EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007XC1030(05)

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

OJ C 257, 30.10.2007, p. 54–57 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.10.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 257/54


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

(2007/C 257/17)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta

YHTEENVETO

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”CIPOLLOTTO NOCERINO”

EY-nro: IT/PDO/005/0453/10.03.2005

SAN ( X ) SMM ( )

Tässä yhteenvedossa esitetään tuote-eritelmän pääkohdat tiedotustarkoituksessa.

1.   Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Nimi:

Ministero delle Politiche agricole e forestali

Osoite:

Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Puhelin:

(39) 06 481 99 68

Faksi:

(39) 06 42 01 31 26

E-mail:

qpa3@politicheagricole.it

2.   Ryhmittymä:

Nimi:

Comitato promotore per la registrazione D.O.P. «Cipollotto Nocerino»

Osoite:

Via Fucilari, 28 (presso CONFAS)

I-84014 Nocera Inferiore (SA)

Puhelin:

(39) 338 77 311 23

Faksi:

(39) 081 92 64 77

E-mail:

bulleri@email.it

Kokoonpano:

tuottaja/jalostaja ( X ) muu ( )

3.   Tuotelaji:

Luokka 1.6: Liitteessä 1 luetellut tuoreet ja jalostetut hedelmät, vihannekset ja viljat — Sipuli

2.   Eritelmä:

(yhteenveto asetuksen (EY) N:o 510/2006 4 artiklan 2 kohdan mukaisista vaatimuksista)

4.1   Nimi: ”Cipollotto Nocerino”

4.2   Kuvaus: ”Cipollotto Nocerino” SAN on kaksivuotisiin yrttimäisiin Allium Cepa L.-kasveihin kuuluva kukkasipuli. Tuotteella on oltava kulutukseen saatettaessa seuraavat ominaisuudet. Kukkasipuli — Maku: hieman makea, ei ollenkaan vahva, maukas ja tuoksuva; Muoto: sylinterimäinen ja juurta kohti hieman levenevä; Väri: sisä- ja ulkolehdet ovat kokonaan valkoiset; Koko: 1–5 cm; Kosteusprosentti: yli 92 %. Lehti — Väri: voimakkaan sinivihreä, hieman härmeinen; Muoto: suora, ontto, sylinterimäinen, kärkeä kohti kapeneva. Sipulin on oltava markkinoille saatettaessa seuraavanlainen: terve, kokonainen, puhdas, ei ylimääräisiä aineita ulkopinnassa, vahingoittumaton, ei tyhjiä varsia, ei loisia, ei epänormaalia kosteutta ulkopinnassa, ei outoja hajuja ja/tai makua, ei näkyviä versoja, ei epänormaalista kasvusta johtuvia pullistumia, kestävä, tiivis, juuritupsu sallitaan, samoin kokonaiset tai eri muotoihin leikatut lehdet.

4.3   Maantieteellinen alue: ”Cipollotto Nocerinoa” viljellään Sarnon laaksossa, joka levittäytyy Agro Nocerinon alueelle Salernon maakuntaan ja Napolin maakunnan lounaisosaan. Alueeseen kuuluvat kunnat on kuvailtu yksityiskohtaisesti eritelmässä.

4.4   Alkuperätodisteet: Tuotantoprosessin kaikkia vaiheita on seurattava kirjaamalla saapuneet ja lähteneet tuotteet. Tällä tavoin ja merkitsemällä tuottajat, viljelyyn käytettävät lohkot ja pakkaajat valvontaelimen hallinnassa olevaan rekisteriin voidaan varmistaa tuotteen seurattavuus ja jäljitettävyys (tuotantoketjun lopusta sen alkupäähän). Valvontaelin valvoo eritelmän tai asianomaisen valvontasuunnitelman mukaisesti kaikkia kyseisiin rekistereihin merkittyjä luonnollisia ja oikeushenkilöitä. Jos valvontaelin havaitsee sääntöjenvastaisuuksia missä tahansa tuotantoketjun vaiheessa, tuotetta ei voida pitää kaupan suojatulla alkuperänimityksellä ”Cipollotto Nocerino”.

4.5   Tuotantomenetelmä: Eritelmässä määritellään muun muassa, että sipulia on viljeltävä avomaalla. Maa valmistellaan kyntämällä niin, että urien syvyys on enintään 40 cm. Kynnön jälkeen maa jyrsitään viljelyä varten. Kasvien enimmäismäärä on 200 kasvia/m2. Rivien välinen etäisyys on 20–35 cm ja kasvien välinen etäisyys on 10–15 cm. Käytettävät siemenet tuotetaan eritelmän 3 artiklassa määritellyllä alueella viljeltyjen ja valikoitujen kukkasipulien avulla Kylväminen on sallittua ympäri vuoden taimitarhassa ja suoraan pellolla. Kasvit istutetaan, kun niiden korkeus on 14–16 cm. Kastelun määrä riippuu kasvukauden säästä. Kesällä kastellaan 3–4 kertaa viikossa. Muita välttämättömiä toimia ovat lannoitus, joka aloitetaan kasvin osoittaessa kasvun merkkejä, ja kitkeminen rikkakasvihävitteillä ennen ja jälkeen kylvön ja ennen ja jälkeen viljelyn. Laadun, jäljitettävyyden ja valvonnan varmistamiseksi tuotanto ja pakkaus on hoidettava samalla alueella.

Myytävän tuotteen ja erityisesti koko erän laatua huonontavien vahinkojen välttämiseksi on ensisijaisen tärkeää hoitaa työt nopeasti, kun kukkasipulin nestejännitys on vielä korkea. Vain tuolloin kuoriminen tapahtuu kukkasipulille parhaissa fysiologisissa olosuhteissa, ja lopputulos on paras mahdollinen. Haluamme korostaa sitä, kuinka tärkeää on, että kaikki työ- ja pakkausvaiheet suoritetaan nopeasti tuotantopaikalla. Tämä johtuu siitä, että ”Cipollotto Nocerinon” kukkasipuli käytetään raakana ja tuoreena ja sen erityisominaisuudet (tuoksu, kiilto, herkkyys, maukkaus, rapeus, nestejännitys), jotka ovat tehneet siitä erityisen ja arvokkaan tuotteen, vaarantuvat heti, jos tuotetta pitää edelleen käsitellä tai siirtää eri paikkoihin.

4.6   Yhteys maantieteelliseen alkuperään: Ensimmäiset todisteet sipulista Sarnon alueella ovat 2 000 vuoden takaa. Sipuli on kuvattuna kodin suojeluspyhimyksille omistetun Larario del Sarno -kappelin maalauksissa antiikin Pompeijissa. Historiallisten todisteiden mukaan sipulia myytiin keskiajalla torilla yhdessä appelsiinien, sitruunoiden ja kastanjoiden kanssa. Salernon kuuluisa lääketieteellinen koulu, Hippocratica Civitas, suositteli sen käyttöä. 800- ja 900-lukujen vaihteessa sipuli mainitaan ja sitä kuvaillaan maataloustieteen käsikirjoissa ja tärkeimpien siemeniä valmistavien yritysten tuoteluetteloissa. Siitä lähtien valkeiden sipulien viljely on ollut tärkeä osa paikallista tuotantojärjestelmää. Sipulin vuosisatoja jatkunutta viljelyä Sarnon laaksossa ovat edesauttaneet koko alueen maaperän ja ilmaston ominaisuudet. Maaperä tarjoaa alkuperänsä, muutostensa ja nykyisen rakenteensa ansiosta optimaalisen substraatin sipulille, joka kasvaa hyvin kevyessä, humuspitoisessa, raikkaassa ja hyvin ojitetussa maaperässä, jossa ei ole seisovaa vettä. Lähellä sijaitsevat tulivuoret ovat muokanneet Sarnon laakson geologista rakennetta. Vesuviuksen lukuisat purkaukset ovat vaikuttaneet maaperän kerrostumiseen ja fysikaaliskemialliseen koostumukseen. Vesuvius on säännöllisesti levittänyt alueelle tuhkaa, mineraaleja ja lapilleja, jotka ovat rikastuttaneet maaperän ravitsevia ainesosia ja ovat luoneet luonnollisen ja tehokkaan ojituksen.

Ilmaston omalaatuisuuteen vaikuttaa lisäksi paikallinen fotoperiodismi. Sopiva ja hyvin jakaantuva valoisan ja pimeän ajan vaihtelu tekee alueesta entistä sopivamman Liliacee- lajikkeen lyhyen kasvukauden omaavien kukkasipulien viljelyyn. Se suosii kasvin ylä- ja alaosan tasapainoista kehitystä. Sen ansiota on myös osa kasvin alaosan aistinvaraisista ja morfologisista ominaisuuksista ja kukkasipulin luonnollinen valkeus.

Keski-Välimerelle tyypillinen leuto ilmasto johtuu erityisesti alueen vuoristoisuudesta, sillä Picentini-vuoret, Lattari-vuoret ja Vesuvius suojaavat aluetta pohjoisesta, idästä ja lännestä puhaltavilta tuulilta. Tämän vuoksi olosuhteet ovat sopivat, ja lämpötila on leuto ympäri vuoden ilman suuria lämpötilan vaihteluja. Ympäristötekijöiden lisäksi on myös inhimillinen tekijä. Paikallisten viljelijöiden vuosisatainen erityiskokemus, johon kuuluvat hienostuneet käsin tehtävät työvaiheet, kuten istutus, kukkasipulien kuoriminen ja siementen tuottaminen. Tuotteen, tuottajien ja alueen välinen yhteys on siis hyvin tiivis, ja tämä yhdistelmä takaa tuotteelle ne ominaisuudet, jotka tekevät siitä niin ainutlaatuisen lajikkeen ja joiden ansiosta sen maine on kiistämätön.

4.7   Valvontaelin:

Nimi:

CSQA Certificazioni S.R.L.

Osoite:

Via San Gaetano, 74

I-36016 Thiene (VI)

Puh.

(39) 0445 31 30 11

Faksi:

(39) 0445 31 30 70

E-mail:

csqa@csqa.it

4.8   Merkintä: Sipulit on pakattava siten, että ne tulevat suojatuiksi asianmukaisella tavalla. Pakkauksiin on kirjoitettava samalle laidalle selvin, pysyvin ja ulospäin näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät: ”Cipollotto Nocerino” ja ”Denominazione Origine Protetta” ja sen lyhenne ”D.O.P”. Jokaisessa pakkauksessa on oltava tunnistusmerkintä, toisin sanoen logo, joka sisältää SAN-merkinnän, tuottajan ja/tai pakkaajan tiedot (tunnusnumerokin käy), kaupalliset tiedot: Ekstraluokka — Luokka I sekä tuotteen todellinen määrä pakkauksessa voimassa olevien määräysten mukaisesti ilmaistuna. Logo on pyöreä kuvio, jossa on kolme elementtiä. Ensinnäkin siinä on kuvattu Cipollotto-kasvi, joka koostuu valkeasta sylinterimäisestä kukkasipulista, jossa on mustan vivahteita, sekä kahdesta pitkänomaisesta vihreäkärkisestä lehdestä. Toinen elementti on S-kirjainta muistuttava vihreä kuvio, joka kallistuu lievästi oikealle ja jonka vasempaan alaosaan Cipollotto-kasvi nojaa. Kolmas elementti on nimi ”Cipollotto Nocerino” kirjoitettuna logon oikeaan laitaan niin, että se sijoittuu S-kirjaimen keskikohtaan. Logon tarkempi kuvaus löytyy eritelmästä. Tuotteet, joiden valmistuksessa on käytetty ”Cipollotto Nocerino” -tuotetta sellaisenaan tai jalostettuna, voidaan saattaa kulutukseen pakkauksissa, joihin on merkitty kyseinen nimitys ilman yhteisön tunnusta seuraavin edellytyksin:

varmennettu ”Cipollotto Nocerino” SAN-tuote on tuotteen ainoa kyseiseen tavaraluokkaan kuuluva ainesosa,

suojatun alkuperänimityksen ”Cipollotto Nocerinon” käyttäjät ovat saaneet siihen luvan kyseisen nimityksen rekisteröinnin kautta myönnettyjen immateriaalioikeuksien haltijoilta, jotka ovat maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta muodostaneet nimityksen suojaamisesta vastaavaan ryhmittymän. Ryhmittymän tehtävänä on myös merkitä nimityksen käyttäjät erityisiin rekistereihin ja valvoa suojatun alkuperänimityksen asianmukaista käyttöä. Jollei tällaista ryhmittymää ole muodostettu, edellä mainituista toimenpiteistä huolehtii maa- ja metsätalousministeriö, joka on asetuksen (EY) N:o 510/2006 täytäntöönpanosta vastaava kansallinen viranomainen.


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


Top