EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021SC0038

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA Oheisasiakirja Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta Globaalia terveyttä edistävä EU:n ja Afrikan välinen kumppanuus (EDCTP3)

SWD/2021/38 final

Bryssel 23.2.2021

SWD(2021) 38 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta

Globaalia terveyttä edistävä EU:n ja Afrikan välinen kumppanuus (EDCTP3)

{COM(2021) 87 final} - {SEC(2021) 100 final} - {SWD(2021) 37 final}


Tiivistelmä (enintään 2 sivua)

Vaikutusarviointi mahdollisesta globaalia terveyttä koskevasta EU:n ja Afrikan kumppanuudesta (Global Health EDCTP3)

A. Toimenpiteen tarve

Mikä on ongelmana ja miksi se on ongelma EU:n tasolla?

Köyhyyteen liittyvät ja laiminlyödyt tartuntataudit ovat edelleen yleisin kuolinsyy, vammaisuuden syy ja terveysongelma monissa maissa. Tautitaakka on suurin alhaisen tulotason ja keskitulotason maissa. Osittain ympäristö- ja ilmastomuutosten vuoksi uusia patogeenejä ilmenee enemmän tai jo tunnetut patogeenit muuttavat ominaisuuksiaan ja aiheuttavat covid-19:n kaltaisia taudinpurkauksia. Ne voivat levitä nopeasti eri puolille maailmaa ja aiheuttaa mittavaa inhimillistä ja taloudellista kärsimystä lukuisissa maissa, myös Euroopassa. Vaikka kentällä on tapahtunut merkittävää kehitystä erityisesti uusien hoitomuotojen osalta, mikrobilääkeresistenssin lisääntyminen vähentää nykyisten hoitojen tehoa, eivätkä saatavilla olevat rokotteet aina ole riittävän tehokkaita. Tarvitaan uusia terveydenhuollon menetelmiä, kuten tarkkoja diagnostisia testejä, hoitoja ja suojarokotuksia, jotta voidaan vähentää tartuntatautien aiheuttamaa taakkaa ja varmistaa, että ihmiset voivat elää tervettä ja tuottavaa elämää erityisesti haavoittuvimmilla ja tartuntataudeista eniten kärsivillä alueilla eli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Mitä on tarkoitus saada aikaan?

Globaalia terveyttä koskevan EU:n ja Afrikan kumppanuuden (Global Health EDCTP3) tavoitteena on vähentää tartuntatautien aiheuttamaa taakkaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja auttaa hallitsemaan uusia tartuntatauteja maailmanlaajuisesti. Tähän päästään tekemällä yhteistyötä Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden kanssa yhteisen strategisen tutkimus- ja innovaatiolinjauksen laatimiseksi, jotta voidaan

·edistää tehokkaiden uusien tai parannettujen terveydenhuollon menetelmien kehittämistä,

·koordinoida tutkimus- ja innovaatiotoimia,

·vahvistaa tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia tartuntatautien torjumiseksi ja

·parantaa tutkimus- ja innovaatiovalmiutta sekä tartuntatautien varhaista havaitsemista ja hallintaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja maailmanlaajuisesti.

Mitä lisäarvoa saadaan toimimisesta EU:n tasolla (toissijaisuusperiaate)? 

Koordinoidut ja johdonmukaiset EU:n toimet korjaavat tutkimus- ja innovaatiorahoituksen hajanaisuutta, houkuttelevat tarpeellisen määrän organisaatioita ja investointeja tämän maailmanlaajuisen terveyshaasteen ratkaisemiseksi ja helpottavat yhteistyötä ja strategista reagointia uusiin ja uudelleen ilmeneviin tartuntatauteihin. Näin voidaan myös lisätä EU:n toimien ja investointien vaikutusta ja kustannustehokkuutta. Kumppanuudella, joka voi tuoda yhteen EU:n, Euroopan maita, Afrikan maita, muita kolmansia maita ja yksityisiä rahoittajia globaalin terveyden alalla, on merkittävä vaikutus maailmanlaajuisesti.

B. Ratkaisut

Millä vaihtoehdoilla tavoitteet saavutettaisiin? Onko jokin vaihtoehto arvioitu parhaaksi? Ellei, miksi?

Vaihtoehtoina näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tarkasteltiin perinteisten puiteohjelman ehdotuspyyntöjen lisäksi

·yhteiseen ohjelmasuunnitteluun perustuvaa eurooppalaista kumppanuutta

·yhteisrahoitettua eurooppalaista kumppanuutta

·EU-sopimuksen 185 artiklan mukaista institutionaalista kumppanuutta

·EU-sopimuksen 187 artiklan mukaista institutionaalista kumppanuutta.

Etusijalle asetetaan 187 artiklan mukainen institutionaalinen kumppanuus. Se mahdollistaa osallistumisen EU:n jäsenvaltioiden ja assosioituneiden valtioiden lisäksi myös muille maille, kuten Saharan eteläpuolisille Afrikan maille ja muille kolmansille maille. 187 artiklan vaihtoehto mahdollistaa myös yhteistyön teollisuuden ja hyväntekeväisyyssäätiöiden kanssa ja siten keinoja edistää yhteistä tutkimus- ja innovaatiolinjausta. Tämä vaihtoehto tarjoaa parhaat mahdollisuudet saada liikkeelle varoja ja saada aikaan suurin vaikutus.

Mitkä ovat sidosryhmien näkemykset? Mitkä toimijat kannattavat mitäkin vaihtoehtoa?

Sidosryhmät kannattivat yksimielisesti joko 185 tai 187 artiklan mukaista institutionaalista eurooppalaista kumppanuutta. 187 artiklan vaihtoehto kokoaisi yhteen laajemman joukon julkisen ja yksityisen sektorin sidosryhmiä, mikä auttaisi takaamaan pitkän aikavälin sitoutumisen, taloudellisen varmuuden ja tehokkaan organisaatiorakenteen, jolloin potentiaalinen vaikutus olisi suurempi.

C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon hyödyt (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen hyödyt)? 

Pitkäaikainen ja johdonmukainen tuki tartuntatautien tutkimus- ja innovaatiotoiminnalle, verkostoille, tutkimusvalmiuksille ja osaamisvaihdolle instituutioiden, Euroopan maiden ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden välillä vähentää tautitaakkaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja parantaa uusien ja uudelleen esiintyvien tartuntatautien torjuntaa Saharan eteläpuolisen Afrikan lisäksi myös maailmanlaajuisesti. Kliiniseen tutkimukseen keskittyvän yhteistyökumppanuuden vaikutus näkyisi käytännön terveydenhuollon menetelminä, jotka ovat valmiita tuotantoon, jakeluun ja myyntiin.

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen kustannukset)? 

Erityisen täytäntöönpanorakenteen toimintakustannukset olisivat alle 6 miljoonaa euroa vuodessa kokonaisbudjetin määrästä riippuen. Siihen liittyisi myös kertaluonteiset 0,3 miljoonan euron käynnistyskustannukset.

Mitkä ovat vaikutukset pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn?

Pk-yritykset voivat osallistua kumppanuuden ehdotuspyyntöihin. Pk-yritysten kannalta vaikutusten ei odoteta poikkeavan tavanomaisista puiteohjelman ehdotuspyynnöistä. Merkittävät mahdollisuudet erityisesti terveydenhuollon menetelmien digitalisoinnin alalla voisivat kuitenkin johtaa pk-yrityssektorin kasvuun Euroopassa ja Afrikassa.

Kohdistuuko jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon merkittäviä vaikutuksia? 

Kumppanuus auttaa linjaamaan jäsenvaltioiden varainkäyttöä tartuntatauteihin liittyvässä tutkimuksessa ja innovoinnissa muun muassa kansainvälisen yhteistyön puitteissa. Se auttaa myös Saharan eteläpuolisen Afrikan maita kansallisten terveystutkimusjärjestelmien budjetoinnin suunnittelussa.

Onko toimenpiteellä muita merkittäviä vaikutuksia? 

Kumppanuus tukee rokotteiden, diagnostiikan ja lääkkeiden tutkimusta ja innovointia tartuntataudeille, jotka vaivaavat ensisijaisesti alhaisen tulotason ja keskitulotason maita, ja tukee tavoitteita varmistaa terve elämä ja hyvinvointi kaikenikäisille (kestävän kehityksen tavoite 3) ja poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta (kestävän kehityksen tavoite 1).

Suhteellisuusperiaate 

Etusijalle asetettu vaihtoehto sisältää kaikki tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavat osatekijät, eikä siinä ylitetä sitä, mikä on tarpeen ongelman ratkaisemiseksi.

D. Seuranta

Milloin asiaa tarkastellaan uudelleen?

Asiaa tarkastellaan uudelleen Horisontti Eurooppa -asetuksessa vahvistetun aikataulun ja myöhemmin hyväksyttävässä perussäädöksessä vahvistettavien vaatimusten mukaisesti.

Top

Bryssel 23.2.2021

SWD(2021) 38 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta

Innovatiivista terveydenhuoltoa koskeva eurooppalainen kumppanuus

{COM(2021) 87 final} - {SEC(2021) 100 final} - {SWD(2021) 37 final}


Innovatiivista terveydenhuoltoa koskevan eurooppalaisen kumppanuuden vaikutusarviointi

A. Toimenpiteen tarve

Mikä on ongelmana ja miksi se on ongelma EU:n tasolla?

EU kärsii siitä, että sen huippulaatuisen terveystutkimuksen tuloksia ei kyetä riittävällä tavalla muuttamaan innovatiivisiksi tuotteiksi ja palveluiksi ihmisten terveyden parantamiseksi. Samalla vaarana on, että EU menettää maailmanlaajuista johtoasemaansa terveys- ja hoitoalalla. Ongelmat johtuvat seuraavista syistä:

-epätäydellinen ymmärrys sairauksista,

-tiedelaitosten ja terveydenhuoltoalan välisen yhteistyön riittämättömyys,

-vähäinen yhteistyö eri sektoreiden välillä ja

-terveys- ja hoitoalan innovaatioiden käyttöönottoa haittaavat markkinaesteet.

Jos ongelmiin ei puututa, terveydenhuoltoalan tutkimus- ja innovaatiotoiminta (t&k) taantuu EU:ssa ja terveydenhuollon laadun paraneminen hidastuu, millä on kielteinen vaikutus kansanterveyteen ja hyvinvointiin. Ehdotettu aloite on vastaus näihin haasteisiin ja edeltäjäaloitteen eli IMI 2-yhteisyrityksen (innovatiivisia lääkkeitä koskevan yhteisen teknologia-aloitteen) väliarvioinnin keskeiseen suositukseen, jonka mukaan myös muiden sektoreiden kuin lääketeollisuuden tulisi voida osallistua aktiivisesti.

Mitä on tarkoitus saada aikaan? 

-Luoda EU:n laajuista terveystutkimus- ja -innovaatioekosysteemiä, joka helpottaa tieteellisen tietämyksen muuntamista innovaatioiksi loppukäyttäjien, potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tarpeisiin,

-helpottaa kehittämään ihmiskeskeisiä innovaatioita, jotka liittyvät täyttämättä oleviin kansanterveystarpeisiin, ja

-lisätä EU:n terveydenhuoltoalan kilpailukykyä tehostamalla monialaista yhteistyötä.

Mitä lisäarvoa saadaan toimimisesta EU:n tasolla (toissijaisuusperiaate)? 

Terveyshaasteet ovat luonteeltaan globaaleja samoin kuin niiden edellyttämä tutkimus ja innovointi. Terveydenhuoltoon liittyvä lainsäädäntö, jolla säännellään uudenlaisten terveydenhuollon menetelmien kehittämistä ja markkinoille saattamista (esim. kliinisiä tutkimuksia, lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, in vitro -diagnostiikkaa ja pitkälle kehitettyjä terapioita), perustuu useimmissa tapauksissa EU:n sääntelykehykseen. Useimmat terveysalalla toimivat yritykset toimivat EU:n laajuisesti. Aloitteen soveltamisala ja mittakaava ylittävät yksittäisten jäsenvaltioiden valmiudet ja edellyttävät resurssien käyttöönottoa ja sidosryhmien aktivointia EU:n tasolla.

B. Ratkaisut

Millä vaihtoehdoilla tavoitteet saavutettaisiin? Onko jokin vaihtoehto arvioitu parhaaksi? Ellei, miksi?

Vaihtoehtoina tarkasteltiin

-tavanomaisia Horisontti Eurooppa -ohjelman ehdotuspyyntöjä

-yhteiseen ohjelmasuunnitteluun perustuvaa kumppanuutta ja

-SEUT-sopimuksen 187 artiklan mukaista institutionaalista kumppanuutta.

Etusijalle asetettiin institutionalisoitu kumppanuus. Se tarjoaa parhaan kustannus-vaikutussuhteen ottaen huomioon myös riskit, ja sen avulla tavoitteet voidaan saavuttaa tehokkaasti ja saada aikaan odotetut vaikutukset.

Mitkä ovat sidosryhmien näkemykset? Mitkä toimijat kannattavat mitäkin vaihtoehtoa?

Institutionaalista kumppanuutta tuettiin eniten kaikissa kuulemisissa ja kaikissa sidosryhmissä (jäsenvaltiot, toimialajärjestöt, tutkijat, viranomaiset, kansalaisjärjestöt ja suuri yleisö). Koska se takaa pitkän aikavälin sitoutumisen ja rahoituksen, sitä pidettiin tehokkaimpana vaihtoehtona tieteellisiä, taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia ajatellen. Oikeudellisesti sitovan järjestelyn katsottiin tarjoavan takeet erityisesti teollis- ja tekijänoikeuksien hallinnasta ja helpottavan siten vaikutusten tuottamiseksi tarvittavaa tietojen yhteiskäyttöä. Kaikki sidosryhmät, varsinkin julkinen sektori, pitivät mahdollisuutta toimia avainroolissa tutkimuslinjauksien tekemisessä ratkaisevana yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta.

C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon hyödyt (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen hyödyt)?

Institutionaalinen kumppanuus takaisi parhaiten, että yksityinen ja julkinen sektori täysipainoisesti osallistuvat yhteisesti sovitun pitkän aikavälin tutkimus- ja innovaatiostrategian täytäntöönpanoon. Tämä mahdollistaisi myös teollisuuden rahoitus- ja luontoissuoritukset, jotta voidaan maksimoida EU:n rahoituksen vaikutus. Se tukisi terveydenhuoltoalan innovaatiostrategian kehittämistä täysin linjassa komission poliittisten prioriteettien kanssa. Parhaaksi arvioitu vaihtoehto mahdollistaisi myös ohjelmatoimiston perustamisen hallinnollista tukea, koordinointia ja viestintää varten.

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen kustannukset)? 

EU ja jäsentoimialajärjestöt rahoittavat kumppanuuden yhdessä. Jälkimmäisten osuus kokonaisbudjetista on vähintään 50 prosenttia. Kumppaneiden on myös otettava käyttöön tarvittavat resurssit rahoitettujen toimien operatiivisten kustannusten ja ohjelmatoimiston hallinnollisten kulujen kattamiseksi. Toimialajärjestöille kuuluu myös muita toimia, joista säädetään säädöksessä.

Mitkä ovat vaikutukset pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn?

Terveysalan (myös pk-yritysten) ja tiedeyhteisön tiiviin vuorovaikutuksen ansiosta kumppanuus vahvistaisi kaikkien kumppaneiden tieteellistä perustaa tarjota innovatiivisia terveysratkaisuja. Näin ollen ja muiden kansanterveysalan toimijoiden varhaisen osallistumisen myötä ala pystyisi vastaamaan paremmin loppukäyttäjien, kuten potilaiden, terveydenhuollon ammattilaisten‑ ja terveydenhuollon tuottajien tarpeisiin. Tämä parantaisi myös alan toimijoiden kilpailuasemaa maailmanmarkkinoilla ja vahvistaisi EU:n taloutta ja teknologista riippumattomuutta. Useiden sektoreiden integrointi kumppanuuteen loisi joustavamman ja pk-yrityksille otollisemman tutkimus‑ ja innovaatioyhteistyön ekosysteemin.

Kohdistuuko jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon merkittäviä vaikutuksia? 

Kansallisiin talousarvioihin ja julkishallintoon ei kohdistu merkittäviä vaikutuksia.

Onko toimenpiteellä muita merkittäviä vaikutuksia? 

Myönteinen vaikutus perusoikeuksiin (oikeus terveyteen ja oikeus saada terveydenhoitoa, mukaan lukien ehkäisevä ja lääkitykseen liittyvä hoito).

Uudet datapohjaiset terveystuotteet ja digitaaliset välineet voivat vaikuttaa terveystietojen käsittelyyn ja siten yksityisyyden suojaan.

Digitaaliset välineet voivat vaikuttaa myönteisesti älykkäiden terveyspalvelujen arvoketjuun ja standardointiin, mikä tukisi EU:n teollisuuden johtoasemaa.

Ei vaikutusta yksinkertaistamiseen, sääntelynäkökohtiin tai hallinnolliseen rasitteeseen.

Suhteellisuusperiaate 

Parhaaksi arvioitu vaihtoehto on oikeassa suhteessa siihen, mikä on tarpeen kyseisten ongelmien ratkaisemiseksi.

D. Seuranta

Milloin asiaa tarkastellaan uudelleen?

Aloitetta tarkastellaan uudelleen Horisontti Eurooppa -puiteohjelman sääntöjen ja asiaa koskevassa neuvoston asetuksessa vahvistettavien päätösten mukaisesti.

Top

Bryssel 23.2.2021

SWD(2021) 38 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta

Keskeisiä digitaaliteknologioita koskeva eurooppalainen kumppanuus

{COM(2021) 87 final} - {SEC(2021) 100 final} - {SWD(2021) 37 final}


Tiivistelmä

Vaikutusarviointi mahdollisesta institutionaalisesta keskeisiä digitaaliteknologioita koskevasta eurooppalaisesta kumppanuudesta (KDT)

A. Toimenpiteen tarve

Mikä on ongelmana ja miksi se on ongelma EU:n tasolla?

Keskeisillä digitaaliteknologioilla tarkoitetaan elektronisia komponentteja ja järjestelmiä, jotka olennaisella tavalla tukevat kaikkia digitaalisia tuotteita ja palveluja. Ne ovat keskeisiä, koska ne ovat digitaalisten järjestelmien peruselementtejä.

Jos EU ei pidä kiinni johtoasemastaan elektronisten komponenttien ja järjestelmien alalla, se on samalla vaarassa menettää vahvan markkina-asemansa sellaisilla aloilla kuin autoteollisuus, terveydenhuolto, teollinen valmistus, ilmailu- ja avaruusteollisuus ja turvallisuus.

Vaarana on myös, että se joutuu perässätulijaksi kehitteillä olevissa paradigmoissa ja teknologioissa esimerkiksi tekoälyn ja reunalaskennan alalla ja niihin liittyvillä markkinoilla, jotka luovat kysyntää elektronisille komponenteille ja järjestelmille, joilta vaadittava suorituskyky poikkeaa nykyisin saatavilla olevasta.

Suuri ongelma EU:lle on luotettavan, turvallisen ja varman komponenttiteknologian toimitusvarmuus talouden kannalta elintärkeitä infrastruktuureja ja teollisuudenaloja varten.

Jos näitä keskeisiä digitaalisia teknologioita ei tueta EU:n poliittisella priorisoinnilla, veisi tämä EU:lta merkittävän keinon vaikuttaa digitalisaatioon yhteiskunnallisten ja ympäristöön liittyvien päämääriensä saavuttamiseksi.

Mitä on tarkoitus saada aikaan?

T&i-toiminta, joka on riittävän laajaa ja riittävän koordinoitua kriittisen massan kokoamiseksi resursseista, erityyppisen osaamisen ja eri intressien organisoimiseksi ja näiden ohjaamiseksi yhteisin toimintalinjauksin kohti seuraavassa mainittuja tavoitteita, jotka on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä:

1.EU:n teknologisen riippumattomuuden vahvistaminen elektronisissa komponenteissa ja järjestelmissä, jotta voidaan tukea vertikaalisen toimialojen ja koko talouden tulevia tarpeita

Varmistetaan, että EU pysyy teknologian eturintamassa pitkälle kehitetyissä elektronisissa komponenteissa ja järjestelmissä, jotka tukevat kestäviä strategisia arvoketjuja. Tällä on yhä olennaisempi merkitys digitalisaation edetessä ja digitaaliteknologian yleistyessä kaikilla aloilla.

Riippumattomuuden vahvistumisen pitäisi johtaa siihen, että elektronisten komponenttien ja järjestelmien suunnittelun ja tuotannon arvo kaksinkertaistuu EU:ssa vuoteen 2030 mennessä, mikä vastaa sen painoarvoa tuotteissa ja palveluissa yleensä.

2.EU:n tieteellisen huippuosaamisen ja innovaatiotoiminnan johtoasema kehittyvien komponenttien ja järjestelmäteknologioiden alalla

Miniatyrisoinnin vieminen kohti sen fyysisiä rajoja, tekoälyn nopea yleistyminen sekä reunalaskennan ja vaihtoehtoisten laskentaparadigmojen kehittyminen avaavat uusia mahdollisuuksia elektroniikan komponenteille ja järjestelmille ja niiden sovelluksille. Vahva tieteellinen perusta kehittyvillä aloilla voi antaa EU:lle mahdollisuuden tarttua näihin tilaisuuksiin. Nousevien teknologioiden aloilla toimivat pk-yritykset ja startup-yritykset voivat hyötyä uusista ekosysteemeistä ja muovata niiden kehittymistä.

Pk-yrityksiä tulisi olla vähintään kolmannes KDT-aloitteen osallistujien kokonaismäärästä, ja niiden olisi saatava vähintään 20 prosenttia julkisesta rahoituksesta.

3.Sen varmistaminen, että komponentit ja järjestelmäteknologiat vastaavat EU:n yhteiskunnallisiin ja ympäristöhaasteisiin

EU:n ja jäsenvaltioiden viranomaisilla olisi keskeinen rooli koordinoidussa aloitteessa varmistettaessa, että aloite vastaa poliittisia prioriteetteja. Elektronisten komponenttien ja järjestelmäteknologioiden tulisi olla sellaisia, että luottamus ja yksityisyyden suoja ovat oikealla tasolla. Samalla niiden pitäisi myös tukea EU:n ympäristötavoitteita.

Aloitteen tavoitteena olisi energiankulutuksen vähentäminen 32,5 prosentilla vuoteen 2030 mennessä 1 .

Mitä lisäarvoa saadaan toimimisesta EU:n tasolla (toissijaisuusperiaate)? 

Elektroniset komponentit ja järjestelmät tukevat teollisuuden arvoketjuja, joilla on merkittäviä yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia kaikkialla Euroopassa.

Alan teknologian nopea kehitys yhdistettynä siihen, että Yhdysvallat ja Aasian maat investoivat massiivisesti ollakseen kehityksen kärjessä ja vähentääkseen riippuvuuttaan muista alueista, vaatii koordinoitua toimintaa EU:n tasolla.

Mikään maa tai organisaatio ei voisi päästä edellä mainittuihin tavoitteisiin yksin. Vain EU:n tasolla yhdessä jäsenvaltioiden ja teollisuuden kanssa voidaan varmistaa tarvittava strateginen lähestymistapa ja resurssien, osaamisen ja intressien kriittinen massa.

B. Ratkaisut

Millä vaihtoehdoilla tavoitteet saavutettaisiin? Onko jokin vaihtoehto arvioitu parhaaksi? Ellei, miksi?

Keinoina tukea tutkimusta ja innovointia tarkasteltiin

·perinteisiä puiteohjelman ehdotuspyyntöjä (perustason vaihtoehto),

·yhteiseen ohjelmasuunnitteluun perustuvaa eurooppalaista kumppanuutta (vaihtoehto 1) ja

·SEUT-sopimuksen 187 artiklan mukaista institutionaalista eurooppalaista kumppanuutta (vaihtoehto 3).

Etusijalle asetettiin institutionaalinen eurooppalainen kumppanuus, koska se takaisi, että laajemmalla elektroniikkakomponentti- ja järjestelmäteollisuudella olisi aktiivinen rooli t&i-linjausten laatimisessa yhdessä (EU:n ja kansallisen tason) viranomaisten kanssa edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Se mahdollistaisi kumppanuusjäsenten kestävän sitoutumisen sovittuun seitsemän vuoden ohjelmaan ja tarjoaisi vakaan rakenteen tehokkaalle täytäntöönpanolle sekä koordinoinnille kyseeseen tulevien aloitteiden kanssa. Vuorovaikutukseen pyrittäisiin erityisesti digitaalikeskeisten kumppanuuksien (esim. fotoniikka, EuroHPC, älykkäät verkot ja palvelut, tekoäly, data ja robotiikka) ja sovellusalojen (terveys, autoteollisuus, valmistus ja avaruus) kanssa.

Arvioinnissa todettiin, että tällä vaihtoehdolla olisi suurin ohjausvaikutus (mikä takaa yhteensopivuuden t&i-linjausten kanssa) ja täydentävyys (mikä takaa vipuvaikutukset).

Mitkä ovat sidosryhmien näkemykset? Mitkä toimijat kannattavat mitäkin vaihtoehtoa?

Kun jäsenvaltioita kuultiin Horisontti Eurooppa -kumppanuuksista, 96 prosenttia piti keskeisten digitaaliteknologioiden kumppanuutta merkityksellisenä kansallisten strategioidensa ja painopisteidensä sekä teollisuutensa, tutkimusorganisaatioidensa ja korkeakoulujensa kannalta.

Avoimessa julkisessa kuulemisessa 82 prosenttia vastaajista katsoi, että keskeisten digitaaliteknologioiden aloitteella olisi tärkeä tai hyvin tärkeä merkitys luotettavien komponenttien ja järjestelmien saatavuuden varmistamisessa. Tätä näkemystä tukivat muun muassa toimialajärjestöt, korkeakoulut, tutkimus- ja teknologia-organisaatiot, jäsenvaltiot ja suuret yritykset.

Monet vastanneista (yli 40 %) pitivät institutionaalista kumppanuutta sopivimpana vaihtoehtona. Tällä kannalla olevat edustivat tasapainoisesti teollisuutta (suuria yrityksiä ja pk-yrityksiä), tutkimusorganisaatioita ja jäsenvaltioita. Vaikutusarviointia tukevaa tutkimusta varten haastatellut sidosryhmät kannattivat myös vahvasti tätä vaihtoehtoa.

Vähemmistömielipide (jota kuultiin esim. tutkimusorganisaatioiden taholta) toi esiin, että tähän vaihtoehtoon liittyy suurempi monimutkaisuuden riski. Menettelyjen ja käytäntöjen yhdenmukaistaminen ja yksinkertaistaminen otetaan kuitenkin huomioon ehdotetussa aloitteessa.

C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon hyödyt (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen hyödyt)? 

SEUT-sopimuksen 187 artiklaan perustuva kumppanuus voisi

·tukea elektronisiin komponentteihin ja järjestelmäteknologioihin paneutuvaa EU:n strategista tutkimus- ja innovointiohjelmaa, jolla sovitetaan yhteen EU:n, osallistuvien valtioiden ja teollisuuden prioriteetit kriittisen massan saavuttamiseksi,

·taata ennakkorahoitussitoumukset kumppanuuteen osallistuvilta julkisilta (EU:n ja jäsenvaltioiden) ja yksityisiltä osakkailta,

·tarjota keskitetysti hallinnoidun rakenteen, joka tukee yksityisten osakkaiden pitkäaikaista sitoutumista kunnianhimoisen ohjelman täytäntöönpanoon, ja

·saada aikaan suuren vipuvaikutuksen 1:3 yhdistämällä EU:n rahoituksen jäsenvaltioiden ja teollisuuden rahoitusosuuksiin (1 euro EU:lta, 1 euro osallistuvilta valtioilta, 2 euroa yksityisiltä osakkailta) t&i-resurssien kriittisen massan luomiseksi.

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen kustannukset)? 

Koska tuleva KDT-aloite perustuisi nykyisen ECSEL-yhteisyrityksen rakenteeseen, parhaaksi arvioidun vaihtoehdon täytäntöönpano aiheuttaisi yhteisyrityksen toimiston juoksevat kustannukset aloitteen voimassaoloaikana. Nämä kustannukset kompensoituvat suurelta osin edellä mainituilla hyödyillä ja muun muassa yhteisrahoituksen vipuvaikutuksilla, joiden ansiosta saadaan käyttöön tarvittavan suuruiset resurssit kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi. ECSEL-yhteisyritys mukautettaisiin KDT-kumppanuuden tarpeisiin, ja täytäntöönpanon kokonaiskustannukset pysyisivät samoina.

Mitkä ovat vaikutukset pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn?

ECSEL-yhteisyrityksen väliarvioinnin yhtenä suosituksena on kannustaa pk-yrityksiä osallistumaan aktiivisemmin. Keskittyminen nouseviin teknologioihin ja tavoite kehittää suunnitteluvalmiuksia (aloilla, joilla pk-yritykset ovat erityisen aktiivisia) todennäköisesti houkuttelevat aloitteeseen suuremman määrän pieniä yrityksiä aiempaa merkittävämmissä rooleissa. Suunnitteilla on erityisiä toimia (esim. teknologian saatavuus ja kokeilut), jotta pienet toimittajat ja käyttäjät saataisiin mukaan ekosysteemiin.

Kohdistuuko jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon merkittäviä vaikutuksia? 

KDT-kumppanuus perustuu kolmikantamalliin (komissio, jäsenvaltiot ja teollisuus), jossa osallistuvat valtiot (jäsenvaltiot ja assosioituneet maat) osallistuvat rahoitukseen ja hallinnolliseen toimintaan. Tätä mallia on käytetty onnistuneesti ECSEL-yhteisyrityksessä.

Onko toimenpiteellä muita merkittäviä vaikutuksia? 

Elektronisten komponenttien ja järjestelmäteknologioiden kehittämisessä ja käyttöönotossa otetaan huomioon perusoikeudet, erityisesti kansalaisten oikeus turvallisuuteen ja yksityisyyden suoja.

Suhteellisuusperiaate 

Etusijalle asetettu vaihtoehto sisältää kaikki tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavat osatekijät, eikä siinä ylitetä sitä, mikä on tarpeen.

D. Seuranta

Milloin asiaa tarkastellaan uudelleen?

Kumppanuutta tarkastellaan säännöllisesti uudelleen hanketasolla, teknologia-/sektoritasolla ja ohjelmatasolla. Riippumattoman asiantuntijapaneelin on määrä tehdä väliarviointi kolmen toimintavuoden jälkeen. Säännöllisissä arvioinneissa tarkastellaan edistymistä aloitteen tavoitteiden saavuttamisessa, odotettavissa olevia vaikutuksia ja erikseen vaikutusta EU:n poliittisten prioriteettien kannalta.

(1)

     Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2018/2002, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, energiatehokkuudesta annetun direktiivin 2012/27/EU muuttamisesta (EUVL L 328, 21.12.2018, s. 210).

Top

Bryssel 23.2.2021

SWD(2021) 38 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta

Älykkäitä verkkoja ja palveluja koskeva eurooppalainen kumppanuus

{COM(2021) 87 final} - {SEC(2021) 100 final} - {SWD(2021) 37 final}


Tiivistelmä (enintään 2 sivua)

Vaikutusarviointi mahdollisesta institutionaalisesta älykkäitä verkkoja ja palveluja koskevasta eurooppalaisesta kumppanuudesta 1

A. Toimenpiteen tarve

Mikä on ongelmana ja miksi se on ongelma EU:n tasolla?

Euroopan verkkojen ja palvelujen toimialalla on edessään kilpailukykyyn ja teknologiariippumattomuuteen liittyviä haasteita, kun kyse on 5G-verkkojen käyttöönotosta perustana digitaalisille edelläkävijämarkkinoille sekä 6G-järjestelmiä koskevasta tutkimuksesta ja innovoinnista. Ongelmiin kuuluvat seuraavat:

·Euroopan kyvyttömyys hyödyntää täysimääräisesti talouden digitalisoinnin tarjoamia mahdollisuuksia,

·rajallinen teknologinen suvereniteetti älykkäiden verkkojen ja palvelujen arvoketjujen kriittisissä teknologioissa, johtuen ennen muuta eurooppalaisiin tavarantoimittajiin kohdistuvasta jatkuvasti kasvavasta maailmanlaajuisesta kilpailusta,

·infrastruktuurialustojen hidas käyttöönotto digitaalisia edelläkävijämarkkinoita varten ja

·liian vähäinen kiinnostus yhteiskunnallisten kysymysten, kuten ilmastonmuutoksen, käsittelyyn digitaalisten ratkaisujen avulla.

Ongelmien taustalla ovat etenkin seuraavat tekijät:

ûriittämättömät 5G-valmiudet vastata pitkälle meneviin viestinnän ja laskennan vaatimuksiin,

ûEU:n toimijoiden riittämätön osallisuus globaaleissa digitaalisissa arvoketjuissa,

ûliian vähäinen integraatio EU:n arvoketjuissa,

û5G:n hidas kehitys,

ûtarve huolehtia kyberturvallisuudesta, etiikasta ja yksityisyydestä ja

ûenergiatehokkuuden puute.

Ongelmien ennakoidaan rajoittavan teknologista itsenäisyyttä älykkäiden verkkojen ja palvelujen arvoketjujen kriittisissä teknologioissa ja johtavan verkkoalustojen puutteeseen innovoinnin tarpeisiin. Vaarana on myös, että Eurooppa jää jälkeen 6G-pohjaisia verkkoja ja palveluja koskevassa tutkimuksessa.

Mitä on tarkoitus saada aikaan?

Päämääränä on varmistaa teknologinen riippumattomuus älykkäiden verkkojen ja palvelujen arvoketjuissa. Tässä yhteydessä tavoitteena on antaa eurooppalaisille toimijoille mahdollisuus kehittää 6G-teknologioiden tutkimus- ja innovointivalmiuksia tulevien digitaalisten palvelujen perustaksi vuoteen 2030 ulottuvalla kaudella. Aloitteella pyritään myös edistämään 5G-verkkojen ja -palvelujen edelläkävijämarkkinoita Euroopassa. Kummallakin (5G-verkkojen käyttöönotolla ja 6G:n tutkimuksella ja innovoinnilla) edistetään tulevien älykkäiden verkkojen ja palvelujen mukauttamista EU:n poliittisiin ja yhteiskunnallisiin tarpeisiin, muun muassa energiatehokkuuden, yksityisyyden suojan, etiikan ja kyberturvallisuuden tarpeisiin.

Mitä lisäarvoa saadaan toimimisesta EU:n tasolla (toissijaisuusperiaate)? 

Koska kohteina ovat rajatylittävät / valtioiden väliset haasteet, resurssien yhdistäminen, strategiset etenemissuunnitelmat, kriittisen massan tarve poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja tarve koordinoida eri toimijoita digitaalitalouden eri sektoreilla, jäsenvaltiot eivät voisi puuttua ongelmiin yhtä tehokkaasti toimimalla yksin, varsinkaan kun kyse on 6G-järjestelmien tutkimuksesta ja innovoinnista.

B. Ratkaisut

Millä vaihtoehdoilla tavoitteet saavutettaisiin? Onko jokin vaihtoehto arvioitu parhaaksi? Ellei, miksi?

Vaihtoehdot ovat seuraavat:

·perustason vaihtoehto – perinteiset puiteohjelman ehdotuspyynnöt;

·vaihtoehto 1 – yhteiseen ohjelmasuunnitteluun perustuva eurooppalainen kumppanuus;

·vaihtoehto 2 – institutionaalinen eurooppalainen kumppanuus.

Etusijalle asetettiin vaihtoehto 2, jonka tieteellinen, taloudellinen ja yhteiskunnallinen vaikutus on todennäköisesti suurin ja joka on vaihtoehdoista johdonmukaisin, vaikka samalla myös kallein ja monimutkaisin.

Mitkä ovat sidosryhmien näkemykset? Mitkä toimijat kannattavat mitäkin vaihtoehtoa?

Sidosryhmät ovat tunnustaneet kumppanuuteen perustuvan lähestymistavan merkityksen Euroopan tulevalle verkkojen ja palvelujen ekosysteemille digitaalisissa arvoketjuissa. Kuulemisessa kannatettiin eniten yhteiseen ohjelmasuunnitteluun perustuvaa tai institutionaalista kumppanuutta, mutta monet vastanneista, myös keskeiset toimijat, korostivat suhtautuvansa avoimesti kumpaankin malliin hallinnollisista ja oikeudellisista tekijöistä riippuen.

C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon hyödyt (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen hyödyt)? 

Institutionaalisen kumppanuuden vaihtoehto (vaihtoehto 2) selvästikin maksimoisi hyödyt, sillä se

1.    olisi tehokkaampi erityisesti taloudellisten, teknologisten ja yhteiskunnallisten vaikutusten osalta, koska sen avulla voidaan varmistaa sidosryhmien vahvempi sitoutuminen ja myötävaikuttaa sääntely- ja standardointitoimiin sekä julkiseen politiikkaan, mukaan lukien teknologinen suvereniteetti ja vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet,

2.    parantaisi ulkoista johdonmukaisuutta, koska voidaan verkostoitua tehokkaasti muiden aloitteiden kanssa ja koska mandaattina on selkeästi luoda synergioita EU:n, kansallisten ja alueellisten ohjelmien kanssa muun muassa käyttöönoton osalta, ja

3.    olisi yleisesti hyvin tehokas vaihtoehto lisäkustannuksista huolimatta.

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen kustannukset)? 

Kustannukset aiheutuvat yhteisyrityksen perustamisesta ja toiminnasta.

Mitkä ovat vaikutukset pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn?

Eniten hyötyvät EU:n yritykset verkkojen, pilvipalvelujen ja esineiden internetin alalla sekä vertikaalisten toimialojen yritykset. Aloite auttaisi niitä maksimoimaan t&k-investointien vaikutukset ja nopeuttamaan kehitysprosessia, mikä parantaisi niiden kilpailukykyä. Kentällä toimivat EU:n pk-yritykset ja mikroyritykset hyötyisivät taloudellisesti aloitteesta suoraan ja välillisesti. Kumppanuus ei aseta niille sääntelyllisiä velvoitteita, vaan avaa mahdollisuuksia alentaa kustannuksia uusien tuotteiden suunnittelussa ja auttaa niitä saamaan helpommin investointeja markkinakelpoisten ratkaisujen käyttöönottoon EU:n laajuudessa.

Kohdistuuko jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon merkittäviä vaikutuksia? 

Vaikutus jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon rajoittuu osallistumiseen hallintoon.

Onko toimenpiteellä muita merkittäviä vaikutuksia? 

Sillä on myönteisiä vaikutuksia kilpailukykyyn, maailmanlaajuiseen standardointiin, kauppaan ja investointeihin.

Suhteellisuusperiaate 

Parhaaksi arvioitu vaihtoehto ei ylitä sitä, mikä on tarpeen alkuperäisen ongelman ratkaisemiseksi.

D. Seuranta

Milloin asiaa tarkastellaan uudelleen?

Asiaa tarkastellaan uudelleen kumppanuuksiin sovellettavien Horisontti Eurooppa -puiteohjelman vakiosääntöjen mukaisesti, jolloin todennäköisesti tehdään vuotuiset arvioinnit keskeisten tulosindikaattoreiden pohjalta ja perusteellinen tarkastelu Horisontti Eurooppa -puiteohjelman puolivälissä ja loppuvaiheessa.

(1)

     ”Älykkäät verkot ja palvelut” on työnimi, jota mukautetaan korkean tason poliittisen ohjauksen mukaan ennen komission ehdotuksen hyväksymistä.

Top

Bryssel 23.2.2021

SWD(2021) 38 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta

Eurooppalainen kumppanuus Euroopan rautatiejärjestelmän uudistamiseksi

{COM(2021) 87 final} - {SEC(2021) 100 final} - {SWD(2021) 37 final}


Tiivistelmä (enintään 2 sivua)

Vaikutustenarviointi eurooppalaisesta kumppanuudesta Euroopan rautatiejärjestelmän uudistamiseksi

A. Toimenpiteen tarve

Mikä on ongelmana ja miksi se on ongelma EU:n tasolla?

Ongelmana on se, että rautatieala ei ole onnistunut kehittämään yhteistä näkemystä muutoksesta, joka mahdollistaisi nykyaikaisen teknologian nopean hyödyntämisen (erityisesti digitalisaation ja automaation) täysin yhteentoimivan joustavan ja kustannustehokkaan rautatiejärjestelmän luomiseksi.

Ongelman taustalla ovat

·toimialan hajanaisuus – useimpien innovaatioiden tehokas käyttö erittäin monimutkaisessa järjestelmässä edellyttää koordinointia jäsenvaltioiden välillä, infrastruktuurin ja liikkuvan kaluston välillä sekä eri osajärjestelmien kehittäjien välillä –,

·johdonmukaisuuden tarve tutkimus- ja innovaatiotoiminnan ja standardoinnin/sääntelyn välillä,

·liian vähäinen ja koordinoimaton osallistuminen tutkimukseen ja innovointiin,

·tutkimukseen ja innovointiin liittyvät korkeat kustannukset ja riskit ja pitkä läpimenoaika ja

·riittämätön yhdenmukaistaminen.

Seuraukset vaikuttavat kaikkiin arvoketjun sidosryhmiin, kun rautatiesektori

ûedistää vain vähäisessä määrin kestävämpää liikennejärjestelmää,

ûon riippuvainen mittatilaustuotteista, jotka ovat kalliita ja joustamattomia, ja

ûon vähemmän kilpailukykyinen muihin liikennemuotoihin verrattuna.

Mitä on tarkoitus saada aikaan?

Päätavoitteina on

Ønykyaikaistaa rautatieliikennettä Euroopassa, jotta se voi kasvattaa markkinaosuuttaan,

Øtukea rautateiden tavaraliikennettä liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ja

Øedistää yhtenäisen eurooppalaisen rautatiealueen toteutumista toteuttamalla integroitu ja kestävä rautatiejärjestelmä, jossa hyödynnetään täysimääräisesti digitalisaatiota ja automaatiota.

Tämä vahvistaisi rautatiealan panosta yhteiskunnalliseen kehitykseen EU:ssa, lisäisi rautateiden tavaraliikenteen valmiuksia ja kapasiteettia ja varmistaisi, että rautatiealaan liittyvä tutkimus ja innovointi perustuvat käyttäjäkeskeiseen lähestymistapaan, joka vastaa paremmin markkinoiden tarpeita.

Mitä lisäarvoa saadaan toimimisesta EU:n tasolla (toissijaisuusperiaate)? 

Yhteinen eurooppalainen rautatiealan tutkimus- ja innovaatiostrategia auttaisi varmistamaan koordinoidumman ja markkinalähtöisemmän lähestymistavan, jonka avulla sidosryhmät voitaisiin saattaa yhteen yhteisen kokonaisvision toteuttamiseksi. Näin rautatieala voisi saavuttaa Euroopan liikenteeseen liittyvät ja laajemmat poliittiset tavoitteet, mikä lisäisi rautatieliikenteen houkuttelevuutta muihin liikennemuotoihin verrattuna.

B. Ratkaisut

Millä vaihtoehdoilla tavoitteet saavutettaisiin? Onko jokin vaihtoehto arvioitu parhaaksi? Ellei, miksi?

Keinoina tukea rautatieliikenteen tutkimus- ja innovaatiotoimintaa tarkasteltiin

·perinteisiä Horisontti Eurooppa -ohjelman ehdotuspyyntöjä,

·yhteiseen ohjelmasuunnitteluun perustuvaa kumppanuutta ja

·SEUT-sopimuksen 187 artiklan mukaista institutionaalista kumppanuutta.

Etusijalle asetettiin institutionaalinen kumppanuus, koska se on vaihtoehdoista ainoa, joka tarjoaa perustan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan yhteiselle kehittämiselle johdonmukaista kokonaisnäkemystä palvelevalla tavalla. Se on myös paras tapa huolehtia pitkän aikavälin strategiasta ja teollisuuden ja EU:n sitoutumisesta. Se on osoittanut arvonsa nykyisessä S2R-yhteisyrityksessä. Tämän vaihtoehdon vakaus sekä EU:n ja toimialan kumppanien oikeudellisesti sitovat sitoumukset ovat avainasemassa, jotta sidosryhmät saadaan mukaan covid-19-epidemian ja sen ennakoitujen taloudellisten vaikutusten jälkimainingeissa, joissa alan tutkimukseen ja innovointiin tehtäviä investointeja voidaan leikata.

Mitkä ovat sidosryhmien näkemykset? Mitkä toimijat kannattavat mitäkin vaihtoehtoa?

Yli 65 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että institutionaaliset kumppanuudet ovat sopivin tapa vastata rautatiealan haasteisiin ja uudistaa Euroopan rautatiejärjestelmää. Syinä tuotiin esiin koko tuotekehityssykli, pitkän aikavälin sitoutuminen ja käyttöönotto markkinoilla.

C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon hyödyt (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen hyödyt)? 

Institutionaalinen kumppanuus on paras tapa varmistaa yksityisen ja julkisen sektorin täysipainoinen osallistuminen rautatiealan pitkän aikavälin tutkimus- ja innovaatiostrategian kehittämiseen ja täytäntöönpanoon ja kannustaa samalla keskeisiä sidosryhmiä laajaan osallistumiseen. Tämä vaihtoehto takaa merkittävät tieteelliset, taloudelliset, teknologiset ja yhteiskunnalliset vaikutukset, kuten innovatiivisten ratkaisujen käyttöönoton markkinoilla ja päästövähennykset. Se mahdollistaa myös teollisuuden rahoitus- ja luontoissuoritukset, jotta voidaan maksimoida komission rahoituksen vaikutus.

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen kustannukset)?

S2R-yhteisyrityksen kustannukset ovat 3,5 miljoonaa euroa (hallinnolliset kulut 1,6 miljoonaa euroa + henkilöstökustannukset 1,9 miljoonaa euroa) toimintavuotta kohti. Sen juoksevat kustannukset saavat olla yhteensä enintään 27 miljoonaa euroa (josta 50 % EU:lta ja 50 % muilta osakkailta). Näitä peruskustannuksia tulisi mukauttaa Euroopan rautatiejärjestelmän uudistamiseen tähtäävän ehdotetun kumppanuuden tavoitteiden, ohjelman ja talousarvion perusteella.

Mitkä ovat vaikutukset pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn?

Sidosryhmien laaja osallistuminen ja korkeakoulujen ja tutkimusorganisaatioiden välisten verkostojen luominen siten, että toimintaa koordinoitaisiin tulevassa kumppanuudessa, edistäisi pk-yritysten osallistumista, sillä pk-yritykset voisivat kehittää innovaatioita joustavasti ja saattaa ne markkinoille suhteellisen nopeasti.

Institutionaalisen kumppanuuden vaikutus sekä rautatieliikenteen että rautatieteollisuuden kilpailukykyyn olisi merkittävä. Se varmistaisi, että suuri osa tutkimuksen ja innovoinnin tuloksista otettaisiin käyttöön markkinoilla.

Kohdistuuko jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon merkittäviä vaikutuksia? 

Institutionaalinen kumppanuus voi yksinkertaistaa hallintoa tutkimus- ja innovaatiotoimintaan osallistumisessa. Se voi varmistaa yhteiset linjaukset kansallisten rautatiealan tutkimus- ja innovaatio-ohjelmien kehittämisessä ja siten kaikkiaan julkisten varojen paremman käytön.

Onko toimenpiteellä muita merkittäviä vaikutuksia? 

Toimenpide

üvahvistaa merkittävästi EU:n kansalaisten oikeuksia painottamalla keskeisemmin kansallisten, alueellisten ja paikallisten rautatiejärjestelmien yhdistämistä muiden liikennemuotojen kanssa ja

ümahdollistaa tehokkaan vuoropuhelun tutkimus- ja innovaatiotoimintaan osallistuvien tahojen sekä rautatiealan politiikasta ja sääntelystä kansainvälisellä ja kansallisella tasolla vastaavien tahojen (myös kansainvälisten standardointielinten) välillä.

Suhteellisuusperiaate 

Institutionaalinen kumppanuus varmistaisi, että yksityinen ja julkinen sektori ovat täysipainoisesti mukana rautatiealan pitkän aikavälin tutkimus- ja innovaatiostrategian kehittämisessä ja täytäntöönpanossa. Se mahdollistaisi teollisuuden rahoitus- ja luontoissuoritukset, jotta voidaan maksimoida komission rahoituksen vaikutus ja saavuttaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ensisijaiset tavoitteet. Parhaaksi arvioitu vaihtoehto ei ylitä sitä, mikä on tarpeen alkuperäisen ongelman ratkaisemiseksi ja aloitteen tavoitteiden saavuttamiseksi.

D. Seuranta

Milloin asiaa tarkastellaan uudelleen?

Ehdotetun institutionaalisen kumppanuuden väliarviointi tehtäisiin se oltua toiminnassa kolme vuotta.

Top

Bryssel 23.2.2021

SWD(2021) 38 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta

Yhdennettyä ilmaliikenteen hallintaa koskeva eurooppalainen kumppanuus

{COM(2021) 87 final} - {SEC(2021) 100 final} - {SWD(2021) 37 final}


Yhdennettyä ilmaliikenteen hallintaa koskevan eurooppalaisen kumppanuuden vaikutusten arviointi

A. Toimenpiteen tarve

Mikä on ongelmana ja miksi se on ongelma EU:n tasolla?

Vaikka ilmaliikenteen hallinnan infrastruktuurin nykyaikaistaminen on viimeisten kymmenen vuoden aikana edistynyt merkittävästi, jopa 10 prosenttia lentojen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä johtuu edelleen ilmaliikenteen hallinnan hajanaisesta infrastruktuurista, jossa digitalisaatiota ja automatisointia ei hyödynnetä täysimääräisesti. Nämä päästöt on mahdollista välttää. Lisäksi covid-19-kriisi on vaikuttanut merkittävästi lentoliikenteeseen ja paljastanut nykyisten ilmaliikenteen hallintajärjestelmien heikkoudet. Ilmaliikenteen hallinnan infrastruktuurilla on nyt suurempi paine kuin koskaan parantaa kustannustehokkuutta, lisätä joustavuutta, skaalautua paremmin liikenteen vaihtelujen mukaan ja soveltua myös uudentyyppisille ilma-aluksille.

Myös ilmaliikenteen hallinnan innovaatiosykliä tulisi lyhentää, jotta alan toimijat voivat pysyä kilpailukykyisinä ja tukea monenlaisia sovelluksia liikenteessä (esim. matkustaja-, rahti-, drooni- ja kaupunkilentoliikenteessä) sekä puolustus- ja turvallisuussektoreilla (siviili- ja sotilassektorin yhteistyössä ilmatilan hallinnan alalla).

Näiden moninaisten ongelmien ratkaiseminen nopeasti muuttuvassa ja monimutkaisessa tilanteessa edellyttää mittavia yhteisiä ponnisteluja yhteistyön ja innovaatioihin tehtävien investointien lisäämiseksi. Yksikään yksittäinen sidosryhmä tai jäsenvaltio ei pystyisi tähän omin voimin. Ilmailu on luonteeltaan kansainvälistä ja vaatii yhteistä ja koordinoitua toimintaa.

Mitä on tarkoitus saada aikaan?

Tavoitteena on

1)    saattaa eurooppalainen ilmaliikenteen hallinta digitaaliaikaan, jotta siitä tulisi joustavampi ja skaalautuvampi sen mukaan, miten liikennemäärät vaihtelevat,

2)    vahvistaa miehitetyn ja miehittämättömän lentoliikenteen kilpailukykyä EU:ssa talouskasvun ja elpymisen tukemiseksi pandemian jälkeisessä tilanteessa ja

3)    luoda yhtenäinen eurooppalainen ilmatila, joka on samalla maailman tehokkain ja ympäristöystävällisin ilmatila.

Mitä lisäarvoa saadaan toimimisesta EU:n tasolla? 

EU:n toimia (rahoitusta ja koordinointia) tarvitaan, jotta pyrkimyksiä saavuttaa edellä mainitut tavoitteet voidaan nopeuttaa ja kohdentaa paremmin 1 . Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kyseeseen tulevat alan sidosryhmät – valmistajat, lennonvarmistuspalvelujen tarjoajat, lentoyhtiöt, lentoasemat, tutkimuslaitokset ja asevoimat – tuodaan yhteen, jotta voidaan kehittää muutosvoimaisia ja yhteentoimivia teknologioita edellä mainittuihin haasteisiin vastaamiseksi. Jos ongelmiin ei puututa vahvalla EU-koordinoidulla toiminnalla, on todennäköistä, että jäsenvaltioissa syntyy omia kansallisia ohjelmia tapauskohtaisesti, etenkin covid-kriisin jälkeisessä maailmassa. Näin voidaan ratkaista paikallisia ongelmia, mutta tämä lisäisi Euroopan ilmaliikenteen hallintaverkon hajanaisuutta.

B. Ratkaisut

Millä vaihtoehdoilla tavoitteet saavutettaisiin? Onko jokin vaihtoehto arvioitu parhaaksi? Ellei, miksi?

Toimintavaihtoehdot poikkeavat toisistaan joustavuuden ja täydentävyyden/ohjausvaikutuksen suhteen:

Vaihtoehto 0: Horisontti Eurooppa -ohjelman ehdotuspyynnöt – strateginen tutkimuslinjaus, jonka komissio laatii ja vahvistaa teollisuuden tuella.

Vaihtoehto 1: Yhteiseen ohjelmasuunnitteluun perustuva eurooppalainen kumppanuus – t&i-linjauksesta sovitaan ja sitä koordinoidaan kumppanuuden kanssa, ja komissio käyttää sitä työohjelman täytäntöönpanemiseksi.

Vaihtoehto 2: SEUT-sopimuksen 187 artiklan mukainen institutionaalinen eurooppalainen kumppanuus – kumppanuuden jäsenillä on suuri vaikutusvalta kehitettäessä strategista tutkimuslinjausta ja vuotuisia työohjelmia ja valittaessa ehdotuspyyntöjen aiheita avoimessa ja osallistavassa prosessissa, ja päätökset näistä tekee kumppanuuden hallintoneuvosto, jossa sekä EU että kumppanit ovat edustettuina.

Vaihtoehdossa 1 kustannukset ovat jonkin verran alhaisemmat ja joustavuus suurempi kuin vaihtoehdossa 2, mikä johtuu orgaanisesta, kehittyvästä jäsenrakenteesta ja mahdollisuuksista mukauttaa tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaa.

Etusijalle asetetaan vaihtoehto 2, koska se tarjoaa tehokkaimman toiminta-alustan ja koska suurimmat hyödyt voidaan sen avulla saavuttaa nopeammin (ks. jäljempänä). Vaihtoehtoon 1 verrattuna siihen liittyy myös suurempi ohjausvaikutus ja vahvempi sitoutuminen sidosryhmien taholta, mukaan lukien hallitusten väliset järjestöt, kuten Eurocontrol, EU:n lentoturvallisuusvirasto (EASA) ja Euroopan avaruusjärjestö (ESA).

Vaihtoehto 2 on marginaalisesti kallein, mutta koska yksityiset kumppanit kattavat yli 60 prosenttia kustannuksista ja koska sen avulla pystytään parhaiten saavuttamaan odotetut vaikutukset, se antaa parhaan vastineen EU-rahalle.

Mitkä ovat sidosryhmien näkemykset? Mitkä toimijat kannattavat mitäkin vaihtoehtoa?

Sidosryhmät ovat yleisesti pitkälti yksimielisiä ongelmista, tavoitteista ja tulevaisuuden kannalta parhaaksi arvioidusta vaihtoehdosta. Yli 70 prosentissa julkiseen kuulemiseen saaduista vastauksista tuettiin SEUT-sopimuksen 187 artiklan mukaista institutionaalista kumppanuutta ja huomautettiin, että sektori tarvitsee vahvaa EU:n toimintaa ohjaamaan yhteistä eurooppalaista tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaa, johon sidosryhmät osallistuvat jatkuvasti koko arvoketjussa pyrkien tuottamaan yhteentoimivia ratkaisuja, jotka käyttöön otettuina parantavat ilmaliikenteen hallinnan järjestelmien suorituskykyä ja turvallisuutta EU:ssa.

Muina keskeisinä näkemyksinään sidosryhmät esittivät, että

·kumppanuudessa tulisi olla paremmat kytkökset t&i-toiminnan ja teollistamisen välillä,

·sen olisi tuettava markkinoillepääsyä ja käyttöönottoa,

·hallinnollisia menettelyjä tulisi yksinkertaistaa

·ja pitäisi tiivistää yhteistyötä EASAn ja kansallisten viranomaisten kanssa, parantaa synergioita tutkimus- ja innovaatiokumppanuuksien ja kansallisten aloitteiden kanssa samoin kuin parantaa yhteyksiä tiedemaailman kanssa.

C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon hyödyt (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen hyödyt)? 

Tieteelliset vaikutukset: EU:n tieteellisten valmiuksien ja tietämyksen vahvistaminen ilmaliikenteen hallinnan alalla ja ilmailualan ammattilaisten seuraavan sukupolven osaamisen laajentaminen.

Taloudelliset/teknologiset vaikutukset: Ilmaliikenteen hallinnan järjestelmien skaalattavuuden ja turvallisuuden parantaminen, droonimarkkinoiden uudet kasvumahdollisuudet sekä Euroopan ilmailu- ja avaruusteollisuuden maailmanlaajuisen johtoaseman lujittaminen.

Yhteiskunnalliset vaikutukset: Ilmailun melu- ja kaasupäästöjen vähentäminen mitassa, joka vastaa suuren eurooppalaisen kaupunkialueen (esim. Madridin) hiilidioksidipäästöjä, ja matkustajakokemuksen paraneminen (matkustusaikojen lyheneminen, viivästysten ja kustannusten väheneminen sekä paremmat yhteydet).

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen kustannukset)? 

Suurimmat lisäkustannukset vaihtoehtoon 0 verrattuna ovat kumppanuuden tukitoiminnon valmistelu- ja toimintakustannukset. Kun otetaan huomioon rahoituksen vipuvaikutus (yhteisrahoitusosuudet) ja kunkin toimintavaihtoehdon käytettävissä oleva kokonaisbudjetti olettaen, että unionin rahoitusosuus on samansuuruinen, parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset ylittävät tehokkaimman vaihtoehdon kustannukset kuitenkin vain 1–2 prosenttiyksiköllä. Kokemus on lisäksi osoittanut, että muut kumppanit, myös institutionaaliset kumppanit, ovat halukkaita kattamaan yli 60 prosenttia yhteisyrityksen hallintokustannuksista.

Mitkä ovat vaikutukset pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn?

Pk-yrityksillä on todennäköisesti tärkeä rooli kumppanuudessa, koska ne ovat hyvin edustettuina digitaaliteknologiassa sekä data- ja droonitoiminnassa. Avoin kumppanuusrakenne ja avoimet ehdotuspyynnöt helpottavat pk-yritysten osallistumista aiempaan verrattuna.

Kohdistuuko jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon merkittäviä vaikutuksia? 

Strategioiden yhteensovittamisen ansiosta jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon ei odoteta kohdistuvan vaikutuksia. Jäsenvaltioiden aktiivinen osallistuminen kumppanuuteen vahvistaisi niiden sitoutumista tuloksena saatuihin teknologioihin ja lisäisi näiden teknologioiden käyttöönottoa synkronoidusti kaikkialla EU:ssa.

Onko toimenpiteellä muita merkittäviä vaikutuksia? 

Ehdotetulla kumppanuudella on olennainen merkitys tarvittavan tieteellisen ja teknologisen näytön tuottamisessa ilmailualalla, jotta poliittiset päättäjät ja sääntelyviranomaiset voivat helpommin päättää parhaista sääntelytoimista ilmastonmuutoksen ja digitalisaation haasteisiin vastaamiseksi.

Suhteellisuusperiaate 

Vaihtoehdossa 1 kumppanit voivat halutessaan joustavasti liittyä kumppanuuteen tai poistua siitä. Tutkimus- ja innovaatiolinjausta voidaan myös helposti mukauttaa teknologian tai muiden vaatimusten kehittyessä.

Vaihtoehto 2 vaatii vahvempaa (taloudellista) sitoutumista, minkä perusteena ovat suurempi vaikuttavuus ja kyky nopeuttaa ilmaliikenteen hallinnan kipeästi kaivattua digitalisaatiota.

D. Seuranta

Milloin asiaa tarkastellaan uudelleen?

Komissio tarkastelee toteutustapaa uudelleen kolmen vuoden kuluttua kumppanuuden perustamisesta.

(1)

     ETT:n tuoreiden suositusten mukaisesti, erityiskertomukset 18/2018 ja 11/2019.

Top

Bryssel 23.2.2021

SWD(2021) 38 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta

Puhtaan ilmailun eurooppalainen kumppanuus

{COM(2021) 87 final} - {SEC(2021) 100 final} - {SWD(2021) 37 final}


Tiivistelmä (enintään 2 sivua)

Puhtaan ilmailun eurooppalaisen kumppanuuden vaikutusten arviointi

A. Toimenpiteen tarve

Mikä on ongelmana ja miksi se on ongelma EU:n tasolla?

Ilmailun ekologinen jalanjälki kasvaa, koska käyttöön otettavat asteittaiset teknologiset ja toiminnalliset parannukset eivät pysy lentoliikenteen kasvun perässä. Lisäksi on epäselvyyttä keinoista, joiden avulla siirtyminen ilmastoneutraaliin ilmailuun voi toteutua, koska muilla aloilla kehitettyjä ratkaisuja ei ole helppo ottaa käyttöön ilmailualalla. Vuonna 2019 EU:n ilmailun osuus oli 823 miljardia euroa eli 4,1 prosenttia EU:n bkt:stä, ja se tarjosi 12,2 miljoonaa työpaikkaa. Jotta voidaan säilyttää Euroopan teollinen johtoasema ja teknologinen suvereniteetti maailmanlaajuisesti ja samalla saavuttaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet ilmailualalla, EU:ssa on erittäin tärkeää nopeuttaa ilmailualan tutkimus- ja innovointiratkaisujen käyttöönottoa. Nykyisellään hajanainen tutkimus- ja innovaatiokapasiteetti on tarpeen saada hyödynnettyä Euroopan ilmailualan koko arvoketjun laajuudelta, jotta voidaan kehittää ilmastoneutraaleja teknologioita vihreän kehityksen ohjelman aikataulussa.

Mitä on tarkoitus saada aikaan?

Ensisijaisena tavoitteena on Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisesti edistää ilmastoneutraaliuden saavuttamista vuoteen 2050 mennessä suunnilleen vuoteen 2030 ulottuvan välivaiheen kautta nopeuttamalla ilmastoneutraalin ilmailuteknologian kehittämistä. Ottamalla lisäksi laajamittaisesti käyttöön uusia nettopäästöttömiä tai täysin hiilettömiä kestäviä ilmailupolttoaineita, kuten synteettisiä sähköpolttoaineita (PtL, Power to Liquid), metaania ja/tai vetyä, vuonna 2050 toimivalla kalustolla voitaisiin saavuttaa 90 prosentin tai jopa tätä suurempi parannus hiilitehokkuudessa nykyiseen kalustoon verrattuna. Toisena yleisenä tavoitteena on varmistaa, että ilmailuun liittyvä tutkimus- ja innovaatiotoiminta edistää EU:n ilmailualan maailmanlaajuista kilpailukykyä varmistamalla, että puhtaampi ilmailu on turvallista, varmaa ja tehokasta matkustajien ja tavaroiden ilmakuljetuksissa. Kolmantena tavoitteena on edistää eurooppalaista t&i-kapasiteettia tutkimus- ja innovointiprosessin nopeuttamiseksi ja optimoimiseksi. Teollisen johtoaseman lisäksi ilmailualan tutkimuksessa keskitytään myös koulutukseen, EU:n tieteellisten valmiuksien vahvistamiseen ja integrointiin sekä t&i-intensiivisten pk-yritysten luomiseen.

Mitä lisäarvoa saadaan toimimisesta EU:n tasolla (toissijaisuusperiaate)? 

EU:n toimien perusteluina ovat tutkimus- ja innovaatiopyrkimysten valtava monimutkaisuus ja tähän liittyvä riskinjakotarve, kun otetaan huomioon innovatiivisten teknologisten ratkaisujen kehittämisen ja demonstroinnin korkeat kustannukset. Yksi ainoa ilmailualan yritys tai kaikki saman maan yritykset yhdessä eivät voisi suunnitella uutta siviili-ilma-alusta ja tehdä ilmailusta ilmastoneutraalia.

Lisäksi kaikki tutkimustarpeet tarvitsevat tuekseen johdonmukaisia markkinatoimenpiteitä ja -kannustimia ja vankkaa ja nykyaikaista sääntely- ja standardointikehystä, joka voidaan suunnitella vain EU:n tasolla ja kansainvälisen yhteistyön avulla. Samalla EU:n toiminta mahdollistaa tehokkaan Euroopan laajuisen yhteistyön, joka luo synergiaa muiden alojen ja sellaisten maiden kanssa, joissa ei ole laajaa ilmailuteollisuutta.

B. Ratkaisut

Millä vaihtoehdoilla tavoitteet saavutettaisiin? Onko jokin vaihtoehto arvioitu parhaaksi? Ellei, miksi?

Parhaaksi katsottu vaihtoehto on tukea tutkimusyhteistyötä ja perustutkimusta perinteisillä Horisontti Eurooppa -ohjelman ehdotuspyynnöillä SEUT-sopimuksen 187 artiklan mukaisen institutionaalisen julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuden rinnalla tarkoituksena nopeuttaa ilmastoneutraalin ilmailuteknologian kehittämistä, jotta sitä voidaan käyttöön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.Institutionaalinen julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus, toisin kuin pelkästään perinteisiin ehdotuspyyntöihin pohjautuva vaihtoehto tai sopimusperusteinen julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus, tarjoaa takeet riittävän tasoisesta, syvästä ja pitkäaikaisesta sitoutumisesta.

Mitkä ovat sidosryhmien näkemykset? Mitkä toimijat kannattavat mitäkin vaihtoehtoa?

Vaikutusarviointia pohjustaneen julkisen kuulemisen aikana 80 prosenttia vastanneista katsoi, että eurooppalaisella institutionaalisella kumppanuudella olisi merkittävä (myönteinen) vaikutus ja ”hyvin tärkeä” merkitys teollisen johtoaseman parantamisessa puhtaassa ilmailuteknologiassa ja uusien teknologioiden käyttöönotossa. Perinteisten ehdotuspyyntöjen ei katsota yksinään takaavan uusien teknologioiden käyttöönottoa. Sidosryhmät vahvistivat sitoutumisensa yhteisessä julkilausumassa (2019 Le Bourget Paris Airshow) ja laativat strategisen tutkimus- ja innovointiohjelman kumppanuutta varten. Strategisesta tutkimus- ja innovointiohjelmasta järjestetty julkinen kuuleminen osoitti sidosryhmien ja yleisön suuren kiinnostuksen. Sidosryhmät painottivat, että puhtaan ilmailun kumppanuuden tulisi edelleen keskittyä ilmastoneutraaliuteen covid-19-kriisin vaikutuksista huolimatta.

C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon hyödyt (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen hyödyt)? 

Puhdasta ilmailua koskevan aloitteen täytäntöönpano institutionaalisen kumppanuuden avulla varmistaisi parhaiten, että yksityinen ja julkinen sektori osallistuvat täysipainoisesti tutkimukseen, jota tarvitaan ilmastoneutraalien ratkaisujen kehittämiseksi ja ottamiseksi käyttöön vihreän kehityksen ohjelman vaatimusten mukaisesti. Tämä mahdollistaisi myös teollisuuden rahoitus- ja luontoissuoritukset, jotta voidaan maksimoida EU:n rahoituksen vaikutus.

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen kustannukset)? 

Nykyinen Clean Sky 2 -yhteisyritys saa EU:n rahoitusta 1,755 miljardia euroa ja yksityisiltä osakkailta vähintään 2,19 miljardia euroa. Ilmailualan tutkimus- ja innovaatio-ohjelman rahoitus oli Horisontti 2020 -ohjelmassa 0,5 miljardia euroa ja seitsemännessä puiteohjelmassa 0,8 miljardia euroa. Kunnianhimoiset ilmastoneutraaliustavoitteet vuoteen 2050 mennessä ja ilmailualan tutkimuksen uusi johdonmukainen sykli vuoteen 2050 ulottuvalla kaudella, unohtamatta sitä, että covid-19-kriisi vaikuttaa voimakkaasti ilmailuun, oikeuttavat korotuksen (noin 25 % kummankin t&i:n kummankin pilarin osalta).

Mitkä ovat vaikutukset pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn?

Kuten muidenkin ohjelmien ehdotuspyynnöissä, noin 20 prosenttia kumppaneista on pk-yrityksiä. Clean Sky 2 -ohjelmassa hieman yli 40 prosenttia kymmenessä ehdotuspyynnössä tähän mennessä valituista kumppaneista (60 % koko ohjelmasta) on ollut pk-yrityksiä, mikä kattaa noin neljänneksen näiden ehdotuspyyntöjen määrärahoista. Johtoasema ilmastoneutraalissa ilmailussa hyödyttäisi EU:n ilmailualan kilpailukykyä.

Kohdistuuko jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon merkittäviä vaikutuksia? 

Jäsenvaltioiden budjettiin ei odoteta kohdistuvan erityisiä vaikutuksia.

Onko toimenpiteellä muita merkittäviä vaikutuksia? 

Ehdotettu kumppanuus loisi selvästikin synergiaetuja ehdotetun yhdennettyä ilmaliikenteen hallintaa koskevan eurooppalaisen kumppanuuden kanssa mutta myös muiden asiaankuuluvien julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksien kanssa. Sekä vetyä koskevalla aloitteella että akkualoitteella voi olla mittava vaikutus ilmastoneutraalin ilmailun mahdollistajina, jos niiden tulokset vastaavat ilmailualan tarpeita.

Suhteellisuusperiaate 

Parhaaksi arvioitu vaihtoehto on oikeassa suhteessa ongelman laajuuteen, kun otetaan huomioon ilmailun ja sen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan monikansallinen luonne, monimutkaisuus ja kustannukset.

D. Seuranta

Milloin asiaa tarkastellaan uudelleen?

Asiaa tarkastellaan uudelleen väliarvioinnissa ja strategisen tutkimus- ja innovointiohjelman joka toinen vuosi tehtävässä uudelleentarkastelussa, minkä lisäksi tutkitaan vaihtoehtoa seurata t&i-tulosten hyödyntämistä riippumattomalla vaikutustenarvioinnilla. Hallintoneuvoston roolia vahvistetaan Horisontti 2020 -puiteohjelman Clean Sky 2:een verrattuna strategisen ohjauksen ja projektiseurannan parantamiseksi.

Top

Bryssel 23.2.2021

SWD(2021) 38 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta

Kiertotaloutta ja biopohjaisia ratkaisuja edistävä eurooppalainen kumppanuus

{COM(2021) 87 final} - {SEC(2021) 100 final} - {SWD(2021) 37 final}


Tiivistelmä (enintään 2 sivua)

Vaikutusarviointi kiertotaloutta ja biopohjaisia ratkaisuja edistävästä eurooppalaisesta kumppanuudesta (CBE)

A. Toimenpiteen tarve

Mikä on ongelmana ja miksi se on ongelma EU:n tasolla?

Ongelmat ovat sekä taloudellisia että ympäristöön liittyviä, ja niihin puututaan rinnakkain. Suurimpana ongelmana ovat kolmeen keskeiseen tekijään eli innovointiin, käyttöönottoon markkinoilla ja kestävyyteen liittyvät toimintapuutteet. Tämän seurauksena t&i-toiminnan integrointiaste ei ole riittävä EU:ssa, mikä hidastaa innovaatioprosessia. Olemassa olevien kypsyysasteen saavuttaneiden biopohjaisten ratkaisujen on samaan aikaan vaikea päästä markkinoille eikä niiden ympäristötehokkuus ole automaattisesti taattu. Suurimmat tieteelliset ja teknologiset ongelmat, joihin CBE-kumppanuudella on määrä puuttua, liittyvät t&i-toiminnan, monialaisen yhteistyön ja osaamisen siirron riittämättömyyteen kestäviä ja kiertotalouteen perustuvia biopohjaisia ratkaisuja ajatellen.

Mitä on tarkoitus saada aikaan?

Yleisenä tavoitteena on viedä eteenpäin yhteiskunnallista siirtymistä kestävään biopohjaiseen talouteen lisäämällä t&i-toimintaa kestävien ja kilpailukykyisten ratkaisujen kehittämiseksi ja kierron, biomassan, jätetuotteiden ja jätteiden käytön lisäämiseksi. Tavoitteena on myös omaksua alueellinen lähestymistapa pantaessa täytäntöön YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa, jotta voidaan nopeuttaa siirtymistä ”Terveen planeetan” käsitteeseen. Tieteellisinä tavoitteina on parantaa kiertotalouden periaatteiden mukaisiin biopohjaisiin ratkaisuihin keskittyvää t&i-kapasiteettia ja varmistaa parempi osaamisen jakaminen arvoketjujen sisällä ja välillä koko Euroopassa sekä ottaa kumppanuuden piiriin myös kestävän kehityksen kysymyksiin paneutuva tutkimus ja innovointi. Taloudellisina tavoitteina on parantaa Euroopan alueiden kilpailukykyä sektorilla ja korjata Euroopan biopohjaisen teollisuuden markkinoiden toimintapuutteita pitämällä innovointi ja uudet biojalostamot Euroopassa. Yhteiskunnallisina päätavoitteina on edistää kestävää kiertotaloutta ja parantaa biopohjaisen sektorin kiertoa ja siten sen ympäristöjalanjälkeä.

Mitä lisäarvoa saadaan toimimisesta EU:n tasolla (toissijaisuusperiaate)? 

Aloite yhdistää EU:n jäsenvaltioissa, alueilla ja arvoketjuissa saatavilla olevaa asiantuntemusta ja teknologiaa ja luo tällä tavoin lisäsynergioita. CBE-kumppanuuden hankkeita voidaan yhdistää kansallisten hankkeiden kanssa ja EU:n rakenne- ja aluerahastoista tuettavien hankkeiden kanssa. Useimmissa tapauksissa biopohjaisen talouden esteisiin puuttuminen ei kuulu jäsenvaltioiden vastuulle, vaan siihen sovelletaan EU:n tason sääntelyä, joka koskee esimerkiksi biomassan kestävään tarjontaan liittyviä näkökohtia, markkinavetoa tavoitteiden kautta, tuotestandardointia, merkintäjärjestelmiä ja ympäristöä säästäviä julkisia hankintoja sekä ympäristönsuojelun tasoa. Ilman EU:n tason toimintaa toimet jäisivät riittämättömiksi kansallisella tasolla.

B. Ratkaisut

Millä vaihtoehdoilla tavoitteet saavutettaisiin? Onko jokin vaihtoehto arvioitu parhaaksi? Ellei, miksi?

Keinoina tukea tutkimusta ja innovointia tarkasteltiin

·perinteisiä puiteohjelman ehdotuspyyntöjä (perustason vaihtoehto),

·yhteiseen ohjelmasuunnitteluun perustuvaa eurooppalaista kumppanuutta (vaihtoehto 1) ja

·SEUT-sopimuksen 187 artiklan mukaista institutionaalista kumppanuutta (vaihtoehto 3).

Kumpikin kumppanuusvaihtoehto tuottaisi parempia tuloksia kuin perinteiset ehdotuspyynnöt, mutta institutionaalinen vaihtoehto (vaihtoehto 3) olisi parempi kuin yhteissuunniteltu vaihtoehto. Se asetettiin yleisesti etusijalle sen suurempien potentiaalisten taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten vuoksi ja koska se on johdonmukaisempi suhteessa ulkoisiin ohjelmiin.

Vaihtoehto 3 on suositeltavin seuraavista syistä:

·Sen avulla voidaan tehokkaasti saavuttaa ohjelman tavoitteet, koska kumppaneita sitoutuisi teollisuuden piiristä ja muilta toimintasektoreilta (ml. jäsenvaltiot, alueet, tiedelaitokset ja kansalaisjärjestöt) tekemään yhteistyötä tarkoituksenmukaisessa hallintojärjestelyssä.

·Se takaa asianmukaisen läpinäkyvyyden ja avoimuuden painopisteiden ja tavoitteiden valinnassa sekä eri sektoreita, taustoja ja tieteenaloja edustavien kumppaneiden ja sidosryhmien osallistumisen koko arvoketjun laajuudelta, mukaan lukien tarvittaessa kansainväliset toimijat heikentämättä Euroopan kilpailukykyä. 

·Sen vakioidut menettelyt mahdollistavat pk-yritysten osallistumisen sekä tulosten levittämisen ja hyödyntämisen.

·Sen täydentävyys näkyisi potentiaalisesti suurena jäsentävänä vaikutuksena biopohjaisiin teollisuudenaloihin.

·Se varmistaa ohjausvaikutuksen virallistamalla kumppanien sitoumukset tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi, mikä viime kädessä auttaa saavuttamaan korkean tason poliittiset päämäärät.

·Sen rahoitukseen tulee rahoitusosuuksia ja/tai luontoissuorituksia muilta kumppaneilta kuin EU:lta, kaikkiaan 50–75 prosenttia eurooppalaisen kumppanuuden kokonaisbudjetista. Suurin osa rahoitussitoumuksista odotetaan tehtävän luontoissuoritusten muodossa ja vähemmässä määrin rahoitusosuuksina hankkeiden, ei niinkään ohjelman tasolla.

·Johdonmukaisuus ja synergiat EU:n tutkimus- ja innovaatioympäristössä varmistetaan ehdotetun aloitteen ja muiden aloitteiden välisillä virallisilla sopimuksilla sekä yhteisesti laadittavilla toimintalinjauksilla ja tukiryhmän sitoutumisella.

Mitkä ovat sidosryhmien näkemykset? Mitkä toimijat kannattavat mitäkin vaihtoehtoa?

Suurin osa (yli 50 %) julkiseen kuulemiseen vastanneista totesi, että monet kumppanuuden tavoitteista ovat ensiarvoisen tärkeitä varsinkin EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Eduiksi katsottiin konsortioiden, eurooppalaisten arvoketjujen ja teknologian kehittäminen, haitaksi hallinnollinen rasitus. Suurimpana ongelmana pidetään EU:n innovaatiokuilua tutkimustulosten muuntamisessa innovatiivisiksi biopohjaisiksi ja kiertotalouden periaatteiden mukaisiksi tuotteiksi. Enemmistö (yli 50 %) pitää erittäin tärkeänä teollisuuden osallistumista ja katsoo, että kumppanuudella on oikea laajuus ja kattavuus. Suurin osa kuulemiseen vastanneista sidosryhmistä (54 %) pitää institutionaalista kumppanuutta parhaana järjestelynä ongelmien ratkaisemiseksi, mutta tämä vaihtoehto sai vähemmän tukea kansalaisten taholta.

C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon hyödyt (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen hyödyt)? 

Kaikki biopohjaisen talouden toimijat voivat hyötyä taloudellisesti, mikä mahdollistaa tasapainoisen alueellisen/paikallisen kehityksen. Biomassan alkutuottajat voivat odottaa suurempia ja varmempia tuloja, myös epäsuotuisilla alueilla. Muita hyötyjä ovat talouskasvu pk-yrityssektorilla, vahvempi investointien vipuvaikutus biojalostamojen ja niiden toiminnanharjoittajien (teollisuuden toimijoiden) osalta sekä kaikkien toimijoiden pitkäaikainen osallistuminen ja sitoutuminen. Kuntien ja alueiden ennakoidaan hyötyvän säästöistä biologisen jätteen käsittelykustannuksissa.

Yhteiskunnallisten vaikutusten ennakoidaan toteutuvan siten, että innovatiivisten biopohjaisten ratkaisujen saatavuus ja käyttöönotto paranevat Euroopassa, paikallis- ja alueyhteisöt voivat parantaa mahdollisuuksiaan hallita luonnonvarojaan ja syntyy uutta (tai uudistettua ja parannettua) paikallista/alueellista tuotantopohjaa. Markkinatoimijat, kuten tuotemerkkien omistajat ja kuluttajat, saavat käyttöönsä kestävämpiä tuotteita.

Tärkeimpiä ovat ympäristövaikutukset. Biomassan tuottaminen ja jalostaminen kestävämmällä tavalla sekä biojätteen käyttö raaka-aineena vähentää hiilidioksidipäästöjä sekä auttaa välttämään ristiriidat elintarviketuotannon kanssa, biomassan liikatuotannon ja kestämättömät maankäytön muutokset. Tämä auttaa säilyttämään ja ennallistamaan ekosysteemejä ja biologista monimuotoisuutta. Suljetun kierron tuotanto ja biojätteen hyödyntäminen tehostavat kiertotaloutta. CBE-kumppanuus parantaa arvoketjujen resurssitehokkuutta esimerkiksi ottamalla talteen maa- ja metsätalouden ravinteita jätevirroista (myös jätevedestä) ja maatalousjätteistä.

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen kustannukset)? 

Koska vaihtoehto 3 perustuisi nykyisen biopohjaisten teollisuudenalojen yhteisyrityksen (BBI) rakenteeseen, se kattaisi yhteisyrityksen toimiston juoksevat kustannukset aloitteen keston ajaksi. Yrityksille aiheutuisi tästä 30 miljoonan euron ja EU:lle samansuuruiset hallinnolliset kustannukset. Tämä on 1–2 prosenttia aloitteen kokonaiskustannuksista. Nämä kustannukset kompensoituvat suurelta osin edellä mainituilla hyödyillä ja muun muassa yhteisrahoituksen vipuvaikutuksilla, joiden ansiosta saadaan käyttöön tarvittavan suuruiset resurssit kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kielteisiä taloudellisia, yhteiskunnallisia ja ympäristövaikutuksia tai säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia ei ennakoida aiheutuvan.

Mitkä ovat vaikutukset pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn?

Pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn ei odoteta kohdistuvan kielteisiä vaikutuksia. Kaikkien vaikutusten odotetaan olevan myönteisiä. BBI-yhteisyrityksestä saadut erittäin myönteiset kokemukset (pk-yritysten vahva osallistuminen projekteihin, mukaan lukien niiden koordinointi) korostavat vaihtoehto 3:n etusija-asemaa tämän näkökohdan suhteen.

Kohdistuuko jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon merkittäviä vaikutuksia? 

Jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon ei odoteta kohdistuvan vaikutuksia. Myöskään täytäntöönpanoon liittyviä vaikeuksia ei ole odotettavissa.

Onko toimenpiteellä muita merkittäviä vaikutuksia? 

Edellä kuvattujen lisäksi ei.

Suhteellisuusperiaate 

Etusijalle asetettu vaihtoehto sisältää kaikki tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavat osatekijät, eikä siinä ylitetä sitä, mikä on tarpeen ongelman ratkaisemiseksi.

D. Seuranta

Milloin asiaa tarkastellaan uudelleen?

Horisontti Eurooppa -asetuksessa vahvistetun aikataulun mukaisesti väliarviointi tehdään viimeistään neljän vuoden kuluttua toimenpiteen alkamispäivästä ja loppuarviointi viimeistään neljän vuoden kuluttua sen päättymisestä.

Top

Bryssel 23.2.2021

SWD(2021) 38 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTENARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

Ehdotus neuvoston asetukseksi Horisontti Eurooppa ‑puiteohjelman yhteisyritysten perustamisesta

Puhtaan vedyn eurooppalainen kumppanuus

{COM(2021) 87 final} - {SEC(2021) 100 final} - {SWD(2021) 37 final}


Tiivistelmä (enintään 2 sivua)

Puhdas vety – vaikutusarviointi

A. Toimenpiteen tarve

Mikä on ongelmana ja miksi se on ongelma EU:n tasolla?

Vety on päästötön puhdas polttoaine, mutta se on edelleen kalliimpi kuin muut energialähteet ja sitä tuotetaan pääasiassa maakaasusta, mistä syntyy hiilidioksidia (CO2). Meidän on tarpeen tuottaa ”puhdasta vetyä” uusiutuvista energialähteistä, mikä poistaisi prosessin hiilidioksidipäästöt. Puhtaan vedyn sovellukset ovat kalliimpia kuin kilpailevat teknologiat, eivätkä ne ole vielä täysin luotettavia tai riittävän laadukkaita laajempaan käyttöön. Puhtaan vedyn tuotantokapasiteetin laajamittainen käyttöönotto on toistaiseksi vähäistä. Vaikutukset kohdistuvat eniten Euroopan vetyteollisuuden ja -tutkimuksen sidosryhmiin sekä energia-, liikenne- ja rakennusteollisuuden sidosryhmiin.

Mitä on tarkoitus saada aikaan?

Edistää kvantifioitavalla tavalla vuoden 2030 ilmastotavoitteiden saavuttamista ja ilmastoneutraaliuden saavuttamista vuoteen 2050 mennessä. Vahvistaa ja integroida EU:n tieteellisiä valmiuksia, jotta voidaan nopeuttaa edistyksellisten ja markkinoille valmiiden puhtaan vedyn sovellusten kehittämistä ja parantamista energian, liikenteen, rakentamisen ja teollisuuden käyttötarkoituksiin. Vahvistaa puhtaan vedyn arvoketjun (erityisesti pk-yritysten) kilpailukykyä EU:ssa.

Mitä lisäarvoa saadaan toimimisesta EU:n tasolla (toissijaisuusperiaate)? 

Puhtaan vedyn arvoketjut ovat monimutkaisia ja toisiinsa kytkeytyviä. Ne edellyttävät tehokasta yhteistyötä ja alojen välistä yhteistoimintaa Euroopan tasolla, jotta laajamittainen demonstrointi ja käyttöönotto onnistuisivat.

B. Ratkaisut

Millä vaihtoehdoilla tavoitteet saavutettaisiin? Onko jokin vaihtoehto arvioitu parhaaksi? Ellei, miksi?

Keinoina tukea vetyalan tutkimusta ja innovointia tarkasteltiin

·perinteisiä Horisontti Eurooppa -ohjelman ehdotuspyyntöjä,

·yhteiseen ohjelmasuunnitteluun perustuvaa eurooppalaista kumppanuutta ja

·SEUT-sopimuksen 187 artiklan mukaista institutionaalista kumppanuutta.

Etusijalle asetetaan institutionaalinen kumppanuus, koska se on paras vaihtoehto huolehtia pitkän aikavälin strategiasta ja sitoutumisesta teollisuuden sekä jäsenvaltioiden ja Euroopan komission taholta.

Mitkä ovat sidosryhmien näkemykset? Mitkä toimijat kannattavat mitäkin vaihtoehtoa?

Avoimeen julkiseen kuulemiseen vastanneista 80 prosenttia katsoi, että eurooppalaisella institutionaalisella kumppanuudella olisi merkittävä (myönteinen) vaikutus ja ”hyvin tärkeä” merkitys teollisuuden johtoaseman parantamisessa vetyteknologian alalla ja uusien teknologioiden käyttöönoton kannalta.

C. Parhaaksi arvioidun vaihtoehdon vaikutukset

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon hyödyt (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen hyödyt)? 

Puhdasta vetyä koskevan aloitteen täytäntöönpano institutionaalisen kumppanuuden avulla varmistaisi parhaiten, että yksityinen ja julkinen sektori osallistuvat jatkossakin täysimääräisesti puhtaan vedyn pitkän aikavälin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiostrategian kehittämiseen ja täytäntöönpanoon. Tämä mahdollistaisi myös teollisuuden rahoitus- ja luontoissuoritukset, jotta voidaan maksimoida komission rahoituksen vaikutus. Se tukisi vetystrategian kehittämistä täysin linjassa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman prioriteettien ja Euroopan ilmastositoumuksen kanssa.

Mitkä ovat parhaaksi arvioidun vaihtoehdon kustannukset (jos parhaaksi arvioitua vaihtoehtoa ei ole, päävaihtoehtojen kustannukset)? 

Institutionaalisen kumppanuuden vuotuiset kustannukset ovat nykyisen FCH 2 -yhteisyrityksen vuoden 2018 kustannusten perusteella 2,9 miljoonaa euroa (27 työntekijää) plus 2,1 miljoonaa euroa muita välittömiä kustannuksia. Vuosina 2014-2015 FCH 2 -yhteisyrityksen kokonaisvipuvaikutus oli 1,63 euroa eli 1,63 euroa teollisuuden tukea jokaista Euroopan komission tukieuroa kohden.

Mitkä ovat vaikutukset pk-yrityksiin ja kilpailukykyyn?

Kuten LEIT-työohjelman ehdotuspyynnöissä, noin 25 prosenttia FCH 2 -yhteisyrityksen projektikumppaneista on pk-yrityksiä ja puolet Hydrogen Europen jäsenistä on pk-yrityksiä. Kumppanuuden ansiosta pienet yritykset, jotka ovat kehittäneet kapean erikoisalan tuotteita, voivat palvella kasvavia vetymarkkinoita ja olla yhteydessä suurempiin teollisuuden toimijoihin, jotka voivat tukea niiden kehitystä.

Kohdistuuko jäsenvaltioiden budjettiin ja julkishallintoon merkittäviä vaikutuksia? 

Kansallisiin talousarvioihin tai julkishallintoon ei odoteta kohdistuvan erityisiä vaikutuksia, mutta institutionaalinen kumppanuus auttaisi uudistamaan ja yhdenmukaistamaan kansallisia vetytutkimusohjelmia.

Onko toimenpiteellä muita merkittäviä vaikutuksia? 

Uudet demonstraatiohankkeet herättävät todennäköisesti lisää yleistä kiinnostusta vetyä kohtaan. Samalla suurempi tiedotus, julkisuus ja valistus vetyyn liittyvistä kysymyksistä vahvistaisi yleisen mielipiteen tukea vetysovelluksille. Standardeja ja normeja voidaan käsitellä helpommin kansainvälisellä tasolla, kun EU puhuu yhdellä äänellä.

Suhteellisuusperiaate 

Institutionaalisen kumppanuuden täytäntöönpano varmistaisi, että yksityinen ja julkinen sektori osallistuvat täysimääräisesti puhtaan vedyn pitkän aikavälin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiostrategian kehittämiseen ja täytäntöönpanoon. Tämä mahdollistaisi teollisuuden rahoitus- ja luontoissuoritukset, jotta voidaan maksimoida komission rahoituksen vaikutus, ja tukisi vetystrategian kehittämistä täysin linjassa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman prioriteettien kanssa.

D. Seuranta

Milloin asiaa tarkastellaan uudelleen?

Ehdotetusta institutionaalisesta kumppanuudesta on määrä tehdä väliarviointi kolmen vuoden kuluttua sen toiminnan käynnistymisestä.

Top