EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0802

Komission asetus (EU) N:o 802/2010, annettu 13 päivänä syyskuuta 2010 , Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/16/EY 10 artiklan 3 kohdan ja 27 artiklan täytäntöönpanosta yhtiön toiminnan osalta ETA:n kannalta merkityksellinen teksti

OJ L 241, 14.9.2010, p. 4–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 07 Volume 019 P. 105 - 108

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 04/01/2013

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/802/oj

14.9.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 241/4


KOMISSION ASETUS (EU) N:o 802/2010,

annettu 13 päivänä syyskuuta 2010,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/16/EY 10 artiklan 3 kohdan ja 27 artiklan täytäntöönpanosta yhtiön toiminnan osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon satamavaltioiden suorittamasta valvonnasta 23 päivänä huhtikuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/16/EY (1) ja erityisesti sen 10 artiklan 3 kohdan ja sen 27 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Yhtiön toiminnan laatu on yksi aluksen riskiprofiilin määrittelyyn vaikuttavista yleisistä tekijöistä.

(2)

Yhtiöiden toiminnan laadun määrittämiseksi direktiivin 2009/16/EY mukaisesti on tarpeen, että tarkastajat kirjaavat alusta tarkastaessaan yhtiölle annetun IMO-numeron.

(3)

Yhtiön toiminnan laadun arvioimiseksi olisi otettava huomioon kaikkien niiden yhtiön laivastoon kuuluvien alusten puute- ja pysäyttämisasteet, jotka on tarkastettu unionissa ja Pariisissa allekirjoitetun satamavaltioiden harjoittamaa tarkastustoimintaa koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan (Pariisin pöytäkirja) soveltamisalueella.

(4)

Yhtiön toiminnan arviointimenetelmistä Pariisin pöytäkirjan soveltamisesta kertynyttä asiantuntemusta on tarpeen hyödyntää.

(5)

Komission olisi annettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1406/2002 (2) perustetun Euroopan meriturvallisuusviraston tehtäväksi julkaista julkisella verkkosivustolla luettelo yhtiöistä, joiden toiminnan laatu on heikko tai erittäin heikko.

(6)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat meriturvallisuutta ja alusten aiheuttaman pilaantumisen ehkäisemistä käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Yhtiöiden yksilöiminen

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että yhtiö, sellaisena kuin se määritellään direktiivin 2009/16/EY 2 artiklan 18 alakohdassa, yksilöidään IMO-numerolla, kun aluksen on noudatettava kansainvälisen yleissopimuksen ihmishengen turvallisuudesta merellä (SOLAS-yleissopimus) IX luvussa tarkoitettua kansainvälistä turvallisuusjohtamissäännöstöä (ISM-säännöstö).

2 artikla

Perusteet yhtiön toiminnan laadun arvioimiseksi

1.   Arvioitaessa yhtiön toiminnan laatua direktiivin 2009/16/EY liitteessä I olevan I osan 1 kohdan e alakohdassa tarkoitetulla tavalla on käytettävä tämän asetuksen liitteessä vahvistettuja perusteita.

2.   Yhtiöiden toiminnan taso on saatettava ajan tasalle päivittäin ja laskettava perustuen arviointia edeltävien 36 kuukauden ajanjaksoon. Tätä varten arviointi on tehtävä 17 päivästä kesäkuuta 2009 lukien kerättyjen tietojen perusteella. Jos 17 päivästä kesäkuuta 2009 on kulunut vähemmän kuin 36 kuukautta, laskelma on tehtävä saatavilla olevien tietojen perusteella.

3.   Yhtiöt on luokiteltava sen mukaan, onko toiminnan laatu erittäin heikko, heikko, keskitasoinen vai korkea, kuten luetellaan liitteessä olevassa 3 kohdassa.

3 artikla

Luetteloiden julkistaminen niistä yhtiöistä, joiden toiminnan laatu on heikko tai erittäin heikko

1.   Komissiota avustaa Euroopan meriturvallisuusvirasto (EMSA) direktiivin 2009/16/EY 27 artiklan mukaisessa tehtävässä eli sellaisten yhtiöiden tietojen julkaisemisessa säännöllisesti julkisella verkkosivustolla, joiden toiminnan laatu on heikko tai erittäin heikko.

2.   EMSAn on julkaistava ja saatettava päivittäin ajan tasalle julkisella verkkosivustollaan seuraavat tiedot:

a)

luettelo yhtiöistä, joiden toiminnan laatu on edeltävien 36 kuukauden aikana ollut erittäin heikko yhtäjaksoisesti vähintään kolmen kuukauden ajan;

b)

luettelo yhtiöistä, joiden toiminnan laatu on edeltävien 36 kuukauden aikana ollut heikko tai erittäin heikko yhtäjaksoisesti vähintään kolmen kuukauden ajan;

c)

luettelo yhtiöistä, joiden toiminnan laatu on edeltävien 36 kuukauden aikana ollut heikko yhtäjaksoisesti vähintään kuuden kuukauden ajan.

4 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2011.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 13 päivänä syyskuuta 2010.

Komission puolesta

José Manuel BARROSO

Puheenjohtaja


(1)  EUVL L 131, 28.5.2009, s. 57.

(2)  EYVL L 208, 5.8.2002, s. 1.


LIITE

YHTIÖN TOIMINTAAN LIITTYVÄT PERUSTEET

(direktiivin 2009/16/EY 10 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut)

1.   Yhtiön pysäyttämisindeksi

Pysäyttämisindeksi on kaikkien yhtiön laivastoon kuuluvien alusten pysäyttämisten määrän ja kaikkien yhtiön laivastoon kuuluvien alusten tarkastusten määrän suhde edeltävien 36 kuukauden aikana, verrattuna kaikkien Pariisin pöytäkirjan soveltamisalueella tarkastettujen alusten keskimääräiseen pysäyttämissuhteeseen edeltävien 36 kuukauden aikana.

Pysäyttämisindeksiä pidetään keskitasoisena, jos pysäyttämisprosenttiaste on 2 prosenttiyksikköä keskiarvon ylä- tai alapuolella kaikkien Pariisin pöytäkirjan soveltamisalueella edeltävinä 36 kuukautena tarkastettujen laivojen keskimääräisestä pysäyttämisprosenttiasteesta.

Pysäyttämisindeksiä pidetään keskitasoa ylempänä, jos pysäyttämisprosenttiaste on enemmän kuin 2 prosenttiyksikköä keskiarvon yläpuolella kaikkien Pariisin pöytäkirjan soveltamisalueella edeltävinä 36 kuukautena tarkastettujen laivojen keskimääräisestä pysäyttämisprosenttiasteesta.

Pysäyttämisindeksiä pidetään keskitasoa alempana, jos pysäyttämisprosenttiaste on enemmän kuin 2 prosenttiyksikköä keskiarvon alapuolella kaikkien Pariisin pöytäkirjan soveltamisalueella edeltävinä 36 kuukautena tarkastettujen laivojen keskimääräisestä pysäyttämisprosenttiasteesta.

Yhtiön pysäyttämisindeksiä pidetään keskitasoa ylempänä riippumatta muista tarkastustuloksista, jos jollekin yhtiön laivastoon kuuluvalle alukselle on edeltävien 36 kuukauden aikana annettu direktiivin 2009/16/EY mukainen pääsyn epäämismääräys.

2.   Yhtiön puuteindeksi

Puuteindeksi on kaikkien yhtiön laivastoon kuuluvien alusten kaikkien puutteiden yhteispistemäärän ja kaikkiin yhtiön laivastoon kuuluviin aluksiin edeltävien 36 kuukauden aikana kohdistettujen tarkastusten määrän suhde verrattuna kaikkien Pariisin pöytäkirjan soveltamisalueella edeltävien 36 kuukauden aikana tarkastettujen alusten keskimääräiseen puutesuhteeseen.

Ensimmäistä alakohtaa sovellettaessa ISM-säännöstöön liittyvien puutteiden painotus on 5 pistettä, kun taas kaikkien muiden puutteiden painotus on 1 piste. Pariisin pöytäkirjan soveltamisalueella havaittu keskimääräinen puutesuhde painotetaan ottaen huomioon ISM-säännöstöön liittyvien puutteiden ja muiden puutteiden keskimääräinen esiintyminen tarkastusta kohden.

Puuteindeksiä pidetään keskitasoisena, jos se on 2 prosenttiyksikköä keskiarvon ylä- tai alapuolella Pariisin pöytäkirjan soveltamisalueella edeltävien 36 kuukauden aikana havaittujen puutteiden painotetusta keskiarvosta.

Puuteindeksiä pidetään keskitasoa ylempänä, jos se on enemmän kuin 2 prosenttiyksikköä keskiarvon yläpuolella Pariisin pöytäkirjan soveltamisalueella edeltävien 36 kuukauden aikana havaittujen puutteiden painotetusta keskiarvosta.

Puuteindeksiä pidetään keskitasoa alempana, jos se on enemmän kuin 2 prosenttiyksikköä keskiarvon alapuolella Pariisin pöytäkirjan soveltamisalueella edeltävien 36 kuukauden aikana havaittujen puutteiden painotetusta keskiarvosta.

3.   Yhtiön toiminnan tulosmatriisi

Yhtiön toiminta ryhmitellään seuraavasti:

Pysäyttämisindeksi

Puuteindeksi

Yhtiön toiminnan laatu

keskitasoa ylempi

keskitasoa ylempi

erittäin heikko

keskitasoa ylempi

keskitasoinen

heikko

keskitasoa ylempi

keskitasoa alempi

keskitasoinen

keskitasoa ylempi

keskitasoa alempi

keskitasoa ylempi

keskitasoinen

keskitasoinen

keskitasoinen

keskitasoinen

keskitasoa alempi

keskitasoa alempi

keskitasoinen

keskitasoa alempi

keskitasoa alempi

korkea

Jos yhtiöllä ei kuitenkaan ole sen laivastoon kuuluvista aluksista aikaisemmin suoritettujen tarkastusten selvityksiä tai yhtiön ei ole tarvinnut hankkia IMO-numeroa, yhtiötä pidetään toiminnaltaan keskitasoisena.


Top