Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002XC0316(04)

    Alkuperänimityksen ja maantieteellisten merkintöjen suojasta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2081/92 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

    EYVL C 67, 16.3.2002, p. 28–32 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52002XC0316(04)

    Alkuperänimityksen ja maantieteellisten merkintöjen suojasta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2081/92 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

    Virallinen lehti nro C 067 , 16/03/2002 s. 0028 - 0032


    Alkuperänimityksen ja maantieteellisten merkintöjen suojasta annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2081/92 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

    (2002/C 67/06)

    Tämä julkaiseminen sisältää oikeuden vastustaa rekisteröintiä mainitun asetuksen 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Väitteet hakemusta vastaan on tehtävä jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen välityksellä kuuden kuukauden kuluessa julkaisemisesta. Julkaiseminen perustellaan seuraavilla tekijöillä ja erityisesti 4 kohdan 6 alakohdalla, joiden mukaan hakemus katsotaan perustelluksi asetuksessa (ETY) N:o 2081/92 tarkoitetulla tavalla.

    NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 2081/92

    REKISTERÖINTIHAKEMUS: 5 ARTIKLA

    SAN ( ) SMM (x)

    Asiakirjan kansallinen numero: -

    1. Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen Nimi: Hedelmätarhatuotteiden tuotannosta ja käytöstä vastaava osasto

    Osoite: Akharnon St 2, GR-10176 Ateena

    Puhelin (30-1) 529 12 74

    Faksi (30-1) 523 38 66

    2. Hakijaryhmittymä 2.1 Nimi: Kastorian hedelmä- ja vihannesyhtymä (GEOK)

    2.2 Osoite: Fotini, GR-52059 Kastoria

    2.3 Kokoonpano: tuottaja/jalostaja (x) muu ( )

    610 omenantuottajajäsentä (jäsenlista 13225/9-11-79).

    Hyväksytty tuottajaryhmittymä vuodesta 1981.

    Ryhmän edeltäjiä olivat Kastorian kolmen tärkeimmän omenanviljelyalueen, Tichion, Mavrohorin ja Polykarpin maatalousosuuskunnat, jotka perustettiin vuosina 1925, 1926 ja 1958. GEOK on alkutuotantoyhtiö, jossa on avoin jäsenyys. Se on yksi alansa tärkeimmistä Kreikassa.

    3. Tuotelaji: 1.6.

    4. Tavaraerittely (Tiivistelmä 4 artiklan 2 kohdan mukaisista vaatimuksista)

    4.1 Nimi: Milo Kastorias

    4.2 Kuvaus: Omenapuu on Rosaceae-heimoon ja Pomoideae-alaheimoon kuuluva monivuotinen lehtipuu. Sen kukat ovat kaksineuvoiset ja kehittyvät lähes samanaikaisesti lehtien kanssa 5-7 kappaleen ryhmissä.

    Itse hedelmä on mehevä ja mehukas. Maultaan se on makea ja lievästi hapan, muoto on pyöreä, ja malto raikas ja väriltään vaalea. Kasvitieteellisesti omena on epähedelmä, sillä myös kukkapohjus osallistuu hedelmän muodostumiseen.

    Kyseessä olevalla alueella viljellään punaisia lajikkeita Starking, Starkrimson, I.D.R. Delicious ja Red Chief sekä keltaisia lajikkeita Golden Delicious, Jonagold ja Granny Smith.

    Omenapuita viljellään niiden hedelmien vuoksi. Hedelmät kerätään, kun ne vastaavat seuraavia kypsyyden indikaattoreita: liukoisten aineiden määrä (12,5 Brixin asteikolla punaisilla lajikkeilla, 14,5 Brixin asteikolla keltaisilla lajikkeilla), mallon paineenkesto (7-8 kg), punaisen värin jakautuneisuus (oltava yli 80 % väripinnasta) ja sisäinen etyleenipitoisuus (1 ppm).

    Omenat syödään useimmiten sellaisenaan. Niitä nautitaan kuitenkin myös eri tavoin valmistettuina, mm. hillona, säilöttynä, leivonnaisissa, piiraissa, kastikkeissa jne. Omenaa käytetään myös siiderin valmistukseen, mistä löytyy maininta jo ajanlaskumme ensimmäiseltä vuosisadalta (Plutarkhos). Omenasta tehdään myös mm. mehua, viiniä, likööriä, brandyä ja etikkaa. Lisäksi omenaa käytetään makeisteollisuudessa ja pektiininvalmistuksessa. Omena on hyvä A- ja C-vitamiinin lähde, ja siinä on paljon hiilihydraatteja ja ravintokuituja.

    4.3 Maantieteellinen alue: Kastorian nomoksessa omenaa viljellään lähinnä järvi- ja jokiseuduilla, jotka ovat GEOK:n toiminta-aluetta (Kastorian, Vitsioksen, Agia Triaksen, Orestiaksen, Agion Anargyronin ja Iona Dragoumin alueet). Viljelyalueiden korkeus merenpinnasta vaihtelee 630 ja 850 metrin välillä.

    Omenanviljelyalueen kokonaispinta-ala on 16500 hehtaaria, mikä on 5 % nomoksen maanviljelyalueesta.

    Omenanviljelyalueen maaperä on kerrostunutta tulvamaata, joka on huokoista, helposti kuivuvaa ja heikosti hapanta.

    Ilmasto on mannermainen. Talven alhaiset lämpötilat takaavat lepotilan katkaisemiseksi tarvittavan kylmän kauden. Kesät ovat viileitä, mikä johtuu maantieteellisestä leveysasteesta, korkeudesta merenpinnasta sekä järvien ja jokien vesistä. Kesällä päivän ja yön väliset lämpötilavaihtelut ovat suuret, mikä saa aikaan runsaan pigmentinmuodostuksen (antosyaanit) hedelmissä. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 602 mm (1991-1997).

    4.4 Alkuperätodisteet: Kreikkalaiset, välimerellistä alkuperää olevat omenaa ja omenapuuta tarkoittavat sanat milo ja milia (runoudessa mileia) tulevat kreikan vanhoista aiolilaisesta ja doorilaisesta murteista.

    Omenapuusta tunnetaan esihistoriallisilta ajoilta lähtien sekä luonnonvaraisia että viljeltyjä muotoja. Vanhimmat löydetyt fossiilit ovat vuodelta 3000 eKr.

    Homeros (700-luku eKr.) mainitsee omenapuiden viljelyn Odysseiassa sekä kohdassa VII: 115, jossa puhutaan kiiltävähedelmäisistä omenapuista, että kohdassa XXIV: 340, samoin kuin Iliaksessa kohdassa X: 152. Omenapuut mainitaan myös Hesiodoksen (700-luku eKr.) Jumalten synnyssä rivillä 215, jossa puhutaan kultaomenia kasvavaa puuta vartioivista hesperideistä. Samoin Herodotos (400-luku eKr.), Aristofanes (Pilvet, rivi 978), Theofrastos (300-luku eKr.) sekä monet muut antiikin kirjailijat mainitsevat omenapuut teoksissaan.

    Kreikkalaisessa mytologiassa on kuuluisa tarina kultaomenasta, jonka eripuraisuuden jumalatar Eris lähetti lahjaksi Peleuksen ja Thetiin häihin. Hän liitti mukaan viestin, jossa luki "kauneimmalle", mikä sai aikaan riidan kolmen kauneimman jumalattaren, Heran, Athenen ja Afroditen kesken. Tämä oli Eriksen kosto siitä, että hän oli ainoa Olympoksen jumalista, jota ei ollut kutsuttu häihin. Jumalatarten välinen riita johti edelleen Helenen kaappaukseen ja Troijan sotaan. (Kreikkalainen ilmaisu riidan aiheuttajalle on "μήλο της έριδος", "Eriksen omena".)

    Kalifornian yliopiston puutarhatieteen professorin C. H. Chandlerin mukaan omenapuita on viljelty Kreikassa 600-luvulta eKr. lähtien.

    Kastorian nomoksessa omenanviljelyä on harjoitettu ainakin 1900-luvun alusta lähtien, jolloin omenaa alettiin viljellä vuoristokylissä. Sotien välisinä vuosina (1930-1940) viljely levisi ja sai pysyvän aseman nomoksen järvi- ja jokialueilla (Kastorian, Aliakmonan, Makednan, Vitsioksen, Agia Triaksen, Orestiaksen, Agion Anargyronin ja Iona Dragoumin alueilla).

    GEOK on virallisesti hyväksytty omenantuottajaryhmittymä, ja sillä on laillinen velvollisuus pitää kirjaa jäsentensä viljelystä, tuotannosta ja myynnistä. Näin ollen jokaisen viljelijän puumäärä, viljelyalue sekä tuotannon määrä ja laatu on tilastoitu.

    Toimenpiteiden tuloksena oleva huippulaatuinen tuote säilytetään, lajitellaan, pakataan ja standardoidaan GEOK:n nykyaikaisissa kylmävarastointi- ja lajittelutiloissa.

    Alueellisten maatalousosastojen toimivaltaiset tarkastajat valvovat tuotantoa, standardointia ja jakelua ministeriöiden päätösten perusteella.

    4.5 Viljelymenetelmä 4.5.1 Sadonkorjuu: Sadonkorjuu on vilkas tapahtuma, joka alkaa syyskuun lopussa ja kestää kuukauden.

    GEOK käyttää Thessalonikin yliopiston maatalousosaston hedelmälaboratorion määrittelemiä kypsyyskriteereitä, jotka on määritelty GEOK:n omenanviljelyalueella tehtyjen tutkimusten perusteella. Kriteerit ovat seuraavat:

    A liukoisten aineiden pitoisuus (punaisilla lajikkeilla 12,5 Brixin asteikolla, keltaisilla lajikkeilla 14,5 Brixin asteikolla);

    B mallon paineenkesto 7-8 kg;

    C punaisen värin jakautuneisuus ( > 80 % värillisestä alueesta);

    D sisäinen etyleenipitoisuus (1 ppm).

    Menetelmää käytetään kerätyn tuotteen laadun tarkastamiseen. Sen ansiosta sekä fysiologiset että poimimisen jälkeen, varastoinnin aikana puhjenneet taudit pystytään tehokkaasti välttämään.

    Viljelijät poimivat omenat yksitellen käsin muovisiin astioihin, joista ne siirretään puisiin sälelaatikoihin (kooltaan 1,10 × 1,20 × 0,7 m). Laatikot pakataan nostolaitteella kuorma-autoihin, jotka kuljettavat omenat samana päivänä GEOK:n kylmiöihin, joista ne siirretään välittömästi kylmävarastoihin.

    4.5.2 Säilytys: Poimitut omenat säilytetään, lajitellaan, standardoidaan ja pakataan GEOK:n tiloissa Fotinissa, missä sillä on Balkanin alueen nykyaikaisimmat kylmävarastot ja lajitteluvälineistö.

    Omenat varastoidaan ja säilytetään 16 kylmävarastossa, joista neljässä on säädettävä sisäilmasto.

    Omenoita säilytetään sadonkorjuusta seuraavan vuoden toukokuuhun tai kesäkuun alkuun.

    GEOK on Kastorian nomoksen järjestynein maatalousyritys. Sillä on hallussaan huomattava laitteisto ja tekninen osaaminen.

    GEOK on tehnyt omenantuottajajärjestön ominaisuudessa toimintasuunnitelman, jonka täytäntöönpanoa Euroopan maatalouden ohjaus- ja tukirahasto rahoittaa ja jonka mukaan se aikoo edelleen nykyaikaistaa ja muokata infrastruktuuriaan voidakseen taata jäsenilleen vakaat kaupan rakenteet, koulutusta, tietoa maataloudesta sekä ympäristöystävällisemmät viljelymenetelmät.

    Yksi toimintasuunnitelman pääkohdista on uuden laitteiston hankkiminen, joka yhdessä nykyisen laitteiston kanssa tekee tuotteen keräämisestä, käsittelystä ja varastoinnista entistäkin tehokkaampaa ja nykyaikaisempaa.

    4.5.3 Standardointi - pakkaaminen - markkinointi: GEOK:n yksikkö on Kastorian nomoksen ainoa standardointi- ja pakkausyksikkö. Se on jakelukeskus koko Kastorian omenatuotannolle, jolle suojattua maantieteellistä merkintää haetaan.

    Säilytyskauden aikana tapahtuva lajittelu ja standardointi suoritetaan asteittain huippunykyaikaisella elektronisella lajitteluvälineistöllä, jonka suorituskyky on 10 tonnia tunnissa. Lajittelukoneisto lajittelee omenat laatuluokkiin kappalepainon ja värin (punaisen värin osuus 80 %) mukaan.

    Erityyppiset ja -kokoiset omenat pakataan erikokoisiin muovisiin sälelaatikoihin ja kartonkeihin, kotimarkkinoiden ja kansainvälisten markkinoiden vaatimusten ja erityispiirteiden mukaan.

    - kolmikerroksinen kartonki (50 × 27 × 30 cm),

    - viisikerroksinen tarjotintyyppinen kartonki (52 × 32 × 32 cm),

    - pahvinen kaksikerroksinen tarjotin (40 × 60 × 18 cm), jossa omenat ovat kahdessa kerroksessa muovisessa pidikkeessä.

    GEOK:n EU-rahoitusta varten tekemässä toimintasuunnitelmassa mainitaan myös tuotteen lopulliseen markkinointiin sopivamman mikro-pakkausjärjestelmän hankkiminen.

    Ohjelmaan kuuluu myös merkitsemislaitteiston hankkiminen tuotteen laatuominaisuuksien ja alkuperän korostamiseksi sekä Kastorian laadukkaiden omenoiden vähittäismyyntipisteen perustaminen.

    Noin 20-30 % GEOK:n omenatuotannosta viedään Euroopan maihin, mm. Italiaan, Portugaliin, Saksaan ja Hollantiin. Vähemmässä määrin omenaa viedään myös Israeliin, Albaniaan ja Venäjälle.

    4.6 Yhteys maantieteelliseen alkuperään: Tuotteen ominaisuudet (koko, voimakas punainen väri ja poikkeukselliset aistinvaraiset ominaisuudet, kuten hyvä maku ja tuoksu sekä mehukas malto, jotka johtuvat liukoisten aineiden ja happojen sopivasta suhteesta, sekä mallon 7-8 kg:n paineenkestävyys, joka säilyy markkinakauden loppuun saakka heiketen luonnollista vauhtia) johtuvat alueen maaperästä ja ilmastosta sekä käytetyistä viljelymenetelmistä.

    GEOK:n omenanviljelyalueen maaperän ansiosta puut kasvavat hyvin ja hedelmät kypsyvät ihanteellisesti luonnollisessa tahdissa. Maaperä on Grammon ja Vitsion magmaattisten kalliokerrostumien päälle kerrostunutta tulvamaata; se on koostumukseltaan kevyttä, hyvin kuivuvaa, heikosti hapanta ja patogeenitonta. Orgaanisen materiaalin pitoisuus on korkea (1,5-2,0 %).

    Alueella vallitsee järvien ansiosta leuto mannerilmasto. Kesät ovat korkean sijainnin vuoksi viileät (omenanviljelyalueet sijaitsevat 630 metrin korkeudessa). Ilmasto vaikuttaa osaltaan siihen, että liukoisten aineiden määrä on suuri ja sokeri-happotasapaino ihanteellinen, mikä puolestaan saa aikaan erinomaiset aistinvaraiset ominaisuudet (herkullinen maku ja tuoksu, mehevä ja kiinteä malto) ja hedelmän hyvän säilyvyyden.

    Suuri vaihtelu päivä- ja yölämpötilojen välillä erityisesti kypsymiskauden aikana heinä-, elo- ja syyskuussa suosii runsasta pigmenttien (antosyaanit) muodostumista hedelmissä, mistä lajikkeiden kirkkaat punaiset ja keltaiset värit johtuvat.

    Pitkän kokemuksen ja osaamisen pohjalta syntyneiden viljelymenetelmien ansiosta hedelmistä tulee sopusuhtaisia, kookkaita ja tasalaatuisia. Menetelmiin kuuluu sopiva harvennus oikeaan aikaan, asiaankuuluva, enimmäkseen orgaaninen lannoitus sekä lisäkastelu kesäaikaan.

    Omenafestivaaleja on järjestetty säännöllisesti jo usean vuoden ajan. Festivaaleille osallistuu kansanperinnetaiteilijoita ja -ryhmiä. Nämä tapahtumat, samoin kuin useat omenaan liittyvät tavat (erityisesti jouluaikaan), koulujen jo vuosien ajan tekemät opetusretket hedelmätarhoihin, lukuisat kokemuksen ja kansanperinteen pohjalta syntyneet sanonnat ("ei omena kauas puusta putoa", "omena päivässä pitää lääkärin loitolla") - kaikilla näillä paikallisen kulttuurin ja perinteen aineksilla on myönteinen vaikutus alueella elävien ihmisten harmonisen elämäntavan ja ympäristön säilymisen kannalta.

    4.7 Valvontaelin Nimi: (Normarchiaki aftodiikissi Kastorias) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς Δ/νση Γεωργίας

    Osoite: Διοικητήριο (Diikitirio)

    Μ. Αλεξάνδρου (M. Alexandrou)

    Καστοριά TK 52100 (GR-52100 Kastoria)

    4.8 Merkintä Pakkauksissa on oltava pakollisena merkintä "Milo Kastorias" SMM sekä presidentin asetuksen N:o 81/93 4 artiklan 7 kohdassa vaadittavat tiedot.

    4.9 Kansalliset vaatimukset Presidentin asetuksen N:o 81/93 SAN- ja SMM-tuotteiden tuotantoprosessia koskevia yleisiä säännöksiä sovelletaan.

    EY N:o: EL/00128/2000.05.16.

    Täydellisen asiakirjan vastaanottopäivä: 17.7.2001

    Top