EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE0620

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi renkaiden polttoainetehokkuutta ja muita keskeisiä parametrejä koskevasta merkinnästä

OJ C 228, 22.9.2009, p. 81–83 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.9.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 228/81


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi renkaiden polttoainetehokkuutta ja muita keskeisiä parametrejä koskevasta merkinnästä

KOM(2008) 779 lopullinen – 2008/0221 COD

2009/C 228/15

Neuvosto päätti 17. joulukuuta 2008 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 95 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta

Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi renkaiden polttoainetehokkuutta ja muita keskeisiä parametrejä koskevasta merkinnästä

Asian valmistelusta vastannut ”liikenne, energia, perusrakenteet, tietoyhteiskunta” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 12. maaliskuuta 2009. Esittelijä oli Virgilio RANOCCHIARI.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 24.–25. maaliskuuta 2009 pitämässään 452. täysistunnossa (maaliskuun 25. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 130 ääntä puolesta 5:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK pitää tervetulleena, että komissio esittää jo nyt sertifiointijärjestelmää niille kolmelle keskeiselle rengasparametrille, eli polttoaineen kulutukselle, turvallisuudelle ja vierintämelulle, jotka on määritelty komission esittämässä ja nyt hyväksyttävänä olevassa asetusehdotuksessa moottoriajoneuvojen yleisestä turvallisuudesta.

1.2

ETSK on myös tyytyväinen siihen, että merkintäjärjestelmällä on tarkoitus antaa kuluttajille suoraan tietoa, jonka perusteella he voivat päättää nykyistä tietoisemmin tarkasteltavan ehdotuksen jälkeen valmistettujen vaihtorenkaiden ostosta. Niiden osuus Euroopan rengasmarkkinoista on 78 prosenttia.

1.3

Sen sijaan alkuperäisten eli ajoneuvovalmistajien asentamien renkaiden osalta aloite on ETSK:n mielestä tarpeeton, sillä nykyinen lainsäädäntö edellyttää, että valmistajat antavat tiedot ajoneuvon tyyppihyväksynnän yhteydessä sekä sen jälkeen ajoneuvon teknisessä mainosmateriaalissa ja käyttöoppaissa.

1.4

Komission ehdotuksen mukaisen, kuluttajille tietoa antavan välineen eli renkaaseen kiinnitettävän tarran osalta ETSK ehdottaa, että säädetään myös vaihtoehtoisesta välineestä niitä – ei harvinaisia – tapauksia varten, joissa tarra on hävinnyt tai vahingoittunut.

1.5

Lopuksi ETSK toivoo, että aivan kuten moottoriajoneuvojen yleisen turvallisuuden osalta myös tässä tapauksessa valitaan lainsäädäntövälineeksi direktiivin sijaan asetus, jotta varmistettaisiin yhdenmukaiset määräajat ja valvontamenetelmät kaikissa jäsenvaltioissa.

2.   Johdanto

2.1

Energiatehokkuuden toimintasuunnitelmassa esitetään vuoteen 2020 mennessä 20 prosentin energiansäästöä toimin, joilla energiaintensiteettiä alentamalla vähennetään kulutusta ja siten ympäristön saastumista.

2.2

Tässä yhteydessä kiinnitetään erityistä ja jatkuvaa huomiota maantieliikenteeseen, jonka osuus hiilidioksidipäästöistä on yli 20 prosenttia.

2.3

Lukuisten jo sovellettavien tai hyväksyttävänä olevien, ajoneuvoja koskevien toimenpiteiden ohella EU:n lainsäätäjä pyrkii puuttumaan myös renkaiden suorituskykyyn. Renkaat ovat ainoa ajoneuvon ja tien yhdistävä osa, ja niiden on parannettava etenkin autolla liikkuvien turvallisuutta mutta myös vähennettävä polttoaineenkulutusta.

2.4

Siksi Euroopan komission ehdottamassa asetuksessa moottoriajoneuvojen yleisestä turvallisuudesta (1) – jota tarkastellaan parhaillaan Euroopan parlamentissa – pyritään muun muassa laatimaan uusia ja entistä tiukempia parametreja renkaiden tyyppihyväksyntää varten sekä polttoaineenkulutuksen että turvallisuuden ja vierintämelun osalta.

2.5

Energiansäästön yhteydessä on muistettava, että renkaiden vierintävastus voi aiheuttaa jopa 20 prosenttia ajoneuvon polttoaineenkulutuksesta. Kyseessä on kitkan aiheuttama energiahävikki, jota tapahtuu renkaiden kuumentuessa ja muuttaessa muotoaan vierinnän aikana. On lisättävä, että niin vierintävastukseen kuin vierintämeluun vaikuttaa ratkaisevasti tienpinta, joka voi tietyissä tapauksissa kumota renkaiden tekniset parannukset.

3.   Euroopan komission ehdotus

3.1

Tarkasteltavassa direktiiviehdotuksessa pyritään takaamaan käyttäjille standardoidut tiedot ennen kaikkea erilaisesta vierintävastuksesta mutta myös erilaisesta märkäpidosta ja vierintämelusta johtuvasta polttoaineenkulutuksesta. Kyseisiä kolmea parametria tarkastellaan jo mainitussa asetusehdotuksessa KOM(2008) 316 lopullinen.

3.2

Komission tavoitteena on, että kuluttaja tietää vierintävastukselle asetettavat vähimmäisvaatimukset ja ennen kaikkea voi valita renkaat, joiden vierintävastus on vieläkin alhaisempi ja näin vähentää polttoaineenkulutusta. Ajoneuvojen polttoaineenkulutuksen ero voi erilaisen vierintävastuksen aiheuttavien renkaiden välillä olla uuden tekniikan ansiosta jopa kymmenen prosenttia.

3.3

Edellä esitetty on erityisen merkittävää vaihtorengasmarkkinoille, joiden osuus Euroopan rengasmarkkinoista on 78 prosenttia. Valmistajien uusiin ajoneuvoihin asentamien renkaiden (22 prosenttia rengasmarkkinoista) osalta ajoneuvovalmistajat ilmoittavat kulutusta koskevat tiedot ostopäätöstä tehtäessä, ja ne mainitaan ajoneuvojen käyttöoppaissa. Sitä vastoin vaihtorengasmarkkinoilla kuluttajilla ei ole käytettävissään tietoa, jonka avulla he voisivat vertailla renkaiden hintaeroja ottaen huomioon niiden vaikutuksen polttoaineenkulutukseen.

3.4

Koska renkaiden suoritusominaisuudet liittyvät toisiinsa mutta ovat myös ristiriidassa keskenään (vierintävastus verrattuna märkäpitoon ja märkäpito verrattuna vierintämeluun), tiedoissa voidaan mainita kolmen tärkeimmän parametrin välinen paras mahdollinen yhdistelmä ja antaa kuluttajan näin tehdä tietoon perustuva päätös.

3.5

Komission ehdotuksessa säädetään renkaisiin kiinnitettävästä vierintävastuksen ja märkäpidon asteikon A–G mukaisesti osoittavasta energiamerkintätarrasta kodinkoneisiin jo sovellettavan mallin mukaisesti sekä vierintämelusta desibeleinä kertovasta merkinnästä.

3.6

Ehdotuksessa velvoitetaan jäsenvaltiot valvomaan merkintäsäännösten noudattamista sekä määrittämään lainsäädännön rikkomisesta aiheutuvat seuraamukset.

4.   Yleistä

4.1   ETSK kannattaa komission aloitetta, jolla pyritään yhtäältä varmistamaan entistä kestävämpi kulutusmalli ja toisaalta antamaan kuluttajille nykyistä enemmän tietoja, joiden avulla he voivat tehdä entistä tietoisempia päätöksiä ostaessa vaihtorenkaita. Tiedot koskevat kulutuksen ohella muitakin parametreja, kuten märkäpitoa ja vierintämelua. Kuluttaja kykenee näin myös arvioimaan, kompensoituuko tietyn renkaan muita korkeampi hinta paremman suorituskyvyn tarjoavilla ominaisuuksilla. Kuluttaja, jolla on nykyistä enemmän tietoa, edistää valmistajien välistä kilpailua, kun ne pyrkivät parantamaan tuotteitaan.

4.2   Euroopan komission tarkoituksena oli ensin vain rajoittua polttoaineenkulutusta koskeviin tietoihin. Kaksi muuta parametria lisättiin asiasta järjestetyn julkisen kuulemisen perusteella. Vaikka komitea onkin tyytyväinen lopulliseen päätökseen, se pelkää kuitenkin, että kyseinen valinta vaikeuttaa tietojenhallintaa ja asianomaista valvontaa.

4.3   ETSK ilmaisee kuitenkin hämmennyksensä sen välineen johdosta, jolla kuluttajille on määrä antaa tietoa kyseisistä seikoista. Jos käytetään vain ja ainoastaan tarramerkintää, ei odotettuun tulokseen aina välttämättä päästä.

4.3.1   Ostaja ei yleensä näe vaihtorenkaita ennen kuin ne tuodaan myyntipisteen varastosta ja asennetaan ajoneuvoon. Varastoissa tai myyntipisteissä tarra saattaa myös irrota ja hävitä tai se voidaan kiinnittää vahingossa erityyppiseen renkaaseen. Vieläkin todennäköisempää on, että tarrat häviävät kuljetuksen tai varastoinnin aikana etenkin silikonipinnoitteisista renkaista, joihin niitä on vaikea saada kiinnittymään. Kokemus on osoittanut, että renkaihin jo kiinnitettävistä valmistajien merkinnöistä prosentuaalisesti suuri osuus häviää tai vahingoittuu merkittävästi kuljetuksessa ja renkaita siirrettäessä, sillä on korostettava, ettei renkaita kustannussyistä pakata erikseen (2).

4.3.2   ETSK mielestä onkin säädettävä vaihtoehtoisesta ratkaisusta silloin kun tarramerkintä puuttuu. Tällaisessa tapauksessa myyjän tulisi voida laatia laskun yhteyteen merkintä tai asiakirja, jossa ilmoitetaan täsmälleen samat, valmistajalta joka tapauksessa saadut tiedot kuin tarramerkinnässä.

4.4   Uusiin ajoneuvoihin asennettujen renkaiden osalta merkintä näyttää sen sijaan aiheuttavan ylimääräisiä kustannuksia. Nykyisessä lainsäädännössä säädetään jo siitä, miten ajoneuvovalmistajien on ilmoitettava ostajalle kulutuksesta ja hiilidioksidipäästöistä ajoneuvon tyyppihyväksynnän jälkeen. Sama koskee märkäpitoa ja vierintämelua, joita myös valvotaan ajoneuvojen tyyppihyväksynnässä, kuten komissio toteaa ehdotukseen liittyvässä raportissa.

On myös valmistajien edun mukaista käyttää aina uusimman teknologisen tason mukaisia renkaita, jotta vähennetään hiilidioksidipäästöjä tavoitteesta (130 g/km) muulla kuin moottoriteknologialla, renkaat mukaan luettuina, saavutettavaan tasoon (120 g/km).

4.4.1   Tässä tapauksessa kauppias, joka on usein myös rengasmyyjä, voitaisiin velvoittaa laatimaan asiakkaalle täydentävä asiakirja. Siinä ilmoitettaisiin lain edellyttämät parametrit, joiden mukaisia myytävänä olevan ajoneuvon renkaat ovat, sekä esitettäisiin mahdollisuuksien mukaan vaihtoehto. Tällainen vaihtoehto tukisi myös tiedotus- ja valveutuskampanjoita, joita jäsenvaltioiden edellytetään järjestävän aiheesta.

4.5   ETSK on tietoinen alan teollisuuden (3) esittämästä pyynnöstä muuttaa tarkasteltavana oleva ehdotus direktiivistä asetukseksi. Komitea on samaa mieltä pyynnön perusteluista, sillä asetuksella varmistettaisiin yhtenäiset soveltamisajat ja valvontastandardit kaikissa jäsenvaltioissa, kuten säädetään myös edellä mainitussa, moottoriajoneuvojen yleistä turvallisuutta koskevassa asetuksessa, joka on tarkasteltavan ehdotuksen edelläkävijä.

4.5.1   ETSK toivoo myös, että komission, parlamentin ja neuvoston keskusteluissa päästään sopimukseen, kuten jo aiemminkin turvallisuutta ja ympäristönsuojelua koskevissa arkaluonteisissa aiheissa.

4.5.2   ETSK:n mielestä on perusluonteisen tärkeää, että jäsenvaltioille annetaan selkeät ja yhdenmukaiset säännöt valvoa tiukasti sitä, että renkaat ovat asetettujen vaatimusten mukaisia. Valvonta on erityisen tärkeää markkinoilla, joilla huomattava osa tuotteista tulee unionin ulkopuolisista maista.

5.   Erityistä

5.1

ETSK suhtautuu myönteisesti siihen, että komissio on jättänyt ehdotuksen soveltamisalan ulkopuolelle pinnoitetut renkaat ja ammattikäyttöön tarkoitetut maastorenkaat, kuten ETSK esittää edellä mainitussa moottoriajoneuvojen yleistä turvallisuutta käsittelevässä lausunnossaan. Tämä edellyttää luonnollisesti sitä, että asianomaiset turvallisuusvaatimukset otetaan huomioon.

5.2

Moottoriajoneuvojen yleisestä turvallisuudesta antamansa lausunnon mukaisesti ETSK suosittaa lopuksi seuraavaa:

a)

Säädöstä ei sovelleta renkaisiin, jotka on valmistettu ennen sen voimaantuloa. Alan jakeluketjussa on jatkuvasti Euroopan markkinoilla keskimäärin 80 miljoonaa rengasta. Tarramerkintöjä olisi mahdotonta soveltaa kyseisiin jakelussa jo oleviin renkaisiin.

b)

Alan teollisuus tarvitsee vähintään 18 kuukauden siirtymäajan toteuttaakseen hyväksytyt toimet.

Bryssel 25 päivänä maaliskuuta 2009

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Mario SEPI


(1)  KOM(2008) 316 lopullinen, josta ETSK on jo antanut lausunnon 14. tammikuuta 2009 pidetyssä täysistunnossa (ks. lausunto CESE 37/2009).

(2)  Euroopan rengas- ja kumivalmistajien järjestön ETRMAn (European Tyre and Rubber Manufacturer Association) mukaan merkinnöistä häviää renkaiden kuljetuksen ja siirtämisen aikana 10–15 prosenttia.

(3)  Euroopan rengas- ja kumivalmistajien järjestö ETRMA (European Tyre and Rubber Manufacturer Association).


Top