EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015AE4398

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ulkoisten kalastuslaivastojen kestävästä hallinnoinnista ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1006/2008 kumoamisesta” (COM(2015) 636 final – 2015/0289 (COD))

OJ C 303, 19.8.2016, p. 116–121 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.8.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 303/116


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ulkoisten kalastuslaivastojen kestävästä hallinnoinnista ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1006/2008 kumoamisesta”

(COM(2015) 636 final – 2015/0289 (COD))

(2016/C 303/16)

Esittelijä:

Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE

Euroopan parlamentti päätti 17. joulukuuta 2015 ja neuvosto 22. joulukuuta 2015 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 43 artiklan 2 kohdan ja 304 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

”Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ulkoisten kalastuslaivastojen kestävästä hallinnoinnista ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1006/2008 kumoamisesta”

(COM(2015) 636 final – 2015/0289 (COD)).

Asian valmistelusta vastannut ”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 11. toukokuuta 2016.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 25.–26. toukokuuta 2016 pitämässään 517. täysistunnossa (toukokuun 25. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 146 ääntä puolesta ja 4 vastaan 8:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät

1.1

ETSK kannattaa Euroopan komission tässä ehdotuksessa esittämiä tavoitteita ja katsoo sen vuoksi, että voimassa olevaa asetusta on tarkistettava, jotta edistetään yksinkertaistamista, lisätään avoimuutta, parannetaan hallintoa, varmistetaan sääntöjen soveltamisen tehokas valvonta, vahvistetaan vastavuoroisuus kolmansien maiden kanssa ja säilytetään kalastustoiminnan tuhatvuotinen kulttuuri ja varmistetaan sen kestävyys.

1.2

Komitea kuitenkin katsoo, että nykyisessä sanamuodossaan ehdotuksesta saattaa aiheutua Euroopan komissiolle, jäsenvaltioille ja toimijoille liiallista byrokraattista ja hallinnollista rasitusta ja että tarvittavien teknisten, materiaalisten ja henkilöstöresurssien puuttuessa se haittaisi tavoitteena olevaa säännösten yksinkertaistamista ja sillä olisi kielteisiä sosioekonomisia vaikutuksia kalastusalan yrittäjiin ja työntekijöihin.

1.3

ETSK pyytää kohdentamaan riittävästi henkilöstö- ja rahoitusresursseja sekä Euroopan komission meri- ja kalastusasioiden pääosaston näistä asioista vastaavalle yksikölle että jäsenvaltioiden valvontaviranomaisille, jotta ne voivat tehdä työtään asianmukaisesti.

1.4

Komitea on samaa mieltä siitä, että vastuu lupahakemusten käsittelystä kuuluu jäsenvaltioille ja että Euroopan komissiolla on oltava mahdollisuus tarkistaa luvan pätevyys kelpoisuusehtojen perusteella. Komissio seuraa näin perussopimusten valvojana, että jäsenvaltiot täyttävät velvoitteensa.

1.5

ETSK pyytää Euroopan komissiota, EU:n kalastusneuvostoa ja Euroopan parlamenttia ottamaan huomioon tässä lausunnossa esitetyt yleiset ja erityiset huomautukset.

2.   Taustaa

2.1

Yhteinen kalastuspolitiikka (YKP) kattaa meren elollisten luonnonvarojen säilyttämisen ja niitä hyödyntävien kalastusten hoidon ja laivastojen hallinnoinnin. Se koskee sekä unionin vesillä harjoitettavaa että unionin kalastusalusten unionin vesien ulkopuolella harjoittamaa kalastustoimintaa. Yhteistä kalastuspolitiikkaa uudistettiin 11. joulukuuta 2013 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1380/2013.

2.2

Neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1006/2008, joka annettiin 29. syyskuuta 2008, käsitellään unionin aluksille myönnettäviä lupia kalastaa unionin vesien ulkopuolella sekä kolmansien maiden kalastusaluksille myönnettäviä lupia harjoittaa toimintaa unionin vesillä.

2.3

Komissio katsoo, että voimassa olevaa kalastuslupia koskevaa asetusta on tarkistettava, jotta siihen voidaan sisällyttää asianmukaisella tavalla uudistetun YKP:n tavoitteet ja taata, että se on yhdenmukainen 29. syyskuuta 2008 laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen (LIS-kalastuksen) ehkäisemistä, estämistä ja poistamista koskevasta yhteisön järjestelmästä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1005/2008 ja 20. marraskuuta 2009 yhteisön valvontajärjestelmästä, jonka tarkoituksena on varmistaa yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen noudattaminen, annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1224/2009 kanssa.

2.4

Komissio myös korostaa niiden kansainvälisten sitoumusten merkitystä, jotka unioni on antanut Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen sopimuspuolena, hyväksymällä aavan meren kalastusalusten kansainvälisten suojelu- ja hoitotoimenpiteiden edistämisestä tehdyn FAO:n sopimuksen ja hyväksymällä laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen ehkäisemistä, vastustamista ja poistamista koskevan FAO:n kansainvälisen toimintasuunnitelman.

2.5

Ehdotuksessa asetuksen soveltamisalaa laajennetaan koskemaan muun muassa suorien lupien myöntämistä tapauksissa, joissa kyseisen kolmannen maan kanssa ei ole voimassa olevaa kestävää kalastusta koskevaa kumppanuussopimusta, kalastusalusten tukialusten huomioon ottamista lupa- ja raportointimenettelyissä, lippuvaltion vaihdon valvontaa, käyttämättömien kalastusmahdollisuuksien uudelleenjakoa ja tarvetta luoda oikeudellinen kehys, jonka avulla unioni voi seurata paremmin unionissa rahtausjärjestelyn nojalla toimivien kalastusalusten toimintaa sen perusteella, mitä asianomainen alueellinen kalastuksenhoitojärjestö on hyväksynyt.

2.6

Ehdotuksessa säännellään myös monia muita kysymyksiä, kuten jäsenvaltioiden ja komission välistä sähköisessä muodossa tapahtuvaa tietojenvaihtoa, unionin sähköisen kalastusluparekisterin perustamista, unionin vesillä purjehtivia kolmansien maiden aluksia ja niiden saaliita koskevia sääntöjä, joiden on oltava yhdenmukaiset unionin kalastusaluksiin sovellettavien sääntöjen kanssa, sekä komission mahdollisuutta hyväksyä delegoituja säädöksiä ja tarvittaessa välittömästi sovellettavia täytäntöönpanosäädöksiä.

3.   Yleistä

3.1

ETSK kannattaa tavoitteita, joihin Euroopan komissio tällä ehdotuksella pyrkii, toisin sanoen sitä, että vahvistetaan EU:n kykyä seurata EU:n vesien ulkopuolella kalastustoimintaa harjoittavaa laivastoaan sen toimintapuitteista riippumatta ja otetaan samalla huomioon tarve lisätä unionin laivaston valvontaa ja rajoittaa kansallisten ja EU:n tason viranomaisten työmäärää tasapainoisella tavalla. Komitea katsoo, että tällä hetkellä voimassa olevaa asetusta on tarkistettava, jotta edistetään yksinkertaistamista, lisätään avoimuutta, parannetaan hallintoa, varmistetaan sääntöjen soveltamisen tehokas valvonta, vahvistetaan vastavuoroisuus kolmansien maiden kanssa ja säilytetään kalastustoiminnan tuhatvuotinen kulttuuri ja varmistetaan sen kestävyys.

3.2

Komitea kuitenkin katsoo, että nykyisessä sanamuodossaan, kun ei tarkenneta, mitkä ovat asianmukaiset välineet järjestelmän yksinkertaistamiseksi, ehdotuksesta saattaa aiheutua liiallista byrokraattista ja hallinnollista rasitusta ja että tarvittavien teknisten, materiaalisten ja henkilöstöresurssien puuttuessa se haittaisi tavoitteena olevaa säännösten yksinkertaistamista. On tarpeen luoda lupien myöntämismenettely, joka on tehokas ja jolla taataan lupien laillisuus mutta joka on samalla myös yksinkertainen ja nopea. Muussa tapauksessa sillä olisi vakavia vaikutuksia EU:n toimijoihin, jotka joutuisivat kärsimään viivästyksistä lupien myöntämisessä, minkä seurauksena ne menettäisivät kalastuspäiviä ja niihin kohdistuisi kielteisiä sosioekonomisia vaikutuksia.

3.3

ETSK on tietoinen siitä, että Euroopan komission meri- ja kalastusasioiden pääosaston näistä asioista vastaavalla yksiköllä ja jäsenvaltioiden valvontaviranomaisilla on niukasti henkilöstöä. Tämän vuoksi se pyytää kohdentamaan niille riittävästi henkilöstö- ja rahoitusresursseja, jotta ne voivat tehdä työtään asianmukaisesti.

3.4

ETSK toteaa, että Euroopan komissiolla on tärkeä rooli tässä prosessissa, ja on samaa mieltä siitä, että lupahakemusten käsittely kuuluu jäsenvaltioiden vastuulle ja että Euroopan komissiolla on oltava mahdollisuus tarkistaa luvan pätevyys kelpoisuusehtojen perusteella.

4.   Erityistä

4.1

ETSK katsoo, että 3 artiklan f kohdassa olevaan ”tarkkailijaohjelman” määritelmään olisi sisällyttävä alueellisen kalastuksenhoitojärjestön puitteissa toteutettavan ohjelman lisäksi jäsenvaltion ohjelma, eikä vain sen tarkastamiseksi, noudattaako alus sääntöjä, vaan myös tietojen keräämiseksi.

4.2

Ehdotuksen 5 artiklan 1 kohdan d alakohdassa säädetään, että lippujäsenvaltio voi myöntää kalastusluvan vain, jos toimijaan ja kalastusalukseen ei ole kohdistunut seuraamusta vakavasta rikkomuksesta kalastusluvan hakemista edeltävien 12 kuukauden aikana. ETSK katsoo, että tämä kelpoisuusehto tulisi poistaa, sillä se voi johtaa suhteettomaan ja syrjivään kaksinkertaiseen seuraamukseen. Komitean mielestä asetuksissa (EY) N:o 1224/2009 (valvonta) ja (EY) N:o 1005/2008 (laiton, ilmoittamaton ja sääntelemätön kalastus) säädetään jo menettelystä ja seuraamuksista vakavissa rikkomuksissa, jotka tehdään EU:n vesillä tai niiden ulkopuolella.

4.3

Ehdotuksen 7 artiklan 5 kohdassa säädetään, että lippujäsenvaltion on komission pyynnöstä evättävä, keskeytettävä tai peruutettava lupa tapauksissa, joissa ”ensisijaiset poliittiset syyt” sen oikeuttavat. ETSK katsoo, että tämä sanamuoto on liian epämääräinen ja voi aiheuttaa toimijoille oikeudellista epävarmuutta riippuen siitä, mitä Euroopan komissio pitää ”ensisijaisina poliittisina syinä”. Artiklassa tulisi täsmentää, että lupa voidaan evätä, keskeyttää tai peruuttaa komission pyynnöstä, jos tämä katsoo, että on olemassa vakava mahdollisen rikkomuksen vaara.

4.4

Ehdotuksen 8 artiklassa säädetään, että unionin kalastusalus saa harjoittaa kolmannen maan vesillä kalastustoimintaa vain, jos kyseinen maa on alueellisen kalastuksenhoitojärjestön sopimuspuoli tai sen kanssa yhteistyötä tekevä muu kuin sopimuspuoli. ETSK kiinnittää huomiota Guinea-Bissaun tilanteeseen. EU on tehnyt Guinea-Bissaun kanssa kestävää kalastusta koskevan kumppanuussopimuksen, mutta maa ei ole Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission (ICCAT) sopimuspuoli eikä sen kanssa yhteistyötä tekevä muu kuin sopimuspuoli. Tästä syystä komitea katsoo, ettei EU:n pidä ottaa kantaa kysymyksiin, jotka vaikuttavat kolmansien maiden suvereniteettiin. Toisaalta tällainen vaatimus saattaisi EU:n laivaston epäedulliseen kilpailuasemaan niiden kolmansien maiden laivastojen kanssa, joiden ei tarvitse täyttää kyseistä vaatimusta. ETSK kannustaa joka tapauksessa Euroopan komissiota pyrkimään kalastuskumppanussopimuksen avulla edelleen siihen, että Guinea-Bissau saadaan osallistumaan ICCAT:n työskentelyyn, jotta kalavaroja hyödynnettäisiin kestävällä tavalla.

4.5

Ehdotuksen 12 artiklan 3 kohdan ja 12 artiklan 4 kohdan osalta ETSK on huolissaan siitä, että Euroopan komissio voi hidastaa kalastuslupien myöntämismenettelyä.

4.6

Ehdotuksen 13 ja 14 artiklassa viitataan käyttämättömien kalastusmahdollisuuksien uudelleenjakoon kestävää kalastusta koskevien kumppanuussopimusten puitteissa. Komitea kehottaa sisäisen johdonmukaisuuden vuoksi Euroopan komissiota soveltamaan tätä käyttämättömien kalastusmahdollisuuksien uudelleenjakoa sekä EU:n vesillä että kolmansien maiden, kuten Norjan, kanssa tehtyjen kahdenvälisten sopimusten puitteissa.

4.7

Ehdotuksen 18 artiklan c alakohdassa vahvistetaan, että lippujäsenvaltio saa myöntää kalastusluvan vain, jos toimija on toimittanut suunnitellun kalastustoiminnan kestävyyttä koskevaa näyttöä, jonka perustana ovat tieteellinen arviointi, jonka on tuottanut kyseinen kolmas maa ja/tai alueellinen kalastuksenhoitojärjestö, ja tämän tieteellisen arvioinnin tarkastelu lippujäsenvaltion toimesta sen kansallisen tieteellisen laitoksen suorittaman arvion pohjalta. Komitea katsoo, että tarkastelusta lippujäsenvaltion toimesta tulisi luopua.

4.8

Ehdotuksen 19 artiklan 2 kohdassa säädetään, että Euroopan komissio voi tarkastella jäsenvaltioiden toimittamia tietoja 15 kalenteripäivän ajan ja esittää vastalauseen kalastusluvan myöntämiselle kahden kuukauden ajan, mikäli jossain aluksessa (aluksessa ja/tai varustuksessa) ilmenee ongelmia. Tämän kohdan soveltaminen voi merkitä sitä, että suorien kalastuslupien myöntäminen viivästyy merkittävästi.

4.9

Ehdotuksen 27 artiklassa säädetään, että lippujäsenvaltion on ilmoitettava kalastusluvasta komissiolle vähintään 15 kalenteripäivää ennen suunnitellun aavalla merellä harjoitettavan kalastustoiminnan aloittamista. Edellä todetun mukaisesti ETSK katsoo, että 15 kalenteripäivän määräaika olisi poistettava ja säädettävä yksinkertaisesti, että Euroopan komissiolle on tehtävä ilmoitus ”ennen” kalastustoiminnan aloittamista.

4.10

ETSK pitää erittäin toivottavana sitä, että kaikki tietojenvaihto komission ja jäsenvaltioiden välillä sekä kolmansien maiden kanssa tapahtuu sähköisesti. Komitea myös pitää sähköisen kalastusluparekisterin perustamista tarpeellisena.

Bryssel 25. toukokuuta 2016.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Georges DASSIS


LIITE

Jaoston lausunnon seuraava kohta muutettiin täysistunnon hyväksyttyä sitä koskevat muutosehdotukset, mutta se sai tuekseen yli neljänneksen annetuista äänistä (työjärjestyksen 54 artiklan 4 kohta):

Kohta 4.2

Ehdotuksen 5 artiklan 1 kohdan d alakohdassa säädetään, että lippujäsenvaltio voi myöntää kalastusluvan vain, jos toimijaan ja kalastusalukseen ei ole kohdistunut seuraamusta vakavasta rikkomuksesta kalastusluvan hakemista edeltävien 12 kuukauden aikana. ETSK katsoo, että vakavaan rikkomukseen syyllistyneelle toimijalle onkin tärkeää määrätä asianmukainen seuraamus: kalastusluvan epääminen ei ole kaksinkertainen seuraamus vaan kelpoisuusehdon soveltamisen tulos. Komitea katsoo myös, että tarvittaessa tätä toimenpidettä olisi sovellettava yksinomaan lainvoimaisten tuomioiden tapauksessa.

Perustelu

Tämä voi johtaa kaksinkertaiseen seuraamukseen, mikä olisi suhteetonta, sillä toimijaan ja aluksen päällikköön sovellettaisiin paitsi seuraamuksia, joista säädetään yhteisön valvontajärjestelmästä, jonka tarkoituksena on varmistaa yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen noudattaminen, 20. marraskuuta 2009 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1224/2009 90–92 artiklassa sekä laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen ehkäisemistä, estämistä ja poistamista koskevasta yhteisön järjestelmästä 29. syyskuuta 2008 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1005/2008 42–47artiklassa, mutta niiltä myös evättäisiin mahdollisuus luvan saamiseen.

Edellä mainituissa artikloissa säädetään jo merkittävistä seuraamuksista toimijoille, jotka tekevät vakavia rikkomuksia, taloudellisista seuraamuksista (jotka ovat suuruudeltaan vähintään viisi kertaa vakavan rikkomuksen kautta saatujen kalastustuotteiden arvo) seuraavanlaisiin oheisseuraamuksiin:

1)

rikkomuksessa osallisena olleen kalastusaluksen vakuustakavarikointi

2)

kalastusaluksen väliaikainen käytöstä poisto

3)

kiellettyjen pyydysten, saaliiden tai kalastustuotteiden takavarikointi

4)

kalastusluvan tilapäinen tai pysyvä peruuttaminen

5)

kalastusoikeuksien vähentäminen tai peruuttaminen

6)

uusien kalastusoikeuksien saannin väliaikainen tai pysyvä epääminen

7)

väliaikainen tai pysyvä oikeuden menettäminen julkisista varoista myönnettävään etuuteen tai tukeen

8)

16 artiklan 3 kohdan mukaisesti myönnetyn hyväksytyn taloudellisen toimijan aseman tilapäinen tai pysyvä peruuttaminen.

Lisäksi asetuksen N:o 1224/2009 92 artiklassa säädetään vakavia rikkomuksia koskevasta pisteytysjärjestelmästä. Kun pisteiden kokonaismäärä saavuttaa tai ylittää tietyn määrän, kalastuslisenssin voimassaolo keskeytetään ilman eri toimenpiteitä vähintään kahden kuukauden ajaksi. Jos kalastuslisenssin voimassaolo keskeytetään toisen kerran sen seurauksena, että lisenssin haltijalle on määrätty tietty määrä pisteitä, tämä aika on neljä kuukautta, kahdeksan kuukautta, jos kalastuslisenssin voimassaolo keskeytetään kolmannen kerran sekä yksi vuosi, jos kalastuslisenssin voimassaolo keskeytetään neljännen kerran. Jos lisenssin haltijalle määrätään tietty määrä pisteitä viidennen kerran, kalastuslisenssi peruutetaan pysyvästi.

Katsomme lisäksi, että ehdotettu toimenpide on syrjimättömyysperiaatteen vastainen, koska samoihin rikkomuksiin ei sovellettaisi samoja seuraamuksia EU:n vesillä ja niiden ulkopuolella. Samoista rikkomuksista toimijoihin, jotka kalastavat EU:n ulkopuolella, kohdistettaisiin lisäseuraamus, esimerkiksi kalastusluvan epääminen 12 kuukauden ajaksi. Näin samanlaisia rikkomuksia varten luotaisiin kahdenlainen normisto.

Äänestystulos:

Puolesta:

92

Vastaan:

50

Pidättyi äänestämästä:

23


Top