EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017TA1206(19)

Kertomus Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä instituutin vastaus

OJ C 417, 6.12.2017, p. 120–125 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.12.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 417/120


KERTOMUS

Euroopan tasa-arvoinstituutin tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä instituutin vastaus

(2017/C 417/19)

JOHDANTO

1.

Euroopan tasa-arvoinstituutti (jäljempänä ”instituutti”) perustettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1922/2006 (1). Vilnassa sijaitsevan instituutin tehtävänä on kerätä, analysoida ja levittää tietoja sukupuolten tasa-arvosta sekä kehittää, analysoida, arvioida ja levittää soveltuvia menetelmiä, jotta voidaan tukea tasa-arvonäkökohdan sisällyttämistä osaksi kaikkia unionin politiikkoja ja niihin perustuvia kansallisia politiikkoja.

2.

Taulukossa esitetään instituutin avainluvut (2).

Taulukko

Instituutin avainluvut

 

2015

2016

Talousarvio (miljoonaa euroa)

7,9

7,8

Henkilöstö 31. joulukuuta (3)

42

45

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

3.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja instituutin valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

LAUSUNTO

4.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut

a)

instituutin tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (4) ja kertomukset talousarvion toteuttamisesta (5)31. joulukuuta 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti.

Tilien luotettavuus

Lausunto tilien luotettavuudesta

5.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että instituutin tilinpäätös 31. joulukuuta 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot instituutin taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2016 sekä toimien tuloksista, rahavirroista ja nettovarallisuuden muutoksista mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta instituutin varainhoitoasetuksen ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti. Kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisesti hyväksyttyihin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin.

Tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus

Tulot

Lausunto tilien perustana olevien tulojen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

6.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 31 päivänä joulukuuta 2016 päättyneen varainhoitovuoden tilien perustana olevat tulot ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

Maksut

Lausunto tilien perustana olevien maksujen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 31 päivänä joulukuuta 2016 päättyneen varainhoitovuoden tilien perustana olevat maksut ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

Toimivan johdon ja hallintoelinten velvollisuudet

8.

Toimiva johto vastaa SEUT:n 310–325 artiklan ja instituutin varainhoitoasetuksen mukaisesti tilinpäätöksen laatimisesta ja esittämisestä kansainvälisesti hyväksyttyjen julkisen sektorin tilinpäätösstandardien pohjalta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tähän velvollisuuteen kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäiset kontrollit, joiden pohjalta on mahdollista laatia ja esittää tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä. Toimivan johdon vastuulla on lisäksi varmistaa, että tilinpäätöksessä mainitut toiminnot, rahoitustoimet ja tiedot ovat niitä sääntelevien normien mukaisia. Instituutin toimiva johto on viime kädessä vastuussa tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

9.

Kun toimiva johto laatii tilinpäätöstä, sen vastuulla on arvioida instituutin kykyä jatkaa toimintaansa. Toimivan johdon on tuotava tarvittaessa esiin toiminnan jatkuvuuteen liittyvät seikat ja laadittava tilinpäätös toiminnan jatkuvuuden periaatteen pohjalta.

10.

Hallintoelinten vastuulla on valvoa organisaation tilinpäätösraportointia.

Tarkastajan velvollisuudet tilien ja niiden perustana olevien toimien tarkastamisen yhteydessä

11.

Tilintarkastustuomioistuimen tavoitteena on saada kohtuullinen varmuus siitä, onko instituutin tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset, ja antaa tarkastuksensa perusteella Euroopan parlamentille ja neuvostolle tai muille asianomaisille vastuuvapauden myöntäville viranomaisille tarkastuslausuma tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Kohtuullisella varmuudella tarkoitetaan korkeaa varmuustasoa. Kohtuullinen varmuus ei kuitenkaan ole tae siitä, että tarkastuksessa havaitaan kaikki olennaiset virheellisyydet ja noudattamatta jättämiset. Virheellisyydet ja noudattamatta jättämiset voivat johtua petoksista tai virheistä, ja niiden katsotaan olevan olennaisia, jos niiden yksin tai yhdessä voisi kohtuudella odottaa vaikuttavan taloudellisiin päätöksiin, joita käyttäjät tekevät tilinpäätöksen perusteella.

12.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädäntökehyksen vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen sekä tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden kannalta. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet, mutta tarkoituksena ei ole esittää lausuntoa sisäisten kontrollien vaikuttavuudesta. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja toimivan johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilien yleisen esittämistavan arvioiminen.

13.

Tulojen alalla tilintarkastustuomioistuin tarkastaa komissiolta saadun tuen ja arvioi tarvittaessa menettelyt, joilla instituutti kerää palkkioita ja muita tuloja.

14.

Menojen alalla tilintarkastustuomioistuin tarkastaa maksutapahtumat, kun menot ovat aiheutuneet ja ne on kirjattu ja hyväksytty. Ennakkomaksut tarkastetaan, kun varojen vastaanottaja esittää tositteet siitä, että varat on käytetty asianmukaisesti, ja instituutti hyväksyy tositteen ennakkomaksun tilinpidollisen selvittämisen yhteydessä joko samana vuonna tai myöhemmin.

15.

EU:n varainhoitoasetuksen 208 artiklan 4 kohdassa säädetyn mukaisesti (6) tilintarkastustuomioistuin on tätä kertomusta ja tarkastuslausumaa laatiessaan ottanut huomioon riippumattoman ulkopuolisen tarkastajan instituutin tilien osalta suorittaman tarkastustyön.

16.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoa kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

17.

Siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli edelleen suuri osastossa 3 (toimintamenot): 1,7 miljoonaa euroa eli 51 prosenttia (vuonna 2015: 2,2 miljoonaa euroa eli 60 prosenttia). Siirrot liittyvät lähinnä tutkimuksiin, jotka jatkuvat vuodenvaihteen jälkeen. Instituutti voi harkita jaksotettujen talousarviomäärärahojen käyttöönottoa. Tällä tavoin otettaisiin paremmin huomioon tapahtumien monivuotisuus ja sopimusten tekemisen, toimitusten ja maksujen väliset väistämättömät viipeet.

HUOMAUTUKSET SISÄISISTÄ KONTROLLEISTA

18.

Instituutti käynnisti vuonna 2016 avoimen tarjouspyynnön sukupuolitilastojen välineiden ja resurssien ylläpitoa ja päivittämistä koskevan, enintään 1,6 miljoonan euron arvoisen puitesopimuksen osalta. Tarjouspyyntö jaettiin kahteen erään, joiden rahamääräistä arvoa ei kuitenkaan määritetty. Erään tarjoajan kysymyksen perusteella instituutti tarkensi verkkosivustollaan, että kummankin erän kohdalla enimmäismäärä oli arviolta 800 000 euroa. Yhden ja saman tarjoajan kanssa tehtiin kuitenkin kaksi erillistä puitesopimusta, joissa molemmissa erän enimmäisarvo oli 1,6 miljoonaa euroa; lisäksi oli mahdollisuus nostaa määriä vielä 50 prosentilla per erä. Tämän seurauksena instituutti pystyi tekemään sopimukset puitesopimuksen enimmäiskeston (neljän vuoden) ajaksi aina 4,8 miljoonan euron määrään asti, eli määrä oli kolminkertainen hankintailmoituksessa ilmoitettuun määrään verrattuna. Lisäksi hintakilpailu perustui tarjouspyynnön yhteydessä ainoastaan päiväkohtaiseen hintaan eikä sen ohella otettu huomioon, kuinka paljon aikaa tehtävien suorittamiseen tarvittiin. Näin ollen ei ollut mahdollista yksilöidä ja valita taloudellisesti edullisimpia tarjouksia ja varmistaa, että rahoille saatiin optimaalinen vastine. Nämä puutteet ovat saattaneet haitata kilpailua. Vuonna 2016 suoritettiin maksuja kaikkiaan 87 920 euron arvosta. Tarkastuksen seurauksena instituutti teki muutokset molempiin puitesopimuksiin vähentäen enimmäismäärän kummankin sopimuksen kohdalla 800 000 euroon (enintään 50 prosentin lisäys mahdollinen).

19.

Tarjouspyynnössä, joka liittyi neuvottelumenettelyyn yhden tietotekniikkavälineiden ja tietokantojen toimittamista ja ylläpitoa tarjoavan tarjoajan kanssa, rajattiin enimmäishinta kaikkien kolmen määritellyn tuotoksen osalta 81 000 euroksi (ilman alv:ta). Tarjouksessa mainittiin, että kyseisen määrän ylittäviä tarjouksia ei otettaisi huomioon. Instituutti sai tarjouksen kahdelle kolmesta tarjouspyynnön kohteena olleesta tuotoksesta, ja se teki 97 410 euron arvoisen palvelusopimuksen. Vuonna 2016 suoritettiin maksuja kaikkiaan 73 057 euron arvosta.

HUOMAUTUKSET MOITTEETTOMASTA VARAINHOIDOSTA JA TULOKSELLISUUDESTA

20.

Instituutti julkaisi tammikuussa 2016 itseään koskevan ulkoisen arvioinnin. Arvioinnissa todettiin, että instituutin toiminta vastasi sen tehtävänkuvaa ja että sen hallinto saa hyvän arvosanan hallinnoinnin ja tehokkuuden osalta. Arvioinnissa esitettiin kuitenkin useita suosituksia instituutin toimien parantamiseksi. Siinä muun muassa ehdotettiin, että asetetaan selvemmät prioriteetit, kohdennetaan tuotokset paremmin, kehitetään synergioita ulkoisten toimijoiden kanssa ja vahvistetaan instituutin hallintoneuvoston roolia sekä selvennetään asiantuntijaryhmän roolia. Instituutti on aloittanut suositusten toteuttamista koskevan toimintasuunnitelman täytäntöönpanon.

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

Liitteessä on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka instituutti on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Baudilio TOMÉ MUGURUZAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 19. syyskuuta 2017 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE

presidentti


(1)  EUVL L 403, 30.12.2006, s. 9.

(2)  Lisätietoja instituutin toimivaltuuksista ja toiminnasta esitetään sen sivustolla: www.eige.europa.eu.

(3)  Virkamiehiä, väliaikaisia toimihenkilöitä ja sopimussuhteisia toimihenkilöitä ja kansallisia asiantuntijoita.

Lähde: Instituutin toimittamat tiedot.

(4)  Tilinpäätöslaskelmat sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(5)  Kertomukset talousarvion toteuttamisesta käsittävät kertomukset, joissa on aggregoitu kaikki talousarviotapahtumat ja talousarvion liitetiedot.

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).


LIITE

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2015

Siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli osastossa 3 edelleen suuri eli 61 prosenttia (vuonna 2014: 54 prosenttia). Tämä johtuu lähinnä instituutin toiminnan luonteesta. Instituutti tekee tutkimuksia, jotka kestävät useita kuukausia ja jatkuvat usein vuodenvaihteen jälkeenkin.

Ei relevantti


INSTITUUTIN VASTAUS

18.

Siirtojen määrä osastossa III pysyi mainitulla tasolla, koska kyseiset viisi hanketta kohtasivat merkittäviä haasteita, minkä vuoksi ne oli lykättävä vuodelle 2017. Kahteen näistä hankkeista vaikuttivat viiveet, jotka liittyivät neuvoston puheenjohtajuuden päätökseen (kun puheenjohtajuus oli siirtynyt Yhdistyneeltä kuningaskunnalta Virolle) ja komission kanssa käytyihin pitkiin neuvotteluihin. Muut hankkeet alkoivat aiottua myöhemmin, koska tulokset niistä aikaisemmista hankkeista ja tutkimuksista, joihin uudet hankkeet perustuivat, saatiin myöhässä, ja koska ehdokkaat, joille ei myönnetty sopimusta, kyseenalaistivat myöntämispäätöksen ja oli suoritettava uudet arvioinnit.

EIGE toteaa, että kaikista niistä ylivoimaisten esteiden aiheuttamista haasteista huolimatta, joilla oli kielteinen vaikutus EIGEn talousarvion toteutumiseen, EIGE onnistui vähentämään operatiivisia (C1) määrärahasiirtoja yli 9 %, mikä on syytä mainita hyvänä saavutuksena.

Jaksotettujen määrärahojen osalta on tärkeää huomata, että aiemmin EIGE pidättyi ottamasta käyttöön tätä lähestymistapaa talousarvion vuotuisuuden periaatteen vuoksi, mutta huolimatta siitä EIGE aikoo nyt suorittaa toteutettavuusanalyysin kehittääkseen vakaan perustan tulevalle päätökselle siitä, otetaanko jaksotetut määrärahat käyttöön vai ei.

19.

EIGE ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautuksen asiasta. Sen aiheutti hallinnollinen virhe, jonka vuoksi puitesopimuksessa ei muutettu kutakin erää varten täsmennettyä määrää. Allekirjoitetut puitesopimukset eivät vaikuta talousarvioon. Kumpikin erä on myönnetty samalle toimeksisaajalle, ja ehdokkaille ilmoitettiin asiasta asianmukaisesti tarjousmenettelyn aikana.

EIGE halusi mieluummin edetä käyttäen yhtä puitesopimusta, koska kyseessä ovat tietyn erityisalan hyvin pienet markkinat, mikä rajoittaa mahdollisten pätevien ja vahvojen toimeksisaajien määrää. Päätös käyttää yhtä puitesopimusta antoi vahvemmat takeet laadusta ja jatkuvuudesta tämän hyvin erityislaatuisen hankkeen osalta, joka voisi vaarantua, jos valittaisiin monivaiheinen lähestymistapa tai kilpailun uudelleen avaaminen käyttäen useampaa puitesopimusta.

Noudattaakseen moitteettoman varainhoidon periaatetta EIGE on tehnyt muutoksia asiaankuuluviin teknisten erittelyjen malleihin. Tällä välin EIGE aikoo lieventää riskiä merkitsemällä tuleviin erityispalveluja koskeviin pyyntöihin työpäivien enimmäismäärän.

20.

EIGE ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautuksen. Sen vuoksi, että tarjouksentekijällä on yksinoikeudet EIGEn käyttämään ohjelmistoon, valittiin poikkeuksellinen neuvottelumenettely yhden kutsutun kanssa. Neuvottelumenettelyn aikana alkuperäiseen pyyntöön tehtiin mukautuksia, jotka koskivat lisäpalveluja EIGEn kasvaneisiin tarpeisiin vastaamiseksi, sillä määrärahoja oli saatavilla. Tämä johtui myös siitä, että tarjouksentekijä ei olisi voinut toteuttaa yhtä niistä kolmesta tuotoksesta, joita EIGE alun perin pyysi.

21.

EIGE ottaa huomioon tilintarkastustuomioistuimen huomautuksen. Joitakin varhaisia toimia on jo toteutettu, kuten tietämyksenhallinnan ja viestinnän strategia vuosille 2016–2018, jonka hallintoneuvosto hyväksyi 18. toukokuuta 2016. Asiakirja Single Programming Document sisältää yksityiskohtaisia viestintätoimia ja lisää käytön seurantaa, ja perustasot tulosindikaattorien mittaamiseksi vahvistettiin vuonna 2016.


Top