Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE1284

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheista ”Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 2011/16/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse pakollisesta automaattisesta tietojenvaihdosta verotuksen alalla” (COM(2016) 25 final – 2016/0010 (CNS)) ja ”Ehdotus neuvoston direktiiviksi sisämarkkinoihin suoraan vaikuttavien veron kiertämisen käytäntöjen torjuntaa koskevien sääntöjen vahvistamisesta” (COM(2016) 26 final – 2016/0011 (CNS))

    EUVL C 264, 20.7.2016, p. 93–97 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    20.7.2016   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 264/93


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheista ”Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 2011/16/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse pakollisesta automaattisesta tietojenvaihdosta verotuksen alalla”

    (COM(2016) 25 final – 2016/0010 (CNS))

    ja

    ”Ehdotus neuvoston direktiiviksi sisämarkkinoihin suoraan vaikuttavien veron kiertämisen käytäntöjen torjuntaa koskevien sääntöjen vahvistamisesta”

    (COM(2016) 26 final – 2016/0011 (CNS))

    (2016/C 264/13)

    Esittelijä:

    Petru Sorin DANDEA

    Toinen esittelijä:

    Roger BARKER

    Neuvosto päätti 9. ja 10. helmikuuta 2016 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 113 ja 115 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheista

    ”Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 2011/16/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse pakollisesta automaattisesta tietojenvaihdosta verotuksen alalla”

    COM(2016) 25 final – 2016/010 (CNS)

    ja

    ”Ehdotus neuvoston direktiiviksi sisämarkkinoiden toimintaan suoraan vaikuttavien veron kiertämisen käytäntöjen torjuntaa koskevien sääntöjen vahvistamisesta”

    COM(2016) 26 final – 2016/011 (CNS).

    Asian valmistelusta vastannut ”talous- ja rahaliitto, taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 14. huhtikuuta 2016.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 27.–28. huhtikuuta 2016 pitämässään 516. täysistunnossa (huhtikuun 28 päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 126 ääntä puolesta 7:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Päätelmät ja suositukset

    1.1

    ETSK kannattaa Euroopan komission aloitetta, jolla pyritään varmistamaan OECD:n BEPS-hankkeeseen sisältyvien sääntöjen yhdenmukainen täytäntöönpano jäsenvaltioissa. Aloite kuuluu pyrkimyksiin torjua joidenkin monikansallisten yritysten harjoittamaa aggressiivista verosuunnittelua, joka rapauttaa jäsenvaltioiden veropohjaa vuosittain arviolta 50–70 miljardin euron verran.

    1.2

    Komitea katsoo, että eurooppalaisten yritysten kilpailukyvyn, EU:n houkuttavuuden investointipaikkana ja kansainvälisen verotusjärjestelmän yhdenmukaisuuden turvaamiseksi toimenpiteiden tulisi tässä hitaan ja hauraan kriisinjälkeisen taloudellisen elpymisen vaiheessa olla sen mukaisia, mitä on tosiasiallisesti sovittu OECD:n tasolla ja mitä muut kansainväliset kumppanitahot ovat panneet täytäntöön.

    1.3

    ETSK pitää tässä yhteydessä tärkeänä pyrkiä luomaan tosiasiallisesti tasapuoliset toimintaedellytykset ja yhdenmukainen järjestelmä, jota sovelletaan samalla tavoin kaikissa jäsenvaltioissa. On tärkeää rajoittaa pilkkoutumisen vaaraa, sillä se voi haitata ehdotettujen toimenpiteiden tehokkuutta.

    1.4

    ETSK katsoo, että finanssialan yrityksiä ei pitäisi jättää veronkierron torjuntaa koskevan direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle. ETSK kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita tiivistämään kansainvälisiä neuvotteluja muun muassa OECD:n ja G20:n puitteissa yhdenmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi EU:n ja OECD:n tasolla. Neuvotteluissa olisi myös tarkasteltava, miten ehdotettuja sääntöjä voidaan soveltaa myös rahoitusyhtiöihin.

    1.5

    ETSK kannattaa ehdotusta ja suosittaa, että jäsenvaltioiden tulisi hyväksyä osamaksujärjestely vain siinä tapauksessa, että varainsiirrolla on jokin muukin tarkoitus kuin vain yrityksen verojen alentaminen.

    1.6

    ETSK suosittaa, että vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmään siirtymistä koskevaa lauseketta sovelletaan suoraan kaikkiin verovelvollisiin, jotka ovat saaneet tuloja veroparatiiseiksi luokitelluilta lainkäyttöalueilta.

    1.7

    ETSK kannattaa ulkomaisia väliyhteisöjä koskevia direktiiviehdotuksen sääntöjä.

    1.8

    Koska aggressiivista verosuunnittelua harjoittavat pääasiassa monikansalliset suuryritykset, ETSK katsoo, että pk-yritykset olisi jätettävä veronkierron torjumista koskevan direktiivin ja hallinnollista yhteistyötä koskevan direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle.

    1.9

    Ottaen huomioon kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden vaatimukset monikansallisten yritysten verotuksen avoimuuden lisäämisestä ETSK kehottaa komissiota sisällyttämään verotusalan yhteistyötä koskevan direktiivin säännöksiin jäsenvaltioille asetettavan velvoitteen saattaa julkisiksi automaattisen tietojenvaihdon piiriin kuuluvat tilinpäätösraportit.

    1.10

    ETSK kannustaa komissiota saattamaan valmiiksi luettelon valtioista ja alueista, jotka kieltäytyvät soveltamasta verotusalan hyvän hallintotavan sääntöjä. Komitea katsoo, että luettelon yhteydessä olisi sovittava sellaisiin yrityksiin sovellettavista seuraamuksista, jotka jatkavat toimintaansa kyseisissä paikoissa.

    1.11

    ETSK kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita vahvistamaan lyhyemmän soveltamismääräajan niille säännöille, joilla pannaan yhdenmukaisesti täytäntöön kaikkialla EU:ssa OECD:n BEPS-prosessin puitteissa käydyissä neuvotteluissa tehdyt sitoumukset.

    1.12

    Kun otetaan huomioon mahdollinen vaikutus investointiympäristöön EU:ssa, ETSK olisi pitänyt direktiiviluonnoksessa tervetulleena vaikutustenarviointia, jonka laatiminen on vakiintunut käytäntö sellaisten ehdotusten kohdalla, joissa esitetään merkittäviä muutoksia.

    2.   Euroopan komission ehdotus

    2.1

    Euroopan komissio esitti tammikuussa 2016 veronkierron vastaisen toimenpidepaketin, joka on osa oikeudenmukaisempaan, avoimempaan ja tehokkaampaan yhtiöverotukseen tähtäävää ohjelmaa (1).

    2.2

    Toimenpidepaketti käsittää kattotiedonannon (2), jossa esitellään aggressiivisen verosuunnittelun torjuntaan liittyvä poliittinen, taloudellinen ja kansainvälinen tilanne, sekä seuraavat keskeiset välineet: ehdotus direktiiviksi veron kiertämisen torjunnasta (3), ehdotus direktiiviksi hallinnollista yhteistyötä koskevan direktiivin muuttamisesta (4), komission suositus verosopimuksista (5) ja tiedonanto EU:n ulkoisesta strategiasta (6) eli yhteistyöstä kolmansien maiden kanssa verotusalan hallinnoinnin alalla.

    2.3

    Kattotiedonannossa esitellään veronkierron vastaisen toimenpidepaketin poliittinen, taloudellinen ja kansainvälinen konteksti. Siihen sisältyy toimenpiteitä veropohjan rapautumista ja voitonsiirtoja koskevan OECD:n toimintasuunnitelman (BEPS) osien sisällyttämiseksi kansallisiin järjestelmiin sekä eräitä uusia täydentäviä toimenpiteitä EU:n ja jäsenvaltioiden tasolla.

    2.4

    Veronkierron torjuntaa koskevassa direktiiviehdotuksessa asetetaan säännöt sisämarkkinoihin suoraan vaikuttavien veronkiertokäytäntöjen torjumiseksi. Niitä ovat korkojen vähennyskelpoisuuden rajoittaminen, maastapoistumisvero, vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmään siirtymistä koskeva lauseke, yleinen väärinkäytöksiä koskeva sääntö, ulkomaisia väliyhteisöjä koskevat säännöt ja puitteet verokohtelun eroavuuksien estämiselle.

    2.5

    Hallinnollista yhteistyötä koskevan direktiivin muuttamisesta annettu direktiiviehdotus käsittää toimenpiteitä, joilla pannaan jäsenvaltioissa täytäntöön OECD:n BEPS-toimintasuunnitelman toimenpide 13 (7). Toimenpiteillä parannetaan jäsenvaltioiden veroviranomaisten välistä automaattista tietojenvaihtomekanismia, joka kattaa myös monikansallisten yritysten tilinpäätöstiedot.

    2.6

    Veronkierron vastaiseen toimenpidepakettiin kuuluvan komission suosituksen tarkoituksena on tehostaa määräyksiä, jotka sisältyvät jäsenvaltioiden aggressiivisen verosuunnittelun käytänteiden torjumiseksi allekirjoittamiin verosopimuksiin.

    2.7

    Ulkoista strategiaa koskevassa komission tiedonannossa määritellään tiukempi ja johdonmukaisempi kehys kolmansien maiden kanssa tehtävälle yhteistyölle verotusalan hyvän hallintotavan alalla.

    3.   Yleisiä ja erityisiä huomioita

    3.1

    Komitea katsoo, että eurooppalaisten yritysten kilpailukyvyn, EU:n houkuttavuuden investointipaikkana ja kansainvälisen verotusjärjestelmän yhdenmukaisuuden turvaamiseksi toimenpiteiden tulisi tässä hitaan ja hauraan kriisinjälkeisen taloudellisen elpymisen vaiheessa olla sen mukaisia, mitä on tosiasiallisesti sovittu OECD:n tasolla ja mitä muut kansainväliset kumppanitahot ovat panneet täytäntöön.

    Direktiivi veron kiertämisen torjunnasta

    3.2

    ETSK pitää tässä yhteydessä tärkeänä pyrkiä luomaan tosiasiallisesti tasapuoliset toimintaedellytykset ja yhdenmukainen järjestelmä, jota sovelletaan samalla tavoin kaikissa jäsenvaltioissa. On tärkeää rajoittaa pilkkoutumisen vaaraa, sillä se voi haitata ehdotettujen toimenpiteiden tehokkuutta.

    3.3

    Direktiiviehdotuksessa vaaditaan OECD:n BEPS-toimintasuunnitelmassa (8) asetettujen sääntöjen yhdenmukaista täytäntöönpanoa kaikissa jäsenvaltioissa. BEPS-toimintasuunnitelman tarkoituksena on torjua aggressiivista verosuunnittelua maailmanlaajuisesti. Kuten ETSK on aiemmissa lausunnoissaan (9) ilmaissut, se kannattaa komission aloitetta ja ponnisteluja joidenkin monikansallisten yritysten harjoittaman aggressiivisen verosuunnittelun torjumiseksi, sillä ilmiö rapauttaa jäsenvaltioiden veropohjaa vuosittain arviolta 50–70 miljardin euron verran.

    3.4

    ETSK hyväksyy ehdotetut säännöt, jotka koskevat korkojen vähennyskelpoisuuden rajoittamista yritystoiminnassa. EU:n sääntöjen tulee kuitenkin olla yhteensopivat OECD:n sääntöjen ja niiden Yhdysvalloissa ja muilla taloudellisesti merkittävillä lainkäyttöalueilla toteutettavien täytäntöönpanojärjestelyjen kanssa. Kansainvälisesti koordinoitu lähestymistapa auttaisi torjumaan joidenkin monikansallisten yhtiöiden aggressiivista verosuunnittelua, jonka tuloksena ne maksavat ”liiallisia” korkoja alhaisen verotuksen lainkäyttöalueille sijoittautuneille tytäryhtiöilleen. ETSK kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita tiivistämään kansainvälisiä neuvotteluja muun muassa OECD:n ja G20:n puitteissa yhdenmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi EU:n ja OECD:n tasolla. Neuvotteluissa olisi myös tarkasteltava, voidaanko ehdotettuja sääntöjä soveltaa myös rahoitusyhtiöihin.

    3.5

    ETSK kannattaa maastapoistumisveroa koskevaa ehdotusta ja suosittaa, että jäsenvaltioiden tulisi hyväksyä osamaksujärjestely vain siinä tapauksessa, että varainsiirrolla on jokin muukin tarkoitus kuin vain yrityksen verojen alentaminen.

    3.6

    ETSK suosittaa, että vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmään siirtymistä koskevaa lauseketta sovelletaan suoraan kaikkiin verovelvollisiin, jotka ovat saaneet tuloja veroparatiiseiksi luokitelluilta lainkäyttöalueilta.

    3.7

    ETSK kannattaa ulkomaisia väliyhteisöjä koskevia direktiiviehdotuksen sääntöjä.

    3.8

    ETSK kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita vahvistamaan mahdollisimman pian määräajan niiden direktiivin säännösten täytäntöönpanolle, jotka liittyvät OECD:n sopimuksiin perustuvassa BEPS-hankkeessa ja G20:n puitteissa tehtyihin sitoumuksiin, kun otetaan huomioon aggressiivisesta verosuunnittelusta aiheutuva haitta jäsenvaltioiden veropohjalle. ETSK pitää direktiiviehdotukseen sisältyvää kolmen vuoden määräaikaa liian pitkänä.

    3.9

    Kun otetaan huomioon mahdollinen vaikutus investointiympäristöön EU:ssa, ETSK olisi pitänyt direktiiviluonnoksessa tervetulleena vaikutustenarviointia, jonka laatiminen on vakiintunut käytäntö sellaisten ehdotusten kohdalla, joissa esitetään merkittäviä muutoksia.

    Direktiivi hallinnollisesta yhteistyöstä annetun direktiivin muuttamisesta

    3.10

    ETSK tukee hallinnollisesta yhteistyöstä annetun direktiivin muuttamista koskevassa direktiiviehdotuksessa esitettyjä sääntöjä, sillä veropetosten ja veronkierron seuraukset ovat vakavia. Yhtiöiden tilinpäätösraporttien sisällyttäminen jäsenvaltioiden veroviranomaisten välisen automaattisen tietojenvaihdon piiriin tehostaa tätä välinettä, jonka tarkoituksena on torjua veropetoksia, veronkiertoa ja aggressiivista verosuunnittelua.

    3.11

    ETSK katsoo, että direktiiviehdotuksessa tarkoitetut raportit tulisi vaatia vain ehdotuksessa mainituilta monikansallisilta suuryrityksiltä eikä pk-yrityksiltä, joille raportoinnista aiheutuisi suhteettoman suuret kustannusvaikutukset. Velvoitteen rajaaminen monikansallisiin yrityksiin, joiden konserniliikevaihto ylittää tietyn summan, saattaisi osoittautua tehottomaksi ja syrjiväksi.

    3.12

    Direktiiviehdotuksessa esitetyillä muutoksilla pyritään edistämään OECD:n BEPS-toimintasuunnitelman toimenpiteen 13 yhdenmukaista siirtämistä osaksi kansallisia järjestelmiä kaikissa jäsenvaltioissa. ETSK yhtyy komission kantaan, jonka mukaan aggressiivisen verosuunnittelun torjuminen on mahdollista vain maailmanlaajuisella tasolla.

    3.13

    Ottaen huomioon kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden toistuvat vaatimukset monikansallisten yritysten verotuksen avoimuuden lisäämisestä ETSK kehottaa komissiota sisällyttämään direktiivin säännöksiin jäsenvaltioille asetettavan velvoitteen saattaa julkisiksi automaattisen tietojenvaihdon piiriin kuuluvien raporttien tiedot.

    Komission suositus verosopimusten väärinkäytöstä

    3.14

    Komission suosituksessa on kyse OECD:n BEPS-toimintasuunnitelman toimenpiteiden 6 ja 7 siirtämisestä osaksi kansallisia järjestelmiä. Kyseisissä toimenpiteissä ehdotetaan verosopimusmallin muuttamista monikansallisten yhtiöiden harjoittamien väärinkäytösten riskin pienentämiseksi.

    3.15

    ETSK kannattaa kahta väärinkäytön vastaista lauseketta, joita komissio ehdottaa suosituksessaan. Lausekkeiden sisällyttäminen jäsenvaltioiden toisten jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden kanssa allekirjoittamiin sopimuksiin auttaa merkittävästi pienentämään mahdollisuutta, että monikansallisten yritysten tulot jäävät verotuksen ulkopuolelle verosopimuskeinottelun tuloksena.

    Tiedonanto tehokasta verotusta koskevasta ulkoisesta strategiasta

    3.16

    Komission tiedonannossa määritellään EU:n ulkoinen strategia tehokkaan yhtiöverotuksen varmistamiseksi ottaen huomioon veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun maailmanlaajuinen luonne. ETSK kannattaa komission lähestymistapaa.

    3.17

    Komissio ehdottaa koordinointia, joka koskisi jäsenvaltioiden lähestymistapaa kolmansiin maihin nähden verotuksen avoimuuteen liittyvissä asioissa. ETSK yhtyy komission kantaan, sillä verotusalan hyvää hallintotapaa koskevien sääntöjen täytäntöönpano jäsenvaltioiden suhteissa kolmansiin maihin on ollut hajanaista eikä siksi ole johtanut vakuuttaviin tuloksiin aggressiivisen verosuunnittelun torjunnassa.

    3.18

    EU:n kriteerit verotusalan hyvästä hallintotavasta on syytä saattaa ajan tasalle maailmanlaajuisen verotusympäristön nopean kehityksen vuoksi. Komissio ehdottaa tätä varten tiedonantonsa liitteessä I uusia kriteerejä. ETSK on tyytyväinen komission aloitteeseen ja kehottaa neuvostoa hyväksymään uudet kriteerit.

    3.19

    ETSK kannattaa ajatusta eurooppalaisesta luettelosta, johon sisällytetään ne lainkäyttöalueet, jotka kieltäytyvät soveltamasta verotusalan hyvän hallintotavan sääntöjä (10). Tällä hetkellä useimmilla jäsenvaltioilla on omat luettelonsa ja seuraamuksensa kyseisten lainkäyttöalueiden kanssa tapahtuville liiketoimille. ETSK katsoo, että EU:n luettelo, jossa asetettaisiin täsmälliset perusteet sellaisten lainkäyttöalueiden identifioimiseksi, jotka kieltäytyvät noudattamasta sääntöjä, muodostaisi yhdessä kaikkien jäsenvaltioiden yhdenmukaisesti soveltamien seuraamusten kanssa paljon tehokkaamman välineen veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun torjumiseksi. ETSK kannattaakin komission strategiassa esitettyjä toimenpiteitä.

    Bryssel 28. huhtikuuta 2016.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

    Georges DASSIS


    (1)  http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/company_tax/anti_tax_avoidance/timeline_without_logo.png

    (2)  COM(2016) 23 final.

    (3)  COM(2016) 26 final.

    (4)  COM(2016) 25 final.

    (5)  C(2016) 271 final.

    (6)  COM(2016) 24 final.

    (7)  http://www.oecd.org/tax/transfer-pricing-documentation-and-country-by-country-reporting-action-13-2015-final-report-9789264241480-en.htm

    (8)  http://www.oecd.org/ctp/beps-actions.htm

    (9)  Ks. ETSK:n lausunto veropetosten ja veronkierron torjunnasta (EUVL C 198, 10.7.2013, s. 34).

    (10)  Ks. ETSK:n lausunto verotuksen avoimuutta koskevasta paketista (EUVL C 332, 8.10.2015, s. 64).


    Top