EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014L0060

Toisesta EU-maasta laittomasti vietyjen kulttuuriesineiden palauttaminen

Toisesta EU-maasta laittomasti vietyjen kulttuuriesineiden palauttaminen

Tällä Euroopan unionin (EU) säädöksellä selvennetään ja laajennetaan sellaisten kulttuuriesineiden palauttamista koskevia nykyisiä sääntöjä, joita jokin EU-maa pitää kansallisaarteina ja jotka on viety laittomasti kyseisen maan alueelta 1. tammikuuta 1993 jälkeen.

SÄÄDÖS

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/60/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, jäsenvaltion alueelta laittomasti vietyjen kulttuuriesineiden palauttamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta (uudelleenlaadittu)

TIIVISTELMÄ

MIKÄ ON DIREKTIIVIN TARKOITUS?

Tällä Euroopan unionin (EU) säädöksellä selvennetään ja laajennetaan sellaisten kulttuuriesineiden palauttamista koskevia nykyisiä sääntöjä, joita jokin EU-maa pitää kansallisaarteina ja jotka on viety laittomasti kyseisen maan alueelta 1. tammikuuta 1993 jälkeen.

KESKEISET KOHDAT

Soveltamisala

Direktiiviä sovelletaan historiallisesti, paleontologisesti, etnografisesti tai numismaattisesti kiinnostaviin tai tieteellisesti arvokkaisiin esineisiin riippumatta siitä, ovatko ne osa julkista tai muuta kokoelmaa vai yksittäisiä esineitä. Ne voivat olla peräisin luvallisista tai luvattomista kaivauksista, mutta niiden on oltava kansallisaarteiksi luokiteltuja tai määriteltyjä.

Palautettavien esineiden ei enää tarvitse kuulua johonkin luokkaan tai noudattaa ikää ja/tai rahallista arvoa koskevia alarajoja.

EU-maiden välinen yhteistyö

EU-maiden viranomaisten on tehtävä tehokasta yhteistyötä ja vaihdettava tietoja laittomasti maasta viedyistä esineistä EU:n sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmän avulla.

Tarkastamista ja palauttamista koskevat määräajat

Kun EU-maa saa toiselta EU-maalta ilmoituksen löytyneestä esineestä, sillä on kuusi kuukautta aikaa tarkastaa, onko kyseessä kansallisaarre.

Maa, josta esine on laittomasti viety, voi nostaa palauttamiskanteen kolmen vuoden kuluessa siitä, kun se saa tiedon esineen olinpaikasta ja sen omistajan/hallussapitäjän henkilöllisyydestä.

Palauttamiskanne on nostettava viimeistään 30 vuoden kuluttua päivästä, jona esine vietiin laittomasti vaatimuksen esittäneestä EU-maasta. Määräaika on kuitenkin 75 vuotta esineillä, jotka kuuluvat julkisiin kokoelmiin tai uskonnollisille yhdyskunnille (maissa, joissa tällaisiin esineisiin sovelletaan erityisiä suojelusääntöjä).

Korvaus

Sen EU-maan tuomioistuimen, jota vaaditaan palauttamaan esine, on tietyissä olosuhteissa myönnettävä hallussapitäjälle kohtuullinen korvaus. Tämä pätee kuitenkin vain, jos omistaja voi osoittaa noudattaneensa tarvittavaa huolellisuutta hankkiessaan esineen (ts. hän voi todistaa, ettei hän voinut tietää esineen olleen laittomasti kaupan). Todisteina otetaan huomioon esineen alkuperää koskevat asiakirjat, vaatimuksen esittäneen valtion lainsäädännön mukaiset vientiluvat, maksettu hinta sekä se, tarkastiko hallussapitäjä saatavilla olleet varastettuja kulttuuriesineitä koskevat rekisterit.

MILLOIN DIREKTIIVI TULEE VOIMAAN?

Direktiivillä 2014/60/EU kumotaan voimassa oleva säädös, eli direktiivi 93/7/ETY, 19.12.2015 alkaen.

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Direktiivi 2014/60/EU

17.6.2014

18.12.2015

EUVL L 159, 28.5.2014, s. 1-10

Oikaisu

-

-

EUVL L 147, 12.6.2015, s. 24

Viimeisin päivitys: 10.09.2015

Alkuun