Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC1221(03)

    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

    EUVL C 396, 21.12.2012, p. 24–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    21.12.2012   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 396/24


    Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

    2012/C 396/10

    Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla (1). Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tämän ilmoituksen julkaisemisesta.

    YHTENÄINEN ASIAKIRJA

    NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

    ”ΜΕΣΣΑΡΆ” (MESSARA)

    EY-N:o EL-PDO-0005-0973-14.02.2012

    SMM ( ) SAN ( X )

    1.   Nimi:

    ”Μεσσαρά” (Messara)

    2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

    Kreikka

    3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

    3.1   Tuotelaji:

    Luokka 1.5

    Rasvat (voi, margariini, öljyt jne.)

    3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta:

    Ekstra-neitsytoliiviöljy, joka tuotetaan mekaanisella prosessilla 100-prosenttisesti Koroneiki-lajikkeen oliiveista (Olea europea L.). Messara-extra-neitsytoliiviöljyllä on pullottamisajankohtana seuraavat fysikaalis-kemialliset ja aistinvaraiset ominaisuudet:

     

    Fysikaalis-kemialliset ominaisuudet:

    Happamuus (painoprosenttia öljyhappoa): ≤ 0,6

    Κ232: ≤ 1,80

    Κ270: ≤ 0,13

    Peroksidiluku (meq O2/Kg): ≤ 8,5

    Vahapitoisuus: ≤ 130 mg/kg

    Öljyhappo: 75–83 %

    Tyydyttymättömien rasvahappojen kokonaispitoisuus: ≥ 84 %

    Öljy- ja linolihapon suhde: ≥ 10

    Kampesteroli: ≥ 3,8 % ≤ 4 % sterolien kokonaismäärästä

    Stigmasteroli: ≤ 1,5 % sterolien kokonaismäärästä

    Stigmastadieenit: ≤ 0,05 ppm

    r ΕCN42: ≤ 0,1

    Polyfenolit: ≥ 100 mg/kg oliiviöljyä

    Halogenoidut liuottimet: jäämiä

     

    Aistinvaraiset ominaisuudet:

    Väri: kirkas vihreä, joka muuttuu kellanvihreäksi kypsymisen myötä

    Makuvirheiden mediaaniarvo Md = 0

    Hedelmäisyyden mediaaniarvo Mf > 4,0

    Hedelmäisyys: 4,0–5,0

    Voimakkuus: 3,5–4,0

    Karvaus: 3,0–3,5

    3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet):

    Messara-oliiviöljyn tuotannossa käytetään yksinomaan Koroneiki-lajikkeen oliiveja (100 %).

    3.4   Rehut (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

    3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

    Oliivien tuotannon, kuljetuksen, puhdistuksen ja käsittelyn samoin kuin oliiviöljyn standardoinnin on tapahduttava yksilöidyllä maantieteelliselle tuotantoalueella.

    3.6   Viipalointia, raastamista ja pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

    3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt:

    4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

    Oliiviöljyn tuotanto tapahtuu Messaran alueella, joka sijaitsee Heraklionin hallintoalueen etelä-lounaisosassa Psiloriti-vuoren etelä- ja Kofina-vuoren pohjoispuolella. Alue ulottuu Libyan meren rannikolle. Idässä alue rajoittuu Asterousian kunnan rajaan ja lännessä Messaranlahteen Heraklionin hallintoalueen rajaan. Alueeseen kuuluu Faistoksen kunta kokonaisuudessaan, osa Gortinan kuntaa (Rouvan, Gortinan ja Kofinan hallintoalueet kokonaisuudessaan) ja osa Arhanes-Asterousian kuntaa (Asterousian hallintoalue kokonaisuudessaan).

    5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen:

    5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

    Tällä Euroopan eteläisimmällä alueella, jossa oliiveja viljellään, on epätavalliset maantieteelliset erityispiirteet. Ne luovat oliivinviljelyyn soveltuvan erityisen mikroilmaston, jollaista ei ole muualla Kreetalla tai Kreikassa.

    Maaperä

    Alue on kumpuilevaa alankoa, jonka keskimääräinen korkeus meren pinnasta on 150 metriä. Maaperä on koostumukseltaan keskivertoa ja luonteeltaan savimaista. Maaperä on kalkkipitoista (CaCO3-pitoisuus 30–50 %), ja sen orgaanisen aineksen pitoisuus vaihtelee keskimääräisestä vähäiseen (0,8–1,2 %). Maaperän pH vaihtelee neutraalista hiukan emäksiseen.

    Ilmasto

    Ilmasto on lämmin ja kuiva, eikä pakkasia esiinny. Kylmin kuukausi on tammikuu, jolloin lämpötila on 6,7–15,7 °C (keskilämpötila 11,2 °C), ja lämpimin kuukausi on heinäkuu, jolloin lämpötila on 20,3–33,1 °C (keskilämpötila 28,5 °C). Korkein keskilämpötila 34 °C mitataan heinäkuussa ja matalin keskilämpötila 6 °C tammikuussa. Kesäkuukausien aikana esiintyy säännöllisesti helleaaltoja, jolloin lämpötila nousee yli 40 °C:n, ja niitä seuraavat joskus Afrikasta lähtöisin olevat poikkeuksellisen kuumat ja kuivat tuulet. Lämpötilojen vuorokausivaihtelut ovat suuria, ja auringonvaloa saadaan paljon, yli 150 päivää vuodessa. Kuukauden keskimääräinen suhteellinen kosteus vaihtelee heinäkuun 46,8 prosentista tammikuun 74 prosenttiin. Talvikuukausina keskimääräinen sademäärä on noin 100 mm, kesäkuukausina sateita ei juurikaan esiinny. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 534,9 mm. Tämän vuoksi Koroneiki-lajiketta pidetään kyseisen oliiviöljyn tuotantoa varten soveltuvimpana vaihtoehtona, sillä lajike menestyy parhaiten juuri määritellyllä alueella, jonka korkeus meren pinnasta on pieni ja jossa ei esiinny pakkasia.

    5.2   Tuotteen erityisyys:

    Kohtalaisen hedelmäinen oliivien aromi, harmoninen ja tasapainoinen hedelmäisyyden, voimakkuuden ja karvauden yhdistelmä.

    Messara-oliiviöljyn happamuus on enintään 0,6. Sillä on erityisen matalat absorptioluvut (Κ232 ≤ 1,80 ja Κ270 ≤ 0,13), ja absorptiokertoimen (≤ - 0,001) vaihtelu osoittaa tuotteen tuoreuden samalla kun sen matala peroksidiluku (≤ 8,5) on suoraan sidoksissa sen varastointikestävyyteen.

    Kampesterolipitoisuus on korkea ollen yli 3,8 % sterolien kokonaismäärästä, mutta se ei koskaan ylitä 4 %:n rajaa; tämä erityisominaisuus johtuu alueen erittäin kuumista ja kuivista olosuhteista.

    5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen määrätty laatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

    Kalkkipitoinen maaperä, orgaanisen aineksen suhteellinen vähäisyys ja oliivien altistuminen auringonvalolle lisäävät aromaattisten aineiden pitoisuutta. Maan pinnanmuodostus – kukkulat, jotka tasoittuvat alangoiksi – vaikuttaa siihen, että myös ylemmät alueet saavat riittävästi auringonvaloa.

    Lajikkeen varhaisen tuotannon vuoksi hedelmien kasvu ja kypsyminen tapahtuvat aikoina, jolloin auringonvaloa on eniten, ja tämä lisää aromaattisten aineiden pitoisuutta oliiviöljyssä. Kyseisinä aikoina vallitsevat ilmasto-olosuhteet tukevat etenkin lajikkeen aikaista kukintaa ja hedelmänmuodostusta ja näin ollen myös aikaista kypsymistä. Huhtikuun viimeisten 20 päivän aikana vallitseva viileä sää (noin 18 °C) ja matala suhteellinen kosteus (noin 60 %) edistävät kukintaa ja kukkien pölytystä. Välittömästi seuraavana jaksona lämpötila pysyy noin 22 °C:ssa, mikä mahdollistaa tyydyttävän hedelmänmuodostuksen. On syytä huomata, että lajikkeen aikaisen kukinnan ja hedelmänmuodostuksen vuoksi hedelmien kasvu- ja kypsymisvaiheet ajoittuvat juuri siihen, kun alueen sääolot ovat suotuisat, sillä pilviset päivät ajoittuvat talvikuukausille. Edellä mainittu seikka sekä maaperän pinnanmuodostus, joka mahdollistaa sen, että oliivilehdot saavat mahdollisimman paljon auringonvaloa, samoin kuin tuottajien ja käsittelijöiden asianmukaiset käytänteet oliivien kasvatuksen, sadonkorjuun ja käsittelyn aikana ovat edellytyksenä tämän erityislaatuisen extra-neitsytoliiviöljyn tuottamiselle.

    Erityisen kuuma ja kuiva ilmasto rajoittaa myös oliivikärpäsen tuhoja, jolloin tuloksena on korkealaatuinen, matalahappoinen tuote.

    Kesäkuukausien aikana usein mitatut erittäin korkeat lämpötilat saavat aikaan sen, että oliiviöljyllä on hyvin korkea kampesterolipitoisuus, joka on alueelle tyypillinen. Kampesterolipitoisuudet ovat suuria etenkin sen vuoksi, että Messarassa esiintyy kesäkuukausien aikana pitkiä jaksoja, jolloin lämpötila on korkea (toisinaan yli 40 °C) ja puut kärsivät veden puutteen aiheuttamasta kuormituksesta. Ravitsemuksellisesti arvokkaiden tyydyttymättömien rasvahappojen suuri määrä johtuu myös näistä erityisistä ilmasto-olosuhteista.

    Oliivien viljely on erottamaton osa Kreetan historiaa ja kulttuuria. On todistettu, että oliiveja kasvoi saarella ensimmäisen kerran neoliittisen kauden keskivaiheilla (5400–4400 eKr), ja oliiviöljyn tuotanto alkoi saman ajanjakson aikana. Varhaisella minoalaisella kaudella (2800–2300 eKr) alueella kasvoi kokonaisia oliivipuumetsiä ja luonnonvaraisia oliivipuita, muun muassa Kapetanianan metsä Messaran tasangolla. Oliivien viljely ja niistä saatavien tuotteiden tuotanto liittyi läheisesti ravitsemukseen, talouteen, uskontoon ja kulttuuriin, ja on syytä huomata oliivien ja uskonnollisten rituaalien välinen yhteys. Minoalaiselta kaudelta näihin päiviin saakka säilyneet esineet, esimerkiksi Faistoksesta ja Kommosista löytyneet ovaalin tai päärynän muotoiset kivipuristimet kouruineen ja putkineen ovat todiste oliivien olemassaolosta tuona aikana.

    Messaran alueella tuotettu oliiviöljy on palkittu hyvästä laadustaan kaksi kertaa. Euroopan alueellisen kehityksen verkosto järjesti Ateenassa 9.–11.5.2008 järjestyksessä toiset oliiviöljy- ja oliivifestivaalit, joiden aikana Messaran alueelta peräisin oleva, Messaran maatalousosuuskuntien liiton (EAS) edustama oliiviöljy palkittiin laatuominaisuuksiensa perusteella hopeamitalilla. Kyseinen öljy on valmistettu 100-prosenttisesti Koroneiki-lajikkeen oliiveista. Lisäksi Messarassa tuotettu, Messaran EAS:n edustama oliiviöljy voitti Ateenassa 12.–14.3.2010 järjestetyillä neljänsillä oliiviöljy- ja oliivifestivaaleilla pronssia makunsa perusteella.

    Eritelmän julkaisutiedot:

    (Asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta)

    http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/prodiagrafes_elaioladou_Messara.pdf


    (1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.


    Top