EUR-Lex Access to European Union law
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
EU strategy for the protection and welfare of animals 2012-15
Eläinten suojelua ja hyvinvointia koskeva Euroopan unionin strategia 2012-2015
Eläinten suojelua ja hyvinvointia koskeva Euroopan unionin strategia 2012-2015
Eläinten suojelua ja hyvinvointia koskeva Euroopan unionin strategia 2012-2015
Euroopan unioni on hyväksynyt eläinten suojelua ja hyvinvointia koskevan strategian, jonka tarkoitus on ratkaista alan lainsäädännön täytäntöönpanon puutteet, parantaa eläinten hyvinvoinnin taloudellista arvoa yrityksille ja lisätä tietämystä korkeatasoisesta eläinten hyvinvoinnin tarpeesta.
VIITTEET
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle eläinten suojelua ja hyvinvointia koskevasta Euroopan unionin strategiasta vuosille 2012-2015. (COM(2012) 6 lopullinen/2, 15.2.2012 - ei julkaistu EUVL:ssä).
TIIVISTELMÄ
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 13 artiklassa tunnustetaan eläinten olevan tuntevia olentoja ja edellytetään, että eläinten hyvinvoinnin vaatimukset otetaan täysimääräisesti huomioon laadittaessa EU:n politiikkaa.
Jäsenvaltioiden erilaiset tuotantojärjestelmät sekä ilmasto- ja maaperäolosuhteet ovat aiheuttaneet huomattavia vaikeuksia sopia EU:n laajuisista eläinten hyvinvointia koskevista säännöistä ja lisäksi vaikeuksia huolehtia niiden asianmukaisesta täytäntöönpanosta.
Sääntöjen epäyhtenäisen noudattamisen ja lainsäädännön aukkojen vuoksi kaikkia eläimiä ei kohdella Euroopan unionissa samojen vaatimusten mukaisesti. Lisäksi sääntöjä tiukemmin seuraavien maiden maanviljelijät ovat epäedullisessa kilpailuasemassa.
Eläinten hyvinvointia koskevan Euroopan unionin strategian (2012-2015) tarkoitus on parantaa maatiloilla, eläintarhoissa ja eläinkokeissa käytettävien eläinten hyvinvointia. Strategia perustuu kahteen lähestymistapaan:
Kokonaisvaltaisen eläinten hyvinvointia käsittelevän lain käyttöönotto: Komissio harkitsee asiasta tehtävän vaikutustenarvioinnin perusteella, tarvittaisiinko kokonaisvaltaiseen malliin perustuvaa tarkistettua EU:n lainsäädäntökehystä, joka perustuu eläinten hyvinvoinnin alalla saatuihin tuloksiin. Se painottaa myös kaikkien osapuolten (jäsenvaltioiden viranomaiset, eläimiä käsittelevä henkilöstö, kotieläintuottajat, jälleenmyyjät jne.) koulutusta ja ammatin harjoittamiseen liittyviä standardeja.
Komissio vahvistaa käynnissä olevia toimia: muun muassa seuraavat:
Viimeisin päivitys 06.02.2014