EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92004E000320

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0320/04 esittäjä(t): Gary Titley (PSE) komissiolle. Laittomat hakkuut ja puukauppa.

OJ C 88E, 8.4.2004, p. 175–176 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

8.4.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CE 88/175


(2004/C 88 E/0184)

KIRJALLINEN KYSYMYS E-0320/04

esittäjä(t): Gary Titley (PSE) komissiolle

(6. helmikuuta 2004)

Aihe:   Laittomat hakkuut ja puukauppa

Komissio lienee tietoinen, että suuret puutavarakauppiaat ovat viime aikoihin saakka keskittäneet toimiansa Indonesian saarille ja nopeuttaneet niiden metsien tuhoutumista. Nyt kohteena näyttävät olevan Länsi-Papuan metsät, joita uhkaa sama kohtalo.

Komissio julkisti 21. toukokuuta 2003 EU:n toimintasuunnitelman ”Metsälainsäädännön soveltamisen valvonta, metsähallinto ja puukauppa (FLEGT)”. Komissio on kertonut aikovansa esittää vuonna 2004 ehdotuksen asetukseksi toimintasuunnitelman täytäntöönpanemiseksi ja luoda perustan vapaaehtoiselle kumppanuusjärjestelmälle laittoman puutavaratuonnin valvomiseksi.

Euroopan parlamentin teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta antoi 19. tammikuuta 2004 lausunnon, jossa se totesi, että vaikka vapaaehtoinen lupajärjestelmä estäisi laittoman puutavaran pääsyn järjestelmään osallistuvista maista EU:n markkinoille, kaikki tuottajamaat eivät varmaankaan suostu tekemään kahdenvälisiä sopimuksia. Valiokunta suosittelee, että luodaan pikaisesti sitova lainsäädäntö, jotta estetään alkuperämaasta riippumatta kaiken laittomista lähteistä peräisin olevan puutavaran ja metsäteollisuuden tuotteiden tuonti ja markkinointi. Näin ollen EU:n jäsenvaltioiden viranomaiset voisivat nostaa oikeusjuttuja yhtiöitä ja yksityishenkilöitä vastaan.

Voiko komissio vahvistaa, aikooko se esittää sitovaa lainsäädäntöä, ja mitä se aikoo tehdä seuraavaksi?

Christopher Pattenin komission puolesta antama vastaus

(16. maaliskuuta 2004)

Komissio on tietoinen siitä, että FLEGT-toimintasuunnitelmasta (1) annetussa tiedonannossa ehdotettu vapaaehtoinen lupajärjestelmä ei kattaisi kaikkia puuntuottajamaita. Vaarana siis on, että EU:hun voitaisiin tuoda laittomasti korjattua puutavaraa tällaisiin järjestelmiin kuulumattomista maista. Jos kuitenkin ne maat, joissa on eniten laittomaan puunkorjuuseen liittyviä ongelmia, tekevät kahdenvälisiä sopimuksia EU:n kanssa, laittoman puunkorjuun pitäisi vähetä huomattavasti.

Komissio totesi FLEGT-toimintasuunnitelmassa, että se tutkii ehdotetun vapaaehtoisen lupajärjestelmän lisäksi muitakin mahdollisia lainsäädännöllisiä toimia, joilla pyritään estämään laittomasti korjatun puutavaran tuonti ja kaupan pitäminen. Komissio aikoo esittää parlamentille ja neuvostolle mahdollista lainsäädäntöä koskevia vaihtoehtoja vuoden 2004 aikana. Mahdollista uutta lainsäädäntöä koskeva päätös riippuu vaihtoehtojen toteutettavuudesta ja luonteesta.

On kuitenkin syytä todeta, että vaikka laittomasti korjatun puutavaran tuontia koskeva yleinen kielto vaikuttaa houkuttelevalta, siihen liittyy myös hankalia oikeudellisia ja käytännöllisiä kysymyksiä, kuten kysymys siitä, kuka määrittää puutavaran laillisuuden ja miten seurataan puutavaran kulkua metsästä jalostuslaitosten kautta tuontipaikkaan. Tietyt mahdolliset toimenpiteet, kuten rikosoikeudelliset toimenpiteet, voivat lisäksi kuulua pikemminkin jäsenvaltioiden kuin yhteisön toimialaan. Komissio tunnustaa kuitenkin arvoisan parlamentin jäsenen kysymyksessä mainitun ongelman vakavuuden ja varmistaa, että yhteisö tekee oman osuutensa asiassa.


(1)  KOM(2003) 251 lopullinen.


Top