeesta valmistettuja viinejä. Tämä antaa tuottajille mahdollisuuden hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla perinnettä, jossa he yhdistelevät taidokkaasti viinitarhojensa tuottamia rypäleitä. Samalla he voivat lisätä tuotteidensa arvoa ilmoittamalla etiketissä tuotteeseen käytetyt rypälelajikkeet, jolloin kuluttaja saa selkeää tietoa.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 1, 2, 4, 5, 6 ja 9 artiklaa sekä yhtenäisen asiakirjan seuraavia kohtia: 1.4, 1.5, 1.7, 1.8 ja 1.10.

    2.   Viiniköynnöslajikkeet: lajikeluetteloon lisättävät uudet viinityypit, mukaan lukien viinityypit, joilla on lajikenimi

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Lisätään uudet viinityypit ja niitä vastaavat köynnöslajikkeiden yhdistelmät.

    Carmenère, Cabernet (lajikkeista Cabernet Sauvignon ja/tai Cabernet franc ja/tai Carmenère), Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Pinot Nero, Pinot (lajikkeista Pinot Nero, Pinot Bianco ja Pinot Grigio), Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo (lajikkeista Verduzzo Trevigiano ja/tai Verduzzo Friulano), Pinot Bianco sekä Tai lajikkeista Tocai Friulano ja Traminer.

    Säännöstä, jonka mukaan viinissä saa olla enintään 15 prosenttia muita Trevison ja Venetsian maakunnissa viljeltäviksi soveltuvia samanvärisiä lajikkeita, muutetaan siten, että siihen lisätään myös aromaattiset rypälelajikkeet, pois lukien Muscat-lajikkeet.

    Perustelut:

    Artiklaa muutetaan siten, että viiniköynnöslajikkeiden luetteloon lisätään uudet lajikkeet.

    Sääntöön, jonka mukaan viineissä voidaan käyttää enintään 15 prosenttia muita lajikkeita, lisätään maininta aromaattisista lajikkeista Muscat-lajikkeet pois lukien, mihin on syynä se, että Muscat-lajikkeilla on liian suuri vaikutus makuun. Suositeltavampaa on käyttää vähemmän aromikkaita lajikkeita, kuten Gleraa, joka on yleinen lajike kyseisen nimityksen kattamalla tuotantoalueella ja jolla voidaan parantaa tuotettavia, yleensä nuorina nautittavia valkoviinejä.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 2 artiklaa.

    3.   Viiniköynnöslajikkeet: lajikkeiden yksityiskohtien lisääminen uusien viinityyppien yhteyteen

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Lisätään lajikkeen mukaan nimetty viinityyppi Pinot, mukaan lukien Pinot Frizzante ja Pinot Spumante, jotka valmistetaan yhdestä tai useammasta seuraavasta lajikkeesta: Pinot Grigio, Pinot Bianco ja Pinot Nero (valkoviininä).

    Perustelut: Tavoitteena on hyödyntää mahdollisimman paljon viinejä, jotka valmistetaan kyseisten lajikkeiden rypäleistä SAN-nimityksen ”Venezia” alueella, tuote-eritelmän ja yhtenäisen asiakirjan sisältämissä eri viiniluokissa (viini, laatukuohuviini ja helmeilevä viini). Uusien viinien tuotanto on kehittynyt pitkän kokeilujakson tuloksena. Tämän kokeilujakson tarkoituksena on ollut hyödyntää mahdollisimman paljon kyseisen nimityksen kattamalla alueella jo entuudestaan kasvavia ja viljeltäviksi soveltuvia rypälelajikkeita.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 2 artiklan 2 kohtaa.

    Kuvaus: Lisätään seuraava viiniköynnöslajikkeiden yhdistelmä, joka koskee ”Venezia” Pinot Rosato- ja roseeviiniä (mukaan lukien Spumante ja Frizzante): vähintään 50 prosenttia Pinot Grigio- ja Pinot Bianco -lajikkeita ja 5–50 prosenttia Pinot Nero -lajiketta.

    Perustelut: Tarkoituksena on lisätä näiden viinityyppien ja käytettyjen rypälelajikkeiden arvoa huolellisten kokeilujen, tuotettujen viinien analysoinnin ja laatutestauksen seurauksena.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 2 artiklan 3 kohtaa.

    Kuvaus: ”Venezia” Cabernet on valmistettava rypäleistä, jotka on tuotettu tuottajan tilalla sijaitsevilla viinitarhoilla ja jotka sisältävät yhtä tai useampaa seuraavista lajikkeista: Cabernet Sauvignon, Cabernet franc ja Carmenère.

    Perustelut: Tuotantoalueella sijaitsee yhä joitakin vanhoja viinitarhoja, jotka muodostuvat yksinomaan toisiaan vastapäätä sijaitsevista Cabernet Sauvignon-, Cabernet Franc- ja Carmenère-lajikkeiden riveistä. Lisäksi alueen ja markkinoiden vakiintuneisiin perinteisiin kuuluu viinien tuottaminen yhdistämällä taidokkaasti Cabernet-rypäleitä ottaen huomioon vuodenaikojen kulku ja kunakin vuonna tuotettujen rypäleiden laatu.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 2 artiklan 4 kohtaa.

    Kuvaus: Pienennetään Raboso Piaven ja/tai Raboso Veronesen vähimmäisprosenttiosuutta ”Venezia” Rosaton tai roseeviinin (mukaan lukien Spumante ja Frizzante) vaaditusta koostumuksesta 70 prosentista 50 prosenttiin ja sallitaan kaikkien Trevison ja Venetsian maakunnissa viljeltäviksi soveltuvien samanväristen lajikkeiden käyttö – Muscat-lajikkeita lukuun ottamatta – 15 prosentin enimmäisrajaan saakka.

    Perustelut: Raboso on erittäin voimakas rypälelajike, jossa on runsaasti hapokkuutta ja tanniineja. Siksi katsotaan aiheelliseksi pienentää Raboson osuutta ja sallia muiden viiniköynnöslajikkeiden muodostaa enintään 15 prosenttia kokonaisuudesta, pois lukien Muscat-lajikkeet, sillä ne voivat saada aikaan liian hallitsevan maun ja tehdä viinistä vähemmän tasapainoisen ja sopusointuisen.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 2 artiklan 5 kohtaa.

    Kuvaus: Poistetaan ”Venezia” Rosson (punainen) koostumusta kuvaava ilmaisu ”ei-aromaattinen”, jolloin sallitaan aromaattisten lajikkeiden käyttö Muscat-lajikkeita lukuun ottamatta.

    Perustelut: Pienten ja erityisesti vanhempien tuottajien viinitarhoissa kasvaa edelleen eri rypälelajikkeita, joista osa on aromaattisia. Muutoksella mahdollistetaan näiden lajikkeiden käyttö, jolloin viineistä tulee omaleimaisempia samalla, kun tuottajien kokemus ja taito takaavat, että viinit säilyttävät tasapainoon ja laatuun liittyvät erityispiirteensä.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 2 artiklan 6 kohtaa.

    Kuvaus: Lisätään ”Venezia”-valkoviini ja Bianco Passito (luokka ”Viini”). Nämä viinit on valmistettava rypäleistä, jotka on tuotettu tuottajan tilalla sijaitsevilla viinitarhoilla, ja viinien koostumuksen on oltava seuraavanlainen: vähintään 50 prosenttia Tocai Friulano- ja/tai Verduzzo Friulano- ja/tai Verduzzo Trevigiano- ja/tai Glera-lajikkeita. Pinot Nero (valkoviininä). Tämän viinin tuotannossa käytettävistä rypälelajikkeista enintään 50 prosenttia voi olla muita Trevison ja Venetsian maakunnissa viljeltäviksi soveltuvia samanvärisiä lajikkeita, pois lukien Muscat-lajikkeet.

    Perustelut: Valkoviiniksi valmistetun Pinot Neron käyttö mainitaan erikseen ylimääräisenä rypälelajikkeena, jota voidaan käyttää valkoviinien (mukaan lukien Passito, Spumante ja Frizzante) valmistuksessa. Näitä lajikkeita on lisätty siten, että ne käsittävät kaikki valkoiset rypälelajikkeet, mukaan lukien aromaattiset lajikkeet Muscat-lajikkeet pois lukien, sillä niiden maku olisi liian hallitseva näissä viinityypeissä, ja siksi on suositeltavampaa käyttää lajikkeita, joiden aromi ei ole yhtä selkeästi erottuva.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 2 artiklan 1 kohtaa.

    4.   Viininvalmistusalue

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Sisällytetään rypäleiden kuivattaminen sekä kypsyttäminen niihin toimintoihin, jotka on suoritettava viininvalmistusalueella (Veneton sekä Udinen ja Pordenonen maakuntien hallinnolliset alueet).

    Perustelut: Viininvalmistusaluetta ei muuteta, mutta kuivatus- ja kypsytystoiminnot määritetään suoritettaviksi kyseisellä määritetyllä alueella nykyisen lainsäädännön mukaisesti, jotta tuote-eritelmässä otetaan huomioon uusina lisätyt Passito- ja Riserva-tyypit.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 5 artiklaa. Muutos ei koske yhtenäistä asiakirjaa.

    5.   Viljelyä koskevat säännöt

    Kuvaus ja perustelut

    Alakohta 3, ensimmäinen kappale – Kuvaus: Raboso Piave- ja Raboso Veronese ‐lajikkeiden hehtaarikohtaiseksi vähimmäismääräksi vahvistetaan 1 500 köynnöstä, kun taas muiden kyseisen SAN-nimityksen kattamien lajikkeiden hehtaarikohtainen vähimmäismäärä on 2 500 köynnöstä.

    Perustelut: Raboso Piave- ja Raboso Veronese -lajikkeet ovat erittäin elinvoimaisia, ja ne tarvitsevat ympärilleen tilaa, jotta niiden runsas kasvusto voi levittäytyä vapaasti ja jotta vältetään liian tiheitä kasvustoja. Siksi on tärkeää, että köynnökset istutetaan riittävän harvaan, jolloin mahdollistetaan optimaalinen köynnösten ja tuotoksen tasapaino ja parempi laatu, sillä tällainen istutustapa ei rajoita tämän viiniköynnöslajikkeen tuottavuutta ja hapokkuutta.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 4 artiklan 3 kohdan ensimmäistä kappaletta. Muutos ei koske yhtenäistä asiakirjaa.

    Kuvaus: Poistetaan kymmenen vuoden aikaraja, jonka aikana kyseisellä alkuperänimityksellä suojattuja viinejä voidaan valmistaa rypäleistä, jotka on istutettu ja kasvatettu ”bellussera”-järjestelmää käyttäen ennen SAN-nimityksen ”Venezia” eritelmän hyväksymistä (22. joulukuuta 2010 annetulla ministeriön päätöksellä, joka on julkaistu 7. tammikuuta 2011 Italian virallisessa lehdessä nro 4, säännöllisessä lisäosassa nro 6).

    Perustelut: Muutoksella pyritään säilyttämään ”bellussera”-viljelymenetelmä, jota pidetään paikallisen viininviljelyn todellisena taidonnäytteenä, sillä kyseessä on perinteinen ja alueelle tyypillinen menetelmä, jolla on lisäksi erityistä maisemallista ja historiallista arvoa. Näistä syystä halutaan estää kyseisten viljelyjärjestelmien purkaminen siirtymäkauden lopussa sallimalla niiden käyttö, kunnes ne korvataan ajan kuluessa luonnollisista syistä. Tässä yhteydessä huomionarvoista on myös se, että näiden vanhojen viinitarhojen on vuosien saatossa todettu tuottavan tasaisia satomääriä ja tasalaatuisia satoja.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 4 artiklan 3 kohdan toista kappaletta. Muutos ei koske yhtenäistä asiakirjaa.

    6.   Enimmäistuotokset ja luonnolliset vähimmäisalkoholipitoisuudet tilavuusprosentteina ilmaistuina

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Lisätään tuote-eritelmän 1 artiklassa tarkoitettujen uusien viinityyppien hehtaarikohtaiset tuotokset ja alkoholipitoisuudet (uudet viinityypit ovat Carmenère, Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso ja Pinot Noir – myös Spumante, valkoisten rypäleiden osalta Chardonnay – myös helmeilevien ja kuohuviinien tuotantoon tarkoitetut rypäleet, Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo Trevigiano ja Friulano, Pinot Grigio Spumante ja Pinot Grigio Frizzante, valkoviini sekä Raboso Piave/Veronese).

    Perustelut: Kyseisiä rypäleitä koskevat hehtaarikohtaiset rypäletuotokset on lisätty. Tuotokset ovat aiempien viinityyppien tuotosten mukaisia: 15 tonnia hehtaaria kohden valkoviinien valmistukseen käytettävien rypäleiden osalta, 16 tonnia hehtaaria kohden punaviinin valmistukseen käytettävien rypäleiden osalta ja 17 tonnia hehtaaria kohden kuohuviinin ja helmeilevän viinin valmistukseen käytettävien rypäleiden osalta. Rypäleiden hehtaarikohtaiset tuotokset ja luonnolliset alkoholipitoisuudet on määritetty ajan myötä kokeilujen tuloksena. Ne vastaavat tuotannon tasoa sellaisilla viinitarhoilla, joilla on hedelmällinen maaperä ja runsaasti vettä saatavilla, ja niissä on otettu huomioon tuotettuja rypäleitä ja viinejä koskevat laatuparametrit.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 4 artiklaa sekä yhtenäisen asiakirjan kohtaa 1.5.2.

    7.    Riserva-merkittävien viinityyppien tuotantoon tarkoitettujen rypäleiden luonnollinen vähimmäisalkoholipitoisuus tilavuusprosentteina ilmaistuna

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Riserva-merkittävien viinien (punaviini, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet, Malbech ja Refosco dal Peduncolo Rosso) tuotantoon tarkoitettujen rypäleiden luonnollisen vähimmäisalkoholipitoisuuden on oltava yhden tilavuusprosentin suurempi kuin vastaaville perustyypeille määritelty tilavuusprosenttiluku.

    Perustelut: Rypäleet, joiden luonnollinen vähimmäisalkoholipitoisuus on yhden tilavuusprosentin suurempi kuin vastaaville perustyypeille määritelty tilavuusprosenttiluku, soveltuvat paremmin kypsytettävien viinien tuotantoon ja takaavat viinien laadun.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 4 artiklaa. Muutos ei koske yhtenäistä asiakirjaa.

    8.   Viininvalmistusta koskevat säännöt

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Riserva-merkittävät viinit voidaan luovuttaa kulutukseen aikaisintaan 24 kuukauden kuluttua tuotantovuoden 1. päivästä marraskuuta.

    Perustelut: Viinit voivat olla valmiita aiemmin, koska rypäleet kypsyvät aikaisin ja viininvalmistusmenetelmät muuttuvat yhä tehokkaammiksi. Siitä huolimatta halutaan kuitenkin varmistaa, että Riserva-merkittyjä viinejä kypsytetään asianmukaisesti vähintään kahden vuoden ajan voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Kyseisten viinien valmistusperinteet eivät edellytä pitkää pullossa kypsyttämistä. Siksi asianmukaiseksi vähimmäiskypsyttämisajaksi katsotaan kaksi vuotta tuotantovuoden 1. päivästä marraskuuta lähtien.

    Kuvaus: Passito-merkittävät viinit voidaan luovuttaa kulutukseen aikaisintaan 12 kuukauden kuluttua tuotantovuoden 1. päivästä marraskuuta.

    Perustelut: Bianco Passito- ja Verduzzo Passito -viinityyppien tuotannossa on todettu kokeilujen perusteella, että kypsyttämällä viinejä vuoden ajan ne saavuttavat optimaalisen laadun mutta säilyttävät kuitenkin raikkaan ominaislaatunsa, josta kuluttajat pitävät. On myös todettu, että tuotantovuoden 1. päivä marraskuuta on sopiva kypsyttämisvuoden alkupäivämäärä.

    Tämä vakiomuutos koskee tuote-eritelmän 5 artiklaa. Muutos ei koske yhtenäistä asiakirjaa.

    9.   Viininvalmistusmenetelmät

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Rypälemehua ja viinejä, jotka voivat edustaa muita vuosikertoja, voidaan sekoittaa samaan nimitykseen kuuluviin viineihin 15 prosentin enimmäisrajaan saakka. Samaan nimitykseen (”Venezia”) kuuluvien, myös muita vuosikertoja edustavien rypälemehujen ja/tai viinien, lisääminen 15 prosentin enimmäisrajaan saakka sallitaan sillä edellytyksellä, että viininvalmistukseen käytetyt rypäleet ovat peräisin viinitarhoilta, joilla viljellään yhtä lajiketta, tai vähintään sillä edellytyksellä, että 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut lisälajikkeet sekä tällä menetelmällä sallitut lajikkeet eivät yhdessä ylitä kyseistä prosenttilukua.

    Perustelut: Mainitaan erikseen mahdollisuus käyttää tätä menetelmää tiettyjen laatutekijöiden (kuten viinien happopitoisuuden, rakenteen, värin ja aromin osatekijöiden) parantamiseksi SAN- ja SMM-merkittyihin viineihin sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 5 artiklan 5 kohtaa sekä yhtenäisen asiakirjan kohtia 1.5 (Viininvalmistusmenetelmät) ja 1.5.1 (Erityiset viininvalmistusmenetelmät).

    Kuvaus: Passito-tyyppien ja Riserva-merkittyjen viinien tuotantoon tarkoitettujen Passito-viinien osalta rypäleiden enimmäisviinituotos ei saa ylittää 50:tä prosenttia.

    Perustelut: Passito-merkittyjen viinien ja Riserva-viinien tuotantoon tarkoitettujen Passito-viinien (enintään 30 prosenttia) rypäleiden enimmäisviinituotos ei saa ylittää 50:tä prosenttia, koska tämä prosenttiluku takaa, että tuotetut viinit ovat rakenteeltaan ryhdikkäämpiä ja monitahoisempia rypäleen osien eli sokereiden, uutteiden ja happojen korkeiden pitoisuuksien ansiosta.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 5 artiklaa sekä yhtenäisen asiakirjan kohtia 1.5 (Viininvalmistusmenetelmät) ja 1.5.1 (Erityiset viininvalmistusmenetelmät).

    Kuvaus: Ensimmäisessä artiklassa tarkoitetut kuohuviinit ja helmeilevät viinit on valmistettava suorittamalla toinen käyminen paineenkestävissä tankeissa.

    Perustelut: Tarkasteltavan alueen perinteisiin käytäntöihin kuuluu sellaisten viinien valmistaminen, joiden toinen käyminen suoritetaan paineenkestävissä tankeissa (nk. Charmat-menetelmä), koska tällä tuotantomenetelmällä voidaan säilyttää enemmän käytetyille lajikkeille ominaisia makuja. Tämän selvennyksen ansiosta myös kuluttaja saa yksiselitteistä ja selkeää tietoa SAN ”Venezia” -viinien tuotantomenetelmästä.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 5 artiklan 7 kohtaa.

    Kuvaus: Kuivatettujen rypäleiden käyttö Riserva-viinien valmistukseen 30 prosentin enimmäisrajaan saakka.

    Perustelut: Tämän käytännön ansiosta viinejä voidaan parantaa merkittävästi. Paikalliset tuottajat noudattavat käytäntöä laajalti tuottaakseen korkealaatuisia viinejä. Määritellyn 30 prosentin enimmäisrajan katsotaan olevan asianmukainen paremman laadun takaamiseksi vääristämättä kuitenkaan Riserva-viinien luonnetta liiallisella sokeripitoisuudella, jolloin säilytetään viinin sopusointuinen ja täyteläinen ominaislaatu.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 5 artiklan 8 kohtaa.

    Kuvaus: Rypäleet on kuivatettava tähän soveltuvassa ympäristössä. Käytössä voi olla ympäröivien olosuhteiden parantamiseksi tarkoitettuja järjestelmiä, kunhan niiden tuottamat lämpötilat vastaavat perinteisille rypäleenkuivatusmenetelmille tyypillisiä lämpötiloja.

    Perustelut: Kohdassa määritellään, että rypäleet voidaan kuivattaa tähän soveltuvissa tiloissa, joissa tuotetta ja ympäristöä voidaan hallita laitteilla, joilla taataan asteittaisen ja tasaisen kuivattamisen edellyttämät olosuhteet. Näin rajoitetaan myös rypäleiden säilyttämiseen tarkoitettujen kemiallisten tuotteiden käyttöä.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 5 artiklan 9 kohtaa.

    Kuvaus: Kuivatettavaksi tarkoitettuja rypäleitä ei voida viiniyttää ennen marraskuun 15. päivää. Veneton alue voi konsortion perustellusta pyynnöstä myöntää luvan aikaistaa näiden toimintojen aloittamista. Kuivatettujen rypäleiden luonnollisen alkoholipitoisuuden on oltava vähintään 15 tilavuusprosenttia.

    Perustelut: Kuivatettujen rypäleiden murskaamiselle määritetty päivämäärä perustuu ajan mittaan suoritettuihin konkreettisiin mittauksiin, joilla on mitattu kuivatusmenetelmällä käsiteltyjen rypäleiden ominaisuuksia. Viime vuosina sadonkorjuuajanjakso on siirtynyt yhä varhaisemmaksi ilmaston muutosten takia, jolloin rypäleet usein myös saavuttavat tarvittavan kuivuusasteen odotettua aiemmin. Näin ollen murskaaminen voidaan suorittaa ennen aikataulun mukaista ajankohtaa eli marraskuun puoliväliä ilman, että tällä on vaikutusta vaadittuun laatuun ja ennen kaikkea luonnolliseen vähimmäisalkoholipitoisuuteen, joka on 15 tilavuusprosenttia.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 5 artiklan 10 kohtaa.

    10.   Kulutushetken ominaispiirteiden muutos

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Sokerittoman uutteen vähimmäismäärän kasvattaminen 20 grammasta 23 grammaan litraa kohden tuote-eritelmään entuudestaan sisältyvien viinien osalta: ”Venezia” Rosso, Merlot, Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc.

    Perustelut: Tiedot näiden viinien vuosien mittaan toteutuneesta tuotannosta osoittavat määriteltyjen kynnysarvojen ylittyneen. Siksi kynnysarvoa halutaan muuttaa siten, että se heijastaa näiden tuotteiden saavuttamaa laatutasoa.

    Kuvaus: Lisätään seuraavat uudet viinityypit ja kulutushetken ominaispiirteet: punaviini, Merlot ja Cabernet Sauvignon Riserva, Refosco dal Peduncolo Rosso – myös Riserva, Cabernet ja Malbech – myös Riserva, Carmenère, Pinot Nero – myös kuohuviini, Pinot – myös Spumante ja Frizzante, Pinot rosato tai roseeviini – myös Spumante ja Frizzante, Chardonnay Spumante ja Chardonnay Frizzante – myös kahden lajikkeen yhdistelmät, joissa on seuraavia lajikkeita: Glera, Verduzzo, Tai, Pinot Bianco tai Pinot Nero (valkoviininä), Manzoni bianco, Sauvignon, Verduzzo – myös Passito, Pinot Bianco, Traminer – myös Spumante, Tai, Pinot Grigio Rosato, Spumante ja Frizzante, Rosato Spumante ja Rosato Frizzante sekä Bianco Passito.

    Perustelut: Kuvaillaan uudet viinityypit sekä niiden aistinvaraiseen ja fysikaalis-kemikaaliseen testaukseen perustuvat erityispiirteet ja parametrit.

    Kokonaisalkoholipitoisuutta muutetaan 11 tilavuusprosentista 10,5 tilavuusprosenttiin seuraavassa lueteltujen aikaisempien tyyppien osalta: Bianco Spumante, Rosato tai roseeviini Spumante ja Bianco Frizzante.

    Perustelut: Näiden viinien valmistukseen käytetyt rypäleet kerätään aikaisin, jotta voidaan tuottaa raikkaampia ja hapokkaampia viinejä, joilla on pienempi alkoholipitoisuus. Siksi katsotaan asianmukaiseksi pienentää hieman alkoholipitoisuutta, millä ei ole kuitenkaan vaikutusta laatuun.

    Kuvaus: Sokerittoman uutteen vähimmäismäärän laskeminen 16 grammasta 14 grammaan litraa kohden tuote-eritelmään entuudestaan sisältyvän ”Venezia” Bianco Frizzante -tyypin osalta.

    Perustelut: Näiden viinien valmistukseen käytetyt rypäleet kerätään aikaisin, ja niistä saadaan kevytrakenteisempia viinejä, joiden kuluttajat pitävät kevyemmistä viineistä.

    Kuvaus: Rosato- ja roseeviinin makua kuvaillaan kuivan sijaan kuivaksi tai puolikuivaksi.

    Perustelut: Sokeripitoisuuden vaihteluväliä suurennetaan, koska Raboso-lajikkeen prosenttiosuuden muutos 70 prosentista 50 prosenttiin tarkoittaa, että kyseiselle viinityypille voi olla ominaista suurempi sokeripitoisuus kuitenkin niin, että se säilyttää raikkautensa tämän pääasiallisen rypälelajikkeen happopitoisuuden ansiosta.

    Kuvaus: Rosato tai Rosé Spumante -tyyppien makua kuvaillaan merkinnän brut tai demi-sec sijaan merkinnällä brut nature tai demi-sec.

    Perustelut: Laajentamalla kuohuviinityyppien valikoimaa markkinoiden kysynnän mukaan tuottajat voivat tarjota laajemman valikoiman, joka vastaa kuluttajien mieltymyksiä.

    Kuvaus: Lisätään seuraava alakohta 2 viinien kuvausten jälkeen:

    2) Kahdesta lajikkeesta valmistettujen viinien kulutushetken ominaispiirteet vastaavat kummankin yksittäisen lajikkeen ja erityisesti sen lajikkeen kuvattuja ominaisuuksia, jota on viinistä suurempi osa.

    Perustelut: Kahdesta lajikkeesta valmistettujen viinien ominaisuudet ovat yleensä peräisin siitä lajikkeesta, jota on viinistä suurempi osa.

    Kuvaus: Viimeinen kappale siirretään kolmanneksi kappaleeksi, ja tekstiin lisätään sana ”tuoksuissa” seuraavasti: ”Säilyttäminen puisissa säilytysastioissa on mahdollista; tällöin viinien tuoksuissa ja mauissa voi olla hentoja puumaisia vivahteita.”

    Perustelut: Asiakirjan muotoon tehtävä muutos, joka vaikuttaa kappaleiden numerointiin, sekä vakiomuutos, jolla selvennetään, että viinissä voidaan nenällä havaita puumaisia vivahteita.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmää (6 artikla – Kulutushetken ominaispiirteet) sekä yhtenäisen asiakirjan kohtaa 1.4 (Viinien kuvaus).

    11.   Merkinnät ja esillepano – vapaaehtoiset etikettimerkinnät

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Tarkistetulla alkuperänimityksellä ”Venezia” merkittyjä punaviinejä koskeva lause ”etiketistä on poistettava maininta väristä” korvataan lauseella ”etiketistä voi poistaa maininnan väristä”.

    Perustelut: Selvennys on tarpeen, jotta vältetään sekaannuksen aiheuttamista kuluttajien keskuudessa ja jotta helpotetaan tuotetyypin – valko- tai punaviini – tunnistamista pelkästään etikettiä katsomalla.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 7 artiklan 4 kohtaa.

    Kuvaus: Tarkistetulla alkuperänimityksellä ”Venezia” merkittyjä valkoviinejä ja myös niiden Spumante- ja Frizzante-tyyppejä koskeva lause ”etiketistä on poistettava maininta väristä” korvataan lauseella ”etiketistä voi poistaa maininnan väristä”.

    Perustelut: On asianmukaista sallia tuottajien päättää markkinoiden tarpeiden tai olosuhteiden mukaan, mainitaanko viinin väriä.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 7 artiklan 5 kohtaa.

    Kuvaus: Vapaaehtoinen etikettimerkintä – Pinot Grigio -viinin ja myös sen Spumante- ja Frizzante-tyyppien etiketeissä voidaan mainita väri ”rosé” tai sen synonyymi (punertava, ramato (”oranssi viini”) jne.).

    Perustelut: Roseeviinit kasvattavat jatkuvasti mainettaan markkinoilla, myös ulkomaisilla markkinoilla. Siksi tuottajat haluaisivat tuoda esille ”Venezia” Pinot Grigio Rosato -tyypin ja korostaa rosé-värin tai sen synonyymien ominaislaatua mainitsemalla sen etiketissä.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 7 artiklan 6 kohtaa.

    12.   Merkinnät ja esillepano – lajikkeiden mainitseminen etiketissä

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Lisätään uutena kappale 9, jonka sisältämät säännöt koskevat kahden tai useamman rypälelajikkeen mainitsemista etiketissä.

    Perustelut: Koska tuote-eritelmään sisällytetään kahdesta lajikkeesta valmistettuja viinejä, lisätään uutena kappale 9, joka koskee komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 50 artiklan 1 kohdan a alakohdan ii alakohdan säännöksiä sekä lain nro 238/2016 45 artiklan 1 kohtaa.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 7 artiklaa.

    13.   Yhteys maantieteelliseen ympäristöön

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Lisätään b kohtaan maininta kahdesta tuotteesta, jotka kuuluvat yhtenäiseen asiakirjaan sisältyvään luokkaan ”Viinit” (1): Bianco Passito sekä Bianco Passito lajikenimityksellä Verduzzo.

    Perustelut: Rypäleiden kuivattaminen erityisissä kuivatusrakennelmissa tai köynnöksissä on vakiintunut perinne, ja Passito-viinien tuotannon arvoa halutaan lisätä sisällyttämällä maininta tästä perinteestä tuote-eritelmään. Kuivattamiseen soveltuvat erityisesti Verduzzo Trevigiano- ja Verduzzo Friulano -rypäleet sekä muut alueella perinteisesti kasvatetut rypälelajikkeet, kuten Tocai ja Glera, joiden avulla näihin viinityyppeihin voidaan lisätä aromaattisia, raikkaita tai happoisia vivahteita.

    Kuvaus: Mainitaan b kohdassa yhtenäisen asiakirjan (luokkien ”Laatukuohuviini” ja ”Helmeilevä viini”) jo entuudestaan sisältämien kuohuviinien ja helmeilevien viinien tuotanto, jossa käytetään yksinomaan Charmat-menetelmää (toinen käyminen paineenkestävissä tankeissa).

    Perustelut: Tämä tuotantomenetelmä halutaan tuoda esille suojatun alkuperänimityksen ”Venezia” viinien tuotantoalueen perinteenä. Tuottajille on kertynyt merkittävästi tähän tekniikkaan liittyvää osaamista ja tietämystä, ja he nauttivat maailmanlaajuista mainetta sen ansiosta.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 9 artiklaa ja yhtenäisen asiakirjan kohtaa 1.8.

    14.   Viittaukset valvontaelimeen

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Ajantasaistetaan viittauksia vastaamaan nykyistä lainsäädäntöä.

    Perustelut: Ajantasaistetaan viittaukset nykyiseen lainsäädäntöön.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmän 10 artiklaa, sekä tuote-eritelmän muotoa koskeva muutos.

    15.   Perinteiset merkinnät

    Kuvaus ja perustelut

    Kuvaus: Lisätään ilmaisu ”Passito” Venezia Bianco- ja Venezia Verduzzo ‐nimikkeiden yhteyteen ja ilmaisu ”Riserva” punaviinin sekä lajikenimitysten Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbech, Cabernet ja Refosco dal Peduncolo Rosso yhteyteen; kaikki nämä nimikkeet kuuluvat tuote-eritelmän entuudestaan sisältämään luokkaan ”Viini” (1).

    Perustelut: Tuote-eritelmä ja yhtenäinen asiakirja ajantasaistetaan siten, että ne sisältävät tuote-eritelmän 1 artiklaan lisättyjen uusien tyyppien käytön.

    Ilmaisujen Passito ja Riserva lisääminen.

    Vakiomuutos, joka koskee tuote-eritelmää sekä yhtenäisen asiakirjan kohtaa 1.3.2 b) (Perinteiset merkinnät).

    16.   Pääasialliset viininvalmistuksessa käytettävät rypälelajikkeet

    Kuvaus ja perustelut

    Ajantasaistetaan puna-, valko- ja roseeviinien valmistukseen käytettävien lajikkeiden luettelo määrittämällä yksi tai kaksi rypälelajiketta.

    Vakiomuutos, joka koskee yhtenäisen asiakirjan kohtaa 1.7.

    17.   Viininvalmistuksessa käytettävät lisärypälelajikkeet

    Kuvaus ja perustelut

    Ajantasaistetaan lisärypälelajikkeet, jotka soveltuvat viljeltäviksi Venetsian ja Trevison maakunnissa.

    Vakiomuutos, joka koskee yhtenäisen asiakirjan kohtaan 1 (Muut tiedot) sisältyvää kohtaa 1.5 (Viininvalmistuksessa käytettävät lisärypälelajikkeet).

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    1.   Nimi

    ”Venezia”

    2.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

    SAN – Suojattu alkuperänimitys

    3.   Rypäletuotteiden luokat

    1.

    Viini

    5.

    Laatukuohuviini

    8.

    Helmeilevä viini

    4.   Viinin/viinien kuvaus

    Luokka: ”Viini” (1) – Punaviinit: ”Venezia” Rosso sekä ”Venezia”, jossa on maininta rypälelajikkeesta

    SAN ”Venezia” -punaviinien, mukaan lukien punaviinien, joilla on lajikenimitys Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbech, Cabernet, Refosco dal Peduncolo Rosso tai Pinot Nero, väri vaihtelee rubiininpunaisesta syvänpunaiseen; kypsytetyissä viineissä, kuten Riserva-viineissä, voi olla myös granaatin- tai purppuranpunaisia vivahteita. Viinien bukee on intensiivinen, hieno ja pitkäkestoinen ja maku kuiva, sopusointuinen ja samettinen, toisinaan yrttinen tai hedelmäinen riippuen viinin pääasiallisesta rypälelajikkeesta. Kokonaisalkoholipitoisuus on vähintään 11 tilavuusprosenttia ja Riserva-merkityillä viineillä vähintään 12,5 tilavuusprosenttia. Sokeriton uutos on vähintään 23 grammaa litraa kohden ja Riserva-merkityillä viineillä 25 grammaa litraa kohden.

    Kaikki analyyttiset parametrit, joita ei esitetä seuraavassa taulukossa, ovat kansallisessa ja EU:n lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen mukaiset.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

    11

    Vähimmäishappopitoisuus

    4,5 g/l viinihappona ilmaistuna

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

     

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

     

    Luokka: ”Viini” (1) – Valko- ja roseeviinit: ”Venezia” Bianco ja ”Venezia”, jossa on maininta rypälelajikkeesta, sekä ”Venezia” Rosato

    SAN ”Venezia” -valkoviinien, mukaan lukien valkoviinien, joilla on lajikenimitys Chardonnay, Pinot tai Pinot Grigio (myös roseeviininä), Manzoni Bianco, Verduzzo, Sauvignon, Pinot Bianco, Tai tai Traminer, väri vaihtelee oljenkeltaisesta kullankeltaiseen, jossa on toisinaan vihertäviä vivahteita. Roseeviinit ovat väriltään vaaleanpunaisia; värin voimakkuus vaihtelee, ja toisinaan väri on kuparinen. Viinien tuoksu on intensiivinen ja tunnusomainen ja maku kuiva, sopusointuinen ja samettinen; pääasiallisesta rypälelajikkeesta riippuen maku on toisinaan hedelmäinen, kuten Pinot- ja Pinot Grigio -viineissä. Kokonaisalkoholipitoisuus vaihtelee: ”Venezia”-roseeviineillä se on vähintään 10,5 tilavuusprosenttia ja muilla viinityypeillä vähintään 11 tilavuusprosenttia. Sokeriton uutos on vähintään 14 grammaa litraa kohden ja ”Venezia”-roseeviinillä vähintään 16 grammaa litraa kohden.

    Kaikki analyyttiset parametrit, joita ei esitetä seuraavassa taulukossa, ovat kansallisessa ja EU:n lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen mukaiset.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

    10,5

    Vähimmäishappopitoisuus

    4,5

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

     

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

     

    Luokka: ”Viini” (1): ”Venezia”Passito, mukaan lukien lajikkeen mukaan nimetyt viinit

    SAN ”Venezia” -viineihin kuuluu myös Passito Bianco, jolla on lajikenimi Verduzzo. Näillä viineillä on voimakkuudeltaan vaihteleva kullankeltainen, toisinaan meripihkan väri. Viinien tuoksu on intensiivinen ja tunnusomainen ja maku makea, sopusointuinen ja samettinen. Kokonaisalkoholipitoisuus on vähintään 15 tilavuusprosenttia ja vähimmäisuutos 26 grammaa litraa kohden.

    Kaikki analyyttiset parametrit, joita ei esitetä seuraavassa taulukossa, ovat kansallisessa ja EU:n lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen mukaiset.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

    12

    Vähimmäishappopitoisuus

    4,5

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

    25

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

     

    Luokka: ”Laatukuohuviini” (5): ”Venezia”Spumante – valkoviini, roseeviini ja viinityypit, joilla on lajikenimi

    SAN ”Venezia” -kuohuviinit ovat valko- ja roseeviinejä, ja niillä voi olla lajikenimi Pinot, Pinot Grigio, Pinot Nero, Chardonnay tai Traminer. Viinien vaahto on hienoa ja haihtuvaa ja väri voimakkuudeltaan vaihteleva oljenkeltainen, jossa on kullan tai kuparin vivahteita; punaisista rypälelajikkeista valmistettujen viinien väri taittuu vaaleanpunaiseen. Viineissä on hienostunut ja hedelmäinen tuoksu sekä raikas ja sopusointuinen maku, joka voi vaihdella merkinnästä brut nature merkintään demi-sec ja on toisinaan makea ja aromaattinen, kuten Traminer-lajikkeen tapauksessa.

    Kokonaisalkoholipitoisuus on vähintään 10,5 tilavuusprosenttia ja vähimmäisuutos 14 grammaa litraa kohden.

    Kaikki analyyttiset parametrit, joita ei esitetä seuraavassa taulukossa, ovat kansallisessa ja EU:n lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen mukaiset.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

    10,5

    Vähimmäishappopitoisuus

    5

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

     

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

     

    Luokka: ”Helmeilevä viini” (8): ”Venezia”Frizzante – valkoviini, roseeviini ja viinityypit, joilla on lajikenimi

    SAN ”Venezia” -merkityt helmeilevät viinit pitävät sisällään valko- ja roseeviinejä, ja niillä voi olla lajikenimi Pinot, Pinot Grigio tai Chardonnay. Viinien väri on voimakkuudeltaan vaihteleva oljenkeltainen tai toisinaan voimakkuudeltaan vaihteleva kuparin väri tai vaaleanpunainen. Tuoksu on hienostunut ja hedelmäinen, ja maku vaihtelee kuivasta puolikuivaan.

    Kokonaisalkoholipitoisuus on vähintään 10,5 tilavuusprosenttia ja vähimmäisuutos 14 grammaa litraa kohden.

    Kaikki analyyttiset parametrit, joita ei esitetä seuraavassa taulukossa, ovat kansallisessa ja EU:n lainsäädännössä asetettujen raja-arvojen mukaiset.

    Yleiset analyyttiset ominaisuudet

    Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

     

    Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

    10,5

    Vähimmäishappopitoisuus

    4,5

    Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

     

    Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/litra)

     

    5.   Viininvalmistusmenetelmät

    a.   Olennaiset viininvalmistusmenetelmät

    Kuohuviinin ja helmeilevän viinin valmistus

    Valmistukseen liittyvät käytännöt

    Kuohuviinit ja helmeilevät viinit on valmistettava yksinomaan siten, että toinen käyminen suoritetaan paineenkestävissä tankeissa.

    Kuivatettujen rypäleiden käyttö Riserva-tyyppisten viinien valmistukseen.

    Erityinen viininvalmistusmenetelmä

    Riserva-viinien valmistuksessa voidaan käyttää enintään 30 prosenttia kuivatettuja rypäleitä.

    b.   Enimmäistuotokset

    Chardonnay – myös Spumante ja Frizzante, Manzoni Bianco, Sauvignon, Verduzzo Trevigiano, Verduzzo Friulano, Tocai Friulano

    105 hehtolitraa hehtaaria kohden

    Bianco Spumante, Bianco Frizzante, Rosato/roseeviini – myös Spumante ja Frizzante, Raboso Piave ja Raboso Veronese

    119 hehtolitraa hehtaaria kohden

    ”Venezia” Rosso, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Carmenère, Malbech, Refosco dal Peduncolo Rosso, Pinot Nero – myös Spumante

    112 hehtolitraa hehtaaria kohden

    ”Venezia” Bianco, Pinot Bianco, Traminer – myös Spumante, Pinot Grigio – myös Spumante ja Frizzante

    105 hehtolitraa hehtaaria kohden

    6.   Rajattu maantieteellinen alue

    Tarkistetulla alkuperänimityksellä ”Venezia” merkittyjen viinien valmistukseen käytettävien rypäleiden tuotantoalue kattaa Venetsian ja Trevison maakuntien koko hallinnollisen alueen.

    7.   Pääasiallinen rypälelajike / pääasialliset rypälelajikkeet

    Carmenère N. – Cabernet

    Manzoni bianco B.

    Malbech N.

    Sauvignon B.

    Traminer aromatico Rs

    Raboso piave N. – Friularo

    Pinot bianco B. – Pinot

    Pinot nero N. – Pinot

    Refosco dal peduncolo rosso N. – Refosco

    Raboso veronese N. – Raboso

    Cabernet franc N. – Cabernet

    Cabernet sauvignon N. – Cabernet

    Chardonnay B.

    Pinot Grigio – Pinot

    Tocai friulano B. – Tai

    Merlot N.

    Verduzzo friulano B. – Verduzzo

    Glera lunga B. – Glera

    Verduzzo trevigiano B. – Verduzzo

    8.   Yhteyden/yhteyksien kuvaus

    SAN ”Venezia” – Yhteys ympäristöön

    Venetsian ja Trevison alueilla on viljelty viiniä jo muinaisina aikoina, mutta paikallinen viinintuotanto alkoi kehittyä toden teolla vasta Venetsian tasavaltaan kuuluneen Stato da Terran hallintoalueen perustamisen myötä. Viininviljelyala oli hiipunut merkittävästi 1700- ja osittain myös 1800-luvulla mutta nousi uuteen kukoistukseen ennen kaikkea Coneglianon viinintutkimuskoulun sitkeän ja taidokkaan työpanoksen ansiosta. Koulu edisti osaltaan merkittävän viininviljelykeskittymän syntymistä Koillis-Italiaan. Tarkistetun alkuperänimityksen ”Venezia” käsittämän alueen ilmastoa kuvaillaan kosteanlauhkeaksi. Ilmasto johtuu sekä alueen leveysasteesta että meren ja vuorien läheisyydestä, laguunialueista, tasaisesta maastosta ja tästä johtuvasta tuulisuudesta.

    Tarkistetulla alkuperänimityksellä ”Venezia” merkittyjen viinien tuotantoalue ulottuu Trevison ja Venetsian maakuntien alueelle. Laaja alue on alun perin lietemaata. Maaperä on muodostunut veden kasaamista kerrostumista, jotka ovat syntyneet ennen kaikkea alppijäätiköiden ja montaanisten jäätiköiden sulettua ja sen jälkeen suurten jokien (Brenta-, Piave-, Tagliamento- ja vähemmässä määrin Livenza-joen) vaikutuksesta. Tasanko voidaan jakaa selkeästi kahteen osaan, ylänkö- ja alankotasankoon, jotka erottaa toisistaan lähteiden muodostama linja. Ylänkötasangoilla maaperässä esiintyy yleisesti jäätikköjokien ja jokien aikaansaamia kartiomaisia soramuodostumia, joiden alempi kerros koostuu sorasta. Etelämpänä, lähteiden muodostaman linjan jälkeen viuhkanmuotoinen sorakerros muuttuu pikkuhiljaa kerrostumiksi, jotka koostuvat yhä enenevässä määrin hiekasta, ja maaperä muuttuu hiesun ja saven myötä hienojakoisemmaksi.

    Tarkistetulla alkuperänimityksellä ”Venezia” merkittyjen viinien tuotantoalue vaikuttaa eri viineihin antaen niille tiettyjä erityispiirteitä, jotka riippuvat käytetystä viiniköynnöslajikkeesta ja köynnöksen kasvupaikasta. Valkoiset rypälelajikkeet kasvatetaan tavallisesti irtonaisemmassa ja kivisemmässä maaperässä rypäleiden tuoksun ja raikkauden lisäämiseksi. Tällaisista rypäleistä valmistetuissa viineissä on näin ollen raikkaita kukkaisia ja hedelmäisiä vivahteita, ja ne sopivat erinomaisesti myös kuohuviinin valmistukseen. Punaisten rypälelajikkeiden viljelyyn valitaan savinen maaperä, jotta puna- ja roseeviineihin muodostuu ryhdikkäämpi runko ja rakenne. Savisen maaperän suuren mineraalipitoisuuden ansiosta viinit ovat runsasmakuisempia, sillä niissä on hyvä tanniinipitoisuus ja optimaalinen happotasapaino.

    Näin tuotettujen viinien värit vaihtelevat käymisen keston mukaan oljenkeltaisesta kullansävyiseen. Bukee on sadonkorjuuta edeltävien lämpötilanvaihteluiden johdosta intensiivinen, hieno ja pitkäkestoinen; sopusointuinen, kuiva ja täyteläinen maku on peräisin pohjoisen alueen sorapitoisesta maaperästä ja eteläisen alueen hiesuisesta ja savisesta maaperästä. Tällä tavoin irtonaisessa maaperässä kasvaneista rypäleistä valmistettaviin viineihin muodostuu raikkaita ja hedelmäisiä vivahteita, ja ne sopivat erinomaisesti kuohuviinin valmistukseen, kun taas savisemmassa maaperässä kasvaneista punaisista rypälelajikkeista valmistetut viinit ovat ryhdikkäitä ja viipyileviä ja sopivat kypsytettäviksi.

    Luokka ”Viini” (1)

    Tähän luokkaan kuuluvat viinit valmistetaan punaisista rypälelajikkeista, jotka kasvatetaan raskaassa savimaassa, jolloin SAN ”Venezia” -puna- ja roseeviineissä on ryhdikkäämpi runko ja rakenne sekä intensiivinen ja pitkäkestoinen väri. Tuoksussa voi erottua hilloisia ja marjaisia tai tupakan tai yrttien mausteisia vivahteita. Yleisesti ottaen maku on aina täyteläinen, tanniinien määrä hyvä ja happotasapaino erinomainen. Irtonaisemmassa ja kivisemmässä maaperässä kasvatetuista rypäleistä valmistetut valkoviinit ovat tuoksultaan miellyttäviä ja raikkaita. Tuoksussa on hedelmäisiä ja kukkaisia perusvivahteita, joiden jälkeen painottuvat omenan, päärynän ja aprikoosin vivahteet, jotka erottuvat akaasian, luonnonkukkien ja kamomillan tuoksuvivahteista. Rakenne voi vaihdella, mutta havaittavissa on selkeä omenainen vivahde, joka johtuu päivä- ja yölämpötilojen suurista vaihteluista. Nämä erityispiirteet korostuvat Passito-viineissä. Kyseisellä alueella on vakiintunut perinne, jonka mukaan Passito-viinien valmistukseen käytettävät rypäleet asetetaan erityisiin kuivatusrakennelmiin. Usein nämä rypäleet on tätä ennen jätetty köynnöksiin kuivumaan. Kuivattamiseen soveltuvat erityisesti Verduzzo Trevigiano- ja Verduzzo Friulano -rypäleet, joihin voidaan yhdistää erilaisia määriä muita lajikkeita aromaattisten tai happoisten vivahteiden lisäämiseksi.

    Luokat ”Laatukuohuviini” (5) ja ”Helmeilevä viini” (8)

    Valkorypäleisistä lajikkeista valmistettujen viinien raikkaat kukkaiset ja hedelmäiset vivahteet johtuvat irtonaisesta ja kivisestä maaperästä. Tällainen maaperä sekä kosteanlauhkealle ilmastolle tyypilliset päivä- ja yölämpötilojen vaihtelut yhdessä antavat valkorypäleisille lajikkeille runsaamman tuoksun ja raikkautta. Näin ollen nämä lajikkeet soveltuvat erityisen hyvin kuohuviinien ja helmeilevien viinien valmistukseen, joka onkin niin vakiintunut perinne alueella, että kyseinen alue kuuluu tällä alalla maailman merkittävimpiin. Tämä osoittaa selkeästi kyseisen ympäristön erinomaisen soveltuvuuden tähän tarkoitukseen.

    SAN ”Venezia” -kuohuviinit ovat valko- ja roseeviinejä, ja niillä voi olla lajikenimi Pinot, Pinot Grigio, Pinot Nero, Chardonnay tai Traminer. Viinien väri on voimakkuudeltaan vaihteleva oljenkeltainen, jossa on kullan tai kuparin vivahteita; punaisista rypälelajikkeista valmistettujen viinien väri taittuu vaaleanpunaiseen. Viineissä on hienostunut ja hedelmäinen tuoksu sekä raikas maku, joka voi vaihdella merkinnästä brut nature merkintään demi-sec ja voi Traminer-lajikkeen tapauksessa olla toisinaan makea ja aromaattinen.

    SAN ”Venezia” -merkityt helmeilevät viinit ovat valko- ja roseeviinejä, ja niillä voi olla lajikenimitys Pinot, Pinot Grigio tai Chardonnay. Viinien väri on voimakkuudeltaan vaihteleva oljenkeltainen tai toisinaan voimakkuudeltaan vaihteleva kuparin väri tai vaaleanpunainen. Tuoksu on hienostunut ja hedelmäinen, ja maku vaihtelee kuivasta puolikuivaan.

    Perinteisesti viinit valmistetaan Charmat-menetelmää käyttäen.

    9.   Olennaiset lisäedellytykset (pakkaaminen, merkinnät, muut vaatimukset)

    Ei ole.

    Linkki eritelmään

    https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14217


    (1)  EUVL L 9, 11.1.2019, s. 2.


    Top