Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AE0408

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta Neuvoston direktiivi pääoman hankinnasta suoritettavista välillisistä veroista (uudelleen laadittu) KOM (2006) 760 lopullinen — 2006/0253 CNS

    EUVL C 161, 13.7.2007, p. 23–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    EUVL C 161, 13.7.2007, p. 4–4 (MT)

    13.7.2007   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 161/23


    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Neuvoston direktiivi pääoman hankinnasta suoritettavista välillisistä veroista (uudelleen laadittu)”

    KOM (2006) 760 lopullinen — 2006/0253 CNS

    (2007/C 161/04)

    Euroopan unionin neuvosto päätti 16. tammikuuta 2007 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 262 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellämainitusta aiheesta

    Asian valmistelusta vastannut ”talous- ja rahaliitto, taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 23. helmikuuta 2007. Esittelijä oli Umberto Burani.

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 14.–15. maaliskuuta 2007 pitämässään 434. täysistunnossa (maaliskuun 14. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 159 ääntä puolesta ja 0 vastaan 6:n pidättyessä äänestämästä.

    1.   Perustelut

    1.1

    Ehdotus koskee useaan kertaan muutetun, yritysten pääoman hankintaveroa koskevan neuvoston direktiivin 69/335/ETY uudelleenlaatimista. Direktiivin alkuperäisenä tarkoituksena oli yhdenmukaistaa verotusjärjestelmiä ja estää jäsenvaltioita ottamasta käyttöön tai kantamasta muita vastaavia veroja. Direktiiviä on muutettu useaan otteeseen, ja vuonna 1985 annetussa direktiivissä 85/303/ETY säädetään, että pääoman hankintaverosta olisi luovuttava kokonaan sen yrityksille aiheuttamien haitallisten taloudellisten vaikutusten vuoksi.

    1.2

    Eräät jäsenvaltiot eivät kuitenkaan voineet hyväksyä veron poistamisesta aiheutuvia verotulojen menetyksiä. Vuonna 1985 annettuun direktiiviin on siis myönnetty poikkeus, joka antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden vapauttaa liiketoimet pääoman hankintaverosta tai ottaa käyttöön enintään yhden prosentin suuruinen kiinteä verokanta.

    1.3

    Pääperiaate säilyy entisellään käsiteltävänä olevassa direktiiviehdotuksessa, jossa on kyse pelkästään aiemman säännöksen uudelleenlaadinnasta. Komitea voi vain merkitä asian tiedoksi ja antaa hyväksyntänsä. Komission kertomus antaa kuitenkin aihetta harkita joitakin seikkoja, joita neuvosto voisi koota yhteen jatkotoimien varalta.

    2.   Päätelmät ja suositukset

    2.1

    Suurin osa 25 jäsenvaltiosta on ottanut huomioon neuvoston vuonna 1985 antamat ohjeet ja luopunut verosta kokonaan. Tällä hetkellä vain seitsemän jäsenvaltiota soveltaa sitä edelleen: Puolassa ja Portugalissa vero on 0,50 prosenttia tai sitä pienempi ja Kyproksessa se on 0,60 prosenttia. Kreikka, Espanja, Luxemburg ja Itävalta soveltavat täysimääräistä yhden prosentin veroa. Tällaiset erot estävät eurooppalaisten yritysten tasa-arvoisen kohtelun, joka on eräs yhtenäismarkkinoiden tehokkaan toiminnan edellytyksistä. Vaikka verotuksen alalla esiintyy edelleenkin paljon muitakin eroja ja esteitä, se ei ole peruste luopua tämän veron poistamisesta kokonaan.

    2.2

    Poikkeuksesta vielä hyötyvien jäsenvaltioiden olisi hyödyllistä pohtia verotuloista saatavia hyötyjä ja verrata niitä todennäköisiin (ja tietyssä määrin laskettavissa oleviin), muista yhteisömaista tai unionin ulkopuolisista maista tulevien investointien menetyksiin, kun otetaan huomioon, että kyseinen vero on poistettu melkein kaikkialta. ETSK katsoo, että poikkeuksen poistaminen olisi kaikkien osapuolten etu ja että se edistäisi yhtenäismarkkinoiden tehokasta toimintaa kokonaisuutena.

    2.3

    ETSK kiinnittää lisäksi huomiota eräiden jäsenvaltioiden omaksumaan käytäntöön eli uusien maksujen käyttöönottamiseen veron poistamisen jälkeen, mikä merkitsee veron epäsuoraa korvaamista toisella. Eräissä tapauksissa komissio on puuttunut asiaan ja käynnistänyt rikkomisesta johtuvan menettelyn. On silti mahdollista, että on olemassa muitakin vastaavia tapauksia, jotka eivät ole tulleet esiin. Työmarkkinaosapuolten valppaus voi auttaa tällaisten tapausten torjumisessa.

    Bryssel 14. maaliskuuta 2007

    Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

    puheenjohtaja

    Dimitris DIMITRIADIS


    Top