Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H0553

    Komission suositus (EU) 2022/553, annettu 5 päivänä huhtikuuta 2022, Alternaria-toksiinien esiintymistä elintarvikkeissa koskevasta seurannasta

    C/2022/2020

    EUVL L 107, 6.4.2022, p. 90–92 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/553/oj

    6.4.2022   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 107/90


    KOMISSION SUOSITUS (EU) 2022/553,

    annettu 5 päivänä huhtikuuta 2022,

    Alternaria-toksiinien esiintymistä elintarvikkeissa koskevasta seurannasta

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 292 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) elintarvikeketjun vierasaineita käsittelevä lautakunta (CONTAM) antoi vuonna 2011 tieteellisen lausunnon (1) riskeistä, joita Alternarian esiintyminen elintarvikkeissa aiheuttaa eläinten terveydelle ja kansanterveydelle.

    (2)

    EFSA julkaisi hiljattain myös tieteellisen raportin (2), jossa arvioidaan ravinnon kautta tapahtuvaa altistumista Alternaria-toksiineille Euroopan väestössä. Elintarviketurvallisuusviranomainen totesi, että arvioitu krooninen ravinnon kautta tapahtuva altistuminen Alternaria-toksiineille alternarioli, alternariolimonometyylieetteri ja tenuatsonihappo ylittää toksikologisen riskin kynnysarvon, minkä vuoksi tarvitaan lisätietoja yhdistekohtaisesta toksisuudesta.

    (3)

    EFSA suositteli, että kerätään enemmän tietoa Alternaria-toksiinien esiintymisestä asiaankuuluvissa elintarvikkeissa (muun muassa hedelmät ja hedelmätuotteet, tomaatit ja tomaattipohjaiset tuotteet sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset ruoat). EFSA suositteli myös, että käytetään herkempiä analyysimenetelmiä, jotta voidaan vähentää eri Alternaria-toksiineille altistumiseen liittyvää epävarmuutta, joka johtuu siitä, että suuressa osassa tällä hetkellä käytettävissä olevan tietoaineiston tietoja pitoisuuden ilmoitetaan olevan ”alle määritysrajan (LOQ)”, koska käytetyt analyysimenetelmät eivät aina ole olleet riittävän herkkiä.

    (4)

    Hyvillä maatalouskäytännöillä, hyvillä varastointi- ja kuljetusolosuhteilla sekä hyvillä tuotantotavoilla voidaan vähentää tai ehkäistä Alternaria-toksiinien esiintymistä elintarvikkeissa. On kuitenkin kerättävä lisätietoja tekijöistä, jotka johtavat Alternaria-toksiinien suhteellisen korkeisiin pitoisuuksiin tietyissä elintarvikkeissa, jotta voidaan yksilöidä toimenpiteet, joita on toteutettava Alternaria-toksiinien esiintymisen välttämiseksi tai vähentämiseksi kyseisissä elintarvikkeissa.

    (5)

    Jotta voidaan antaa ohjeet siitä, milloin olisi aiheellista tunnistaa tekijät, jotka johtavat Alternaria-toksiinien suhteellisen korkeisiin tai jopa merkittäviin pitoisuuksiin elintarvikkeissa, on tarpeen vahvistaa elintarvikkeita koskevat ohjeelliset arvot EFSAn tietokannassa olevien tietojen perusteella. Ohjeelliset tasot on vahvistettu vain niille elintarvikkeille, joista on saatavilla riittävästi esiintymistietoja.

    (6)

    Sen vuoksi on aiheellista suositella, että Alternaria-toksiinien esiintymistä elintarvikkeissa seurataan ja että niiden korkeisiin määriin tietyissä elintarvikkeissa johtavat tekijät tunnistetaan,

    ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

    (1)

    Jäsenvaltioiden olisi tiiviissä yhteistyössä elintarvikealan toimijoiden kanssa seurattava Alternaria-toksiinien alternarioli, alternariolimonometyylieetteri ja tenuatsonihappo esiintymistä elintarvikkeissa, erityisesti tomaattijalosteissa, paprikajauheessa, seesaminsiemenissä, auringonkukansiemenissä, auringonkukkaöljyssä, pähkinöissä, kuivatuissa viikunoissa sekä imeväisten ja pikkulasten viljapohjaisissa ruoissa. Myös muita Alternaria-toksiineja olisi analysoitava mahdollisuuksien mukaan, ja tuloksista olisi ilmoitettava Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselle.

    (2)

    Jotta voidaan varmistaa, että näytteet ovat edustavia, jäsenvaltioiden olisi noudatettava komission asetuksessa (EY) N:o 401/2006 23 päivänä helmikuuta 2006 (3) säädettyjä asiaankuuluvia näytteenottomenettelyjä. Näytteenotto tomaattijalosteista olisi suoritettava asetuksen (EY) N:o 401/2006 liitteessä I olevassa H osassa (nestemäiset tuotteet) tai I osassa (kiinteät tuotteet) vahvistettujen sääntöjen mukaisesti. Elintarvikealan toimija voi käyttää näytteenottomenettelyä, joka poikkeaa asetuksessa (EY) N:o 401/2006 vahvistetusta menettelystä, kunhan näyte edustaa koko erää.

    (3)

    Kun kyse on alternariolin ja alternariolimonometyylieetterin määrittämisestä, määritysraja ei saisi olla korkeampi kuin 2 μg/kg imeväisten ja pikkulasten viljapohjaisten ruokien osalta ja 4 μg/kg muiden elintarvikkeiden osalta, ja kun kyse on tenuatsonihapon määrittämisestä, määritysraja ei saisi olla korkeampi kuin 20 μg/kg kaikkien elintarvikkeiden osalta.

    (4)

    Jäsenvaltioiden olisi elintarvikealan toimijoiden aktiivisella myötävaikutuksella tehtävä tutkimuksia määrittääkseen tekijät, joiden vuoksi tämän suosituksen liitteessä esitetyt ohjeelliset tasot ovat ylittyneet, sekä jalostuksen vaikutukset asianomaisten Alternaria-toksiinien tasoon.

    (5)

    Jäsenvaltioiden ja elintarvikealan toimijoiden olisi toimitettava EFSAlle vuosittain viimeistään 30 päivänä kesäkuuta edellistä vuotta koskevat tiedot koottavaksi yhteen tietokantaan ja näin toimiessaan noudatettava elintarvikkeiden ja rehujen osalta käytettävää näytteen standardikuvausta (SSD) koskevissa EFSAn ohjeissa esitettyjä vaatimuksia ja EFSAn erityisiä raportointivaatimuksia (4).

    Tehty Brysselissä 5 päivänä huhtikuuta 2022.

    Komission puolesta

    Stella KYRIAKIDES

    Komission jäsen


    (1)  Elintarvikeketjun vierasaineita käsittelevä EFSAn tiedelautakunta (CONTAM); Scientific Opinion on the risks for animal and public health related to the presence of Alternaria toxins in feed and food. EFSA Journal 2011, 9(10):2407. [97 s.] doi:10.2903/j.efsa.2011.2407. Saatavilla verkossa osoitteessa www.efsa.europa.eu/efsajournal.

    (2)  EFSA, Arcella D, Eskola M ja Gómez Ruiz JA, 2016. Scientific report on the dietary exposure assessment to Alternaria toxins in the European population. EFSA Journal 2016;14(12):4654, 32 s doi:10.2903/j.efsa.2016.4654.

    (3)  Komission asetus (EY) N:o 401/2006, annettu 23 päivänä helmikuuta 2006, näytteenotto- ja määritysmenetelmistä elintarvikkeiden mykotoksiinipitoisuuksien virallista tarkastusta varten (EUVL L 70, 9.3.2006, s. 12).

    (4)  https://www.efsa.europa.eu/en/call/call-continuous-collection-chemical-contaminants-occurrence-data-0


    LIITE

    Alternariolin, alternariolimonometyylieetterin ja tenuatsonihapon esiintymistä tietyissä elintarvikkeissa koskevat ohjeelliset pitoisuudet, jotka perustuvat EFSAn tietokannassa käytettävissä oleviin tietoihin ja joiden ylittyessä olisi tehtävä tutkimuksia Alternaria-toksiinien esiintymiseen johtaneista tekijöistä tai elintarvikkeiden jalostuksen vaikutuksesta. Ohjeelliset tasot eivät ole elintarvikkeiden turvallisuutta koskevia tasoja.

    Elintarvike

    Alternarioli (AOH)

    (μg/kg)

    Alternariolimonometyylieetteri (AME)

    (μg/kg)

    Tenuatsonihappo (TeA)

    (μg/kg)

    Tomaattijalosteet

    10

    5

    500

    Paprikajauhe

    -

    -

    10 000

    Seesaminsiemenet

    30

    30

    100

    Auringonkukansiemenet

    30

    30

    1 000

    Auringonkukkaöljy

    10

    10

    100

    Pähkinät

    -

    -

    100

    Kuivatut viikunat

    -

    -

    1 000

    Imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset ruoat

    2

    2

    500


    Top