EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1253

Komission delegoitu asetus (EU) 2021/1253, annettu 21 päivänä huhtikuuta 2021, delegoidun asetuksen (EU) 2017/565 muuttamisesta kestävyystekijöiden, -riskien ja -mieltymysten sisällyttämiseksi tiettyihin sijoituspalveluyritysten toiminnan järjestämistä koskeviin vaatimuksiin ja toiminnan harjoittamisen edellytyksiin (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

C/2021/2616

OJ L 277, 2.8.2021, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/1253/oj

2.8.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 277/1


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2021/1253,

annettu 21 päivänä huhtikuuta 2021,

delegoidun asetuksen (EU) 2017/565 muuttamisesta kestävyystekijöiden, -riskien ja -mieltymysten sisällyttämiseksi tiettyihin sijoituspalveluyritysten toiminnan järjestämistä koskeviin vaatimuksiin ja toiminnan harjoittamisen edellytyksiin

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta 15 päivänä toukokuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU (1) ja erityisesti sen 16 artiklan 12 kohdan, 24 artiklan 13 kohdan ja 25 artiklan 8 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Siirtyminen vähähiiliseen, kestävämpään ja resurssitehokkaaseen kiertotalouteen kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti on keskeinen tekijä unionin talouden pitkän aikavälin kilpailukyvyn varmistamisessa. Vuonna 2016 unioni teki Pariisin sopimuksen (2). Pariisin sopimuksen 2 artiklan 1 kohdan c alakohdassa asetetaan tavoitteeksi torjua ilmastonmuutosta entistä tehokkaammin muun muassa varmistamalla, että rahoitusvirrat tukevat vähän kasvihuonekaasupäästöjä tuottavaa ja ilmastonmuutoksen kestävää kehitystä.

(2)

Komissio pani merkille tämän haasteen ja esitti joulukuussa 2019 Euroopan vihreän kehityksen ohjelman (3). Vihreän kehityksen ohjelma on uusi kasvustrategia, jonka tavoitteena on tehdä unionista oikeudenmukainen ja vauras yhteiskunta, jonka talous on moderni, resurssitehokas ja kilpailukykyinen, jossa kasvihuonekaasujen nettopäästöistä pyritään eroon vuoteen 2050 mennessä ja jossa kasvuun pyritään lisäämättä resurssien käyttöä. Tavoite edellyttää, että sijoittajille annetaan heidän sijoitustensa osalta selkeitä signaaleja hukkainvestointien välttämiseksi ja kestävän rahoituksen hankkimiseksi.

(3)

Komissio julkaisi maaliskuussa 2018 kestävän kasvun rahoitusta koskevan toimintasuunnitelmansa (4), jossa esitetään kestävää rahoitusta koskeva kunnianhimoinen ja kattava strategia. Yksi toimintasuunnitelmassa asetetuista tavoitteista on ohjata pääomavirtoja kestävään sijoittamiseen kestävän ja osallistavan kasvun saavuttamiseksi. Toukokuussa 2018 julkaistu myöhempiä lainsäädäntöaloitteita tukeva vaikutusten arviointi (5) osoitti tarpeen selventää, että sijoituspalveluyritysten olisi otettava kestävyystekijät huomioon osana velvoitteitaan asiakkaitaan ja potentiaalisia asiakkaitaan kohtaan. Sijoituspalveluyritysten olisi siis otettava säännönmukaisesti huomioon paitsi kaikki asiaankuuluvat rahoitusriskit myös kaikki Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2019/2088 (6) tarkoitetut asiaankuuluvat kestävyysriskit, joiden toteutumisella saattaisi olla sijoituksen arvoon tosiasiallinen tai mahdollinen olennainen kielteinen vaikutus. Komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/565 (7) ei viitata nimenomaisesti kestävyysriskeihin. Tästä syystä ja sen varmistamiseksi, että sisäiset menettelyt ja organisatoriset järjestelyt pannaan täytäntöön ja että niitä noudatetaan asianmukaisesti, on tarpeen selventää, että sijoituspalveluyritysten prosessien, järjestelmien ja sisäisen valvonnan tulisi heijastaa kestävyysriskejä ja että näiden riskien analysoimiseksi tarvitaan teknisiä valmiuksia ja tietoja.

(4)

Sijoittajansuojan korkean tason säilyttämiseksi sijoituspalveluyritysten olisi määrittäessään eturistiriitatyyppejä, joiden olemassaolo voi vahingoittaa asiakkaan tai potentiaalisen asiakkaan etuja, otettava mukaan sellaiset eturistiriitatyypit, jotka johtuvat asiakkaan kestävyysmieltymysten huomioimisesta. Niiden nykyisten asiakkaiden kohdalla, joille on jo tehty soveltuvuusarviointi, sijoituspalveluyrityksillä olisi oltava mahdollisuus yksilöidä asiakkaan henkilökohtaiset kestävyysmieltymykset nykyisen soveltuvuusarvioinnin seuraavan säännöllisen päivityksen yhteydessä.

(5)

Sijoitusneuvontaa ja salkunhoitoa tarjoavien sijoituspalveluyritysten olisi kyettävä suosittamaan asiakkailleen ja potentiaalisille asiakkailleen sopivia rahoitusvälineitä ja niiden olisi tästä syystä kyettävä esittämään kysymyksiä määrittääkseen asiakkaan henkilökohtaiset kestävyysmieltymykset. Sen mukaan, että sijoituspalveluyrityksellä on velvollisuus toimia asiakkaidensa etujen mukaisesti, olisi asiakkaille ja potentiaalisille asiakkaille annettavien suositusten heijastettava sekä taloudellisia tavoitteita että kaikkia kyseisten asiakkaiden ilmaisemia kestävyysmieltymyksiä. Sen vuoksi on tarpeen selventää, että sijoituspalveluyrityksillä olisi oltava käytössä asianmukaiset järjestelyt, jotta ne voivat varmistaa, että kestävyystekijöiden sisällyttäminen neuvontaprosessiin ja salkunhoitoon ei johda väärin perustein tapahtuvaan myyntiin tai rahoitusvälineiden tai strategioiden virheelliseen esittelyyn, ikään kuin ne vastaisivat kestävyysmieltymyksiä, vaikka niin ei ole laita. Tällaisten käytäntöjen tai virheellisten esittelyjen välttämiseksi sijoitusneuvontaa tarjoavien sijoituspalveluyritysten olisi ensin arvioitava asiakkaan tai potentiaalisen asiakkaan sijoitustavoitteita, aikahorisonttia ja yksilöllisiä olosuhteita, ennen kuin ne tiedustelevat asiakkailtaan näiden mahdollisia kestävyysmieltymyksiä.

(6)

Tähän mennessä on kehitetty kestäviä rahoitusvälineitä, joiden kestävyystavoitetaso vaihtelee. Jotta asiakkaat tai potentiaaliset asiakkaat ymmärtäisivät kestävyyden eri asteet ja voisivat tehdä tietoon perustuvia sijoituspäätöksiä kestävyyden osalta, sijoitusneuvontaa ja salkunhoitopalveluja tarjoavien sijoituspalveluyritysten olisi selitettävä ero yhtäältä kestävistä sijoituksista Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 (8) mukaisesti ympäristön kannalta kestäviksi katsottaviin taloudellisiin toimintoihin kokonaan tai osittain koostuvien rahoitusvälineiden, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2088 2 artiklan 17 kohdan mukaisten kestävien sijoitusten sekä sellaisten rahoitusvälineiden, joissa otetaan huomioon kestävyystekijöihin kohdistuvat pääasialliset haitalliset vaikutukset, ja joita voitaisiin suositella asiakkaiden yksilöllisten kestävyysmieltymysten mukaisina, ja toisaalta sellaisten muiden rahoitusvälineiden välillä, joita ei voida näiden elementtien puutteen takia suositella asiakkaille tai potentiaalisille asiakkaille, joilla on yksilöllisiä kestävyysmieltymyksiä.

(7)

On tarpeen käsitellä myös viherpesua eli erityisesti epäoikeudenmukaisen kilpailuedun saamista suosittelemalla rahoitusvälinettä ympäristöystävällisenä tai kestävänä, vaikka rahoitusväline ei itse asiassa täytä ympäristöä tai muuta kestävyyttä koskevia perusnormeja. Väärin perustein tapahtuvan myynnin ja viherpesun estämiseksi sijoituspalveluyritysten ei pitäisi suositella tai päättää käydä kauppaa rahoitusvälineillä yksilöllisten kestävyysmieltymysten mukaisina, jos kyseiset rahoitusvälineet eivät ole näiden mieltymysten mukaisia. Sijoituspalveluyritysten tulisi selittää asiakkailleen ja potentiaalisille asiakkailleen, miksi näin ei ole, ja pidettävä kirjaa näistä syistä.

(8)

On tarpeen selventää, että sijoituspalveluyritykset voivat edelleen suositella rahoitusvälineitä, joihin ei voida soveltaa yksilöllisiä kestävyysmieltymyksiä, mutta eivät yksilöllisiä kestävyysmieltymyksiä vastaavina rahoitusvälineinä. Jotta asiakkaille tai potentiaalisille asiakkaille voitaisiin antaa lisäsuosituksia, kun rahoitusvälineet eivät vastaa asiakkaan kestävyysmieltymyksiä, asiakkaalla olisi oltava mahdollisuus mukauttaa kestävyysmieltymyksiään koskevia tietoja. Väärin perustein tapahtuvan myynnin ja viherpesun estämiseksi sijoituspalveluyritysten olisi pidettävä kirjaa asiakkaiden päätöksistä sekä heidän tietojen mukauttamisen tueksi esittämistään perusteluista.

(9)

Sen vuoksi delegoitua asetusta (EU) 2017/565 olisi muutettava.

(10)

Toimivaltaisille viranomaisille ja sijoituspalveluyrityksille olisi annettava riittävästi aikaa mukautua tämän asetuksen sisältämiin uusiin vaatimuksiin. Sen soveltamista olisi näin ollen lykättävä.

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Delegoidun asetuksen (EU) 2017/565 muutokset

Muutetaan delegoitu asetus (EU) 2017/565 seuraavasti:

1)

Lisätään 2 artiklaan 7, 8 ja 9 kohta seuraavasti:

”7)

’kestävyysmieltymyksillä’ asiakkaan tai potentiaalisen asiakkaan valintaa koskien sitä, sisällytetäänkö hänen sijoitukseensa yksi tai useampi seuraavista rahoitusvälineistä ja jos sisällytetään, missä määrin:

a)

rahoitusväline, jonka osalta asiakas tai potentiaalinen asiakas päättää, että tietty vähimmäisosuus sijoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2020/852 (*1) 2 artiklan 1 kohdassa määriteltyihin ympäristön kannalta kestäviin sijoituksiin;

b)

rahoitusväline, jonka osalta asiakas tai potentiaalinen asiakas päättää, että tietty vähimmäisosuus sijoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2088 (*2) 2 artiklan 17 kohdassa määriteltyihin kestäviin sijoituksiin;

c)

rahoitusväline, jossa otetaan huomioon pääasialliset haitalliset vaikutukset kestävyystekijöihin ja jonka osalta asiakas tai potentiaalinen asiakas määrittää näiden vaikutusten huomioon ottamisen osoittavat laadulliset tai määrälliset seikat;

8)

’kestävyystekijöillä’ asetuksen (EU) 2019/2088 2 artiklan 24 kohdassa määriteltyjä kestävyystekijöitä;

9)

’kestävyysriskeillä’ asetuksen (EU) 2019/2088 2 artiklan 22 kohdassa määriteltyjä kestävyysriskejä.

(*1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13)."

(*2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2088, annettu 27 päivänä marraskuuta 2019, kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla (EUVL L 317, 9.12.2019, s. 1).”"

2)

Muutetaan 21 artiklan 1 kohta seuraavasti:

a)

Korvataan toinen alakohta seuraavasti:

”Sijoituspalveluyritysten on otettava huomioon kestävyysriskit täyttäessään tässä kohdassa säädettyjä vaatimuksia.”;

b)

Lisätään alakohta seuraavasti:

”Jotta sijoituspalveluyritykset täyttäisivät tässä kohdassa esitetyt vaatimukset, niiden on otettava tässä yhteydessä huomioon liiketoimintansa luonne, laajuus ja monimuotoisuus sekä liiketoiminnan osana toteutettujen sijoituspalvelujen ja -toiminnan luonne ja laajuus.”

3)

Korvataan 23 artiklan 1 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

otettava käyttöön sellaiset asianmukaiset riskienhallintaperiaatteet ja -menettelyt, joilla voidaan tunnistaa sijoituspalveluyrityksen toimintaan, menettelyihin ja järjestelmiin liittyvät riskit ja tarvittaessa määrittää sijoituspalveluyrityksen riskiraja, sekä sovellettava ja ylläpidettävä tällaisia periaatteita ja menettelyjä. Näin tehdessään sijoituspalveluyritysten on otettava huomioon kestävyysriskit;”.

4)

Korvataan 33 artikla seuraavasti:

”33 artikla

Asiakkaaseen mahdollisesti haitallisesti vaikuttavat eturistiriidat

(direktiivin 2014/65/EU 16 artiklan 3 kohta ja 23 artikla)

Sijoituspalvelujen tai oheispalvelujen tai niiden yhdistelmien tarjoamiseen liittyvien, asiakkaan etua mahdollisesti vahingoittavien eturistiriitojen määrittämiseksi, mukaan lukien asiakkaan kestävyysmieltymykset, sijoituspalveluyritysten on otettava vähimmäisvaatimuksia soveltamalla huomioon se, pitääkö sijoituspalveluyrityksen, relevantin henkilön tai määräysvallan kautta suoraan tai välillisesti sijoituspalveluyritykseen sidoksissa olevan henkilön osalta jossakin seuraavista tilanteista sijoituspalvelun tai oheispalvelun tarjoamisen, sijoitustoiminnan harjoittamisen tai muun syyn vuoksi jokin seuraavista paikkansa:

a)

yritys tai edellä tarkoitettu henkilö saa todennäköisesti taloudellista etua tai välttää taloudellisen tappion asiakkaan kustannuksella;

b)

yrityksellä tai edellä tarkoitetulla henkilöllä on asiakkaalle tarjotun palvelun tai asiakkaan lukuun toteutetun liiketoimen tulokseen liittyvä, asiakkaan edusta poikkeava etu;

c)

yrityksellä tai edellä tarkoitetulla henkilöllä on taloudellinen tai muunlainen kannustin suosia asiakkaan etujen sijaan toisen asiakkaan tai asiakasryhmän etuja;

d)

yritys tai edellä tarkoitettu henkilö harjoittaa samaa liiketoimintaa kuin asiakas;

e)

yritys tai edellä tarkoitettu henkilö saa tai tulee saamaan toiselta henkilöltä kuin asiakkaalta sellaisen kannustimen, joka liittyy asiakkaalle tarjottuun palveluun, rahallisina tai ei-rahallisina hyötyinä tai palveluina.”

5)

Korvataan 52 artiklan 3 kohta seuraavasti:

”3.   Sijoituspalveluyritysten on annettava kuvaus

a)

tarkasteltujen rahoitusvälineiden lajeista;

b)

palvelun laajuuden ja kunkin välineen lajin mukaan analysoitujen rahoitusvälineiden ja tarjoajien valikoimasta;

c)

soveltuvin osin rahoitusvälineen valintamenettelyssä huomioon otetuista kestävyystekijöistä;

d)

tarjotessaan riippumatonta neuvontaa: miten tarjottu palvelu täyttää riippumattoman sijoitusneuvonnan antamista koskevat edellytykset ja mitkä seikat on otettu huomioon valintamenettelyssä, jota sijoituspalveluyritys käyttää rahoitusvälineiden suosittelussa, kuten rahoitusvälineiden riskit, kulut ja monimuotoisuus.”

6)

Muutetaan 54 artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 2 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

se vastaa kyseisen asiakkaan sijoitustavoitteita, mukaan luettuina asiakkaan riskiraja ja mahdolliset kestävyysmieltymykset;”.

b)

Korvataan 5 kohta seuraavasti:

”5.   Asiakkaan tai potentiaalisen asiakkaan sijoitustavoitteita koskevien tietojen on soveltuvin osin sisällettävä tiedot siitä, miten kauan asiakas haluaa pitää sijoitusta hallussaan ja millaisia riskejä tämä mieluiten ottaa, sekä tiedot asiakkaan riskirajasta, sijoituksen tarkoituksesta ja asiakkaan kestävyysmieltymyksistä.”

c)

Korvataan 9 kohta seuraavasti:

”9.   Sijoituspalveluyrityksillä on oltava käytössään asianmukaiset periaatteet ja menettelyt sen varmistamiseksi, että ne ymmärtävät asiakkailleen valitsemiensa sijoituspalvelujen ja rahoitusvälineiden luonteen ja ominaisuudet, myös kulut ja riskit, sekä mahdolliset kestävyystekijät, ja arvioivat kulut ja kompleksisuus huomioon ottaen, voivatko muut vastaavat sijoituspalvelut tai rahoitusvälineet olla niiden asiakkaan profiilin mukaisia; sijoituspalveluyritysten on kyettävä osoittamaan, että niillä on käytössään tällaiset periaatteet ja menettelyt.”

d)

Korvataan 10 kohta seuraavasti:

”10.   Tarjotessaan sijoitusneuvontaa tai salkunhoitoa sijoituspalveluna sijoituspalveluyritys ei saa suositella tai tehdä päätöstä kaupankäynnistä, jos mikään palveluista tai välineistä ei sovellu asiakkaalle.

Sijoituspalveluyritys ei saa suositella rahoitusvälineitä tai päättää käydä kauppaa rahoitusvälineillä asiakkaan tai potentiaalisen asiakkaan kestävyysmieltymysten mukaisina, jos kyseiset rahoitusvälineet eivät ole näiden mieltymysten mukaisia. Sijoituspalveluyrityksen tulisi selittää asiakkailleen ja potentiaalisille asiakkailleen, miksi näin ei ole, ja pidettävä kirjaa näistä syistä.

Jos mikään rahoitusväline ei vastaa asiakkaan tai potentiaalisen asiakkaan kestävyysmieltymyksiä ja asiakas päättää mukauttaa kestävyysmieltymyksiään, sijoituspalveluyrityksen on pidettävä kirjaa asiakkaan päätöksestä ja sen perusteluista.”

e)

Korvataan 12 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”12.   Sijoitusneuvontaa antaessaan sijoituspalveluyritysten on annettava yksityisasiakkaalle raportti, joka sisältää yhteenvedon annetusta neuvonnasta ja siitä, sopiiko annettu suositus yksityisasiakkaalle, mukaan luettuina tiedot siitä, miten se täyttää asiakkaan sijoitustavoitteet ja henkilökohtaiset olosuhteet edellytetyn sijoitusajan kannalta, sekä asiakkaan tietämyksestä, kokemuksesta ja suhtautumisesta riskeihin ja tappion mahdollisuuteen sekä asiakkaan kestävyysmieltymyksistä.”

f)

Lisätään 13 kohtaan uusi alakohta seuraavasti:

”Asiakkaiden tai soveltuvin osin potentiaalisten asiakkaiden kestävyysmieltymysten mukaisuutta koskevat vaatimukset eivät saa muuttaa ensimmäisessä alakohdassa säädettyjä edellytyksiä.”

2 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 2 päivästä elokuuta 2022.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 21 päivänä huhtikuuta 2021.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349.

(2)  Neuvoston päätös (EU) 2016/1841, annettu 5 päivänä lokakuuta 2016, ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden kansakuntien puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 282, 19.10.2016, s. 1).

(3)  COM(2019) 640 final.

(4)  COM(2018) 97 final.

(5)  SWD(2018) 264 final.

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2088, annettu 27 päivänä marraskuuta 2019, kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla (EUVL L 317, 9.12.2019, s. 1).

(7)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/565, annettu 25 päivänä huhtikuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU täydentämisestä sijoituspalveluyritysten toiminnan järjestämistä koskevien vaatimusten, toiminnan harjoittamisen edellytysten ja kyseisessä direktiivissä määriteltyjen käsitteiden osalta (EUVL L 87, 31.3.2017, s. 1).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2020/852, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2020, kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä ja asetuksen (EU) 2019/2088 muuttamisesta (EUVL L 198, 22.6.2020, s. 13).


Top