EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R2155

Komission delegoitu asetus (EU) 2017/2155, annettu 22 päivänä syyskuuta 2017, delegoidun asetuksen (EU) N:o 149/2013 muuttamisesta epäsuoria määritysmenettelyjä koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti. )

C/2017/6270

OJ L 304, 21.11.2017, p. 13–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/2155/oj

21.11.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 304/13


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2017/2155,

annettu 22 päivänä syyskuuta 2017,

delegoidun asetuksen (EU) N:o 149/2013 muuttamisesta epäsuoria määritysmenettelyjä koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä 4 päivänä heinäkuuta 2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 4 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Epäsuorat määritysmenettelyt eivät saisi altistaa keskusvastapuolia, määritysosapuolia, asiakkaita, epäsuoria asiakkaita tai muita epäsuorien asiakkaiden kerroksia ylimääräiselle vastapuoliriskille, ja epäsuorien asiakkaiden omaisuuserillä ja positioilla olisi oltava asianmukainen suojataso. Sen vuoksi on olennaista, että kaikentyyppiset epäsuorat määritysmenettelyt täyttävät niiden turvallisuuden takaavat vähimmäisedellytykset. Tätä tarkoitusta varten epäsuorien määritysmenettelyjen osapuolille olisi asetettava erityisiä velvollisuuksia, ja epäsuorat määritysmenettelyt olisi sallittava ainoastaan silloin, kun ne täyttävät tässä asetuksessa määritellyt edellytykset.

(2)

Epäsuorien määrityspalvelujen vastaanottajana olevan vastapuolen omaisuuseriin ja positioihin olisi sovellettava suojaa, joka vastaa vaikutukseltaan asetuksen (EU) N:o 648/2012 39 ja 48 artiklassa tarkoitettua suojaa, ja näin ollen epäsuoran asiakkaan eri käsitteet ovat keskeisiä tämän asetuksen kannalta, ja ne olisi määriteltävä tässä asetuksessa.

(3)

Ottaen huomioon, että määritysosapuolten olisi oltava Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 98/26/EY (2) tarkoitettuja osallistujia, ja jotta epäsuorille asiakkaille varmistettaisiin vastaava suojataso kuin asiakkaille asetuksen (EU) N:o 648/2012 nojalla, epäsuoria määrityspalveluja tarjoavien asiakkaiden olisi oltava luottolaitoksia, sijoituspalveluyrityksiä tai vastaavia kolmannen maan luottolaitoksia tai sijoituspalveluyrityksiä.

(4)

Keskusvastapuolen ja epäsuorien asiakkaiden eri kerrosten välillä on enemmän välitystoimintaa, mikä edellyttää uusia operatiivisia toimenpiteitä, uusia tilejä sekä entistä monitahoisempia teknologisia ratkaisuja ja virtojen käsittelyä. Tämä tekee epäsuorista määritysmenettelyistä entistä monimutkaisempia verrattuna asiakkaalle tarjottavaa määrityspalvelua (client clearing) koskeviin määritysmenettelyihin. Välitystoiminnan lisääntymisen vaikutuksia olisi näin ollen vähennettävä asettamalla vaatimuksia, jotka koskevat mahdollisuutta valita epäsuoria määritysmenettelyjä varten vaihtoehtoisia ja toiminnallisesti yksinkertaisempia tilirakenteita kuin asiakkaalle tarjottavaa määrityspalvelua koskevia määritysmenettelyjä varten.

(5)

Asiakkaalle tarjottavien määrityspalvelujen yhteydessä määritysmenettelyt edellyttävät yksilöllisesti eroteltujen tilien tarjoamista. Epäsuorien määritysmenettelyjen tapauksessa olisi kuitenkin vaadittava, että nettoutuksen sallivien epäsuoran määrityksen yhteistilien lisäksi olisi tarjottava ainoastaan bruttoperusteisen yhteistilin muotoista epäsuoriin määritysmenettelyihin tarkoitettua tilirakennetta, jossa on mekanismi pyydetyn vakuuden ja, jos näin on sovittu, pyydetyn vakuuden ylittävän vakuuden siirtämiseksi epäsuoralta asiakkaalta koko ketjun pituudelta keskusvastapuolelle ja jossa ei sallita eri epäsuorien asiakkaiden positioiden nettoutusta samalla bruttoperusteisella epäsuoran määrityksen yhteistilillä. Kyseisen mekanismin avulla on yksilöllisesti eroteltujen tilien tavoin mahdollista tunnistaa, mitä vakuuksia ja positioita ylläpidetään tietyn epäsuoran asiakkaan tiliin ja mitä vakuuksia ja positioita ylläpidetään asiakkaan tai muiden epäsuorien asiakkaiden tiliin.

(6)

Epäsuorien määritysmenettelyjen yhteydessä bruttoperusteisen yhteistilin muotoisessa tilirakenteessa ylläpidetyt omaisuuserät ja positiot voivat olla alttiina toisen epäsuoran asiakkaan tappioille, koska kyseiset omaisuuserät ja positiot on koottu yhdelle ja samalle tilille, mutta toisaalta mahdollista tappiota pienentää se, että maksukyvyttömyystilanteessa kyseiset omaisuuserät ja positiot voidaan tarvittaessa tunnistaa nopeasti niiden realisointia varten.

(7)

Lisäksi mekanismi mahdollistaa paljon yksinkertaisemman tilirakenteen, joka vähentää kustannuksia ja monitahoisuutta verrattuna yksilöllisesti eroteltuihin tileihin, ja se antaa myös mahdollisuuden tehdä ero eri epäsuorien asiakkaiden vakuuksien ja positioiden välillä ja varmistaa näin ollen vastaavan suojatason kuin yksilöllisesti eroteltu tili. Vaikka vaadittaisiin bruttoperusteisten epäsuoran määrityksen yhteistilien tarjoamista, tämä ei saisi kuitenkaan estää mahdollisuutta tarjota yksilöllisesti eroteltuja epäsuoran määrityksen tilejä epäsuorille asiakkaille määritysmenettelyissä, jotka käsittävät keskusvastapuolen, määritysosapuolen, asiakkaan ja yhden ainoan epäsuorien asiakkaiden kerroksen.

(8)

Helpottaakseen keskusvastapuolimääritykseen pääsyä järkeistämällä määrityspalveluja ja yksinkertaistamalla määritysosapuolten, asiakkaiden ja epäsuorien asiakkaiden välisiä liikesuhteita jotkin konsernit tarjoavat määrityspalveluja, joissa käytetään kahta samaan konserniin kuuluvaa yhteisöä, jotka toimivat välittäjinä kyseisten palvelujen tarjoamisessa. Samoista syistä asiakkaan konserni käyttää joskus yhtä yhteisöä, joka asioi suoraan määritysosapuolen kanssa, ja toista yhteisöä, joka asioi suoraan epäsuoran asiakkaan kanssa, yleensä siksi, että jälkimmäinen yhteisö on sijoittautunut epäsuoran asiakkaan lainkäyttöalueelle. Näissä tapauksissa määrityspalveluja järkeistetään konsernin taloudellisen toiminnan eri lohkoilla, minkä lisäksi yksinkertaistetaan määritysosapuolten, asiakkaiden ja epäsuorien asiakkaiden välistä liikesuhdetta. Tämäntyyppiset menettelyt olisi sallittava, jos ne täyttävät erityisedellytykset, joilla varmistetaan, että vastapuoliriski ei kasva ja että epäsuorassa määrityksessä taataan asianmukainen suojataso.

(9)

Jos epäsuoran määrityksen ketjuissa, joihin kuuluu useampi kuin yksi keskusvastapuoli, määritysosapuoli ja asiakas ja useampi kuin yksi epäsuorien asiakkaiden kerros, käytetään yksilöllisesti eroteltuja tilejä, saattaa ilmetä odottamattomia teknisiä ongelmia, kun joudutaan hallinnoimaan yhden tai useamman vastapuolen mahdollista maksukyvyttömyyttä kyseisessä ketjussa ja lukuisia yksilöllisesti eroteltuja tilejä. Yksilöllisesti eroteltujen tilien tarjoaminen tällaisissa pitkissä ketjuissa saattaisi johtaa harhaan vastapuolia, jotka pyrkivät yksilöllisesti eroteltujen tilien tavallisesti tarjoamaan suojatasoon, sillä joissakin pitkissä ketjuissa ei välttämättä saavuteta sen tasoista suojaa. Jotta vältettäisiin tästä virheellisestä olettamuksesta johtuvat riskit, pitkissä epäsuoran määrityksen ketjuissa olisi sallittava käyttää ainoastaan eroteltuja yhteistilejä edellyttäen, että kyseisiä menettelyjä määrityksessä käyttävät vastapuolet ovat täysin tietoisia erottelun tasosta sekä kyseiseen tililajiin liittyvistä riskeistä.

(10)

Jotta varmistettaisiin, että vakuus, jota pyydetään epäsuoriin määritysmenettelyihin tarkoitetussa bruttoperusteisen yhteistilin muotoisessa tilirakenteessa, on määrältään sama kuin vakuus, joka olisi pyydetty käytettäessä yksilöllisesti eroteltua epäsuoran määrityksen tiliä, keskusvastapuolen olisi saatava tiedot epäsuoran asiakkaan tiliin ylläpidetyistä positioista laskeakseen epäsuoraa asiakasta koskevan vakuuksien muutospyynnön epäsuoran asiakassuhteen perusteella.

(11)

Jotta voidaan taata vastaavuus asiakkaalle tarjottavan määrityspalvelun kanssa, määritysosapuolella olisi oltava käytössä menettelyjä, joilla helpotetaan epäsuorien asiakkaiden positioiden siirtämistä vaihtoehtoiselle asiakkaalle epäsuoria määrityspalveluja tarjoavan asiakkaan tullessa maksukyvyttömäksi. Samasta syystä määritysosapuolella olisi myös oltava menettelyjä epäsuorien asiakkaiden positioiden ja omaisuuserien realisoimiseksi ja realisoinnista saadun tuoton palauttamiseksi kyseisille epäsuorille asiakkaille, jos ne ovat tiedossa. Jos realisoinnista saatua tuottoa ei jostain syystä voida palauttaa suoraan kyseisille epäsuorille asiakkaille, tuotto olisi palautettava maksukyvyttömälle asiakkaalle tämän epäsuorien asiakkaiden tiliin.

(12)

Olisi otettava käyttöön menettelyjä, jotta asiakkaan tullessa maksukyvyttömäksi voidaan saada tietoon epäsuorien asiakkaiden henkilöllisyydet ja jotta määritysosapuoli pystyy tunnistamaan, mitkä omaisuuserät ja positiot kuuluvat millekin epäsuoralle asiakkaalle.

(13)

Epäsuoria määrityspalveluja tarjoavan asiakkaan olisi esiteltävä valittavina olevat tilirakennevaihtoehdot epäsuoralle asiakkaalle. On kuitenkin mahdollista, että epäsuora asiakas ei ilmoita asiakkaalle valinnastaan kohtuullisen ajan kuluessa. Siinä tapauksessa mainitulla asiakkaalla olisi oltava mahdollisuus tarjota epäsuoria määrityspalveluja kyseiselle epäsuoralle asiakkaalle käyttämällä mitä tahansa tilirakennetta edellyttäen, että asiakas ilmoittaa epäsuoralle asiakkaalle käytetystä tilirakenteesta, kyseiseen tiliin liittyvistä riskeistä ja sen erottelun tasosta sekä mahdollisuudesta vaihtaa tilirakennetta milloin tahansa.

(14)

Epäsuorat määritysmenettelyt voivat aiheuttaa erityisriskejä. Siksi on tarpeen, että kaikki epäsuorien määritysmenettelyjen osapuolet, mukaan lukien määritysosapuolet ja keskusvastapuolet, tunnistavat, valvovat ja hallitsevat kyseisistä menettelyistä mahdollisesti johtuvia olennaisia riskejä jatkuvasti. Asianmukainen tietojenvaihto asiakkaiden ja määritysosapuolten välillä on tässä yhteydessä erityisen tärkeää. Määritysosapuolten olisi kuitenkin varmistettava, että tietoja käytetään vain riskienhallinta- ja vakuustarkoituksiin ja ettei kaupallisesti arkaluonteisia tietoja käytetä väärin.

(15)

Johdonmukaisuuden vuoksi ja rahoitusmarkkinoiden sujuvan toiminnan varmistamiseksi on tarpeen, että tämän asetuksen säännöksiä ja asetuksen (EU) N:o 600/2014 (3) 30 artiklan 2 kohdan nojalla annettuja säännöksiä sovelletaan samasta päivämäärästä lähtien.

(16)

Tämä asetus perustuu teknisten sääntelystandardien luonnokseen, jonka Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen, jäljempänä ’EAMV’, on toimittanut komissiolle.

(17)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1095/2010 (4) 10 artiklan mukaisesti EAMV on järjestänyt avoimia julkisia kuulemisia tämän asetuksen perustana olevista teknisten sääntelystandardien luonnoksista, analysoinut mahdollisia asiaan liittyviä kustannuksia ja hyötyjä sekä pyytänyt lausunnon asetuksen (EU) N:o 1095/2010 37 artiklalla perustetulta arvopaperimarkkina-alan osallisryhmältä.

(18)

Sen vuoksi komission delegoitua asetusta (EU) N:o 149/2013 (5) olisi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Delegoidun asetuksen (EU) N:o 149/2013 muuttaminen

Muutetaan delegoitu asetus (EU) N:o 149/2013 seuraavasti:

1)

Korvataan 1 artiklan b alakohta seuraavasti:

”b)

’epäsuorilla määritysmenettelyillä’ epäsuorien määrityspalvelujen tarjoajien ja vastaanottajien välisiä sopimussuhteita, joissa tarjoajana on asiakas, epäsuora asiakas tai toisen tason epäsuora asiakas;”.

2)

Lisätään 1 artiklaan d ja e alakohta seuraavasti:

”d)

’toisen tason epäsuoralla asiakkaalla’ epäsuoran asiakkaan asiakasta;

e)

’kolmannen tason epäsuoralla asiakkaalla’ toisen tason epäsuoran asiakkaan asiakasta.”

3)

Korvataan 2 artikla seuraavasti:

”2 artikla

Asiakkaiden harjoittamaa epäsuorien määrityspalvelujen tarjontaa koskevat vaatimukset

1.   Asiakas saa tarjota epäsuoria määrityspalveluja epäsuorille asiakkaille vain siinä tapauksessa, että kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)

asiakas on toimiluvan saanut luottolaitos tai sijoituspalveluyritys taikka sellainen kolmanteen maahan sijoittautunut yhteisö, joka katsottaisiin luottolaitokseksi tai sijoituspalveluyritykseksi, jos se olisi sijoittautunut unioniin;

b)

asiakas tarjoaa epäsuoria määrityspalveluja kohtuullisin kaupallisin ehdoin ja julkistaa yleiset ehdot, joilla se tarjoaa kyseisiä palveluja;

c)

määritysosapuoli on hyväksynyt tämän kohdan b alakohdassa tarkoitetut yleiset ehdot.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun asiakkaan ja epäsuoran asiakkaan on sovittava epäsuorasta määritysmenettelystä kirjallisesti. Epäsuoran määritysmenettelyn on sisällettävä vähintään seuraavat sopimusehdot:

a)

1 kohdan b alakohdassa tarkoitetut yleiset ehdot;

b)

asiakkaan sitoumus noudattaa kaikkia velvollisuuksia, joita epäsuoralla asiakkaalla on määritysosapuoleen nähden transaktioissa, jotka kuuluvat epäsuoran määritysmenettelyn piiriin.

Kaikki epäsuoran määritysmenettelyn näkökohdat on dokumentoitava selkeästi.

3.   Keskusvastapuoli ei saa estää sellaisista epäsuorista määritysmenettelyistä sopimista, joiden kaupalliset ehdot ovat kohtuulliset.”

4)

Korvataan 3 artikla seuraavasti:

”3 artikla

Keskusvastapuolten velvollisuudet

1.   Keskusvastapuolen on avattava kaikki 4 artiklan 4 kohdassa tarkoitetut tilit ja pidettävä niitä yllä määritysosapuolen pyynnön mukaisesti.

2.   Keskusvastapuolen, joka ylläpitää useiden epäsuorien asiakkaiden omaisuuseriä ja positioita 4 artiklan 4 kohdan b alakohdassa tarkoitetulla tilillä, on pidettävä erillisiä kirjausluetteloita kunkin epäsuoran asiakkaan positioista, laskettava vakuudet kunkin epäsuoran asiakkaan osalta ja kerättävä kyseisten vakuuksien summa bruttomääräisesti 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen tietojen perusteella.

3.   Keskusvastapuolen on tunnistettava kaikki olennaiset riskit, jotka johtuvat epäsuorien määrityspalvelujen tarjoamisesta ja jotka voivat vaikuttaa keskusvastapuolen kykyyn kestää epäsuotuisaa markkinakehitystä, ja valvottava ja hallittava niitä.”

5)

Korvataan 4 artikla seuraavasti:

”4 artikla

Määritysosapuolten velvollisuudet

1.   Määritysosapuolen, joka tarjoaa epäsuoria määrityspalveluja, on tarjottava niitä kohtuullisin kaupallisin ehdoin ja julkistettava yleiset ehdot, joilla se tarjoaa kyseisiä palveluja.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen yleisten ehtojen on sisällettävä rahoitusvaroja ja toimintakykyä koskevat vähimmäisvaatimukset epäsuoria määrityspalveluja tarjoaville asiakkaille.

2.   Epäsuoria määrityspalveluja tarjoavan määritysosapuolen on asiakkaan pyynnön mukaisesti avattava vähintään seuraavat tilit ja pidettävä niitä yllä:

a)

yhteistili omaisuuserille ja positioille, joita kyseinen asiakas ylläpitää epäsuorien asiakkaidensa tiliin;

b)

yhteistili omaisuuserille ja positioille, joita kyseinen asiakas ylläpitää epäsuorien asiakkaidensa tiliin; määritysosapuolen on varmistettava kyseisen yhteistilin osalta, ettei yhden epäsuoran asiakkaan positioilla kuitata jonkin muun epäsuoran asiakkaan positioita ja ettei yhden epäsuoran asiakkaan omaisuuseriä voida käyttää jonkin muun epäsuoran asiakkaan positioiden kattamiseen.

3.   Määritysosapuolen, joka ylläpitää omaisuuseriä ja positioita useiden epäsuorien asiakkaiden tiliin 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetulla tilillä, on toimitettava keskusvastapuolelle päivittäin kaikki tarvittavat tiedot, joiden avulla keskusvastapuoli voi tunnistaa kunkin epäsuoran asiakkaan tiliin ylläpidetyt positiot. Kyseisten tietojen on perustuttava 5 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuihin tietoihin.

4.   Epäsuoria määrityspalveluja tarjoavan määritysosapuolen on asiakkaan esittämän pyynnön mukaisesti avattava keskusvastapuolessa vähintään seuraavat tilit ja pidettävä niitä yllä:

a)

erillinen tili ainoastaan epäsuorien asiakkaiden omaisuuseriä ja positioita varten, joita määritysosapuoli ylläpitää 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetulla tilillä;

b)

erillinen tili ainoastaan kunkin asiakkaan epäsuorien asiakkaiden omaisuuseriä ja positioita varten, joita määritysosapuoli ylläpitää 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetulla tilillä.

5.   Määritysosapuolen on otettava käyttöön menettelyt epäsuoria määrityspalveluja tarjoavan asiakkaan maksukyvyttömyyden hallitsemiseksi.

6.   Määritysosapuolella, joka ylläpitää epäsuorien asiakkaiden omaisuuseriä ja positioita 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetulla tilillä, on velvollisuus

a)

varmistaa, että 5 kohdassa tarkoitetut menettelyt mahdollistavat kyseisten omaisuuserien ja positioiden nopean realisoinnin asiakkaan tultua maksukyvyttömäksi, mukaan lukien kyseisten omaisuuserien ja positioiden realisointi keskusvastapuolen tasolla, ja että ne sisältävät yksityiskohtaisen menettelyn, jolla epäsuorille asiakkaille ilmoitetaan kyseisen asiakkaan maksukyvyttömyydestä ja kyseisten epäsuorien asiakkaiden omaisuuserien ja positioiden ennakoidusta realisointiajasta;

b)

palauttaa asiakkaalle välittömästi tämän maksukyvyttömyyden hallinnointimenettelyn päättämisen jälkeen kyseisten omaisuuserien ja positioiden realisoinnista mahdollisesti jäävä ylijäämä epäsuorien asiakkaiden tiliin.

7.   Määritysosapuolella, joka ylläpitää epäsuorien asiakkaiden omaisuuseriä ja positioita 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetulla tilillä, on velvollisuus

a)

sisällyttää 5 kohdassa tarkoitettuihin menettelyihin

i)

toimenpiteet maksukyvyttömän asiakkaan epäsuorien asiakkaidensa tiliin ylläpitämien omaisuuserien ja positioiden siirtämiseksi toiselle asiakkaalle tai määritysosapuolelle;

ii)

toimenpiteet, joiden mukaisesti kullekin epäsuoralle asiakkaalle maksetaan kyseisen epäsuoran asiakkaan omaisuuserien ja positioiden realisoinnista kertynyt tuotto;

iii)

yksityiskohtainen menettely, jolla epäsuorille asiakkaille ilmoitetaan asiakkaan maksukyvyttömyydestä ja kyseisten epäsuorien asiakkaiden omaisuuserien ja positioiden ennakoidusta realisointiajasta;

b)

sitoutua sopimuksella käynnistämään menettelyt maksukyvyttömän asiakkaan epäsuorien asiakkaidensa tiliin ylläpitämien omaisuuserien ja positioiden siirtämiseksi kyseisen maksukyvyttömän asiakkaan asianomaisten epäsuorien asiakkaiden nimeämälle toiselle asiakkaalle tai määritysosapuolelle kyseisten epäsuorien asiakkaiden pyynnöstä ja ilman maksukyvyttömän asiakkaan suostumusta. Kyseinen toinen asiakas tai määritysosapuoli on velvollinen hyväksymään nämä omaisuuserät ja positiot vain, jos kyseisellä toisella asiakkaalla tai määritysosapuolella on näiden asianomaisten epäsuorien asiakkaiden kanssa aiempi sopimussuhde, jonka nojalla se on sitoutunut ne hyväksymään;

c)

varmistaa, että 5 kohdassa tarkoitetut menettelyt mahdollistavat kyseisten omaisuuserien ja positioiden nopean realisoinnin asiakkaan tultua maksukyvyttömäksi, mukaan lukien kyseisten omaisuuserien ja positioiden realisointi keskusvastapuolen tasolla, jos b alakohdassa tarkoitettua siirtoa ei ole jostain syystä tapahtunut epäsuorassa määritysmenettelyssä yksilöidyn ennalta määrätyn siirtokauden kuluessa;

d)

sitoutua sopimuksella käynnistämään kyseisten omaisuuserien ja positioiden realisoinnin jälkeen menettelyt realisoinnista kertyneen tuoton maksamiseksi kullekin epäsuoralle asiakkaalle;

e)

palauttaa kyseiselle asiakkaalle välittömästi kyseisten omaisuuserien ja positioiden realisoinnista mahdollisesti jäävä ylijäämä epäsuorien asiakkaiden tiliin, jos määritysosapuoli ei ole pystynyt tunnistamaan epäsuoria asiakkaita tai maksamaan d alakohdassa tarkoitettua realisoinnista kertynyttä tuottoa kokonaisuudessaan kullekin epäsuoralle asiakkaalle.

8.   Määritysosapuolen on tunnistettava kaikki olennaiset riskit, jotka johtuvat epäsuorien määrityspalvelujen tarjoamisesta ja jotka voivat vaikuttaa sen kykyyn kestää epäsuotuisaa markkinakehitystä, ja valvottava ja hallittava niitä. Määritysosapuolen on otettava käyttöön sisäiset menettelyt sen varmistamiseksi, että 5 artiklan 8 kohdassa tarkoitettuja tietoja ei voida käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.”

(6)

Korvataan 5 artikla seuraavasti:

”5 artikla

Asiakkaiden velvollisuudet

1.   Epäsuoria määrityspalveluja tarjoavan asiakkaan on tarjottava epäsuorille asiakkaille mahdollisuus valita vähintään 4 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen tililajien välillä, ja sen on varmistettava, että epäsuorat asiakkaat ovat täysin tietoisia erottelun eri tasoista sekä kuhunkin tililajiin liittyvistä riskeistä.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun asiakkaan on osoitettava yksi 4 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuista tililajeista epäsuorille asiakkaille, jotka eivät ole valinneet tililajia asiakkaan määrittämän kohtuullisen ajan kuluessa. Asiakkaan on ilmoitettava osoitettuun tililajiin liittyvistä riskeistä epäsuoralle asiakkaalle ilman aiheetonta viivytystä. Epäsuora asiakas voi milloin tahansa valita eri tililajin pyytämällä sitä kirjallisesti asiakkaalta.

3.   Asiakkaan, joka tarjoaa epäsuoria määrityspalveluja, on pidettävä erillisiä kirjausluetteloita ja tilejä, joiden avulla se voi tunnistaa omat omaisuuseränsä ja positionsa epäsuorien asiakkaidensa tiliin ylläpidetyistä omaisuuseristä ja positioista.

4.   Jos määritysosapuoli ylläpitää useiden epäsuorien asiakkaiden omaisuuseriä ja positioita 4 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetulla tilillä, asiakkaan on toimitettava määritysosapuolelle päivittäin kaikki tarvittavat tiedot, joiden avulla määritysosapuoli voi tunnistaa kunkin epäsuoran asiakkaan tiliin ylläpidetyt positiot.

5.   Epäsuoria määrityspalveluja tarjoavan asiakkaan on pyydettävä epäsuorien asiakkaidensa valinnan mukaisesti määritysosapuolta avaamaan keskusvastapuolessa 4 artiklan 4 kohdassa tarkoitetut tilit ja pitämään niitä yllä.

6.   Asiakkaan on toimitettava epäsuorille asiakkailleen riittävät tiedot, jotta ne voivat tunnistaa keskusvastapuolen ja määritysosapuolen, joita käytetään niiden positioiden määritykseen.

7.   Jos määritysosapuoli ylläpitää yhden tai useamman epäsuoran asiakkaan omaisuuseriä ja positioita 4 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetulla tilillä, asiakkaan on sisällytettävä epäsuorien asiakkaidensa kanssa olevaan epäsuoraan määritysmenettelyyn kaikki tarvittavat ehdot, joilla varmistetaan, että määritysosapuoli voi kyseisen asiakkaan tullessa maksukyvyttömäksi palauttaa epäsuorien asiakkaiden tiliin ylläpidettyjen positioiden ja omaisuuserien realisoinnista kertyneen tuoton nopeasti epäsuorille asiakkaille 4 artiklan 7 kohdan mukaisesti.

8.   Asiakkaan on toimitettava määritysosapuolelle riittävät tiedot, jotta tämä voi tunnistaa kaikki olennaiset riskit, jotka johtuvat epäsuorien määrityspalvelujen tarjoamisesta ja jotka voivat vaikuttaa kyseisen määritysosapuolen kestokykyyn, ja valvoa ja hallita niitä.

9.   Asiakkaalla on oltava käytössään menettelyt, joilla varmistetaan sen tullessa maksukyvyttömäksi, että kaikki tiedot, jotka sillä on hallussaan epäsuorista asiakkaistaan, asetetaan välittömästi määritysosapuolen käyttöön, mukaan lukien 5 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen epäsuorien asiakkaiden tunnistetiedot.”

(7)

Lisätään 5 a artikla seuraavasti:

”5 a artikla

Epäsuorien asiakkaiden harjoittamaa epäsuorien määrityspalvelujen tarjontaa koskevat vaatimukset

1.   Epäsuora asiakas saa tarjota epäsuoria määrityspalveluja toisen tason epäsuorille asiakkaille vain siinä tapauksessa, että epäsuorien määritysmenettelyjen osapuolet täyttävät jommankumman 2 kohdassa säädetyistä vaatimuksista ja että kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)

epäsuora asiakas on toimiluvan saanut luottolaitos tai sijoituspalveluyritys taikka sellainen kolmanteen maahan sijoittautunut yhteisö, joka katsottaisiin luottolaitokseksi tai sijoituspalveluyritykseksi, jos se olisi sijoittautunut unioniin;

b)

epäsuora asiakas ja toisen tason epäsuora asiakas sopivat epäsuorasta määritysmenettelystä kirjallisesti. Epäsuoran määritysmenettelyn on sisällettävä vähintään seuraavat sopimusehdot:

i)

2 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetut yleiset ehdot;

ii)

epäsuoran asiakkaan sitoumus noudattaa kaikkia velvollisuuksia, joita toisen tason epäsuoralla asiakkaalla on asiakkaaseen nähden transaktioissa, jotka kuuluvat epäsuoran määritysmenettelyn piiriin;

c)

määritysosapuoli ylläpitää toisen tason epäsuoran asiakkaan omaisuuseriä ja positioita 4 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetulla tilillä.

Kaikki b alakohdassa tarkoitetun epäsuoran määritysmenettelyn näkökohdat on dokumentoitava selkeästi.

2.   Sovellettaessa 1 kohtaa epäsuorien määritysmenettelyjen osapuolten on täytettävä jompikumpi seuraavista vaatimuksista:

a)

määritysosapuoli ja asiakas kuuluvat samaan konserniin, mutta epäsuora asiakas ei kuulu kyseiseen konserniin;

b)

asiakas ja epäsuora asiakas kuuluvat samaan konserniin, mutta määritysosapuoli ja toisen tason epäsuora asiakas eivät kuulu kyseiseen konserniin.

3.   Epäsuorissa määritysmenettelyissä, joista 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetussa tilanteessa olevat osapuolet ovat sopineet,

a)

asiakkaaseen sovelletaan 4 artiklan 1, 5, 6 ja 8 kohtaa ikään kuin asiakas olisi määritysosapuoli;

b)

epäsuoraan asiakkaaseen sovelletaan 2 artiklan 1 kohdan b alakohtaa sekä 5 artiklan 2, 3, 6, 8 ja 9 kohtaa ikään kuin epäsuora asiakas olisi asiakas.

4.   Epäsuorissa määritysmenettelyissä, joista 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetussa tilanteessa olevat osapuolet ovat sopineet,

a)

asiakkaaseen sovelletaan 4 artiklan 5 ja 6 kohtaa ikään kuin asiakas olisi määritysosapuoli;

b)

epäsuoraan asiakkaaseen sovelletaan 2 artiklan 1 kohdan b alakohtaa sekä 5 artiklan 2, 3, 6, 8 ja 9 kohtaa ikään kuin epäsuora asiakas olisi asiakas.”

(8)

Lisätään 5 b artikla seuraavasti:

”5 b artikla

Toisen tason epäsuorien asiakkaiden harjoittamaa epäsuorien määrityspalvelujen tarjontaa koskevat vaatimukset

1.   Toisen tason epäsuora asiakas saa tarjota epäsuoria määrityspalveluja kolmannen tason epäsuorille asiakkaille vain siinä tapauksessa, että kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)

epäsuora asiakas ja toisen tason epäsuora asiakas ovat toimiluvan saaneita luottolaitoksia tai sijoituspalveluyrityksiä taikka sellaisia kolmanteen maahan sijoittautuneita yhteisöjä, jotka katsottaisiin luottolaitokseksi tai sijoituspalveluyritykseksi, jos ne olisivat sijoittautuneet unioniin;

b)

määritysosapuoli ja asiakas kuuluvat samaan konserniin, mutta epäsuora asiakas ei kuulu kyseiseen konserniin;

c)

epäsuora asiakas ja toisen tason epäsuora asiakas kuuluvat samaan konserniin, mutta kolmannen tason epäsuora asiakas ei kuulu kyseiseen konserniin;

d)

toisen tason epäsuora asiakas ja kolmannen tason epäsuora asiakas sopivat epäsuorasta määritysmenettelystä kirjallisesti. Epäsuoran määritysmenettelyn on sisällettävä vähintään seuraavat sopimusehdot:

i)

2 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetut yleiset ehdot;

ii)

toisen tason epäsuoran asiakkaan sitoumus noudattaa kaikkia velvollisuuksia, joita kolmannen tason epäsuoralla asiakkaalla on epäsuoraan asiakkaaseen nähden transaktioissa, jotka kuuluvat epäsuoran määritysmenettelyn piiriin;

e)

määritysosapuoli ylläpitää kolmannen tason epäsuoran asiakkaan omaisuuseriä ja positioita 4 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetulla tilillä.

Kaikki ensimmäisen alakohdan d alakohdassa tarkoitetun epäsuoran määritysmenettelyn näkökohdat on dokumentoitava selkeästi.

2.   Jos toisen tason epäsuorat asiakkaat tarjoavat epäsuoria määrityspalveluja 1 kohdan nojalla,

a)

sekä asiakkaaseen että epäsuoraan asiakkaaseen sovelletaan 4 artiklan 1, 5, 6 ja 8 kohtaa ikään kuin ne olisivat määritysosapuolia;

b)

sekä epäsuoraan asiakkaaseen että toisen tason epäsuoraan asiakkaaseen sovelletaan 2 artiklan 1 kohdan b alakohtaa sekä 5 artiklan 2, 3, 6, 8 ja 9 kohtaa ikään kuin ne olisivat asiakkaita.”

2 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 3 päivästä tammikuuta 2018.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 22 päivänä syyskuuta 2017.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 201, 27.7.2012, s. 1.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 98/26/EY, annettu 19 päivänä toukokuuta 1998, selvityksen lopullisuudesta maksujärjestelmissä ja arvopaperien selvitysjärjestelmissä (EYVL L 166, 11.6.1998, s. 45).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 600/2014, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 84).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84).

(5)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 149/2013, annettu 19 päivänä joulukuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 täydentämisestä epäsuoria määritysmenettelyjä, määritysvelvollisuutta, julkista rekisteriä, markkinapaikkaan pääsyä, finanssialan ulkopuolisia vastapuolia ja sellaisiin OTC-johdannaissopimuksiin sovellettavia riskienpienentämistekniikoita, joita ei määritetä keskusvastapuolessa, koskevien teknisten sääntelystandardien osalta (EUVL L 52, 23.2.2013, s. 11).


Top