EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R1042

Eurooppalainen kansalaisaloite

Eurooppalainen kansalaisaloite

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) 2019/788 eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksella (EU) 2019/788 päivitetään eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevia sääntöjä. Aloitteen tarkoituksena on vahvistaa demokratiaa edistämällä kansalaisten osallistumista EU:n demokratian toteuttamiseen ja poliittiseen elämään.
  • Sen tavoitteena on lisätä EU:n kansalaisten sananvaltaa heidän elämäänsä vaikuttavissa politiikoissa ottamalla käyttöön menettely, jonka kautta he voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään lainsäädäntöehdotuksia aloilla, joilla komissiolla on toimivaltaa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 11 artiklassa vahvistettiin oikeus kansalaisaloitteeseen. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 24 artiklassa määrätään eurooppalaisen kansalaisaloitteen esittämistä varten vaadittavista menettelyistä ja edellytyksistä.

Oikeus tukea eurooppalaista kansalaisaloitetta

  • Jokaisella EU:n kansalaisella on oikeus ilmaista tukensa eurooppalaiselle kansalaisaloitteelle sen jälkeen kun komissio on rekisteröinyt sen. Kun miljoona kansalaista on allekirjoittanut aloitteen, sen järjestäjät voivat lähestyä komissiota suoraan ja pyytää sitä tekemään ehdotuksen EU:n säädökseksi edellyttäen, että aloite koskee sellaista EU:n lainsäädännön alaa, jolla komissiolla on toimivalta tehdä ehdotuksia perussopimusten soveltamiseksi.
  • Jokaisella EU:n kansalaisella, joka on riittävän vanha äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa, on oikeus tukea eurooppalaista kansalaisaloitetta allekirjoittamalla tuenilmaus. EU-maat voivat asettaa aloitteen tukemiselle 16 vuoden vähimmäisiän. Kun aloite on kerännyt miljoona allekirjoitusta, komissio päättää mahdollisista jatkotoimista.
  • Vammaisilla henkilöillä olisi oltava yhtäläiset mahdollisuudet saada tietoa aloitteista sekä yhtäläiset mahdollisuudet kannattaa niitä.

Komission ja EU-maiden tiedotus ja avunanto

  • Komissio
    • tarjoaa kansalaisille ja järjestäjäryhmille eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen liittyvää helposti saatavilla olevaa ja kattavaa tiedotusta ja avunantoa, myös ohjaamalla heidät asiaan liittyville tieto- ja avunantolähteille;
    • asettaa eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevan oppaan julkisesti saataville sekä verkossa että paperimuodossa kaikilla EU:n toimielinten virallisilla kielillä;
    • asettaa eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevan verkkoyhteistyöalustan maksutta saataville;
    • toimittaa kaikista rekisteröidyistä aloitteista käännöksen kaikille EU:n toimielinten virallisille kielille.
  • Alusta tarjoaa eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevaa käytännön neuvontaa ja oikeudellista neuvontaa sekä foorumin, jossa kansalaiset, järjestäjäryhmät, sidosryhmät, kansalaisjärjestöt, asiantuntijat ja muut EU:n toimielimet ja elimet, jotka haluavat osallistua, voivat keskustella sekä vaihtaa tietoja ja parhaita käytäntöjä.
  • Komissio huolehtii siitä, että rekisteröityjä aloitteita koskevat tiedot julkaistaan tätä tarkoitusta varten perustetussa verkkorekisterissä.
  • Kukin EU-maa perustaa vähintään 1 yhteyspisteen, josta järjestäjäryhmät saavat maksutta tietoa ja apua.

Rekisteröinti

  • Järjestäjäryhmän on toimitettava rekisteröintilomake komissiolle rekisterin välityksellä.
  • Komission tulisi
    • varmistaa, että asetuksessa säädetyt rekisteröintivaatimukset täyttyvät;
    • perustella rekisteröinnin epääminen ja ilmoittaa järjestäjäryhmälle kaikista sen käytettävissä olevista oikeudellisista ja muita keinoista;
    • asettaa verkkorekisterissä julkisesti saataville kaikki ehdotettujen kansalaisaloitteiden järjestäjäryhmien rekisteröintipyyntöjä koskevat päätöksensä.

Tuenilmausten kerääminen

  • Rekisteröidyn aloitteen järjestäjäryhmällä on 12 kuukautta aikaa kerätä tarvittava määrä tuenilmauksia (yhteensä miljoona tuenilmausta ja vaadittu tuenilmausten vähimmäismäärä vähintään neljäsosassa EU-maista).
  • Tuenilmauslomakkeiden mallit on esitetty asetuksen liitteessä III.
  • Järjestäjät voivat kerätä tuenilmauksia paperimuodossa ja/tai verkossa.
  • Komissio asettaa saataville keskitetyn verkossa toteutettavan keruujärjestelmän, jota järjestäjäryhmä voi käyttää tuenilmausten keruuseen verkossa.
  • Kunkin EU-maan on tarkastettava ja vahvistettava todistuksella, että sen kansalaisten allekirjoittamat tuenilmaukset ovat asetuksen säännösten mukaisia. Tätä varten järjestäjäryhmän on toimitettava (verkossa tai paperimuodossa) kerätyt tuenilmaukset asianomaisille EU-maille kolmen kuukauden kuluessa 12 kuukauden keruuajan päättymisestä. Se voi käyttää tähän komission tiedostojenvaihtopalvelua, mutta tämä on vapaaehtoista, jos se on käyttänyt omaa yksittäistä verkossa toteutettavaa keruujärjestelmäänsä komission keskitetyn verkossa toteutettavan keruujärjestelmän sijaan. Järjestäjäryhmät voivat käyttää komission tiedostojenvaihtopalvelua myös paperimuotoisten tuenilmausten toimittamiseen tai päättää toimittaa tuenilmaukset itse.

Julkaiseminen ja julkinen kuuleminen

  • Kun komissio vastaanottaa pätevän aloitteen, joka on saanut tarvittavan määrän päteviä tuenilmauksia, se julkaisee asiaa koskevan ilmoituksen rekisterissä ja toimittaa aloitteen parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, Euroopan alueiden komitealle sekä kansallisille parlamenteille.
  • Kolmen kuukauden kuluessa aloitteen esittämisestä järjestäjäryhmälle annetaan tilaisuus esitellä aloite parlamentin järjestämässä julkisessa kuulemistilaisuudessa.
  • Pitämänsä kuulemistilaisuuden jälkeen parlamentti arvioi aloitteen poliittisen tuen (ks. jäljempänä).

Komission suorittama tutkinta ja parlamentin tekemä arviointi

  • Komission olisi kuuden kuukauden kuluessa aloitteen julkaisemisesta ja Euroopan parlamentissa järjestetyn kuulemisen jälkeen esitettävä tiedonannossa oikeudelliset ja poliittiset päätelmänsä aloitteesta ja toimet, joita se mahdollisesti aikoo toteuttaa, ja perustelut toimien toteuttamiselle tai toteuttamatta jättämiselle.
  • Kun komissio aikoo toteuttaa toimia aloitteen johdosta, esimerkiksi antamalla tarvittaessa ehdotuksen EU:n säädökseksi, tiedonannossa esitetään myös näiden toimien toteutusaikataulu. Komission olisi annettava rekisterissä ja eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevalla julkisella verkkosivustolla ajantasaista tietoa aloitteen johdosta toteutetuista toimenpiteistä.
  • Parlamentti arvioi komission toteuttamia toimenpiteitä.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta (EU) 2019/788 on sovellettu 1. tammikuuta 2020 alkaen lukuun ottamatta sen 9 artiklan 4 kohtaa, 10 artiklaa, 11 artiklan 5 kohtaa ja 20–24 artiklaa, joita on sovellettu 6. kesäkuuta 2019 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/788, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2019, eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta (EUVL L 130, 17.5.2019, s. 55–81)

Asetukseen (EU) 2019/788 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – II osasto – Määräykset demokratian periaatteista – 11 artikla (EUVL C-202, 7.6.2016, s. 21)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Toinen osa – Syrjintäkielto ja unionin kansalaisuus – 24 artikla (aiempi EY-sopimuksen 21 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 58)

Viimeisin päivitys: 31.01.2023

Alkuun