Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0078

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE yhdennestätoista Euroopan kehitysrahastosta merentakaisille maille ja alueille myönnettyn rahoitusavun täytäntöönpanosta vuonna 2017

    COM/2018/078 final

    Bryssel 22.2.2018

    COM(2018) 78 final

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE

    yhdennestätoista Euroopan kehitysrahastosta merentakaisille maille ja alueille myönnettyn rahoitusavun täytäntöönpanosta vuonna 2017


    Johdanto

    Merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatiosta annetulla päätöksellä (MMA-assosiaatiopäätös) 1 luodaan oikeudellinen kehys merentakaisten maiden ja alueiden 2 (MMA:t), niiden jäsenvaltioiden, joihin MMA:t ovat sidoksissa, ja Euroopan unionin välisille suhteille. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 3 (SEUT-sopimus) mukaisesti MMA-assosiaatiopäätöksen tarkoituksena on tukea MMA:iden kestävää kehitystä ja edistää unionin arvoja maailmanlaajuisesti.

    MMA:ille annetaan rahoitustukea lähinnä Euroopan kehitysrahastosta (EKR). Yhdennestätoista EKR:stä MMA:ille on osoitettu 364,5 miljoonaa euroa ohjelmakaudelle 2014–2020. 4

    Tässä kertomuksessa esitellään MMA-assosiaatiopäätöksen 91 artiklan mukaisesti yhdennestätoista EKR:stä MMA:ille myönnetyn rahoituksen täytäntöönpanossa saavutettua edistystä vuonna 2017.

    Yhdennestätoista EKR:stä MMA:ille myönnetty rahoitus

    Yhdennestätoista EKR:stä MMA:ille myönnettävät varat jakautuvat MMA-assosiaatiopäätöksen liitteen II perusteella seuraavasti:

    ·229,5 miljoonaa euroa hallintoaluekohtaisia (kahdenvälisiä) määrärahoja;

    ·100 miljoonaa euroa alueelliseen yhteistyöhön ja yhdentymiseen;

    ·21,5 miljoonaa euroa humanitaarisen avun ja hätäavun tai vientitulojen vaihtelun johdosta annettavan avun rahoittamiseen;

    ·5 miljoonaa euroa korkotukien ja teknisen avun rahoittamiseen Euroopan investointipankin (EIP) MMA-investointikehyksestä;

    ·8,5 miljoonaa euroa selvityksiin ja tekniseen apuun MMA-assosiaatiopäätöksen 81 artiklan mukaisesti.

    MMA-assosiaatiopäätöksessä vahvistettujen kriteerien perusteella yhdennestätoista EKR:stä voidaan myöntää hallintoaluekohtaisia määrärahoja 16 MMA:lle. 5 On huomattava, että Grönlanti saa rahoitusta suoraan EU:n yleisestä talousarviosta asiasta annetun päätöksen mukaisesti. 6

    Neljällä alueellisella ohjelmalla pyritään edistämään yhteistyötä sellaisten MMA:iden välillä, jotka sijaitsevat samalla alueella ja joilla on samankaltaisia haasteita ja painopisteitä. Aluekohtaisista määrärahoista rahoitettavilla toimilla tuetaan sellaisten kokonaisvaltaisten alueellisten ohjelmien ja hankkeiden laatimista ja täytäntöönpanoa, joilla pyritään ratkomaan näitä haasteita. MMA:ita kannustetaan aktiivisesti kumppanuuteen muiden rahoituslähteiden, myös Euroopan unionin rahoitusvälineiden, kanssa osana naapureina sijaitsevien Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren (AKT) maiden ja/tai kolmansien maiden sekä EU:n syrjäisimpien alueiden kanssa tehtävää yhteistyötä.

    Yhdennentoista EKR:n MMA-määrärahojen ohjelmointi

    MMA-assosiaatiopäätöksellä 7 luodaan MMA:ille oma ohjelmointiprosessi. Toisin kuin AKT-maiden tapauksessa, ohjelmointi ei perustu maaohjelmiin vaan yksivaiheiseen prosessiin eli ohjelma-asiakirjan laatimiseen. Asiakirjassa on kaksi osaa: a) EU:n toimintastrategia (A osa) ja b) toimenpideasiakirja (B osa). 

    Kunkin MMA:n ohjelma-asiakirjan hyväksymiseen tarvitaan ainoastaan yksi muodollinen komission päätös, joka kattaa sekä strategiset suuntaviivat että yksityiskohtaisen ohjelman. Näin ollen ohjelma-asiakirjaa ei voida hyväksyä ennen kuin strategia ja toimenpideasiakirja on laadittu ja niistä on sovittu muodollisesti. Budjettituki on suosituin hallintoaluekohtaisten määrärahojen täytäntöönpanomuoto MMA:issa.

    MMA:illa on päävastuu ohjelma-asiakirjojen laatimisesta, mukaan lukien painopisteet, joihin niiden strategiat perustuvat, ja tarvittavien kuulemisten järjestämisestä paikallistasolla. MMA:iden pyynnöstä niille on tarjottu ohjelmointiprosessin aikana teknistä apua MMA-assosiaatiopäätöksen 81 artiklan mukaisesti.

    MMA:ille on annettu erityisohjeita ohjelmointiprosessin eri näkökohdista ohjelmakaudella 2014–2020:

    MMA:ita varten on laadittu yksityiskohtaiset ohjelmointiohjeet. Ne käsittävät niin ohjelman linjauksen kuin mallit ohjelma-asiakirjan laadinnan eri vaiheita varten.

    Syyskuussa 2017 tarkistetuissa budjettitukea koskevissa EU:n suuntaviivoissa (liite 10) annetaan yksityiskohtaisempia ja joustavampia ohjeita budjettitukitoimien hyväksymisestä ja hallinnasta MMA:issa sekä muissa pienissä kehittyvissä saarivaltioissa.

    MMA:iden, AKT-/naapurimaiden ja syrjäisimpien alueiden välisen yhteistyön edistämiseksi on laadittusuuntaa-antava muistio, jolla halutaan helpottaa ja kannustaa EKR:stä ja Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) rahoitettavia yhteisiä hankkeita.

    Useimmat MMA:t ovat ehdottaneet budjettitukea hallintoaluekohtaisten määrärahojen täytäntöönpanomuodoksi. Monissa tapauksissa (etenkin Curaçao, Ranskan Polynesia, Sint Eustatius sekä Wallis ja Futuna) siirtyminen aiemmin käytetystä hanketuesta budjettitukeen edustaa myönteistä kehitystä. Budjettituki on tehokas tapa ratkaista monialaisia, pitkäaikaisia ja rakenteellisia haasteita ja torjua uhkia.

    Tilanne vuonna 2017

    a)Trooppiset hirmumyrskyt Karibian alueella

    Syyskuussa 2017 kahden vitostason trooppisen hirmumyrskyn, Irman ja Marian, aiheuttamat hengenvaarallisen voimakkaat tuulet (300 km/h), myrskystä johtuva merenpinnan nopea nousu ja rankkasateet tuhosivat laajalti asuinrakennuksia ja perusinfrastruktuuria useissa Karibialla sijaitsevissa MMA:issa. MMA:ista pahimmin myrskyistä kärsivät Anguilla, Sint Maarten sekä Turks- ja Caicossaaret, Saint-Barthélemy ja Brittiläiset Neitsytsaaret. Myös Montserrat, Saba ja Sint Eustatius kärsivät vahinkoja.

    Euroopan komissio, vahinkoja kärsineet MMA:t ja jäsenvaltiot, joihin MMA:t ovat sidoksissa, ovat hirmumyrskyjen jälkeen järjestäneet useita tapaamisia, joissa on pyritty viivytyksettä jakamaan asianmukaista, hätä-/humanitaarista apua koskevaa tietoa MMA:ille ja jäsenvaltioille.

    EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosasto (DG ECHO) antoi yhdessä Amerikan valtioiden terveysjärjestön (PAHO) kanssa välittömästi katastrofiapua Turks- ja Caicossaarille (60 000 euroa) ja Sint Maartenille (80 000 euroa) alueohjelman kautta. Apu ohjattiin pieniin kunnostustöihin vahinkoja kärsineissä terveysalan infrastruktuureissa, ensisijaisten palvelujen palauttamiseen, puhtaan veden saatavuuden varmistamiseen terveydenhuoltolaitoksissa ja heikoimmassa asemassa olevien yhteisöjen epidemiologiseen seurantaan.

    Lisäksi Alankomaat aktivoi Sint Maartenia varten Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin Sint Maartenilta tapahtuvan lentoevakuoinnin käynnistämiseksi ja Alankomaiden luontoissuorituksina antamaa apua, kuten autoja, kuorma-autoja ja raskaita koneita, Sint Maartenille toimittavan alankomaisen aluksen kuljetuskustannusten maksamiseksi.

    Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto teki aktiivista yhteistyötä viranomaisten kanssa sen varmistamiseksi, että yhdennentoista EKR:n hallintoalueellisia ja alueellisia ohjelmia mukautettiin Irma-hirmumyrskyn jälkeisen tilanteen korjaamiseksi MMA:issa ja MMA:iden tukemiseksi ponnistuksissa, joiden on määrä parantaa niiden selviytymiskykyä. Anguillan ja Turks- ja Caicossaarten koulutussektoreille maksettiin välittömästi osana hätäapua yhdennentoista EKR:n budjettitukiohjelmien kautta 3,6 miljoonaa euroa ja 4 miljoonaa euroa.

    Lisäksi Karibian alueelliseen ohjelmaan lisätään yhdennentoista EKR:n puitteissa uusi selviytymiskykyyn liittyvä horisontaalinen osa-alue, jolla tuetaan pitkäaikaisen selviytymiskyvyn kehittämistä MMA:issa selviytymiskyvyn kehittämiseen sitoutumista korostavan, kehityspolitiikkaa koskevan eurooppalaisen konsensuksen mukaisesti.

    Kansainvälisen yhteistyön ja kehitysasioiden pääosasto arvioi parhaillaan suurimpia vahinkoja kärsineiden MMA:iden esittämiä pyyntöjä toistaiseksi kohdentamattoman B-varauksen (21,5 miljoonaa euroa) mahdollisen, yhdennentoista EKR:n puitteissa tapahtuvan käyttöönoton osalta. New Yorkissa 21. marraskuuta 2017 järjestetyssä avunantajien korkean tason konferenssissa päätettiin varata kansainvälisestä yhteistyöstä ja kehitysasioista vastaavan komission jäsenen Euroopan unionin puolesta lupaamista 60,5 miljoonan euron määrärahoista alustavasti 5 miljoonaa euroa vahinkoja käsineiden alueiden ja maiden jälleenrakentamisen edistämiseen.

    b)Järjestetyt kuulemiset

    Euroopan komissio on tukenut joulukuussa 2013 käynnistyneen ohjelmoinnin alkamisesta lähtien MMA:ita aktiivisesti koko ohjelmointiprosessin ajan rahoittamalla ja/tai tukemalla seminaarien, työpajojen ja konferenssien järjestämistä yhteisten painopisteiden ja tavoitteiden pohtimista varten. Ajatustenvaihto on ollut tiivistä ja erityisen hedelmällistä koko vuoden 2017 ajan.

    Vuonna 2016 järjestettyjen alueellisten neuvottelukokousten tuloksia hyödyntävä 15. MMA–EU-foorumi (joka järjestettiin 22.–26. helmikuuta 2017) tarjosi MMA:ille tilaisuuden alueellisten tapaamisten järjestämiseen ja ohjelmointiprosessien edistämiseen. Sekä Karibian että Tyynenmeren MMA:t edistyivät ohjelmointiprosesseissaan ja saivat alueellisten ohjelmiensa määrittelyvaiheen päätökseen.

    Tyynenmeren alueen MMA:iden 8 ohjelmien laatimisvaihe saatiin päätökseen 2. ja 3. huhtikuuta 2017 järjestetyssä alueellisessa seminaarissa ja 24.–27. lokakuuta Nouméalla järjestetyissä työpajoissa. Seminaarin aikana pyrittiin erityisesti määrittämään mahdollisia synergioita AKT-maiden alueellisen ohjelman ja alueellisen yhdentymisen edistämisen sekä naapureina olevien AKT-maiden kanssa toteutettavan yhteistyön välillä.

    Karibian alueellisen ohjelman laatimisvaiheessa edistyttiin rakentavasti hirmumyrskyjen jälkeisen, Bonairella marraskuun 2017 lopulla järjestetyn alueellisen työpajan ansiosta. Työpajan johdosta ohjelmaan lisättiin uusi selviytymiskykyyn liittyvä horisontaalinen osa-alue. Edistystä tapahtui myös täytäntöönpanokumppaneiden valinnassa sekä osa-aluekohtaisten määrärahojen alustavassa kohdentamisessa.

    Myös MMA:iden ja Euroopan komission yksiköiden välinen MMA:iden keskinäisiä temaattisia ohjelmia koskeva ajatustenvaihto oli hedelmällistä. Ympäristöasioita ja ilmastonmuutosta käsittelevä kumppanuustyöryhmä kokoontui heinäkuussa 2017. Tapaaminen oli tilaisuus edistää yhdennentoista EKR:n temaattisen ohjelman ilmastonmuutosta käsittelevän osa-alueen ohjelmointia. Tapaamisessa hyödynnettiin myös ympäristöasioita ja ilmastonmuutosta käsittelevän kumppanuustyöryhmän heinäkuussa 2016 järjestetyn tapaamisen tuloksia ja täydennettiin niitä. Tässä aiemmassa tapaamisessa keskityttiin temaattisen rahoituksen toiseen osaan, kestävään energiaan. 

    MMA:t ja Euroopan unioni vahvistivat jälleen sitoutumisensa uusiutuvaan energiaan Brysselissä 6. ja 7. joulukuuta 2017 järjestetyn 3. energiaministereiden huippukokouksen ja merienergiaa käsittelevän työpajan yhteydessä 9 .

    Yhteisten strategisten painopisteiden pohdinta eteni MMA-assosiaatiopäätöksellä perustetuilla vuoropuhelufoorumeilla. Vuonna 2017 järjestettiin neljä teknistä kolmikantakokousta komission, MMA:iden edustajien ja niiden jäsenvaltioiden välillä, joihin MMA:t ovat sidoksissa. Kokoukset tarjosivat komission, MMA:iden ja jäsenvaltioiden edustajille tilaisuuden vuoropuheluun sekä yhdennestätoista EKR:stä myönnetyn rahoituksen edistymisen, täytäntöönpanon ja ohjelmoinnin seurantaan.

    Helmikuussa 2017 järjestettiin poliittisen tason 15. MMA–EU-foorumi, jossa jatkettiin työtä vuonna 2016 järjestetyn 14. MMA–EU-foorumin päätelmien pohjalta. Foorumissa vahvistettiin EU:n, MMA:iden ja niiden jäsenvaltioiden, joihin MMA:t ovat sidoksissa, luja sitoutuminen selviytymiskyvyn ja kestävyyden kehittämiseen pysyvien ratkaisujen löytämiseksi monimutkaisiin ja yhteisiin haasteisiin, joita ovat muun muassa ilmastonmuutos, katastrofiriskien vähentäminen ja uusiutuva energia. Myös alueellisen yhteistyön merkitystä korostettiin. Foorumin tuloksia voitiin hyödyntää suoraan temaattisissa ja alueellisissa ohjelmissa.

    Edellä mainitun 15. MMA–EU-foorumin ohessa järjestettiin myös kolmenvälisiä tapaamisia, joihin osallistuivat komissio, hallintoaluekohtaiset/alueelliset tulojen ja menojen hyväksyjät ja ne jäsenvaltiot, joihin MMA:t ovat sidoksissa. Tapaamisissa käsiteltiin rahoitussuunnitteluun ja varojen käyttöön mahdollisesti liittyviä ongelmia ja tehtiin konkreettisia suunnitelmia tulevista toimista.

    c)Yhdennentoista EKR:n hallintoaluekohtaiset ja alueelliset ohjelmat

    Kaikkien osapuolten sitoutumisen ansiosta yhdennestätoista EKR:stä vuonna 2016 ja 2017 myönnetyn rahoituksen ohjelmoinnissa on edistytty huomattavasti.

    Tekninen apu otettiin vuonna 2016 ja 2017 täysimääräisesti käyttöön hallintoaluekohtaisten ja alueellisten tulojen ja menojen hyväksyjien tukemiseksi ohjelmointiprosessissa MMA-assosiaatiopäätöksen 81 artiklan mukaisesti. Vuoden 2017 loppuun mennessä tehtyihin teknisen avun sopimuksiin tai selvityksiin MMA:iden alakohtaisten strategioiden määrittelemiseksi tai MMA:iden budjettitukikelpoisuuden selvittämiseksi oli käytetty yhteensä 3,64 miljoonaa euroa yhdennentoista EKR:n teknisen yhteistyön välineistä (I ja II) myönnetyistä määrärahoista.

    Alueellisella tasolla kaikki EU:n toimintastrategiat on hyväksytty (lukuun ottamatta Curaçaon ja Sint Maartenin toimintastrategioita). Saint Helenaa koskeva määrittelyvaihe saatiin päätökseen vuoden 2017 toisella kolmanneksella ja laatimisvaihe joulukuussa 2017.

    Syksyllä 2016 allekirjoitetun Saint Pierre ja Miquelonin ohjelma-asiakirjan lisäksi komission jäsen Neven Mimica allekirjoitti Aruballa helmikuussa 2017 pidetyn 15. MMA–EU-foorumin yhteydessä viisi muuta ohjelma-asiakirjaa, jotka koskevat Uutta-Kaledoniaa, Turks- ja Caicossaaria, Sabaa, Sint Eustatiusta ja Anguillaa.

    Lisäksi loppuvuonna hyväksyttiin neljä muuta ohjelma-asiakirjaa, jotka koskevat Falklandinsaaria, Pitcairnia, Wallis ja Futunaa ja Ranskan Polynesiaa. Montserratin ohjelma-asiakirjan hyväksymismenettely käynnistettiin joulukuussa 2017 ja hyväksynnän odotetaan tapahtuvan tammikuun 2018 toisella viikolla.

    Tämä vastaa lähes 75:tä prosenttia alueelliseen rahoitukseen suunnatuista varoista.

    Kuten edellä todettiin, Tyynenmeren alueellinen ohjelma on ensimmäinen alueellinen ohjelma, jonka laatimisvaihe on saatu päätökseen. Myös Karibian alueellisen ohjelman määrittelyvaihe on saatu onnistuneesti päätökseen.

    Kuten edellä todettiin, jälkimmäisen osalta on huomioitava, että Karibian aluetta koetelleiden Irma- ja Maria-hirmumyrskyjen seurauksena MMA:t päättivät Bonairessa marraskuussa 2017 järjestetyn työpajan yhteydessä kaventaa energiaa koskevan osan soveltamisalaa ja kohdentaa uudelleen noin 20 miljoonaa euroa selviytymiskyvyn kehittämiseen.

    Intian valtameren alueen ja MMA:iden keskinäisten temaattisten alueellisten ohjelmien määrittelyvaihe on edelleen käynnissä.

    Yhdennestätoista EKR:stä MMA:iden assosiaatiolle (OCTA) myönnettyjä tukitoimenpiteitä koskeva ohjelmointi saatiin sekin päätökseen vuonna 2017. Tukitoimenpiteiden kokonaissumma vuosina 2018 ja 2019 on 1,1 miljoonaa euroa. Näillä toimenpiteillä tuetaan MMA:iden assosiaation toimintaa toimielimenä, joka tarjoaa foorumin toimivan yhteistyösuhteen luomiseen EU:n kanssa ja ajaa sen jäsenten yhteisiä etuja useissa EU–MMA-assosiaation yhteistä etua koskevissa asioissa.

    Työ jatkuu vuonna 2016 saavutetun edistyksen pohjalta. Vuosi 2017 oli EU–MMA-kumppanuudelle erityisen tärkeä, sillä yhdennentoista EKR:n aluekohtaisten määrärahojen ohjelmointi nopeutui huomattavasti muun muassa tehostetun koordinoinnin ansiosta. Myös hallintoaluekohtaisten määrärahojen ohjelmointi saatiin lähes päätökseen.

    d)Yhdennentoista EKR:n täytäntöönpano

    Yhdennentoista EKR:n puitteissa Saint Pierre ja Miquelonia, Uutta-Kaledoniaa, Anguillaa, Sabaa, Sint Eustatiusta ja Turks- ja Caicossaaria varten laadittujen, eri alojen suorituskykyä lisäävien uudistusohjelmien täytäntöönpano on käynnissä. Falklandinsaaria koskeva rahoitussopimus allekirjoitettiin 4. joulukuuta 2017. Tässä yhteydessä on korostettu erityisesti MMA-kumppanien kanssa käytävän vuoropuhelun merkitystä.

    Kesäkuussa 2017 komissio maksoi Saint Pierre ja Miquelonille toisen, 6 miljoonasta eurosta muodostuvan erän, joka vuonna 2016 maksettuun 7 miljoonan euron erään lisättynä vastaa lähes 50:tä prosenttia kestävän matkailun ja merenkulkupalvelualan tukemiseksi myönnetyistä 26,35 miljoonan euron kokonaismäärärahoista. Tämä oli mahdollista muun muassa Saint Pierre ja Miquelonin ja Euroopan komission välisen lokakuussa 2016 aloitetun ja vuonna 2017 teknisellä tasolla jatketun rakentavan poliittisen vuoropuhelun ansiosta.

    Edellä mainittujen yhdennentoista EKR:n budjettitukiohjelmista Irma- ja Maria-hirmumyrskyjen jälkeen välittömänä hätäapuna Turks- ja Caicossaarille (4 miljoonaa euroa) ja Anguillalle (3,6 miljoonaa euroa) maksettujen ensimmäisten maksuerien lisäksi maksettiin joulukuussa 2017 ensimmäinen yhdennestätoista EKR:stä myönnetty 5,76 miljoonan euron maksuerä Uudelle-Kaledonialle sen työllisyyden ja siirtymävaiheessa olevan työsektorin tukemiseen. Uuden-Kaledonian hallituksen kanssa vuonna 2017 käyty poliittinen vuoropuhelu on mahdollistanut keskeisten painopistealueiden, kuten työllisyyspolitiikkaa ja sen täytäntöönpanoa koskevien kysymysten, käsittelyn.

    Myös Saban energiastrategian täytäntöönpanossa on edistytty tyydyttävästi. Ensimmäinen yhdennestätoista EKR:stä myönnetty kiinteämääräinen 1,9 miljoonan euron maksuerä maksettiin kokonaisuudessaan joulukuussa 2017.

    Euroopan investointipankki (EIP)

    EIP hallinnoi MMA-investointikehyksen puitteissa yhdennestätoista EKR:stä myönnettyjä 5 miljoonan euron määrärahoja, jotka on tarkoitettu korkotukien ja teknisen avun rahoittamiseen MMA:issa. Näistä varoista on käytetty 25 500 euroa Tahitilla, Ranskan Polynesiassa, toteutetun toimen korkotukeen jäljellä olevan lainan peruuttamisen takia.

    Vuonna 2017 MMA-investointikehyksestä myönnettiin varoja kahteen uuteen toimeen: Banque Caledonienne d’Investissement -pankin kanssa myönnetty 20 miljoonan euron luottolimiitti Uudessa-Kaledoniassa toimivien yksityisten yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden käynnistämien hankkeiden osarahoitusta varten. Caribbean Development Bank -pankin kanssa myönnetystä puitelainasta, joka on tarkoitettu ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen sekä ilmastonmuutoksen sietokyvyn parantamiseen liittyvien lainojen tarjoamiseen, on varattu 3,8 miljoonaa euroa MMA:ille.

    MMA-assosiaatiopäätöksessä mahdollistetaan myös lisärahoituksen myöntäminen (enintään 100 miljoonaa euroa kaudella 2014–2020) EIP:n omista varoista. 10

    EIP teki MMA:ille allokoiduista omista varoistaan vuonna 2015 yhden lainasopimuksen Uuden-Kaledonian kanssa. Kyseessä oli 20 miljoonan euron investointilaina uuden sairaalan rakentamista varten. Sairaalasta tulee alueen johtava sairaala, ja se korvaa neljä nykyistä sairaalaa. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Ranskan kehitysyhteistyöviraston (Agence Française de Développement) kanssa. Kaikkien jäsenvaltioiden saatua takaussopimuksen ratifioitua lainaerän maksu suoritettiin kokonaisuudessaan 1. syyskuuta 2016.

    Tulevaisuuden näkymät

    On erityisen tärkeää, että MMA:t jatkavat työtään tehokkaasti vuonna 2018, jotta ne saisivat hallintoaluekohtaiset ohjelmointiprosessinsa päätökseen. Niiden olisi kiinnitettävä erityistä huomiota synergioiden luomiseen lisäämällä ja parantamalla tiedonvaihtoa sekä MMA:iden kesken että MMA:iden, AKT-maiden ja syrjäisimpien alueiden välillä.

    Euroopan komissio jatkaa Irma- ja Maria-hirmumyrskyistä kärsineiden MMA:iden tukemista niiden jälleenrakennusponnisteluissa ja tekee tiivistä yhteistyötä niiden kanssa vastatakseen kyseisten maiden ja alueiden tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla.

    Tulevana vuonna on myös tärkeää pohtia yleisemmin EU:n rahoitusyhteistyötä MMA:iden kanssa 16. MMA–EU-foorumissa käytävien keskustelujen tulosten ja vuoden 2020 jälkeisiä ulkoisia rahoitusvälineitä koskeviin lainsäädäntöehdotuksiin sisältyvien vaikutustenarviointien perusteella.

    (1)

     Neuvoston päätös 2013/755/EU merentakaisten maiden ja alueiden assosiaatiosta Euroopan unioniin.

    (2)

    EU:n merentakaisia maita ja alueita ovat Grönlanti, Uusi-Kaledonia ja siihen kuuluvat alueet, Ranskan Polynesia, Ranskan eteläiset ja antarktiset alueet, Wallis ja Futuna, Saint Pierre ja Miquelon, Saint-Barthélemy, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten, Anguilla, Caymansaaret, Falklandinsaaret, Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret, Montserrat, Pitcairn, Saint Helena ja siihen kuuluvat alueet (nykyiseltä nimeltään Saint Helena, Ascension ja Tristan da Cunha), Antarktiksen brittiläinen alue, Intian valtameren brittiläinen alue, Turks- ja Caicossaaret, Brittiläiset Neitsytsaaret ja Bermuda.

    (3)

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen neljäs osa (EUVL C 326, 26.10.2012, s. 47).

    (4)

    Neuvostossa kokoontuneiden Euroopan unionin jäsenvaltioiden hallitusten edustajien sisäinen sopimus vuosia 2014–2020 koskevaan monivuotiseen rahoituskehykseen perustuvan Euroopan unionin avun rahoituksesta AKT–EU-kumppanuussopimuksen mukaisesti sekä rahoitustuen myöntämisestä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen neljännessä osassa tarkoitetuille merentakaisille maille ja alueille (EUVL L 210, 6.8.2013, s. 1).

    (5)

     Tämän kertomuksen liitteessä 1 on luettelo ohjeellisista hallintoalue- ja aluekohtaisista määrärahoista.

    (6)

    Euroopan unionin sekä Grönlannin ja Tanskan kuningaskunnan välisistä suhteista annetulla neuvoston päätöksellä 2014/137/EU myönnetään 217,8 miljoonaa euroa unionin ja Grönlannin yhteisen edun mukaisella alalla tehtävään yhteistyöhön vuosina 2014–2020.

    (7)

    MMA-assosiaatiopäätöksen neljäs osa.

    (8)

    Uusi-Kaledonia, Wallis ja Futuna, Ranskan Polynesia ja Pitcairn.

    (9)

    Tapahtumat rahoitettiin yhdennentoista EKR:n teknisen yhteistyön välineen ja kestäviä energiahankkeita koskevan EU:n teknisen avun välineen määrärahoista.

    (10)

    Uusiutuvan energian sekä tieto- ja viestintätekniikan aloilla on suunniteltu kolmen, yhteensä noin 80 miljoonan euron arvoisen hankkeen jatkumo.

    Top

    Bryssel 22.2.2018

    COM(2018) 78 final

    LIITE

    asiakirjaan

    KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE

    yhdennestätoista Euroopan kehitysrahastosta merentakaisille maille ja alueille myönnetyn rahoitusavun täytäntöönpanosta vuonna 2017


    1)Vuonna 2016 annetut komission päätökset

    MMA

    (milj. euroa)

    Painopisteala

    Komission päätös

    Saint Pierre ja Miquelon

    26,35

    Kestävä matkailu ja merenkulkuyhteydet

    C(2016) 5993

    Saba

    3,55

    Uusiutuva energia

    C(2016) 8490

    Sint Eustatius

    2,45

    Energia

    C(2016) 8493

    Turks- ja Caicossaaret

    14,60

    Koulutus

    C(2016) 8291

    Yhteensä

    46,95

    2)Vuonna 2017 annetut komission päätökset

    MMA

    (milj. euroa)

    Painopisteala

    Komission päätös

    Anguilla

    14,05

    Koulutus

    C(2017) 1107

    Falklandinsaaret

    5,90

    Yhteenliitettävyys ja saavutettavuus

    C(2017) 7131

    Ranskan Polynesia

    29,95

    Matkailu

    C(2017) 7129

    Uusi-Kaledonia

    29,80

    Työllisyys ja ammatillinen osallisuus

    C(2017) 743

    Pitcairn

    2,40

    Matkailu

    C(2017) 7847 

    Wallis ja Futuna

    19,60

    Digitaalinen kehitys

    C(2017) 7130

    Yhteensä

    101,7

    3)Yhdennestätoista EKR:stä suoritetut maksut

    MMA

    Määrärahat

    (milj. euroa)

    Painopisteala

    Maksettu yhteensä

    (milj. euroa)

    Anguilla

    14,05

    Koulutus

    3,6

    Uusi-Kaledonia

    21,50

    Yhteenliitettävyys ja saavutettavuus

    5,76

    Saint Pierre ja Miquelon

    26,35

    Kestävä matkailu ja merenkulkuyhteydet

    13

    Saba

    3,55

    Uusiutuva energia

    1,9

    Turks- ja Caicossaaret

    14,60

    Koulutus

    4

    Yhteensä

    28,26

    4)Komission tulevat päätökset

    a)Yhdennentoista EKR:n ohjeelliset hallintoaluekohtaiset määrärahat

    MMA

    (milj. euroa)

    Ehdotettu painospisteala

    Aruba

    13,05

    Koulutus

    Bonaire

    3,95

    Sosiaalinen kehitys – Nuoriso

    Curaçao

    16,95

    Uusiutuva energia

    Montserrat

    18,40

    Kestävä kasvu ja taloudellinen kehitys

    Saint Helena

    21,50

    Yhteenliitettävyys ja saavutettavuus

    Sint Maarten

    7,00

    Vesihuolto

    Yhteensä

    80,85

    b)Yhdennentoista EKR:n ohjeelliset aluekohtaiset määrärahat

    Alue

    (milj. euroa)

    Ehdotettu painopisteala

    Karibia

    40,00

    Kestävä energia ja meriluonnon monimuotoisuus

    Tyynenmeren alue

    36,00

    Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus

    Intian valtameri

    4,00

    Maa- ja meriekosysteemin havainnointi, hoito ja säilyttäminen

    Temaattinen ohjelma (kaikki MMA:t)

    17,8

    Ilmastonmuutos, ml. katastrofiriskin vähentäminen, ja kestävä energia

    Tukitoimenpiteet MMA:iden assosiaatiolle (OCTA)

    2,2

    Ensimmäinen, vuodet 2018 ja 2019 kattava toiminta-avustus on 1,1 miljoonaa euroa.

    Yhteensä

    100,00

    5)Yhdennentoista EKR:n teknisen yhteistyön väline

    Teknisen yhteistyön väline (TYV)

    (milj. euroa)

    Huomautus

    Yhteensä

    8,50

    Vuosina 2015 ja 2016 tehtiin sopimuksia 2,71 miljoonan euron arvosta (TYV I).

    Vuoden 2017 loppuun mennessä sopimuksia oli tehty 934 071 euron arvosta.

    MMA-assosiaatiopäätöksessä vahvistetaan hallintoaluekohtaisiin ja alueellisiin ohjelmiin sekä tekniseen apuun myönnettävät kokonaismäärät.

    Hallintoaluekohtaisten määrärahojen ohjeellisessa jaossa otetaan huomioon väestömäärä, bruttokansantuote, aiemmista EKR:istä myönnetyt määrärahat ja MMA-assosiaatiopäätöksen 9 artiklassa tarkoitetut maantieteellisestä eristyneisyydestä johtuvat rajoitteet. 

    Aluekohtaisten määrärahojen ohjeellisessa jaossa otetaan huomioon kriittisen massan tarve vaikutuksen varmistamiseksi sekä tarve kannustaa MMA:ita, syrjäisimpiä alueita, AKT-maita ja kolmansia maita yhteistyöhön.

    Top