Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan tasa-arvoinstituutti (EIGE)

Euroopan tasa-arvoinstituutti (EIGE)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EY) N:o 1922/2006 Euroopan tasa-arvoinstituutin perustamisesta

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetuksella perustetaan Euroopan tasa-arvoinstituutti (EIGE), joka auttaa Euroopan unionin toimielimiä ja EU:n jäsenvaltioita sisällyttämään sukupuolten tasa-arvon periaatteen politiikkoihinsa ja torjumaan sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tasa-arvoinstituutin tavoitteet

Instituutti tarjoaa teknistä asiantuntemusta Euroopan unionin (EU) toimielimille ja jäsenvaltioille

  • naisten ja miesten tasa-arvon edistämiseksi ja vahvistamiseksi
  • tasa-arvonäkökohdan sisällyttämiseksi EU:n kaikkiin politiikkoihin ja niistä johtuviin kansallisiin toimiin
  • sukupuoleen perustuvan syrjinnän torjumiseksi
  • EU:n kansalaisten tietoisuuden lisäämiseksi sukupuolten tasa-arvosta ja tarpeesta puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

Instituutin toiminta

  • Instituutin toiminta perustuu objektiivisiin, vertailukelpoisiin ja luotettaviin EU:n tason tietoihin.
  • Sen tehtävänä on kerätä, analysoida ja levittää tietoja sukupuolten tasa-arvosta.
  • Se kehittää
    • menetelmiä tietojen objektiivisuuden, vertailukelpoisuuden ja luotettavuuden parantamiseksi Euroopan tasolla vahvistamalla arviointiperusteita, joilla parannetaan tietojen yhtenäisyyttä, ja ottaa tasa-arvokysymykset huomioon tietoja kerätessään
    • vuoropuhelua ja yhteistyötä valtiosta riippumattomien järjestöjen ja tasa-arvoelinten, korkeakoulujen ja asiantuntijoiden, tutkimuskeskusten, työmarkkinaosapuolten sekä muiden kansallisella ja Euroopan tasolla aktiivisesti tasa-arvoa edistävien toimijoiden kanssa.
  • Se kehittää, analysoi, arvioi ja levittää soveltuvia menetelmiä, jotta voidaan tukea tasa-arvonäkökohdan sisällyttämistä osaksi kaikkia EU:n ja kansallisia politiikkoja.
  • Se laatii selvityksiä Euroopan tasa-arvotilanteesta.
  • Se järjestää asiantuntijakokouksia instituutin tutkimustyön tueksi, kannustaa tutkijoiden välistä tietojen vaihtoa ja edistää tasa-arvonäkökohtien sisällyttämistä heidän tutkimustyöhönsä.
  • Se levittää tietoa epätyypillisiä naisten ja miesten rooleja koskevista myönteisistä esimerkeistä kaikilla elämänaloilla, esittää toteamuksensa ja tekee aloitteita, joilla pyritään levittämään tietoa ja jatkamaan toimintaa tällaisten menestystarinoiden pohjalta.
  • Euroopan unionin kansalaisten tasa-arvoa koskevan tietoisuuden lisäämiseksi se järjestää konferensseja, kampanjoita ja kokouksia Euroopan tasolla ja perustaa yleisölle avoimen aineistokokoelman.

Toiminta

  • Instituutti harjoittaa toimintaansa itsenäisesti ja avoimesti.
  • Instituuttia ohjaa hallintoneuvosto, jota johtaa instituutin johtaja ja avustaa asiantuntijaryhmä.
  • Sen toimipaikka sijaitsee Vilnassa, Liettuassa.
  • Instituutti tekee tiivistä yhteistyötä erityisesti Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön (ks. tiivistelmä), Euroopan työturvallisuus- ja työterveysviraston (ks. tiivistelmä), Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen (ks. tiivistelmä) ja Euroopan unionin perusoikeusviraston (ks. tiivistelmä) kanssa.

Talousarvio

  • Instituutti laatii vuosittain arvion kaikista tuloista ja menoista, joiden on oltava tasapainossa. Hallintoneuvosto toimittaa tämän ennakkoarvion, johon on sisällyttävä henkilöstötaulukkoa koskeva esitys, Euroopan komissiolle viimeistään 31 päivänä maaliskuuta. Ennakkoarvio toimitetaan tämän jälkeen EU:n budjettivallan käyttäjälle (eli Euroopan parlamentille ja Euroopan unionin neuvostolle) yhdessä Euroopan unionin yleistä talousarviota koskevan alustavan esityksen kanssa. Ennakkoarvion perusteella komissio sisällyttää arviot, jotka se katsoo henkilöstötaulukon ja yleisestä talousarviosta suoritettavan avustuksen määrän osalta välttämättömiksi, Euroopan unionin yleistä talousarviota koskevaan alustavaan esitykseen, jonka se toimittaa sen jälkeen budjettivallan käyttäjälle.
  • Budjettivallan käyttäjä hyväksyy kyseisen kauden monivuotisen rahoituskehyksen mukaisesti EU:n yleisestä talousarviosta suoritettavaa vuotuista avustusta koskevat määrärahat ja vahvistaa instituutin henkilöstötaulukon.
  • Hallintoneuvosto vahvistaa instituutin talousarvion. Siitä tulee lopullinen, kun EU:n yleinen talousarvio on vahvistettu lopullisesti. Sitä mukautetaan tarvittaessa.
  • Instituutin muita tulonlähteitä voivat olla suoritetuista palveluista saadut maksut, kansainvälisiltä järjestöiltä tai EU:n ulkopuolisilta mailta mahdollisesti saadut rahoitusosuudet sekä jäsenvaltioiden vapaaehtoiset rahoitusosuudet.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 19. tammikuuta 2007 alkaen.

TAUSTAA

  • Naisten ja miesten tasa-arvo on Lissabonin sopimukseen kirjattu perusoikeus ja yksi Euroopan unionin (EU) painopistealoista. Naisten ja miesten välisen todellisen tasa-arvon saavuttaminen sekä työ- että yksityiselämässä edellyttää kuitenkin vielä paljon työtä. Euroopan tasa-arvoinstituutilla on tärkeä rooli sen asiantuntemuksen tarjoamisessa, jota tarvitaan tasa-arvopolitiikan kehittämisen tukemiseen kaikkialla EU:ssa.
  • Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1922/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan tasa-arvoinstituutin perustamisesta (EUVL L 403, 30.12.2006, s. 9–17)

Asetukseen (EY) N:o 1922/2006 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/126, annettu 16 päivänä tammikuuta 2019, Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston (EU-OSHA) perustamisesta ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2062/94 kumoamisesta (EUVL L 30, 31.1.2019, s. 58–73)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/127, annettu 16 päivänä tammikuuta 2019, Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön (Eurofound) perustamisesta ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1365/75 kumoamisesta (EUVL L 30, 31.1.2019, s. 74–89)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/128, annettu 16 päivänä tammikuuta 2019, Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen (Cedefop) perustamisesta ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 337/75 kumoamisesta (EUVL L 30, 31.1.2019, s. 90–105)

Neuvoston asetus (EY) N:o 168/2007, annettu 15 päivänä helmikuuta 2007, Euroopan unionin perusoikeusviraston perustamisesta (EUVL L 53, 22.2.2007, s. 1–14)

Viimeisin päivitys: 14.12.2021

Top