Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2576

    Kaasuhankintojen koordinointi, luotettava viitehinnoittelu ja rajatylittävä kaasukauppa

    Kaasuhankintojen koordinointi, luotettava viitehinnoittelu ja rajatylittävä kaasukauppa

     

    TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

    Asetus (EU) 2022/2576 yhteisvastuun lisäämisestä kaasuhankintojen paremman koordinoinnin, luotettavien viitehintojen ja rajatylittävän kaasukaupan avulla

    ASETUKSEN TARKOITUS

    Asetuksella otetaan käyttöön väliaikaisia kiireellisiä toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on alentaa korkeita energianhintoja ja parantaa kaasun toimitusvarmuutta seuraavin keinoin:

    • lisääntynyt yhteisvastuullisuus todellisen hätätilan ja kaasun toimituspulan yhteydessä
    • Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden välisen koordinoinnin parantaminen
    • kaasun ja sähkön hintavolatiliteetin rajoittaminen
    • luotettavien kaasun viitehintojen asettaminen.

    TÄRKEIMMÄT KOHDAT

    Venäjän provosoimaton hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja maakaasutoimitusten väheneminen Venäjältä jäsenvaltioihin heikentävät EU:n toimitusvarmuutta. Kaasutoimitusten käyttäminen aseena ja tahallisten kaasuvirran keskeytysten kautta toteutettu markkinoiden manipulointi ovat johtaneet EU:n energian hinnan jyrkkään nousuun sekä vaarantaneet EU:n talouden.

    Asetus on EU:n koordinoitu reaktio kansalaisten ja talouden suojelemiseksi. Sillä vähennetään riippuvuutta Venäjän kaasusta sekä alennetaan kohtuuttomia hintoja.

    Kysynnän yhdistäminen ja ostaminen yhdessä

    Jotta vältetään jäsenvaltioiden keskinäinen kilpailu ja saadaan parempi vipuvaikutus kaasuntoimittajiin nähden, jäsenvaltiot voivat asetuksen mukaisesti yhdessä energiayhteisön maiden kanssa toimittaa kaasuntuontitarpeensa Euroopan komission palvelukseen ottamalle palveluntarjoajalle, joka

    • laskee kokonaiskysynnän
    • hakee maailmanmarkkinoilta tarjouksia toimittajille koko kysyntään vastaamiseksi
    • myöntää käyttöoikeudet toimituksiin ottaen huomioon jakautumisen oikeasuhteisuuden pienempien ja suurempien osapuolten kesken.

    Kaasuyhtiöt ja kaasua kuluttavat yritykset

    • on velvoitettu käyttämään palvelua sellaisille kaasumäärille, jotka vastaavat 15:tä prosenttia niiden kaasuvaraston täyttövelvoitteista vuonna 2023 eli yhteensä noin 13,5 miljardia kuutiometriä EU:ssa, minkä jälkeen yhdistäminen on vapaaehtoista mutta perustuu samaan mekanismiin
    • voivat sitten ostaa kaasua alustan kautta sellaisilta toimittajilta, jotka pystyvät vastaamaan yhdistettyyn kysyntään
    • voivat koordinoida kauppasopimukseen liittyviä tekijöitä tai käyttää yhteishankintasopimuksia edellyttäen, että ne ovat EU:n kilpailua koskevan lainsäädännön mukaisia.

    Venäläinen kaasu ei kuulu yhteishankintaan.

    Kaasun viitehinnoittelu

    Energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston (ACER) on kehitettävä uusi hinnan viitearvo nestemäisen maakaasun vakaan ja ennakoitavan hinnoittelun edistämiseksi 31. maaliskuuta 2023 mennessä.

    Asetuksessa vahvistetaan Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (ESMA) kautta päivänsisäisen volatiliteetin hallintamekanismi * kauppapaikkojen saman päivän liiketoimia varten, joissa käydään kauppaa energiaan liittyvistä hyödykejohdannaisista, jotta voidaan välttää

    • liiallinen hintavaihtelu kaupankäyntipäivän aikana
    • johdannaisten hintavaihtelu yli ylä- ja alarajojen.

    Jäsenvaltioiden yhteisvastuu sähköntoimitusten jatkuvuuden sekä keskeisten teollisuudenalojen ja suojattujen asiakkaiden suojelun varmistamiseksi *

    Sääntöjen avulla jäsenvaltiot voivat

    • vähentää ei-välttämättömän kaasun kulutusta, mukaan lukien ulkolämmitys tai yksityisten uima-altaiden lämmitys, jotta kaasua voidaan toimittaa keskeisiin palveluihin ja teollisuuteen
    • määritellä, mikä on ei-välttämätöntä kaasunkulutusta
    • pyytää muilta jäsenvaltioilta yhteisvastuuta tilanteissa, joissa ne eivät pysty varmistamaan sähköjärjestelmään tarvittavia kriittisiä kaasumääriä
    • selventää poikkeuksia näihin sääntöihin, mukaan lukien yhteisvastuumekanismin nojalla suojatut asiakkaat * (kotitaloudet ja tietyt sosiaalipalvelut), kaasuntuotantoon ja kuljetukseen tarvittavan sähkön kaasutoimitukset, tietty elintärkeä infrastruktuuri sekä sotilaallisten, kansallisen turvallisuuden ja humanitaarisen avun palvelujen toiminnan kannalta ratkaisevat laitokset
    • turvata suojatut asiakkaat kaikissa olosuhteissa, mukaan lukien kotitalouksien sisälämmitys, koulut ja sairaalat
    • jakaa kaasutoimituksia todellisessa hätätilanteessa.

    Säännöissä vahvistetaan myös oletussäännöt yhteisvastuun tarjoamiseksi muille jäsenvaltioille hätätilanteessa asetuksen (EU) 2017/1938 mukaisesti (ks. tiivistelmä), jos asianomaiset jäsenvaltiot eivät ole sopineet tällaisista järjestelyistä.

    MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

    Asetusta on sovellettu 30. joulukuuta 2022 alkaen, ja sitä sovelletaan 31. joulukuuta 2024 saakka. Siirtokapasiteetin tehokkaampaa käyttöä koskevia säännöksiä sovelletaan 31. maaliskuuta 2023 alkaen.

    TAUSTAA

    Tämä asetus on annettu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 122 artiklan mukaisesti. Sen nojalla on mahdollista toteuttaa asianmukaisia taloudellisia toimenpiteitä vakavien energiatoimitusvaikeuksien ilmetessä.

    Ks. lisätietoja:

    KESKEISET TERMIT

    Päivänsisäisen volatiliteetin hallintamekanismi. Volatiliteetin hallintamekanismi, jonka tarkoituksena on rajoittaa sähkön ja kaasun johdannaismarkkinoiden suuria hinnanmuutoksia saman kaupankäyntipäivän aikana.
    Suojattu asiakas. Kotitalousasiakas, joka on liitetty kaasunjakeluverkkoon. Lisäksi, jos jäsenvaltio niin päättää, se voi tarkoittaa myös yhtä tai useampaa seuraavista edellyttäen, että 1 ja 2 kohdassa tarkoitettujen pienten tai keskisuurten yritysten (pk-yritykset) tai palvelujen osuus kyseisen jäsenvaltion kaasun vuotuisesta loppukulutuksesta on enintään 20 prosenttia

    • 1.

      pk-yritys, jos se on liitetty kaasunjakeluverkkoon

    • 2.

      keskeinen sosiaalipalvelu, jos se on liitetty kaasun jakelu- tai siirtoverkkoon

    • 3.

      kaukolämpölaitos siltä osin kuin se tuottaa lämmitystä kotitalousasiakkaille, pk-yrityksille tai keskeisille sosiaalipalveluille edellyttäen, että laitos ei voi siirtyä käyttämään muita polttoaineita kuin kaasua.

    Yhteisvastuumekanismin nojalla suojattu asiakas. Kotitalousasiakas, joka on liitetty kaasunjakeluverkkoon. Se voi myös sisältää jommankumman tai molemmat seuraavista:

    • 1.

      kaukolämpölaitos, jos se on tietyn jäsenvaltion suojattu asiakas ja ainoastaan siltä osin kuin se tuottaa lämmitystä kotitalouksille tai muille keskeisille sosiaalipalveluille kuin koulutus- ja julkishallinnollisille palveluille

    • 2.

      keskeinen sosiaalipalvelu, jos kyseessä on tietyn jäsenvaltion suojattu asiakas, lukuun ottamatta koulutus- ja julkishallinnon palveluja.

    ASIAKIRJA

    Neuvoston asetus (EU) 2022/2576, annettu 19 päivänä joulukuuta 2022, yhteisvastuun lisäämisestä kaasuhankintojen paremman koordinoinnin, luotettavien viitehintojen ja rajatylittävän kaasukaupan avulla (EUVL L 335, 29.12.2022, s. 1–35).

    Neuvoston asetukseen (EU) 2022/2576 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

    MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/942, annettu 5 päivänä kesäkuuta 2019, Euroopan unionin energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston perustamisesta (uudelleenlaadittu) (EUVL L 158, 14.6.2019, s. 22–53).

    Ks. konsolidoitu toisinto.

    Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kolmas osa – Unionin sisäiset politiikat ja toimet – VIII osasto – Talous- ja rahapolitiikka – 1 luku – Talouspolitiikka – 122 artikla (aiempi EY-sopimuksen 100 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 98).

    Viimeisin päivitys: 19.01.2024

    Alkuun