EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AR0335

Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Sosiaalisia muutoksia ja innovaatioita koskeva Euroopan unionin ohjelma”

OJ C 225, 27.7.2012, p. 167–173 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.7.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 225/167


Alueiden komitean lausunto aiheesta ”Sosiaalisia muutoksia ja innovaatioita koskeva Euroopan unionin ohjelma”

2012/C 225/13

ALUEIDEN KOMITEA

korostaa tarvetta kohdentaa ohjelman toimet etenkin nuoriin, jotka ovat erityisesti kärsineet kriisistä: nuorista yli 20 prosenttia on työttömiä, joten heidät on asetettava etusijalle. Vastaavasti erityishuomiota olisi kiinnitettävä myös pitkäaikaistyöttömiin, joita on keskimäärin 3,8 prosenttia Euroopan unionin jäsenvaltioiden työikäisistä.

painottaa olevansa vakuuttunut siitä, että hankkeen sosiaalisia innovaatioita koskevassa osassa on suunnattava huomattavasti komission ehdotusta enemmän varoja todelliseen kokeilutoimintaan, etenkin poliittisilla painopistealueilla toteutettaviin ja erityisesti nuorten sosiaalista osallisuutta edistäviin hankkeisiin.

vahvistaa, että työntekijöiden maantieteellistä liikkuvuutta on tärkeä tukea unionitasolla, ja katsoo, että Eures on yhä hyödyllisempi väline vain, jos se onnistuu yhdistämään tehokkaasti työn kysynnän ja tarjonnan ja jos sen tuloksia voidaan arvioida tehokkaasti. Komitea korostaa panosta, jonka alueet ja paikallisviranomaiset voivat antaa kyseisellä alalla.

suhtautuu kuitenkin epäillen päätökseen poistaa sosiaalisia innovaatioita koskevasta ohjelmasta viittaukset sukupuolten tasa-arvoon sekä syrjinnän torjuntaan.

Esittelijä

Enrico ROSSI (IT, PSE), Toskanan aluehallituksen puheenjohtaja

Viiteasiakirja

Ehdotus – Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus sosiaalisia muutoksia ja innovaatioita koskevasta Euroopan unionin ohjelmasta

COM(2011) 609 final

I   POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

1.

suhtautuu myönteisesti komission päätökseen esittää vuosiksi 2014–2020 uudet Progress-, mikrorahoitus- ja Eures-asetukset sekä yhdistää ne sosiaalisia muutoksia ja innovaatiota koskevaksi ohjelmaksi.

2.

painottaa, että on tärkeää syventää sosiaalisen innovaation käsitettä. Komitea pitää sitä keskeisenä välineenä, jonka avulla voidaan vastata sosiaalisen syrjäytymisen riskeihin ja torjua sosiaalista syrjäytymistä etenkin kriisiaikana, joka uhkaa kyseenalaistaa Euroopan koheesion ja eurooppalaisen yhteiskuntamallin.

3.

suhtautuu kuitenkin epäillen päätökseen poistaa sosiaalisia innovaatioita koskevasta ohjelmasta viittaukset sukupuolten tasa-arvoon sekä syrjinnän torjuntaan.

4.

korostaa tarvetta kohdentaa ohjelman toimet etenkin nuoriin, jotka ovat erityisesti kärsineet kriisistä: nuorista yli 20 prosenttia on työttömiä, joten heidät on asetettava etusijalle. Vastaavasti erityishuomiota olisi kiinnitettävä myös pitkäaikaistyöttömiin, joita on keskimäärin 3,8 prosenttia Euroopan unionin jäsenvaltioiden työikäisistä.

5.

korostaa niin ikään tarvetta selkiyttää ”yhteisötalouden” määritelmää ja viittaa tässä yhteydessä Euroopan parlamentin mietintöön osuus- ja yhteisötaloudesta (1).

6.

korostaa, että on tärkeää käyttää johdonmukaisesti tässä tarkasteltavaan ohjelmaan kohdennettuja varoja ja Euroopan sosiaalirahaston varoja. Komitea painottaa, että komission ja alueviranomaisten on sitouduttava tällaiseen johdonmukaisuuteen komission määrittelemien toimien avulla. Näin voidaan tehdä jo määriteltäessä tarjouspyyntöihin sovellettavia suuntaviivoja sekä hankkeiden arviointimenettelyjä.

7.

painottaa olevansa vakuuttunut siitä, että hankkeen sosiaalisia innovaatioita koskevassa osassa on suunnattava huomattavasti komission ehdotusta enemmän varoja todelliseen kokeilutoimintaan, etenkin poliittisilla painopistealueilla toteutettaviin ja erityisesti nuorten sosiaalista osallisuutta edistäviin hankkeisiin.

8.

vahvistaa mikroluottojen merkityksen nykyisessä poliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa. Mikroluottojen tarkoituksena on auttaa ihmisiä (etenkin nuoria ja naisia) käynnistämään tai kehittämään omaa yritystoimintaa tai parantamaan toimintavalmiuksiaan.

9.

korostaa, että myös tällä alalla on kiinnitettävä ensisijaisesti huomiota heikossa ja uhanalaisessa asemassa oleviin yhteiskuntaryhmiin tai sosiaalisiin yrityksiin. Komitea muistuttaa mikrorahoituskokeilujen tähän mennessä osoittamasta tehokkuudesta niin investointien onnistumista kuin vähäistä lainojen hoitamattomuuttakin ajatellen.

10.

vahvistaa, että työntekijöiden maantieteellistä liikkuvuutta on tärkeää tukea unionitasolla, ja katsoo, että Eures on yhä hyödyllisempi väline vain, jos se onnistuu yhdistämään tehokkaasti työn kysynnän ja tarjonnan ja jos sen tuloksia voidaan arvioida tehokkaasti. Komitea korostaa panosta, jonka alueet ja paikallisviranomaiset voivat antaa kyseisellä alalla.

11.

muistuttaa, että työntekijöiden maantieteellisellä liikkuvuudella unionissa on edelleen huomattavia konkreettisia esteitä toimielinten sitoutumisesta huolimatta. Tämä koskee erityisesti työntekijöitä, jotka asuvat mantereen syrjäseuduilla tai unionin uloimmilla alueilla.

12.

kehottaa parantamaan arviointimenettelyjä, jotta koko ohjelman vaikutukset saadaan selville. Komitea kehottaa komissiota toteuttamaan käynnissä olevien vastaavien ohjelmien suunnitellut loppuarvioinnit pikaisesti ja tekemään tarvittaessa muutoksia uusiin ohjelmiin.

13.

korostaa, että sosiaalisen innovaation avulla voidaan reagoida sosiaalisen syrjäytymisen riskeihin ja torjua alkanutta sosiaalista syrjäytymistä etenkin kriisiaikana, joka uhkaa kyseenalaistaa Euroopan koheesion ja eurooppalaisen yhteiskuntamallin. Komitea muistuttaa, että on olemassa todellinen ”sukupolvikriisin” uhka, jonka seurauksia yhteiskuntamalliimme ja demokraattiseen järjestelmäämme voidaan vain arvailla. Komitea pyytääkin unionia kantamaan vastuunsa ja edistämään sosiaalisia kokeilutoimia ja levittämään niihin perustuvia hyviä käytänteitä, jotta kehitetään tehokkaita toimintamalleja, joita voidaan soveltaa koko unionissa.

14.

muistuttaa mikrorahoitusvälinettä käsittelevästä 7. lokakuuta 2009 annetusta komitean lausunnosta (2) sekä siitä, että mikrorahoitusvälineellä saattaa olla merkittävä syrjäytymistä torjuva ja osallistamista tukeva tehtävä. Komitean huomiot välineen kohderyhmien määrittelystä sekä tarkennus, ettei välinettä ole tarkoitettu kulutuksen rahoittamiseen vaan sellaisten pienten innovatiivisten tai sosiaalisten yritysten perustamiseen tai vakiinnuttamiseen, jotka perinteisesti jäävät pankkipalvelujen ulkopuolelle, tarkentavat välineen tehtävää. Komitea korostaa, että unionin toimet ovat toissijaisia, eli niillä tuetaan mikroluottoja tarjoavia kansallisia, alueellisia tai paikallisia toimijoita. Komitea painottaa myös, että välineen merkitys perustuu siihen, että sen avulla voidaan luoda edunsaajayrityksille tehokas itseään ylläpitävä järjestelmä, jossa käytettävissä olevia varoja kierrätetään korkean takaisinmaksuasteen ansiosta. Komitea toivookin selkeää EU:n sääntelyä, jolla vahvistetaan yhteiset säännökset tavoitteena yhtenäistää tai yleistää mikroluottoihin liittyvät käytänteet unionitasolla. Komitea kiinnittää lisäksi komission huomion siihen, että on olemassa useita onnistuneita esimerkkejä voittoa tavoittelemattomista yhteisöistä, jotka jo nykyisin tekevät erinomaista työtä tarjoamalla mikroluottoja. Tämän toiminnan säilyttämiseksi on tärkeää, ettei EU luo alalle omaa rinnakkaisjärjestelyään vaan sen sijaan tukee jo tehtävää työtä.

15.

kehottaa Euresin osalta komissiota tehostamaan välinettä siten, että sovitetaan yhteen kysyntä ja tarjonta ja hyödynnetään kansallisia ja alueellisia työvoimapalveluja. Komitea toivoo, että Euresissa otettaisiin nykyistä enemmän huomioon ensimmäistä työpaikkaa hakevien nuorten tarpeet edistämällä niiden henkilöiden liikkuvuutta, joilla ei ole työkokemusta. Samalla on otettava huomioon, että päteville nuorille työntekijöille on kysyntää myös monissa pienemmissä kaupungeissa ja maaseutualueilla. Komitea korostaa myös tarvetta löytää kunnianhimoisia ratkaisuja ongelmaan, joka johtuu työntekijöiden vapaata liikkuvuutta haittaavista esteistä, kuten kaukaisesta etäisyydestä mantereeseen. Euresilla tulisi puuttua näihin esteisiin eikä rajoittua vain tarjoamaan sopivia työnvälityspalveluja.

Erityiskysymyksiä

16.

on huolissaan siitä, että nykyiseen Progress-ohjelmaan nähden ohjelmasta on poistettu sukupuolten tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä koskeva viittaus. Tässä piilee kaksi merkittävää vaaraa: huomion siirtäminen tarpeesta poistaa tasa-arvoa haittaavat sosiaaliset esteet pelkkään perinteiseen oikeuksien tunnustamiseen sekä innovatiivisten toimien pirstaloituminen sosiaalialalla.

17.

toteaa, että ohjelman budjetti jää tarvetta alhaisemmaksi erityisesti sosiaalisten kokeiluhankkeiden osalta, vaikka komissio ehdottaa, että 17 prosenttia budjetista käytettäisiin tähän tarkoitukseen.

18.

pitää mikrorahoituksen osalta tarpeellisena toistaa vuonna 2009 annetussa lausunnossa esittämänsä kannan ottaen huomioon, että Euroopan investointipankin ja Euroopan investointirahaston yhteisrahoittamaa ohjelmaa on sovellettu vasta vähän yli vuoden. Komitea muistuttaa, että erityistä lisähuomiota olisi kiinnitettävä erityistoimiin mikroluoton tarjoajien tukemiseksi, jotta ne saavuttaisivat tasapainon ja kestokyvyn vähimmäisedellytykset. On muistettava, että mikrorahoitustoimien tehokkuus riippuu tiiviisti mikroluoton tarjoajien koosta ja niiden tarjoamien palvelujen laadusta. Tästä syystä olisi kannustettava ja tuettava valtakunnallisia ja/tai alueellisia mikrorahoitusverkkoja, jotka toimisivat yksittäisiä paikallisia tarjoajia tukevana palvelurakenteena.

19.

painottaa EU:n toiminnan johdonmukaisuuden tarvetta toteutettaessa useita ohjelmia innovoinnin ja mikroluottojen alalla. Komitea toivoo, että sosiaalisia muutoksia ja innovaatioita koskevan ohjelman ja Euroopan sosiaalirahaston yhtenäisyyttä parannetaan, kun otetaan huomioon, että näillä on eri hallintotahot – ohjelman osalta komissio ja sosiaalirahaston osalta jäsenvaltio- ja aluetason viranomaiset. Komitea esittää, että kyseeseen voi tulla kolme ratkaisua: alueiden sitoumus käyttää sosiaalirahastoa tai muita rahastoja soveltaakseen ohjelmassa hyviksi osoittautuneita käytänteitä; alueiden komitean mahdollisuus antaa yhtenäisyyttä koskevia esityksiä tarjouspyyntöjen julkaisun yhteydessä; kyseisten alueiden tai paikallisviranomaisten mahdollisuus esittää kantansa yksittäisiin hankkeisiin silloin, kun se on hankkeiden alueulottuvuuden kannalta asianmukaista, jotta varmistetaan yhteisvaikutus ja koordinointi Euroopan sosiaalirahaston käytön kanssa.

20.

toteaa lopuksi, että ohjelman kolmen lohkon vuoksi on vaikea arvioida entistä tarkemmin tehokkuutta erityisesti mikrorahoituksen ja Euresin osalta, jotta tiedettäisiin, mitä on tehty tai montako henkilöä on kyseisen ohjelman ansiosta tosiasiassa löytänyt työpaikan. Komitea katsoo, että komission olisi sitouduttava esittämään nykyistä nopeammin käynnissä olevien ohjelmien arviointituloksia, jotka on määrä esittää vasta uusien ohjelmien käynnistämisen jälkeen, sekä mahdollisesti muuttamaan ja täydentämään uusia ohjelmia.

II   MUUTOSEHDOTUKSET

Muutosehdotus 1

Johdanto-osan 19 kappale

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

(19)

Perussopimuksen 9 artiklan mukaisesti ohjelmalla olisi varmistettava, että korkean työllisyystason edistämiseen, riittävän sosiaalisen suojelun takaamiseen sekä sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen liittyvät vaatimukset otetaan huomioon unionin politiikan ja toimien määrittelyssä ja täytäntöönpanossa.

(19)

Perussopimuksen 9 artiklan mukaisesti ohjelmalla olisi varmistettava, että korkean työllisyystason edistämiseen, riittävän sosiaalisen suojelun takaamiseen sekä sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseen liittyvät vaatimukset otetaan huomioon unionin politiikan ja toimien määrittelyssä ja täytäntöönpanossa.

Perustelu

On välttämätöntä korostaa, että ohjelman täytäntöönpanon on oltava johdonmukaista Eurooppa 2020 -strategian kanssa.

Muutosehdotus 2

4 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

4 artikla

Ohjelman yleistavoitteet

1.   Ohjelmalla pyritään saavuttamaan seuraavat yleistavoitteet:

(a)

Vahvistetaan unionin tavoitteiden omaksumista työllisyys-, sosiaali- ja työolojen alalla keskeisten unionin ja kansallisten poliittisten päättäjien samoin kuin muiden asiaan liittyvien osapuolten parissa, jotta saadaan aikaan konkreettisia ja koordinoituja toimia sekä unionin että jäsenvaltioiden tasolla.

(b)

Tuetaan riittävien, saavutettavien ja tehokkaiden sosiaalisen suojelun järjestelmien ja työmarkkinoiden kehittämistä ja helpotetaan poliittisia uudistuksia edistämällä hyvää hallintotapaa, vastavuoroista oppimista ja sosiaalisia innovaatioita.

(c)

Nykyaikaistetaan unionin lainsäädäntö järkevän sääntelyn periaatteiden mukaiseksi ja varmistetaan, että työoloihin liittyviä unionin lakeja sovelletaan tehokkaasti.

(d)

Edistetään työntekijöiden alueellista liikkuvuutta ja parannetaan työllisyysmahdollisuuksia kehittämällä kaikille avoimia unionin työmarkkinoita.

(e)

Edistetään työllisyyttä ja sosiaalista osallisuutta lisäämällä mikrorahoituksen saatavuutta heikommassa asemassa oleville ryhmille ja mikroyrityksille ja lisäämällä sosiaalisten yritysten rahoitusten saantia.

4 artikla

Ohjelman yleistavoitteet

1.   Ohjelmalla pyritään saavuttamaan seuraavat yleistavoitteet:

(a)

Vahvistetaan unionin tavoitteiden omaksumista työllisyys-, sosiaali- ja työolojen alalla keskeisten unionin ja kansallisten poliittisten päättäjien samoin kuin muiden asiaan liittyvien osapuolten parissa, jotta saadaan aikaan konkreettisia ja koordinoituja toimia sekä unionin että jäsenvaltioiden tasolla.

(b)

Tuetaan riittävien, saavutettavien ja tehokkaiden sosiaalisen suojelun järjestelmien ja työmarkkinoiden kehittämistä ja helpotetaan poliittisia uudistuksia edistämällä , hyvää hallintotapaa, vastavuoroista oppimista ja sosiaalisia innovaatioita.

(c)

Nykyaikaistetaan unionin lainsäädäntö järkevän sääntelyn periaatteiden mukaiseksi ja varmistetaan, että työoloihin liittyviä unionin lakeja sovelletaan tehokkaasti.

(d)

Edistetään työntekijöiden alueellista liikkuvuutta ja parannetaan työllisyysmahdollisuuksia kehittämällä kaikille avoimia unionin työmarkkinoita.

(e)

Edistetään työllisyyttä ja sosiaalista osallisuutta lisäämällä mikrorahoituksen saatavuutta heikommassa asemassa oleville ryhmille ja mikroyrityksille ja lisäämällä sosiaalisten yritysten rahoitusten saantia.

Perustelu

B alakohta: On tarpeen edistää kaikkien asianomaisten sidosryhmien osallistumista sosiaaliturvajärjestelmien kehittämiseen. D alakohta: Mikrorahoitus voi olla nuorille ainoa keino yrityksen perustamiseen tai kehittämiseen. F alakohta: Kaikkien asianomaisten toimijoiden aktiivinen osallistuminen on ohjelman perusedellytyksiä.

Muutosehdotus 3

5 artiklan 2 kohdan a alakohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

5 artikla

Talousarvio

1.   …

2.   Edellä olevassa 3 artiklan 1 kohdassa säädetyille lohkoille osoitetaan seuraavat ohjeelliset prosenttiosuudet:

(a)

Progress-lohkolle 60 prosenttia, josta vähintään 17 prosenttia sosiaalisten kokeilujen edistämiseen menetelmänä, jolla voidaan testata ja arvioida innovatiivisia ratkaisuja niiden hyödyntämisen laajentamiseksi

(b)

Eures-lohkolle 15 prosenttia

(c)

Mikrorahoitus ja sosiaalinen yrittäjyys -lohkolle 20 prosenttia.

Jäljellä olevat 5 prosenttia jaetaan lohkojen välillä vuosittain poliittisten prioriteettien mukaisesti.

5 artikla

Talousarvio

1.   …

2.   Edellä olevassa 3 artiklan 1 kohdassa säädetyille lohkoille osoitetaan seuraavat ohjeelliset prosenttiosuudet:

(a)

Progress-lohkolle 60 prosenttia, josta vähintään prosenttia sosiaalisten kokeilujen edistämiseen menetelmänä, jolla voidaan testata ja arvioida innovatiivisia ratkaisuja niiden hyödyntämisen laajentamiseksi

(b)

Eures-lohkolle 15 prosenttia

(c)

Mikrorahoitus ja sosiaalinen yrittäjyys -lohkolle 20 prosenttia.

Perustelu

Varsinkin viimeaikaisten tilastotietojen valossa on hyvin tärkeää korostaa tarvetta kiinnittää erityistä huomiota konkreettisiin kokeiluihin ja nuorisotyöttömyyden torjuntaan.

Muutosehdotus 4

8 artiklan 1 kohta

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Johdonmukaisuus ja täydentävyys

1.   Komissio varmistaa yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa, että ohjelman puitteissa toteutetut toimet ovat johdonmukaisia unionin muiden toimien kanssa ja täydentävät niitä; tällaisia ovat etenkin Euroopan sosiaalirahastoon kuuluvat toimet sekä työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun, oikeusasioiden ja perusoikeuksien, yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen sekä nuorisopolitiikan, tutkimuksen ja innovaation, yrittäjyyden, terveyden, laajentumisen ja ulkosuhteiden sekä yleisen talouspolitiikan alalla toteutetut toimet.

Johdonmukaisuus ja täydentävyys

1.   Komissio varmistaa yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa, että ohjelman puitteissa toteutetut toimet ovat johdonmukaisia unionin muiden toimien kanssa ja täydentävät niitä; tällaisia ovat etenkin Euroopan sosiaalirahastoon kuuluvat toimet sekä työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun, oikeusasioiden ja perusoikeuksien, yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen sekä nuorisopolitiikan, tutkimuksen ja innovaation, yrittäjyyden, terveyden, laajentumisen ja ulkosuhteiden sekä yleisen talouspolitiikan alalla toteutetut toimet.

Perustelu

Unionin ja jäsenvaltioiden varojen suhteellisen vähäisyyden vuoksi on erittäin tärkeää varmistaa varojen käytön yhtenäisyys ja yhteisvaikutus. Tämän vuoksi on vahvistettava kokeilutoimien, hyvien käytänteiden määrittelyn sekä toimintarahastoista, kuten EAKR:sta ja etenkin ESR:sta, rahoitettujen toimien operatiivista jatkuvuutta. Monissa tapauksissa on tärkeää tarkistaa kokeilutoimista aiheutuvien menojen ja niitä seuraavien toimintamenojen välinen johdonmukaisuus toimivaltaisten alueviranomaisten antamien suuntaviivojen pohjalta, rajoittamatta kuitenkaan komission päätösvaltaa hyväksyä hankkeita asianomaisten säännösten mukaisesti.

Muutosehdotus 5

13 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Seuranta

Ohjelman säännöllistä seurantaa ja sen toimintalinjoihin ja rahoitusprioriteetteihin tarvittavia mahdollisia mukautuksia varten komissio laatii joka toinen vuosi seurantaraportit ja lähettää ne Euroopan parlamentille ja neuvostolle. Näissä raporteissa käsitellään ohjelman tuloksia sekä sitä, missä määrin sukupuolten tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen liittyvät näkökohdat, mukaan lukien esteettömiin mahdollisuuksiin liittyvät seikat, on otettu huomioon sen toimissa.

Seuranta

Ohjelman säännöllistä seurantaa ja sen toimintalinjoihin ja rahoitusprioriteetteihin tarvittavia mahdollisia mukautuksia varten komissio laatii joka toinen vuosi seurantaraportit ja lähettää ne Euroopan parlamentille neuvostolle . Näissä raporteissa käsitellään ohjelman tuloksia sekä sitä, missä määrin sukupuolten tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen liittyvät näkökohdat, mukaan lukien esteettömiin mahdollisuuksiin liittyvät seikat, on otettu huomioon sen toimissa.

Perustelu

Monet ohjelmassa suunnitellut toimet vaikuttavat merkittävästi alueellisiin toimiin tai perustuvat niihin. Tämän vuoksi alueiden komitean on voitava tehdä komissiolle esityksiä aluepolitiikan mukaisiksi toimiksi.

Muutosehdotus 6

22 artikla

Komission ehdotus

AK:n muutosehdotus

Erityistavoitteet

Edellä olevassa 4 artiklassa säädettyjen yleistavoitteiden lisäksi Mikrorahoitus ja sosiaalinen yrittäjyys -lohkossa on seuraavat erityistavoitteet:

1.

Lisätään mikrorahoituksen saatavuutta seuraaville tahoille:

(a)

henkilöt, jotka ovat menettäneet tai ovat vaarassa menettää työpaikkansa tai joilla on vaikeuksia päästä tai palata työmarkkinoille, ja henkilöt, joita uhkaa sosiaalinen syrjäytyminen, sekä heikommassa asemassa olevat henkilöt, joilla on heikommat mahdollisuudet saada luottoa tavanomaisilta luottomarkkinoilta ja jotka haluavat käynnistää oman mikroyrityksen tai kehittää sitä

(b)

mikroyritykset ja etenkin ne, jotka työllistävät a alakohdassa tarkoitettuja henkilöitä.

2.

Parannetaan mikroluoton tarjoajien institutionaalisia valmiuksia.

3.

Tuetaan sosiaalisten yritysten kehittämistä etenkin helpottamalla rahoituksen saantia.

Erityistavoitteet

Edellä olevassa 4 artiklassa säädettyjen yleistavoitteiden lisäksi Mikrorahoitus ja sosiaalinen yrittäjyys -lohkossa on seuraavat erityistavoitteet:

1.

mikrorahoitu:

(a)

henkilöt, jotka ovat menettäneet tai ovat vaarassa menettää työpaikkansa tai joilla on vaikeuksia päästä tai palata työmarkkinoille, ja henkilöt, joita uhkaa sosiaalinen syrjäytyminen, sekä heikommassa asemassa olevat henkilöt, joilla on heikommat mahdollisuudet saada luottoa tavanomaisilta luottomarkkinoilta ja jotka haluavat käynnistää oman mikroyrityksen tai kehittää sitä

(b)

mikroyritykset ja etenkin ne, jotka työllistävät a alakohdassa tarkoitettuja henkilöitä.

2.

Parannetaan mikroluoton tarjoajien institutionaalisia valmiuksia

3.

Tuetaan sosiaalisten yritysten kehittämistä etenkin helpottamalla rahoituksen saantia.

Perustelu

Kohtaan 1 tehty muutos on tarpeen, jotta voidaan tarkentaa tuotantotarkoituksiin tai ammatillista kehittämistä varten mikroluottoa saavia lopullisia kohderyhmiä. Toisella muutoksella korostetaan Euroopan komission ja mikroluottojen parissa toimivien kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden jo esiin tuomaa ongelmaa etenkin aikoina, jolloin yrittäjyyttä – myös pienyrityksiä – on kannustettava ja edistettävä.

Muutosehdotus 7

23 artikla

Komission ehdotus

Muutosehdotus

Osallistuminen

1.   Mikrorahoitus ja sosiaalinen yrittäjyys -lohkoon voivat osallistua kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa maissa toimivat julkiset ja yksityiset elimet, jotka tarjoavat näissä maissa

(a)

mikrorahoitusta henkilöille ja mikroyrityksille

(b)

rahoitusta sosiaalisille yrityksille.

2.   Niiden julkisten ja yksityisten elinten, jotka toteuttavat 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettua toimintaa, on lopullisten tuensaajien tavoittamiseksi sekä kilpailukykyisten ja elinkelpoisten mikroyritysten luomiseksi tehtävä tiivistä yhteistyötä niiden organisaatioiden kanssa, jotka valvovat mikroluottojen lopullisten tuensaajien etuja, sekä niiden, erityisesti Euroopan sosiaalirahastosta tuettujen organisaatioiden kanssa, jotka tarjoavat mentorointi- ja koulutusohjelmia lopullisille tuensaajille.

3.   Julkisten ja yksityisten elinten, jotka toteuttavat 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettua toimintaa, on noudatettava hyvää hallintotapaa, hallinnointia ja kuluttajansuojaa koskevia korkeita standardeja mikroluottojen tarjoajien eurooppalaisten käytännesääntöjen (”European Code of Good Conduct for Microcredit Provision”) periaatteiden mukaisesti ja pyrittävä erityisesti estämään henkilöiden ja yritysten ylivelkaantuminen.

Osallistuminen

1.   Mikrorahoitus ja sosiaalinen yrittäjyys -lohkoon voivat osallistua kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa maissa toimivat julkiset ja yksityiset elimet, jotka tarjoavat näissä maissa

(a)

mikrorahoitusta henkilöille ja mikroyrityksille

(b)

rahoitusta sosiaalisille yrityksille.

2.   Niiden julkisten ja yksityisten elinten, jotka toteuttavat 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettua toimintaa, on lopullisten tuensaajien tavoittamiseksi sekä kilpailukykyisten ja elinkelpoisten mikroyritysten luomiseksi tehtävä tiivistä yhteistyötä niiden organisaatioiden kanssa, jotka valvovat mikroluottojen lopullisten tuensaajien etuja, sekä niiden, erityisesti Euroopan sosiaalirahastosta tuettujen organisaatioiden kanssa, jotka tarjoavat mentorointi- ja koulutusohjelmia lopullisille tuensaajille.

3.   Julkisten ja yksityisten elinten, jotka toteuttavat 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettua toimintaa, on noudatettava hyvää hallintotapaa, hallinnointia ja kuluttajansuojaa koskevia korkeita standardeja mikroluottojen tarjoajien eurooppalaisten käytännesääntöjen (”European Code of Good Conduct for Microcredit Provision”) periaatteiden mukaisesti ja pyrittävä erityisesti estämään henkilöiden ja yritysten ylivelkaantumi.

Bryssel 3. toukokuuta 2012

Alueiden komitean puheenjohtaja

Mercedes BRESSO


(1)  Euroopan parlamentin mietintö osuus- ja yhteisötaloudesta, 2008/2250(INI).

(2)  ”Progress-mikrorahoitusjärjestely”, CdR 224/2009.


Top