Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61992CJ0127

    Tuomion tiivistelmä

    Avainsanat
    Tiivistelmä

    Avainsanat

    1. Ennakkoratkaisukysymykset - Yhteisöjen tuomioistuimen toimivalta - Rajoitukset - Ei ole ilmeistä, että tulkintapyyntö ei liity asian kohteeseen - Ratkaisuvelvollisuus

    (ETY:n perustamissopimuksen 177 artikla)

    2. Sosiaalipolitiikka - Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät - Samapalkkaisuus - Palkkauksen erilaisuus kahdessa samanarvoisessa työssä, joista toista tekevät lähes yksinomaan naiset, toista pääasiallisesti miehet - Todistustaakka siitä, ettei syrjintää ole

    (ETY:n perustamissopimuksen 119 artikla)

    3. Sosiaalipolitiikka - Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät - Samapalkkaisuus - Palkkauksen erilaisuus kahdessa samanarvoisessa työssä, joista toista tekevät lähes yksinomaan naiset, toista pääasiallisesti miehet - Perustelu, jossa vedotaan kaksissa erillisissä työehtoneuvotteluissa tehtyihin määrittelyihin - Ei voida hyväksyä, kun on kysymys kahden sellaisen ryhmän kohtelun erilaisuudesta, joilla on sama työnantaja ja joita edustaa sama ammattiyhdistys

    (ETY:n perustamissopimuksen 119 artikla)

    4. Sosiaalipolitiikka - Miespuoliset ja naispuoliset työntekijät - Samapalkkaisuus - Kahdesta samanarvoisesta työstä, joista toista tekevät lähes yksinomaan naiset, toista pääasiallisesti miehet, maksettavan palkan erilaisuus - Sellaisten taloudellisten syiden olemassaoloa, joita voidaan pitää objektiivisina perusteina, koskeva kansallisen tuomioistuimen arviointi

    (ETY:n perustamissopimuksen 119 artikla)

    Tiivistelmä

    $$1. Perustamissopimuksen 177 artiklassa luodaan puitteet kansallisten tuomioistuinten ja yhteisöjen tuomioistuimen väliselle kiinteälle yhteistyölle, joka perustuu näiden väliseen tehtävien jakoon. Yksinomaan kansallisen tuomioistuimen, jossa asia on vireillä ja joka vastaa annettavasta ratkaisusta, tehtävänä on kunkin asian erityispiirteiden perusteella harkita, onko ennakkoratkaisu tarpeen asian ratkaisemiseksi ja onko sen yhteisöjen tuomioistuimelle esittämillä kysymyksillä merkitystä asian kannalta.

    Kun yhteisöjen tuomioistuimen käsiteltäväksi saatetaan tällainen yhteisön oikeuden tulkintaa koskeva ennakkoratkaisupyyntö, jonka osalta ei ole ilmeistä, ettei se liity pääasiaa koskeviin tosiseikkoihin tai sen kohteeseen, sen on vastattava pyyntöön ilman, että sen on tarpeen tarkastella sellaisen olettamuksen pätevyyttä, jonka mahdollisesti myöhemmin tarpeelliseksi osoittautuva tutkiminen on ennakkoratkaisupyynnön esittäneen tuomioistuimen tehtävä.

    2. Työntekijälle, joka katsoo joutuneensa sukupuoleen perustuvan syrjinnän kohteeksi ja joka sen vuoksi saattaa vireille oikeudenkäynnin työnantajaansa vastaan, periaatteessa kuuluva todistustaakka sellaisen syrjinnän olemassaolosta voi kääntyä, jos tämä on tarpeen, jotta työntekijöiltä, jotka vaikuttavat joutuneen syrjinnän kohteeksi, ei riistettäisi kaikkia tehokkaita keinoja turvata samapalkkaisuuden periaatteen noudattaminen.

    Kun tilastoista, joita kansallinen tuomioistuin pitää merkityksellisinä, käy ilmi kahden sellaisen samanarvoisen työn, joista toista tekevät lähes yksinomaan naiset ja toista pääasiallisesti miehet, välinen huomattava palkkaero, työnantaja on perustamissopimuksen 119 artiklan mukaan velvollinen osoittamaan, että kyseinen ero perustuu objektiivisiin tekijöihin, jotka eivät ole millään tavalla sukupuolen perusteella syrjiviä.

    3. Se seikka, että kahdesta samanarvoisesta työstä, joista toista tekevät lähes yksinomaan naiset ja toista pääasiallisesti miehet, maksettava palkka määritellään ammattiryhmien kohdalla toisistaan erillisissä työehtoneuvotteluissa, jotka eivät ole kummankaan ryhmän kannalta vaikutukseltaan syrjiviä, ei estä sitä päätelmää, että ensi näkemältä kyse on syrjinnästä, mikäli kyseisten neuvottelujen tuloksena kahden sellaisen ammattiryhmän, joilla on sama työnantaja ja joita edustaa sama ammattijärjestö, kohtelu poikkeaa toisistaan; tällaisen syrjinnän toteaminen velvoittaa työnantajan osoittamaan, ettei perustamissopimuksen 119 artiklaa ole rikottu.

    Jos olisi riittävää, että perustellakseen palkkaeron työnantaja vetoaa siihen, ettei kyseisissä neuvotteluissa erikseen tarkasteltuina ole syrjitty ketään, se voisi helposti kiertää samapalkkaisuuden periaatteen käyttämällä erillisiä neuvotteluja.

    4. Kansallisen tuomioistuimen, joka on ainoa toimivaltainen tuomioistuin arvioimaan tosiseikkoja, asiana on tarvittaessa suhteellisuusperiaatetta soveltaen määrittää, voidaanko, ja jos, niin missä määrin, jonkin työn hakijoiden puutetta ja tarvetta houkutella lisää hakijoita korkeammilla palkoilla pitää kahden samanarvoisen työn, joista toista tekevät yksinomaan naiset ja toista pääasiallisesti miehet, välisen palkkaeron osalta objektiivisesti perusteltuna taloudellisena syynä.

    Top