EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AR0312

Alueiden komitean lausunto aiheesta paikallisviranomaiset kehitysyhteistyön toimijoina

OJ C 200, 25.8.2009, p. 18–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.8.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 200/18


Alueiden komitean lausunto aiheesta paikallisviranomaiset kehitysyhteistyön toimijoina

(2009/C 200/05)

ALUEIDEN KOMITEA

suhtautuu myönteisesti Euroopan komission tiedonantoon, jossa tunnustetaan otsikosta alkaen avoimesti paikallis- ja alueviranomaisten asema kehitysmaiden hyväksi tehtävässä kansainvälisessä yhteistyössä;

toteaa tyytyväisenä, että suurin osa niistä seikoista, joita komitea on korostanut vuosina 2005, 2007 ja 2008 tästä aiheesta antamissaan lausunnoissa, näkyvät tiedonannossa;

korostaa paikallis- ja alueviranomaisten erityistä panosta ja toteaa, että kehitysyhteistyötoimia on syytä yhdenmukaistaa kaikilla tasoilla. Komitea toivoo, että tässä suhteessa edistytään ja että kehitysmaiden paikallis- ja alueviranomaiset otetaan kaikin puolin huomioon kehitys- ja yhteistyöpolitiikoissa;

pitää tervetulleena ja kannattaa ehdotusta, jonka mukaan komitea toimisi kehityksestä yhteisöjen kanssa käytävän järjestelmällisen vuoropuhelun yhteyspisteenä EU:n toimielimissä. Ehdotus käy täysin yksiin komitealle perussopimuksissa annetun roolin kanssa;

sitoutuu toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet järjestääkseen komission kanssa tiedonannossa ehdotetun vuotuisen hajautettua yhteistyötä käsittelevän kokouksen, joka on avoin ”kaikille hajautetun yhteistyön toimijoille”. Komitea ehdottaa, että kokous järjestettäisiin AK:n täysistunnon jatkoksi, mahdollisuuksien mukaan ensimmäisen kerran jo ennen vuoden 2009 loppua;

pitää tavoitteenaan luoda hajautetun yhteistyön tiedonvaihtopörssi ja ohjata sen toimintaa yhteistyössä komission kanssa. Muodoltaan se voisi olla internetportaali, joka toimii hajautettua yhteistyötä käsittelevän kokouksen virtuaalisena jatkeena;

kehottaa laatimaan asiakirjat niin, että huomioon otetaan paikallis- ja alueviranomaisten tarve saada tietoa EU:n kehitysyhteistyöpolitiikasta;

muistuttaa, että päällekkäisyyksien välttämiseksi on tiedettävä, kuka tekee mitäkin ja missä, ja että toimet tämän tavoitteen saavuttamiseksi voidaan perustaa käytettävissä oleviin tietoihin.

Esittelijä

:

Christophe Rouillon Coulainesin kunnanjohtaja (FR, PSE)

Viiteasiakirja

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Paikallisviranomaiset kehitysyhteistyön toimijoina

KOM(2008) 626 lopullinen

I   POLIITTISET SUOSITUKSET

ALUEIDEN KOMITEA

A   Yleistä

1.

suhtautuu myönteisesti Euroopan komission tiedonantoon, jossa tunnustetaan otsikosta alkaen avoimesti paikallis- ja alueviranomaisten asema kehitysmaiden hyväksi tehtävässä kansainvälisessä yhteistyössä.

2.

on tyytyväinen myös tähän tunnustukseen perustuviin komission toimiin, joiden tavoitteena on jäsentää asteittain EU:n kehitysyhteistyöpolitiikan sekä paikallis- ja alueyhteisöjen hajautetun yhteistyön toimien suhdetta. Komissio esittää myös lukuisia toimintaehdotuksia, joiden avulla paikallis- ja alueviranomaisten tunnustaminen kehitysyhteistyön toimijoiksi saadaan kantamaan hedelmää käytännössä.

3.

korostaa, että tiedonannon julkaisemisen jälkeen pidettiin Strasbourgissa 15.–17. marraskuuta 2008 kolmannet EU:n kehitysyhteistyöpäivät. Maailmanlaajuisen talouskriisin muodostamaa taustaa vasten tapahtumassa keskityttiin kehitysyhteistyön paikalliseen ulottuvuuteen ja korostettiin monin tavoin ja suuren yleisöjoukon edessä paikallis- ja alueviranomaisten toiminnan monipuolisuutta. Kehitysyhteistyöpäivillä esiteltiin virallisesti ”Paikallishallintoa tukevaa kehitysyhteistyötä koskeva Euroopan peruskirja”, joka on komission tiedonannon oheisasiakirja. Samassa yhteydessä käynnistettiin kyseisen asiakirjan jakelu ja virallisesti paikallis- ja alueviranomaisten uusi kehitysyhteistyöfoorumi, jonka perustamista alueiden komitea on suosittanut marraskuussa 2005 antamastaan lausunnosta lähtien. Lisäksi tapahtumassa tuotiin esille hajautetun kehitysyhteistyön ja kummitoiminnan merkitystä järjestämällä seremonia, johon osallistuivat kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta avusta vastaava komission jäsen ja alueiden komitean puheenjohtaja.

4.

arvostaa sitä, että komissio esittelee, millaisen erityispanoksen paikallis- ja alueviranomaiset antavat kehitys- ja paikallishallintoprosessiin, ja – mikä on uutta – tuo esiin yksityiskohtaisia esimerkkejä osoittaakseen toiminnan monipuolisuuden ja rikkauden.

5.

toteaa tyytyväisenä, että suurin osa niistä seikoista, joita komitea on korostanut vuosina 2005, 2007 ja 2008 antamissaan lausunnoissa paikallis- ja alueviranomaisten kehitysyhteistyöstä, näkyvät tiedonannossa.

6.

ei halua tarpeettomasti toistaa kaikkia hajautetun yhteistyön näkökohtia, joita se on selostanut yksityiskohtaisesti jo aiemmin. Komitea tyytyykin palauttamaan mieliin, että hajautetulle yhteistyölle on ominaista oikeusperustojen vaihtelu jäsenvaltioittain ja suuren lisäarvon tuottaminen kehitysprosesseissa kautta maailman. Sen tehokkuus perustuu paikallisten vaaleilla valittujen edustajien läsnäoloon paikallistasolla eli lähimpänä apua saavan väestön tarpeita. Hajautettuun yhteistyöhön osallistuville paikallis- ja alueviranomaisille kertyy kokemusta, jonka ansiosta niillä on annettavanaan erityisen arvokkaita neuvoja ja asiantuntemusta köyhyyden torjumiseksi ja vuosituhannen kehitystavoitteiden (1) saavuttamiseksi.

7.

muistuttaa myös, että paikallis- ja alueviranomaiset kykenevät eturivin toimintaan kansainvälisessä yhteistyössä paikallistason demokraattisen hallinnon edistämiseksi. Alueiden komitea pitääkin ilahduttavana, että komission tiedonantoa täydentävät 3 kohdassa mainitussa, ”paikallishallintoa tukevaa kehitysyhteistyötä koskevassa Euroopan peruskirjassa” esitetyt toiminnan periaatteet ja suuntaviivat. Se kehottaa levittämään laajemmin kyseistä asiakirjaa, joka perustuu eri jäsenvaltioiden ja kehitysmaakumppanien kuulemiseen ja jossa korostetaan mm. tarvetta niveltää toisiinsa paitsi paikallistason eri toimijat myös kaikki toimintatasot (paikallinen, valtakunnallinen ja maailmanlaajuinen).

8.

pitää tärkeänä korostaa, että väestön osallistumista edistävän demokraattisen hallinnon ohella paikallista kehitystä voidaan edistää voimakkaasti paikallis- ja alueviranomaisten yhteistyöllä, sillä se ulottuu lukuisille toiminta-aloille ja pystyy vetämään puoleensa monenlaisia julkisia ja yksityisiä toimijoita. Tällä tavoin se voi antaa virikkeitä tuotannon, markkinointikanavien tai sellaisen taloudellisen toiminnan järjestämiseen, jossa otetaan huomioon asukkaat ja ympäristö. Yhteistyön tästä puolesta on hyötyä erityisesti heikossa asemassa oleville maaseutualueille, sillä se auttaa torjumaan köyhyyttä sekä maalta pakoa tai laitonta maastamuuttoa.

9.

arvostaa sitä, että tiedonannossa korostetaan tehtävää, joka paikallis- ja alueviranomaisilla on pyrittäessä saamaan suuri yleisö tiedostamaan maailman kehitysyhteistyön ja köyhyyden torjunnan ongelmat. Komitea on vakuuttunut, että valveuttaminen voi vaikuttaa sitä voimakkaammin, mitä vahvemmin se perustuu jonkin eurooppalaisen paikallis- tai alueyhteisön ja yhden tai usean kehitysmaayhteisön keskinäiseen yhteistyösiteeseen. Tällaisissa valveuttamistoimissa tulee selvästi esille, millaisia kumppanuuksia järjestöt ja yhteisöt kykenevät solmimaan kehityksen edistämiseksi, sillä toimet pohjautuvat pitkälti kehitysyhteistyökysymyksiin aktiivisesti paneutuvien kansalaisten muodostamien paikallisjärjestöjen myötävaikutukseen. Yhteisöt voivat myös edistää maahanmuuttajataustaisen väestön kotoutumista lisäämällä suuren yleisön tietoisuutta kehitystarpeiden kiireellisyydestä. Solidaarisuustoiminta ja osallistuminen tarjoavat maahanmuuttajataustaiselle väestölle tilaisuuden saada uudelleen yhteys alkuperäkulttuureihinsa ja lievittää juurettomuuden tunnettaan.

B   Komitean huomiot

10.

esittää seuraavassa huomioita, jotka ovat komitean mielestä olennaisen tärkeitä paikallis- ja alueviranomaisten aseman tarkemmaksi määrittelemiseksi EU:n kehitysyhteistyöpolitiikassa.

11.

pohtii tiedonannossa esitettyä hajautetun yhteistyön määritelmää (ensimmäinen kehystetty teksti, sivu 3). Aiemmin komissio piti hajautettuna yhteistyönä valtiotasoa alemmalla hallintotasolla tehtävää yhteistyötä, olivatpa lukuisat toimeenpanevat tahot luonteeltaan millaisia tahansa. Komitea haluaa muistuttaa pitävänsä hajautettuna yhteistyönä sellaista yhteistyötä, johon osallistuu kirjaimellisesti ottaen paikallis- ja alueyhteisöitä.

12.

kehottaa komissiota tunnustamaan, että hajautettu yhteistyö on ratkaisevan tärkeää myös luonnonympäristön suojelun ja parantamisen kannalta ja että sen avulla voidaan paikallistasolla vastata maailmanlaajuisiin huoliin ilmastonmuutoksen vaaroista ja samaan aikaan parantaa väestön tietämystä näistä vaaroista.

13.

pitää tärkeänä huomauttaa, ettei muistutus paikallis- ja alueviranomaisten rahoitusosuudesta julkisessa kehitysavussa saa hämärtää niiden laadullisen panoksen merkitystä. Paikallis- ja alueviranomaisten toiminta tuottaa lisäarvoa ensisijaisesti sen ansiosta, että niiden paikalliset toimet perustuvat kumppanuuksiin, joita ne ovat päättäneet solmia, eivätkä valtion tekemien sitoumusten toteuttamiseen. Esimerkkinä voidaan sitä paitsi mainita, että pienehköt ja vaatimattoman rahoituksen varassa olevat yhteisötkin toteuttavat aivan merkittäviä ja hyödyllisiä toimia.

14.

toteaa, että paikallis- ja alueyhteisöjen yhteistyö muodostaa maailman rikkaiden ja köyhien alueiden välisen globaalin yhteisvastuustrategian paikallisen ulottuvuuden. Tällä tavoin yhteisöt ovat voineet muodostaa yhteenliittymiä erilaisten lähtökohtien pohjalta. Koordinointitoimia kiitellään myös Euroopan unionin ministerineuvoston komission tiedonannosta 10. marraskuuta 2008 antamissa päätelmissä.

15.

toteaa, että kehitysyhteistyötoimia on syytä yhdenmukaistaa kaikilla tasoilla, ja katsoo, että Pariisin julistus avun tuloksellisuudesta on ratkaiseva edistysaskel. Komitea odottaakin, että komissio ryhtyy avunsaajamaissa sijaitsevien lähetystöjensä välityksellä ensi töikseen edistämään tarkoituksenmukaista lähentymistä kuitenkin niin, että toissijaisuusperiaatetta noudatetaan ja yhteisöjen toteuttamien toimien erityispiirteet otetaan huomioon.

16.

korostaa aivan erityisesti sitä Pariisin julistuksen keskeistä periaatetta, että hallinnon parantaminen edellyttää omavastuun ottamista kehityspolitiikoista ja -strategioista (2). Komitea katsoo, että koska hajautettu yhteistyö perustuu kansalaisläheisyyteen, se soveltuu tämän periaatteen täytäntöönpanoon erityisen hyvin. Komitea toivoo, että tässä suhteessa edistytään ja että kehitysmaiden paikallis- ja alueviranomaiset otetaan kaikin puolin huomioon kehitys- ja yhteistyöpolitiikoissa.

II   TOIMINNALLISET NÄKÖKOHDAT

17.

pitää erittäin kiinnostavina komission ehdotuksia, joiden tavoitteena on heijastaa teoissa komission tunnustama paikallis- ja alueviranomaisten asema kehitysyhteistyön toimijoina. Komitea kommentoi ehdotuksia seuraavassa.

Suunnitelmallisen vuoropuhelun järjestäminen

18.

pitää erityisen tervetulleena komission ehdotusta kehitysyhteistyöaiheisen vuoropuhelun järjestämisestä paikallis- ja alueyhteisöjen kanssa. Ehdotus on vastaus yhteisöjen viime vuosien jatkuviin ponnisteluihin saada tunnustettu asema paitsi toimijoina myös täysivaltaisina osapuolina ”kansainvälisissä, kahdenvälisissä ja monenvälisissä avunantajaryhmissä”.

19.

pitää tervetulleena ja kannattaa komission sille tekemää ehdotusta, jonka mukaan komitea toimisi vuoropuhelun yhteyspisteenä EU:n toimielimissä. Ehdotus käy täysin yksiin komitealle perussopimuksissa annetun roolin kanssa, sillä sen mukaan komitean tehtävänä on tuoda esiin Euroopan paikallis- ja alueviranomaisten näkemyksiä.

20.

sitoutuu toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet järjestääkseen Euroopan komission kanssa tiedonannossa ehdotetun vuotuisen hajautettua yhteistyötä käsittelevän kokouksen ja kannattaa ajatusta siitä, että kokous olisi avoin ”kaikille hajautetun yhteistyön toimijoille” Euroopan laajuisesti. Tämän perusteella Euroopan komissiota voisivat edustaa asianomaiset pääosastot ja valtakunnallisen tason EU-yhteistyön luotsaajina myös monet komission lähetystöt eri puolilta maailmaa, mutta muutkin osanottajat tulevat kysymykseen. AK:n ohella kokoukseen osallistuisi Euroopan ja kehitysmaiden paikallis- ja alueviranomaisia myös niitä edustavien järjestöjen välityksellä. Alueiden komitea pyytää, että komitean resurssien lisäksi saataisiin rahoitustukea Euroopan komissiolta. Jotta komitean jäsenet voivat osallistua laajasti kyseisissä kokouksissa käytäviin keskusteluihin, olisi toivottavaa, että ne järjestettäisiin AK:n täysistunnon jatkoksi, mahdollisuuksien mukaan ensimmäisen kerran jo ennen vuoden 2009 loppua.

Yhteisen sopimisen välineet

21.

suhtautuu myönteisesti komission aikeeseen laatia toimintaohjeet. Komiteaa kuitenkin askarruttaa, onko niiden avulla tarkoitus opastaa kumppanimaissa toimivia komission lähetystöjä paikallis- ja alueviranomaissuhteiden hoidossa vai ohjeistaa paikallis- ja alueviranomaisia. Oli miten oli, komitea pitää tervetulleena mitä tahansa asiakirjaa, jossa pyritään selventämään eri toimijoiden rooleja vaikka tavoitteena olisi vain edistää niiden toteuttamien toimien yhteensovittamista.

22.

katsoo, että mikäli toimintaohjeet suunnataan paikallis- ja alueviranomaisille, niissä on otettava huomioon hajautetun yhteistyön erityispiirteet ja paikallisviranomaisten asiasta jo saamat kokemukset. Komitea nimittäin katsoo, että suunnan näyttämisen sijasta tulee pikemminkin pyrkiä ottamaan huomioon paikallisviranomaisten tiedontarve ja auttaa niitä ymmärtämään EU:n kehitysyhteistyöpolitiikan tavoitteet, logiikka ja mekanismit puhumattakaan sanastosta, jonka monimutkaisuuden takia ala avautuu liian usein vain asiaan vihkiytyneille.

23.

suosittaakin, että asiakirjat laaditaan komission ja paikallis- ja alueviranomaisten yhteistyönä. On tärkeää, että asianmukaisen sisällön ja selkeän kielen ansiosta tällaisia asiakirjoja voidaan käyttää laajasti ja että ne ilmentävät aidosti alueiden komitean järjestettäväksi annettua suunnitelmallista vuoropuhelua. Tällä tavoin varsinkin yhteisöt, joilla on vähäiset henkilöresurssit yhteistyön hoitamiseksi, voisivat nykyistä paremmin löytää paikkansa eurooppalaisen kehitysyhteistyön dynaamisessa kentässä ja kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Hajautetun yhteistyön toimijoiden ja toimien yksilöinti

24.

pitää tärkeänä muistuttaa, että komitea on ensimmäisestä tätä aihetta käsittelevästä lausunnostaan lähtien pitänyt hajautetun yhteistyön toimien yksilöintiä ensiarvoisena. On välttämätöntä tietää, kuka tekee mitäkin ja missä, jotta voidaan arvioida tämäntyyppisen yhteistyön panosta ja edistää samalla alueella toimivien eri jäsenvaltioiden yhteisöjen toiminnan yhteennivomista tai jakaa tukitoimet avunsaajayhteisöjen etujen mukaisesti täydentävyyden varmistamiseksi.

25.

panee tyytyväisenä merkille, että neuvosto ilmaisee 10. marraskuuta 2008 komission tiedonannosta antamissaan päätelmissä kannattavansa sitä, että komissio käynnistää toimia tämän tavoitteen saavuttamiseksi ”käytössä olevien tietojen perusteella”. Tietokantoja on jo luotu eräiden jäsenvaltioiden aloitteesta ja Barcelonaan perustetun seurantakeskuksen avulla. Sen toimenkuvaan kuuluu mm. Euroopan ja Latinalaisen Amerikan paikallis- ja alueviranomaisten suhteiden kartoittaminen.

Uusien kumppanuuksien solmiminen

26.

korostaa edellä, että jo luoduista hajautetun yhteistyön suhteista on ehdottomasti saatava kiireesti tietoa, jos halutaan edistää tiedonvaihtoa ja uusien kumppanuuksien luomista kehitysmaiden paikallis- ja alueviranomaisten odotusten mukaisesti. Kyseiset viranomaiset ovat saaneet vastuulleen uusia tehtäviä, kun hajauttamispolitiikkaa on alettu soveltaa yhä laajemmin. Komitea haluaakin kiinnittää huomiota siihen, että sekaannusten ja pirstaloitumisen riskit tulee minimoida. Sellaisia voisi syntyä uusia kumppanuuksia solmittaessa, jos tässä yhteydessä sivuutetaan nykyinen tilanne ja luodaan päällekkäisyyksiä – mikä nimenomaan on kartettavaa – sen sijaan, että vahvistettaisiin hallinnon kannalta hyödyllisiä kytköksiä.

27.

ehdottaa, että uusissa kumppanuuksissa keskityttäisiin laatuun. Komitea on tyytyväinen siihen, että tiedonannossa tuetaan AK:n aiemmassa lausunnossaan esittämää ehdotusta tiedonvaihtoa edistävän välineen luomisesta. Tiedonannossa mainitusta hajautetun yhteistyön tiedonvaihtopörssistä olisi tehtävä foorumi, jossa hajautettuun yhteistyöhön osallistuvat paikallis- ja alueviranomaiset kaikkialta maailmasta voivat käydä ja niiden kanssa voidaan käydä pysyvää vuoropuhelua. AK:n tavoitteena on luoda tällainen ”pörssi”ja ohjata sen toimintaa yhteistyössä Euroopan komission kanssa. Muodoltaan se voisi olla internetportaali, joka toimii eräänlaisena vuotuisen hajautettua yhteistyötä käsittelevän kokouksen virtuaalisena jatkeena. Komitea ottaa pörssin suunnittelussa huomioon nykyiset aloitteet päällekkäisyysvaaran välttämiseksi.

Yhteisöjen nykyisten keskinäisten yhteyksien vahvistaminen

28.

on tietoinen siitä, etteivät kaikki Euroopan ja kehitysmaiden paikallisyhteisöjen väliset yhteydet ole varsinaisesti hajautettua yhteistyötä, mutta ne auttavat kumppaniyhteisöä rakentamaan kehitystään hyvän hallintotavan periaatteen mukaisesti.

29.

on samaa mieltä siitä, että yhteisöjen ystävyyssuhteet voivat kehittyä syvällisemmäksi toiminnaksi, jos kaikki paikallisyhteisöt ovat paremmin selvillä hajautetun yhteistyön mahdollisuuksista. AK katsoo, että kaikkia alue- ja paikallistason yhteisöjä Euroopan unionissa edustavana instituutiona se voi omaksua keskeisen roolin ja auttaa lisäämään paikallis- ja alueyhteisöjen osallistumista käytännön kehitystyöhön aitojen hajautetun yhteistyön toimien avulla, jotka voivat olla myös lyhytaikaista teknistä vaihtotoimintaa alue- ja paikallisviranomaisten kumppanuuden kulloistenkin tarpeiden mukaan.

30.

katsoo, että kumppanimaiden paikallis- ja alueviranomaisten edustuselimillä tai valtakunnallisilla järjestöillä on perustavan tärkeä tehtävä, kuten komitea ensimmäisessä hajautetusta yhteistyöstä antamassaan lausunnossaan korostaa. Ne yhdistävät samanlaisten ongelmien kanssa tekemisiin joutuvia paikallisia vaaleilla valittuja edustajia ja tarjoavat mahdollisuuksia keskinäiseen näkemystenvaihtoon. Lisäksi ne voivat ryhtyä keskushallinnon kanssa vuoropuheluun strategisten painopisteiden määrittelemiseksi siten, että valtiotasoa alemmat kehitystyötasot otetaan asianmukaisesti huomioon.

31.

suosittaa näin ollen edistämään tällaisten elinten luomista ja järjestäytymistä mm. tukemalla alueellisten yhteenliittymien perustamista. Komitea kannustaa pyrkimään aktiivisesti tähän tavoitteeseen vastaavien Euroopan maiden kollegoiden tai Euroopan unionin tuella.

Lisähuomioita

32.

suosittaa painokkaasti varmistamaan tekstissä mainittujen periaatteiden ja Euroopan unionin tukiohjelmien yhdenmukaisuuden, olipa kyse mistä tahansa maailman kolkasta ja käytettiinpä mitä tahansa eurooppalaista yhteistyövälinettä. Esimerkkejä huomioon otettavista seikoista:

Tulee tarkastella, millaisessa suhteessa toisiinsa ovat talousarviotukimekanismit, joiden välityksellä valtaosa EU:n ja jäsenvaltioiden maksamasta tuesta ohjautuu, paikallisviranomaisten keskushallinnoilta saamat määrärahat sekä toimivaltuudet, jotka paikallisviranomaisille on monissa avunsaajamaissa siirretty hallinnon hajauttamista koskevien lakien nojalla.

Hallintoa tukevassa peruskirjassa vahvistetaan monin tavoin, että ollakseen hyödyllistä hallinnon hajauttamisen tulee perustua kaikkien hallintotasojen hyvään vuorovaikutukseen, mikä edellyttää keskushallinnolta toimintakykyä ja tehokkuutta. Tämä on todennettu myös mm. Maailmanpankin ja OECD:n toteuttamissa tutkimuksissa. Komitea toivoisikin, että temaattisen ohjelman ”Valtiosta riippumattomien toimijoiden ja paikallisviranomaisten rooli kehityksessä ’vuonna 2009 toteutettavan väliarvioinnin yhteydessä pohditaan paikallisviranomaisille suunnatun tuen tarkoituksenmukaisuutta maissa, joissa olosuhteet ovat ohjelman termein’ hankalat”.

Kun tarkastellaan käytettävissä olevia varoja, temaattinen ohjelma on vasta jäävuoren huippu. AK toivoisi, että asianomaiset toimijat Euroopassa ja kehitysmaissa saisivat tarkat tiedot siitä, miten paikallisviranomaiset tosiasiassa osallistuvat yhteistyösopimusten toimeenpanoon, jotta tarvittaessa voidaan tehdä parannuksia. Hyvien toimintatapojen tunteminen ja levittäminen olisi tässä yhteydessä erittäin tervetullutta.

33.

pitää komission asiakirjaa kaiken kaikkiaan suurena edistysaskelena. Komitea korostaa tiedonannosta välittyvää positiivista asennetta paikallis- ja alueviranomaisten toteuttamaan hajautettuun yhteistyöhön. Se on vakuuttunut, että kaikkien asianomaisten toimijoiden on hyvin tärkeää käydä jatkuvasti rakentavaa vuoropuhelua, jotta tuetaan asianmukaisesti sekä Euroopan että avunsaajamaiden paikallisviranomaisten osallistumista yhteistyö- ja kehitysprosessiin. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi AK on halukas ja valmis antamaan täyden panoksensa tehtävässä, joka sille kuuluu kaikkia alue- ja paikallistason viranomaisia Euroopassa yhdistävänä ja edustavana Euroopan unionin elimenä.

Bryssel 22. huhtikuuta 2009

Alueiden komitean puheenjohtaja

Luc VAN DEN BRANDE


(1)  YK:n pääsihteerin raportissa (A/59/2005) vuodelta 2005, jolloin oli kulunut viisi vuotta vuosituhannen kehitystavoitteiden asettamisesta (saavutettaviksi vuoteen 2015 mennessä), muistutetaan, että edelleen yli miljardi ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella eli alle dollarilla päivässä. Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/N05/270/79.

(2)  Omavastuuperiaate on vuonna 2005 annetun Pariisin julistuksen ensimmäinen kumppanuussitoumus. Sen mukaan kumppanimaiden tulee tosiasiallisesti johtaa kehityspolitiikkojaan ja -strategioitaan sekä koordinoida kehitysyhteistyötoimia (Partner countries exercise effective leadership over their development policies, and strategies and co-ordinate development actions). Katso Pariisin julistus ja sen täytäntöönpanoa koskevat asiakirjat on OECD:n verkkosivuilla osoitteessa www.oecd.org.


Top