EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22006D0186

2006/186/EY: AKT–EY-suurlähettiläskomitean päätös N:o 8/2005, tehty 20 päivänä heinäkuuta 2005 , yritysten kehittämiskeskuksen perussäännöistä ja työjärjestyksestä

OJ L 66, 8.3.2006, p. 16–20 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/186/oj

8.3.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 66/16


AKT–EY-SUURLÄHETTILÄSKOMITEAN PÄÄTÖS N:o 8/2005,

tehty 20 päivänä heinäkuuta 2005,

yritysten kehittämiskeskuksen perussäännöistä ja työjärjestyksestä

(2006/186/EY)

AKT–EY-SUURLÄHETTILÄSKOMITEA, joka

ottaa huomioon Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän sekä Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden välisen Cotonoussa 23 päivänä kesäkuuta 2000 allekirjoitetun kumppanuussopimuksen (1) (jäljempänä ’sopimus’) ja erityisesti sen liitteessä III olevan 2 artiklan 6 kohdan a alakohdan,

ottaa huomioon neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien 12 päivänä syyskuuta 2000 tekemän sisäisen sopimuksen rahoituspöytäkirjan mukaisesta yhteisön tukien rahoituksesta ja hoidosta,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen suurlähettiläskomitean on laadittava yritysten kehittämiskeskuksen, jäljempänä ’keskus’, ja erityisesti sen valvontaelinten perussäännöt ja työjärjestys sopimuksen liitteessä III olevan 2 artiklan 6 kohdan mukaisesti.

(2)

Sopimukseen liitettyä erioikeuksia ja vapauksia koskevaa pöytäkirjaa 2 sovelletaan keskuksen henkilöstöön kyseisen pöytäkirjan 1 artiklan toisen kohdan mukaisesti.

(3)

Keskuksen valvontaelimeksi on perustettava hallintoneuvosto sopimuksen liitteessä III olevan 2 artiklan 6 kohdan a alakohdassa tarkoitetussa merkityksessä,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Tarkoitus

1.   Keskus on AKT:n ja EY:n yhteinen tekninen elin sopimuksen liitteessä III tarkoitetussa merkityksessä. Keskuksella on oikeushenkilön asema ja sopimuksen kaikkien osapuolten alueella laajin mahdollinen samanlaisille oikeushenkilöille myönnettävä oikeudellinen toimivalta.

2.   Keskuksen henkilöstö nauttii erioikeuksista, vapauksista ja muista eduista, jotka käyvät ilmi erioikeuksia ja vapauksia koskevasta pöytäkirjasta 2 ja jotka on mainittu sopimuksen liitteenä olevissa VI ja VII julistuksessa.

3.   Keskus ei tavoittele taloudellista voittoa. Sen toimipaikka on Brysselissä ja sillä on hajasijoitettu toimisto kullakin AKT-alueella hallintoneuvoston päätöksen mukaisesti.

2 artikla

Tavoitteet

1.   Keskus toimii sopimuksen määräysten ja periaatteiden mukaisesti. Keskuksen tavoitteet on määritelty sen liitteessä III olevassa 2 artiklassa.

2.   Keskus määrittää yksityiskohtaiset tavoitteensa strategisessa viiteasiakirjassa.

3 artikla

Toimielinten välinen yhteistyö

1.   Keskuksen yhteistyö muiden tahojen kanssa perustuu yhteensovittamisen, täydentävyyden ja lisäarvon periaatteisiin kaikissa julkisten tai yksityisten tahojen tekemissä aloitteissa yksityissektorin kehittämiseksi. Keskus harjoittaa valikoivuutta tehtäviään suorittaessaan.

2.   Asianomaiset maat tai alueet voivat pyytää keskusta osallistumaan yksityissektoriin liittyvien maaohjelmien tai alueohjelmien valmistelemiseen ja toteuttamiseen.

3.   Keskusta voidaan pyytää toteuttamaan ja hallinnoimaan yksin tai yhteistyössä muiden kanssa Euroopan yhteisöjen komission, jäljempänä ’komissio’, erityisohjelmia AKT-maiden hyväksi.

4 artikla

Rahoitus

1.   Keskus rahoitetaan Euroopan kehitysrahastosta (EKR) sopimuksen liitteessä I esitettyjen sääntöjen mukaisesti sekä erilaisista sisäistä varoista, jotka määritetään keskuksen varainhoitosäännöissä.

2.   Keskus voi vastaanottaa ylimääräistä rahoitusapua muilta osapuolilta sopimuksessa esitettyjen keskuksen tavoitteiden saavuttamiseksi ja itse määrittelemänsä strategian toteuttamiseksi.

3.   Keskus voi näiden tavoitteiden puitteissa hoitaa kolmansien osapuolten puolesta resursseja, joilla on tarkoitus toteuttaa sopimuksen mukaisia toimia ja joiden edunsaajat on määritetty sen liitteessä III.

5 artikla

Suurlähettiläskomitea

1.   Sopimuksen liitteessä III olevan 2 artiklan 6 kohdassa määrätään seuraavaa:

”Suurlähettiläskomitea toimii keskuksen valvontaviranomaisena. Tämän sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen se

a)

vahvistaa keskuksen, myös sen valvontaelinten, perussäännöt ja työjärjestyksen;

b)

vahvistaa henkilöstöä koskevat perussäännöt sekä varainhoitoa ja henkilöstöä koskevat säännöt ja määräykset;

c)

valvoo keskuksen eri elinten työskentelyä; ja

d)

vahvistaa toimintasäännöt ja keskuksen talousarvion hyväksymismenettelyt.”

2.   Komitea hyväksyy keskuksen yleisen strategian hallintoneuvoston ehdotuksen pohjalta.

6 artikla

Keskuksen elimet

Hallintoneuvosto ja hallitus toimivat keskuksen valvontaviranomaisina.

7 artikla

Hallitus

1.   Keskusta johtaa johtaja. Johtajaa avustaa varajohtaja, joka toimii johtajan päätäntävallan alaisena ja jolla on operatiivisia tehtäviä.

Johtaja ja varajohtaja valitaan heidän johtamis- ja ammattitaitonsa perusteella, joiden avulla he voivat toteuttaa keskuksen sopimuksessa määritellyt yleiset ja liitteessä III olevassa 2 artiklassa määritellyt erityiset tavoitteet ja tehtävät.

2.   Johtajan ja varajohtajan nimittää AKT–EY-suurlähettiläskomitea, jäljempänä ’komitea’, etukäteen hyväksymiensä työhönottovaatimusten ja -menettelyjen mukaisesti. Johtajan ja varajohtajan toimikaudet osuvat yksiin EKR:n varainhoitoasetuksen viisivuotiskauden kanssa. Johtaja ja varajohtaja nimitetään korkeintaan viideksi vuodeksi eikä toimikausia voi uusia. Keskuksen johtajan ja varajohtajan toimiin valitaan vuorotellen AKT-valtioiden ja EU:n kansalaisia.

3.   Komitean puheenjohtajat allekirjoittavat johtajan ja varajohtajan nimityskirjat.

4.   Johtaja raportoi keskuksen hallintoneuvostolle 7 artiklassa vahvistetun menettelyn mukaisesti.

5.   Hallintoneuvosto voi tarvittaessa, ja kun henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen mukainen menettely on käyty, pyytää johtajan palvelussuhteen peruuttamista komitealle osoitetulla asianmukaisesti perustellulla ehdotuksella.

6.   Hallintoneuvosto voi tarvittaessa, johtajan ehdotuksesta ja kun henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen mukainen menettely on käyty, pyytää varajohtajan palvelussuhteen peruuttamista komitealle osoitetulla asianmukaisesti perustellulla ehdotuksella. Hallintoneuvosto voi aloittaa varajohtajan palvelussuhteen peruuttamisprosessin myös ilman, että johtaja tekee siitä ehdotuksen.

8 artikla

Johtajan tehtävät ja velvollisuudet

1.   Johtaja on vastuussa keskuksen oikeudellisesta ja institutionaalisesta edustamisesta sekä sen toimeksiantojen ja tehtävien suorittamisesta siten, kuin ne määritellään sopimuksessa ja sen liitteessä III.

2.   Johtaja on vastuussa seuraavien asiakirjojen toimittamisesta hallintoneuvostolle niiden hyväksymistä varten:

vuosittaiset ja monivuotiset toimintaohjelmat,

keskuksen vuosittaiset talousarviot,

vuosikertomukset,

organisaatiorakenne, henkilöstöpolitiikka ja organisaatiokaavio.

3.   Johtaja vastaa siitä, että vuositilinpäätökset toimitetaan hallintoneuvostolle hyväksyttäväksi ja siirretään sen jälkeen komitealle lopullista hyväksymistä varten. Komitea myöntää johtajalle vastuuvapauden vuosittaisten talousarvioiden toteuttamisesta.

4.   Johtaja laatii keskuksen operatiivista toimintaa koskevan työjärjestyksen ja ilmoittaa siitä hallintoneuvostolle.

9 artikla

Hallintoneuvosto

1.   Hallintoneuvostoon, sopimuksen liitteessä III olevan 2 artiklan 6 kohdan a alakohdan ja 7 kohdan mukaisesti perustettuun valvontaelimeen, kuuluu kuusi yksityisen sektorin jäsentä, joista kolme on AKT-valtioiden ja kolme yhteisön kansalaisia.

Komitea nimittää nämä kuusi jäsentä itse vahvistamiensa menettelyjen mukaisesti viiden vuoden toimikaudeksi, jonka puolivälissä tehdään tilannekatsaus.

2.   Komission, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristön, AKT-valtioiden sihteeristön, Euroopan investointipankin edustajat ja yksityisestä yritystoiminnasta todistettavasti kokemusta omaava alueellisen AKT-järjestön edustaja voivat osallistua hallintoneuvoston toimintaan tarkkailijoina.

3.   Hallintoneuvoston jäsenet valitsevat puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan enintään viiden vuoden toimikaudeksi hallintoneuvoston työjärjestyksessä esitettyjen säännösten mukaisesti. Puheenjohtajan toimeen valitaan sen osapuolen (AKT:n tai EY:n) kansalainen, jonka kansalaista ei ole valittu keskuksen johtajan toimeen.

4.   Hallintoneuvoksen päätökset tehdään läsnä olevien jäsenten tai heidän edustajiensa yksinkertaisella enemmistöllä hallintoneuvoston työjärjestyksen säännösten mukaisesti. Jokaisella jäsenellä on yksi ääni.

5.   Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee.

6.   Jokaisen kokouksen päätökset on kirjattava pöytäkirjaan ja ne ovat luottamuksellisia.

7.   Hallintoneuvoston jäsenet eivät saa ilmaista salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvia tietoja toimikautensa aikana eivätkä sen jälkeen. Jäsenet eivät saa pyytää tai ottaa ohjeita kolmansilta osapuolilta.

Hallintoneuvosto laatii työjärjestyksensä.

10 artikla

Hallintoneuvoston jäsenet

1.   Hallintoneuvoston jäseniksi valitaan henkilöitä, joilla on todistettavasti vahva ammattipätevyys ja perusteellinen tuntemus AKT:n ja EU:n väliseen kehitysyhteistyöhön liittyvistä tavoitteista ja kysymyksistä sekä sopimuksessa laadituista järjestelmistä ja välineistä.

2.   Jäsenillä on myös oltava todistettavasti kokemusta yritystoiminnasta. Jäsenet toimivat omien vastuualojensa ja keskuksen tavoitteiden mukaisesti.

3.   Jäsenillä on oltava vahva englannin tai ranskan kielen taito.

4.   Hallintoneuvoston jäseninä toimivat henkilöt eivät voi vastaanottaa muita keskuksen palkallisia tehtäviä.

5.   Yritykset, joissa hallintoneuvoston jäsenillä on omistusosuuksia, eivät voi osallistua keskuksen rahoittamiin ohjelmiin ja toimiin.

11 artikla

Hallintoneuvoston tehtävät

1.   Hallintoneuvosto vastaa keskuksen tiukasta seurannasta. Hallintoneuvosto kokoontuu korkeintaan neljä kertaa vuodessa. Se voi myös kokoontua aina, kun sen tehtävien suorittaminen sitä edellyttää, tai komitean, puheenjohtajan tai keskuksen johtajan kutsusta.

2.   Hallintoneuvosto

a)

neuvoo ja tukee johtajaa keskuksen hallinnossa ja vastaa komitean määrittelemien sääntöjen ja tavoitteiden noudattamisesta;

b)

vastaa keskuksen johtajan ehdotuksesta

1)

keskuksen yleisen strategian laatimisesta ja sen toimittamisesta komitealle lopullista hyväksymistä varten;

2)

vuosittaisten ja monivuotisten toimintaohjelmien hyväksymisestä;

3)

organisaatiorakenteen, henkilöstöpolitiikan ja organisaatiokaavion hyväksymisestä;

4)

uusien työntekijöiden työhönotosta ja voimassa olevien työsopimusten uusimisesta, jatkamisesta ja purkamisesta;

5)

komitean hyväksyttäväksi toimitettavien keskuksen vuosittaisten talousarvioiden vahvistamisesta;

6)

komitean hyväksyttäväksi toimitettavien vuositilinpäätösten vahvistamisesta;

7)

vuosikertomusten hyväksymisestä ja niiden toimittamisesta komitealle, jotta se voi tarkastaa keskuksen toimien yhdenmukaisuuden sille sopimuksessa asetettujen tavoitteiden ja hyväksytyn yleisen strategian kanssa;

c)

raportoi tarvittaessa komitealle kaikki toimintansa yhteydessä ilmenevät merkitykselliset seikat.

3.   Hallintoneuvosto toimittaa vuositilinpäätökset komitealle niiden lopullista hyväksymistä varten. Komitea myöntää johtajalle vastuuvapauden vuosittaisen talousarvion toteuttamisesta.

4.   Keskuksen johtaja osallistuu hallintoneuvoston toimintaan neuvonantajana. Keskus toimii hallintoneuvoston sihteeristönä.

5.   Hallintoneuvosto voi pyytää keskuksen johtoa tai henkilöstöä taikka ulkopuolisia asiantuntijoita antamaan lausuntonsa yksittäisistä kysymyksistä.

6.   Hallintoneuvosto vastaa toiminnastaan komitealle.

7.   Hallintoneuvosto valitsee vähintään kolmelta yritykseltä saamiensa kilpailutettujen tarjousten perusteella pätevän kansainvälisesti tunnetun tilintarkastusyrityksen jokaiseksi kolmen varainhoitovuoden kaudeksi. Tilintarkastusyritys varmistaa, että tilinpäätökset laaditaan kansainvälisten kirjanpitonormien mukaisesti ja että ne antavat todenmukaisen kuvan keskuksen taloudellisesta tilanteesta. Tilintarkastusyritys varmistaa myös, että keskuksen taloutta hoidetaan asianmukaisesti.

12 artikla

AKT-valtioiden, jäsenvaltioiden ja yhteisön on kunkin osaltaan toteutettava tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavat toimenpiteet siltä osin kuin asia niitä koskee.

13 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se tehdään.

Tehty Brysselissä 20 päivänä heinäkuuta 2005.

AKT–EY-suurlähettiläskomitean puolesta

F. J. WAHNON FERREIRA

Puheenjohtaja


(1)  EYVL L 317, 15.12.2000, s. 3. Sopimus sellaisena kuin se on muutettuna AKT–EY-ministerineuvoston päätöksellä N:o 1/2003 (EUVL L 141, 7.6.2003, s. 25).


Top