Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(28)

    Kertomus Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaus

    EUVL C 442, 10.12.2014, p. 240–246 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 442/240


    KERTOMUS

    Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2013 sekä viraston vastaus

    (2014/C 442/28)

    JOHDANTO

    1.

    Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto (jäljempänä ”virasto”), perustettiin komission päätöksellä 2008/37/EY (1). Brysselissä sijaitseva virasto perustettiin 1. tammikuuta 2008 ja 31. joulukuuta 2017 väliseksi ajaksi hallinnoimaan tutkimuksen seitsemännen puiteohjelman yhteydessä toteutettavaa Ideat-erityisohjelmaa (2).

    TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

    2.

    Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

    TARKASTUSLAUSUMA

    3.

    Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti

    a)

    viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (3) ja selvityksen talousarvion toteuttamisesta (4)31. joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

    b)

    tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden.

    Toimivan johdon velvollisuus

    4.

    Toimiva johto vastaa viraston tilinpäätöksen laatimisesta ja sen oikein esittämisestä sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta (5).

    a)

    Viraston tilinpäätöksen laatimista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäisen valvonnan järjestelmä, jonka pohjalta on mahdollista laatia ja esittää oikein tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, valita asianmukaiset tilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja soveltaa niitä komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti (6) sekä laatia kirjanpidolliset arviot, jotka ovat kyseisissä olosuhteissa kohtuulliset. Johtokunta vahvistaa viraston tilinpäätöksen sen jälkeen, kun viraston tilinpitäjä on laatinut tilinpäätöksen kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta ja liittänyt tilinpäätökseen laatimansa ilmoituksen, jossa hän toteaa muun muassa saaneensa kohtuullisen varmuuden siitä, että tilinpäätös antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikean ja riittävän kuvan viraston taloudellisesta asemasta.

    b)

    Tilien perustana olevien toimien laillisuutta ja asianmukaisuutta sekä varainhoidon moitteettomuuden periaatteen noudattamista koskeviin toimivan johdon velvollisuuksiin kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää vaikuttava ja tehokas sisäisen valvonnan järjestelmä, joka sisältää riittävän valvonnan ja tarkoituksenmukaiset toimenpiteet sääntöjenvastaisuuksien ja petosten estämiseksi sekä oikeudelliset toimet, joiden avulla tarvittaessa peritään takaisin aiheettomasti maksetut tai käytetyt varat.

    Tarkastajan velvollisuus

    5.

    Tilintarkastustuomioistuimen vastuulla on antaa tarkastuksensa perusteella tarkastuslausuma Euroopan parlamentille ja neuvostolle (7) tilinpäätöksen luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tilintarkastustuomioistuin toimittaa tarkastuksensa kansainvälisten tilinpäätösstandardien ja eettisten ohjeiden (IFAC) sekä ylimpien tarkastuselinten kansainvälisten standardien (INTOSAI) mukaisesti. Kyseisissä standardeissa edellytetään, että tilintarkastustuomioistuin suunnittelee ja toimittaa tarkastuksen siten, että sen avulla saadaan kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset.

    6.

    Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädännön vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen kannalta, sekä valvontajärjestelmiä, joiden avulla on tarkoitus varmistaa tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden tarkoituksenmukaiset tarkastustoimenpiteet. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja esitettyjen kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilinpäätöksen yleisen esittämistavan arvioiminen.

    7.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että se on saanut tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä tarkastuslausumansa perustaksi.

    Lausunto tilien luotettavuudesta

    8.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston taloudellinen asema 31 päivänä joulukuuta 2013 sekä sen toimien tulokset ja rahavirrat mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta on esitetty tilinpäätöksessä kaikilta olennaisilta osiltaan oikein viraston varainhoitoa koskevien säännösten ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti.

    Lausunto tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

    9.

    Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että rahaston 31 päivänä joulukuuta 2013 päättyneeltä varainhoitovuodelta annetun tilinpäätöksen perustana olevat toimet ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

    Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Milan Martin CVIKLin johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 1. heinäkuuta 2014 pitämässään kokouksessa.

    Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    presidentti


    (1)  EUVL L 9, 12.1.2008, s. 15.

    (2)  Liitteessä I esitetään tiedotustarkoituksessa yhteenveto viraston vastuualueista ja toiminnasta.

    (3)  Sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

    (4)  Sisältää talousarvion toteutumalaskelman liitteineen.

    (5)  Asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1), 53 ja 58 artikla yhdessä 62 ja 68 artiklan kanssa.

    (6)  Komission tilinpitäjän vahvistamat kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisen tilintarkastajaliiton (International Federation of Accountants, IFAC) antamiin kansainvälisiin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) tai, silloin kuin se on relevanttia, kansainvälisen tilinpäätösstandardeja käsittelevän elimen (International Accounting Standards Board, IASB) antamiin kansainvälisiin IAS/IFRS-tilinpäätösstandardeihin (International Accounting Standards/International Financial Reporting Standards).

    (7)  Asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012, 162 artikla.


    LIITE I

    Euroopan tutkimusneuvoston toimeenpanovirasto (Bryssel)

    Vastuualueet ja toiminta

    Perussopimuksen mukainen unionin toimivalta

    (Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 182 artikla)

    1.

    Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät kaikkea unionin toimintaa koskevan monivuotisen puiteohjelman talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan. Puiteohjelmassa:

    vahvistetaan ne tieteelliset ja teknologiset tavoitteet, jotka 180 artiklassa tarkoitetulla toiminnalla toteutetaan, sekä niihin liittyvät painopisteet,

    osoitetaan tällaisen toiminnan pääperiaatteet,

    vahvistetaan se suurin kokonaismäärä, jolla unioni osallistuu puiteohjelman rahoitukseen, ja yksityiskohtaiset säännöt unionin osallistumisesta ohjelman rahoitukseen sekä kunkin suunnitellun toiminnan osuus.

    2.

    Puiteohjelmaa mukautetaan tai täydennetään tilanteen kehityksen mukaisesti.

    3.

    Puiteohjelma pannaan täytäntöön kussakin toiminnassa kehitetyin erityisohjelmin. Kussakin erityisohjelmassa täsmennetään yksityiskohtaiset säännöt ohjelman toteuttamiseksi, vahvistetaan ohjelman kesto ja määrätään tarpeellisiksi arvioiduista varoista. Erityisohjelmissa vahvistetut tarpeellisiksi arvioitujen varojen määrät eivät saa ylittää puiteohjelmalle ja kullekin toiminnalle vahvistettua suurinta kokonaismäärää.

    4.

    Neuvosto hyväksyy erityisohjelmat erityistä lainsäätämisjärjestystä noudattaen sekä Euroopan parlamenttia ja talous- ja sosiaalikomiteaa kuultuaan.

    Viraston toimivaltuudet

    (komission päätös 2008/37/EY)

    Tavoitteet

    Virasto perustettiin joulukuussa 2007 komission päätöksellä 2008/37/EY hallinnoimaan yhteisön Ideat-erityisohjelmaa tieteen eturintamassa olevan tutkimuksen alalla neuvoston asetuksen (EY) N:o 58/2003 mukaisesti. Ideat-erityisohjelmaa toteuttaa Euroopan tutkimusneuvosto (ERC). Tutkimusneuvostossa toimiva riippumaton tieteellinen neuvosto laatii tutkimusneuvoston tieteellisen strategian ja seuraa, miten operatiivisesta hallinnoinnista vastaava virasto panee strategian täytäntöön. Virastosta tuli tutkimuksen ja innovoinnin pääosastosta riippumaton 15. heinäkuuta 2009.

    Tehtävät

    Viraston tehtävät kuvataan delegoidun säädöksen (ks. komission päätös C(2008) 5694) 5–7 artiklassa. Viraston vastuulle on annettu mm. seuraavat tehtävät:

    kaikki hallinnolliseen täytäntöönpanoon ja ohjelman toteuttamiseen liittyvät asiat ja erityisesti arviointimenettelyt, vertaisarviointi ja valintaprosessi tieteellisen neuvoston vahvistamien periaatteiden mukaan

    apurahojen taloudellinen ja tieteellinen hallinnointi.

    Hallinto

    (komission päätökset C(2008) 5132 ja C(2011) 4877)

    (komission päätökset 2007/134/EY ja 2011/12/EU)

    (neuvoston päätös 2006/972/EY)

    (neuvoston asetus (EY) N:o 58/2003)

    Johtokunta

    Komissio nimittää johtokunnan (ks. komission päätös C(2008) 5132), joka valvoo viraston toimintaa. Johtokunta hyväksyy viraston vuosittaisen työohjelman (saatuaan komission suostumuksen), hallinnollisen talousarvion ja vuosikertomukset. Se koostuu viidestä jäsenestä ja yhdestä tarkkailijajäsenestä.

    Euroopan tutkimusneuvoston tieteellinen neuvosto

    Tieteelliselle neuvostolle annettiin komission päätöksellä 2007/134/EY tehtäväksi laatia Ideat-erityisohjelman tieteellinen strategia, päättää neuvoston päätöksen 2006/972/EY 5 artiklan 3 kohdan rajoissa, minkä tyyppistä tutkimusta rahoitetaan, sekä toimia toiminnan laadun takaajana tieteellisestä näkökulmasta. Tieteellisen neuvoston tehtäviin kuuluvat erityisesti Ideat-erityisohjelmaa koskevan vuosittaisen työohjelman laatiminen, vertaisarviointiprosessin vahvistaminen sekä Ideat-erityisohjelman täytäntöönpanon seuranta ja laadunvalvonta, rajoittamatta kuitenkaan komission vastuuta. Tieteellinen neuvosto koostuu komission nimittämästä 22 jäsenestä.

    Viraston johtaja

    Euroopan komissio nimittää neljäksi vuodeksi.

    Ulkoinen tarkastus

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin.

    Vastuuvapauden myöntävä viranomainen

    Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapauden neuvoston suosituksesta.

    Viraston resurssit vuonna 2013 (2012)

    Talousarvio

    40,1(37,8) miljoonaa euroa

    Henkilöstö 31. joulukuuta 2013

    Varainhoitovuoden 2013 toimintatalousarvioon sisältyy henkilöstötaulukko, jossa on 100 (100) väliaikaisen toimihenkilön tointa sekä määrärahat 289:ää (289:ää) sopimussuhteista toimihenkilöä ja työkomennuksella olevaa kansallista asiantuntijaa varten. Henkilöstötaulukkoon sisältyy siis yhteensä 389 (389) toimea. Toimista oli vuoden 2013 lopussa täytettynä 379 (380).

    99 (96) väliaikaista toimihenkilöä, joista 13 (11) työskenteli komennuksella ja 86 (85) oli ulkopuolista henkilöstöä

    270 (275) sopimussuhteista toimihenkilöä

    10 (9) työkomennuksella olevaa kansallista asiantuntijaa.

    Henkilöstön tehtävät jakaantuivat seuraavasti:

    toimintaan liittyvät tehtävät (tieteellinen osasto ja apurahoista vastaava osasto): 70 % (71 %)

    hallinnolliset tehtävät (muut osastot): 30 % (29 %).

    Tuotteet ja palvelut vuonna 2013 (2012)

    1.

    Ideat-työohjelmaan liittyvien apurahasopimusten seuranta ja aloittelevien (Starting Grants) ja edistyneiden (Advanced Grants) tutkijoiden apurahoihin, Synergy Grants -apurahoihin sekä konseptin toimivuuden osoittamista koskeviin Proof-of-Concept Grants -apurahoihin liittyvät pyynnöt. Ideat-työohjelmaa toteutetaan julkaisemalla vuosittain ehdotuspyyntöjä. Ulkoiset asiantuntijat arvioivat ehdotukset, mitä seuraa valmisteluvaihe ja apurahasopimusten tekeminen ja lopulta hankkeiden toteuttamista koskeva seuranta. Jokainen ehdotuspyyntömenettely johtaa useisiin apurahasopimuksiin, joihin liittyvän hankesyklin oletetaan olevan noin viiden vuoden mittainen.

    2.

    Ideat-erityisohjelmaa koskevien vuoden 2013 ehdotuspyyntömenettelyjen toteuttaminen (aloittelevien ja edistyneiden tutkijoiden apurahat, Synergy Grants -apurahat sekä konseptin toimivuuden osoittamista koskevat apurahat): vuonna 2013 toimitettiin 10  151 hakemusta, joista 3  329 liittyi aloittelevien tutkijoiden apurahoihin, 3  673 uudenlaisiin Consolidator-ehdotuspyyntöihin, 2  408 edistyneiden tutkijoiden apurahoihin ja 449 Synergy Grants -apurahoihin ja 292 konseptin toimivuuden osoittamista koskeviin apurahoihin. Hakemuksista yhteensä 9  968 oli käsittelykelpoisia ja otettiin arviointilautakuntien tutkittaviksi. Kaikkiaan 959 ehdotusta valittiin apurahaprosessiin (890 pääasiallisiin luetteloihin ja 69 varallaololuetteloihin).

    3.

    Ideat-erityisohjelmaan sekä viraston vuoden 2013 toimintaan liittyvän tiedon tuottaminen ja levittäminen.

    4.

    Tieteellinen neuvosto järjesti vuonna 2013 säännöllisiä kokouksia eri puolilla Eurooppaa; yleensä kokoukset järjestettiin kansallisten viranomaisten kutsusta. EU:n jäsenvaltioissa tai assosioituneissa maissa järjestettävien kokousten tarkoituksena on lisätä tutkimusneuvoston näkyvyyttä. Sekä kansalliset viranomaiset että paikalliset tiede- ja tutkimusyhteisöt pitävät kokouksia tärkeinä. Viisi tieteellisen neuvoston täysistuntoa järjestettiin 1. tammikuuta ja 31. joulukuuta 2013 välisenä aikana. Täysistunto järjestettiin tammi-, maalis- ja joulukuussa Brysselissä (Belgiassa), kesäkuussa Bratislavassa (Slovakiassa) ja lokakuussa Utrechtissa (Alankomaissa). Tutkimusneuvoston toimintarakenteiden ja mekanismien tarkistusta vuonna 2009 käsitelleen työryhmän suositusten perusteella tieteellinen neuvosto perusti kaksi pysyvää komiteaa: toinen komitea käsittelee eturistiriitoja, tieteellistä vilppiä ja eettisiä kysymyksiä, ja toinen arviointilautakunnan jäsenten valintaa. Toimeenpanovirasto tuki näiden komiteoiden operatiivisia toimintoja; kumpikin komitea kokoontui kolmesti vuonna 2013. Tieteellisen neuvoston jäsenet tapaavat myös erityisiä kysymyksiä käsittelevissä työryhmissä. Toimeenpanovirasto järjesti vuonna 2013 innovointia ja suhteita yrityksiin, tutkimustulosten avointa saatavuutta, kansainvälistymistä ja tasavertaista sukupuolijakaumaa käsittelevien tutkimusneuvoston työryhmien kokoukset. Työryhmät tekevät analyysejä ja osallistuvat toimivaltaansa kuuluvilla aloilla tutkimusneuvoston tieteellisen strategian kehittämiseen laatimalla ehdotuksia hyväksyttäväksi tieteellisen neuvoston täysistunnossa. Lisäksi virasto valmisteli yhdessä työryhmien jäsenten kanssa useita asiakirjoja, joissa esitetään analyyseja ja keskeisiä tietoja työryhmien ja pysyvien komiteoiden käsittelemistä aiheista.

    Neljä viidestä työryhmästä järjesti Brysselissä vuonna 2013 seuraavat neljä huomattavaa tapahtumaa:

    Innovointia ja suhteita yrityksiin käsittelevä työryhmä: New technologies from the ERC -tapahtuma (5. helmikuuta) järjestettiin yhdessä Science Business -julkaisun kanssa. Yksitoista apurahan saajaa, joille on myönnetty konseptin toimivuuden osoittamista koskeva tutkimusneuvoston apuraha, tapasi elinkeinoelämän sijoittajia keskustellakseen heidän kanssaan hankkeistaan ja solmiakseen mahdollisia yrityskontakteja.

    Tutkimustulosten avointa saatavuutta käsittelevä työryhmä: Open Access infrastructures in the Social Sciences and Humanities -seminaari. Tapahtuma suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä tieteellisen neuvoston tutkimustulosten avointa saatavuutta käsittelevän työryhmän kanssa. Tapahtumaan kokoontui monipuolinen joukko alan asiantuntijoita, muun muassa korkeakoulujen, rahoittajien ja päätöksentekijöiden edustajia. Mukana oli myös kaksi tutkimusneuvoston apurahan saajaa.

    Keskeisiä tulosindikaattoreita käsittelevä työryhmä: Identification of ”frontier research” and ”emerging research areas” in research proposals -tapahtuma järjestettiin kahden koordinointia ja tukitoimia koskevan CSA-hankkeen koordinaattoreiden kanssa. Hankkeissa tutkitaan bibliometriikan mahdollista käyttöä tutkimusneuvoston seuranta- ja arviointistrategian tukena. Euroopan tutkimusneuvoston tieteellisen neuvoston jäsenet, skientometriikan asiantuntijat, viraston tiedealan virkamiehet, tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston sekä viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian pääosaston virkamiehet ja muiden tutkimusta rahoittavien elinten edustajat tarkastelivat kaksipäiväisessä (20. ja 21. helmikuuta) keskustelutilaisuudessa CSA-hankkeisiin osallistuvien tiimien jäsenten esittelemiä tuloksia. Ne koskivat bibliometriikan tekniikoita ja indikaattoreita, joilla mitataan, missä määrin tutkimusneuvosto tukee tutkimusehdotuksia, jotka ovat tieteen eturintamassa tai liittyvät esiin nouseviin tutkimusalueisiin.

    Tasavertaista sukupuolijakaumaa käsittelevä työryhmä: On the way to the top: providing equal opportunities for men and women in science and technology -seminaari. Tavoitteena oli koota kansallisten tutkimusorganisaatioiden edustajia ja tasa-arvoasiantuntijoita keskustelemaan sukupuolten tasa-arvon valtavirtaistamiseen eri Euroopan maissa sovelletuista erilaisista käytännöistä ja toimintatavoista. Lisäksi tarkoituksena oli vaihtaa tietoja toimintalinjoihin ja lähestymistapoihin liittyvistä parhaista käytännöistä, joiden avulla voitaisiin lisätä naispuolisten tutkijoiden laajempaa osallistumista.

    Lähde: Viraston toimittama liite.


    VIRASTON VASTAUS

    Virasto on ottanut huomioon tilintarkastustuomioistuimen kertomuksen.


    Top