Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22014D0503

    2014/503/EU: Etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen sekakomitean päätös N:o 1/2014 annettu 21 päivänä toukokuuta 2014 , sekakomitean työjärjestyksen hyväksymisestä

    EUVL L 222, 26.7.2014, p. 22–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/503/oj

    26.7.2014   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    L 222/22


    ETUUSKOHTELUUN OIKEUTTAVIA PANEUROOPPA–VÄLIMERI-ALKUPERÄSÄÄNTÖJÄ KOSKEVAN ALUEELLISEN YLEISSOPIMUKSEN SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o 1/2014

    annettu 21 päivänä toukokuuta 2014,

    sekakomitean työjärjestyksen hyväksymisestä

    (2014/503/EU)

    SEKAKOMITEA, joka

    ottaa huomioon etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen ja erityisesti sen 3 artiklan,

    sekä katsoo seuraavaa:

    (1)

    Etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskeva alueellinen yleissopimus, jäljempänä ’yleissopimus’, tuli voimaan 1 päivänä joulukuuta 2012.

    (2)

    Yleissopimuksen 3 artiklan 1 kohdalla perustetaan sekakomitea, jossa kaikki sopimuspuolet ovat edustettuina.

    (3)

    Yleissopimuksen 3 artiklan 4 kohdan mukaan sekakomitea vahvistaa oman työjärjestyksensä,

    ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

    1 artikla

    Hyväksytään tämän päätöksen liitteessä oleva etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen sekakomitean työjärjestys.

    2 artikla

    Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

    Tehty Brysselissä 21 päivänä toukokuuta 2014.

    Sekakomitean puolesta

    Puheenjohtaja

    P.-J. LARRIEU


    LIITE

    ETUUSKOHTELUUN OIKEUTTAVIA PANEUROOPPA–VÄLIMERI-ALKUPERÄSÄÄNTÖJÄ KOSKEVALLA ALUEELLISELLA YLEISSOPIMUKSELLA PERUSTETUN SEKAKOMITEAN TYÖJÄRJESTYS

    1 artikla

    Kokoonpano

    1.   Sekakomiteassa, jäljempänä ’komitea’, on edustajia

    etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa–Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen, jäljempänä ’yleissopimus’, 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuista sopimuspuolista, joissa yleissopimus on tullut voimaan, ja

    sopimuspuolista, jotka ovat tosiasiallisesti liittyneet yleissopimukseen sen 5 artiklan 6 kohdan mukaisesti,

    jäljempänä ’sopimuspuolet, joissa yleissopimus on tullut voimaan’.

    Sopimuspuolilla, joissa yleissopimus on tullut voimaan, on äänestysoikeus. Kullakin sopimuspuolella on yksi ääni.

    2.   Yleissopimuksen 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitetuilla sopimuspuolilla, joissa yleissopimus ei ole vielä tullut voimaan, ja kolmansilla mailla, joita komitea on pyytänyt liittymään yleissopimukseen, on yleissopimuksen 5 artiklan 9 kohdan mukainen tarkkailijan asema komiteassa.

    Tällaisilla sopimuspuolilla, jäljempänä ’sopimuspuolet, joilla on tarkkailijan asema’, ei ole äänioikeutta. Ne voivat kuitenkin osallistua aktiivisesti komitean keskustelufoorumiin ja esittää ehdotuksia.

    3.   Euroopan vapaakauppaliiton (EFTA), Agadirin sopimuksen ja Keski-Euroopan vapaakauppasopimuksen sihteeristöllä on myös tarkkailijan asema komiteassa. Näillä tarkkailijoilla ei ole äänioikeutta; ne voivat kuitenkin osallistua aktiivisesti komitean keskustelufoorumiin ja esittää ehdotuksia.

    Tarvittaessa komitea voi päättää kutsua tilapäisesti muitakin tarkkailijoita, jos yksikään sopimuspuoli ei tätä vastusta. Näillä tarkkailijoilla ei ole äänioikeutta; ne voivat kuitenkin osallistua aktiivisesti komitean keskustelufoorumiin.

    4.   Ennen kutakin komitean kokousta 1–3 kohdassa tarkoitettujen komitean jäsenten, jäljempänä ’komitean jäsenet’, on ilmoitettava sihteeristölle kirjallisesti valtuuskuntansa kokoonpano. Edustajia saa yleensä olla enintään kolme valtuuskuntaa kohti. Kokoonpanon muuttumisesta on ilmoitettava kirjallisesti sihteeristölle viimeistään seitsemän kalenteripäivää ennen kokousta.

    2 artikla

    Puheenjohtaja

    Komitean puheenjohtajana toimii edustaja Euroopan komissiosta, jäljempänä ’komissio’.

    3 artikla

    Sihteeristö

    Komissio toimii komitean ja tarvittaessa myös 13 artiklalla perustettujen alakomiteoiden ja työryhmien sihteeristönä.

    4 artikla

    Kirjeenvaihto

    1.   Komiteaa koskeva kirjeenvaihto on toimitettava periaatteessa sähköisesti komissioon komitean puheenjohtajalle osoitettuna.

    2.   Sihteeristön on toimitettava komitean jäsenille osoitettu kirjeenvaihto niille periaatteessa sähköisesti.

    5 artikla

    Kokoukset

    1.   Puheenjohtaja kutsuu koolle komitean kokoukset joko omasta aloitteestaan tai jonkin sopimuspuolen pyynnöstä.

    2.   Kokoukset pidetään Brysselissä tai jossakin muussa paikassa, jos yksikään sopimuspuoli ei tätä vastusta.

    3.   Puheenjohtajan on tehtävä voitavansa välttääkseen sen, että kokoukset pidetään jonkin sopimuspuolen yleisenä vapaapäivänä. Tätä varten sopimuspuolet voivat ilmoittaa ennen kunkin kalenterivuoden päättymistä sihteeristölle seuraavan vuoden yleiset vapaapäivänsä.

    4.   Kokouskutsu lähetetään kaikille komitean jäsenille viimeistään kuukautta ennen kokousta.

    5.   Jollei komitea toisin päätä, sen kokoukset eivät ole julkisia.

    6 artikla

    Esityslista

    1.   Puheenjohtaja laatii jokaisen kokouksen alustavan esityslistan.

    2.   Alustava esityslista toimitetaan kaikille komitean jäsenille periaatteessa viimeistään kuukautta ennen kokousta.

    3.   Esityslistaan voidaan lisätä pääkohtia, jos ne on toimitettu puheenjohtajalle viimeistään 15 kalenteripäivää ennen kokousta. Alustavaan esityslistaan voidaan lisätä kohtia ”muiksi asioiksi”, jos tätä pyydetään ennen esityslistan hyväksymistä.

    4.   Komitea hyväksyy esityslistan kunkin kokouksen alussa, jollei yksikään sopimuspuoli tätä vastusta.

    7 artikla

    Pöytäkirja

    1.   Kustakin kokouksesta laaditaan pöytäkirja puheenjohtajan vastuulla. Pöytäkirjassa on mainittava kutakin esityslistan kohtaa koskevat komitean suositukset ja päätelmät ja siihen on liitettävä kokoukselle toimitetut asiakirjat ja osallistujaluettelo.

    2.   Puheenjohtaja lähettää pöytäkirjaluonnoksen komitean jäsenille viipymättä ja viimeistään kuukauden kuluttua kokouksesta.

    Komitean jäsenten on lähetettävä mahdolliset pöytäkirjaluonnosta koskevat huomautuksensa puheenjohtajalle kirjallisesti viimeistään kuukausi niiden lähettämisen jälkeen. Jos huomautuksista syntyy erimielisyyttä, asiasta keskustellaan komiteassa. Jos komitea ei pääse yhteisymmärrykseen, asiaankuuluvat huomautukset lisätään lopullisen pöytäkirjan liitteeksi.

    8 artikla

    Täytäntöönpano ja riitojen ratkaiseminen

    1.   Sopimuspuolet, joissa yleissopimus on tullut voimaan, vaihtavat näkemyksiä yleissopimuksen täytäntöönpanosta ja soveltamisesta saaduista kokemuksista ja niissä havaituista ongelmista.

    2.   Yleissopimuksen lisäyksessä I olevan 33 artiklan nojalla komitea pyrkii pääsemään yhteisesti hyväksyttävään ratkaisuun yleissopimuksen tulkintaan liittyvissä riita-asioissa.

    9 artikla

    Yleissopimuksen hallinnointi

    1.   Sopimuspuolten, joissa yleissopimus on tullut voimaan, on ilmoitettava komitealle toistensa kanssa tekemät vapaakauppasopimukset, joissa viitataan yleissopimukseen, ja ilmoitettava sihteeristölle yleissopimuksen soveltamispäivä kyseisten vapaakauppasopimusten osalta.

    Sihteeristö toteuttaa tarvittavat toimet, jotta kumulaation soveltamiseksi tarvittavien vaatimusten täyttymisestä annettavat ilmoitukset julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

    2.   Sopimuspuolten, joissa yleissopimus on tullut voimaan, on ilmoitettava komissiolle sopimuspuolten välisiin vapaakauppasopimuksiin tehdyistä muutoksista, jotka voivat vaikuttaa diagonaalisen kumulaation soveltamisedellytyksiin.

    10 artikla

    Uusien sopimuspuolten liittyminen

    1.   Komitea harkitsee tallettajan toimittamia kolmansien maiden liittymishakemuksia pääasiallisesti erityishakemuksen vastaanottoa seuraavassa kokouksessa.

    2.   Komitea harkitsee, onko syytä siirtymäjärjestelyihin liittyvän sopimuspuolen ja muiden osapuolten välisten vapaakauppasopimusten lopullista tekemistä odotettaessa, jotta erityisesti vältettäisiin liittyvän osapuolen kanssa tapahtuvaan kumulaatioon liittyvät epävarmuustekijät.

    11 artikla

    Työjärjestyksen ja yleissopimuksen muutokset

    1.   Komitean työjärjestystä voidaan tarkastella uudelleen jonkin sellaisen sopimuspuolen pyynnöstä, jossa yleissopimus on tullut voimaan.

    2.   Jos asianomaiset sopimuspuolet muuttavat jotakin yleissopimuksen lisäyksessä II tarkoitettua erityismääräystä tai jos kaksi sopimuspuolta hyväksyy tällaisen erityismääräyksen, viimeksi mainittujen on toimitettava asiaankuuluva muutos sihteeristölle.

    3.   Sihteeristö toimittaa komitean hyväksymät yleissopimuksen muutokset, mukaan lukien lisäysten muutokset, tallettajalle ja sopimuspuolille.

    12 artikla

    Päätökset ja suositukset

    1.   Päätökset ja suositukset hyväksytään sellaisten sopimuspuolten äänestyksessä, joissa yleissopimus on tullut voimaan ja jotka ovat läsnä tai edustettuina komitean kokouksissa. Päätösvaltaisuus edellyttää vähintään 2/3:aa näiden sopimuspuolten äänistä.

    Äänestyksestä pidättäytyminen ei estä komiteaa hyväksymästä toimia, jotka edellyttävät yksimielisyyttä.

    Sopimuspuolet, joissa yleissopimus on tullut voimaan, voivat edustaa enintään yhtä toista sopimuspuolta, jossa yleissopimus on tullut voimaan. Edustetun sopimuspuolen on ilmoitettava tästä puheenjohtajalle kirjallisesti ennen kokousta.

    Sopimuspuolten, joissa yleissopimus on tullut voimaan, on otettava huomioon tarkkailijoina toimivien sopimuspuolten esittämät lausunnot.

    2.   Komitean päätöksissä ja suosituksissa on oltava numero, hyväksymispäivä ja asiaan viittaava otsikko.

    3.   Kukin sopimuspuoli voi julkaista virallisilla kielillään omissa virallisissa lehdissään komitean päätökset ja suositukset sisäisten sääntöjensä mukaisesti.

    4.   Jos asia on kiireellinen ja kokousta ei voida kutsua koolle, komitea voi hyväksyä päätöksensä ja suosituksensa kirjallisella menettelyllä, jos sopimuspuolet, joissa yleissopimus on tullut voimaan, hyväksyvät tämän. Edellä olevaa 1 kohtaa sovelletaan tällaiseen kirjalliseen menettelyyn.

    Puheenjohtaja voi hankkia komitean hyväksynnän kirjallisessa menettelyssä erityisesti silloin, kun päätös- tai suositusluonnoksesta on jo keskusteltu komitean kokouksessa.

    Tässä tapauksessa puheenjohtaja toimittaa päätös- tai suositusluonnoksen hyväksyntää varten ja vahvistaa määräajan huomautusten ja kantojen esittämiselle asian kiireellisyyden perusteella.

    Sopimuspuolten, joissa yleissopimus on tullut voimaan, on ilmoitettava sihteeristölle, hyväksyvätkö ne asiaankuuluvan päätöksen tai suosituksen määräajassa vai eivät. Sopimuspuolten, joissa yleissopimus on tullut voimaan ja jotka eivät vastusta päätös- tai suositusluonnosta ennen määräajan päättymistä, katsotaan antaneen hiljaisen hyväksynnän kyseiselle päätös- tai suositusluonnokselle.

    Puheenjohtaja ilmoittaa sopimuspuolille kirjallisen menettelyn tulokset viipymättä ja viimeistään 14 kalenteripäivän kuluttua määräajan päättymisestä.

    13 artikla

    Alakomiteat ja työryhmät

    1.   Yleissopimuksen 3 artiklan 5 kohdan mukaisesti perustettu alakomitea tai työryhmä voi antaa suosituksia, valmistella päätöksiä ja suorittaa muita tehtäviä, jotka komitea on sille siirtänyt.

    2.   Alakomiteoiden ja työryhmien on raportoitava komitealle säännöllisesti ja viimeistään kuukautta ennen kutakin komitean kokousta.

    3.   Sopimuspuolet, joilla on tarkkailijan asema, ja 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut tarkkailijat voivat olla edustettuina samalla tarkkailijan asemalla kaikissa alakomiteoissa tai työryhmissä.

    14 artikla

    Viralliset kielet

    1.   Komitean viralliset kielet ovat englanti ja ranska.

    2.   Komitealle toimitettavat päätösluonnokset on laadittava sekä englannin että ranskan kielellä.

    15 artikla

    Voimaantulo

    Tämä työjärjestys tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.


    Top