EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0216(02)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

OJ C 38, 16.2.2010, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.2.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 38/13


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

2010/C 38/09

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla (1). Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”PORC DE FRANCHE-COMTÉ”

EY-N:o: FR-PGI-005-0504-04.11.2005

SMM ( X ) SAN ( )

1.   Nimi:

”Porc de Franche-Comté”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

Ranska

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

3.1   Tuotelaji:

Luokka 1.1

Tuore liha (ja muut eläimenosat)

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta:

”Porc de Franche-Comté” on jäähdytettyä tuorelihaa, joka saadaan heraruokituista sioista, jotka teurastetaan vähintään 182 päivän ikäisinä (keskimääräinen teurastusikä 190–200 päivää), kun ruhon lämminpaino on vähintään 75 kg (ei yläpainorajaa).

Kasvatettavaksi otetaan naarassikoja ja kastroituja urossikoja, jotka valitaan seuraavien geneettisten perusteiden mukaan:

Kasvatukseen otettavien porsaiden siitosemakoilla ei ole geneettistä herkkyyttä halotaanille.

Loppuvaiheessa käytettyjen karjujen avulla saadaan laadukasta, punertavanväristä ja tasalaatuista lihaa.

Halotaanille herkkien lihasikojen osuuden on oltava alle 3 prosenttia, ja niiden on oltava vapaita alleelista Rn–.

”Porc de Franche-Comté” käy kaikissa vaiheissa (ruhot, ruhonosat, kuluttajapakkaukset) läpi valintaprosessin sen varmistamiseksi, ettei lihassa ole ulkonäkövirheitä (kalttaukseen liittyvä vika, kamaran repeymä, pistemäiset verenpurkaumat ja muut verenpurkaumat, murtumat tai vieraat aineet). Valintaprosessissa tarkastellaan myös lihan väriä (tummat ja vaaleat värit hylätään) ja rasvojen laatua, sillä rasvan on oltava valkoista ja kiinteää (liha, jossa rasva on pehmeää ja öljyistä, hylätään). Lihan laatu taataan myös sen lopullisen pH-arvon mukaisella luokituksella.

3.3   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

”Porc de Franche-Comtén” ruokinnan perusta on hera. Tämän juustonvalmistuksen sivutuotteen osuuden rehusta on oltava 15–35 prosenttia kuiva-aineena. Se voidaan tarjota raakana, tiivistettynä tai kuivattuna.

Heran lisäksi sikojen ravinnontarve täytetään lisäruokinnalla, jossa tärkeässä osassa ovat viljat ja niiden johdannaiset: lisärehussa on vähintään 50 % viljaa ja viljatuotteita, joista vähintään 25 % on oltava viljaa, sekä kasviproteiineja, joissa on sopivasti aminohappoja. Linolihappo voi heikentää silavan laatua, joten sen saanti on myös rajattu 1,7 %:iin kokonaisannoksesta.

3.4   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

”Porc de Franche-Comté” myydään jäähdytettynä tuoretuotteena, pakattuna tai pakkaamattomana, seuraavissa muodoissa:

ruhoina,

palat ensimmäisestä leikkaamisesta,

palat toisesta leikkaamisesta.

3.5   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt:

Tuotteen pakkausmerkinnässä on oltava

myyntinimike: ”Porc de Franche-Comté”.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

”Porc de Franche-Comté” -sikojen on oltava Franche-Comtén alueella syntyneitä, kasvatettuja ja teurastettuja. Alue muodostuu seuraavista departementeista: Doubs (25), Jura (39), Haute-Saône (70) ja Territoire de Belfort (90).

Rajatulla maantieteellisellä alueella tapahtuvalla teurastuksella vähennetään eläimille kuljetuksesta aiheutuvaa stressiä, ja näin taataan lihan paras mahdollinen teknologinen laatu.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen:

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

Franche-Comté sijaitsee Rhône- ja Rein-jokien välissä, ja sitä ympäröi kaksi suurta vuoristoa, Jura-vuoret idässä ja Vogeesit pohjoisessa. Lännessä alue on matalampaa, ja tasankoja halkovat alueen suurimmat vesiväylät, Saône ja Doubs. Itään päin maisema muuttuu taas vuoristoisemmaksi Juran vuorijonolle saavuttaessa kahden toistaan seuraavan tasangon jälkeen.

Franche-Comtén alueella harjoitetaan maatalousmuotona pääasiassa nautojen kasvatusta ja erityisesti lypsylehmien pitoa. Alueella on paljon juustoloita, ja huomattavalla määrällä juustoista on suojattu alkuperänimitys.

Juustoloissa valmistuu myös eläinten rehussa käytettävää vähärasvaista heraa. Hera sisältää vähän tyydyttymättömiä rasvahappoja mutta paljon lysiiniä ja treoriinia, jotka ovat tietyille eläinlajeille tärkeitä aminohappoja. Franche-Comtéssa on siis paljon pieniä juustoloita, joiden tuottamaa heraa ei kuljeteta muualle eikä jäähdytetä vaan käytetään paikallisesti. Näin alueelle on kehittynyt tapa kasvattaa sikoja ja ruokkia niitä herapohjaisella rehulla.

Paikallinen porsastuotanto myydään pääasiassa alueen markkinoilla. ”Porc de Franche-Comté” myydään paitsi tuorelihana myös raaka-aineeksi suolatun sianlihan valmistajille.

5.2   Tuotteen erityisyys:

”Porc de Franche-Comtén” erityispiirteiden yhdistelmä:

Sianteurastajat tunnustavat ”Porc de Franche-Comtén” erityispiirteet, joiden vuoksi se on maultaan hyvää ja soveltuu hyvin jalostukseen:

liha on hyvin kimmoisaa ja siinä on kaunis väri ja rakenne,

ei tulehdusnestettä varastoiduissa lihaksissa eikä valmiiksi leikatuissa paloissa;

kypsennettyjen tuotteiden ominaisuuksia: mureat kotletit, rakenteeltaan kiinteitä ja samettisia kinkkuja, joissa on raikas ja erittäin maukas aromi, kiinteän valkoista silavaa.

”Porc de Franche-Comtéssa” lihan laatu johtuu useista tekijöistä: geenit, kuljetus- ja teurastusolosuhteet, ruokinta sekä eläimen ikä ja paino teurastettaessa.

Laatu ja genetiikka:

”Porc de Franche-Comtén” tuotantoketjuun tulevat eläimet, jotka ovat kastroituja urossikoja ja naaraita, joita ei vielä ole käytetty jalostuksessa (karjujen lihan mahdollisesti epämiellyttävän hajun välttämiseksi), valitaan teknologiseen laatuun kahden eniten vaikuttavan geenin perusteella: halotaanigeeni (hal) eli stressialttius johtaa PSE-syndroomaan (vaalea, pehmeä ja vetinen PSE-liha) ja RN-geenin alleeli RN- (korkea pH-arvo) puolestaan johtaa ns. tervalihaan.

Laatu ja kasvatusolosuhteet:

Eläinten genetiikan lisäksi suojatussa maantieteellisessä merkinnässä ”Porc de Franche-Comté” korostetaan tuotetun lihan laatuun vaikuttavia erityisiä kasvatusolosuhteita (heraruokinta ja pitkä ikä) Franche-Comtéssa.

On todettu, että heraruokinnan käytöllä energiansaantiin voidaan vaikuttaa niin, että lihan laatu paranee, kun kasvu on hitaampaa ja eläinten teurastusikä korkeampi, jolloin liha on kypsempää. Lisäksi hera vaikuttaa sian rasvojen laatuun.

On myös osoitettu, että teurastus myöhemmällä iällä (Franche-Comtén sioilla yli 182 päivää) ja suuri ruhopaino (Franche-Comtén sioilla yli 75 kg) parantavat lihan laatua, etenkin selkärasvan tiiviyttä ja paksuutta. Ruhon paino ja teurastusikä yhdessä sikojen ruokinnan erityispiirteiden kanssa parantavat myös osaltaan sian rasvakudosten aistinvaraista laatua. Tyydyttymättömät rasvat nimittäin vähenevät sioissa iän ja painon myötä.

Franche-Comtén sianlihan laatua parantaa myös kuljetus- ja teurastusolosuhteet, joissa otetaan huomioon eläinten stressin vähentäminen.

”Porc de Franche-Comtén” tuotannossa vähennetään ravinnon avulla tyydyttymättömiä rasvahappoja lihassa, mikä parantaa lihan ja siitä saatavien tuotteiden aistinvaraista laatua. Erityisesti on osoitettu, että tyydyttymättömien rasvahappojen peroksidaatio voi aiheuttaa oranssin värin esiintymistä kestokinkkujen pintarasvassa ja vaikuttaa lihan makuun, kun syntyy härskiintyneen hajun muodostavia ketoneja ja aldehydeja. Näillä käytännöillä voidaan vähentää tyydyttymättömien rasvahappojen osuutta lihassa, ja taata näin näöltään ja hajultaan laadukkaampi liha.

Aikaa kestänyt maine:

Sikojen kasvatus käyttämällä paikallisista juustoloista saatavaa heraa alkoi 1800-luvulla, ja se kehittyi Franche-Comtén maatalouden erityispiirteeksi.

Yhteys juuston- ja sikatuotannon välillä on jatkunut meidän päiviimme asti, ja alueen sikalat ovat edelleen tiiviisti liitoksissa Franche-Comtén AOC-juustojen tuotantoon (Comté, Morbier, Mont d"Or, Bleu de Gex). Juustoloiden hera saadaan hyödynnettyä sikojen kasvatuksessa ja sikaloista saadaan orgaanisia maanparannusaineita lypsylehmien laidunten lannoitukseen. Kyseessä on paikallinen taloudellinen järjestely, jossa tuotantoketjut ovat toisistaan riippuvaisia.

Sianlihaa tuotetaan nykyisin Franche-Comtéssa selvästi paikallisille markkinoille, kuluttajille myytäväksi tuorelihaksi ja jalostajille raaka-aineeksi.

5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

Sianlihantuotanto on Franche-Comtéssa kehittynyt yhtä aikaa paikallisten juustoloiden kanssa.

Sianlihantuotanto alueella perustuu maidontuotantoon ja -jalostukseen Franche-Comtéssa. Seudun juustolat ovat pieniä, ja siksi heran käyttö paikallisesti ilman kuljetusta ja jäähdytystä on kannattavaa. Tämä selittää sen, miksi Franche-Comté on Ranskassa ainoa alue, jossa heraa käytetään merkittävässä määrin sikojen ruokinnassa.

Alueen noin 180 juustolaa jalostavat lähes 1 000 miljoonaa litraa maitoa, josta saadaan noin 850 miljoonaa litraa heraa, mistä arvioiden mukaan noin neljännes hyödynnetään sianlihantuotannossa.

Nämä erityispiirteet ovat johtaneet erityisten kasvatusjärjestelmien kehittymiseen. Juustoloiden ja sikaloiden välille on esimerkiksi rakennettu maitoputkia, jotta heraa ei tarvitse kuljettaa kuorma-autoilla, ja siankasvattajat toimittavat meijeriosuuskuntiin kuuluville maidontuottajille lantaa laidunten lannoittamiseen.

Alueen sikaloissa on 1980-luvulta lähtien tehty paljon investointeja, joilla heran käyttö saadaan vastaamaan nykyaikaisen sikatuotannon vaatimuksia. Lähes kahdessa kolmasosassa Franche-Comtén sianlihotuspaikoista (noin 70 000 paikkaa eli 190 000 tuotettua sikaa vuodessa) käytetään nyt heraa. Heraa käyttävät sianlihantuottajat ja maidonjalostuslaitokset ovat myös sijoittautuneet samoille seuduille.

Sianlihantuotannon ja Franche-Comtén välille on kehittynyt tiivis yhteys juustoloiden ja niiden tuottaman heran kautta. Heraruokinta siankasvatuksessa yhdessä pidempään kasvatusikään (vanhemmat eläimet, isompi paino) on näin suoraan yhteydessä Franche-Comtén alueeseen ja ”Porc de Franche-Comtén” erityispiirteisiin eli lihaan, joka on rakenteeltaan erittäin hyvää, vähävetistä ja kauniin väristä ja jossa rasva on tiiviistä ja vaaleaa. Lihalla on erittäin hyvä maine Franche-Comtén kuluttajien keskuudessa, sitä pidetään laadukkaana ja sen paikallista alkuperää arvostetaan suuresti.

Eritelmän julkaisutiedot:

(Asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta)

http://www.inao.gouv.fr/repository/editeur/pdf/IGP2008/CDCPorcDeFrancheComte.pdf


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top