Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62003TJ0160

    Tuomion tiivistelmä

    Avainsanat
    Tiivistelmä

    Avainsanat

    1. Sopimussuhteen ulkopuolinen vastuu – Edellytykset – Lainvastaisuus – Vahinko – Syy-yhteys

    (EY 288 artiklan toinen kohta)

    2. Euroopan yhteisöjen julkiset hankinnat – Sopimuksen tekeminen tarjouspyynnön perusteella – Hankintamenettelyn sujumista koskeva toimielinten toimivalta – Tarjoajan ja tarjousten arviointikomitean jäsenen välinen eturistiriita – Komission harkintavallan rajat – Hyvää hallintotapaa ja yhdenvertaista kohtelua koskevien periaatteiden loukkaaminen – Yhteisön vastuun syntyminen

    (EY 288 artikla)

    3. Euroopan yhteisöjen julkiset hankinnat – Tarjouspyyntömenettely – Tarjoajalle aiheutuneet kulut – Oikeutta korvaukseen ei ole – Poikkeus – Yhteisön oikeuden rikkominen

    Tiivistelmä

    1. Oikeus korvaukseen tunnustetaan yhteisön oikeudessa silloin, kun kolme edellytystä täyttyy, eli kun rikotun oikeusnormin tarkoituksena on antaa oikeuksia yksityisille, kun rikkominen on riittävän ilmeinen ja kun vahinko, joka on aiheutunut henkilöille, joiden oikeuksia on loukattu, on välittömässä syy-yhteydessä toimen toteuttajan velvoitteen laiminlyöntiin.

    (ks. 31 kohta)

    2. Sen jälkeen kun komissio on havainnut, että arviointikomitean jäsenen ja yhden tarjoajan välillä on eturistiriita, sillä on julkisten hankintojen ollessa kyseessä hyvän hallintotavan ja yhdenvertaisen kohtelun periaatteiden nojalla velvollisuus valmistella ja tehdä vaaditulla huolellisuudella ja kaikkien merkityksellisten seikkojen perusteella päätöksensä kyseisen hankintamenettelyn jatkosta. Komissiolla on nimittäin tarjouspyyntömenettelyn kaikissa vaiheissa velvollisuus valvoa, että kaikkien tarjoajien osalta noudatetaan yhdenvertaisen kohtelun ja näin ollen yhtäläisten mahdollisuuksien periaatetta.

    Sillä on tältä osin harkintavalta sen suhteen, millaisiin toimenpiteisiin menettelyn sujumiseksi on ryhdyttävä. Jos komissio ei kuitenkaan tutki tarjoajan ja arviointikomitean jäsenen välistä mahdollista yhteistoimintaa, se ylittää tämän harkintavallan ja ylittää ilmeisellä ja vakavalla tavalla tälle harkintavallalle asetetut rajat. Se toimii tällöin lainvastaisesti, mikä on omiaan aiheuttamaan yhteisön vastuun syntymisen.

    (ks. 75, 77, 79 ja 93 kohta)

    3. Elinkeinonharjoittajien on kohdattava toimintaansa liittyvät taloudelliset riskit, joihin, kun on kysymys tarjouskilpailumenettelystä, kuuluvat erityisesti tarjouksen laatimiseen liittyvät kustannukset. Tästä aiheutuneet menot jäävät siis menettelyyn osallistuneen yrityksen vastattaviksi, koska yrityksen oikeus osallistua hankintamenettelyyn ei merkitse varmuutta siitä, että hankintasopimus tehtäisiin sen kanssa. Tästä seuraa, ettei tarjoajalle tarjouskilpailuun osallistumisesta aiheutuneita kustannuksia ja kuluja voida lähtökohtaisesti pitää sellaisena vahinkona, josta olisi suoritettava vahingonkorvausta.

    Tarjouskilpailuja sekä Phare- ja Tacis-rahastoista rahoitettavien hankintasopimusten tekemistä koskevien yleisten sääntöjen 24 artiklaa ei kuitenkaan voida oikeusvarmuuden ja luottamuksensuojan periaatteita loukkaamatta soveltaa silloin, kun tarjouskilpailumenettelyssä tapahtunut yhteisön oikeuden rikkominen on vaikuttanut tarjoajan mahdollisuuksiin saada sopimus. Silloin kun tarjoajan mahdollisuudet on vaarannettu, sille on korvattava se vahinko, joka sille on aiheutunut menettelyyn osallistumisesta aiheutuneista kuluista.

    (ks. 98 ja 102 kohta)

    Top