EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E002563

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2563/03 esittäjä(t): Maurizio Turco (NI) komissiolle. Sudanin diktatuurin harjoittama väkivalta ja EU:n kanssa parafoitu sopimus.

OJ C 88E, 8.4.2004, p. 98–99 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

8.4.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CE 88/98


(2004/C 88 E/0103)

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2563/03

esittäjä(t): Maurizio Turco (NI) komissiolle

(4. elokuuta 2003)

Aihe:   Sudanin diktatuurin harjoittama väkivalta ja EU:n kanssa parafoitu sopimus

MISNA-uutistoimiston mukaan Sudanin hallituksen ja kapinallisjoukkojen viime viikkojen yhteenotoissa Sudanin ilmavoimien Antonov-koneet iskivät 25 kylään lännessä sijaitsevan Darfurin osavaltion luoteisosassa ja käyttivät tarkemmin määrittelemättömiä ”myrkkykaasuja”, joiden kerrotaan surmanneen kolmesataa ihmistä ja vahingoittaneen yli kahtasataa.

Sudanin presidenttinä on kenraali Omar Hassan Al Bashir. Hänen hallituksensa ei vielä ole vastannut Sudanin kansan vapautusarmeijan (SPLA) syytökseen, jossa väitetään, että se haluaa iskeä Darfurin väestöön.

Hallituksen ja SPLA:n rauhanneuvottelut ovat jälleen kerran keskeytyneet, ja uudet neuvottelut, joiden piti alkaa tällä viikolla, on siirretty alkavaksi 3. elokuuta.

Hallituksen valtuuskunta kieltäytyi 11. heinäkuuta hyväksymästä tulevien neuvottelujen perustaksi hallitustenvälisen kehitysviranomaisen IGADin (Afrikan sarven maiden alueellinen elin, joka johtaa neuvotteluja) välittäjien ehdottamaa puitesopimusta, sen jälkeen kun SPLA:n valtuuskunta oli julkisesti ilmoittanut olevansa tyytyväinen sopimukseen.

Osapuolet allekirjoittivat alustavan yhteisymmärryspöytäkirjan vuosi sitten heinäkuussa, mutta sen jälkeen asiassa ei ole tapahtunut mitään. Vaikuttaa siltä, että Khartumin hallituksella ei ole aikomustakaan menettää tai edes jakaa valtaa, joka koskee etelän öljyntuotantoalueita ja niiden tuottoja sekä uusia sotajoukkoja, jotka ovat diktaattori Al Bashirin hallinnon toimesta vuosikausia murhanneet ihmisiä Sudanissa.

Voisiko komissio kertoa,

aikooko se edellä esitetyn johdosta sanoa irti 10. joulukuuta 2002 parafoidun, Khartumin hallituksen kanssa tehdyn sopimuksen, koska tämä käyttää asevoimiaan sumeilematta eikä sillä tunnu olevan minkäänlaista aikomusta panna täytäntöön viime heinäkuussa tehtyä Machakosin sopimusta?

katsooko se, että Al Bashirin diktatorinen hallinto, joka on syyllistynyt todelliseen ei-muslimiväestön kansanmurhaan, voi taata rauhan, hyvinvoinnin ja turvallisuuden Sudanissa?

aikooko se ryhtyä yhtenäisiin toimiin koko Euroopan unionin puolesta kaikilla monenvälisillä foorumeilla Yhdistyneistä Kansakunnista alkaen, jotta lisättäisiin kansainvälistä painostusta Khartumin hallitusta kohtaan ja eristettäisiin sen verenhimoinen diktaattori?

Poul Nielsonin komission puolesta antama vastaus

(25. syyskuuta 2003)

Komissio seuraa jäsenvaltioiden kanssa tarkkaavaisesti ihmisoikeuksien kunnioittamista ja väkivaltaisuuksien kehittymistä Sudanissa. Komissio keskeytti kehitysyhteisön Sudanin kanssa maaliskuussa 1990.

Komissio vahvisti 17. kesäkuuta 2002 annettujen neuvoston päätelmien mukaisesti, että kehitysyhteistyö aloitetaan uudelleen ainoastaan, jos Sudanin sisäiset levottomuudet päättävä rauhansopimus allekirjoitetaan.

Mitään sopimusta ei ole parafoitu Sudanin hallituksen kanssa 10. joulukuuta 2002. Kyseisenä päivänä unionin puheenjohtajavaltioiden troikka vieraili Khartumissa, jolloin todettiin, että unionin ja Sudanin välisten suhteiden normalisointi edellyttää rauhansopimuksen allekirjoittamista. Unioni katsoo, että sisäisten levottomuuksien ja ihmisoikeusrikkomusten jatkuminen ovat suurimmat esteet Sudanin taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle.

Komissio katsoo, että ainoastaan laajan ja oikeudenmukaisen rauhanprosessin kautta muodostettu hallitus voi taata ”rauhan, hyvinvoinnin ja turvallisuuden Sudanissa”.

Komissio on aina osallistunut Sudania koskeviin unionin aloitteisiin kansainvälisillä foorumeilla ja erityisesti Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomissiossa. Komissio toimii näin jatkossakin.


Top