Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0303

    Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/303, annettu 1 päivänä maaliskuuta 2016, nimityksen kirjaamisesta suojattujen alkuperänimitysten ja suojattujen maantieteellisten merkintöjen rekisteriin (Pane Toscano (SAN))

    C/2016/1181

    EUVL L 58, 4.3.2016, p. 24–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/303/oj

    4.3.2016   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 58/24


    KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/303,

    annettu 1 päivänä maaliskuuta 2016,

    nimityksen kirjaamisesta suojattujen alkuperänimitysten ja suojattujen maantieteellisten merkintöjen rekisteriin (Pane Toscano (SAN))

    EUROOPAN KOMISSIO, joka

    ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

    ottaa huomioon maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä 21 päivänä marraskuuta 2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) ja erityisesti sen 52 artiklan 3 kohdan b alakohdan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Italian hakemus nimityksen ”Pane Toscano” rekisteröimiseksi julkaistiin Euroopan unionin virallisessa lehdessä  (2) asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaisesti.

    (2)

    Marraskuun 12 päivänä 2013 päivätyllä vastaväiteilmoituksella ja joulukuun 10 päivänä 2013 päivätyllä perustellulla vastaväitteellä Yhdistynyt kuningaskunta vastusti rekisteröintiä asetuksen (EU) N:o 1151/2012 51 artiklan 2 kohdan nojalla. Marraskuun 12 päivänä 2013 päivätyllä ja marraskuun 19 päivänä 2013 komission saapuneen postin rekisteriin kirjatulla vastaväiteilmoituksella Belgia vastusti rekisteröintiä asetuksen (EU) N:o 1151/2012 51 artiklan 2 kohdan nojalla. Belgian toimittama vastaväiteilmoitus sisälsi jo kaikki perustellun vastaväitteen tiedot. Belgia toimitti 15 päivänä tammikuuta 2014 perusteellisemman perustellun vastaväitteen asetuksen (EU) N:o 1151/2012 51 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Molemmat vastaväitteet otettiin käsiteltäviksi.

    (3)

    Komissio kehotti 24 päivänä tammikuuta 2014 päivätyllä kirjeellä Italiaa ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja 13 päivänä helmikuuta 2014 päivätyllä kirjeellä Italiaa ja Belgiaa neuvottelemaan ja sopimaan asiasta keskenään sisäisiä menettelyjään noudattaen.

    (4)

    Osapuolet eivät päässeet sopimukseen.

    (5)

    Koska sopimukseen ei päästy, komission olisi tehtävä päätös asetuksen (EU) N:o 1151/2012 52 artiklan 3 kohdan b alakohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

    (6)

    Vastaväitteen esittäjät väittävät asetuksen (EU) N:o 1151/2012 10 artiklan 1 kohdan a ja d alakohdan mukaisesti, että nimityksen ”Pane Toscano” rekisteröiminen suojatuksi alkuperänimitykseksi on asetuksen (EU) N:o 1151/2012 5 artiklan ja 7 artiklan 1 kohdan vastainen ja että nimi ”Pane Toscano” on yleisnimi.

    (7)

    Vastaväitteen esittäjät väittävät, että Toscanassa korjattu tavallinen vehnä muodostuu lajikkeista, joita viljellään yleisesti useimmissa Italian osissa. Kyseisiä lajikkeita ei voida pitää kotoperäisinä tai erityisesti toscanalaisina lajikkeina. Viljan jalostaminen yksilöidyllä maantieteellisellä alueella 0-tyypin täysjyvävehnäjauhoksi tapahtuu tyypillisesti samankaltaisella tavalla kuin kaikkialla Italiassa ja yleensä myös muualla Euroopassa. Koska eri vehnälaatujen sekoittaminen on tarpeen, jotta saadaan oikeanlainen sekoitus, joka soveltuu haluttujen jauhojen suunniteltuun käyttötarkoitukseen, tuotetta luonnehtivat pikemminkin jauhojen tekniset ominaisuudet kuin tavallisen vehnän alkuperä. ”Pane Toscano” -leivän valmistuksessa pakollisen 0-tyypin täysjyvävehnäjauhon tekniset ominaisuudet ovat yleisluonteisia eivätkä Toscanan alueelle erityisiä. Hakemus on ristiriitainen, koska sen 5.2 kohdassa väitetään, että tuotteen korkea ravintoarvo ja helppo sulavuus johtuvat valmistuksessa käytetystä jauhosekoituksesta, kun taas 3.3 kohdassa täsmennetään, että valmistukseen käytetään ainoastaan yhtä tiettyä 0-tyypin täysjyvävehnäjauhoa. Hakemuksessa ei osoitettu maantieteellisen alueen ja tuotteen laadun tai ominaisuuksien välistä syy-seuraussuhdetta. Tämän vahvistaa se tosiseikka, että yhtenäisessä asiakirjassa viitataan ”toimijoiden perusteelliseen tuntemukseen”, jota pidetään ”erityisen tärkeänä tilanteessa, jossa tuotteen valmistukseen liittyy useita toisiinsa vaikuttavia tekijöitä”. Jauhojen sopivan mittainen varastointiaika myllyssä niin sanotun kypsymisprosessin (maturazione) varmistamiseksi ei ole erityinen tekijä, koska kyseinen käytäntö on levinnyt yleisesti kaikkialla Euroopan unionin alueelle. Rekisteröitäväksi ehdotettua nimeä ”Pane Toscano” käytetään yleisesti kaikkialla Toscanassa erityyppisistä leivistä, joita ei välttämättä valmisteta hakemuksessa määritellyn menetelmän mukaisesti. Lisäksi Italiassa nimen ”Pane Toscano” katsotaan tarkoittavan leipää, johon ei ole käytetty suolaa.

    (8)

    Vastaväitemenettelyn edetessä vastaväitteen esittäjät väittivät myös, että tuote-eritelmään olisi pitänyt lisätä siemenviljan alkuperää koskevia sääntöjä ja että hakijan mainitsemasta lämpötilan vaikutuksesta jauhojen ominaisuuksiin ei ole esitetty tieteellistä näyttöä.

    (9)

    Siitä huolimatta, että vastaväitteen esittäjät ovat esittäneet edellä mainitut väitteet, on aiheellista rekisteröidä nimitys ”Pane Toscano” suojattuna alkuperänimityksenä jäljempänä esitetyistä syistä.

    (10)

    Rekisteröitävä nimitys ei viittaa jauhoihin tai vehnään vaan tuotteeseen eli leipään. Sen vuoksi on tarkasteltava itse tuotetta eli leipää, jotta voidaan todeta, johtuvatko sen laatu tai ominaisuudet pääasiassa tai yksinomaan erityisestä maantieteellisestä ympäristöstä ja siihen olennaisesti liittyvistä luonnollisista ja inhimillisistä tekijöistä.

    (11)

    ”Pane Toscano” -nimisen tuotteen pääasiassa erityisestä maantieteellisestä ympäristöstä johtuvat laatu- ja erityisominaisuudet on kuvailtu tyhjentävästi yhtenäisessä asiakirjassa ja tuote-eritelmässä seuraavasti: hyvä säilyvyys, paahdetun hasselpähkinän tuoksu, sisuksen neutraali (suolaton) maku, rapea kuori, sisuksen epäsäännöllisen reikäinen rakenne ja valkoinen tai norsunluunvalkoinen väri, korkea ravintoarvo ja ominaisuudet, jotka tekevät siitä helposti sulavan ja johtuvat valmistuksessa käytettyjen eri jauholaatujen alhaisesta gluteenipitoisuudesta ja niiden sisältämästä runsasravinteisesta vehnänalkiosta (toisin kuin nykyisiin yleistyneessä valmistustavassa, jossa vehnänalkiota lisätään vasta valmistuksen aikana) sekä siitä, ettei taikinaan perinteisesti lisätä suolaa.

    (12)

    Nämä laatu- ja erityisominaisuudet johtuvat ensisijaisesti yksilöidyn maantieteellisen ympäristön luonnollisista ja inhimillisistä tekijöistä.

    (13)

    Kuten hakija on esittänyt, maantieteellisen alueen ja SAN-tuotteen ”Pane Toscano” laadun ja ominaisuuksien välinen yhteys liittyy olennaisesti leivän pitkään valmistusaikaan, jonka ansiosta hapanleipätaikinan suolattomasta vehnänalkiosta erottuvat ainesosat, jotka antavat leivän paistamisen jälkeen sille ominaisen maun, ulkonäön ja säilyvyyden. Tuote-eritelmässä yksityiskohtaisesti kuvaillun jauhamismenetelmän tuloksena jauhon luontaisesti sisältämä vehnänalkio vaikuttaa samanaikaisesti sekä ”Pane Toscano” -leivän ravintoarvoon että käymisprosessiin, koska vehnänalkion runsas entsyymipitoisuus vauhdittaa sokereiden hajoamista. Taikinajuuren hallittu käyttö saa aikaan suotuisat olosuhteet maitohappokäymiselle, jonka tuloksena muodostuvien yhdisteiden ansiosta leipä saa kypsyessään sille ominaiset maku- ja tuoksuominaisuudet. Erityisesti taikinajuuren on oltava vuorovaikutuksessa jauhoon, jonka täsmälliset ominaisuudet (pehmeys, alhainen W-arvo ja keskitason P/L-indeksi) on vahvistettu eritelmässä. Erityisistä ilmastotekijöistä johtuen Toscanassa viljellyistä vehnälajikkeista valmistetulla jauholla nämä ominaisuudet ovat muita lähialueita paremmat. Suolattomuus vaikuttaa käymisprosessiin ja korostaa selvästi myös tuotteen ominaismakua. Koska tuotteen valmistukseen liittyy useita toisiinsa vaikuttavia tekijöitä, on äärimmäisen tärkeää, että leipurit hallitsevat perusteellisesti tuotteen laatuparametrit sekä taikinajuuren valmistuksessa että nostatus- ja paistamisvaiheissa. Inhimilliset ja luontoon liittyvät tekijät ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa muodostaen dynaamisen kokonaisuuden, joka kertoo alueen ja tuotteen ominaisuuksien välisestä yhteydestä.

    (14)

    Vastaväitteen esittäjien mainitsemat perustelut eivät ole riittävän vakuuttavia kiistämään tätä hakijan hakemuksensa tueksi esittämää vankasti perusteltua kokonaiskuvaa.

    (15)

    Se, että tuotteen ”Pane Toscano” valmistukseen käytetyt vehnälajikkeet eivät ole erityisiä toscanalaisia lajikkeita vaan että niitä esiintyy myös muilla alueilla Italiassa ja Euroopassa, ei ole merkityksellistä. Tuote-eritelmässä ei mainita ”Pane Toscano” -leivän valmistukseen hyväksyttyjä vehnälajikkeita tekijänä, joka sinänsä vaikuttaisi tuotteen erityisyyteen. ”Pane Toscano” -leivän valmistuksessa sallitaan useista Toscanasta peräisin olevista vehnälajikkeista saadun jauhon käyttö, mutta tämä ei ole ratkaisevaa, sillä eritelmässä ja yhtenäisessä asiakirjassa selitetään, että tärkein tekijä on ympäristön vaikutus vehnän laatuun. Yhteisestä geeniperimästä huolimatta vehnälajikkeiden ominaispiirteiden erityisyys kehittyy ilmasto-olojen vaikutuksesta. Kun samoja lajikkeita viljellään muualla, jopa aivan Toscanan naapurialueilla, niiden kaupalliset ja tekniset ominaisuudet eivät vastaa ”Pane Toscano” -leivän valmistukseen tarvittavia ominaisuuksia. Ilmasto-olojen ja erityisesti minimilämpötilojen vaikutuksesta johtuen näiden vehnälajikkeiden toscanalaisista genotyypeistä saadun vehnäjauhon erityisominaisuudet (pehmeys, W-arvo ja P/L-indeksi) soveltuvat ”Pane Toscano” -leivän valmistukseen.

    (16)

    Edellä esitetyn perusteella myös huomautus, jonka mukaan ”Pane Toscano” -leivän valmistukseen vaadittavan vehnäjauhon – joka ei ole täysjyvävehnäjauhoa, kuten vastaväitteen esittäjät väittävät, vaan pelkästään vehnänalkiota sisältävää jauhoa – tekniset ominaisuudet ovat yleisluonteisia, osoittautuu perusteettomaksi.

    (17)

    Suojatun alkuperänimityksen määritelmässä ei edellytetä, että tuote on valmistettu tietylle yksilöidylle maantieteelliselle alueelle ominaisen menetelmän mukaan. Sen vuoksi tältä osin ei voida vedota myllyssä tapahtuvaan viljan jalostamiseen jauhoksi ja jauhon varastointiin myllyssä. Kyseiset vaiheet on kuvattu eritelmässä, koska on tarpeen saattaa niihin liittyvät käytännön yksityiskohdat tuottajien tietoisuuteen. Tässä tapauksessa jauhatusmenettelyllä on kuitenkin erityinen merkitys, sillä se vaikuttaa yhteen lopputuotteen tärkeimmistä laatuominaisuuksista varmistamalla, että alkuperäinen vehnänalkio on mukana jauhossa.

    (18)

    Sääntö, joka koskee eri vehnälajikkeiden sekoittamista ”Pane Toscano” -leivän valmistuksen edellyttämän asianmukaisen jauhosekoituksen aikaansaamiseksi, ei kyseenalaista vehnän alkuperän merkitystä. Sitä vastoin sen voidaan katsoa vahvistavan, etteivät lajikkeet itsessään ole ratkaisevan tärkeitä. Lisäksi taitoa sekoittaa eri lajikkeita keskenään voidaan pitää inhimillisenä tekijänä, joka on osa maantieteellistä ympäristöä.

    (19)

    Yhtenäisen asiakirjan 5.2 kohta ei ole ristiriitainen; ilmaisu ”johtuvat valmistuksessa käytettyjen jauhojen alhaisesta gluteenipitoisuudesta” tarkoittaa itse asiassa sitä, että valmistuksessa on käytetty eri vehnälajikkeiden sekoitusta, mikä käy selvästi ilmi, kun yhtenäistä asiakirjaa ja tuote-eritelmää ja erityisesti jälkimmäisen 5.1 kohtaa luetaan yhdessä.

    (20)

    Syy-yhteyttä koskevassa kohdassa on epätarkkuutta siltä osin kuin siinä viitataan toimijoiden perusteelliseen osaamiseen ja asiantuntemukseen kaikkein tärkeimpänä tekijänä. Kyseessä on itse asiassa käännösvirhe yhtenäisen asiakirjan englanninkielisessä toisinnossa. Yhtenäisessä asiakirjassa todetaan, että ”koska tuotteen valmistukseen liittyy useita toisiinsa vaikuttavia tekijöitä, leipureiden asiantuntemus on erityisen tärkeää”. Sitä tosiseikkaa ei voida kiistää, etteikö inhimillisellä tekijällä olisi suuri merkitys osana alkuperänimityksen suojalla varustetun tuotteen laadun ja sen yksilöidyn maantieteellisen alueen välistä yhteyttä asetuksen (EU) N:o 1151/2012 5 artiklan mukaisesti.

    (21)

    Väite, jonka mukaan rekisteröitäväksi ehdotettua nimeä ”Pane Toscano” käytetään yleisesti kaikkialla Toscanassa erityyppisistä leivistä, joita ei välttämättä valmisteta hakemuksessa määritellyn menetelmän mukaisesti, on vailla perusteita. Se, että nimeä, jonka rekisteröintihakemus on jätetty, käytetään viittaamaan myös muihin kuin ehdotetussa eritelmässä esitettyjen sääntöjen mukaisesti valmistettuihin tuotteisiin, ei estä kyseisen nimen rekisteröimistä. Rekisteröinnin tarkoituksena voi lain mukaan olla myös tietyllä nimellä kaupan pidettyjen tuotteiden tuotantomenetelmien yhdenmukaistaminen. Väitteen, jonka mukaan Italiassa nimi ”Pane Toscano” tarkoittaa leipää, johon ei ole käytetty suolaa, tueksi ei ole esitetty todisteita. Lisäksi on syytä panna merkille, ettei kansallisen vastaväitemenettelyn yhteydessä esitetty vastaväitteitä nimityksen ”Pane Toscano” rekisteröimistä vastaan suojattuna alkuperänimityksenä.

    (22)

    Vaatimusta siemenviljan alkuperäsäännöistä ei ole perusteltu riittävästi. Päätelmät lämpötilan vaikutuksesta Toscanassa viljellyn vehnän ominaisuuksiin on saatu 29 vuoden aikana kerättyihin tilastollisiin tietoihin perustuvasta ilmastovaikutuksia käsittelevästä tutkimuksesta. Vastaväitteen esittäjät eivät toimittaneet selkeää näyttöä, jonka perusteella kyseinen tutkimus voitaisiin kiistää.

    (23)

    Näiden tietojen perusteella nimitys ”Pane Toscano” olisi lisättävä suojattujen alkuperänimitysten ja suojattujen maantieteellisten merkintöjen rekisteriin.

    (24)

    Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat maataloustuotteiden laatupolitiikkakomitean lausunnon mukaiset,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

    1 artikla

    Rekisteröidään nimitys ”Pane Toscano” (SAN).

    Ensimmäisessä kohdassa tarkoitettu nimitys liittyy komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 668/2014 (3) liitteessä XI mainitun luokan 2.3 ”Leipomo-, konditoria-, makeis- ja keksituotteet” tuotteeseen.

    2 artikla

    Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

    Tehty Brysselissä 1 päivänä maaliskuuta 2016.

    Komission puolesta

    Puheenjohtaja

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.

    (2)  EUVL C 235, 14.8.2013, s. 19.

    (3)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 668/2014, annettu 13 päivänä kesäkuuta 2014, maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 soveltamissäännöistä (EUVL L 179, 19.6.2014, s. 36).


    Top