Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005G0312(01)

    Neuvoston päätöslauselma, annettu 9 päivänä joulukuuta 2004 tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuudennäkymistä

    EUVL C 62, 12.3.2005, p. 1–3 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    12.3.2005   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 62/1


    NEUVOSTON PÄÄTÖSLAUSELMA,

    annettu 9 päivänä joulukuuta 2004

    tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuudennäkymistä

    (2005/C 62/01)

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

    Panee tyytyväisenä merkille komission tiedonannon eurooppalaisen tietoyhteiskunnan haasteista vuoden 2005 jälkeen ja komission tiedonannon laajakaistaisista matkaviestintäpalveluista,

    palauttaa mieliin

    1.

    Lissabonissa 23. ja 24. maaliskuuta 2000 pidetyn Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät;

    2.

    kesäkuussa 2002 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät, joissa hyväksytään eEurope 2005 -toimintasuunnitelman tavoitteet;

    3.

    neuvoston päätöslauselman 18 päivältä helmikuuta 2003 eEurope -toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta;

    4.

    kevään 2003 Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät, joissa kehotetaan EU:n 15 jäsenvaltiota laatimaan kansalliset laajakaistastrategiat vuoden 2003 loppuun mennessä;

    5.

    neuvoston päätelmät 20 päivältä marraskuuta 2003 sähköisen hallinnon merkityksestä huomisen Euroopassa;

    6.

    kevään 2004 Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät, joissa korostetaan uusien strategioiden tarvetta sähköisen viestinnän alalla;

    7.

    sähköisen viestinnän alan viimeaikaista kehitystä Euroopassa koskevat neuvoston päätelmät 8 päivältä maaliskuuta 2004, joissa vahvistetaan tieto- ja viestintätekniikan merkitys kasvulle ja kilpailukyvylle;

    8.

    eEurope 2005 -toimintasuunnitelman väliarviointia koskevat neuvoston päätelmät 8 päivältä maaliskuuta 2004, joissa vahvistetaan eEurope 2005 -toimintasuunnitelman tavoitteiden merkitys laajentumisen yhteydessä;

    9.

    neuvoston päätelmät 10 päivältä kesäkuuta eEurope 2005 -toimintasuunnitelman tarkistamisesta ja kansallisista laajakaistastrategioista;

    10.

    4.—5. marraskuuta 2004 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan päätelmät, joissa pannaan merkille korkean tason asiantuntijaryhmän Wim Kokin johdolla laatima raportti;

    11.

    29. ja 30. syyskuuta 2004 kokoontuneen korkean tason kokouksen suuntaviivat tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuudennäkymistä.

    toteaa, että

    1.

    maaliskuussa 2000 asetettujen Lissabonin tavoitteiden saavuttamiseksi on ilmeistä tarvetta Euroopan ja kansallisella tasolla tarkastella uudelleen ja tarvittaessa parantaa politiikkoja tieto- ja viestintätekniikan omaksumisen ja leviämisen lisäämiseksi kaikkialla yhteiskunnassa;

    2.

    tieto- ja viestintätekniikan ala on sinällään merkittävä talouden ala, joka käsittää tietotekniikkateollisuuden, sähköiset viestintäpalvelut ja audio-visuaalisen alan, ja jolla on huomattavat kasvumahdollisuudet ja joka vaikuttaa lähes kaikkeen muuhun taloudelliseen toimintaan;

    3.

    tieto- ja viestintätekniikan käytöllä on huomattava suora vaikutus Euroopan talouden tuottavuuteen ja kilpailukykyyn;

    4.

    tieto- ja viestintätekniikka on merkittävä väline sosiaalisen ja maantieteellisen yhteenkuuluvuuden ja osallisuutta edistävän Euroopan kansalaisuuden luomisessa, kulttuuri-identiteettien, sosiaalisen integroitumisen ja monikielisyyden edistämisessä ja avoimuuden ja yhteiskunnallisen osallistumisen lisäämisessä;

    5.

    kattavalla ja kokonaisvaltaisella tieto- ja viestintätekniikkapolitiikalla voidaan voimakkaasti edistää EU:n kasvua, tuottavuutta ja kilpailukykyä koskevia tavoitteita luomalla korkealaatuisia työpaikkoja, parantamalla talouden yleistä suorituskykyä ja nykyaikaistamalla julkisia palveluja sekä kannustamalla uusien liiketoimintaprosessien käyttöön yksityisellä ja julkisella sektorilla;

    6.

    politiikkoja olisi kehitettävä julkisten viranomaisten, yksityissektorin ja muiden sidosryhmien välisenä jatkuvana vuoropuheluna, jotta pystyttäisiin vastaamaan tieto- ja viestintätekniikan alan uusimman kehityksen haasteisiin;

    7.

    EU:lle olisi hyötyä innovoivasta ja kilpailukykyisestä tieto- ja viestintätekniikan alasta nopeasti laajentuvilla maailmanmarkkinoilla, joilla kilpailu on entistä kovempaa.

    KATSOO, että seuraavat kysymykset ovat kattavan ja kokonaisvaltaisen tieto- ja viestintätekniikkapolitiikan kannalta merkityksellisiä:

    Korkeatasoinen tieto- ja viestintätekniikan ala ja innovaatiokykyiset yritykset

    Jatketaan investointeja vahvaan tieto- ja viestintätekniikan tutkimukseen ja kehitykseen julkisella ja yksityissektorilla ja vahvistetaan Euroopan huippuosaamista tutkimus- ja kehitystyössä luomalla tieteelliselle, taloudelliselle ja yritystoiminnalle suotuisa ympäristö.

    Tuetaan kannustavaa ympäristöä, joka edistää tietojen, taitojen ja innovaatioiden vapaata liikkuvuutta, ja jossa tutkimustulokset muuttuvat lisäarvoa tuottaviksi sovelluksiksi ja tuotteiksi.

    Kannustetaan erityisesti pk-yrityksiä aloittamaan tehokkaasti uusia sähköisiä liiketoimintaprosesseja ja ottamaan käyttöön uusia liiketoimintamalleja tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuuksien hyödyntämiseksi.

    Tieto- ja viestintätekniikka kansalaisten käyttöön — tieto- ja viestintätekniikkataidot

    Pyritään saamaan tieto- ja viestintätekniikkapalvelut kaikkien kansalaisten ulottuville ja käyttöön muun muassa lisäämällä tietoisuutta sen mahdollisesti tuomasta hyödystä ja kannustamalla käyttäjäystävällisten teknologioiden jatkuvaan kehittämiseen pyrkien näin edelleen vähentämään digitaalista kahtiajakoa.

    Kannustetaan erilaisiin toimenpiteisiin, kuten tietotekniikkaa hyödyntävä opetus, kaikkien kansalaisten, erityisesti vanhenevan väestön, eri sukupuolten ja etniseltä ja sosiaaliselta taustaltaan erilaisten ihmisten tietoteknisten taitojen kehittämiseksi edelleen niin, että he voisivat hyödyntää kaikkia tietoyhteiskunnan tarjoamia mahdollisuuksia.

    Lisätään tieto- ja viestintätekniikan integrointia työpaikoilla siten, että tuottavuus ja työn laatu kohoavat, ja vahvistetaan tieto- ja viestintätekniikan osuutta koulutuksessa.

    Etsitään strategisia vastauksia työpaikkojen muualle siirtymisestä syntyneisiin ongelmiin edistämällä työntekijöiden ja yritysten sopeutumiskykyä ja joustavuutta sekä työmarkkinaturvaa.

    Tieto- ja viestintätekniikka julkisissa palveluissa

    Sovitaan ja toteutetaan tarvittaessa Euroopan tasolla yhdenmukaisia toimintatapoja sähköisiin viranomaispalveluihin liittyvien sovellusten käytössä erityisesti lisäämällä yhteistyötä ja tietojen vaihtoa parhaista käytänteistä.

    Kehitetään organisaation mukauttamistarve huomioon ottaen kokonaisvaltainen lähestymistapa toimivamman ja tehokkaamman julkisen sektorin luomiseksi samalla kohdistaen yksilöllisiä suorakäyttöpalveluja liikeyrityksille ja kansalaisille niiden tarpeiden mukaan ja vähentäen huomattavasti hallinnollista työtä ottaen erityisesti huomioon rajatylittävien eurooppalaisten palvelujen tarve.

    Kehitetään Euroopan laajuisia palveluja sähköisen terveydenhuollon alalla kiinnittämällä erityistä huomiota standardointiin ja yhteensopivuuteen liittyviin kysymyksiin potilaiden hoidon järjestämiseksi mahdollisimman hyvin.

    Tuotteiden ja palvelujen sisältö ja kehittäminen

    Edistetään rikkaan ja luovan sisällön kehittämistä ja levittämistä esimerkiksi kannustamalla julkisen sektorin tietojen uudelleen käyttöön.

    Poistetaan tarvittaessa sisällön saatavuuden rajoja eri järjestelmäalustojen välillä esimerkiksi kannustamalla etsimään käytännön ratkaisuja digitaalisten oikeuksien hallintajärjestelmien alalla.

    Tuetaan uusien palvelujen tuloa laajentuneille sisämarkkinoille edistämällä sitä helpottavaa sääntely-ympäristöä, jossa otetaan huomioon uusin kehitys, esimerkiksi tekniset innovaatiot.

    Luodaan vastauksena tieto- ja viestintätekniikkaan perustuvien sovellusten määrän kasvuun suotuisa ympäristö, jossa teollisuus ja julkinen sektori voivat kehittää Euroopassa ja maailmanlaajuisesti tehokkaita yhteensopivia ratkaisuja, erityisesti sähköisiin maksujärjestelmiin, todentamiseen, henkilöllisyyden tunnistamiseen ja turvallisuuteen.

    Verkkojen kehittäminen

    Varmistetaan sähköiselle viestinnälle johdonmukainen ja tehokas sääntely-ympäristö, joka edistää kilpailua, investointeja ja innovaatiota.

    Tuetaan avoimien standardien kehittämistä ja käyttöä ja edistetään verkkojen ja palvelujen yhteentoimivuutta.

    Tuetaan teknologisen puolueettomuuden periaatetta sekä laajakaistayhteyksien laajempaa käyttöä ja saatavuutta erityisesti edistämällä keskenään kilpailevia järjestelmäalustoja ja yhteensopivia verkkoja.

    Arvioidaan edelleen erilaisia radiotaajuuksien hallinnointimalleja radiotaajuuksien käytön joustavuuden ja tehokkuuden lisäämiseksi Euroopassa ja maailmanlaajuisesti ottaen huomioon uusien ja innovoivien teknologioiden kehittyminen ja markkinamekanismeja hyödyntävät menetelmät.

    Luottamus ja turvallisuus

    Kehitetään johdonmukaista lähestymistapaa kaikkien luottamukseen liittyvien kysymysten käsittelemiseksi, jotta edistettäisiin edelleen verkko- ja tietoturvallisuuskulttuuria tarkoituksena luotettavan ja tehokkaan sähköisen viestinnän tukeminen ja osallistuminen turvallisten Euroopan laajuisten palvelujen kehittämiseen.

    Kehitetään toimenpiteitä laittoman, vahingollisen ja ei-toivotun sisällön torjumiseksi Internetissä erityisesti, kun se koskee lapsia, ja myös roskapostin torjumiseksi yhteistyössä kaikkien asianomaisten viiteryhmien kanssa myös kansainvälisesti.

    Varmistetaan verkko- ja tietoturvallisuuden riittävä taso otettaessa käyttöön ja käytettäessä uusia palveluja ja varmistetaan muiden tieto- ja viestintätekniikasta riippuvaisten infrastruktuurien asianmukainen toiminta ottaen huomioon luottamukseen ja turvallisuuteen liittyvät asiat.

    KEHOTTAA JÄSENVALTIOTA tarkistamaan aktiivisesti strategiansa ja täytäntöönpanonsa ja tehostamaan niitä uuden vuoteen 2010 tähtäävän tietoyhteiskuntaa koskevan toimintaohjelman toteuttamiseksi.

    KEHOTTAA KOMISSIOTA

    1.

    jatkamaan lainsäädäntöpuitteiden valvontaa nykyisen ja tulevan teknologian ja markkinoiden kehityksen valossa ja esittämään tarvittaessa ehdotuksia sellaisen asianmukaisen sääntely-ympäristön ylläpitämiseksi, jolla helpotetaan tehokasta kilpailua ja joka johtaa lisääntyneisiin investointeihin, innovaatioon, uusiin palveluihin ja halvempiin hintoihin;

    2.

    analysoimaan tieto- ja viestintätekniikan alan kilpailukykyä ja, ottaen huomioon tieto- ja viestintätekniikoiden vaikutukset Euroopan talouteen, aloittamaan eEurope 2005 -toimintasuunnitelman jatkotointen valmistelutyöt tärkeänä osana uutta vuoden 2005 jälkeistä tietoyhteiskuntaa koskevaa toimintaohjelmaa;

    3.

    tunnustamaan tieto- ja viestintätekniikan merkityksen tulevassa seuraavaa tutkimuksen puiteohjelmaan koskevassa ehdotuksessaan.

    KEHOTTAA TEOLLISUUTTA jatkamaan uusien innovatiivisten tieto- ja viestintätekniikkasovellusten ja palvelujen tuomista markkinoille ja tuottamaan uusia houkuttelevia sisältöjä, joissa ne hyödyntävät myös Euroopan kulttuurin monimuotoisuutta ja monikielisyyttä.

    KEHOTTAA KAIKKIA VIITERYHMIÄ ottamaan tieto- ja viestintätekniikan yhä enemmän osaksi toimintaansa saadakseen siitä kaiken mahdollisen hyödyn.

    TOIMITTAA tämän päätöslauselman vuoden 2005 kevään Eurooppa-neuvostolle osana Lissabonin strategian välitarkistuksesta käytävää keskustelua.


    Top