EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC0419(03)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

OJ C 85, 19.4.2007, p. 9–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.4.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 85/9


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

(2007/C 85/03)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTEENVETO

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”PECORINO DI FILIANO”

EY:n nro: IT/PDO/005/0279/25.02.2003

SAN ( X ) SMM ( )

Tässä yhteenvedossa esitetään tuote-eritelmän pääkohdat tiedotustarkoituksessa.

1.   Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Nimi:

Ministero delle Politiche Agricole e Forestali

Osoite:

Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Puhelin:

(39) 06 481 99 68

Faksi:

(39) 06 42 01 31 26

Sähköposti:

qtc3@politicheagricole.it

2.   Ryhmittymä:

Nimi:

Consorzio per la tutela del Pecorino di Filiano

Osoite:

Via Giovanni XXIII

I-85020 Filiano (Potenza)

Puhelin:

(39) 0971 83 60 10

Faksi:

(39) 0971 83 60 09

Sähköposti:

Kokoonpano:

Tuottaja/jalostaja ( X ) muu ( )

3.   Tuotelaji:

Luokka 1.3 — Juustot

2.   Eritelmä:

(yhteenveto asetuksen (EY) N:o 510/2006 4 artiklan 2 kohdan mukaisista vaatimuksista)

4.1.   Nimi: ”Pecorino di Filiano”

4.2.   Kuvaus: Pecorino di Filiano on yhdestä tai kahdesta lypsystä saadusta kuorimattomasta, 4.3 kohdassa tarkoitetun alueen tiloilla kasvatetun lampaan raakamaidosta valmistettu kova juusto.

Osittain keitetystä juustomassasta valmistettu juusto on lieriön muotoinen, sileäpintainen, ja sen pohja on tasainen tai hieman kupera. Juuston kuoressa on näkyvissä korimuotin jättämää kuviointia. Kuori on väriltään kullankeltainen tai pidempään kypsytetyissä juustoissa tummanruskea, ja sen pintaan on hierottu neitsytoliiviöljyä ja viinietikkaa.

Juustomassan väri vaihtelee valkoisesta pidempään kypsytettyjen juustojen oljenkeltaiseen, massa on koostumukseltaan kiinteää ja siinä esiintyy epätasaisesti jakaantuneita pieniä reikiä.

Alkuperäinen mieto ja pehmeä maku muuttuu vähitellen kirpeämmäksi kypsytysajan pidetessä.

Kuiva-aineen rasvapitoisuuden on oltava vähintään 30 %.

Paino on 2,5–5 kg, halkaisija 15–30 cm ja korkeus 8–18 cm.

Tuote saatetaan kulutukseen vähintään 180 päivää kestäneen kypsytyksen jälkeen.

4.3.   Maantieteellinen alue: Maidon tuotanto, jalostus ja juuston kypsytys tapahtuvat tuotantoeritelmässä rajatulla alueella, joka muodostuu kolmestakymmenestä Potenzan provinssin kunnasta Basilicatan alueella. Alue sijaitsee Monte Vulturen ja Montagna grande di Muro Lucanon välisillä Apenniinien rinteillä, ja sille ovat ominaisia tuliperäinen maa ja runsaasti luonnonyrttejä sisältävät laitumet.

4.4.   Alkuperätodisteet: Alueella on aina tuotettu pecorino-juustoa, ja siellä kasvatettiin lampaita jo roomalaisvalloittajien saapuessa. Lampaankasvatus oli keskittynyt erityisesti Via Appian lähistölle, ja sen ympäristössä oli tiheä verkko reittejä (tratturi), joita pitkin paimenet siirtyivät laitumilta toisille vuodenajan mukaan.

Myöhempinä aikoina pecorino-juuston valmistuksella oli huomattava taloudellinen merkitys Napolin kuningaskunnalle, jonka pääkaupunki oli luonnollisesti tuotteen merkittävin markkina-alue.

Dorian suku sai vuonna 1530 keisari Kaarle V:ltä läänityksenä Monte Vulture -vuorta ympäröivän alueen, joka vastaa suurelta osin Pecorino di Filiano -juuston rajattua tuotantoaluetta. He loivat tuotantorakenteet ja -tilat maidon ja villan jalostusta varten. Sukuarkistoista käy ilmi, että vuodesta 1952 alkaen hallinnollisesti autonomisen, Aviglianon kuntaan kuuluvan Filianon lammaspopulaatio käsitti jopa 10 000 eläintä, jotka kesäisin siirtyivät laiduntamaan Ofanton jokitasangolta Vitalban laakson yläpuolisille rinteille.

Lampaiden ravinto perustuu alueen erinomaisiin laidunmaihin, joilla kasvaa erityisesti raiheinää, apilaa, nurmikkaa, nataa, villikauraa, esparsettia, timjamia ja luonnonvaraista fenkolia, sekä raikkaaseen, Monte Vulturen tuliperäisen maan ansiosta runsaasti mineraalisuoloja sisältävään veteen. Juustoloihin hyväksytään ainoastaan eritelmän edellytykset täyttävää maitoa.

Tuotantoeritelmässä vahvistettujen tarkkojen sääntöjen mukaisesti maidon saostukseen käytetään vuohen tai lampaan mahasta saatavaa juoksutetta.

Kypsytys — ja pienissä juustoloissa usein koko valmistusprosessi — tapahtuu luonnollisissa tuffiluolissa tai muissa maanalaisissa tiloissa, mikä takaa tuotteen tuoreuden ja arvostetut aistinvaraiset ominaisuudet.

Alkuperä voidaan todeta myös valmistuksen jälkeen erityisvelvoitteilla, joita maidontuottajien ja juuston valmistuksesta, kypsytyksestä ja paloittelemisesta vastaavien on noudatettava. Näin tuotteen jäljitettävyys voidaan varmistaa kaikissa vaiheissa asiakirjojen ja hyväksytyn valvontaelimen tekemien tarkastusten avulla.

4.5.   Tuotantomenetelmä: Juuston valmistukseen käytetään seuraavista lammasroduista ja niiden risteytyksistä saatua maitoa: Gentile di Puglia, Gentile di Lucania, Leccese, Comisana ja Sarda.

Asianmukaisesti suodatettu raakamaito kuumennetaan perinteisellä tavalla altaissa enintään 40 celsiusasteen lämpötilaan. Kun juustomassan lämpötila on 36–40 °C, lisätään eritelmän ohjeiden mukaisesti saatua luonnollista juoksutetta.

Juustomassa hienonnetaan riisinjyvän kokoisiksi muruiksi käyttäen erityisesti tähän tarkoitukseen muotoiltua puukauhaa.

Juustomassan annetaan levätä muutaman minuutin ajan herassa, minkä jälkeen se erotetaan ja asetetaan kaislasta tai muusta vastaavasta elintarvikekäyttöön soveltuvasta materiaalista valmistettuun muottiin.

Heran poistamiseksi juustomassaa puristetaan kevyesti käsin. Sen jälkeen muotti upotetaan 15 minuutiksi enintään 90 celsiusasteeseen kuumennettuun heraliuokseen.

Suolaus tapahtuu joko hieromalla suolaa juuston pintaan tai upottamalla se suolaveteen.

Juustoa kypsytetään perinteisesti vähintään 180 vuorokautta tuffiluolassa tai muussa vastaavassa maanalaisessa tilassa, jonka lämpötila on tasaisesti 12–14 °C ja suhteellinen kosteus 70–85 %. Juuston pintaan voidaan kahdennenkymmenennen kypsytyspäivän jälkeen hieroa neitsytoliiviöljyä ja viinietikkaa.

Pecorino di Filiano -juustoa valmistetaan ympäri vuoden.

4.6.   Yhteys maantieteelliseen alkuperään: Juusto on saanut nimensä Basilicatan alueella (entisessä Lucaniassa) sijaitsevaan Potenzan provinssiin kuuluvan Filianon kunnan mukaan.

Tuotannon huippu ajoittuu kevääseen ja alkukesään, jolloin lampaat saavat ravintonsa vuoriston erinomaisilta kevätlaitumilta. Lisäksi karitsojen kysyntä kasvaa pääsiäisaikana, ja poikimiset ajoitetaan usein kevääseen. Näin lampaat tuottavat enemmän maitoa juuri silloin, kun niillä on käytettävissään mahdollisimman paljon luonnollista laidunravintoa, joka koostuu erityisesti raiheinästä, apilasta, nurmikasta, natasta, koiranheinästä, virnasta, villikaurasta, esparsetista ja rohtokasveista, kuten timjamista, malvasta ja luonnonvaraisesta fenkolista.

Jalostus tapahtuu yleensä pienissä perhejuustoloissa, joissa juustomassa käsitellään tuotantoeritelmässä kuvattujen perinteisten menetelmien mukaisesti ja joiden toiminnan sääntöjenmukaisuutta valvotaan. Valmistusmenetelmä kunnioittaa raaka-aineen ominaisuuksia, jolloin voidaan varmistaa tuotteen ihanteelliset aistinvaraiset ominaisuudet. Erityisesti on mainittava raakamaidon käyttö, maidon jalostuksen aloittaminen viimeistään 24 tunnin kuluttua ensimmäisestä lypsystä ja juustomassan perinteinen valmistustapa saostamalla maito.

Toinen tekijä, joka osoittaa tuotteen yhteyden maantieteelliseen alkuperään on juustojen kypsytys luonnollisissa tuffiluolissa tai niiden puuttuessa muissa tiloissa, joissa on vastaavat lämpötila- ja kosteusolosuhteet. Pecorino di Filiano -juuston valmistukseen osallistuvat lampaankasvattajat ja jalostajat käyttävät näitä erityisiä tiloja, jotka takaavat tuotteelle sille ominaisen raikkaan tuoreuden ja sen tunnustetut aistinvaraiset ominaisuudet.

Tuotteen viime vuosisadalta periytyvästä maineesta kertoo myös jo kolmenkymmenen vuoden ajan keskeytyksittä järjestetyn Pecorino di Filiano -juhlan suosio. Tapahtumaan osallistuu joka vuosi runsaasti tuottajia, asiantuntijoita ja kuluttajia.

4.7.   Valvontaelin:

Nimi:

AGROQUALITA

Osoite:

Via Montebello, 8

I-00185 Roma

Puhelin:

(39) 06 47 82 24 63

Faksi:

Sähköposti:

agroqualita@agroqualita.it

4.8.   Merkinnät: Myyntiin saatettaessa Pecorino di Filiano on varustettava soikealla tunnuksella, jonka keskellä on F-kirjain ja tähti sekä teksti ”PECORINO di FILIANO ”ja maininta ”denominazione di origine protetta ”tai sen lyhenne ”D.O.P.”.

Tuote voidaan saattaa kulutukseen myös puolikkaina tai neljänneksinä.


Top