EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

DCI - EU:n kehitysyhteistyön rahoitusväline (2014-20)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

DCI - EU:n kehitysyhteistyön rahoitusväline (2014-20)

Euroopan unioni pyrkii kehitysyhteistyön rahoitusvälineen avulla vähentämään köyhyyttä kehitysmaissa ja edistämään kestävää taloudellista, sosiaalista ja ympäristön kehitystä, demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta, ihmisoikeuksia ja hyvää hallintoa.

SÄÄDÖS

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 233/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, kehitysyhteistyön rahoitusvälineen perustamisesta kaudelle 2014-20.

TIIVISTELMÄ

EU pyrkii muutossuunnitelmassakuvatun politiikkansa mukaisesti kohdentamaan kehitysyhteistyön resurssinsa sinne, missä niillä saadaan aikaan suurin vaikutus. Etusijalla ovat maat, joiden tarve on suurin: vähiten kehittyneet maat, joiden bruttokansantulo on matala ja joiden inhimillinen pääoma on heikko, jotka ovat kriisissä tai kriisin jälkeisessä tilassa ja jotka ovat hauraita tai haavoittuvia. EU noudattaa eriytettyä lähestymistapaa vastatessaan kumppanimaiden tarpeisiin, valmiuksiin ja tuloksiin.

EU:n kehitysyhteistyöväline koostuu seuraavista ohjelmista:

  • 1

    Maantieteelliset ohjelmat: Näillä tuetaan kahdenvälisiä ja alueellisia kumppanuusohjelmia mm. perustarpeisiin (terveydenhuolto ja koulutus), työllisyyteen, infrastruktuuriin, ihmisoikeuksiin, demokratiaan, hyvään hallintoon ja kestävään kehitykseen liittyvillä aloilla. Ohjelmaan kuuluu Aasian, Keski-Aasian, Lähi-Idän ja Latinalaisen Amerikan maita sekä Etelä-Afrikka.

  • 2
    Temaattiset ohjelmat: nämä jaetaan kahteen ryhmään:
    • ”Globaalit julkishyödykkeet ja haasteet”: Ohjelma kattaa ilmastonmuutokseen, ympäristöön, energiaan, inhimilliseen kehitykseen, elintarviketurvaan ja muuttoliikkeeseen liittyviä näkökohtia siten, että samalla säilytetään johdonmukaisuus köyhyyden vähentämistä koskevan tavoitteen kanssa. Tämän ohjelman resursseista 27 % käytetään ilmastonmuutosta ja ympäristöä koskeviin tavoitteisiin, ja vähintään 25 %:lla tuetaan sosiaalista osallisuutta ja inhimillistä kehitystä.
    • ”Kansalaisjärjestöjä ja paikallisviranomaisia koskeva ohjelma”: Ohjelma kannustaa kansalaisyhteiskuntaa (eli valtiosta riippumattomia toimijoita, kansalaisjärjestöjä ja kansalaisryhmiä) ja paikallisviranomaisia ottamaan suuremman roolin kehitysstrategioiden toteutuksessa.
  • 3

    Yleisafrikkalainen ohjelma: Edellä mainittujen lisäksi kehitysyhteistyöohjelma vahvistaa EU:n strategista kumppanuutta Afrikan kanssa yleisafrikkalaisen ohjelman avulla. Tämä ohjelma täydentää muita Afrikassa käytettyjä rahoitusinstrumentteja, kuten Euroopan kehitysrahastoa ja Euroopan naapuruusvälinettä. Tähän ohjelmaan kuuluvat toimet ovat luonteeltaan rajat ylittäviä, maanosan laajuisia tai maailmanlaajuisia.

Budjetti

Kehitysyhteistyövälineen budjetti vuosille 2014-20 on yli 19,6 miljardia euroa (nykyisellä hintatasolla), ja se kattaa kaikki kehitysmaat.

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Asetus (EU) N:o 233/2014

1.1.2014

-

EUVL L 77, 15.3.2014.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle: EU:n kehitysyhteistyöpolitiikan vaikutuksen lisääminen: muutossuunnitelma COM(2011) 637 final, 13.10.2011.

Viimeisin päivitys: 18.06.2014

Top