Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Eurooppalaiset yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneet rahastot

Eurooppalaiset yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneet rahastot

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 346/2013 eurooppalaisista yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksella otetaan käyttöön eurooppalaisten yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen (EuSEF) merkintäjärjestelmä, jonka avulla pystytään tunnistamaan eurooppalaisiin sosiaalisiin yrityksiin keskittyviä rahastoja. Näin yritysten on helpompi houkutella investointeja.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • Yhteiskunnalliset yritykset asettavat liiketoiminnalleen sosiaalisia tavoitteita pelkän voittojen maksimoinnin sijasta. Kyseessä on kasvava ala, jolla toimii 10 prosenttia kaikista Euroopan unionin yrityksistä ja joka työllistää yli 11 miljoonaa henkilöä. Nämä yritykset saavat usein julkista tukea, mutta yksityiset sijoitukset yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen sijoittavista rahastoista ovat olennaisia niiden menestymisen kannalta.
  • Näillä rahastoilla on kaksi ongelmaa:
    • tällaisten rahastojen perustaminen ja sijoittajien kiinnostuksen herättäminen voi olla kallista ja vaikeaa, etenkin kun on kyse rajat ylittävistä sijoituksista
    • sijoittajan ei ole aina helppoa tunnistaa näitä rahastoja tai vertailla erityyppisten rahastojen etuja.
  • Näiden esteiden poistamiseksi EU on antanut lainsäädäntöä merkintäjärjestelmän perustamisesta EuSEF rahastoja varten, jotta sijoittajat tunnistaisivat helpommin sijoitustensa käyttötarkoituksen.
  • Merkin avulla:
    • sijoittajan on helpompi tunnistaa ja valita EuSEF-rahastoja
    • yhteiskunnalliset yritykset saavat helpommin rahoitusta ja
    • sijoitusrahastojen hoitajat voivat kerätä rahoitusta halvemmalla ja yksinkertaisemmin.
  • Rahastojen, jotka käyttävät merkkiä markkinoinnissaan, on osoitettava vähintään 70 prosenttia sijoituksistaan yhteiskunnallisiin yrityksiin.
  • Lisäksi niiden on annettava sijoittajille keskeisiä tietoja vakioidussa muodossa. Nämä tiedot koskevat esimerkiksi seuraavia aloja:
    • rahaston yhteiskunnalliset tavoitteet
    • yhteiskunnalliset yritykset, joihin se sijoittaa
    • menetelmät sen arvioimiseksi, saavuttavatko kyseiset yritykset yhteiskunnalliset tavoitteensa.
  • Kun rahasto on antanut tarvittavat tiedot ja on täyttänyt organisaatiotaan ja toimintaansa koskevat tärkeät edellytykset, se voi kerätä sijoituksia koko EU:n alueelta ilman mittavia kustannuksia.
  • Sijoituksia koskevan 70 prosentin säännön noudattamisen lisäksi sijoitusrahaston hoitajan on osoitettava, että liiketoimintaa harjoitetaan moitteettomasti, järjestelmät ja valvontamenetelmät ovat tehokkaita ja vältettävä eturistiriitoja. Rahastoa valvoo sen jäsenvaltion viranomainen, johon rahasto on sijoittautunut, ja merkin käyttöoikeus voidaan peruuttaa, jos rahastot eivät täytä kaikkia olennaisia edellytyksiä.
  • Vuonna 2014 Euroopan komissio antoi täytäntöönpanosäädöksen (täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 594/2014) tapahtumista, jotka liittyvät vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston hoitajan henkilötietoihin ja EuSEF:n hoitajan rekisteristä poistamista koskeviin näkökohtiin.
  • Yhtenä pääomamarkkinaunionia koskevan aloitteen mukaisista toimenpiteistä EuSEF-asetusta muutettiin asetuksella (EU) 2017/1991, jonka tarkoituksena on avata vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen markkinat, jotta voitaisiin lisää mittakaavavaikutuksia, vähentää transaktio- ja toimintakustannuksia, parantaa kilpailua ja lisätä sijoittajien valinnanvaraa. Sillä ulotetaan ”EuSEF”-nimityksen käyttö yhteissijoitusyritysten* hoitajiin, jotka on hyväksytty direktiivin 2011/61/EU nojalla – ks. tiivistelmä.
  • Delegoidulla asetuksella (EU) 2019/819 täydennetään asetusta (EU) N:o 346/2013 eturistiriitoja koskevilla säännöillä seuraavien osalta:
    • eturistiriitojen tyypit
    • vaatimus laatia kirjallisesti eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet ja menettelyt ja toimenpiteet, joiden on vähintään sisällyttävä niihin
    • eturistiriitojen hallinta
    • äänioikeuksien käyttöstrategiat eturistiriitojen ehkäisemiseksi
    • eturistiriidoista ilmoittaminen.
  • Siinä esitetään myös menettelyt myönteisten yhteiskunnallisten vaikutusten mittaamiseksi ja vaatimukset, jotka koskevat sijoittajille ennen sijoituksen tekoa annettavista tiedoista EuSEF-rahastojen alalla.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 22. heinäkuuta 2013 alkaen, lukuun ottamatta niitä artikloita, joissa komissiolle annetaan valta antaa delegoituja säädöksiä. Näitä artikloja on sovellettu 15. toukokuuta 2013 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Yhteissijoitusyritykset. Sijoitusyhtiöt, jotka keräävät sijoittajien pääomaa ja sijoittavat sen yhteissijoituksena esimerkiksi osakkeita, joukkolainoja ja muita arvopapereita sisältävän rahoitusvälinesalkun kautta.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 346/2013, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2013, eurooppalaisista yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista (EUVL L 115, 25.4.2013, s. 18–38)

Asetukseen (EY) N:o 346/2013 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission delegoitu asetus (EU) 2019/819, annettu 1 päivänä helmikuuta 2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 346/2013 täydentämisestä eurooppalaisiin yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneisiin rahastoihin liittyvien eturistiriitojen, yhteiskunnallisten vaikutusten mittaamisen ja sijoittajille annettavien tietojen osalta (EUVL L 134, 22.5.2019, s. 1–7)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 594/2014, annettu 3 päivänä kesäkuuta 2014, eurooppalaisista riskipääomarahastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 346/2013 17 artiklan 1 kohdan mukaisen ilmoituksen muotoa koskevista teknisistä täytäntöönpanostandardeista (EUVL L 165, 4.6.2014, s. 44–46)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/61/EU, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta (EUVL L 174, 1.7.2011, s. 1–73)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 09.11.2021

Top