Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan tilintarkastustuomioistuin

Euroopan tilintarkastustuomioistuin

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artikla

Euroopan unionin tilintarkastustuomioistuimen työjärjestys

SEUT:N 287 ARTIKLAN JA TYÖJÄRJESTYKSEN TARKOITUS

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on EU:n ulkoinen tarkastaja. Näin ollen tilintarkastustuomioistuin varoittaa riskeistä, antaa varmuutta, ilmoittaa puutteista ja hyvistä käytännöistä sekä antaa päätöksentekijöille ja lainsäätäjille ohjeita siitä, miten EU:n politiikkojen ja ohjelmien hallinnointia voidaan parantaa. Tilintarkastustuomioistuin toimii EU:n kansalaisten taloudellisten etujen riippumattomana valvojana.

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 287 artiklassa määritetään tilintarkastustuomioistuimen rooli.

Tilintarkastustuomioistuin laatii oman työjärjestyksensä, joka neuvoston on sen jälkeen hyväksyttävä. Työjärjestys ohjaa tilintarkastustuomioistuimen sisäistä toimintaa. Se kattaa esimerkiksi seuraavat osa-alueet:

  • tilintarkastustuomioistuimen organisaatio (nimitykset, toimikaudet, tuomioistuimen tehtävät, presidentin valinta)
  • toiminta (tilintarkastustuomioistuimen ja jaostojen kokoukset; tilintarkastustuomioistuimen, jaostojen ja komiteoiden päätöksenteko, tarkastusten toimittaminen sekä kertomusten, lausuntojen, huomautusten ja tarkastuslausumien laatiminen).

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Kokoonpano ja rakenne

  • Tilintarkastustuomioistuin on kollegiaalinen elin eli sen jäsenet ovat yhdessä vastuussa tehdyistä päätöksistä ja toimista. Siinä on 27 jäsentä – yksi jokaisesta EU-maasta. Jäsenet valitaan kuudeksi vuodeksi kerrallaan (voidaan valita uudelleen). Jäsenyyden ehtona on kuuluminen ulkoiseen tarkastuselimeen omassa jäsenvaltiossa tai erityinen pätevyys tähän tehtävään. Tilintarkastustuomioistuimen jäseniin sovelletaan toimintasääntöjä, jotka koskevat heidän riippumattomuuttaan, puolueettomuuttaan, kunniallisuuttaan, sitoutumistaan, kollegiaalisuuttaan, luottamuksellisuuttaan, vastuutaan ja velvollisuuksiaan toimikauden jälkeen.
  • Jäsenet valitsevat joukostaan presidentin kolmeksi vuodeksi (toimikausi voidaan uusia). Hänen tehtäviään ovat:
    • kollegion koolle kutsuminen ja sen puheenjohtajana toimiminen
    • tilintarkastustuomioistuimen päätösten täytäntöönpanosta huolehtiminen
    • tilintarkastustuomioistuimen yksiköiden moitteettomasta toiminnasta huolehtiminen, mukaan lukien juridiset asiat ja sisäiset tarkastukset, sekä tilintarkastustuomioistuimen eri tehtävien moitteettomasta hoidosta huolehtiminen
    • henkilön nimeäminen, jonka tehtävänä on edustaa tilintarkastustuomioistuinta riita-asioihin liittyvissä menettelyissä
    • tilintarkastustuomioistuimen edustaminen sen suhteissa ulospäin ja sen suhteissa EU:n muihin toimielimiin.
  • Tilintarkastustuomioistuimella on pääsihteeri, joka on vastuussa tuomioistuimen sihteeristön päivittäisten tehtävien hoitamisesta sekä hallinnosta, rahoituksesta ja tuesta, henkilöstöstä, tietotekniikasta ja kääntämisestä.
  • Tilintarkastustuomioistuimessa on myös jaostoja ja komiteoita.
    • Jaostot hyväksyvät lausuntoja, erityiskertomuksia ja erityisvuosikertomuksia. Ne myös valmistelevat tilintarkastustuomioistuimen hyväksyttäväksi tarkoitetut EU:n talousarviota koskevat vuosikertomukset.
    • Komiteat (esim. hallintoasioiden komitea ja sisäisen tarkastuksen komitea) hoitavat hallinnolliset sekä viestintään ja strategiaan liittyvät asiat.

Tilintarkastustuomioistuimen tehtävät

  • Tilintarkastustuomioistuin on Euroopan unionin riippumaton ulkoinen tarkastaja. Sen kertomukset ja lausunnot ovat olennainen osa EU:n tilivelvollisuusketjua. Niitä käytetään EU:n politiikkojen ja ohjelmien täytäntöönpanosta vastaavien toimijoiden eli komission, muiden EU:n toimielinten ja elinten sekä jäsenmaiden hallintoyksikköjen saattamiseen vastuuseen.
  • Tilintarkastustuomioistuin varoittaa riskeistä, antaa varmuutta, ilmoittaa puutteista ja hyvistä käytännöistä sekä antaa päätöksentekijöille ja lainsäätäjille ohjeita siitä, miten EU:n politiikkojen ja ohjelmien hallinnointia voidaan parantaa, jotta ne voivat tuottaa lisäarvoa.

Tarkastukset

Tilintarkastustuomioistuimen tarkastukset

  • perustuvat kirjauksiin ja tarvittaessa suoritetaan paikan päällä muissa EU:n toimielimissä
  • suoritetaan minkä tahansa organisaation tiloissa, joka hallitsee tuloja tai menoja EU:n puolesta
  • tehdään jäsenmaissa ja muissa maailman maissa, myös minkä tahansa luonnollisen tai juridisen henkilön luona, jos hän on saanut maksuja EU:n talousarviosta.

Tehtävässään EU:n ulkoisena tarkastajana tilintarkastustuomioistuin tekee yhteistyötä kansallisten viranomaisten ja EU:n toimielinten kanssa. Se voi myös pyytää tarvitsemaansa tietoa suorittaakseen tehtävänsä onnistuneesti EU:n toimielimiltä ja elimiltä, organisaatioilta, jotka saavat maksuja Euroopan talousarviosta, tai kansallisilta tarkastuselimiltä.

Strategia ja työohjelmat

  • Tilintarkastustuomioistuin haluaa kuulua edelläkävijöihin julkisen sektorin tarkastuksen kehittämisessä. Tästä syystä se suunnittelee ennalta, mitkä sen strategisen kehittämisen ja tarkastustoiminnan painopisteet ovat. Sen ydintavoitteet määritetään monivuotisissa strategioissa.
  • Joka vuosi tuomioistuin hyväksyy työohjelman, jossa luetellaan tarkastustoiminnan painopisteet. Ohjelma julkaistaan, ja tuomioistuimen presidentti esittelee sen Euroopan parlamentin talousarvion valvontavaliokunnalle.

Vuotuinen vastuuvapausmenettely

  • Tilintarkastustuomioistuimella ei ole tuomiovaltaa eikä siten valtaa määrätä seuraamuksia. Jokaisen tilikauden lopuksi se laatii vuosikertomuksen, joka julkaistaan virallisessa lehdessä. Tässä kertomuksessa kerrotaan asianmukaisten toimielinten hoitamasta EU:n talousarvion ja Euroopan rakennerahastojen hallinnasta. Se on olennainen osa Euroopan parlamentin päätöksentekoprosessia liittyen komission vastuuvapauden myöntämiseen talousarvion toteuttamisesta.
  • Tilintarkastustuomioistuin myös antaa neuvostolle ja parlamentille tarkastuslausuman, joka koskee kirjanpidon luotettavuutta ja jossa todistetaan, että määrärahat on käytetty hyvin sekä sääntöjen ja asetusten mukaisesti. Lisäksi tuomioistuin voi milloin tahansa antaa huomautuksia, etenkin erityiskertomusten muodossa, tietyistä kysymyksistä, tai tarkastusraportteja, ja antaa lausuntoja silloin, kun tuomioistuin on siihen velvollinen, jonkin EU:n toimielimen pyynnöstä tai omasta aloitteestaan.
  • Tuomioistuin päättää virallisessa istunnossaan jäsentensä enemmistöllä vuosikertomuksen hyväksymisestä. Sen kokoukset eivät ole julkisia, ellei se toisin päätä. Se voi myös tapauskohtaisesti päättää päätösten hyväksynnästä kirjallisella menettelyllä.
  • Tilintarkastustuomioistuin raportoi EU:n rahojen käytön säännönvastaisuuksista ja tarkastuksissaan havaitsemistaan epäillyistä petoksista Euroopan petostentorjuntavirastolle (OLAF) tai Euroopan syyttäjänvirastolle.

MISTÄ ALKAEN TYÖJÄRJESTYSTÄ SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 1. kesäkuuta 2010 alkaen.

TAUSTAA

Luxemburgissa toimiva tilintarkastustuomioistuin perustettiin vuonna 1977, ja se on ollut täysin itsenäinen EU:n toimielin vuodesta 1992.

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 1 luku – Toimielimet – 7 jakso – Tilintarkastustuomioistuin – 287 artikla (aiempi EY-sopimuksen 248 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 170–171)

Euroopan unionin tilintarkastustuomioistuimen työjärjestys (EUVL L 103, 23.4.2010, s. 1–6)

Ks. konsolidoitu toisinto.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Tilintarkastustuomioistuimen jäsenten ja entisten jäsenten toimintasäännöt (EUVL L 128, 2.5.2022, s. 102–113)

Viimeisin päivitys: 02.05.2022

Top